2018-07-13 122 瀏覽
鐵觀音Affogato ($68) 平時見開既Affogato🍨🍵都係配espresso,今次呢隻配鐵觀音🍵茶,整體變得好清新🌱加埋雪糕下既抹茶脆米一齊食,唔會太甜,清新之餘有啲穀物味令人覺得有種似係身處於鄉郊地區既感覺😌好放鬆。而另一杯巴塞隆拿紅桑莓伯爵 ($48)其實似沙冰,少少莓酸但感覺好夏日好有活力☀️,岩岩好同個Affogato形成正面既對比,令個夏天感覺更青春呀!☀️👯‍♀️👯‍♀️
鐵觀音Affogato ($68)
鐵觀音Affogato

令人覺得有種似係身處於鄉郊地區既感覺😌好放鬆。

而另一杯巴塞隆拿紅桑莓伯爵 ($48)
巴塞隆拿紅桑莓伯爵

其實似沙冰,少少莓酸
,令個夏天感覺更青春呀!
☀️👯‍♀️👯‍♀️
2018-07-10
10 分鐘 (堂食)
$65 (宵夜)
鐵觀音Affogato
巴塞隆拿紅桑莓伯爵
2018-07-09 146 瀏覽
呢排諗住健康啲,所以去左試呢間新派素食店。咁我地黎個陣大概2點鐘,因為係平日所以已經咖駛等位同無咩人。餐廳環境唔錯幾好坐 我地見午食定食去到5點鐘所以就決定嗌兩個set lunch。 首先午餐會跟沙律或湯,咁我地就嗌左湯。今日嘅湯係南瓜湯,佢同平時嘅有啲唔同因為佢落左椰奶,所以飲落有陣椰香味,唔錯然後就黎左個利可他芝士菠菜米意粉,因為我地都未試過米意粉所以都好好奇係咩黎。 原來米意粉係好似米狀嘅意粉,食落有口感比較煙韌幾特別。雖然佢係cream sauce,但係食落唔太膩但係又有芝士味,加埋西蘭花等蔬菜所以食落都幾清新。 最後嗌左個黑松露大啡菇漢堡,配蕃薯條同沙律配菜。沙律配菜用上酸酸甜甜嘅菠蘿,開胃之餘比起妨間用芝麻醬或沙律醬更健康。漢堡包面烘得香脆,加上黑松露醬十分惹味,而大啡菇都好juicy。最後嗌埋兩杯野飲,埋單220,食一餐有質素嘅素食都差唔多呢個價錢,所以整體不俗
呢排諗住健康啲,所以去左試呢間新派素食店。

南瓜湯

利可他芝士菠菜米意粉

黑松露大啡菇漢堡

利可他芝士菠菜米意粉
黑松露大啡菇漢堡
2018-07-08 101 瀏覽
難得休息半天,先吃個午飯才有力去血拼!最近都很流行吃素,一場來到尖沙咀,找來一間以茶主打的輕食素菜試一試! 午市定食樣樣都想試,花多眼亂,最後決定要素食牛漢堡加配一杯鐵觀音奶茶星夜。跟餐附送蕃茄濃湯,酸酸甜甜好清新,適合夏天時節!見到杯飲料到著時,只能用嘩一聲形容!好美呀!有幾個層次,面頭有炙燒椰絲忌廉,我以為壽司先會有炙燒,原來飲料都可以用同樣技巧!仲要又香又可口!第一層加了蝶豆花,中間是鮮奶,底層係茶,分開先試味道,混合完又是另一種層次!各有特色。主菜出場了,估不到素牛漢堡幾可亂真,味道當然吃不出鮮牛味,但加了各式調味,不失為一個健康又美味佳餚。蕃薯條脆口不油膩。比起炸薯條更健康宜人。偶一為之吃一餐素食不錯,下次要來試試甜點,店員話甜點師傅要晚一點才回來,可惜!
難得休息半天,先吃個午飯才有力去血拼!

跟餐附送蕃茄濃湯,酸酸甜甜好清新,適合夏天時節!

2018-07-07 99 瀏覽
今日帶個仔去尖沙咀太空館參觀,中午順路先嚟尖沙咀厚福街的2DP 食個輕便午餐,因為我上網見到佢個漢堡包超級大個 !嚟到2DP先知原來呢度係食素嘅,就連漢堡包入面嗰塊扒都係素肉嚟嘅。不過唔緊要,試下啲咁新朝嘅素食都唔錯。2DP自家素牛漢堡,好巨型,有7層厚,中間夾左新鮮蔬菜番茄同薄脆,香煎過嘅素牛肉厚得嚟都好juicy, 加埋個蘑菇汁,呢個漢堡其實同真嘅牛肉漢堡差唔多!另外點左個,無花果海葡萄南瓜籽沙律, 無花果好鮮甜,沙律菜好新鮮,海葡萄好爽口!呢款沙律好少地方見到。呢度其實仲有中國茶飲,我見啲茶具都幾特別幾靚,下次有多啲時間嘅時候黎呢度沏茶輕鬆慢活下都唔錯。

2018-07-07 108 瀏覽
2DP是香港少有新派吃素而且可喝中國傳統中式茶的一間餐店。 裝修格局休閒,環境光猛,採光自然,又不失時尚。菜單有介紹茶葉製法,而且會教你點樣選擇適合自己嘅茶。 店長推介我試下呢款百年古樹月光白茶,手沖一壺$48,用盞具奉茶,茶色較淺白而茶味幽香。現場亦有不少茶葉茶具作裝飾。2DP中西合壁,食物都是西式素食。食物方面點了個黑松露雜菌忌廉扁意粉$86,份量精緻。欣賞這個意粉忌廉汁不會過多,而黑松味濃。想吃個簡單健康午餐,2DP是一個靜靜坐下嘆下茶睇下書的好地方。

2018-07-06 94 瀏覽
和同事食Lunch,佢哋話要食健康嘢。跟住就去左厚福街這間主打健康輕食嘅2DP。健康輕食餐個價錢真係唔輕咯🤦🏼‍♀️。我要左9號菠菜蓉西蘭花椰香義大利麵(圖左下),青bb咁,望落好健康,好多西蘭花,但係意粉有點少,我係完全唔夠飽,或許這就是減肥輕食的意義,唔卑你食飽😂😂。 椰香味很夠,好清香,唔似普通忌廉意粉咁膩。我可以食多一碗咯,仍然很餓😭。個set lunch唔包嘢飲,嘢飲要加18蚊也是醉了。我一個同事要2號餐,Anti-ox抗氧凍齡定食(圖左上)個名好犀利!!其實和我的餐一樣是菠菜意粉,多兩蚊多左沙律,早知我叫呢個🤦🏼‍♀️。一個同事要3號餐,Iron-boost補血定食😂😂😂(圖右下),紅菜頭忌廉意粉。個顏色真係好pink 🤦🏼‍♀️,賣相真係好好,望到都好開胃。唯一男同事要左個最貴的6號餐,自家製素牛漢堡配薯條。個漢堡真係好細,男仔真係食唔飽😂,薯條也沒有很多。我還是食真正的牛肉漢堡,素牛肉漢堡就算了吧。吃素的朋友,推薦來試一下。偶爾想要試下健康餐的朋友,也可以來試一下。無肉不歡的朋友,你還是不要來試了🤣🤣🤣
和同事食Lunch,佢哋話要食健康嘢。
跟住就去左厚福街這間主打健康輕食嘅2DP。

健康輕食餐個價錢真係唔輕咯🤦🏼‍♀️。
我要左9號菠菜蓉西蘭花椰香義大利麵(圖左下),
青bb咁,望落好健康,好多西蘭花,
但係意粉有點少,我係完全唔夠飽,
或許這就是減肥輕食的意義,唔卑你食飽😂😂。
椰香味很夠,好清香,唔似普通忌廉意粉咁膩。
我可以食多一碗咯,仍然很餓😭。
個set lunch唔包嘢飲,嘢飲要加18蚊也是醉了。

素牛肉漢堡就算了吧。

吃素的朋友,推薦來試一下。
偶爾想要試下健康餐的朋友,也可以來試一下。
無肉不歡的朋友,你還是不要來試了🤣🤣🤣

食完晚飯,食埋甜品先圓滿。朋友話未黎過呢間,好想好想黎,要順手打個卡喎。朋友發板,嗌左半熟芝士燉蛋配鐵觀音雪糕,同埋桂花清酒水玄心太軟。點知5分鐘後左右,店員話無晒清酒,所以無桂花清酒水玄,叫我地嗌第二樣,於是我地轉左抺茶水玄心太軟。半熟芝士燉蛋配鐵觀音雪糕上先。鐵觀音雪糕雖然抺茶色,但食落就有清香既鐵觀音味,填滿口腔,齒脥留香。有支朱古力蛋卷裝飾,朱古力味唔濃但夠脆。而杯半熟芝士燉蛋,應該係無用蛋黃,只將蛋白發成泡,加埋軟滑忌廉芝士一齊焗,食一啖就似食緊香濃芝士味既梳芙厘。芝士控一定好鐘意!接近品嚐完第一道甜品既時候,抺茶水玄心太軟終於黎。水玄分上下兩層,晌傳菜既時候已經分離😂 唔知點解要分兩層,又唔係有咩味道上既分別。雖然分開散左,但相機依然可以食先。 成碟有薰衣草同玫瑰乾花做陪襯裝飾,全部掉晒都無食。水玄餅本質軟滑但無味,亦好難入味,於是被調製既抺茶奶特別甜,淋晒上去,然後一食,極甜完後完全無味😖 食到打冷震。果抺茶奶甜到想嘔,好難食。以後我地唔好為打卡而食啦,好唔好呀,哈你? 我以後唔會食咁大份既水玄餅,淺嚐得架啦...

成碟有薰衣草同玫瑰乾花做陪襯裝飾,全部掉晒都無食。

2018-07-05
  • 半熟芝士燉蛋
2018-07-03 156 瀏覽
係尖沙咀食完個正餐,口啖啖,令我再次想起2dp,闊別半年,果然有驚喜!開房式既廚房,清楚睇到師傅整緊咩美食甜品都有好多選擇2dp果然創新,呢個心太軟有別一般既品店,外層係透明既啫喱狀,所以清楚睇到入面係黑色既涵料;中間黑色部分就係流心既芝麻醬啦,厭唔夠醬仲可以淋d係面添仲有支花同金箔係面添,夠哂貴氣優雅充滿住普洱同朱古力味既雪糕,我都係第一次食咋,加埋個蛋味濃郁既燉蛋,上面鋪滿一層薄脆既焦糖,另人一食難忘芭菲都好有驚喜,平時會用較高身既杯裝住芭菲涵料今次就用個較矮身但闊身既樽口裝住個甜品,入面就有甜到溜既紅荳,仲有唔少脆脆,啫喱,食落口感唔錯,綠茶雪糕就一d都唔苦,仲好滑添呢杯火龍果飲品都好少見,成杯呈粉色,飲落就酸微微,好開胃呀
開房式既廚房,清楚睇到師傅整緊咩美食
甜品都有好多選擇
芝麻水玄心太軟
仲有支花同金箔係面添,夠哂貴氣優雅
焦糖燉蛋
芭菲都好有驚喜,平時會用較高身既杯裝住芭菲涵料
鐵觀音紅荳抺茶芭菲
呢杯火龍果飲品都好少見,成杯呈粉色,飲落就酸微微,好開胃呀
火龍果紅茶乳酪
2018-06-28
$62 (宵夜)
芝麻水玄心太軟
焦糖燉蛋
鐵觀音紅荳抺茶芭菲
火龍果紅茶乳酪
2018-07-03 73 瀏覽
其實尖沙咀一向都美食林立,特別係黎到厚福街呢頭更甚,話說今日同朋友相約食晚飯要食點好西,為happy friday 增添一點色彩, 上網搵咗好耐見到呢間野食評都幾好,價錢又唔錯,加上環境好吸引,於是食完喺附近晚飯後,就再過埋隔離食甜品。呢度主打係茶飲同埋素食,一聽到素食就知到健康啦,岩晒食完肥膩野之後過黎食一樽樽好似學校實驗室嘅試管用黎裝住唔同嘅茶葉餐廳好貼心咁為客人準備埋充電位,值得一讚見到大部分甜品都有茶葉嘅成分火龍果紅茶乳酪,飲入口唔會太甜,有陣陣嘅火龍困味好SMOOTH 呀雲貴芝麻糊水玄心太軟--- 第一次食呢咁D特別嘅心太軟,外層滑滑嘅啫喱而入面係暖笠笠嘅芝麻糊,另外仲有一杯芝麻糊TIM焦糖燉蛋伴普洱朱古力GELATO--- 焦糖燉蛋正常,普洱朱古力GELATO 幾濃郁,一啖雪糕可以同時享受茶同朱古力嘅味道,係特別嘅

一樽樽好似學校實驗室嘅試管用黎裝住唔同嘅茶葉
餐廳好貼心咁為客人準備埋充電位,值得一讚

見到大部分甜品都有茶葉嘅成分

火龍果紅茶乳酪,飲入口唔會太甜,有陣陣嘅火龍困味

好SMOOTH 呀

2018-06-29
5 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
2018-07-02 86 瀏覽
星期六下晝想同朋友食午餐傾計,就揀咗尖沙咀的2DP 新式素食餐廳試新野真係好鐘意餐廳的裝潢,優雅輕鬆,店內仲有播放音樂,在星期六的下午時間更覺放鬆悠閒全素All day Breakfast 最愛沙律中的柚子醋沙律汁,清甜微酸,好開胃怡人的 飲品選擇多,而且顏色奪目,真係好難選擇最後我哋揀咗兩款奶茶左 伯爵奶茶+桃膠。右 芋圓奶茶伯爵奶茶面有一層厚厚的軟滑的cream,cream面仲有椰子屑&糖 燒焦嘅香味,脆脆的,甜甜的,好特別餐廳服務生有禮貌 不錯👍🏻

飲品選擇多,而且顏色奪目,真係好難選擇
最後我哋揀咗兩款奶茶
左 伯爵奶茶+桃膠。右 芋圓奶茶

餐廳服務生有禮貌 不錯👍🏻
2018-06-30
  • 墨西哥香辣素菜意粉
2018-07-01 3862 瀏覽
今日約了朋友仔在K11學整麵包,要在勞動之前吃些東西,免得一陣無力氣搓包,哈!夏日炎炎,攪到個人無乜胃口,食乜好呢?就素菜吧!餐廳門口採用全落地大玻璃門,站在外面一看,裝潢簡約樸實,很優雅舒適。牆上鑲了一個大木架,擺放了植物、茶餅、中式茶杯、小茶壺、小花瓶等等……而部份木枱上放了綠色盆栽,帶點古典的色彩,但又不失時尚感。餐廳內設有一個開放式的廚房,清楚看到廚師們正忙過不停。另一邊設有兩排高座,一排面向牆,一排是面向街景,而中間則有多張二至四人枱,擺放得都幾密。細閱重重的餐簿,餐廳以西式素食為主,食品有沙律及湯品、頭盤、漢堡、意粉和主菜,選擇不算多,反而飲品不少選擇,主打手沖/冷泡純茶、調茶、原葉奶茶、和無糖茶品;至於甜品有水玄心太軟、芭菲、刨冰、人氣之選、滋潤養生等,各具特式,很吸引!******************************想吃得清新,先點一道牛油果羽衣甘藍藜麥沙律 Avocado, Kale & Quinoa Salad ($82)以一個中式的碗子盛載西式沙律,較有特色。沙律叠成小山丘,究竟有什麼配搭?數數先!有爽嫩的羽衣甘藍,沾上有咬口的藜麥,口感更豐富。還有清
細閱重重的餐簿,餐廳以西式素食為主,食品有沙律及湯品、頭盤、漢堡、意粉和主菜,選擇不算多,反而飲品不少選擇,主打手沖/冷泡純茶、調茶、原葉奶茶、和無糖茶品;至於甜品水玄心太軟、芭菲、刨冰、人氣之選、滋潤養生等,各具特式,很吸引!
牛油果羽衣甘藍藜麥沙律
數數先!有爽嫩的羽衣甘藍,沾上有咬口的藜麥,口感更豐富。還有清爽的青瓜絲、清甜爆汁的車厘茄、爽脆的雜菜、飽滿多汁的一梳梳柚子肉,當然不少得牛油果,睇落唔係好靚仔,但很香滑,熟的程度剛好。沒有混入濃味的醬汁,吃起來清新怡人,好fresh,的確是夏日好選擇!
新武夷岩茶桃膠豆腐花加自家製紫薯圓
清新過後就要冰涼,咁先算得上夏日!要冰涼透心就要雪糕出場,揀了一客武夷岩茶桃膠豆腐花加自家製紫薯圓Tofu Pudding ze/Rock Tea Gelato add homemade Sweet Potato Balls ($52+$6)成品有岩茶雪糕、山水豆腐花、琥珀桃膠 紫薯圓
新武夷岩茶桃膠豆腐花加自家製紫薯圓
嘩!估不到咁有份量,底層是香甜滑溜的山水豆腐花,中間有不少晶瑩爽滑的琥珀桃膠 和Q彈煙韌的迷你紫薯圓,而頂層就是我最愛的茶味雪糕,茶味突出,甜度適中,夾雜少許冰碎,冰涼透心。
新武夷岩茶桃膠豆腐花加自家製紫薯圓
喜歡一羹有齊四種食材,爽、滑、彈、凍集於一身,口感豐富,配搭美味!而當岩茶雪糕 漸漸溶化,伴上豆腐花 同吃,就變成奶茶豆腐花,也同樣好吃!
夏日炎炎,胃口真係馬馬,但吃清新的沙律和冰凍的甜品就不同,越吃越開胃,看來在今年的7-8月也要過着清新的夏日,餐餐都吃清新一點。
2018-06-30
2018-06-30 90 瀏覽
飯後走到厚福街,難免要食食甜品。一看menu, 即被「桂花清酒玄心太軟」($68)深深吸引。😍我以為這是好像朱古力心太軟般的熱食,但完全想不到原來是這個樣子: 晶瑩通透的水玉上,散落的花瓣伴著華麗的金箔,隨心起舞。💫劃破一刻,隱藏的糖心悠悠滲出,淡淡的味道和花香,湊合奉上的糖水,縱然清酒未濃、桂花微澀,味蕾還是恬靜、典雅。💞(簡單一句: 賣相絕佳,味道尚可)其他的order還有: 😀素燕窩燉蛋白($52)😄桃膠雪蓮佐黃耳 ($58)😋半熟芝士燉蛋 ($62)滿足的甜品~! 😚😚
飯後走到厚福街,難免要食食甜品

晶瑩通透的水玉上,
散落的花瓣伴著華麗的金箔,隨心起舞。💫
劃破一刻,隱藏的糖心悠悠滲出,
淡淡的味道和花香,湊合奉上的糖水
縱然清酒未濃、桂花微澀,
味蕾還是恬靜、典雅。💞

(簡單一句: 賣相絕佳,味道尚可)

其他的order還有:

😀素燕窩燉蛋白($52)

😄桃膠雪蓮佐黃耳 ($58)

😋半熟芝士燉蛋 ($62)

滿足的甜品~! 😚😚
不是第一次來光顧2DP了,有點懷念這裡的新鮮菠蘿汁沙律和茶味雪糕呢,今天就帶媽媽來試試這純素餐廳吧! 之前跟這裡的老闆聊過,2DP的意思是2 decimal places,即是餐廳要求精準度達到小數後兩個位,要求很高呢,所以食物質素真的不錯。 餐湯 我們中午一點半來到,有午餐,那就吃午餐吧。先來餐湯,今天是番茄甘筍薯仔,全部材料已打成蓉,喝起來好多蔬果在裡面,味道好清新。 牛油果羽衣甘藍藜麥沙律 ($74) 我點了沙律,因為有我最喜歡的牛油果,還有好健康的羽衣甘藍和藜麥,雖然是午餐,但一樣使用了新鮮菠蘿打的沙律汁,甜甜的,夏天吃好清爽。 黑松露雜菌扁意粉 ($78) 媽媽要了黑松露意粉,好香的黑松露香氣,意粉夠彈牙,吃起來好飽肚,也是不錯的選擇。 贈送:朱古力雪糕之後店員問我們吃不吃雪糕,可送給我們吃。我一廂情願地以為會是招牌茶味雪糕,立即「𦧲飯應」,卻原來只是普通朱古力雪糕,有點失望,不過是贈送的,還想怎樣?

餐湯

牛油果羽衣甘藍藜麥沙律 ($74)

黑松露雜菌扁意粉 ($78)

贈送:朱古力雪糕

2018-06-29 51 瀏覽
夏天無咩胃口,搵d 清淡新鮮野食下先。本身馬馬地食齋,但呢間舖既門面同食物都似食西餐多過齋,唔錯。蕃茄湯真係好足料,好重新鮮蕃茄味,微酸幾開胃。黎麥牛油果沙律有好多片牛油果,抵食,蔬菜都好新鮮,食完成個人健康曬。黑松露意份望落去以為好淡,食落都好香黑松露味,最驚喜係兩粒漬物蕃茄,少少酸,好味。素牛漢堡加炸蕃薯素牛漢堡粉量都好大,幾飽肚,裡面有酸椰菜,醒胃,素牛都啖啖肉feel, 仲有芝士,蕃茄,炸雲吞皮,幾特別,最難得塊麵包甜甜地,幾好味。
夏天無咩胃口,搵d 清淡新鮮野食下先。

蕃茄湯
真係好足料,好重新鮮蕃茄味,微酸幾開胃。

黎麥牛油果沙律
有好多片牛油果,抵食,蔬菜都好新鮮,食完成個人健康曬。

黑松露意份

素牛漢堡加炸蕃薯

2018-06-29
很多吃素的朋友跟我一樣,平日在香港都在家吃或自己煮居多,所以對於市面上有甚麼素食餐廳並不熟悉。我是因為開始拍菜菜子vs肉肉子這個節目,才開始比較留意。這天約素食朋友吃飯,就想起半年前吃過的2DP,在尖沙咀位置方便,值得再吃一遍。黑杞子蜜糖菊花茶 HK$30這個寧神安眠的菊花茶冷熱均可,原來這裡無糖茶品冷飲都用玻璃樽,還印上自家LOGO超精緻。黑杞子泡久了就會慢慢釋放紫色花青素,變身一個夢幻的茶。牛油果羽衣甘藍藜麥沙律 HK$82 / 荔枝西柚古樹紅茶 HK$36這個沙律簡稱是超級食物拼盤,又羽衣甘藍又藜麥,一個人吃兩碗都不怕胖,還有我最喜歡的牛油果呢!這個用兩種顏色的櫛瓜和茄子,一片片捲起來再淋上番茄醬,可以吃到櫛瓜的鮮甜,清新怡人。百靈菇扒配薯菜 HK$108超好吃!超好吃!這個百靈菇扒我們都很推,那個菇吃起來多汁又飽滿,配搭惹味的燒烤汁,我完全不想分給別人吃。薯菜是牛油豆泥,配汁也是超好吃,而且吃完也不怕餓。這次的主菜我們沒有點漢堡,但上面的菇扒和這個意粉也超好吃,讓人非常滿足。你看到它一顆顆可能會誤會是意大利飯,其實它是米粒狀的意大利麵,每粒吸收滿滿菠菜汁,吃起來有意粉的彈性,配

黑杞子蜜糖菊花茶 HK$30

百靈菇扒配薯菜 HK$108

這次的主菜我們沒有點漢堡,但上面的菇扒和這個意粉也超好吃,讓人非常滿足。你看到它一顆顆可能會誤會是意大利飯,其實它是米粒狀的意大利麵,每粒吸收滿滿菠菜汁,吃起來有意粉的彈性,配上Ricotta芝士,又是另一道開始吃就停不下來的菜式。

因為餐點都很好吃的關係,清碟完全沒有難度,也不需要你推我讓。

酥炸素雞槌伴柚子醋 HK$62

這裡的炸雞槌可以做到外脆內軟非常好吃,我們都很喜歡上面酸酸甜甜的柚子醋,加上這個醬有好吃三倍。

甜品當然要試試這裡的招牌茶味雪糕,三款口味分別有鐵觀音、普洱和岩茶,我自己最喜歡岩茶,其餘兩款都是又香又幼滑啦。
2018-06-25