2024-06-28 119 瀏覽
請客戶吃飯當然要選一間優雅的餐廳了,特別帶她來這間連名字都聽起來很好吃的餐廳,我們選了四道菜午市套餐。頭菜的沙拉和龍蝦濃湯意大利雲吞,沙拉非常新鮮,只用少少油鹽和沙拉醋調味。很適合夏天呢。龍蝦湯很有儀式感,超級濃味,我覺得有些膩,但女伴覺得特別鮮美。主食點了兩個意粉。這家意粉都是手工的,一定要試下。龍蝦意粉,新鮮龍蝦肉非常彈牙,配料加入四川辣椒,有小小辣,非常惹味,難得在西餐中見到辣味意粉。大蝦意粉,這款意粉更偏手工拉麵,非常有嚼勁,茄汁不會很濃,不會大蝦的味道,很適合我的口味。美國肉眼扒,已經去除了肥肉部分,很厚一塊。純瘦肉更健康,5成熟的肉肉看起來粉粉嫩嫩,很有牛肉味。煎海斑魚柳,外皮煎到靚麗的金黃色,裡面魚肉還很juicy。甜品真的是驚喜,呢個抹茶熔岩蛋糕,真係好好味。餐廳有計算時間,焗到啱啱出爐,一叉落去,即刻爆哂抹茶流心,超流!不會太甜,外皮又熱辣辣脆卜卜。超正嘅一餐,客戶都食得好滿意。

煎海斑魚柳,外皮煎到靚麗的金黃色,裡面魚肉還很juicy。

超正嘅一餐,客戶都食得好滿意。
2024-06-24
2024-06-27 106 瀏覽
其實唔係幽會,係約咗男朋友去食飯。呢個位置有啲隱蔽,其中一個門口係喺煤氣燈條樓梯入去,未入去已經覺得好浪漫。中午時間去,入到去嘅時候冇人招呼,但因為已經知坐邊度,所以就自己行埋去,但係好快就已經有人過嚟問你食咩啊同介紹嘢食俾你。揀咗是日南瓜湯,味道濃郁,好香,滑得來又好有口感。主菜揀咗個麻辣味的意粉,辣到適中,全程好麻,好正。麻到飲啲水都覺得味道有啲變。食埋個甜品,綠茶撻和雪糕就剛剛好,中和返個麻,變返正常。

2024-06-25 141 瀏覽
週末訓到自然醒,跟住去呢間意法餐廳享受一個brunch真係人生一大樂事😍餐廳位於都爹利街煤氣燈旁,餐廳大門設於石樓梯上,份外有格調,很適合來打卡📸餐廳嘅 brunch menu每一道菜式都好精緻,味道出色,服務亦好專業細心。想追求高質有水準嘅美食體驗,呢間餐廳絕對誠意推薦俾你🥰✨BRUNCH MENU $528/pp✨▫️Welcome Drink餐前先嚟一杯香檳🥂▪️Antipasto (Unlimited)五款小食非常精緻,無限量供應🤩~鵝肝多士搭配上蘋果泥的微酸,加上脆多士,口感層次豐富~新鮮的Burrata芝士配搭酸甜的番茄,加上沙律菜點綴,十分清新~意式煎蛋卷質地鬆軟,同時品嚐濃郁的蛋香和清新的蔬菜滋味~Prama ham 配搭哈密瓜,永遠都係咁Perfect match ~米紙卷的做法,包著青瓜絲等各種蔬菜,口感清爽▫️Live homemade pasta station最愛的pasta station讓人充滿驚喜,海鮮有紅蝦、長腳蟹、龍蝦和青口可選擇,還可以自選煙肉、蘑菇片、大蒜和香料等配料、配搭自選醬汁及意粉/長通粉/扁意粉。🍝芝士黑松露意粉廚師現場即煮意粉,芝士香氣四溢,

✨BRUNCH MENU $528/pp✨

▫️Welcome Drink

餐前先嚟一杯香檳🥂

▪️Antipasto (Unlimited)

五款小食非常精緻,無限量供應🤩

~鵝肝多士搭配上蘋果泥的微酸,加上脆多士,口感層次豐富
~意式煎蛋卷質地鬆軟,同時品嚐濃郁的蛋香和清新的蔬菜滋味
~米紙卷的做法,包著青瓜絲等各種蔬菜,口感清爽

▫️Live homemade pasta station

🍝芝士黑松露意粉

廚師現場即煮意粉,芝士香氣四溢,松露香氣撲鼻,好食到想encore

▪️Main
~USDA prime beef tenderloin +$68

肉眼扒嫩紅色澤部位偏腍,油脂突出有彈性,牛味濃郁💞

▫️Dessert
~Smoked matcha lava tart, vanilla ice cream

有煙熏效果打卡一流📸 內餡濃郁柔滑的流心抹茶塔,外皮酥脆,配上順滑的雲呢拿雪糕,大滿足啊

▪️Coffee or tea
餐後來一杯Latte,靚靚拉花心情特別愉快
2024-06-23 120 瀏覽
為慶祝好朋友升職,特意在她中環工作附近找到這間A lux餐廳午餐。這間餐廳就在這條出名拍劇取景的樓梯上,食完大家順便打吓咭。這間餐廳環境給人感覺舒適和店員態度熱情,為我们介紹有什麼好吃和特色,選了兩個四個course的set lunch,龍蝦湯味道鮮甜香濃必試之選,店員會即場將剛煮好的龍蝦湯注入這個小雲吞上,龍蝦湯鮮甜香濃 creamy 配上煙韌juicy小雲吞非常夾又好美味。第二道分別是紅蝦意大利粉和risotto, 意大利粉口感爽口彈牙配上紅蝦鮮甜好鲜味。 creamy又煙韌的risotto加入了脆脆的豬肉片層次感豐富又滋味有驚喜。第三道主菜分別是牛肉眼和海鱸魚, 牛肉眼medium rare 火後剛好能保持肉汁牛肉味濃, 海鱸魚新鮮外皮煎得香脆,但內魚肉軟滑配上魚子白忌廉汁,鮮味提升烹調出色。最後這個朱古力心太軟是日甜品都很出色,濃濃朱古力內裏流心軟滑配上雲呢拿雪糕球和新鮮生果都是有水準的。飯後檸檬茶跟用茶壺一起上枱份量足夠, 即磨咖啡香濃配上一件朱古力曲奇餅好滿足,這餐飯價錢相對略為高但按這樣的質素和份量、環境都非常值得。

2024-06-23 73 瀏覽
Anniversary 跟另一半到位於中環都爹利街的意法餐廳慶祝,無論係食物或者服務都令人十分滿意.🥂BRUNCH MENU $528/pp以麵包籃作開端,加上頭盤有不同口味,無限量refill頭盤有五款,分別係鵝肝多士、Burrata芝士沙律、意式煎蛋卷、Prama ham哈密瓜和米紙卷。款款都非常精緻又好食,淨係前菜都encore咗兩次跟住到pasta station環節,客人可自選海鮮、配料、醬汁和意粉。芝士黑松露意粉和海鮮蕃茄扭紋粉,大廚即叫即煮,場內酒香四溢,手工扭紋粉煙韌特別有口感主菜係羊架,粉嫩肉質,入口軟綿帶點羊羶味,羊迷至愛甜品有朱古力脆皮包住椰子mousse,入面仲有菠蘿果肉,再淋上冧酒,一試難忘

🥂BRUNCH MENU $528/pp

以麵包籃作開端,
加上頭盤有不同口味,無限量refill

款款都非常精緻又好食,淨係前菜都encore咗兩次

主菜係羊架,粉嫩肉質,入口軟綿帶點羊羶味,羊迷至愛

2024-06-21 87 瀏覽
🍱餐廳:A Lux (中環)🍽️類別:西式Fine Dining💯推薦指數: 10/10💯回頭率:10/10作為小編其中一間我最喜愛意法餐館,最近推出了全新的午市Fine Dining Menu,並加入live homemade pasta station的創新元素,讓客人觀賞廚師即席烹煮客製化意粉,這麼新奇的體驗,當然要去朝聖一下。.▪️welcome drink: Prosecco▪️Amuse Bouche: 酸種麵包、脆餅、牛角包▪️Appetizer: Foie Gras Toast with Apple Sauce, Burrata Tomato Salad, Frittata, Parma Ham with Melon▪️Live Homemade Pasta Station餐廳中央設有一個開放式廚房,桌上擺放著林林種種的手工意粉、海鮮、醬汁和調味料供客人自由配搭。手工意粉:Penne, Spaghetti, Fettuccine, Risotto海鮮:Long-legged crab, red shrimp, mussel配料:Asparagus, Cherry Tomato,
🍱餐廳:A Lux (中環)
🍽️類別:西式Fine Dining
💯推薦指數: 10/10
💯回頭率:10/10

▪️welcome drink: Prosecco
▪️Amuse Bouche: 酸種麵包、脆餅、牛角包

▪️Live Homemade Pasta Station

配料:Asparagus, Cherry Tomato, Parsley, Mushroom, Beacon, Garlic, Parmesan Cheese, Truffle, Basil, Chili, Beef Bolognese
醬汁: Tomato Sauce, Bechamel, Truffle Paste

選好食材後,廚師便開始即席表演製作最合客人心意的意粉。
憑著廚師純熟的烹煮技術,從處理海鮮,到煎炒配菜,到加入意粉,到上碟,整個過程都相當得心應手,大約15分鐘便煮好兩碟意粉,效率超高,猶如看了一齣美食節目一樣,果然沒有讓人失望。

小編所點的兩個意粉組合:
💁🏻‍♀️ Fettuccine + red shrimp + mussel + cherry tomato + basil + tomato sauce
味道酸甜開胃,充滿濃郁的蝦膏香氣。
💁🏻‍♀️ Spaghetti + Parmesan Cheese + Truffle + Truffle Paste
意粉掛滿香濃的松露醬汁,口感如奶油般細膩。

▪️Main: Filo Pastry Cod, Shellfish sauce
就酥皮鱈魚而言,外脆內嫩已不在話。更讓人驚艷的是其一旁的靈魂醬汁。外層的酥皮散發著陣陣牛油香味,內裡的鱈魚充滿著淡淡海水鮮味,沾上呈忌廉狀的蝦汁吃,讓整體鮮香味的醇厚程度更上一層樓,非常好吃!

▪️Dessert: A lux colada
沾上特製醬汁吃,味道猶如Pina colada一樣,挺有趣。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-06-19 111 瀏覽
今日嚟到坐落在中環都爹利街煤氣路燈旁的A Lux吃午餐,這𥚃提供意大利菜和法國菜式。朋友預早於OpenRice網上訂座,可享消費八折優惠。我哋選擇咗4 course menu,每位$468,大家還點選一些特式食物開心分享(需另加錢)。首先是前菜、沙律或湯,可六選一,我們選擇了這裡的招牌龍蝦濃湯🫕。✨Lobster bisque, lobster ravioli (+$88)上桌時碟內放着含龍蝦肉的意大利雲吞及拔蘭地酒,服務員即時加上熱騰騰的龍蝦湯🫕,龍蝦湯味道濃郁醇厚😍,有口感之餘,亦帶點酒香😋。配上可添加的法國麵包🥖和脆片,蘸上橄欖油和醋,已十分滿足。✨Carnaroli risotto, zampone, saffron, fava beans這款特色意大利燴飯🥘口感綿滑,帶點微辣,以鹹香味濃的豬肉、脆片和藏紅花烹調而成,味道濃郁,加上鮮嫩蔬菜🌱,增加了整道菜餚的味道和層次感。✨Carabineros prawn homemade spaghetti (+$128)西班牙紅蝦🦐體型大,肉質鮮甜有彈性;手作的意大利麵條🍝質感細膩彈牙,軟硬適中,每口都掛滿濃稠醬汁,加上新鮮車厘茄🍅非常

朋友預早於OpenRice網上訂座,可享消費八折優惠。

配上可添加的法國麵包🥖和脆片,蘸上橄欖油和醋,已十分滿足。

西班牙紅蝦🦐體型大,肉質鮮甜有彈性;手作的意大利麵條🍝質感細膩彈牙,軟硬適中,每口都掛滿濃稠醬汁,加上新鮮車厘茄🍅非常甜美。

Sea bass, scampi tails, baby spinach, caviar chives cream sauce (+$88)
海鱸魚🐟煎至表面香脆,肉質細嫩鮮甜,伴着甜美的蝦球🦐和蔬菜,加上清香醇厚的魚子醬醬汁,集鮮、香、美於一體。

USDA ribeye, shallots jus (+$108)
肉眼扒🥩要了五成熟,肉質嫩滑多汁,保留着牛扒的鮮味;配菜有紅蘿蔔和薯仔,加上香蔥肉汁,非常搭配。

Dessert
🍮甜品是朱古力流心撻,配上雲呢拿雪糕🍨、草莓🍓、藍莓🫐和焦糖脆片,甜美又完美。

☕️檸檬茶和☕️熱咖啡
以精緻的茶具器皿提供的飯後飲品亦十分吸引🤩。

🔥整體而言:地點坐落在旺中帶靜的中環區,環境和座椅都十分舒適;服務員態度很好,亦會講解菜式;餐廳播放着輕音樂,令客人享受美食同時感覺舒適又寫意
Carnaroli risotto
USDA ribeye
  • Lobster bisque
  • lobster ravioli
2024-06-17 60 瀏覽
星期六以一頓美好的brunch來為weekend展開序幕,是很幸福的事情。今日有屬於女生的約會,到A LUX吃意大利法國精緻料理,不知不覺就度過了三小時。餐廳屬fine dining,但意外地份量很夠,Brunch $528有部分食物可refill但我們都未能再吃,本身的安排已很足夠,而店員都很friendly,氣氛一點也不會拘謹。Welcome Drink – Sparkling wine這款氣泡酒帶有淡雅的果香和細膩的氣泡,為這個brunch增添了一些浪漫氣氛。 Antipasto (以下四款小吃unlimited供應)Foie Gras Toast, Apple puree鵝肝多士是沒有煎過的,可吃到它的原味,搭配上蘋果泥的微酸,及脆身的多士,口感層次豐富。Smoked Salmon, cream cheese煙燻三文魚捲著cream cheese,加上一些黑魚子,cream cheese帶來幼滑的口感,及融合不同鹹香的食材。Burrata tomato新鮮的Burrata芝士配搭酸甜的番茄,加上沙律菜點綴,十分清新。Frittata意式煎蛋卷質地鬆軟,同時品嚐濃郁的蛋香和清新

Antipasto (以下四款小吃unlimited供應)

Foie Gras Toast, Apple puree

Smoked Salmon, cream cheese

Burrata tomato

Frittata
意式煎蛋卷質地鬆軟,同時品嚐濃郁的蛋香和清新的蔬菜滋味。

Prama ham Rice Papper Roll
參考米紙卷的做法,將Prama ham包著蜜瓜、青瓜絲等配料,配搭新穎有趣,各種蔬菜的新鮮口感平衡了Prama ham的鹹味。

Love homemade pasta station
pasta station讓人印象深刻,海鮮有紅蝦、長腳蟹、龍蝦和青口可選,還可以自選煙肉、蘑菇片、大蒜和香料等配料、配搭自選醬汁及意粉/長通粉/扁意粉。我們點了一份海鮮蕃茄長通粉和一份芝士松露意粉,海鮮用料新鮮,而現場刨好的松露香氣撲鼻,手工意粉與別不同,甚有質感,每人可以點兩盤,但一盤已經讓人飽到不行。

Filo pastry cod, shellfish sauce (+$28)
酥皮鱈魚外皮酥脆,內裡的鱈魚肉質細嫩,搭配貝類醬汁淡香鮮美,這樣有心思的製作,令平凡的鱈魚主菜變得不平凡。

Smoke matcha lava tart, vanilla ice cream
甜品賣相很精美,我特別欣賞這抹茶流心撻,味道甘香,流心效果一流,配上雲尼拿雪糕,一冷一熱,一甘一甜,而份量粉緻,滿足味感之餘沒有負擔。

總括來說,A Lux提供了一次難忘的用餐體驗,無論是食物的味道還是擺盤的藝術,以及親切的服務態度,都讓人讚不絕口,想吃有質素的brunch,這裡絕對是好的選擇。
2024-06-12 75 瀏覽
上次朋友book左法國餐廳fine dining同我食,好正!餐廳環果靚, 擺盤精緻,服務亦好好,每一道菜都食得好滿足。𝟒 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑴𝒆𝒏𝒖 𝑯𝑲$𝟕𝟐𝟖 𝒑𝒆𝒓 𝒐𝒏𝒆餐包都非常有質素,香草包夠鬆軟、牛角包外脆內軟、芝士脆片帶少少咸香,沾上橄欖油同埋黑醋,好開胃。 𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝒃𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆滿滿油香既煙三文魚捲住軟滑忌廉芝士,多重口感。𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝒃𝒊𝒔𝒒𝒖𝒆, 𝒕𝒐𝒓𝒕𝒆𝒍𝒍𝒊𝒏𝒊 +HK$88呢款Signature龍蝦湯,個人覺得係必點!意大利雲吞餡料係龍蝦肉,外皮煙韌,倒上熱辣辣既干邑龍蝦醬汁及泡沫,質感濃稠、口感豐富、充滿鮮甜味。𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 𝟐𝟒 𝒎𝒐𝒏𝒕𝒉𝒔 𝒑𝒂𝒓𝒎𝒆𝒔𝒂𝒏 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒃𝒍𝒂𝒄𝒌 𝒕𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑶𝒓 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒃𝒊𝒏𝒆𝒓𝒐𝒓𝒔 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏 𝒉𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 𝟐𝟒 𝒎𝒐𝒏𝒕𝒉𝒔 𝒑𝒂𝒓𝒎𝒆𝒔𝒂𝒏 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒃𝒍𝒂𝒄𝒌 𝒕𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 +𝑯𝑲$𝟖𝟖廚師會係席前烹調意粉,放入原個意大利巴馬臣芝士內炒,意粉彈牙,掛滿了芝士,香濃惹味。刨上新鮮黑松露片點綴,芳香撲鼻,暫時係我食過最好味

𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝒃𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆
滿滿油香既煙三文魚捲住軟滑忌廉芝士,多重口感。

廚師會係席前烹調意粉,放入原個意大利巴馬臣芝士內炒,意粉彈牙,掛滿了芝士,香濃惹味。刨上新鮮黑松露片點綴,芳香撲鼻,暫時係我食過最好味既意粉!!!

𝑪𝒂𝒓𝒂𝒃𝒊𝒏𝒆𝒓𝒐𝒓𝒔 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏 𝒉𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 +𝑯𝑲$𝟏𝟐𝟖
自家製意粉口感煙韌彈牙。西班牙紅蝦十分鮮甜,蝦味濃郁、爽彈。醬汁用左紅蝦頭、蕃茄等香料熬製而成,相當掛汁,可口美味。

𝑻𝒐𝒐𝒕𝒉𝒇𝒊𝒔𝒉 𝒄𝒖𝒕𝒕𝒍𝒆𝒇𝒊𝒔𝒉 𝒃𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒂𝒃𝒂𝒊𝒔𝒔𝒆 𝑶𝒓 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝒓𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆 𝒔𝒉𝒂𝒍𝒍𝒐𝒕𝒔 𝒋𝒖𝒔
𝑻𝒐𝒐𝒕𝒉𝒇𝒊𝒔𝒉 𝒄𝒖𝒕𝒕𝒍𝒆𝒇𝒊𝒔𝒉 𝒃𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒂𝒃𝒂𝒊𝒔𝒔𝒆 +𝑯𝑲$𝟏𝟑𝟖
鱈魚肉質細嫩彈牙,油脂感豐富。搭配馬賽魚湯,鮮味提升。
𝑼𝑺𝑫𝑨 𝒓𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆 𝒔𝒉𝒂𝒍𝒍𝒐𝒕𝒔 𝒋𝒖𝒔 +𝑯𝑲$𝟗𝟖
𝑼𝑺𝑫𝑨 𝒓𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆廚師推介係五成熟,肉質粉嫩、柔軟,鎖住肉汁,牛肉味濃郁。

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑶𝒓 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓
𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
半圓朱古力內白色既慕絲係椰子味,十分香滑。配搭菠蘿汁同埋餅乾碎,層次豐富,味道十分之夾!
𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓
法國人酷愛芝士,主菜過後,會當芝士拼盤為甜品。芝士質感軟滑細緻,唔會話好酥。仲有核桃同埋杏脯,配酒一流。

𝑷𝒆𝒕𝒊𝒕 𝑭𝒐𝒖𝒓
貝殼蛋糕口感鬆軟,腰果係辣味好特別🤣🤣,仲有我最愛既朱古力,樣樣精緻小巧!

原來平時中環勁多人拍戲同影打卡相既位置既旁邊就係呢間滿滿驚喜既優雅高檔西餐廳。人一世,物一世,就黎衝動一次咁同朋友咁食個高檔港女brunch既weekend。一入到餐廳時,我就留意到餐廳中間有張擺晒整pasta 既長枱,所以呢度可以當場enjoy即叫即整既pasta, 仲可以落晒所有既海鮮同香料。而且中環既fine dining 唔一定要著晒西裝,或行政造形先至enjoy 到,尤其係週末來訪既心情可以更輕鬆。呢個brunch set 中既拼盤(Antipasto)有小食多滋味既三文魚忌廉芝士同意式蛋餅外形精緻仲可以無限refill,成個brunch set 大約港元 500蚊左右真係唔算貴!仲有兩個月左右係老公生日,已經打算回頭帶老公來食生日飯!
仲有兩個月左右係老公生日,已經打算回頭帶老公來食生日飯!
Anitpasto
Customized truffle pasta
Anitpasto
Customized truffle pasta
  • Antipasto
2024-06-10 119 瀏覽
Brunch Menu $528 per person 🥂 Welcome Drink🥐 Antipasto (Unlimited)🍝 Live homemade pasta station 🥩 Main🍧 Dessert ☕️ Coffee/tea因為而加A Lux做緊週年慶特別優惠,市午同晚市都可以享有全單8折,所以趁放假就去食下好野先😋不過整體黎講所有食物都ok,冇話邊樣特別驚艷。🥐 Antipasto (Unlimited) - (4/5)有3款面包同埋有幾款前菜比你任食😍牛角包暖暖地仲好酥脆🥰而前菜分別有:- 法式蛋餅- 魚子醬煙三文魚忌廉芝士- 車厘茄忌廉芝士- 鵝肝吐司配蘋果果醬- 巴拿馬火腿蜜瓜前菜款色好多款,不過每樣味道都係普通,我都係中意食包多d🤭🍝 Live homemade pasta station - (3/5)呢到好有趣,pasta/risotto 既配料同埋醬汁都係自己揀。小編揀左闊條麵同risotto ,闊條麵好硬好厚身,麻麻地🥲而且2碟都唔夠creamy…🥩 Main< Almond-Crusted Lamb Rack, Eggplant Ca
Brunch Menu $528 per person
🥂 Welcome Drink
🥐 Antipasto (Unlimited)
🍝 Live homemade pasta station

- 魚子醬煙三文魚忌廉芝士
- 車厘茄忌廉芝士
- 鵝肝吐司配蘋果果醬
- 巴拿馬火腿蜜瓜
前菜款色好多款,不過每樣味道都係普通,我都係中意食包多d🤭

🥩 Main
< Almond-Crusted Lamb Rack, Eggplant Caviar, Balsamico > +$48 - (3.5/5)
我地叫左medium,睇落去超生🤣肉質都幾淋,但有d筋,冇咩羊騷味。

< USDA Prime Beef Tenderloin, Shallot Sauce > +$68 - (4/5)
牛柳都係叫左medium,睇落都係勁生🤣🤣肉質幾嫩滑,不過牛味未算非常濃郁。

🍧 Dessert
< A Lux colada > - (4/5)
朱古力脆皮包住椰子mousse,入面仲有菠蘿果肉,再淋上冧酒,味道同口感都好特別😆

< Smoked Matcha Lava Tart, Vanilla Ice cream > - (5/5)
呢個勁好食!因為個tart係流心架😍而且仲有淡淡既蘋果木香!
2024-06-08 93 瀏覽
What a surprisingly nice and worth-trying restaurant in Central which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. 👍🏻 The only environment and food are so beautifully decorated. We found the restaurant is fabulous so we seat in and had super nice catch up! Although it is a bit hard to find, the environment is so comfy 👍🏻First, we ordered the lobster 🦞 soup 🥣 "so yummy ! And the intensity of lobster taste is strong and it’s fresh!This i

This is the appetizer , salmon with cheese ! Yummy 🤤

For the main, we ordered cheese 🧀 spaghetti. 係有人即刻整的用好大嚿芝士!with truffle

The other one is shrimp 🦐 tomato spaghetti 🍝 Also yummy 😋

We ordered one main which is the steak with potato 🥔 。love it so much ❤️💖 😍 it is delicious! Worth give it a try 👍🏻 The raw % is just fit, perfect match with the sauce.

Another one is fish , so fresh 👍🏻

For the dessert, I like the signature one !!! Coconut 🥥 慕絲cake ! Super yummy !!

Must give it a try !!
2024-06-05 51 瀏覽
這間精緻意大利餐廳位於都爹利街石樓梯旁邊,需要經過石樓梯才可看見餐廳門口,感覺神秘典雅❤️餐廳環境寬闊,裝潢簡約華麗🥰,設計充滿時尚現代感,浪漫有情調😍✨Brunch Menu $528✨Welcome Drink可選擇有酒精或無酒精飲品,我選擇了無酒精飲品🥂,今次品嚐到Just 0 零酒精白葡萄醇釀氣泡酒,帶有果實及花香氣味,入口順滑,飲品款式會有所不同🤣✨Bread (Unlimited)分別提供三款麵包🍞,麵包新鮮烤焗,牛油🧈香味濃郁,鬆化香脆🤣✨Antipasto (Unlimited)前菜包括法式蛋餅🍳、魚子醬煙三文魚忌廉芝士🧀、車厘茄水牛芝士🧀、鵝肝吐司、巴拿馬火腿蜜瓜🥓,特別喜歡鵝肝吐司,鵝肝細膩濃郁,配上香脆多士,口感豐富😝✨Spaghetti & Risotto- 24 months Parmesan Cheese Spaghetti with black truffle (另+$88)廚師👨‍🍳會在我們面前即席烹調意粉🍝,先用火炙燒整個巴馬臣芝士🧀,再加入已煮好的意粉🍝放入芝士內輕炒,確保意粉均勻沾上濃稠芝士🧀,最後刨上法國黑鬆露碎點綴,爽彈意粉充滿濃郁巴馬臣芝士🧀及

✨Brunch Menu $528

✨Welcome Drink

✨Bread (Unlimited)

✨Antipasto (Unlimited)

✨Spaghetti & Risotto
廚師👨‍🍳會在我們面前即席烹調意粉🍝,先用火炙燒整個巴馬臣芝士🧀,再加入已煮好的意粉🍝放入芝士內輕炒,確保意粉均勻沾上濃稠芝士🧀,最後刨上法國黑鬆露碎點綴,爽彈意粉充滿濃郁巴馬臣芝士🧀及黑松露🍄香氣,味道層次豐富😝

- Lobster and scollop ragout Risotto (另+$58)
意大利飯口感煙韌綿滑😋,掛滿濃郁醬汁香味,龍蝦🦞及帶子切成粒狀,味道鮮甜,口感豐富😋

✨Main
- Filo pastry cod, shellfish sauce (另+$28)
外層酥皮包著鮮甜鱈魚🐟,以濃郁龍蝦醬汁調味,做到外酥內嫩效果😆

- USDA ribeye, mustard sauce (另+$68)
肉眼扒外層煎至焦香🔥,五成熟火候控制得咁好,肉質粉嫩軟腍,牛味香濃🥩

✨Dessert
- Seasonal fruit napoleon, mango sherbet
拿破崙酥皮鬆化香脆,牛油味🧈香濃,配上酸甜芒果🥭忌廉,質地香甜細膩,兩者配搭很夾👍🏻

- Smoked hazelnut chocolate lava tart, vanilla ice-cream
朱古力蛋糕切開後🔪,濃郁朱古力🍫漿不斷流出,帶有陣陣煙燻獨特香味。香濃朱古力蛋糕配上雪糕🍦,一熱一冷組合,味道特別😚

✨Coffee or tea

餐廳食物質素不錯👍🏻,加上環境舒適有格調,大家不妨來這裹放鬆心情❤️
2024-06-04 48 瀏覽
呢間高級餐廳位於中環都爹利街13號落成行地庫M2號舖,A Lux, 餐廳大門設於石樓梯嘅上面,私隱度非常高,仲好有格調,環境非常舒服,適合鍾意打卡嘅朋友,午餐嘅價錢由248至468不等今日我嘅選擇就係由店員推薦嘅菜式,我同朋友都非常滿意4 course mean $468龍蝦湯味道非常濃郁,口感Creamy,又夠滑,完全沒有肥膩感,仲能夠保持到龍蝦嘅鮮味,湯入面有一粒意大利雲吞,味道好好,非常出色大紅蝦蕃茄意粉+$128蝦嘅size非常大,又新鮮肥美,夠晒鮮甜,配埋手工制嘅意大利粉,口感紮實彈牙,充滿着香濃嘅海鮮味道和香氣USDA prime tenderloin, shallots jus $198 經過烹調後保留到肉質嘅鮮嫩,油脂嘅含量非常低,又夠Juice,又多汁,容易入口,五成熟顏色鮮嫩又吸引,配埋餐廳嘅特製醬汁,令味道更加出眾旁邊有半隻薯仔,同埋少量嘅蔬菜,蔬菜新鮮又爽口最尾仲個甜品,一個半圓形嘅朱古力放滿咗香滑嘅忌廉,充滿着椰香味,上面仲有甜甜酸酸嘅菠蘿醬汁一起食,加埋啲餅碎一齊食,令到口感增加

4 course mean $468

大紅蝦蕃茄意粉+$128

• Carabineros prawn spaghetti
  • Dessert
一直覺得都爹利街層層梯間特別浪漫,可能劇集時常出現的緣故吧!餐廳正正處於梯間位置,內裏環境比想像中簡潔,反而令人更有舒服自在感.午餐價格由$248-$468不等,我們所有選項都是店員所推介的經典菜式.當天帶朋友吃到這水準,朋友都自言歡欣滿意! 🔸4 course menu($468)Appetizer or Soup • Pasta • Main • Dessert▫️Lobster bisque, lobster ravioli(+$88)店員建議先攪拌底部乾邑再飲用,發揮應有層次.龍蝦湯非常濃稠,保留龍蝦鮮味,內裡有一顆意大利雲吞,口感不錯.▫️Carabineros prawn homemade spaghetti(+$128)紅蝦意大利粉用上龍蝦蝦膏及自制番茄醬汁,香口中帶有一點鮮甜,蝦肉熟度剛好,也煮得入味.更特別喜愛麵條煙靭口感及掛汁程度▫️USDA prime tenderloin, shallots jus($198)牛里脊肉運動量極少,但肉質如奶油般細緻.油脂含量低, 但肉質軟嫩.五成熟下,粉嫩誘人▫️Dessert▫️Coffee or tea甜品賣相特別.半圓形朱古力內放滿

🔸4 course menu($468)

▫️Dessert▫️Coffee or tea

甜品賣相特別.半圓形朱古力內放滿幼滑椰香忌廉,外面倒上菠蘿味醬融和一起.加上餅碎,增強口感