2025-08-12 267 瀏覽
A Lux 位於中環都爹利街樂成行地庫主打意大利以及法國菜Welcome Drink迎賓飲料可以選擇酒精或者無酒精Antipasto冷前菜齊集三款麵包以及義式素蛋餅、鵝肝吐司、魚子醬伴煙三文魚酸忌廉卷、風乾火腿配哈蜜瓜、水牛芝士車厘茄串以及凱撒沙律六款餐前小食可以無限量加添Entrees Chaudes熱前菜齊集法式田螺配薯蓉以及蟹餅同埋大蒜蝦三款開胃小菜Gigli, Pancetta, Chanterelle, Alioli義式培根油潤鹹香同時雞油菌柔嫩清爽混合蒜蓉蛋黃醬配搭百合花麵濃郁惹味Carnaroli Risotto, Zampone, Asparagus 豬蹄香腸肉質鬆脆柔韌同時蘆筍口感爽嫩清甜配搭卡納羅利米燉飯質感濃稠Herb Crusted Lamb Rack, Vegetable, Smoked Bell Pepper Sauce 羊架肉質軟嫩同時脂肪豐腴配搭煙燻甜椒醬汁可以減輕膩滯感USDA Ribeye, Vegetable, Shallots Jus 美國肉眼牛扒五成熟肉質粉嫩柔軟同時油花細密均勻配搭紅蔥頭汁清爽輕盈Dessert Surprise 提拉米蘇馬斯
A Lux 位於中環都爹利街樂成行地庫主打意大利以及法國菜
Welcome Drink
迎賓飲料可以選擇酒精或者無酒精

Antipasto

Entrees Chaudes
熱前菜齊集法式田螺配薯蓉以及蟹餅同埋大蒜蝦三款開胃小菜

羊架肉質軟嫩同時脂肪豐腴配搭煙燻甜椒醬汁可以減輕膩滯感

Dessert Surprise
提拉米蘇馬斯卡彭奶酪打發柔滑蓬鬆配搭朱古力以及咖啡酒甘醇可以平衡甜度

Coffee or Tea
週末早午套餐跟配咖啡或茶結尾

P.S. OpenRice訂位可享全單八折優惠
2025-07-26
  • Antipasto
  • Gigli Pancetta Chanterelle Alioli
  • Carnaroli Risotto Zampone Asparagus
  • Herb Crusted Lamb Rack Vegetable Smoked Bell Pepper Sauce
  • USDA Ribeye Vegetable Shallots Jus
2025-08-02 751 瀏覽
Every corner holds a story今次我來到中環的,窺探一下這裏的小故事。Chef Selection Menu $1,888 per person 🔹 氣泡酒 + 鵝肝醬多士 氣泡酒的清新與濃郁的鵝肝醬形成了完美的平衡。🔹 牛油果海膽吞拿魚他他牛油果的滑順和海膽的鮮味與嫩吞拿魚結合 prefect 👍🏻🔹 新鮮蟶子 配辣肉腸 &蒜蓉泡沫鹹香的蟶子與辣肉腸的辛辣相得益彰,輕盈的蒜蓉泡沫更添風味。🔹 馬賽魚湯這道傳統法國魚湯濃郁美味,魚肉鮮嫩🔹香煎鵝肝 配煙燻乳鴿肉質柔嫩,帶有微妙的羶香🔹西班牙紅蝦寬條麵彈牙的寬條麵搭配濃郁的蝦頭醬汁,風味十足🔹 新鮮龍蝦🦞鮮甜彈牙,擺盤精緻,展現了龍蝦的鮮美。🔹 煙燻牛扒🥩濃郁又多汁,煙燻的香氣讓每一口都充滿風味。🔹 甜品 (提拉米蘇) / 起司拼盤我最愛的經典提拉米蘇,作為佳餚畫上圓滿的句號A LUX📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖#finedining #中環美食 #中環好去處#燭光晚餐 #浪漫餐廳 #約會餐廳 #儀式感 #儀式感生活 #女生的浪漫 #Alux #centralfood #儀式感滿滿的#高質餐廳 #餐廳推薦
Every corner holds a story

今次我來到中環的,窺探一下這裏的小故事。

🔹 氣泡酒 + 鵝肝醬多士
氣泡酒的清新與濃郁的鵝肝醬形成了完美的平衡。

🔹 牛油果海膽吞拿魚他他

🔹 新鮮蟶子 配辣肉腸 &蒜蓉泡沫
鹹香的蟶子與辣肉腸的辛辣相得益彰,輕盈的蒜蓉泡沫更添風味。

🔹 馬賽魚湯

這道傳統法國魚湯濃郁美味,魚肉鮮嫩

🔹香煎鵝肝 配煙燻乳鴿

肉質柔嫩,帶有微妙的羶香

🔹西班牙紅蝦寬條麵

彈牙的寬條麵搭配濃郁的蝦頭醬汁,風味十足

🔹 新鮮龍蝦🦞

鮮甜彈牙,擺盤精緻,展現了龍蝦的鮮美。

🔹 煙燻牛扒🥩

濃郁又多汁,煙燻的香氣讓每一口都充滿風味。

🔹 甜品 (提拉米蘇) / 起司拼盤

我最愛的經典提拉米蘇,作為佳餚畫上圓滿的句號

A LUX
📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖

#finedining #中環美食 #中環好去處#
燭光晚餐 #浪漫餐廳 #約會餐廳 #儀式感 #儀式感生活 #女生的浪漫 #Alux #centralfood #儀式感滿滿的#高質餐廳 #餐廳推薦 #hklifestyle #hkliving #香港女生
#enjoylife
  • shallots jus
  • Lobster Bisque
  • Lobster Ravioli
2025-07-16 1390 瀏覽
中環都爹利街「A Lux 」一家環境氣氛一流的Fine dining法國意大利餐廳,總廚曾任職多間高級餐廳,無論食物質素、創意、擺盤都是信心之選,而家喺OpenRice訂座仲可以享有七折優惠,來這裏約會、慶生或者和好友聚會都非常適合👍入座後會先奉上,三款非常好食嘅麵包拼盤配黑醋和橄欖油,另外仲有風乾火腿配蜜瓜,令人非常開胃👍🌟5 Course Dinner Menu ✨ Lobster Bisque, Lobster Ravioli龍蝦湯非常濃郁又Creamy,配上煙韌的龍蝦雲吞,口感更加豐富好滋味✨ALux Beef Tartare, Ran Oh Egg Yolk. Garlic Toast選用醃漬蛋黄配牛肉他他,牛肉新鮮入口鮮美香濃,蛋黃濃香令牛肉增添油潤甘香口感,配上蒜蓉多士,好喜歡✨Spaghetti, 24 Months Parmigiano Reggiano Cheese,Black Truffle廚師即場示範在24 個月帕瑪森乾芝士輪上炮製意粉,每條意粉被濃濃芝士包住,再加上即刨黑松露,味道超濃太美味了,傳統意大利風味✨ Orecchiette. Pork Sausag

🌟5 Course Dinner Menu

✨ Orecchiette. Pork Sausage, Tomato Cream Sauce
貓耳意大利麵入口煙韌,配上口感鬆軟的豬肉腸和番茄奶油醬汁,味道充滿茄香,令人非常開胃

✨Homemade Seasonal Fruit Sorbet
主菜前會奉上自家製柚子檸檬雪芭,味道酸甜又清新,令客人可以中和味蕾

✨ French Duck Breast, Beetroot Puree,
Caramelised Orange Sauce

✨ USDA Ribeye, Vegetables, Shallots jus
選用頂級USDA肉眼牛扒,牛味香濃帶牛脂,入口外層焦香,肉質軟嫩充滿肉汁,加上燒汁相當惹味,配合精緻的蔬菜,平衡營養

✨Cheese Platter|Dessert
最後仲有的芝士拼盤,三款不停芝士配上杏莓和合桃 ,高質美味芝士控大愛,甜品亦相當豐富,招牌榛子Tiramisu超級好食,另外仲有甜品小點,馬卡龍、費雪南、松露朱古力一樣出色,配上咖啡或茶,非常完味
  • Cheese Platter
  • Spaghetti
  • 24 months parmesan cheese
  • black truffle
  • USDA ribeye
  • shallots jus
餐廳主打意法精緻餐飲,環境舒適,氣氛不錯,好適合慶祝特別日子。入座後,店員先奉上麵包和風乾火腿拌蜜瓜作前菜。.A Lux Beef Tartare, Ran Oh Egg Yolk, Garlic Toast牛肉他他加入蘭王蛋充滿鮮味,配搭香脆蒜蓉多士很美味。.Lobster Bisque, Lobster Ravioli龍蝦濃湯用上足料熬煮,味道香濃,入面還有龍蝦餛飩。.Spaghetti, 24 Months Parmigiano Reggiano Cheese, Black Truffle 由廚師即席炮製,用上24個月巴馬臣芝士、即刨黑松露片,咸香惹味。.Orecchiette, Pork Sausage, Tomato Cream Sauce貓咪耳粉口感煙韌有咬口,配搭番茄奶油醬,味道酸甜開胃,入面還有不少豬肉香腸粒。.Homemade Seasonal Fruit Sorbet上主菜前,貼心奉上自家雪芭,讓客人中和口腔,檸檬柚子口味好醒胃。.French Duck Breast, Beetroot Puree,Caramelised Orange Sauce法式鴨胸肉份量不少

牛肉他他加入蘭王蛋充滿鮮味,配搭香脆蒜蓉多士很美味。

龍蝦濃湯用上足料熬煮,味道香濃,入面還有龍蝦餛飩。

Caramelised Orange Sauce
法式鴨胸肉份量不少,充滿油脂香,肉嫩多汁,配搭紅菜頭蓉、焦糖柳橙汁,味道清新。

USDA Ribeye, Vegetables, Shallots Jus
選用美國USDA最高Prime等級肉眼扒,牛味香濃,油花分布平均,充滿肉汁,配上蔬菜和香菇,剛好中和油膩感。

Dessert or Cheese Platter
Tiramisu充滿咖啡香氣,順滑口感,甜而不膩。另外,還有幾款精緻小巧甜品、芝士拼盤同樣高質。

Coffee Or Tea
2025-06-21 1789 瀏覽
朋友揀左呢間餐廳就喺中環地標性煤氣燈長樓梯隔離,地方典雅幽靜,橢圓枱之間都有充足嘅距離,唔覺得有壓迫感。侍應介紹餐牌嘅時間話剛剛轉咗全新嘅Tasting Menu,和之前好唔同,雖然我哋第一次嚟,不過佢咁講就試吓啦。Amuse bouche係用Parma Ham包住一粒造成球狀嘅哈密瓜,簡單開胃。第一道菜係吞拿魚赤身加牛油果蓉,上面再加海膽。入口鮮味無窮,我覺得最主要係因為海膽非常之新鮮和甜,配搭赤身同牛油果層次同味道都好驚喜。第二道菜是有些玩味,有一個玻璃罩吸住,上枱嘅時間打開有濃濃嘅煙滲出,入邊就係一個白蘆筍蓉再加蘭王蛋。第三道菜亦都玩味十足,有一個玻璃紙袋載着馬賽鮮魚湯,然之後侍應就會剪開,除咗玩味十足,味道亦都很濃郁。第四道菜就係乳鴿鵝肝配黑蒜醬,乳鴿很嫩滑,鵝肝香氣滿溢!第五道菜就係招牌紅蝦手工意粉,不愧為招牌,紅蝦味道濃郁,闊條麵亦很有口感。上主菜之前係一個清清喉嚨嘅青蘋果雪葩。主菜有兩個選擇,和牛或者龍蝦,我們各叫一個,M8和牛是很有趣,侍應會先攞一個盤,上面載着一塊和牛,然後他會用一把扇撥下撥吓,再問需唔需要幫我們切,之後便會拿回廚房。M8和牛肉味濃郁,而且入口軟滑;慢

,配搭赤身同牛油果層次同味道都好驚喜。

Maguro, Avocado, Lime, Sea Urchin

Bouillabaisse

第四道菜就係乳鴿鵝肝配黑蒜醬,乳鴿很嫩滑,鵝肝香氣滿溢!

第五道菜就係招牌紅蝦手工意粉
,不愧為招牌,紅蝦味道濃郁,闊條麵亦很有口感。

Carabineros Prawn Homemade Fettuccine

上主菜之前係一個清清喉嚨嘅青蘋果雪葩。

M8和牛肉味濃郁
,而且入口軟滑;慢煮過的啖啖龍蝦肉,配上柚子做的醬只能夠說天衣無縫。

來到甜品亦是一個豐盛的結局,不單只有Tiramisu還有cheese platter.

而作為晚餐最後一樣Petit fours 亦十分有驚喜,因為入邊嘅Chocolate truffle 可以算是近年我們食過最好的。
Bouillabaisse
  • Petit four
  • Maguro
  • Avocado
  • Lime
  • Sea Urchin
見到OpenRice做7折優惠,所以weekend就嚟咗呢一間想試好耐嘅餐廳度食個lunch ,環境雅致舒適,地點亦都係鬧中取靜。每一個lunch set包咗前菜pasta同埋main course ,包兩杯飲品,仲可以額外加錢叫甜品。Salmon Crudo, Cucumber, SesameCitrus Dressing 三文魚非常肥厚,魚脂豐腴,加上清爽嘅紅蘿蔔絲同青瓜絲,同酸酸甜甜嘅醬汁,幾開胃Carnaroli Risotto, Zampone, Asparagus呢款意式燉飯幾有驚喜,蘆筍切得細嫩,米芯微硬,帶有淡淡米香,仲有Zampone(意大利傳統嘅豬蹄腸,內餡通常用豬肉、香料同豬皮製成)提味,幾香。Fish of the day魚皮煎得紙薄般,咬落去好香脆,魚肉厚嫩扎實,材料上乘,加上牛油忌廉汁輕輕提味,已是非常不錯。Dessert of the day (Tiramisu)六月底先去完意大利食咗好多Tiramisu,但不得不說呢一個Tiramisu比我喺意大利食嘅幾乎全部都更加好食。造型不規則富藝術感,入口軟滑濕潤,咖啡味同埋奶味各都無搶去對方的風頭,平衡得恰到好處

Citrus Dressing

Fish of the day

Dessert of the day (Tiramisu)
六月底先去完意大利食咗好多Tiramisu,但不得不說呢一個Tiramisu比我喺意大利食嘅幾乎全部都更加好食。造型不規則富藝術感,入口軟滑濕潤,咖啡味同埋奶味各都無搶去對方的風頭,平衡得恰到好處。

單據參考:
2025-08-09 0 瀏覽
星期六趁亞女放假過海去中環食返個Brunch位於中環都爹利街樂成行地庫的A Lux主打精緻意法菜式,環境優雅舒適Welcome Drink可以選擇有酒精或無酒精的氣泡飲品Antipasto (Unlimited)餐前小食有兩款麵包一款脆片配黑醋及橄欖油,另有冷前菜包括意式蛋餅、鵝肝吐司配梅醬、魚子醬忌廉芝士煙三文魚卷、雙色車厘茄配水牛芝士、風乾火腿配哈密瓜及凱撒沙律,以上的前菜及小食都可以按自己的喜好無限追加Entrees Chaudes熱前菜有蒜蓉海蝦、法式田螺配薯蓉及炸蟹餅PastaGigi ,Pancetta ,Chanterelle Alioli鹹香的義式培根切粒加上爽脆爆汁的雞油菌配搭形狀像百合花的意大利麵配埋蒜泥蛋黃醬味道鮮香濃郁Carnaroli Risotto ,Zampone ,Asparagus豬蹄香腸用成隻豬蹄起肉去骨代替腸衣做成的香腸,口感軟糯鹹香配搭清甜的蘆筍配埋用卡納羅利米燉煮而成的意大利飯入口creamy 質地濃稠MainHerb Crusted Lamb Rack ,Vegetable ,Smoked Bell Pepper Sauce香草羊架味道鮮美
星期六趁亞女放假過海去中環食返個Brunch

Welcome Drink

可以選擇有酒精或無酒精的氣泡飲品

Antipasto (Unlimited)

Entrees Chaudes

熱前菜有蒜蓉海蝦、法式田螺配薯蓉及炸蟹餅

Pasta

Main

香草羊架味道鮮美肉質軟嫩多汁,入口無膻味且帶有淡淡的草本香氣配搭釀甜椒及煙薰甜椒醬風味更佳

USDA Ribeye ,Vegetable ,Shallots Jus

美國肉眼扒四成熟,肉質鮮嫩多汁,肉味濃郁配搭紅蔥頭烤肉醬汁更添濃郁風味

Dessert Surprise

甜品是提拉米蘇,外形特別,馬斯卡彭芝士口感柔滑富奶香味配搭朱古力薄片及咖啡味的餅底味道既甜帶甘,口感軟滑醇厚

Coffee or Tea

套餐最後仲可以配埋冷熱咖啡或茶飲

2025-07-26
【法式饈宴|精緻味覺之旅】開場嘅Amuse Bouche小巧精緻,清新嘅味道瞬間喚醒味蕾,為晚餐揭開完美序幕。餐廳環境優雅,柔和燈光令人放鬆。吞拿魚配海膽絕對係亮點,魚生鮮甜,海膽濃郁creamy,青檸嘅酸度平衡得恰到好處。配搭嘅香檳氣泡細緻,提升整體鮮味。蟶子肉質爽脆彈牙,Pancetta嘅鹹香同蒜香泡沫形成有趣對比,番茄嘅酸甜令味道更立體。白酒嘅礦物感同海鮮非常匹配。法式海鮮湯濃郁得嚟唔會膩口,魚肉火候剛好,羅勒香氣畫龍點睛。湯底嘅層次感顯示出廚師功力。煙燻鴿肉嫩滑多汁,鵝肝入口即化,無花果嘅甜味中和油膩感。配搭嘅Pinot Noir果香突出,同菜式相得益彰。紅蝦鮮味十足,蝦頭精華完全融入醬汁。自家製寬麵彈牙有咬口,掛汁能力一流。白酒清爽解膩,襯托海鮮鮮味。水果雪葩清新自然,酸甜度平衡,完美擔當清味蕾嘅角色,為主菜做好準備。慢煮龍蝦火候精準,肉質嫩滑。蟹肉雲吞皮薄餡靚,柑橘醬汁帶出鮮味。擺盤精緻,色香味俱全。M8和牛油花分布均勻,入口即溶。胡椒醬香氣複雜但唔會搶戲,完美襯托牛肉原味。配搭嘅紅酒單寧柔順,提升肉香。甜品拼盤選擇豐富,芝士品質上乘。Sauternes甜酒蜜香濃郁,為晚餐
【法式饈宴|精緻味覺之旅】

甜品拼盤選擇豐富,芝士品質上乘。Sauternes甜酒蜜香濃郁,為晚餐畫上圓滿句號。

總括而言,食材質素高,烹調技巧精湛,配酒專業。服務周到但唔會過分打擾,環境舒適優雅,係高水準嘅用餐體驗。

A Lux (中環)
中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖

#法餐 #夏日出游宝藏地 #真香小吃大集合 #减脂解馋吃什么 #香港慶祝
#香港慶祝生日

2025-08-03 158 瀏覽
呢間法國餐廳嘅環境優雅浪漫,柔和水晶燈光襯托住法式情調,令人未食已經心情愉悅!開胃麵包Amuse Bouche精緻細件但味道層次豐富,清新開胃,即刻令人期待之後嘅菜式。吞拿魚配牛油果同海膽鮮味爆棚,青檸嘅清爽平衡得啱啱好,配香檳簡直絕配。蟶子肉爽脆彈牙,Pancetta鹹香惹味,蒜香泡沫同番茄嘅酸甜令味道更加立體。法式海鮮湯濃郁得嚟唔會膩,魚肉嫩滑,羅勒香氣令人回味。紅蝦鮮味十足,自家製麵彈牙有咬口,蝦汁掛滿麵,鮮到不得了。自家製水果雪葩清新酸甜,完美清一清味蕾。慢煮龍蝦肉質超嫩,蟹肉雲吞鮮味十足,柑橘醬汁帶出層次感。M8和牛油花均勻,入口即溶,胡椒醬香濃但唔會搶味。最後嘅甜品同芝士拼盤都做得精緻,配埋甜酒簡直完美。最重要嘅呢度嘅慶祝生日儀式感滿滿!生日甜品係鮮果嘅拿破崙好好味😋成個用餐體驗由頭到尾都充滿驚喜,食材高質,配酒專業,服務細心,加上餐廳嘅優雅氛圍,絕對係值得再嚟嘅fine dining體驗!餐廳環境優雅浪漫,柔和水晶燈光襯托法式情調,令人即刻投入美食之旅。

法式海鮮湯濃郁得嚟唔會膩,魚肉嫩滑,羅勒香氣令人回味。
紅蝦鮮味十足,自家製麵彈牙有咬口,蝦汁掛滿麵,鮮到不得了。

M8和牛油花均勻,入口即溶,胡椒醬香濃但唔會搶味。
最後嘅甜品同芝士拼盤都做得精緻,配埋甜酒簡直完美。

最重要嘅呢度嘅慶祝生日儀式感滿滿!
生日甜品係鮮果嘅拿破崙好好味😋

中環都爹利街的花崗石階旁,百年法定古蹟煤氣燈火下映照角落這間主打意大利法國fine dining,餐廳以淡金色為主調,牆上掛著不同油畫🖼️氛圍感十足⭐️ 或 可聯絡餐廳安排玫瑰花瓣佈置🌹Dinner set menu🦞Lobster Bisque, Lobster Ravioli濃郁Creamy龍蝦湯配龍蝦雲吞,經典的美味🐮ALux Beef Tartare, Ran Oh Egg Yolk. Garlic Toast牛肉新鮮牛味重,混合醃漬蛋及蒜蓉多口感豐富🍝Spaghetti, 24 Months Parmigiano Reggiano Cheese,Black Truffle大廚席前用24個月熟成帕馬森芝士烹調意粉,最後刨出香氣四溢黑松露,太幸福了吧🍋Homemade Seasonal Fruit Sorbet自家製柚子檸檬雪芭酸甜清新,清清味蕾報進入主菜🦆French Duck Breast, Beetroot Puree, Caramelised Orange Sauce傳統法式鴨胸肉,生熟程度剛好,口感軟嫩充滿鴨的獨有香氣,配上紅菜頭泥和焦糖橙汁,味道酸香配合鴨肉味道一流🐮U

⭐️[生日] 或 [紀念日] 可聯絡餐廳安排玫瑰花瓣佈置🌹

Dinner set menu
濃郁Creamy龍蝦湯配龍蝦雲吞,經典的美味

牛肉新鮮牛味重,混合醃漬蛋及蒜蓉多口感豐富

自家製柚子檸檬雪芭酸甜清新,清清味蕾報進入主菜

🐮USDA Ribeye, Vegetables, Shallots jus
優質肉眼,牛味香濃充滿肉汁,紅蔥頭汁昇華味道

🧀Cheese Platter & Dessert
芝士拼盤配上杏桃和合桃,口感味道各異,無論混搭定獨立食都有驚喜

🍰Desserts: Tiramisu, Macaron, Financier, Chocolate truffle🍫
tiramisu濕潤滑順,另外3款精緻唔會過甜, macaron連男仕都稱讚,適合每樣都想試小小的朋友
2025-07-30 214 瀏覽
中環法式fine dining選擇愈嚟愈多,A Lux係近期驚喜之一。餐廳主打法意fusion,每道菜都見心思,最近仲有OpenRice七折優惠,食勻全set折完每人八百幾,性價比高。先送鵝肝醬多士開胃,之後食蘭王蛋嘅beef tartare,蛋味豐富。龍蝦湯配龍蝦雲吞係signature,平衡得好香濃。意粉用芝士輪炒即刨黑松露,香味四溢。另外仲有傳統貓耳朵配蕃茄忌廉同豬肉腸,簡單直接。主菜二揀一,法式鴨胸肉味濃郁、配橙醬特別,或USDA肉眼牛扒,口感厚實。Sweet tooth推tiramisu脆片甜品同藍芝士拼盤,最後有小糕點同伯爵茶收結,full set好完整。A Lux不止食物好,環境走法式歐陸風,慶祝同打卡都啱晒,慶祝嘅話仲會有玫瑰花瓣佈置。而家有埋優惠時簡直超值,值得再嚟!

1983 瀏覽
2025-07-30
2025-07-30 196 瀏覽
呢間fine dining,真係抵食。中環嘅fine dining restaurant “A Lux”,而家喺OpenRice做緊全單七折優惠,折完落樓八百零蚊一個人,加上慶祝日係會有玫瑰花瓣佈置,就算未睇食咩都覺得抵去。Amuse Bouche - 鵝肝醬多士,特別有做jam喺底。ALux Beef Tartare, Ran Oh Egg Yolk, Garlic Toast 呢個他他用上蘭王蛋,食落去嘅味道除咗蛋味仲有鹹香。Lobster Bisque, Lobster Ravioli當龍蝦湯遇上龍蝦意式雲吞,就係完整。最鍾意龍蝦湯冇故意做得太濃,而係有返適當嘅平衡,同時香味爆燈,係呢度嘅招牌菜。Spaghetti, 24 Months Parmigiano Reggiano Cheese, Black Truffle 用上芝士輪做出嚟嘅意粉。Parmigiano Reggiano即係芝士之王巴馬臣嘅真正名稱,廚師即場用芝士輪炒起個意粉後再片大片嘅黑松露落去。除咗表演性同芝士味爆燈,亦會有啲酒味。Orecchiette, Pork Sausage, Tomato Cream
呢間fine dining,真係抵食。

呢個他他用上蘭王蛋,食落去嘅味道除咗蛋味仲有鹹香。

即係貓耳朵。貓耳朵嘅最好襯法當然係蕃茄忌廉汁,至於豬肉腸就提供質感同鹹香味道。

法式晚餐,當然用sorbet間場,今晚嘅係檸檬sorbet。

話就話係鴨胸,其實佢嘅肉味同質感好重,睇落去仲有啲似牛肉,食落去可以話係乳鴿嘅重味同粗獷版本。呢個焦糖橙醬係故意做得濃少少,襯返個鴨味。

頂級Ribeye就唔需要多講,medium rare係標準,襯返個洋蔥汁。值得欣賞嘅係佢嘅肉質好均勻,唔會忽肥忽瘦咁。

Dessert
今晚嘅甜品係tiramisu,有埋脆片,一齊食都唔錯

Cheese Platter
好少見dinner set會有芝士拼盤,仲要唔使加錢。個人覺得今晚最有驚喜,特別係藍芝士嘅質素,相當高(可惜今晚冇叫甜酒)。

Petit four
Petit four用上朱古力同柚子馬卡龍,唔錯嘅結尾。

Coffee Or Tea
Earl grey tea,a nice pairing with dessert。

法式菜,就係要有齊咁多道菜,所以一般都唔平。不過呢度有折扣,加上環境(除咗玫瑰花瓣仲有掛滿有描述嘅壁畫),同中環嘅地段,嚟慶祝真係夠晒浪漫抵食。

p.s. 如果週末嚟食brunch 要介紹頭盤同主菜燒肉眼係無限refill
這間餐廳喺當晚生日主角選的,佢話間餐廳有超過400個贊。萬萬想不到出門的前三小時發生了金曲「小風波」事件,做為男仕的我急需制造一個浪漫的體驗給身邊女伴,使得她的生日快樂。來到餐廳看到廚師推薦餐單上每一道菜都配有洒精及非酒精的配飲,正如餐廳主厨和鋪在檯面上的粉的紅的玫瑰花瓣一樣,已經耐心等待了我們兩小時及細膩。還記得有一次走入香榭麗舍大道某間知名餐廳,入門口前被帶位員提醒餐廳的消費在200歐羅一位,那時的我即時離開,失望的我在轉角的一間酒吧被一位不知是酒保還是主厨的店主送上他一道以魚作為主食我的午餐,那次我初嘗法國人對味道的自然及細膩追求同樣這次的。餐廳主厨就一下子為我們準備了一系列同樣的六道菜,由開胃的帝皇蟹𢇁的鮮,加上海膽鮪魚生的野,再到打開透明包裝的鮮魯湯味蕾經歷了一次海洋美味之旅,掩蓋剛剛5日前在函館巿場清蒸新鮮帝皇蟹的鮮美體驗。隨著侍應送上雪糕洗刷完舌上鹽味,煙霧下的鵝肝並著鴿子肉的肕性,自家制意麵卷著大蝦的微辣,灼熱豌豆並生的龍蝦及和牛。最後的甜品又帶領一次味蕾遊歷,幕斯的香甜,朱古力的濃郁,馬克龍的橙香,最後的密瓜和藍梅作為甜味之旅的完成。
  • Dessert
  • Carabineros prawn spaghetti
  • Crab Meat with Ink Puff
2025-07-25 244 瀏覽
呢間A LUX隱藏喺鬧市角落,我仲發現OpenRice訂位有7折,非常抵! ✨環境服務一入去店員就勁熱情介紹餐牌,餐廳裝修靚又舒服,氣氛浪漫到爆,慶生/紀念日首選! 🍞頭盤驚喜 - 芝士脆脆及麵包拼盤配黑醋橄欖油,脆到嗦嗦聲 - 煙三文魚配SOUR CREAM,經典又開胃 🦞必試主菜 Lobster Bisque, Lobster Ravioli龍蝦湯+小龍蝦雲吞, 超香濃嘅龍蝦味,雲吞煙韌爆鮮味 ALux Beef Tartare, Ran Oh Egg Yolk, Garlic Toast牛肉他他配蘭王蛋黃 ,生牛肉鮮甜,醃製過嘅流心蛋黃撈埋牛肉同沙律菜,非常惹味Orecchiette, Pork Sausage, Tomato Cream Sauce貓耳意粉豬肉腸, 手工粉超彈牙,番茄奶油醬酸甜啱啱好 Spaghetti, 24 Months Parmigiano Reggiano Cheese, Black Truffle黑松露芝士輪意粉,廚師即場用24個月芝士烹調意粉後,再刨黑松露片,太香了! Homemade Seasonal Fruit Sorbet熱情果

✨環境服務

🍞頭盤驚喜
- 芝士脆脆及麵包拼盤配黑醋橄欖油,脆到嗦嗦聲
- 煙三文魚配SOUR CREAM,經典又開胃

🦞必試主菜
龍蝦湯+小龍蝦雲吞, 超香濃嘅龍蝦味,雲吞煙韌爆鮮味
貓耳意粉豬肉腸, 手工粉超彈牙,番茄奶油醬酸甜啱啱好

熱情果芒果雪芭清新醒胃,順便清一清味蕾,再享用之後嘅菜式

🥩肉食控最愛
USDA Ribeye, Vegetables. Shallots jus
USDA肉眼扒,外焦內粉嫩,火喉剛剛好,鎖住肉汁
法式鴨胸, 皮脆肉嫩,配紅菜頭蓉及香橙燒汁醬酸甜解膩

🍨甜品完美收尾
- 芝士拼盤配杏脯合桃酥,淡味濃味都享用得到
- 荔枝雪葩配雲尼拿雪糕,西柚蘆薈,冰爽解膩

💡貼士
- 週末brunch頭盤&肉眼扒任添!
- 生日/紀念日有玫瑰花瓣佈置,非常有儀式感
- 平日有無酒精特色食品&超抵wine pairing

總結:由頭到尾都高質,服務細心,慶祝節日唔使諗第二間!
中環浪漫約會餐廳🍽 來一趟精緻意法Fine Dining🥂..中環高質法國菜之選❤️ 有情調又有水準~所以每隔一段時間都會黎吃個fine dining 獎勵自己🥰!今次繼續相約閨蜜來撐枱腳🍽 浪漫一番🌹,節慶提前跟餐廳說一聲~可以有佈置呢~滿滿儀式感🫶🏻 只有女生最明白女生的浪漫喔!而我 天天也在過節💓菜式精緻有心思,也會定期更新給客人新鮮感。成個氛圍都好浪漫舒服,上菜速度也不急不趕,一切都恰到好處!想係中環食高質Fine Dining 就別錯過。聽說而家係網上做緊7折優惠添!🥳【Chef Selection Menu $1,888 p.p.】🔸Sparkling Wine + 鵝肝醬多士 (邪惡惹味)🔸牛油果海膽吞拿魚tartetarte (刺身新鮮 雙重鮮)🔸新鮮蟶子 配辣肉腸 & 蒜蓉泡沫 (肥美肉厚)🔸馬賽魚湯 Bouillabaisse (好多海鮮+蕃茄醬)魚肉帶實+魚味濃,是法國傳統家庭菜式。🔸香煎鵝肝 配煙燻乳鴿 (肉質粉嫩帶羶香)🔸西班牙紅蝦寬條麵 (蝦頭醬汁同煮更惹味) 🔹中段 Sorbet (清清味蕾)🔸新鮮龍蝦 (鮮甜彈牙 擺盤精緻)🔸煙燻牛扒 (濃郁又粉嫩 帶煙韌
中環浪漫約會餐廳🍽 來一趟精緻意法Fine Dining🥂

🔸新鮮蟶子 配辣肉腸 & 蒜蓉泡沫 (肥美肉厚)

魚肉帶實+魚味濃,是法國傳統家庭菜式。

🔸香煎鵝肝 配煙燻乳鴿 (肉質粉嫩帶羶香)

🔸西班牙紅蝦寬條麵 (蝦頭醬汁同煮更惹味)

🔹中段 Sorbet (清清味蕾)

🔸新鮮龍蝦 (鮮甜彈牙 擺盤精緻)

🔸煙燻牛扒 (濃郁又粉嫩 帶煙韌香)

🔸Dessert (Tiramisu) / Cheese Platter
🔸Petit Four (不同層次口感)
🔸Coffee or Tea (亦可以加配紅白酒🍷🥂做pairing)

食得超開心滿足又盡興,飲飽食醉聊得愉快💓,謝謝餐廳熱情款待!下次再來~
×××[A Lux]×××