Café 8 Degrees
2017-04-14 3057 瀏覽
Set within the Harbour Plaza Hotel at an area between To Kwa Wan and Kowloon City, Cafe 8 Degree has recently introduced a Robatayaki-theme buffet dinner offering a variety of barbecued meats and grilled seafood from a Japanese barbecue live kitchen. Think like diced wagyu beef, chicken soft bone, sole fillet, shrimp and squid, there are also cheesy rice cake, and vegetables for your meatless alternative. Apart from that, we have also tried some, from their seafood section, freshly shucked oyste
King Crab Leg
Whelk
Prawn
Clam
Cheese Platter
Spicy Chicken
Seared Sushi
Soft Shell Crab Sushi Roll
Apart from that, we have also tried some, from their seafood section, freshly shucked oysters, king crab leg, prawns; whilst my favourite is surely the American oysters and perfectly seared salmon sushi from the Japanese sashimi bar.
Roasted Rib Eye of Beef
Some more to mention are pan-fried foie gras with black truffle sauce on toast, grilled lamb chop, Thai curry crab and other carbs options such as fried rice and noodles. The two I particularly enjoy are the juicy roasted rib eye with black pepper sauce and the delicious steamed crab with egg white in Huadiao wine.
Bread & Butter Pudding
Osmanthus Pudding
Berries Mousse Cake
Tangerine Egg White Roll
Not to mention their scrumptious dessert bar, it serves an extensive range of European and Japanese-inspired desserts including purple sweet potato mousse cake, black sugar mochi, Japanese tangerine egg white roll and sought-after yuzu souffle,
Mango Napoleon
Chocolate Rum Mousse Tart
Chocolate Banana Roll
Tiramisu
there are also Asian-infused osmanthus pudding, tofu pudding, almond sweet soup, a full fridge of Dreyer’s and Haagen-Dazs ice cream and scrumptious choices of Potong artisan pops from Malaysia.
Purple Potato Mousse Cake
Floating Island
Cherry Tart
Finally, Their award-winning mango napoleon is definitely a not-to-be-missed!
Yuzu Souffle
Black Glutinous Rice Ice Pop, Almond Panna Cotta Ice Cream
Black Sugar Mochi
Almond Sweet Soup with Tofu Pudding
This dinner buffet is absolutely delightful considering its price and variety of food. Make sure to check it out before the robatayaki theme ends on 30th June! P.S. The hotel provides free shuttle stationed at Middle Road Tsim Sha Tsui.
Diced Wagyu Beef, Chicken Wing, Shishamo
Fresh Oysters
Pan Fried Foie Gras with Black Truffle Sauce
2017-04-13
Purple Potato Mousse Cake
Floating Island
Cherry Tart
Fresh Oysters
未去之前睇過食評有好有壞,見有82折就黎同老公慶生!一黎到服務都幾好有帶位,先行一圈見食物幾多選擇,先試左即開生有2款(美國/法國),個人比較喜歡美國覺得甜d, 法國偏咸有海水味。長腳蟹唔咸食到鮮甜味,魚生刺身俾得慷慨,厚切大大件!熱盤應該有二十款以上,有燒味點心、較特別既有韓式雞亦、椒鹽九肚魚,講到最好食係㗎哩炒黃帝蟹、燒羊架,因怕太飽只試了幾款另一張枱有蒸海鮮,有專人幫你蒸。印度㗎哩有5、6款,寫明有清真認證,我只試了㗎哩羊肉+薄餅,肉質很淋但較羶。另值得一提係煎鵝肝多士配黑松露汁,真係好好味,鵝肝入口溶化,我們每人各食左4件甜品方面:招牌芒果拿破倫必食 !芒果清甜,吉士醬唔漏,餅亦焗得鬆脆,我又食了3件其他甜品都只是淺嘗,因味道唔吸引!另有3款味道既雪條,仲有H牌和D牌雪糕都有,真係酒店比較少見!總括黎講睇得出個buffet係有誠意,不是求求其其,席間聽到附近枱客都讚食物唔錯,但就是覺得無咩人提呢間酒店既buffet, 也可能是地點唔就腳既關係,但整體食物質素相當唔錯,會不停refil, 唔會缺食物情況出現,我們臨走枱客亦唔多,但見仲有refil食物,呢個buffet絕對可以去

另一張枱有蒸海鮮,有專人幫你蒸。

總括黎講睇得出個buffet係有誠意,不是求求其其,席間聽到附近枱客都讚食物唔錯,但就是覺得無咩人提呢間酒店既buffet, 也可能是地點唔就腳既關係,但整體食物質素相當唔錯,會不停refil, 唔會缺食物情況出現,我們臨走枱客亦唔多,但見仲有refil食物,呢個buffet絕對可以去試下!
2017-03-29
  • 鵝肝多士
  • 芒果拿破崙
住喺8度酒店附近都未去過幫襯,佢搞咗一個好得意的柚子下午茶,係泳池邊食甜品,仲有面膜送,好想去感受一下 在泳池邊high tea感覺。老公即刻去訂位。有10幾種柚子甜品,又有柚子蜜,慢慢喺度嘆下食下欣賞下風景感覺好舒暢。王牌芒果拿破崙-唔太甜,芒果好新鮮,餅底好脆😋😋😋柚子閃電泡芙-柚子味唔濃,泡芙好鬆。楊枝金露凍-芒果味唔算濃,一般啦。黑糖水信玄餅-玄餅無味,口感似啫喱,反而黑糖好香甜。黑糖軟芝士餅-黑糖雪凍變成啫喱,芝士味濃。柚子鮮蝦泰式沙律-酸酸甜甜都幾新鮮。柚子嫩雞開面三文治-麵包好脆,夾埋一齊食部幾開胃。柚子蜜糖香烤單骨雞翼-雞皮好脆,柚子蜜香甜。柚子日式墨魚嘴串燒-有些似燒魷魚。迷你蟹肉撻-蟹肉唔多,唔覺得食緊蟹。柚子蜂蜜茶-柚子味香,少少甜。我覺得好有渡假feel,優閒一下,好舒服啊😍😍😍

王牌芒果拿破崙-唔太甜,芒果好新鮮,餅底好脆😋😋😋
柚子閃電泡芙-柚子味唔濃,泡芙好鬆。
楊枝金露凍-芒果味唔算濃,一般啦。
糖水信玄餅-玄餅無味,口感似啫喱,反而黑糖好香甜。
黑糖軟芝士餅-黑糖雪凍變成啫喱,芝士味濃。
柚子鮮蝦泰式沙律-酸酸甜甜都幾新鮮。
柚子嫩雞開面三文治-麵包好脆,夾埋一齊食部幾開胃。
柚子蜜糖香烤單骨雞翼-雞皮好脆,柚子蜜香甜。
柚子日式墨魚嘴串燒-有些似燒魷魚。
迷你蟹肉撻-蟹肉唔多,唔覺得食緊蟹。
柚子蜂蜜茶-柚子味香,少少甜。
我覺得好有渡假feel,優閒一下,好舒服啊😍😍😍

8度海逸酒店的BUFFET 一向深得我心~ 原來pool side lounge 的下午茶也非常不錯呀!!! 期間限定嘅「8度海逸酒店 X SKINFOOD 清新柚子下午茶」,令我眼前一亮呀! 價錢平、好味道、仲有SKINFOOD SKINCARE送~非常抵!! 下午茶具備鹹甜點,非常豐富~ 以TEA SET常見的三層架盛載,方便拿取。以芒果及柚子做主打,賣相吸引~ 頂層是海逸的皇牌芒果拿破崙 及 柚子楊枝甘露凍。 皇牌芒果拿破崙是無得彈的,鮮甜芒果肉配上吉士忌廉、酥皮香脆鬆化。很滋味! 中層是柚子閃電泡芙 及 黑糖軟芝士餅。 柚子閃電泡芙賣相吸引~黑糖軟芝士餅卻不是我杯茶HAHA (因我不吃CHEESE CAKE的~) 底層是柚子日式墨魚嘴串燒 及 柚子蜜糖香烤單骨雞翼。 大愛柚子蜜糖香烤單骨雞翼呀~~即點即製,所以先吃鹹點才是正確呀! 清新香甜的單骨雞翼,吃起來也方便。好想再另外ORDER呢~~~~~ 不知可否單點呢~ 喝一口蜂蜜柚子茶,順一順喉~ 另外還有迷你蟹肉撻、柚子嫩雞三文治、柚子鮮蝦泰式沙律及黑糖水信玄餅。一定夠飽! 最開心是有水信玄餅,我是第一次吃的喲~~
8度海逸酒店的BUFFET 一向深得我心~

頂層是海逸的皇牌芒果拿破崙 及 柚子楊枝甘露凍。

中層是柚子閃電泡芙 及 黑糖軟芝士餅。

底層是柚子日式墨魚嘴串燒 及 柚子蜜糖香烤單骨雞翼。

喝一口蜂蜜柚子茶,順一順喉~

最開心是有水信玄餅,我是第一次吃的喲~~哈哈~

點TEA SET更有SKINFOOD皇牌禮品~~

實在是非常抵呀!!

eshop訂更享7折價$118,快d book啦! 做到3月尾呀~

2017-03-02
  • 柚子日式墨魚嘴串燒
  • 柚子蜜糖香烤單骨雞翼
說到閨蜜相聚,少不了的,一定是英式下午茶。如果你是食厭了英式下午茶的三文魚三文治、英式鬆餅?那這次一定要試一試8度餐廳新推出的下午茶了! 黎到紅磡8度海逸酒店,當然要選上風景美美的園林區。很有渡假Feel 吧? 這一次是柚子作主題,全因為這個 Tea Set 是與Skin Food Cross Over。讓人有點點春日的清新感氣息。 食這個Tea Set,每一位還會獲得免費獲贈的Skin Food 皇牌黑糖光采系列禮品,又食又拎概念,很吸引了吧? 由於主題是柚子,食 Tea 前當然要嘆上一杯蜂蜜柚子茶。 甜甜的柚子配上微酸的檸檬,飲起上黎滋潤而且清新。 底層是咸點,並不是悶悶竹旳三文魚三文治或是其他的飽點類。反而換上了熱辣辣的柚子蜜糖香烤單骨雞翼!大家第一時間,一定要先食上這一個。熱食實在太好味! 微脆、黃金色的雞翼,以單骨做法,方便女仕們食用。而且有著酸甜的柚子蜜糖醬,令人更加開胃。一人一隻,真的不夠食啊! 另一樣,是柚子日式墨魚嘴串燒。香脆的墨魚嘴食起上黎惹味。不用點上任何醬也已經很夠。 咸點還有柚子鮮蝦泰式沙律、柚子嫩雞三文治、迷你蟹肉撻。 三文治也總

由於主題是柚子,食 Tea 前當然要嘆上一杯蜂蜜柚子茶。

甜甜的柚子配上微酸的檸檬,飲起上黎滋潤而且清新。

咸點還有柚子鮮蝦泰式沙律、柚子嫩雞三文治、迷你蟹肉撻。

三文治也總算有心思,不再是以三文魚作料就算。換上了柚子以及嫩嫩的雞肉。食起黎也無咁漏啊。

蟹肉撻,小小的很可愛。只是略嫌蟹味唔夠濃。

柚子鮮蝦泰式沙律,大蝦夠新鮮,柚子也是清甜爽口呢~~

想不到,食Tea Set 都可以食到水信玄餅!XD 很有心思呢~~

糖水信玄餅,靠的是黑糖帶出的甜味。滑溜溜的水信玄糖,不會死甜,甜點來說,很不錯呢~

中層,是柚子閃電泡芙。為何閃電?意指好味到閃電般快食晒!用上了柚子作味,會令到泡芙無咁死甜。小小一口,有著柚子香。

黑糖軟芝士餅,很喜歡這一個甜品。芝士不會很漏,而且芝士香也是剛剛好。上層的黑糖啫喱,令芝士餅多了一份微甜。

頂層是芒果拿破崙以及柚子楊枝甘露!

不得不說,皇牌芒果拿破崙真的很好味!用上新鮮甜芒果,加上吉士忌廉,打得滑溜溜的。酥皮層一層層切得好靚!而且入口鬆化,有層次之餘也很有口感。

柚子楊枝甘露凍,不會太甜,剛好食完拿破崙可以用作清一清味蕾呢~~

咁多嘢食既下午茶,每位都只係HK$168!邊個話「HIGH TEA」係要千元埋單?而家三百多就搞掂啦~~~ 仲唔快啲黎試?

• 柚子蜜糖香烤單骨雞翼
  • 芒果拿破崙
我覺得呢度好岩情侶、閨密黎呢!在花園茶座,被園林美景圍繞住享用茶點~來到紅磡8度海逸酒店,享用以柚子為主題的8度海逸酒店 X SKINFOOD 柚子清新下午茶,空間寬敞,環境讓人倍覺輕鬆,有去渡假的感覺~ 而且仲有免費SKINFOOD精美禮品,實在是太棒!!! 茶點以三層架盛載,多款鹹甜美點,總有一款合心~ 頂層是皇牌芒果拿破崙、柚子楊枝甘露凍~ 芒果拿破崙真是很棒!厚切的芒果肉配滑滑的吉士忌廉,酥皮脆得來入口鬆化,喜歡它鬆化得來又不會咬一口散晒~ 中層是柚子閃電泡芙、黑糖軟芝士餅~ 柚子閃電泡芙賣相美美的,一咬下口感酥脆,入口帶淡淡的柚子香氣, 不覺甜膩~ 芝士餅香滑幼軟,餅底保持脆度,口感很好~ 底層是柚子蜜糖香烤單骨雞翼、柚子日式墨魚嘴串燒~ 上桌時還是暖暖的,所以建議先襯熱食~ 有肉食⋯⋯對於不太愛甜品的男生來說小了一點投訴吧⋯⋯XD 柚子蜜糖香烤單骨雞翼,對於女士來說單骨雞翼滿不錯,易於咀嚼不難拆骨~ 雞翼挺入味,另配上柚子醬供沾點,如覺得不夠味可自行沾點~ 還有柚子鮮蝦泰式沙律、柚子嫩雞開面三文治、迷你蟹肉撻、黑糖水信玄餅~ 柚子鮮蝦泰式沙律,清新得來帶點微辣,

而且仲有免費SKINFOOD精美禮品,實在是太棒!!!

茶點以三層架盛載,多款鹹甜美點,總有一款合心~

頂層是皇牌芒果拿破崙、柚子楊枝甘露凍~

中層是柚子閃電泡芙、黑糖軟芝士餅~

不覺甜膩~

芝士餅香滑幼軟,餅底保持脆度,口感很好~

底層是柚子蜜糖香烤單骨雞翼、柚子日式墨魚嘴串燒~

上桌時還是暖暖的,所以建議先襯熱食~

有肉食⋯⋯對於不太愛甜品的男生來說小了一點投訴吧⋯⋯XD

雞翼挺入味,另配上柚子醬供沾點,如覺得不夠味可自行沾點~

柚子鮮蝦泰式沙律,清新得來帶點微辣,十分開胃~

水信玄餅晶瑩剔透,甜蜜蜜的黑糖配上滑溜溜口感~

再配上一口溫熱的蜂蜜柚子茶,一整個清新~

每位更免費獲贈SKINFOOD皇牌黑糖光采系列禮品一份!

柚子的清新剛好中和甜膩感,又可在園林美景下邊談心邊享用美點,確是一個很清新的下午茶體驗~

2017-02-11
$134.8 (下午茶)
信用卡優惠
  • 黑糖軟芝士餅
2017-02-22 1139 瀏覽
某一天在yahoo 團購上看見有8度餐廳芒果下午茶,相片精美所以決定相約友人去嘗試。來到酒店餐廳就在酒店大堂的右邊,餐廳裝修很雅緻很舒服。入座後不久侍應生也馬上走來跟我們打招呼,我們點了咖啡,閒聊一會,等了大概10 到15分鐘我們的芒果下午茶到了這就是我們的芒果下午茶,先介紹一下最底層是芒果蛋撻,炸雞塊配自製芒果醬,黑松露薯泥上一層是芒果加州卷,芒果蝦多士再上層是鬆餅配牛油果醬而最頂層是芒果蛋糕,芒果拿破崙,和芒果糯米糍(很不幸沒有拍下)這杯芒果冰沙也是下午茶的一部分喜歡吃芒果的朋友可以試一下,本人覺得除了炸雞有點像麥當勞的炸雞外,其他都不錯,特別要讚的是他們的芒果拿破崙,拿破崙餅沒有被芒果蓉軟化還是脆的,而且甜道適中配新鮮的芒果肉,真的好吃
這就是我們的芒果下午茶,先介紹一下
最底層是芒果蛋撻,炸雞塊配自製芒果醬,黑松露薯泥
上一層是芒果加州卷,芒果蝦多士
再上層是鬆餅配牛油果醬
這杯芒果冰沙也是下午茶的一部分

越來越多酒店與品牌聯乘推出下午茶, 今次就去到土瓜灣8 度海逸酒店, 品嚐其與韓國護膚品牌Skinfood呈獻的柚子清新下午茶. 每位只是$134.4便能吃得到及獲取禮品包, 可說是十分超值!最重要是咸甜比例各半, 即使與男友或不好甜食的朋友前往, 也不會被投訴吧! 今次與朋友選擇在2樓的池畔廊享用下午茶,因裝潢優雅,若有和煦陽光及微風下,坐在室外的花園茶座也極寫意. 作為酒店signature dishes, 皇牌芒果拿破崙的質素無容置疑. 鬆化的拿破崙、清甜芒果、幼滑吉士,完美配搭! 下午茶中發現有閃電泡芙,夾心為柚子忌廉,有小花朵點綴,添上清新感. 泡芙做得不錯,外層微軟,而柚子忌廉凍凍,清甜不膩. 以為芝士餅上的是朱古力醬,原來是黑糖啫喱條,黑糖遇上軟芝士,合拍啊!最近發覺軟芝士比硬的更好吃! 楊枝甘露凍介乎布甸與西米撈的質感,柚子沒有苦澀,但算不上很甜,是若得若失那種,但以蜜柑代替芒果,蜜柑的甜卻令的柚子同時變得清甜. 黑糖水信玄餅,質感介乎蒟蒻與啫喱之間,震騰騰,很治癒. 很喜歡黑糖滋潤的香甜,而黑糖有助女性健康,整件甜品的卡路里極低,多吃幾件也願意.

甜點相當有水準,甜度亦十分恰當, 相信咸點也不遑多讓!柚子蜜糖香烤單骨雞翼是我最喜歡的,方便進食,肉汁加上柚子蜜汁,甜甜蜜蜜. 柚子日式墨魚嘴串燒,柚子味不需要太多,夠爽脆才是重點.

柚子鮮蝦泰式沙律相信是無人不愛,大大隻蝦碰上柚子,清新之餘有泰式風味,歸功泰式醬帶給味蕾的驚喜.

沒有想過柚子會跟蟹肉走在一起,但當兩者走近, 又會有新現. 迷你柚子蟹肉撻啖啖蟹肉,撻皮鬆化,不難在蟹肉間找到柚子的清甜.

好澎湃!這麼足料的是柚子嫩雞開面三文治,雖然混了沙律醬,但又是輕盈的一款,絕不覺膩.

涼風吹拂,最適合喝杯熱柚子蜂蜜茶,夠滋潤!

下午茶每位$184.8,除了吃下肚的柚子及黑糖,還有用於臉的. 每位惠顧下午茶,均可免費獲贈SKINFOOD精美護膚禮品包一份、預約免費彩妝服務(價值港幣$150) 及SKINFOOD $50 現金券。(*首150名訂座的顧客能獲得黑糖精華乙枝)

另外,讚好Harbour Plaza 8 Degrees及SKINFOOD HONG KONG Facebook專頁,可額外獲贈限量 SKINFOOD 柚子水份C亮白保濕面膜一片。

要吃得精明些,可上酒店e-shop(goo.gl/zFrRlo)預購享7折優惠,即每位只需$118+10%!!

柚子清新下午茶

供應期: 2月1日至3月31日

時間: 下午3時至5時供應
題外話/補充資料: 下午餐可在G/F的8度餐廳及2/F的湖畔廊享用
2017-02-03
$134.4 (下午茶)
  • 柚子清新下午茶
8度餐廳 「熱石海上鮮」任食自助餐。自助餐竟有盆菜供應第一次新年期間去食自助餐, 原來比平時豐富得多~因為有家人住附近, 上次做節都是黎呢間奶奶話鍾意食呢間, 所以今次做冬再黎過上次安排了一個最入的位置, 老人家出出入入非常不方便今次特別要求坐出點, 就感覺好多了~今次早到, 可以影下未開始食既食物賣相冷盤都唔少我一眼看中這碟大蝦南瓜沙律大蝦鮮甜彈牙, 南瓜好淋好甜蝦子餅喜歡先吃沙律大家最關心的一定是海鮮啦~長腳蟹腳、翡翠螺無間段供應, 幾新鮮很鮮甜, 不錯還有大蝦同藍青口, 大蝦都幾大隻, 唔係迷你SIZE隻隻爽口彈牙, 沒有雪藏味蟹痴如我當然試晒D蟹先~哈哈~~避風塘炒皇帝蟹腳其實味道OK的, 不太辣, 不過太乾身, 蟹肉都痴實蟹殼很難吃到蟹肉, 吃得很辛苦8度餐廳最吸引人的地方就是任食即開美國 Pacific Oyster Totten Inlet 及 法國Fine de Claire生蠔, 隻隻大大件, 滑入口腔既快感, 一試難忘多款芝士任食, 是媽媽最愛見到好多小朋友都愛拿來吃行過見到這盤, 原來是清蒸海鮮, 正呀~原隻扇貝也是鮮味十足熱食其實有盆菜、蘿蔔糕、年糕等新年食品供
8度餐廳 「熱石海上鮮」任食自助餐自助餐竟有盆菜供應

第一次新年期間去食自助餐, 原來比平時豐富得多~

因為有家人住附近, 上次做節都是黎呢間

奶奶話鍾意食呢間, 所以今次做冬再黎過
上次安排了一個最入的位置, 老人家出出入入非常不方便

今次特別要求坐出點, 就感覺好多了~
今次早到, 可以影下未開始食既食物賣相
冷盤都唔少
我一眼看中這碟大蝦南瓜沙律

大蝦鮮甜彈牙, 南瓜好淋好甜
蝦子餅喜歡先吃沙律
大家最關心的一定是海鮮啦~

長腳蟹腳、翡翠螺無間段供應, 幾新鮮很鮮甜, 不錯
還有大蝦同藍青口, 大蝦都幾大隻, 唔係迷你SIZE

隻隻爽口彈牙, 沒有雪藏味
蟹痴如我當然試晒D蟹先~哈哈~~

很難吃到蟹肉, 吃得很辛苦

多款芝士任食, 是媽媽最愛

見到好多小朋友都愛拿來吃
行過見到這盤, 原來是清蒸海鮮, 正呀~

原隻扇貝也是鮮味十足
熱食其實有盆菜、蘿蔔糕、年糕等新年食品供應

年糕幾好味, 唔會太甜
盆菜好遲先發現所以無影相, 盆菜有飽魚、鵝掌、芋頭、大蝦等
雜錦刺身永遠排長龍
燒特級牛肉
清蒸石班好多人搶, 試了少少, 蒸既時間恰到好處
甜品也葡撻及各式各樣蛋糕甜品
上次有朱古力心太軟, 今次卻出了熱辣辣軟心芝士撻, 正到爆~

喜歡芝士既你唔好錯過
爆谷大人小朋友都愛吃, 以為不脆口, 原來同去戲院吃的差不多, 口感不錯
這是豆腐花加了杏仁茶上面, 味道更幼滑, 是自己溝的

也可以分別只吃豆腐花或杏仁茶

不得不說, 豆腐花比上次幼滑多了
今次我地坐近水吧位置, 岩晒老人家取熱水飲

我就飲蘋果汁、橙汁、五花茶
當然不少得大家都愛的雪糕啦~竟然有三大牌子~

有 Haagen-Dazs 同 Dreyers 雪糕, 可惜 Haagen-Dazs 無朱古力味

仲以為過左新年就無, 原來可以食到三月~正~

土瓜灣九龍城道199號8度海逸酒店地下
題外話/補充資料: 「熱石海上鮮」自助餐 1月2日至3月31日 18:00 至 21:30 仲以為過左新年就無, 原來可以食到三月~正~
2017-01-21
團年飯
  • 法國Fine de Claire生蠔
2017-01-25 5753 瀏覽
講起食BUFFET,未食8度餐廳前,數哂手指腳指都唔會數到佢。 一唻位置唔就腳、二唻,無咩人講過。 但原來,無咩人講過8度餐廳唔係因為佢難食。而係佢又平又正又好食! 話說,同朋友約慶功飯。佢堅持唻「8度餐廳」,當眾人話唔就腳未聽過時,佢一句「食咗先講」,咁…就去試下啦。 我地食平日夜晚,我OT後趕去,發覺全場滿座!(心諗..玩咩呀…平日JA WOW….) 兜個圈後,開始明白了~ 先來是我最關注的生蠔吧! 勁有誠意及令我拍手之作,生蠔吧供應的是BUFFET場極少供應的法國Fine de Claire,另外的是美國 Pacific Oyster!Fine de Claire在普通餐廳食也要$30隻吧! 這裡是BUFFET呀!雖然每次拎2隻,但行幾次已回本。 生蠔非常新鮮,味道很好,亦是飽滿的,非常滿足! 之後拎厚鵝肝多士,影得唔好!但應該有1CM厚~ 食完一件後,超滿足之餘亦濟咗!XDDD 飲碗「杞子螺頭燉雞」暖胃,舒舒服服的再去食冷盤。味道清甜不油膩,滋補一下。 然後拎刺身,大路款式但質素唔錯。色澤靚,夠新鮮! 冷盤海鮮有4款,最愛的是長腳蟹、其次是凍蝦。 沒有難食的雪藏味,

一唻位置唔就腳、二唻,無咩人講過。

兜個圈後,開始明白了~

先來是我最關注的生蠔吧!

這裡是BUFFET呀!雖然每次拎2隻,但行幾次已回本。

生蠔非常新鮮,味道很好,亦是飽滿的,非常滿足!

之後拎厚鵝肝多士,影得唔好!但應該有1CM厚~

食完一件後,超滿足之餘亦濟咗!XDDD

然後拎刺身,大路款式但質素唔錯。色澤靚,夠新鮮!

冷盤海鮮有4款,最愛的是長腳蟹、其次是凍蝦。

沒有難食的雪藏味,HAHA

但最大TARGET的是熱盤~是半隻芝士焗龍蝦呀!SIZE與手掌差不多~ 啖啖肉!

另一驚喜是燒腩仔XDDD ,想不到酒店的燒腩仔也不錯

最後是甜品BAR,

朱古力心太軟不錯,芝士撻有驚喜。

但一定要食的是芒果拿破崙!!我自己食咗3件!! XDDD

唔想食甜品仲可以食雪糕!罕見的有3個牌子,haagen-dazs跟dreyer's竟然並存!

整體來說,是絕對回本之BUFFET,食物高質,食物REFILL得快,服務好!

(這晚我主攻的是生蠔、刺身及焗龍蝦,已回本!!)

不過其他熟食選擇不多,亦不是我杯茶,所以我沒有多吃,味道是正常BUFFET水準。

土瓜灣九龍城道199號8度海逸酒店地下

謝謝收看~請多多指教喲~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2016-12-08
  • 厚鵝肝多士
2016-12-23 2187 瀏覽
今次同大家介紹下位於土瓜灣價錢合理嘅酒店自助餐!唔係唔係,係聖誕自助餐先啱!我本人對食自助餐都係有少少要求,最主要嘅係睇下三個標準---1.款式多唔多,2.食材新唔新鮮,3.價錢同食材是否合理!首先食生蠔同刺身!生蠔即場開,好新鮮,雖然size比較細,但肉質同海水味都鮮甜,唔錯!到刺身喇,略嫌款色唔夠多,食材尚算ok之後再食蝦,青口同螺,蝦同青口無乜特別,味道一般,反而螺就真係有啲驚喜,新鮮又肥美!之後食啲熱盤,有燒味,印度咖哩,魚....etc,款式選擇尚算可以,味道中等呢款羊扒值得推介下燒到大約8 成左右,又無乜羊羶味,啱哂我,再配埋薄荷啫喱,唔錯總結:可能係lunch buffet嘅關係,唔係算特別嘅自助餐,但一分錢一分貨底下尚算合理,中規中矩..

呢款羊扒值得推介下

2016-12-23 1858 瀏覽
聖誕節好多人都會去食buffet慶祝一下咁我都唔例外見聖誕有PROMOTION去食下又不錯8度餐廳係幾唔錯既選擇簡左LUNCH去食BUFFET,貪佢人小D,唔駛同人爭食咁款因為之前係夜晚黎過一次,多人到爆,D 野食係要搶咁所以我今次醒目呢度既海鮮係幾新鮮, 生蠔雖然SIZE係細隻,但係細隻唔代表唔好食落係幾新鮮,完全無沙,唔錯同埋個蝦都好鲜甜鐘意食拿破崙既朋友一定要黎呢度試下海逸酒店既芒果拿破崙出哂名係全城最好食拿破崙好鬆脆,加埋每一次黎食都係咁清甜既芒果自隊5件無難度仲有呢度既燒羊扒伴香草汁都相當好食!煮到岩岩好唔硬身,切開帶少少血真係推介之選我每次都會食返幾件佢個香草汁係好有味,食過出面好多餐廳既香草汁都唔及呢度好食呢度食左幾次都係繼續保持水準,定會再來幫襯
聖誕節好多人都會去食buffet慶祝一下

咁我都唔例外
見聖誕有PROMOTION去食下又不錯

8度餐廳係幾唔錯既選擇

因為之前係夜晚黎過一次,多人到爆,D 野食係要搶咁

所以我今次醒目

食落係幾新鮮,完全無沙,唔錯
同埋個蝦都好鲜甜
鐘意食拿破崙既朋友一定要黎呢度試下

海逸酒店既芒果拿破崙出哂名係全城最好食

拿破崙好鬆脆,加埋每一次黎食都係咁清甜既芒果

自隊5件無難度
芒果拿破崙
仲有呢度既燒羊扒伴香草汁都相當好食!

煮到岩岩好唔硬身,切開帶少少血
真係推介之選

我每次都會食返幾件
佢個香草汁係好有味,
食過出面好多餐廳既香草汁都唔及呢度好食
燒羊扒伴香草汁
呢度食左幾次都係繼續保持水準,定會再來幫襯
芒果拿破崙
燒羊扒伴香草汁
2016-12-19 1889 瀏覽
Xmas lunch buffet... 由於是午餐自助餐所以都唔抱太大期望,但都係失望以回,最主要是生蠔,好唔新鮮,肉質好削,無味,唔知道食緊乜野。如果咁無誠意去做lunch buffet ... 不如唔好做,仲要聖誕lunch buffet 有兩個時段,但食物質素差到爆!刺身吞拿魚無味!其他熱盤都沒有驚喜!
2016-12-17
聖誕節
團購
2016-12-17 1731 瀏覽
16年第一個聖誕慶祝活動選擇左8度cafe buffet lunch 作一個開始,呢個係一個錯的決定。由食完一個鐘後(下午兩點),到現在晚上十一時,我和我男朋友分別肚痾了十次以上!大家一致認為係生蠔唔夠新鮮,因為一早已經開定,唔係即開。其他熱盤都係一般,join 得做團購嘅,質素一向有保證......唔掂!
2016-12-17
聖誕節
團購
2016-12-12 2773 瀏覽
臨近年尾,不同的老友組別都約食飯聚一聚,在家已經無得靠父母,唯有出外靠朋友,過去這一年,多得各方各地朋友關顧才不致孤零零,所以好友約到,盡可能出席,見見面,保持份友誼,保持份聯絡,就算談談近況,開解鬱結,怎也是好事。吃自助餐勝在多選擇,免卻等齊人才開飯,老友話這間收四百幾有生蠔食,又有龍蝦,煎鵝肝,book喇!收工去到剛剛開波,人頭湧湧,土瓜灣,星期一,有咁嘅場面,好誇張,望完一輪自助餐檯的食物,種類真係好多,多得來又啱食。拿拿臨排隊攞即開生蠔 ,有法國 Fines de claire 及 Pacific oyster ,每次兩隻,新鮮爽脆。接著排隊取芝士炒龍蝦和煎鵝肝,龍蝦芝味滋味齊來,鵝肝甘香油潤,吃時暫且不要想下月之體檢吧!自助飲品有果汁,菊花茶,選了後者,連喝幾杯來清熱氣。冷盤區有海鮮,凍蝦,長腳蟹,青口,翡翠螺等,都受大眾歡迎,而沙律,煙三文魚和雜肉腸也是我最愛的頭盤。日式食品較特別的有和牛刺身,而其他刺身有六款:蟹柳,玉子,鱲魚,三文魚,吞拿魚和八爪魚 。另一廂是熱盤區,竟然有點心,蝦餃,燒賣和粉果,質素過得去。不可不吃是燒羊扒,肥膏不多,烤得香口。 泰式咖哩布朗蟹,雞軟骨
自助飲品有果汁,菊花茶,選了後者,連喝幾杯來清熱氣。
另一廂是熱盤區,竟然有點心,蝦餃,燒賣和粉果,質素過得去。
不可不吃是燒羊扒,肥膏不多,烤得香口。 泰式咖哩布朗蟹,雞軟骨串,印度咖哩雜菜,豬肉腸,燴南瓜,炆豆腐,韓式炸雞,七味長腳蟹,燴冬瓜甫,燒味,炒蜆,蒸石斑,總有一些是你心頭好。中式湯有紅棗黨參煲鱷魚肉湯,清甜滋補。西式則有洋蔥湯。燒牛肉也甚對辦,之後換了燒豬腩肉,脆卜卜,更加合我口味。
這酒店集團的甜品一向「靠得住」!有得獎嘅芒果拿破崙,所以差不多每檯客都必取一、兩件, 有豆奶芝士餅,葡式蛋撻,迷你芝士撻, 麵包布甸,班蘭蛋糕, 冧酒批, 朱古力香蕉卷, 桂花糕,啫喱糖,蛋白梳乎厘等 ,每樣一小件也不得了!只好擇肥而噬。最驚喜是有齊兩隻名牌雪糕,我最喜歡較少見之 Almond Panna Cotta,真的好好味!
想不到在土瓜灣也有這麼好質素的自助餐,會再來!