2020-12-24
今日又黎到Soho提早食個Christmas Lunch🎄👻聖誕節夜晚冇得出街食聖誕大餐,咁我哋就早啲去食個Christmas lunch. 今次再黎到Acquasala 食飯,個menu都係dinner menu。今次都再次叫左個日式牛肉飯同埋Carbonara,仲點左個前菜帶子。Scallop Carpaccio $98今次叫左帶子薄片,以生牛肉最為常見的Carpaccio😝前菜用帶子都幾開胃,在帶子薄片面有沙律菜,黑橄欖,柚子紙皮,蕃茄乾等。夾埋帶子一齊食,個感覺幾清新,又有小小酸酸地嘅感覺。Roast beef topped Japanese rice $150再黎食之前,我已經決定要再叫這一個招牌日式牛肉飯。見到有其他人介紹,個丼飯真係好吸引。除了牛肉吸引之外,加上顏色鮮艷的生蛋黃。食落覺得比較淡,原來我哋唔記得咗落個醬撈飯。加埋它的Apple ginger sauce,飯和牛肉的味道突出很多👍🏻👍🏻Carbonara $148食落覺得同平時嘅味道有小小唔同,因為佢哋係用意大利绵羊乾酪再加上蛋黃,令到意大利粉較杰身,比較有濃郁嘅芝士味!再加上用了風乾豬面頰肉,整個感覺少少偏鹹
Scallop Carpaccio $98
Carbonara $148
食落覺得同平時嘅味道有小小唔同,因為佢哋係用意大利绵羊乾酪再加上蛋黃,令到意大利粉較杰身,比較有濃郁嘅芝士味!再加上用了風乾豬面頰肉,整個感覺少少偏鹹🤪
整體來講如果想來提早食個聖誕大餐,個氣氛都幾好,又有Cocktail飲🤤