2024-07-29 262 瀏覽
返工咁辛苦,放假都想輕鬆同享受吓,今日中午特別訂了中環都爹利街 A LUX的brunch,呢條煤氣燈街睇電視就見得多,今日難得嚟打吓卡!首先welcome drink 是VILLA SANDI的香檳🥂之後就係頭盤,唔好以為頭盤好少嘢,淨係頭盤都有多款小食,包括鵝肝、芝士番茄沙律、Parma Ham、煙燻三文魚、意式蛋餅,仲可以無限refill🥳餐廳設有Live homemade pasta station,手工意粉可以任揀海鮮、配料、醬汁同意粉😃 我好鍾意食芝士,所以選了黑松露芝士意粉,香濃嘅芝士配上黑松露真係絕配!龍蝦蕃茄意粉一樣出色,龍蝦新鮮又彈牙,色香味俱全。主菜羊架肉質鮮嫩,每一口都帶來豐富滿足嘅感覺。USDA beef 五成熟,肉質嫩滑多汁,牛味十足。煙燻抹茶熔岩餡餅配雲呢拿雪糕,煙燻甜品非常特別,抹茶熔岩餡餅配雪糕當然係最好食。A Lux colada睇個名就知係餐廳嘅特色甜品,外層朱古力脆包住椰子味的mousse,賣相非常精緻。

2024-07-29 1064 瀏覽
週年慶法國菜,餐廳位於中環都爹利街,就是著名花崗石長樓梯與4支煤氣燈的位置餐廳門面具法國特色,簡潔豪華,進店後感覺走進異地一樣,經OpenRice訂位,晚市可有八折優惠,可選4或5道菜式首先來一道Amuse bouche,以一杯蕃茄奶凍配上牛油果醬和魚子醬,開胃菜以蕃茄打成,入口酸酸地口感細滑法國菜當然送上麵包籃,牛角包,芝士薄脆片及香菜麵包Focaccia,三款各具特色,店員更主動提出可以添加頭盤點了French beef tataki, seaweed, cucumber raita,法式牛肉刺身配青瓜乳酪醬,牛肉刺身沒有脂肪,入口牛肉味香,外層包着紫菜,配上果肉與沙律菜一起吃,非常合適友人的Lobster bisque, tortellini龍蝦湯,看到湯碗內有一顆意大利雲吞及數滴白蘭地,店員上檯時以透明的湯壺裝著龍蝦湯,先攪勻後飲,龍蝦湯較杰身,龍蝦味非常突出Linguine, alle vongole,白酒蜆肉扁意粉,每條扁意粉都掛著香濃的海鮮味,蜆肉飽滿,每一口都吃出鮮味Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle

Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle 24個月Parmesan芝士黑松露意大利粉,廚師在我們眼前燒熔一大磚芝士,加入意大粉攪拌,最後切出新鮮的黑松露片在意大利粉上

賣相非常精美,先吃一口新鮮黑松露,味道複雜非常香濃,配上芝士沒有太溜,味道控制得平均 ,意大利粉口感適中,強烈推介

主菜USDA ribeye, shallots jus,2件肉眼非常有厚度,medium 熟度控制得剛剛好,入口牛肉味特出帶點肉眼本身的油香,配菜紫蘿蔔,芥蘭苗及焗薯仔

甜品以Cheese Platter作結尾,3款芝士分別有淡口,爽身及中間的blue cheese最咸香,配上杏脯肉及堅果

Petit Four有Hazelnut Chocolate,麻辣果仁及斑蘭口味的瑪德蓮

吃了一頓異地感重的法國菜,最後配上洋甘菊茶,有助眠之功效,以寧心安神作結尾

2024-07-28 758 瀏覽
中環餐廳好少會有折扣,難得俾我發現呢間A Lux週末brunch於Openrice 訂位有全單八折優惠,即刻同個朋友book兩個位食。除咗八折,Brunch個頭盤Antipasto 都係Unlimited,可以任你refill,真係好抵食。用餐環境寬敞清靜,一坐低服務員就詳細介紹個brunch有啲乜嘢食,真係好專業,又有禮貌。首先送上麵包有三款,其中一款係我最鍾意食嘅牛角包,好食程度真係食幾個都可以。之後送上香檳,如果唔飲酒精飲品都有其他冇酒精嘅飲品選擇。頭盤都有幾個小食,我最喜歡就係水牛芝士蕃茄沙律🥗超級鍾意食水牛芝士配上新鮮蕃茄沙律菜,健康又好食!哈密瓜 Parma Ham就係我第二個至愛,咁好食當然要refill啦。其次仲有三文魚、蛋捲等。Live homemade pasta station有多款意粉選擇,可以自由配搭海鮮、配料、香料、醬汁等,即叫即整,喜歡的話還可以看着廚師即場炒意粉👍主菜羊架厚身,肉質粉嫩多汁,帶點羊羶味,最啱喜歡吃羊嘅朋友。肉眼扒五成熟,充滿油脂,肉質嫩滑,鎖住肉汁。餐廳signature 甜品A Lux colada,充滿椰子味mousse的朱古力球,非

餐廳signature 甜品A Lux colada,充滿椰子味mousse的朱古力球,非常可愛別緻。Smoked matcha lava tart, vanilla ice cream,抹茶迷必食,柔滑抹茶流心配上雲呢拿雪糕🍧完全是夢幻組合。

🐾A Lux今次同朋友去到中環Chill~ 星期六日brunch Menu,$528一個人非常抵食,✨Welcome drink 可以選擇有酒精同無酒精,當日我就揀咗有酒精飲料,甜甜地易入口✨Antipasto (Unlimited)前菜有麵包拼盤同5種精美小點,重點係可以無限量任添㗎!麵包拼盤的話有包括牛角包在內有三款選擇,麥香味濃厚單食已經很好食,沾上橄欖油及醋的話更別有一番滋味•鵝肝多士配上蘋果嚟層次豐富•Burrata芝士蕃茄沙律酸甜甜可口,非常開胃•意式煎蛋捲口感軟嫩,蛋味濃厚•龍蝦肉哈密瓜卷米紙濃厚果香味中間帶有少少海鮮的鹹香味,口感豐富•煙三文魚芝士卷鹹甜滋味令人回味✨Live homemade pasta station可以自行選擇pasta種類,醬汁,配料的個人化意粉corner😍 紅汁白汁,海鮮蔬菜肉類等選擇一應俱全,非常推薦!•Parmesan Cheese Fileja in cream truffle sauce選用24個月Parmesan 芝士,再配上忌廉黑松露醬汁,作為芝士控表示超級喜歡~ Fileja意粉煙靭可口,醬汁Creamy,一定要試!•Crab
🐾A Lux
✨Welcome drink
✨Antipasto (Unlimited)
前菜有麵包拼盤同5種精美小點,重點係可以無限量任添㗎!

•鵝肝多士配上蘋果嚟層次豐富
•Burrata芝士蕃茄沙律酸甜甜可口,非常開胃
•意式煎蛋捲口感軟嫩,蛋味濃厚
•煙三文魚芝士卷鹹甜滋味令人回味
✨Live homemade pasta station

•Crab meat, mushroom, bacon, Tomato sauce fettuccine
新鮮蕃茄醬汁酸甜味香濃,配上軟硬度適中的闊條麵意粉,再加上自選配料令人滿足
✨Filo Pastry Cod, shellfish sauce
薄脆酥皮鱈魚配上貝類海鮮醬汁
切開酥皮夠酥脆,入邊的鱈魚肉質香嫩好Juice夠驚喜,醬汁甘香味咁突顯魚的鮮甜口感
✨USDA prime beef tenderloin, shallot sauce
美國Prime 牛柳配上紅蔥醬汁
牛柳煎得恰到好處,入口香嫩口感令人回味~ 紅蔥醬汁能突顯出牛的原肉香味頗為出色
✨A Lux Colada
椰子慕絲配菠蘿汁等元素完美地匯聚在一起,而且甜度適中,非常好食
✨Smoked Matcha lava tart , vanillin ice cream
抹茶流心撻配雲呢拿雪糕賣相一流~抹茶不會太苦,而且做到流心效果令人驚喜

✨Coffee or tea
可以免費揀一杯咖啡或茶,配住甜品慢慢飲實在是最高級的享受~
《A Lux - 中環》中環一向多西餐廳,好多時如果想試一啲比較高級嘅餐廳,我都會揀lunch time嘅時候去試,因為午市嘅價錢一般都比較化算啲但係又食到相同質素嘅食品,所以黎開中環,我都會試吓一啲平時唔捨得比太貴價錢去食嘅餐廳🥸今次就搵到一間可以比一個價錢free flow 任食前菜精美小點同手製麵包既A Lux 食個休閒午餐,lunch set 仲有welcome drink、自選配搭既手製意粉、Main dish、甜品及餐飲,人均都係$528😉聽落價錢雖然唔係特別平,但係可以任食精美嘅西式前菜已經抵返晒😙💁🏻‍♀️Antipasto呢個就係我話可以無限refill既西式前菜小食,除左有五款精美既前菜外,麵包都係任食架🤭牛角包好香好好味🥐如果你喜歡牛角包既話真係食十個都唔過份呀💙五款前菜分別有煙三文魚芝士卷、Parma Ham 哈密瓜米卷、蟹肉cherry tomato配水牛芝士沙律、鵝肝多士配蘋果蓉果Jam同埋意式菠菜蛋餅🥞我個人就最喜歡個鵝肝多士啦😉肝醬十分甘香,同蘋果醬既味道好合拍💁🏻‍♀️Live homemade pasta station食brunch set 既客人可以
《A Lux - 中環》
💁🏻‍♀️Antipasto
食brunch set 既客人可以自己於Pasta station 選擇適合自己口味既意粉,估唔到呢度會有我喜歡既Fileja意粉選擇,佢其實係用籤壓開麵團再卷成粉條,口感煙韌彈牙又掛汁,我就揀左Fileja配黑松露白汁,再放上芝士輪入面用白酒炒拌,意粉黐滿曬芝士同黑松露醬,炒完仲要喺我面前即刨新鮮黑松露片😍好奢侈既食法
💁🏻‍♀️Main course
主菜方面我就揀左個Cod fish,佢既做法好特別,出面用左酥皮包住魚塊去焗,入面有菇菌醬調味,出面既醬汁用左貝類熬煮,食落多層次又幾香濃,外脆內嫩
而朋友主菜就揀左美國USDA prime牛柳,三成熟既口感咬落軟熟又重肉味,切落無血水,點少少鹽就已經好好味,點埋個紅蔥熬煮既醬汁😎更加特顯到牛肉既味道
💁🏻‍♀️甜品
當日嘅甜品有兩款,我同朋友決定一人一款試齊佢🤓Smoked matcha lava tart 一上枱已經好靚,服務員喺我地面前掀開個蓋,啲煙燻味即刻出曬黎呀☺️抹茶流心撻好似心太軟咁一切流汁,熱熱既抹茶醬配埋雲尼拿雪糕,冰火交融既感覺十分奇妙💪食落唔算太甜,可以一試呢
而A Lux Colada 就係餐廳既signature 甜品之一,朱古力球入面填滿左椰子味既mousse,再夾埋酸酸甜甜既什莓,望落十分精緻,睇得又食得
食完甜品,每人都會有一杯餐飲,食飽飽飲番杯咖啡消消滯就最好不過呢
2024-07-13
今天去了中環一間非常有格調的意大利法國菜餐廳餐廳位於都爹利街石階和煤氣燈旁 這裏曾是不少劇集和MV取景的地方 留有濃厚的歷史痕跡步入餐廳前的小路充滿著浪漫的氛圍我們一早在OpenRice訂了枱 全單有八折優 選擇了4 Course Dinner Set Menu 先來到的是餐前麵包小食熱辣辣的 味道和口感都相當一流雖然可以免費再添加 但為了預留胃地享受主菜 我們不敢吃太多首先上桌的是Beef Tataki 日式生牛肉配海藻和青瓜乳酪牛肉片搭配海藻和乳酪的清新口感 是一個很好的配搭緊接著是龍蝦法式濃湯 Lobster Bisque 濃郁的龍蝦香氣每一口都能感受到龍蝦肉的鮮美與湯汁的濃厚24個月帕馬森黑松露意粉廚師在我們面前即場烹調 濃香的芝士意粉上 即場刨上黑松露薄片 每一根意粉都吸附了黑松露和帕馬森奶酪的風味 令人回味無窮西班牙紅蝦意粉 Carabineros prawn homemade spaghetti 鮮紅的紅蝦搭配細膩的意粉 每一口都充滿了鮮甜味主菜方面 我們品嚐了澳洲鱸魚 AustralianBarramundi 配上蒜蓉韭菜和煙燻甜椒醬汁 鱸魚肉質鮮嫩 表面煎帶香脆 搭配
今天去了中環一間非常有格調的意大利法國菜餐廳

24個月帕馬森黑松露意粉

主菜方面 我們品嚐了澳洲鱸魚 Australian
Barramundi 配上蒜蓉韭菜和煙燻甜椒醬汁
鱸魚肉質鮮嫩 表面煎帶香脆 搭配煙燻甜椒醬汁的微妙風味
讓整道菜色香味俱全。
美國肉眼 USDA Ribeye 搭配紅葱頭肉汁
肉眼肉質鮮嫩多汁 紅葱頭肉汁帶來的鮮甜與肉的濃郁完美融合。

甜品方面 我們選擇了朱古力tiramisu 以及精選的芝士拼盤。朱古力tiramisu口感 香濃
每一口都充滿了朱古力和咖啡的香氣 而芝士拼盤則以多種芝士豐富了整餐的味覺體驗

這間餐廳歷史悠久 地理位置以致餐廳佈置 都絕非一般餐廳可以媲美 每一道菜都可以看得出是用心製作
這個檔次的餐廳絕對是少之又少
2024-07-22 175 瀏覽
食過一次,食材同味道都好普通,只係一間普通嘅西餐廳,CP值好低啲Serving Staff好似part-time咁啱啱巉巉,中年阿叔又有後生仔又有,連件制服都着到求求其其咁
2024-07-17 269 瀏覽
女士最愛的fine dine 4 course dinner ~ 首先 鵝肝多士 上邊有柚子jam, 幾開胃頭盤揀咗French beef tataki, seaweed, cucumber raita擺盤好靚, 好清新PastaLinguine, alle vongole微辣的,好多蜆肉,蜆肉都好新鮮, 唔會好油MainSpain presa, garlic mashed potato,Chinese Style推介~ 叉燒 in Italian style , 又軟又滑 仲好 juicy ! ❤️陪老婆食fine dine, 竟然可以食到叉燒, 仲要好好食 🤤Petit Four 自家製嘅唔係來貨,值回票價2 人埋單 ard $1500 又吾貴woo
女士最愛的fine dine

4 course dinner ~
首先 鵝肝多士
上邊有柚子jam, 幾開胃

頭盤揀咗

擺盤好靚, 好清新

Pasta
Linguine, alle vongole
微辣的,好多蜆肉,蜆肉都好新鮮, 唔會好油

Main
Chinese Style

推介~

Petit Four 自家製嘅唔係來貨,值回票價

2 人埋單 ard $1500
又吾貴woo
餐廳最近在做週年慶特別優惠,可以用Openrice訂位可以有全單消費8折,算起來比平時的更划算,而且套餐包的食物也很豐富,真的要試一試!而且這裡的無酒精特色飲品和紅酒配對都有優惠,真的是機會難得!Amuse bouche這個包了三款不同的麵包和一份小點,麵包有焗香,口感鬆軟,牛油味重。而且還可以再加的。小點是水牛芝士配南瓜蓉,口感軟糯又綿香。Appetizer Irish pork sausage, scrambled eggs, black truffle煎香的豬肉腸配上非常嫩滑的炒滑蛋,還用了新鮮黑松露來增香!Lobster bisque, tortellini龍蝦湯在你面前倒在意大利雲吞上,儀式感滿滿的!不過龍蝦湯的質素不錯,很香很滑,味道濃香。PastaLinguine, alle vongole這個是蒜香口味的,加上紅椒來作調味,味道挺惹味的。再加上大大隻的蜆肉,味道鮮甜。Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle熱辣辣的意粉再放上原個芝士上面炒,最後再加上大量黑松露,吃起來質感奶滑,芝士味道鹹香,還有很香的黑松露味
Amuse bouche
Appetizer
煎香的豬肉腸配上非常嫩滑的炒滑蛋,還用了新鮮黑松露來增香!
Lobster bisque, tortellini
Pasta
Linguine, alle vongole
熱辣辣的意粉再放上原個芝士上面炒,最後再加上大量黑松露,吃起來質感奶滑,芝士味道鹹香,還有很香的黑松露味。
Main
Spain presa, garlic mashed potato, Chinese Style
用上西班牙橡果黑毛豬頸脊,本身油脂非常豐富,再用上中式叉燒的煮法,配上大量的蜜汁去燒製,吃起來更突出豬肉的香甜,肉質很有彈性,而表面亦帶點焦香,內裡肉汁豐富,味道令人回味!
USDA ribeye, shallots jus
用的是美國肉眼,選了五成熟,本到肉質剛剛好,厚切加表面有煎封,所以保留到不少的肉汁,牛肉味很濃,肉質柔軟,配上這裡的青蔥汁,更突出肉香,調味也有點像中式的!
Dessert
甜品可選Tiramisu或芝士拼盤,我們選了Tiramisu,這裡的挺特別,會多了點脆片在上面來增加口感,令口感更豐富,而中間的還加了堅果碎,味道會更香,口感奶滑!
另外還配了一份小吃,有抹茶蛋糕,榛乎朱古力和腰果,其中腰果挺特別的,味道帶點辣,很香脆!
2024-07-10
這間高級西餐廳位於中環的樂成行地庫,主打意大利菜及法國菜的精緻餐飲。店內環境寬敞舒適,裝潢以高貴優雅的歐陸風為主,適合約會及慶祝。推廣期間,於Openrice訂座可享全單八折;平日午餐及晚餐更有無酒精特色飲品及Wine Pairing,價錢亦相當優惠。4 Course Dinner Menu - $728餐包每日新鮮烘焙,包括香酥的牛角包、鬆軟的香草麵包及芝士脆片,蘸上橄欖油醋更濕潤。Irish pork sausage, scrambled eggs, black truffle +$68滑溜的炒蛋富奶香,愛爾蘭豬肉香腸粒帶濃烈的煙燻香氣及油香,還有淡雅的黑松露飄香。Loster bisque, tortellini +$98濃稠的龍蝦湯以大量龍蝦頭及殼新鮮熬製,有濃厚的龍蝦鮮味,還有一粒迷你意大利餛飩煙韌彈牙,有蔬菜的清香。Linguine, alle vongole煙韌彈牙的扁麵條有陣陣白酒蒜香,還有多隻鮮甜無沙的蜆肉。Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle +$88廚師席前料理,整個24個月巴馬臣芝士輪,淋上噴火的

4 Course Dinner Menu - $728
Loster bisque, tortellini
Loster bisque, tortellini
Linguine, alle vongole
煙韌彈牙的扁麵條有陣陣白酒蒜香,還有多隻鮮甜無沙的蜆肉。
廚師席前料理,整個24個月巴馬臣芝士輪,淋上噴火的白酒,再加入煙韌彈牙的意粉非常掛汁,有香濃的芝士鹹香,還有一片片鮮黑松露。
採用優質的西班牙伊比利亞黑毛豬梅花肉,結合中西式煮法的叉燒,肉質細膩且油花分佈平均,軟腍又多汁,有香濃的豬味,又有香甜的蜜糖汁,還有綿密的薯蓉。
USDA ribeye, shallots jus
USDA ribeye, shallots jus +$108
嚴選美國極級肉眼牛扒,油花分佈細緻,橫切面粉嫩特別香滑多汁,清新的青蔥汁正好平衡肉膩感。
Tiramisu
一片片朱古力脆片滿佈特濃的朱古力粉,幼滑細膩的mozzarella芝士富奶香,濕潤的手指餅吸飽咖啡,層次豐富。
Petit Four
Petit Four
鬆軟濕潤的抹茶蛋糕帶陣陣沉穩的茶香;榛子朱古力甜而不膩;香脆的辣腰果平衡膩感。
Iced Lemon Tea
Milk Tea
Iced Lemon Tea & Milk Tea
跟餐包咖啡或茶,冷熱同價,可自行加鮮奶或糖水
2024-07-10
見到有7折promotion,訂左晚餐慶祝anniversary。送嘅番茄海膽杯開胃好食👍 但前菜beef tataki同ceasar salad就非常普通第一道菜蜆肉pasta幾唔錯,汁夠鮮甜面又幾al dante。rissoto都ok但唔算印象深刻第二道菜牛扒就無功無過,普普通通。豬肉完全係做成左叉燒 😂 但係都算係高質嘅叉燒甜品係tiramisu,又係普普通通嘅一道最後嘅petit four上到來得petit three,唔知點解⋯總體來講食物出品就都算好食,滿意,但就冇咩驚喜或者令人印象深刻嘅地方服務方面亦都係非常普通,侍應比較木訥,態度都唔算熱情,上菜亦冇介紹7折完大致都算滿意,但係日後如無優惠就大概率唔會再來嚕
甜品係tiramisu,又係普普通通嘅一道
7折完大致都算滿意,但係日後如無優惠就大概率唔會再來嚕
Spanish  presa
Linguine alle  vongole
Risotto
2024-07-09 157 瀏覽
🍊Tangerine‘s visit🍊—————————————————————🍜A LuxM2, B/F, Baskerville House, 13 Duddell Street Central.Tel:+852 2663 9938—————————————————————Welcome Drink: ProseccoAmuse Bouche: Sourdough bread, crackers, and croissantsAppetizers: Foie Gras Toast with Apple Sauce, Burrata Tomato Salad, Frittata, Parma Ham with MelonThe centerpiece is the live homemade pasta station, situated in the open kitchen of the restaurant. An array of handmade pasta varieties, seafood, sauces, and seasonings are laid out fo

🍊Tangerine‘s visit🍊
—————————————————————
🍜A Lux
Tel:+852 2663 9938
—————————————————————
Welcome Drink: Prosecco

The centerpiece is the live homemade pasta station, situated in the open kitchen of the restaurant. An array of handmade pasta varieties, seafood, sauces, and seasonings are laid out for guests to freely customize their dish.

The chefs then showcase their culinary expertise, deftly handling the seafood, sautéing the ingredients, and seamlessly assembling the pasta dish - all within an impressive 15-minute timeframe. It is truly a captivating culinary performance, akin to watching a gourmet cooking show.
I personally sampled two pasta creations:
- Fettuccine with red shrimp, mussels, cherry tomatoes, basil, and tomato sauce - a refreshing and flavorful combination.
- Spaghetti with parmesan, truffle, and truffle paste - a decadent and velvety dish.

For the main course, the Filo Pastry Cod with Shellfish Sauce was exceptional. The cod had a wonderfully crisp exterior while maintaining a tender interior, complemented by a rich and creamy seafood sauce.

Rounding out the meal was the "A lux colada" dessert, which playfully evoked the flavors of a pina colada.

😋Overall Rating
Taste: 🌟🌟🌟🌟🌟
CP Ratio: 🌟🌟🌟🌟
Ambience: 🌟🌟🌟🌟🌟
Service Attitude: 🌟🌟🌟🌟🌟
2024-07-08 1064 瀏覽
想起浪漫便想吃法國菜🤣🤣 見到OpenRice這間髮菜有八折優惠,book定枱同老公試吓環境 舒服、清靜、高貴,店員的服務和講解也是非常專業選了4 Course Dinner Menu先來餐包,熱辣辣,香噴噴,打開胃口😝Appetizer 試了Beef Tataki這也算是fusion在吧!日式生牛肉用上紫菜 和青瓜乳酪點綴牛味非常濃郁,口感帶點煙燻,伴上橙肉和子蘿蔔片一起吃,口感層次更加豐富!適合夏天 邁進環非常精緻🥰🥰Lobster Bisque 濃稠嘅龍蝦湯配法式雲吞,是店家的signature菜式,果然一試難忘龍蝦鮮味香濃濃稠適中,加上法式雲吞令到湯品畫龍點睛👍👍Spaghetti24 個月parmesan cheese 再即片black truffle真是視覺 味覺 嗅覺一拼享受大廚🧑‍🍳推住芝士即埸燒溶,食肆濃郁獨特香味 非常香濃每口都伴著香濃嘅芝士醬,不得了😋😋Barramundi 用上澳洲鱸魚 外皮煎得焦脆,保持肉質嫩滑,魚肉一梳梳,嫩滑鮮味以波菜苗 和薯餅 入讚,炸蔥絲作點綴,令口感更加豐富,增添香氣😍😍USDA Ribeye 美國肉眼五成熟剛剛好,還是粉紅色,牛味當

環境 舒服、清靜、高貴,店員的服務和講解也是非常專業

選了4 Course Dinner Menu

先來餐包,熱辣辣,香噴噴,打開胃口😝

Appetizer 試了Beef Tataki

Lobster Bisque

Spaghetti
真是視覺 味覺 嗅覺一拼享受
大廚🧑‍🍳推住芝士即埸燒溶,食肆濃郁獨特香味 非常香濃
每口都伴著香濃嘅芝士醬,不得了😋😋

USDA Ribeye 美國肉眼
五成熟剛剛好,還是粉紅色,牛味當然濃,而家火候拿捏的剛剛好,保持口感,伴上蔬菜解膩又清爽😚😚

芝士拼盤 份量很多可以試晒唔同口味,特別濃,伴上堅果一齊食,咖啡作伴 令晚餐點綴不少🥰🥰

甜品揀咗Tiramisu,法國餐嘅尾聲

今晚總算品嚐到一餐滿意嘅fine dinning 😌😌
2024-07-03 149 瀏覽
在中環返工,午餐實在有很多選擇,但A Lux卻是我一直都比較鐘情的一間意大利高檔餐廳,這裡無論從裝潢還是菜品均保持了高水平。我和同事這次各自點了午餐4件套,餐前麵包有三款不同味道,配上油醋,讓人欲罷不能,S. Pellegrino的氣泡水也是我的最愛。🌟龍蝦湯湯底非常濃郁,濃濃的龍蝦味道回味無窮!🌟野生蘑沙拉很特別,配上特有的意大利香醋,再撒上帕瑪森幹酪,使得蘑菇和蔬菜的味道尤為鮮美!🌟Crab Meat Spaghetti這款意粉有小小改良,使用了四川的辣椒,想吃辣辣的蟹肉意粉,這裡獨一份,是我的最愛!🌟Prawn Spaghetti也是非常驚艷,西班牙紅蝦製作出來的意粉,別有一番滋味!🌟不得不提這裡的美國肉眼排,肉美汁多,經過廚師特殊的處理,去除了內部的肉筋,使肉質更加的嫩滑,超讚!🌟煎海鱸魚也是我的必選項目。焦脆的魚皮下,魚肉鮮嫩,配上海蝦、蔬菜和魚子醬汁,堪稱完美!🌟抹茶流心作為餐後甜品,配上現磨咖啡,這一餐真是滿意至極!A Lux 從不讓我失望!

🌟龍蝦湯湯底非常濃郁,濃濃的龍蝦味道回味無窮!

2024-07-01 113 瀏覽
今日去咗中環最多遊客打卡的一條街食法國餐,呢條街就是都爹利街,很多遊客都慕名而來打卡全因為四支煤氣燈和一條花崗石樓梯。這間法國餐廳就位於這條樓梯之上,餐廳入口設計已很有法式風味,有點陶醉於法國情懷裡。這間法國餐廳平日lunch唔算貴,只是$398就有3道菜重包埋杯咖啡。🍞 首先來一籃法式麵包和薄脆片,麵包夠晒新鮮熱辣辣,而我就較為鍾意食薄脆片,薄脆片香脆可口,而且麵包和脆片仲可以添加。我就加了一份薄脆片,上枱非常熱辣辣。🍴 Hamachi Tartare一片片的油甘魚砌成圓型,再混入一片片的青蘋果,上面再加上牛油果醬汁和檸檬雪葩,既帶來口感上的層次感和立體感,又不失清爽。🍴Crab Cake & crisp soft shell crab with herb salad蟹肉餅外層的酥脆和內層嫩滑的蟹肉形成鮮明的對比,口感外脆內軟,味道一流。而香炸軟殼蟹的口感同樣鮮美,配埋個蔬菜沙律絕對可以解膩。🍽️ Fettucine, asparagus, baby onion, pesto, pine nutsQ彈的意大利麵混入香濃的羅勒醬再配埋辛辣嘅小洋蔥,蒜蓉和松子,整體口感相當豐富,而且每條麵

🍴 Hamachi Tartare

Q彈的意大利麵混入香濃的羅勒醬再配埋辛辣嘅小洋蔥,蒜蓉和松子,整體口感相當豐富,而且每條麵條都能掛汁。

🍽️ Sea bass, scampi tails, baby spinach, caviar chives cream sauce
煎香了魚皮十分香脆可口,而鱸魚的魚肉極之嫩滑彈牙,配埋魚子奶油醬汁,既有魚子的咸鮮又有奶油的香滑感,絕對係perfect match。

🍰 Tiramisu
口感香醇濃郁、甜而不膩、層次豐富,而且呢間嘅tiramisu跟別的餐廳不同,裡面還加入了粟子粒粒,令口感更加豐富。

2024-06-29
  • Chestnut Tiramisu