餐廳: Acquasala
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-10-28 33 瀏覽
Acquasala❤️中環蘇豪區Chill爆的意大利餐廳,一入去見到細Bar枱同Open Kitchen,環境超有氣氛同超relax,最適合同朋友間黎happy friday輕輕鬆鬆吹下水。menu💁‍♀️28 days Dry Aged Rib Eye Steak($280)👍"超高質牛扒 牛味超重之餘 食落仲係無筋嫁""同埋佢地好甜心 會切埋一份份咁 方便食客食用"💡可以㨂配Fries/Vegetables💁‍♀️Herb Ravioil($140)👍"由菠菜香草製成的意大利餛飩 清淡之餘 再加上香濃芝士味的醬汁""滿口芝士的感覺超幸福的喔!"
Acquasala❤️

menu

"超高質牛扒 牛味超重之餘 食落仲係無筋嫁"
"同埋佢地好甜心 會切埋一份份咁 方便食客食用"
💡可以㨂配Fries/Vegetables

💁‍♀️Herb Ravioil($140)👍
"滿口芝士的感覺超幸福的喔!"
2020-10-23 1225 瀏覽
其實中環Soho區一直有好多好正既餐廳同酒吧,但夏天既時候行到上去實在太熱,所以趁宜家秋天比較涼快就上去食。今次就去左主打多國菜酒吧既【Acquasala】食飯。酒吧餐廳有氣氛情調、而且全部都係高臺。基本上每個種類既食物都係劃一價錢,除非某幾樣標明。Starter – Scallop Carpaccio ($98): 薄切生帶子,加左少少香草調味,旁邊搭配sundried tomato同Olive,襯托出帶子既鮮甜。非常清爽既頭盤。Snack – Italian Cold Cuts ($98):分量非常多既coldcuts肉拼盤,有3款肉搭配炸薄脆。薄脆同偏鹹既coldcuts非常match,但略嫌炸薄脆唔夠脆。呢個價錢,呢個分量真心抵!Main—Herb Ravioli ($140):比較清淡既素菜香草Ravioli搭配香濃芝士濃汁,非常香口,但完全唔會覺得膩!             IMPOSSIBLE Burger Sliders ($140):三個小素肉漢堡搭配薯條。IMPOSSIBLE 素肉口感同味道都似真漢堡肉,不過只係無禁juicy。漢堡裏面有好多蔬菜,都可以解決素肉無

cuts肉拼盤,有3款肉搭配炸薄脆。薄脆同偏鹹既cold

IMPOSSIBLE Burger Sliders ($140):三個小素肉漢堡搭配薯條。IMPOSSIBLE 素肉口感同味道都似真漢堡肉,不過只係無禁juicy。漢堡裏面有好多蔬菜,都可以解決素肉無禁juicy既問題。不過都係同一問題,薯條炸得唔夠脆。

Dessert – Panna Cotta ($88):奶凍搭配紅酒釀梨同水果。紅酒釀梨帶少少肉桂味道,幾特別,旁邊水果同果仁都有點綴效果,不過奶凍奶味唔夠,有少少遜色。
中環蘇豪區真係好多特色小店,呢間環境幾舒服,夠哂chill, 幾適合放工過黎 Happy hour,啲頭盤又好食又適合送酒Gratin Tomino Cheese 📍$98又一碟芝士迷必試嘅菜式,外層用咗parma ham 包住入面流心嘅 Tomino 芝士 (不過我影耐咗,搞到啲芝士俾啲餘溫煮熟咗少少🤣) 但依然充滿濃濃嘅芝士香架Scallop Carpaccio 📍$98擺盤幾靚, 帶子又切得夠薄,加埋啲橄欖油同檸檬汁,酸酸地咁,更加帶出佢嘅鮮味Rigatoni Nduja 📍$140微辣嘅香腸番茄 base 意粉,酸辣集於一身,醒神又開胃Roast Beef Japanese Rice 📍$150意式*日式 fusion 菜,差唔多個個都叫 🤭 粉粉地嘅嫩滑牛肉鋪滿成個碗,再加隻流心蛋同日本米,幾特別

Gratin Tomino Cheese 📍$98

Scallop Carpaccio 📍$98

Rigatoni Nduja 📍$140
微辣嘅香腸番茄 base 意粉,酸辣集於一身,醒神又開胃

Scallop Carpaccio
Rigatoni Nduja
Scallop Carpaccio
Rigatoni Nduja
2020-10-16 64 瀏覽
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝔸𝕔𝕢𝕦𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒 🇮🇹📍中環蘇豪伊利近街𝟙𝟛號地下及閣樓➰🔹𝚆𝚎𝚎𝚔𝚍𝚊𝚢 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟷𝟺𝟾▫️𝙿𝚞𝚖𝚙𝚔𝚒𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚙 🎃▫️𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚁𝚒𝚌𝚎 🥩▫️𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 🤎𝑷𝒆𝒓𝒇𝒆𝒄𝒕 𝒄𝒉𝒐𝒊𝒄𝒆 𝒇𝒐𝒓 𝒕𝒉𝒆 3-𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉. 𝑷𝒖𝒎𝒑𝒌𝒊𝒏 𝒔𝒐𝒖𝒑 𝒊𝒔 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚, 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒃𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓𝒆𝒅 𝒕𝒐𝒂𝒔𝒕𝒔. 𝑻𝒉𝒆 𝒕𝒉𝒊𝒏-𝒔𝒍𝒊𝒄𝒆𝒅 𝒃𝒆𝒆𝒇 𝒊𝒔 𝒕𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒔𝒘𝒆𝒆𝒕 𝒂𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒈𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒄𝒖𝒓𝒆𝒅 𝒚𝒐𝒍𝒌, 𝒘𝒉𝒊𝒄𝒉 𝒂𝒓𝒆 𝒕𝒉𝒆 𝒌𝒆𝒚 𝒕𝒐 𝒈𝒊𝒗𝒆 𝒕𝒉𝒆 𝒃𝒆𝒔𝒕 𝒇𝒍𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓 𝒐𝒇 𝒃𝒆𝒆𝒇 𝒓𝒊𝒄𝒆✨ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 𝒘𝒐𝒓𝒕𝒉𝒔 𝒂 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝒎𝒆𝒏𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒕𝒐 𝒊𝒕𝒔 𝒍𝒂𝒅𝒚𝒇𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓𝒔 𝒔𝒐𝒂𝒌𝒆𝒅 𝒊𝒏 𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆𝒔𝒔𝒐🥰 招牌日式薄切牛肉飯,蘋果薑汁和蛋黃撈飯最加分✨ 提拉米蘇入口軟滑☺️🔸𝙰𝚍𝚍𝚒𝚝𝚒𝚘𝚗𝚊𝚕 𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛▫️𝙶𝚛𝚊𝚝𝚒𝚗 𝚃𝚘𝚖𝚒𝚗𝚘 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 $𝟿𝟾 🧀𝑴𝒖𝒔𝒕-𝒐𝒓𝒅𝒆
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝔸𝕔𝕢𝕦𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒 🇮🇹
📍中環蘇豪伊利近街𝟙𝟛號地下及閣樓

🔹𝚆𝚎𝚎𝚔𝚍𝚊𝚢 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟷𝟺𝟾
▫️𝙿𝚞𝚖𝚙𝚔𝚒𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚙 🎃
▫️𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚁𝚒𝚌𝚎 🥩
▫️𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 🤎

🔸𝙰𝚍𝚍𝚒𝚝𝚒𝚘𝚗𝚊𝚕 𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛
▫️𝙶𝚛𝚊𝚝𝚒𝚗 𝚃𝚘𝚖𝚒𝚗𝚘 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 $𝟿𝟾 🧀
𝑴𝒖𝒔𝒕-𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓 𝒔𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 𝒊𝒇 𝒚𝒐𝒖 𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒇𝒂𝒏🙌🏽 𝑷𝒂𝒓𝒎𝒂 𝑯𝒂𝒎 𝒇𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒍𝒂𝒗𝒂 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒕𝒐𝒂𝒔𝒕𝒔 😻 巴馬臣火腿裹著半溶芝士配多士,口感豐富💯

▫️𝙱𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚔𝚜 $𝟷𝟺𝟶 🐄
𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓 𝒔𝒖𝒑𝒆𝒓 𝒕𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓 𝒍𝒊𝒕𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍𝒚 🐮 牛頰肉軟腍到極致💫

▫️𝙲𝚊𝚙𝚛𝚎𝚜𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎 $𝟾𝟾 🥕
𝑵𝒖𝒕𝒕𝒚 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒐𝒇𝒕 𝒄𝒂𝒓𝒓𝒐𝒕 𝒄𝒂𝒌𝒆 𝒃𝒖𝒕 𝒔𝒎𝒂𝒍𝒍 𝒑𝒐𝒓𝒕𝒊𝒐𝒏🧐 好食但性價比不高🍂

朋友推薦💁🏻‍♂️,阿叔👨🏾今次嚟咗呢間位於蘇豪嘅意式餐廳。餐廳環境舒服,吧枱高櫈設計,配上昏暗嘅燈光,感覺夠晒chill,最啱放工後嚟Happy Hour飲番一、兩杯!🍻.Warm Octopus Salad ($98),主食前先嚟份八爪魚🐙沙律,微熱嘅八爪魚口感爽嫩彈牙,而且數量都唔少,食極都好似仲有咁!😘.Roast Beef Japanese Rice ($150),加入fusion元素嘅日式牛肉丼飯,半生熟嘅薄切牛肉🐮鋪滿全碗飯,份量十足,口感軟嫩。食之前記得配埋意大利姜汁同撈均蛋汁一齊食,味道更添惹味。🤤.Herb Ravioli ($140),一塊塊四方外型嘅香草義大利雲吞,入邊包有菠菜蓉,配上芝士醬汁,味道香濃😋,自問係芝士控嘅人絕對唔可以錯過!🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♂️
2020-10-11 63 瀏覽
🇭🇰正宗意大利菜🇮🇹X超高質牛排系列💕—▫️餐廳:Acquasala▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓(港鐵上環站 E3 出口, 步行約8分鐘)▫️營業時間⏰: 星期一 全日休息星期二至五 08:00 - 00:00星期六至日 10:00 - 00:00▫️價錢:~$100+ —美味:🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹環境:❣️❣️❣️❣️價錢:💰💰💰💰—👧🏻同👦🏻好少食意大利🇮🇹菜😏果日唔係太肚餓,就諗住去有steak既餐廳🤓於是去咗依間💕佢哋啲光暗暗地,加埋小蠟燭🕯️都幾chill—食物方面,主食大部分都係$140🤣👦🏻👧🏻好掛住加拿大🇨🇦果時食既steak💕所以叫咗$280既28 days aged rib eye steak🥩 🥰🥰一放入口,覺得係喺香港食過最好食既steak❤️medium唔會太熟,仲好juicy🥰🥰佢哋既sauce好夾,夠入味😍雖然唔太大塊,但超高級既享受❣️❣️—👧🏻仲食咗herb Ravioli ($140)意大利雲吞真係唔係成日食到❣️依款有芝士💕💕加埋啲香草🌿好好食😋好似得幾塊,但好飽肚😍—#好西 #打卡 #意大利 #café #summervibes #cafe
🇭🇰正宗意大利菜🇮🇹X超高質牛排系列💕

▫️價錢:~$100+

美味:🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹
環境:❣️❣️❣️❣️
價錢:💰💰💰💰

#好西 #打卡 #意大利 #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #bar #Steak #sheungwan #goodwest #coffee #意大利菜 #意大利雲吞 #instagood #italian #amy_in_sw #上環 #上環美食
1K
2020-10-09 36 瀏覽
Dinner Menu 選擇如下, 唔算好多不過酒都唔少28Days Aged Dry Aged Rib Eye Steak $280order 左medium rib eye steak, 可惜有點略過熟, 應該起碼有 medium well. 太熟一邊會開始有點硬. 食到幾有牛肉香, 無筋. 一邊sides 有焗煎香過茄子椒等.Truffle Tagliolini $190頂上灑上 shaved truffle, 食落有truffle 香. 不過比起Tagliolini 更似係spaghetti, 而texture 亦偏腍左d. 最後應有再淋上olive oil或係truffle oil, 底下都頗油.
Dinner Menu 選擇如下, 唔算好多
不過酒都唔少

Truffle Tagliolini $190

2020-10-07 58 瀏覽
終於有機會去蘇豪區食飯😍😍呢間位於伊利近街Acquasala嘅意大利菜好岩三五知己嚟邊食邊chill 享受下中環忙裏偷閑嘅生活店員為我哋推介左幾款食物分別係*Warm Octopus Salad 八爪魚沙律$98*佢啲八爪魚分量好多 而且每條都好厚切加埋其他雜菜沙律一齊食 感覺特別清新 *全麥扁身意大利粉Gragnano Spaghetti $140*食得出佢用咗特別嘅汁醬去煮 味道濃烈同平時食嘅意大利粉唔同 感覺正宗可以一試*燜牛頰肉 Braised Beef Cheeks $140*牛頰肉有兩大塊炆得好嫩滑 食完回味無窮呢款熱門菜式非常受歡迎店員都非常推薦 *意式奶酪 Panta Cotta $88*最後當然唔少得甜品 意式奶酪賣相好吸引燴梨的果糖輕烤過 味道更出眾整個甜品做得剛剛好 酸酸甜甜 為舌頭帶來驚喜😋😋
終於有機會去蘇豪區食飯😍😍

燴梨的果糖輕烤過 味道更出眾
整個甜品做得剛剛好 酸酸甜甜
為舌頭帶來驚喜😋😋
2020-09-30
5 分鐘 (堂食)
2020-10-06 49 瀏覽
蘇豪區一向多高質西餐廳,適合和朋友放工來輕鬆一聚👍🏻 今次和朋友來嚐嚐意大利菜😊👉🏻食物: 4.5/5全部都高質,令人滿意😋▪️Roast beef topped Japanese rice超吸引😍💕打卡之選!燒肉牛肉切到十分薄,配上流心蛋汁肉質更嫩滑,有淡淡的牛味,入口不會太重口味👍🏻 醬汁是蘋果薑汁,味道頗特別。唯一要挑剔是飯粒入口像泰國米,如果再細、再軟一點的珍珠米會更好!▪️Gratin Tomino Cheese超邪惡之選😈 芝士控必點🧀 用Parma Ham包著流心芝士,一上桌已超吸睛😍 中間流心芝士不會太咸,配著外層帶咸香的Parma Ham剛好好👍🏻 吃一件已很飽!▪️Rigatoni Nduja 看似普通意大利麵,但入口很高質👍🏻長通粉軟硬適中、有咬口,調味以蕃茄、香草味為主,帶少許辣味,十分惹味😋

👉🏻食物: 4.5/5
全部都高質,令人滿意😋

▪️Gratin Tomino Cheese

▪️Rigatoni Nduja

2020-10-05 1038 瀏覽
放假到底有啲咩地方好食好玩💕,今日嚟咗港島區一日遊,去咗好多地方打卡,打到攰左就要搵間餐廳食🤣,經過soho,尋尋覓覓底下,搵到一間好chill嘅西餐廳 😍。我哋叫咗Scallop carpaccio ,一上枱靚到呢,帶子薄切,配上沙律菜,黑橄欖,柑桔等等,簡單配上橄欖油同埋黑胡椒,少少檸檬汁,非常之新鮮又開胃✅。Roast beef topped Japanese Rice哇,非常之吸引,牛肉分量足夠,係粉紅色嘅非常嫩滑,又重牛味,已醬汁方面用咗Apple ginger sauce ,加上醬汁同埋蛋黃拌勻,真係好好食呀💕。Braised beef cheeks燉牛臉,分量十足,煮到非常之入味,而且夠晒淋,底層仲配上椰菜花蓉,非常之夾,食完都想繼續encore😭😋。飲方面我哋叫咗杯紅酒,非常順滑,調左杯Mix Berry既 Mocktail👍🏻,酸甜開胃😍。地址:Acquasala (中環)中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓。最高為(5/5)味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐推薦星數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐。#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfo

Braised beef cheeks

地址:Acquasala (中環)
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓

最高為(5/5)
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
推薦星數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodphotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#foodie#foodgasm食評#相機食先#食好西#吃貨#美食#acquasala
2020-09-30
作為中環打工仔,有時都會去上環Soho區🏙️覓食,過返個chill啲嘅週末🍸今次泥到嘅餐廳環境乾淨舒服,內部只有個細細嘅bar 同open kitchen,燈光柔和配上白色牆身,十分有情調😌-首先出場喺Italian Cold Cuts ($98),三種ham都好夠味,色澤好鮮明,肉身嘅紅白比例十分平均👍🏽食落香口唔會太過油,,驚太咸仲可以配埋意大利街頭小食🇮🇹Gnocco fritto食,充滿油香味而且食落脆口。*Gratin Tomino Cheese ($98)嘅外皮用上Parma ham 包實內部嘅 Tomino Cheese,芝士口感柔軟而且味道濃厚,同微微煎脆左嘅Parma ham 一齊食,再加埋底層嘅手工烘焙麵包,大大將原本嘅咸味中和返👍🏽屬於驚喜之作❤️*嚟到最出名嘅 roast beef Japanese rice ($140),牛肉薄身粉嫩,撈埋面頭嘅流心蛋黃令到肉質更滑,醬料混合蘋果同薑,味道溫和唔會太搶,有啲可惜嘅係肉味同醬汁都偏淡,個醬冇乜蘋果嘅清香🤔 但低下嘅日本珍珠米好有咬口,加埋蛋汁,牛肉嘅肉汁同個sauce係唔錯嘅。*braised beef cheeks

braised beef cheeks ($140) 椰菜花製成嘅cream喺底,口感細滑入口即溶,
牛臉頰食落超腍身!可以同港式牛腩媲美,而且仲落左小紅莓粉,將肉自身嘅味道昇華👍🏽再配埋house red wine 🍷為今日富有情調嘅晚餐劃上完美句號
2020-10-04 32 瀏覽
中環蘇豪區 意式餐廳酒吧 係我最新嘅新發現呢道係收工同朋友輕鬆吓吹吓水飲杯嘢嘅好地方 環境寧靜舒適 每人叫一兩杯飲品加小小野食就足以傾成晚💕.-Braised Beef Cheek- $140 🥂 絕對推介 牛頰肉除左超入味之外仲非常腍 係經過一段長時間嘅慢煮先可以整到咁出色 牛頰肉底下嘅薯容亦不遜色絕配-Roast Beef Topped Japanese Rice- $150呢個日式牛肉飯可以算係呢間餐廳嘅招牌菜 除咗賣相味道都不錯薄薄嘅半熟牛肉 將生蛋黃加Apple ginger sauce 同飯撈埋一齊 淡淡滋味-Herb Ravioli- $140意大利雲吞包住濃郁嘅芝士同埋菠菜茸🧀配上芝士汁 佐酒一流雖然好邪惡但間中一次亦都不為過
中環蘇豪區 意式餐廳酒吧 係我最新嘅新發現
-Braised Beef Cheek- $140 🥂

-Herb Ravioli- $140
2020-09-27 53 瀏覽
兩人星期日的chill out "early dinner" 4:30pm。 用app有50%off食物。 位於Soho,唔難搵。一去到有好多外國人企喺出面, 全部唔帶口罩,開party咁,有一下懷疑應唔應該入...... 入去餐廳反而只得一枱,問staff原來係之前有private party ,不過未散。食物menu得一板,有好多都係澱粉嘅主食。我地叫咗一個raw beef 嘅starter,一個cheese platter,一個steak,一個carbonara意粉。整體食物份量OK。生牛starter好食。cheese platter嗰日佢哋提供嘅係3款芝士, 有一個唔幾得咩名,食落似chedder ,另外係parmesan 同一個有truffle味道嘅芝士。其實d芝士普普通通,不過另外提供嘅relish,拼埋一齊食味道還不錯。steak 我地要medium rare,火候啱啱好。正價嘅話係中環食其實都算合格,有app折扣就覺得好抵哈哈。carbonara 汁比較稀,不過味道很夠,有好多火腿喺入面。後來點一個tirumisu,中規中矩啦。 餐廳星期日都有happy hour(5
。正價嘅話係中環食其實都算合格,有app折扣就覺得好抵哈哈。carbonara 汁比較稀,不過味道很夠,有好多火腿喺入面。後來點一個tirumisu,中規中矩啦。 餐廳星期日都有happy hour(5pm後),$55一杯酒,我地每人飲兩杯。佢無特別標明產地同葡萄variety,應該都唔係d咩特別貨色,不過作為table wine就唔使咁講究啦。overall 唔錯!
2020-09-25 832 瀏覽
/𝐴𝑐𝑞𝑢𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 🇭🇰/#sa中環篇 #sa意式篇➖➖➖<soho 伊利近街有格調意式餐廳❤️>▪️▪️▪️其實覺得呢邊真係有好多特色小店有好多鍾意嘅舖頭都係到🥰所以間唔中都會黎呢邊清下個list 今次去到蘇豪區嘅意式餐廳其實專程去係想食個roast beef Japanese rice 佢嘅set lunch 幾抵食 夜晚就貴少少要單點➖➖➖1️⃣Roast beef topped Japanese rice $150🌟 呢個幾似日式x西式fusion 菜面頭鋪滿左一塊塊薄切嘅roast beef 份量慷慨 足夠送飯食 顏色粉嫩 但唔係血淋淋嗰隻 有嚼口之餘肉味都濃郁 加上流心嘅蛋黃 無咁乾、更滑身略嫌蛋黃唔夠重蛋香🙈配埋蘋果生薑汁 都無搶過肉味➖➖➖2️⃣Braised beef cheeks $140 之前見另一款有配sourdough 但我諗晚市應該無🙈可能下午就會有下次有機會再試下先!燉牛面脥較為有咬口 有少少似牛腩咁如果可以再煮得軟腍少少就好 調味都唔會過咸 幾岩我口味另外仲有cauliflower cream 伴碟好似一層泡沫 幾重椰菜花味 ➖➖➖ 3️⃣Mango c
/𝐴𝑐𝑞𝑢𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 🇭🇰/

面頭鋪滿左一塊塊薄切嘅roast beef
份量慷慨 足夠送飯食
顏色粉嫩 但唔係血淋淋嗰隻
有嚼口之餘肉味都濃郁
加上流心嘅蛋黃 無咁乾、更滑身
略嫌蛋黃唔夠重蛋香🙈
配埋蘋果生薑汁 都無搶過肉味
Roast  beef  Japanese  rice

2️⃣Braised beef cheeks $140
之前見另一款有配sourdough
但我諗晚市應該無🙈可能下午就會有
下次有機會再試下先!
燉牛面脥較為有咬口 有少少似牛腩咁
如果可以再煮得軟腍少少就好
調味都唔會過咸 幾岩我口味
另外仲有cauliflower cream 伴碟
好似一層泡沫 幾重椰菜花味
Braised  beef  cheeks

3️⃣Mango coconut smoothie $80
主要用左芒果、橙、牛奶同椰絲製成
芒果味較突出 無加額外糖 清新健康
唔會有好假嘅香精味😝
椰子味主要來自椰絲 有烤過 亦都幾足料
如果飲品都可以加埋椰子味就好啦~
Mango  coconut  smoothie

➖➖➖
4️⃣Mixed berries smoothie $80🌟
呢個味道會幾特別 除咗飲到雜莓味
亦都有肉桂嘅成份~
用左Greek yogurt 同蜂蜜 更稠身
Mixed  berries  smoothie

🌟整體黎講呢間店舖都算係走健康路線😝
有yogurt bowl,detox bowl呢類健康嘅食物
食物種類多元化 除咗主食之外
都有平時cafe嘅輕食👍🏻
日頭同夜晚去係完全兩種格調❤️
2020-09-22
5 分鐘 (堂食)
Roast  beef  Japanese  rice
Mango  coconut  smoothie
Mixed  berries  smoothie
2020-09-24 45 瀏覽
最近給自己放一個小長假,悠悠閑暇,放慢腳步,感受每天真實的存在和美好。很喜歡中環SOHO,特別是夜晚以後,很有feel,歐式的小街小巷,讓我感覺又回到了那段美好的時光。.聽說新開了一間義大利餐廳,很多朋友都有推薦,於是決定帶上朋友過來給她慶祝生日。浪漫品味的環境,彷彿身處于另外一個世界。.Salami Mashroom Salad 🥗 $88沙律菜很新鮮,水牛芝士配上火箭菜,絕對是開胃菜的首選。烘烤後的蘑菇片,味道很特別,很健康。.Gragnano Spaghetti 🍝 $140看到網上有朋友推薦,確實很特別的味道。首先,意粉裡面的芝士份量剛剛好,不會覺得膩,而且調味的用料很講究,有碎花生和堅果,還有一種獨特的花朵🌼,讓意粉的口感獨樹一幟。真的很佩服義大利人,一個麵條都可以有不同的吃法。調味不同,體驗也可以是完全不同的。語言已經很難描述這種幸福的感覺,妳值得親自來嘗試一下。.Braised Beef Cheeks $140我朋友的最愛。因為我最近開始素食,自然對肉類沒有了慾望,所以,這一整道菜,都是她一個人享用,不知道她是有多開心。據她描述,牛肉的口感特別軟,多汁又鮮美。因為特意選用
Salami Mashroom Salad 🥗 $88
Gragnano Spaghetti 🍝 $140

Braised Beef Cheeks $140
我朋友的最愛。因為我最近開始素食,自然對肉類沒有了慾望,所以,這一整道菜,都是她一個人享用,不知道她是有多開心。據她描述,牛肉的口感特別軟,多汁又鮮美。因為特意選用了臉頰肉,口感又會再精緻一些。
Caprese Cake 🎂 $88

今晚的顏值冠軍。擺盤就已經很精美了,加上Branni 蛋糕的豐富口味,簡直甜美如心。
浪漫的環境,一定要配上幸福的甜品,作為今晚的圓滿落幕曲。我的心❤已經陶醉。

Acquasala
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓