2022-10-12 164 瀏覽
Amelia曾經在西班牙獲得米芝蓮一星,主廚Paulo Airaudo曾經在唔同嘅三星餐廳工作,之後自立門戶,以自己女兒Amelia名字創立呢間餐廳,並在短短開業半年摘星。香港作為亞洲地區第一間分店,當然要慕命而來。餐廳佈置好有情調,窗邊位望住無敵嘅維港景,仲有露天座位,可以吹住海風,近距離欣賞維港景色。餐廳主打意大利菜,在菜單不難發現有一些西班牙名菜,都可以食到唔同國家嘅菜式。餐廳有個酒吧,可以即時調出唔同嘅cocktail, 啱晒三五知己摸住酒杯底傾計。我地揀左忌廉馬鈴薯濃湯同忌廉海鮮濃湯。原來湯料同濃湯係分開上,海鮮係燒過,濃湯撞落d海鮮,帶有燒烤嘅香味,海鮮嘅甜味。前菜嘅蟹餅有2件,外脆內軟,切開裡面有吊滿滿嘅蟹肉,鮮甜彈牙。主菜係西班牙烤乳豬,份量比想像中大,敲落去d皮度發出清脆嘅卜卜聲,切開左d皮d肉冧到唔洗用刀都切得開。令我諗起以前在西班牙食乳豬,餐廳老細都係用一隻陶瓷碟斬乳豬。乳豬咬落去外脆內軟,豬肉好冧,根本唔需要任何醬汁,只係靠本身豬肉嘅味道已經好好味。主食係牛尾肉醬意大利粉。呢個意粉好特別,形狀似長通粉,但其實唔係通粉,咬落去口感好特別,比意粉同長通粉更Q, 好好

主食係牛尾肉醬意大利粉。呢個意粉好特別,形狀似長通粉,但其實唔係通粉,咬落去口感好特別,比意粉同長通粉更Q, 好好味。牛尾肉好冧好入味,入口即溶。

餐廳整體水準好高,果然係米芝蓮過江龍。