2023-01-05 128 瀏覽
朋友極力推介呢間米芝蓮短短6個月便獲頒米芝蓮一星殊榮,咁有實力,當然要嚟試吓啦😆位於尖沙咀海港城,是間來自西班牙聖塞巴斯提安的著名米芝蓮星級食府, 主打具有意式風味的歐式創意料理😋小小哋叫個海鮮意大利飯、豬肋骨試吓先🤭意大利飯有大蝦、蜆增添鮮味,唔錯👍🏻豬肋骨肉質腍軟細膩. 脂肪滲透其中,肉香在口中散發🤤海港城,鄰近碼頭位置,室外位置能飽覽維港美景,真心晚上嚟會更靚,拍拖、慶祝生日又多個選擇了🥳
朋友極力推介呢間米芝蓮
短短6個月便獲頒米芝蓮一星殊榮,咁有實力,當然要嚟試吓啦😆

小小哋叫個海鮮意大利飯、豬肋骨試吓先🤭

意大利飯有大蝦、蜆增添鮮味,唔錯👍🏻

豬肋骨肉質腍軟細膩. 脂肪滲透其中,肉香在口中散發🤤

2022-12-28 195 瀏覽
Waited for our main for over 30 mins while people in the other two tables came later got theirs much sooner. My pasta finally came but my husband’s still had no luck. After another 5mins his sea bass arrived without the side dish. We had to chase for his side dish. With speaking to the manager and the answer was ‘they are busy and hope we understood’. Seriously without even trying to understand our frustration we have to understand them. Why can’t people learn what actual customer service is. On a separate note we were sitting outside and staff choose to drag rubbish past customers tables rather than a side/back entrance. As there are so many choices in the whole Canton Road why would I come again?
Would strongly recommend other people choose elsewhere when service is poor and choice is plentiful.
不敢相信开在尖沙咀的高级餐厅Amelia竟然能公然搞歧视,确实是把我们恶心到了🤢首先是安排座位,我们想坐室外看看风景,明明还有其他的座位,结果直接被安排在员工通道垃圾房旁边,左边就是室外空调风机口对着我们吹。工作人员进出的时候也不关门,就让我们看着他们的垃圾房进食🤮我心想,那你服务不好环境差东西总得好吃点了吧?结果果然没有让我们失望,一共点了四道菜💰178hkd的野菌蘑菇意大利炖饭就是一坨白饭上放了几片蘑菇,米饭还巨硬!根本咬不动🤬💰238hkd的碳烤风味八爪鱼依然是超级硬,不知道还以为意大利人的牙都是镶钻石的🙄众所周知香港餐厅大部分都有10%-15%的服务费,服务能搞成这样也是真🐮总而言之不可能再去的一家餐厅,不知道的还以为香港的“高级”餐厅都是这个水准
前幾個星期拍咗段片講我哋去咗海港城打卡,今個聖誕嘅獨角獸裝飾🦄夜晚影相真係超靚✨呢段期間商場有3間餐廳都配合獨角獸主題推出咗啲特色食物,部分收益仲會捐獻俾「香港血癌基金」🩸,咁有意義一定要介紹俾大家😍! .先去@ameliahongkong 食𝑻𝒆𝒂 𝒔𝒆𝒕 📍獨角獸三層下午茶套餐($580/2位) 姐姐最愛嘅三層架𝑻𝒆𝒂 𝒔𝒆𝒕😍 賣相靚仲可以對住海景食🌊真心唔錯🤘🏻 5款鹹6款甜,造型精緻味道都唔錯❣️除用嚟打卡都真係食得落肚 甜點最鐘意抹茶紅豆𝒎𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆𝒔同𝒃𝒓𝒐𝒘𝒏𝒊𝒆,2款味道都好突出 鹹點嘅黑魚子煙三文魚撻同蟹肉墨西哥餅都幾出色,前者撻皮鬆脆配上肥美嘅三文魚好正🐟;後者蟹肉鮮甜好食🦀 草莓蛋糕、大蝦椰菜多士同紫薯撻就好普通 至於其他都唔錯🤞🏻,個餐仲包咗茶/咖啡 2杯餐飲☕️ .💜夢幻百香果芒果布丁 💜彩虹草莓蛋糕 💜獨角獸菠蘿果凍椰子球 💜雪花抹茶紅豆慕斯蛋糕 💜魔幻巧克力布朗尼 💜提子鬆餅配法式酸奶油及自家製士多啤梨果醬 🤍大蝦椰菜沙律多士 🤍黑魚子煙三文魚酸忌廉撻 🤍蟹肉蟹子粟米粒墨西哥餅 🤍蕃茄青瓜紫薯撻 🤍焗酥皮肉批

先去@ameliahongkong 食𝑻𝒆𝒂 𝒔𝒆𝒕
📍獨角獸三層下午茶套餐($580/2位)
姐姐最愛嘅三層架𝑻𝒆𝒂 𝒔𝒆𝒕😍
賣相靚仲可以對住海景食🌊真心唔錯🤘🏻
草莓蛋糕、大蝦椰菜多士同紫薯撻就好普通
至於其他都唔錯🤞🏻,個餐仲包咗茶/咖啡 2杯餐飲☕️
🤍蟹肉蟹子粟米粒墨西哥餅
🤍蕃茄青瓜紫薯撻
🤍焗酥皮肉批
2022-12-09 891 瀏覽
第一句就要叫大家不要去試先講好野,主菜乳豬好食,林得黎唔係爛容容口感,有肉味又夠肥又juicy,龍蝦意粉幾彈牙,龍蝦中心半生熟食落好甜好好味蠔湯有兩隻生蠔新鮮重礦物味不錯,個湯本身廢廢地冇任何stock味質地又稀。個花甲同酒樓油鹽水花甲一樣水準但呢碟要300$,waiter好廢,食花甲冇隻碟比我擺殻,食完appetizer 吹水吹左成20分鐘都未上下一碟菜,要我追單,意粉黎到又唔換碟,我成個碟都係花甲d牛油水點食龍蝦意粉呢?我仲點左兩個side, roast potatoes + cream spinach, 首先佢黎錯左炸薯條,我話冇叫呢碟我叫左焗薯,佢拎番入廚房,兩分鐘後有條友埋黎問我係咪叫左薯條我答佢冇,再隔左5分鐘我食到成口意粉時佢又埋黎問我係咪叫左side dish, 我又要答佢有,roast potatoes + cream spinach , 好喇後來焗薯到喇原來係切開一粒粒薯角焗,甩皮甩骨咁,一食唔脆唔香既成口油,似係水煮完倒落牛油度再猛火焗10分鐘,cream spinach 仲更差,冇味既又稀liu liu, 我食落覺得係佢唔知點煮完倒左盒熱既cream落去,鹽都冇
第一句就要叫大家不要去試

好喇後來焗薯到喇原來係切開一粒粒薯角焗,甩皮甩骨咁,一食唔脆唔香既成口油,似係水煮完倒落牛油度再猛火焗10分鐘,cream spinach 仲更差,冇味既又稀liu liu, 我食落覺得係佢唔知點煮完倒左盒熱既cream落去,鹽都冇落!好似食熱奶溝菜咁,難食到喊我地一人食左兩啖,

最後幾粒macarons 正常
2022-12-05 503 瀏覽
原來海港城都有米芝蓮星級食府 就係主打意大利菜嘅Amelia今次係朋友帶我黎佢話想食意大利菜夜晚都幾有氣氛 昏暗嘅燈光加埋音樂 幾唔錯出面仲對住個維港 吹住海風 應該會勁舒服歐式新派法國聖馬田鮮蠔 (半打) $298有三種風味揀(原有風味,法式木犀草醬及夏灣拿殺手辣椒,奇異果及辣根)我地揀左原有風味 因為想食原汁原味生蠔肥嘟嘟 好新鮮好甜牛骨髓蕃茜薄碎配脆多士 $188係我最愛嘅邪悪牛骨髓 蕃茜碎令到牛骨髓個味更出 牛骨髓牛脂好香 配落多士 一流美國碳烤36小時慢煮無骨牛小排 250g $278個面用碳烤到焦焦地 肉質好嫩好林有啲肥 但整體好好食
今次係朋友帶我黎佢話想食意大利菜

牛骨髓蕃茜薄碎配脆多士 $188

美國碳烤36小時慢煮無骨牛小排 250g $278
個面用碳烤到焦焦地 肉質好嫩好林
有啲肥 但整體好好食

Meeting up with friend since a long time. The restaurant landscape has changed quite a bit. Old ones close, new ones pop up. It’s been quite a few years since I’ve visited this part of ocean terminal. It’s was difficult to decide which restaurant to pick. Tried many of the new ones at the detention but nothing I’d really want to re-visit. 和好久不見的朋友見面。 餐廳環境發生了很大變化。 舊的關閉,又有新的出現。已經有好幾年很久沒有到海運碼頭的這一部分,有好幾年了。 很難決定選擇哪家餐廳。 在加建那一部份嘗試了好幾間新的,但沒有那一間令到我很想再重新探訪。It was a warm cozy Italian meal in a humble resta

It was a warm cozy Italian meal in a humble restaurant. The taste and fragrant was decent across the food we ordered. Often times, restaurants are getting quite fancy with the assortment on the menu but if want something simple, here you go!
這是在一家簡約的餐廳裡享用的溫暖舒適的意大利餐。 我們訂購的食物的味道和香味都不錯。 很多時候,餐館對菜單上的品種很感興趣,但如果想要簡單的東西,那就去吧!

Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻👍🏻
2022-11-16
午餐
2022-11-22 359 瀏覽
📍Amelia Hong Kong🔖自家製巴斯克芝士蛋糕 feat. Ca'ed Balos Moscato D'Asti 2019Homemade basque cheesecake好香濃,芝士香味好足之餘內部卡士達的內餡微微偏軟香甜🤤加上好適合女仔既微氣泡 水果甜既酒好夾💓完美完結一日想睇更多我既食評同分享 可以follow我 ๑ºั╰╯ºั๑🍮
📍Amelia Hong Kong

Basque Cheesecake
Basque Cheesecake
望住海旁燈光閃爍,非常有情調,當日我坐左outdoor位置,可以盡覽整個維港,環境一流!如果怕熱既都可以坐indoor位置,燈光暗暗地,有古色古香既感覺,坐得舒服😌Welcome Drink🍹一坐底就有welcome drink,有fruity味道,有啲酒精成份,但飲落有啲藥水味。Bone Marrow Parsley Crust with toast 🐂牛骨髓蕃茜薄碎 配香脆多士 $188過多蕃茜掩蓋左牛骨髓既香味,同埋有點偏咸,好普通既味道。USA slowcook Boneless Short Rib 🥩美國碳烤36小時慢煮無骨牛小排 $278慢煮再烤,肉質超級幼嫩,肥瘦相隔,食落去好香牛味,肉汁滿滿,再配上特製蒜頭,味道香濃,必食之一!Mushroom Risotto 🍄野菌蘑菇意大利燉飯 $178配上原片黑松露,每啖飯既黑松露味好濃郁,食落好creamy,當中有不同種類菇,risotto口感軟硬適中,正正常常。Braised Oxtail Ragu Grill 🍝燉牛尾肉醬特式意大利麵 $178燉牛尾好香,啖啖肉,上面滿佈芝士粉,再配上煙煙韌韌的直通粉,絕配,味道好特別,非常

Welcome Drink🍹
Welcome  drink

牛骨髓蕃茜薄碎 配香脆多士 $188
過多蕃茜掩蓋左牛骨髓既香味,同埋有點偏咸,好普通既味道。

美國碳烤36小時慢煮無骨牛小排 $278

Mushroom Risotto 🍄
野菌蘑菇意大利燉飯 $178
Mushroom Risotto

Braised Oxtail Ragu Grill 🍝
燉牛尾肉醬特式意大利麵 $178
燉牛尾好香,啖啖肉,上面滿佈芝士粉,再配上煙煙韌韌的直通粉,絕配,味道好特別,非常推薦!
Braised Oxtail Ragu Grill

整體來講,環境一流,望住維港好chill,而野食不錯,慶祝朋友生日或者黎嘆下都好開心!

🌟推薦指數:7.5/10
💰人均消費:$280
2022-11-14
慶祝紀念
生日
Mushroom Risotto
Braised Oxtail Ragu Grill
2022-11-03 656 瀏覽
29/10/2022老婆話想試,冇問題Walk-in冇訂位,好彩早去,所以可以坐露天位,當然天氣唔熱,冇問題嘅。睇餐牌,見到海鮮拼盤,有龍蝦尾、蝦、生蠔、青口,花甲、螺、帶子,都叫幾多嘢,叫一個。跟住叫咗個烤薯仔、焗蘆筍,幾樣都好好食。我見食海鮮,咁就叫咗枝白酒。坐下飲下食下,全部食哂,但又想繼續飲(其實已經飲咗兩枝),又叫咗個芝士多士。睇睇時間,仲好早,又唔想轉場,決定飲多枝,再叫咗風乾火腿,唔太咸,幾香,終於就係咁,兩公婆飲咗四枝白酒。講真,白酒係唔差,唔叫酸。最後埋單,計埋10%,都係三千左右,最緊要係,我由17:45入座,坐到人哋收工00:00,抵!
29/10/2022
老婆話想試,冇問題
2022-10-29
  • 海鮮拼盤
2022-11-03 546 瀏覽
海港城獲得西班牙米芝蓮意大利餐廳裝修古色古香好有情調似去咗意大利旅行仲有outdoor戶外位可以望住維港海景晚餐啱啱shopping 完,換咗一堆shopping coupon 即刻入去食個早飯😂坐低就有welcome drink值得一試嘅係🤤🐷特色西班牙烤香乳豬皮脆卜卜 入口即溶 超級juicy 乳豬肉質好滑嫩 一啲都唔鞋口趁熱食唔掛得攞米芝連獎🐮澳洲300日糓飼牛肉眼扒肉質粉紅色都係入口即溶 肉質超級幼嫩🐔野菌黑松露意大利飯黑松露味很濃郁 飯很creamySignature cocktails 🍹Cosmo Rosa 非常滿足的意大利菜環境情調裝修已經值80分
海港城獲得西班牙米芝蓮意大利餐廳

🍹Cosmo Rosa
非常滿足的意大利菜
環境情調裝修已經值80分
2022-11-02 261 瀏覽
[尖沙咀]限定搞鬼馬卡龍今個萬聖節,Amelia Hong Kong的人氣名物,馬卡龍都換左新造型,有3款不同口味。入口好香,可以一試☺️白色: 伯爵茶朱古力綠色: 100%開心果醬黃色: 海鹽焦糖整體味道:🌕🌕🌗🌑🌑地區:#arfan_foodie_tst類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_獨樂樂 #arfan_foodie_大圈子聚會
[尖沙咀]限定搞鬼馬卡龍

白色: 伯爵茶朱古力
綠色: 100%開心果醬
黃色: 海鹽焦糖

整體
味道:🌕🌕🌗🌑🌑
地區:#arfan_foodie_tst
2022-11-01 280 瀏覽
返工咁辛苦真係要食下好野獎勵自己! 今次同朋友揀左海港城呢間靚餐廳 凍少少可以坐室外🥰香濃龍蝦湯 ($158)第一啖就已經😍😍🤩 好濃!! 同埋入面仲有龍蝦肉 同 薯仔 好正!! 依家夜晚開始有d凍既時候飲呢個湯真係好正呀🥹🥹野菌蘑菇意大利燉飯 ($178)次次見到risotto都會叫! 今次試左呢個上面仲有好多truffle添! 食落去都係啖啖truffle味 中意食truffle既一定唔可以錯過呀🥰碳烤茄子配布拉塔芝士 ($158)Burrata cheese唔係好濃味 唔知係咪因為咁所以都唔係好漏~ 配埋個底d蕃茄醬 好正 不過用來做前菜都有D飽🤣Hakuna Matata ($70)Pineapple / Passionfruit / Lime & Honey 整成既cocktail~ 好refreshing 既combination! 但對我來講有d太甜了~~🤣

香濃龍蝦湯 ($158)

野菌蘑菇意大利燉飯 ($178)

碳烤茄子配布拉塔芝士 ($158)

Hakuna Matata ($70)
平時經過只知道呢間係高級餐廳,Chong Chong 話佢想試好耐,又有coupon discount 就入去食個early dinner la 😬Grilled Salmon 呢個烤三文魚係配咗D巴斯克燉甜椒和鹹香檸檬。酸酸甜甜好開胃,三文魚熟度剛好,夠嫩😋Chargrilled Octopus 呢條炭烤八爪魚腳,係配泡菜蛋黃醬,仲有韓國辣醬,好彩唔係勁辣,我仲食到😌有炭味仲辣辣地,好香口😁Sautéed mixed wild Mushroom 溫泉蛋雜菇,好健康。看似簡單,但其實食到高級的功夫😆Hazelnut Chocolate Rhapsody 餐後一定要有甜品的,點了呢個榛子朱古力狂想曲。有特濃朱古力蛋糕、海鹽焦糖榛子、百利甜酒啫喱和自家製咖啡雪糕🤤好得意,好特色,但唔係好夠喉🤭來到咁靚嘅餐廳,又點可以唔飲返杯先🥂叫咗兩杯無酒精飲品一齊 ‘乾’ 🥰 望住出面個小海景都幾relax and chill的😌

Grilled Salmon

Chargrilled Octopus

Sautéed mixed wild Mushroom
溫泉蛋雜菇,好健康。看似簡單,但其實食到高級的功夫😆

Hazelnut Chocolate Rhapsody
來到咁靚嘅餐廳,又點可以唔飲返杯先🥂
叫咗兩杯無酒精飲品一齊 ‘乾’ 🥰
望住出面個小海景都幾relax and chill的😌
2022-10-30 5779 瀏覽
十月之星聚會揀去海運嘅Amelia,貪佢就腳又有靚景壽星怕熱唯有坐室內啦。坐低叫杯嘢消消熱氣先,綠色呢杯有青檸汁解渴又清爽。烤八爪魚係有咬口之餘又幾開胃嘅前菜鮮甜嘅花甲落咗洋蔥同歐芹一齊煮,芳香又惹味,正!牛肉他他外型幾吸引,壽星話好好食。好大隻三黃雞,難道要用手撕嚟食?原來係俾大家影相啫,影完又拎返去切。雞皮烤得香脆,肉質嫩滑有雞味。三黃雞跟咗個雞油飯,食落唔覺膩味道又唔錯。呢個意粉幾得意,唔係平常長長的,食落有少少煙韌,整爛隻蛋撈勻嚟食,香滑意粉夾埋惹味嘅煙肉,又幾好食喎。去意大利餐廳食嘢,梗係要食返個雪糕啦,據聞係自家製作嘅夠香滑。
十月之星聚會揀去海運嘅Amelia,
貪佢就腳又有靚景
壽星怕熱唯有坐室內啦。
坐低叫杯嘢消消熱氣先,
綠色呢杯有青檸汁解渴又清爽。
El Verde
烤八爪魚係有咬口之餘又幾開胃嘅前菜
炭烤風味八爪魚
鮮甜嘅花甲落咗洋蔥同歐芹一齊煮,
芳香又惹味,正!
法式歐芹牛油煮花甲皇
牛肉他他外型幾吸引,
壽星話好好食。
牛肉他他

好大隻三黃雞,

難道要用手撕嚟食?
原來係俾大家影相啫,
影完又拎返去切。
三黃雞
雞皮烤得香脆,
肉質嫩滑有雞味。

三黃雞跟咗個雞油飯,
食落唔覺膩味道又唔錯。
呢個意粉幾得意,
唔係平常長長的,
食落有少少煙韌,
整爛隻蛋撈勻嚟食,
香滑意粉夾埋惹味嘅煙肉,
又幾好食喎。
卡邦尼
自家製意式雪糕
去意大利餐廳食嘢,
梗係要食返個雪糕啦,

據聞係自家製作嘅夠香滑。
2022-10-17
El Verde