╹ 𝘼𝙢𝙚𝙡𝙞𝙖 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 - 尖沙咀 Tsim Sha Tsui ╹ #tori尖沙咀ʅ正所謂like mother like daughter😂假日同家母(都係港女😈)都無所事事 於是即興去飲港女下午茶☕️🤣呢間位於海港城地下嘅 食意大利菜嘅~鄰近碼頭邊 可以飽覽維港嘅景色😚下午茶時間~4pm walk in都即刻有位夜晚氣氛一定更唔錯 下次試吓先!ʅ🫖🍮Afternoon Tea Set ($580 for two pax) (8/10分)tea set只限每日下午3點至5點半供應~😌可以由底層鹹點食到頂層甜點成個set包括:🍰Sweets 各種甜點:雜莓奶凍、芝士蛋糕、抺茶撻、朱古力布朗尼蛋糕⋯⋯🍡Savoury bites 各種鹹點:蛋沙律吐司、蕃茄肉醬撻、大蝦沙律窩夫⋯⋯🥪Tea sandwiches 三文治 🍞Raisin Scone 提子乾司康:好喜歡佢嘅clotted cream☺️☕️2 cups of tea or coffee 咖啡或茶兩杯ʅ 📍Amelia Hong Kong尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖ʅ#hkig #hkiger
#tori尖沙咀
正所謂like mother like daughter😂
呢間位於海港城地下嘅 食意大利菜嘅~
鄰近碼頭邊 可以飽覽維港嘅景色😚
下午茶時間~4pm walk in都即刻有位
夜晚氣氛一定更唔錯 下次試吓先!
ʅ
tea set只限每日下午3點至5點半供應~
😌可以由底層鹹點食到頂層甜點
成個set包括:
🥪Tea sandwiches 三文治
📍Amelia Hong Kong
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #kowloonfood #hkislandfood #tstfood #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #咖啡 #cafehk #九龍美食 #尖沙咀美食 #油尖旺美食 #下午茶teaset #港女下午茶 #ameliahongkong #afternoontea
下午茶  afternoon  tea  set
下午茶  afternoon  tea  set
2022-10-06 168 瀏覽
因為疫情關係, 差唔多兩年無出街同朋友慶祝生日了, 朋友推介海港城一間中價位, 性價比好高既西餐廳(AMELIA), 今日一於試試.去到環境的確唔錯, 有海境, 望住天星碼頭, 今日假期前一日都幾FULL, 要去真係要早少少BOOK位, 待應好好, 為我地安排咗一個窗邊望看位, 正見完餐牌, 一個西冷扒都係3百幾, 我覺得係合理價錢, 但係都係食咗先講啦~我地叫咗兩個湯, 一個蠔湯, 一個龍蝦湯, 蠔湯底有好多西芹粒, 再配上兩隻好鮮甜既生蠔, 成個湯好有層次, 有西芹清新+蠔既海鮮鮮甜, 出色.龍蝦湯有烤過既蔬果做底, 龍蝦味中又有燒烤香味, 一黎就黎咗兩個咁出色既湯, 之後點算丫~我地再叫咗一塊西冷SHARE, 大概8安士左右, GRILL得好鬼香, 好濃牛味, 必叫.黑松露意大利飯, 濃濃既黑松露味, 再鉋咗幾片新鮮松露係面, 打卡指數爆哂分. 綜合環境, 食物, 價錢, AMELIA 我俾95分, D野真心好食都有心機整, 正正
2022-10-03
2022-10-04 145 瀏覽
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於海港城的Amelia,一於試試!餐廳設計型格,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚,而且有180維港海景,十分難得先上湯,Oyster soup 有原隻生蠔,配上西芹及洋蔥香味,與生蠔鮮味十分配合Lobster Bisque 龍蝦法式濃湯入口極鮮味,而且有原隻龍蝦肉,入口爽甜前菜Grilled Burrata由水牛芝士配上茄子烹煮,味道較淡,能中和海鮮濃湯的重味主菜點了Mushroom Risotto,入口極重松露香香,而且配上原片松露,分量也不少,吃得滿足朋友點了Grilled New York Steak,取自牛隻的前腰脊肉部位,由於此部位運動量較大,因此肉質較緊實,其油脂含量介於肋眼與菲力之間,大理紋石油花分布均勻。 嚼起來富有肉感,上台時還保留熱度,值得一試這間高水準餐廳值得推薦!I

這間高水準餐廳值得推薦!I
  • Grilled  New  York  Steak
  • Mushroom  Risotto
2022-09-25 282 瀏覽
今日要推介呢間來自西班牙 San Sebastián 既星級食府Amelia,餐廳座落於尖沙咀海港城,精心炮製具意大利風情的歐式創意料理,高質既食物配上無敵海景,係朋友聚會、慶祝特別節日既好地方🌟生牛肉他他🌟生牛肉他他份量都幾多,加左牛蒡更加爽口,上面加左個醬油醃漬蛋黃,鹹香十足,再用日式柚子辣醬調味,多重口感,回味無窮🌟蜜紅菜頭紅莓沙律🌟揀左個紅菜頭沙律🥗紅菜頭切成粒、加埋紅莓、藍桑子同車厘子,加埋酸酸甜甜既乳酪一齊食好開胃🌟意大利卡邦尼煙肉溫泉蛋麻花卷麵🌟呢個Carbonara暫時係我食過最好食既Carbonara,用上手工麻花卷麵,口感好煙韌,卡邦尼汁creamy但唔會好漏,上面加左好多芝士粉好香,撈埋蛋黃汁一齊食仲正😍😍😍🌟36小時慢煮澳洲和牛牛小排🌟佢地既牛小排都好出色,用既係澳洲和牛,脂肪分佈平均,牛味濃郁,慢煮既方法可以令佢肉質軟嫩,配埋牛肝菌意大利飯,菇味濃郁,意大利飯好綿滑,口感細膩🌟巴斯克焦香芝士蛋糕🌟甜品就叫左件巴斯克芝士蛋糕,芝士味好濃郁,甜度適中,作為飯後甜品都唔錯☺️🌟Hakuna Matata🌟兩款Mocktail賣相好吸引,當然要先打卡後品嘗啦,呢杯Hak

🌟生牛肉他他🌟

🌟蜜紅菜頭紅莓沙律🌟

🌟意大利卡邦尼煙肉溫泉蛋麻花卷麵🌟

🌟36小時慢煮澳洲和牛牛小排🌟

🌟巴斯克焦香芝士蛋糕🌟

🌟Hakuna Matata🌟
兩款Mocktail賣相好吸引,當然要先打卡後品嘗啦,呢杯Hakuna Matata好有夏天特色,有熱情果同菠蘿,甜甜地好易入口,推介😚

🌟El Verde🌟
朋友叫既呢杯El Verde係青檸汁加入蘋果同羅勒葉,口感夠fresh,消暑一流💯

兩個人12:30入到去 其中一個想叫wagyu flank steak...點知已經無...都算啦...喺a la carte menu叫第二樣野一分鐘後, 已經有人俾張單我 叫我找數 我以為返咗大陸食野...哦 原來搞錯咗第二張枱ok, 等咗10分鐘之後, 有個server突然走嚟 原來問返我order咗啲咩吓 兩個人嘅order唧 原來咁難記又要等多20分鐘 main course上喇咦 點解個order又係錯嘅? 真心覺得好annoying, 點解咩都可以錯? 其實當時只係坐50% capacity, 唔會係忙到亂晒籠囉好啦 將發生過嘅嘢同個manager講佢就話:「唔好意思呀 你地慢慢食咗嘢先」咁我expect我食完嘢你會搵返我啦 點知到我埋單 佢就咁同我講一句:「多謝晒 拜拜」連manager都咁無心 完全唔會address任何事 唔怪得啲service爛到咁。講完service, 講食物質素, 其實真係好普通如果要over $400/head 真係講唔過
吓 兩個人嘅order唧 原來咁難記
又要等多20分鐘 main course上喇
好啦 將發生過嘅嘢同個manager講
佢就話:「唔好意思呀 你地慢慢食咗嘢先」

講完service, 講食物質素, 其實真係好普通
如果要over $400/head 真係講唔過
2022-09-25
2022-09-25 157 瀏覽
海運中心一向係打卡聖地,因為無論係咩時間都可以望到成個維港景色🌃今日揀左係海傍附近餐廳🍴一邊欣賞住呢個景色,一邊享受呢個動人既Dinner。佢每日都有Tasting Menu Provide比我地等我地可以有Set Couse唔洗煩惱點樣揀,但因為我地已經有哂心水,所以就無試到當日Tasting Menu而係 A-la Carte🍝。🐒炭烤八爪魚配泡菜蛋黄醬 💰$248🐒寶石生菜沙律配醋瀆葡萄,蘋果,開心果💰$168首先前菜方面就揀左個沙律同八爪魚🐙沙律調味岩岩好,除左有葡萄,蘋果之外,我仲食到有雪梨粒粒,十分清爽🥗而八爪魚所配既泡菜蛋黄醬好特別,食落微微辣,好香既炭烤味🪵。🐒香辣龍蝦手工意大利麵💰$398手工意大利麵偏粗身,店員教我地要將啲汁撈勻先會掛到汁🍝果然係唔同啲😆。🐒士多啤梨黑糖蜜西班牙橡果黑毛豬💰$368一開始以為會係豬鞍咁既形式,點知一上菜有驚喜🤩原來已經片好左一件件,十分方便食用☺️黑毛豬肥瘦均衡,配埋酸酸甜甜既黑糖蜜,令我忍唔住一塊接一塊🐷。🐒新鮮草莓果撻配橙花啫喱💰$78🐒熱情果烏龍茶💰$70最後一入門口已經見到Display左好多款自家製甜品,而我對呢啲咁精緻既甜品

🐒炭烤八爪魚配泡菜蛋黄醬 💰$248

🐒寶石生菜沙律配醋瀆葡萄,蘋果,開心果💰$168

而八爪魚所配既泡菜蛋黄醬好特別,食落微微辣,好香既炭烤味🪵

🐒香辣龍蝦手工意大利麵💰$398

🐒士多啤梨黑糖蜜西班牙橡果黑毛豬💰$368

🐒新鮮草莓果撻配橙花啫喱💰$78
🐒熱情果烏龍茶💰$70

最後一入門口已經見到Display左好多款自家製甜品,而我對呢啲咁精緻既甜品真係0抵抗力,就算好飽都要試翻件🍓好彩size唔算好大,食落撻面依然鬆脆,而入面既吉士餡都見到有雲呢拿籽,配埋我杯熱情果烏龍茶,為今餐寫下完美句號

餐廳有indoor/outdoor area, 依家開始有秋意,望住維港景色吹住海風真係好寫意浪漫🌹
2022-09-25 5271 瀏覽
尖沙咀海港城有間摩登意大利菜,環境好好,可以望住維港食晚餐。亦都有outdoor 用餐區,唔小人都會坐出面感覺好chill。前菜先有寶石生菜沙律,配醋瀆葡萄、蘋果同埋開心果,前菜一流,個醋好開胃,蘋果佢人切到一粒波仔咁,好可愛。小食叫左炭烤八爪魚,呢個好特別,平時食開既八爪魚都好韌,今次呢條八爪魚完全冇呢個問題,配埋個泡菜蛋黄醬,呢個醬之前都未試過,但又幾夾,辣辣地幾惹味。主食叫左香辣龍蝦手工意大利麵,賣相一流,見到都流哂口水,佢既龍蝦份量都正常,但手工意大利麵就比較爽口,唔會好淋,同埋佢既龍蝦汁唔會攪到個麵好乾身,意大利麵掛哂啲龍蝦汁,好出色。甜品就叫左新鮮草莓果撻配橙花啫喱,佢個撻既底係好好食,配埋cream 同好多既士多啤梨,食完唔會覺得濟胃。飲品叫左杯Hakuna Matata Mocktail,有熱情果,菠蘿,青檸再加蜜糖,全部都係好清新既配搭,果然出到黎係好夾。咁高級既意大利菜,食材同菜單都好有質素,員工親切,環境一流,約會或者週年紀念既好地方。

2022-09-22
2022-09-22 203 瀏覽
朋友知我就黎生日,預早book定呢間位於尖沙咀海港城既Fine Dining Amelia Hong Kong食精緻西餐,望住咁靚既海景食晚飯簡直係賞心悅目,朋友聚會或者慶祝生日都好適合~🥩生牛肉他他 ($208)頭盤叫左個生牛肉他他,用上日式柚子辣醬做醬汁,加上牛蒡粒做配料,上面有醬油醃漬蛋黃,撈埋一齊食,口感層次非常豐富😚🥗蜜紅菜頭紅莓沙律 ($168)呢排天氣炎熱總會想食清新輕盈啲嘅野 ,叫左個蜜紅菜頭紅莓沙律,配料有藜麥、士多啤梨、車厘子同乳酪,健康之餘又有營養👍🏻👍🏻🍝意大利卡邦尼煙肉溫泉蛋麻花卷麵 ($208)Amelia 既大廚係西班牙榮獲米芝蓮星級食府既美譽,自然對食材好有要求,好欣賞佢地呢個手工意粉,手做既麻花卷麵帶淺黃色,口感煙韌彈牙,配上卡邦尼意粉汁夠creamy,奶味香濃,篤穿溫泉蛋撈埋蛋汁一齊食,口感更豐富🐄36小時慢煮牛小排 ($388)另一個主菜我地就叫左個慢煮牛小排,已經切好左一件件,牛肉煮到好腍,配埋甜甜地既燒汁好入味,底部仲有牛肝菌、意大利燉飯,意大利飯軟硬適中,加埋牛肉一齊食都唔會覺得好漏🍰巴斯克焦香芝士蛋糕甜品我地就揀左巴斯克芝士蛋糕,口感細滑,

🥩生牛肉他他 ($208)

🥗蜜紅菜頭紅莓沙律 ($168)

🍝意大利卡邦尼煙肉溫泉蛋麻花卷麵 ($208)

🐄36小時慢煮牛小排 ($388)

🍰巴斯克焦香芝士蛋糕
甜品我地就揀左巴斯克芝士蛋糕,口感細滑,奶香十足,芝士味香濃,好滿足☺️

🍹Hakuna Matata ($70)
飲品方面我同朋友每人叫左一杯Mocktail,呢杯Hakuna Matata令我諗起獅子王既卡通片,個名幾特別,用左熱情果同菠蘿汁混合,甜甜地幾好飲❤️

🍹 El Verde ($70)
朋友叫左呢杯El Verde,將羅勒葉加入蘋果汁同青檸汁,口感好清新😎

2022-09-21 208 瀏覽
Amelia 地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖Shop OT G63, Ground Floor, Ocean Terminal, 3-27 Canton Rd, Tsim Sha Tsui上一次來Amelia已是年前了, 當時難得book 到outdoor 位置食dinner, 盡覽整個維港景。如果怕熱選擇室內, 有冷氣會舒服多。我愛吃牛,特意點了份牛肉他他,牛肉切粒幾有口感,味道微辣,可以抹在薄脆法包片上食。意大利卡邦尼煙肉溫泉蛋麻花卷麵, 溫泉蛋是carbonara 精髓, 個煙肉炒香出掉油脂, 再加入白汁成, 而沾上白醬的麻花卷麵香濃好吃, 意粉煮的al dente 加了杯coffee提神同配著甜品一起享用。甜品是brunt cheese cake,入口即融化,淡淡芝士酸味夾著甜味與咖啡的奶香與苦澀。環境是滿分的, 份量走精緻路線, 女生想信還好, 男人就未必夠。
Amelia

2022-09-21 173 瀏覽
Amelia 地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖Amelia 意大利菜餐廳, 戶外位望住維多利亞港, 晚上用餐情調氣氛都好好。開業到現在個無敵戶外海境, 都吸引了很女生來AFTERNOON TEA 打卡。生牛肉他他 ,猜是加入了橄欖油,撈埋隻生蛋黃 ,口感好滑呢,辣辣地跟麵包食。蜜紅菜頭紅莓沙律, 紅菜頭好多汁,有salad 爽口得來幾清甜, 仲有紅莓酸酸地有甜同酸兩種層次,加入了yogurt, 顏色也很吸引食慾。36小時慢煮牛小排, 牛小排肉質很腍身, 而個醬汁亦是點睛之作,似食叉燒味道甜甜地,底下是risotto 。巴斯克焦香芝士蛋糕, 這個芝士蛋糕簡單好食, 本身都幾怕cheese cake 會好滯精緻的晚餐, 慢慢享用了2小時
Amelia

精緻的晚餐, 慢慢享用了2小時
steak 硬度食唔到!青口似小兒麻痺症!今日同家人做節,幫襯咗呢一間幾次,但今次開開心心嚟,嬲嬲豬走!食到Steak唔多對路, 向負責人反應;你叫架,食中間…小小仲咬得旭!家人再講係真係食唔到喎? 再唔回答你有味,原來…幫襯嘅錯!嘢都冇食曬就埋單!有個職員同你講歡迎下次光臨,你咪當我傻㗎,超級伏!呢啲管理,絕對係反面教材!
steak 硬度食唔到!
青口似小兒麻痺症!

家人再講係真係食唔到喎? 再唔回答你有味,原來…幫襯嘅錯!

嘢都冇食曬就埋單!
有個職員同你講歡迎下次光臨,你咪當我傻㗎,超級伏!

呢啲管理,絕對係反面教材!
2022-09-08
聽講話係米芝蓮先黎食,但食完覺得超失望。食物質素唔算差,但價錢比較貴,性價比唔高,叫左三個主食一個小食已經1xxx,呢個價位黎講味道真係好普通。食完都唔知自己食左咩咁。個海景由於餐廳位於地下,唔算特別好,經常有送貨車經過。整體食物份量細,個牛扒叫左medium rare,點知出黎熟過頭。上菜速度好慢,叫左大半個鐘都未有嘢,而服務員收盤速度超快,成日未食完就輪流走黎收我地d碗碟,衰過食茶記,食左都唔夠半個鐘,就每隔5分鐘就有waiter過黎問,話完一次換人繼續,好似趕客令人十分煩厭。以後就算有coupon都唔會再黎~

個海景由於餐廳位於地下,唔算特別好,經常有送貨車經過。

以後就算有coupon都唔會再黎~

2022-08-20
用餐優惠
優惠券
今次黎到海港城呢間意大利餐廳,book檯嘅時候已經註明要坐係海景附近嘅位置,份外寫意!今次係平日下午去食,所以可以叫lunch set 每份lunch set 都配上自家製麵包、湯和開胃小菜!香烤雞胸配蘑菇、意式煙肉 $298呢個香烤雞胸食落去好滑、好多汁,有別於平時食雞胸會覺得好鞋身嘅感覺!配上蘑菇同煙肉,令雞胸味道更出色意大利卡邦尼煙肉溫泉蛋麻花卷麵 $208卷麵食落似手工意粉嘅感覺,配上流心溫泉蛋,味道剛好!但係呢碟卷麵個人覺得較為普通,性價比唔算高西班牙橡果黑毛豬配士多啤梨黑蜜糖醬 $368呢個黑毛豬的位置係豬羽毛,乃黑毛豬左右肩膊上兩塊柔嫩小豬柳,食落甘香,不會太油膩!和牛牛側腹配松露芹菜、蕃薯菜 $348呢個和牛幾冧身,牛味都出,但係食唔到松露味,味道偏向清淡,總體一般

香烤雞胸配蘑菇、意式煙肉 $298

香烤雞胸配蘑菇、意式煙肉
西班牙橡果黑毛豬配士多啤梨黑蜜糖醬
和牛牛側腹配松露芹菜、蕃薯菜
2022-07-31 727 瀏覽
This is a Michelin One Star resturant located right next to Victor Harbour waterfront, which is like its hometown, San Sebastian at Spain. Its a chich resturant serving Italian cuisine. We came for small bite before dinner and got 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑷𝒐𝒎𝒎𝒆 𝑭𝒓𝒊𝒕𝒆𝒔, 𝑪𝒉𝒂𝒓𝒄𝒐𝒂𝒍 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑶𝒄𝒕𝒐𝒑𝒖𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒓𝒕𝒊𝒄𝒉𝒐𝒌𝒆 𝑩𝒂𝒃𝒚 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 for share. Like the charcoal favor of Octopus with nice and chewy texture. Their 𝑨𝒎𝒆𝒍𝒊𝒂 𝑴𝒊𝒍𝒍𝒆 𝑭𝒆𝒖𝒊𝒍𝒍𝒆 doing quite well too. Crispy mouth feel and fruity tasting. Do not miss their wine list

Do not miss their wine list if you are wine lover. Board range of wine variety and locations. From France to USA and even ISRAEL. 🤭

It’s perfect for chill out with wine and small plates or high tea set either indoor or outside. Pet friendly at outdoor area.

𝑨𝒅𝒅𝒓𝒆𝒔𝒔: OTG 63, G/F, Gateway, Ocean Terminal, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui

𝑷𝒉𝒐𝒏𝒆 𝒏𝒐: 37051983

#gloriafoodaily #winelover #italiancusinie #尖沙咀美食 #michelinhk #michelinstar
2022-07-29 466 瀏覽
價格與食物,份量不成正比。環境更比茶餐廳嘈吵。服務員不專業。由落單到主菜送來要等1小時15分鐘。已經催了數次,等了又等,再等,等到已經沒有任何食慾。這是我第一次寫食評。希望大家不好再落坑。價格五星,其他一星
價格五星,其他一星