2023-03-01 41 瀏覽
英國菜食過,中菜食過,但咩係英式中菜?原來英式中菜即係英國唐人街style中菜菜式,由於迎合咗外籍華人嘅口味,所以同正宗中菜又略有不同!上環呢間摩登餐廳1908BC正正係主打英式中菜,老闆娘屋企在英國經營中餐館,係當地一間好有口碑嘅老字號,回流香港後,老闆娘就同媽媽將喺英國經營二十年中餐館嘅食譜通通帶回香港。我去外國旅行通常都只會試當地傳統菜式,好少會去china town食中菜,所以英式中菜係點,我去之前都好期待!香酥鴨跟薄餅($200)我同老外一樣鍾意食香酥鴨,跟中式薄餅就好似西方版本嘅北京烤鴨!食嘅時候,將鴨肉絲、青瓜條、大葱同祕製醬汁包在中式薄餅內,鴨肉炸得酥脆,雖然無平時嘅北京填鴨咁油潤,但味道就比較香口,醬汁貼近BBQ sauce,都幾特別!1908BC招牌炸魚薯條($230)提起英國菜,第一時間就諗起炸魚薯條,估唔到呢度嘅炸魚薯條竟然係配咖喱!真係估你唔到!魚肉肉質比較散,但咖喱醬汁融合多種印度香料及不同水果,辛辣微甜,配薯條意想不到地夾!食飯點少得酒?呢度有多款自家cocktails,揀咗Suzie Wong($95)及Saint Clement's($95),兩杯都好
香酥鴨跟薄餅($200)
1908BC招牌炸魚薯條($230)
食飯點少得酒?呢度有多款自家cocktails,揀咗Suzie Wong($95)及Saint Clement's($95),兩杯都好靚!晚飯後亦可以出露台小酌談心!
識我既朋友都知道我好鍾意周圍搵野食,難得今日放假,一於搵埋朋友仔出去中上環食個飯,行下街先~上環開左間融合英式及中式菜式既餐廳,裝修格局以英倫風為主,而且仲有cocktail 飲,岩哂我!我地一於order 佢地嘅signature weekend brunch先,有齊各款點心小食,主菜等,事不宜遲,開餐先!🔹Weekend Brunch🔹🌟1908bc Chef's appetiser Platter (Sesame Prawn Toast +Crispy Won Ton + Spring Roll) 🌟Crispy Aromatic Duck🌟1/2 Roasted Chicken, served with Garden Salad🌟Steamed Aubergine with Vermicelli & Steamed Jasmine Rice 🌟Cocktails (Suzie Wong - Gin, Lychee, Pomegranate, Rose)頭盤點心就安排左3款傳統中式酒樓既炸野~蝦多士最正外層炸至金黃色,夠哂搶眼,加埋黑白芝麻,食落好有層次感原隻蝦肉一d都唔乾身,大
🔹Weekend Brunch🔹
🌟Crispy Aromatic Duck
頭盤點心就安排左3款傳統中式酒樓既炸野~
蝦多士最正外層炸至金黃色,夠哂搶眼,加埋黑白芝麻,食落好有層次感原隻蝦肉一d都唔乾身,大大隻夠爽彈~
間場就安排左北京菜 - 香酥鴨~
呢款類似北京填鴨既菜式,先將鴨肉油炸再拆肉,食落特別香脆,充滿鴨油味道,咸香味十足配料有齊哂傳統熱辣辣既餅皮、青瓜、京蔥及鴨醬,可按自己喜好做出哂口味既鴨卷,好正
主菜我地就揀左一中一西菜式開心share😁

呢份烤春雞沙律,有半隻油香肉嫩嘅燒雞,食落啖啖肉,好滿足伴碟既沙律菜夠哂新鮮,加左少少黑醋,食落更清爽開胃
另一款我地就叫左家常小菜,蒜蓉粉絲蒸茄子茄子蒸得岩岩好,搭配香濃既自家制蒜蓉醬,夠哂惹味
最後就緊係歎返杯cocktail 傾下計慢慢chill 下先~

我揀個杯叫Suzie Wong,以Gin酒為base,酒味比較濃厚,再混合荔枝及石榴汁,果味香濃,好fresh~
總結
餐廳既裝修夠哂英國格調,播放住柔和既音樂,係呢個環境食飯,確係好寫意舒適~

菜式方面,餐廳將英式烹調手法,與中式食材crossover,都幾有特色~
午餐
2023-02-28 34 瀏覽
呢日亞女帶我嚟試呢間英式中國菜一出電梯就被呢幅孔雀壁畫吸引,就連招牌都設計成富有中國式彩的銅錢模樣而室內則設計雅致富時代感,座位寬敞舒適餐廳仲設有獨立包廂及戶外座位,迎合各人所需香酥鴨跟薄餅先將鴨醃製後再炸,然後連皮拆肉再上,做到外皮酥脆肉嫩又唔乾身配以熱烘烘的薄餅,加上京蔥絲及青瓜絲配搭埋秘製海鮮醬包裹食用,食法與北京片皮鴨無異,但口感酥脆又無油膩感酸辣湯酸辣湯濃稠適中,酸味跟辣味調配恰好,材料相當豐富,有蝦仁、豆腐、荀絲、木耳絲及青豆,飲落酸辣醒胃星洲炒米星洲炒米色澤金黃,咖哩味香,米粉炒得乾身且爽口彈牙,甚具鑊氣,而且配料十足,有蝦仁、韮黃、洋蔥、三色椒,加埋芝麻就更香口椒鹽魷魚漿粉炸得金黃香脆,件件都漲卜卜,咬落充滿空氣感,薄脆而不油膩,而鮮魷就肉厚彈滑又鮮甜,加上椒鹽爆炒非常惹味KFC甜酸辣椰菜花非常特別的一道菜式,類似咕嚕肉的做法,不過用椰菜花代替豬肉,再配搭韓式甜辣醬,入口爽而不膩Saint Clement's/Calamari Gin Sour左邊喺Saint Clement's,以意大利檸檬酒做基調,混和鮮橙及氣泡酒,口感似橙味的香檳,酒味唔太濃烈,幾易入口右邊喺Ca
呢日亞女帶我嚟試呢間英式中國菜

而室內則設計雅致富時代感,座位寬敞舒適

餐廳仲設有獨立包廂及戶外座位,迎合各人所需

香酥鴨跟薄餅

星洲炒米

椒鹽魷魚

KFC甜酸辣椰菜花

右邊喺Calamari Gin Sour,用氈酒混合四季桔及紫蘇葉,加埋蛋白泡面,口感充滿果香,順滑易入口
2023-02-08
  • 椒鹽魷魚
2023-02-26 49 瀏覽
前排去左上環柏廷坊既1908bc餐廳,餐廳係由英藉華人主理,所以帶左唔少英國既中菜返黎,當中都包括左一啲懷舊菜式。餐廳裝修上完全唔似中菜館,融入左一啲西式元素~亦有室外座位,整體闊落舒適。除左食中菜外,佢地仲有吧檯,可以飲到佢地調製既mocktail & cocktail。叫左杯粉紅色的Suzie Wong,入落荔枝味重,非常易入口。KFC甜酸椰菜花,淋上甜酸醬後咬落亦帶脆口,你可以當係食緊炸雞咁,酸酸甜甜好開胃!豬腩肉割包都好軟熟惹味呢度既蝦多士一定要試下,外層既多士好薄,中間夾左唔少蝦膠拎去炸,咬落非常香酥!主食叫左個中式集會脆麵,面頭有肉絲、鮮蝦、魷魚和燒肉等,麵餅食落仲好脆,唔會黎到已經淋晒,唔錯呢!

豬腩肉割包都好軟熟惹味

※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.於中上環區將英國的中菜帶回來的 1908bc主打中英fushion菜 也有一些懷舊菜式可以一面喝著Cocktail 一面細味品嘗中菜也是一個不錯的體驗 ~.餐廳內環境也像西餐廳 有著酒吧的位置 有室外位裡面有一間大房 當天有客人包了房 可以自成一角店員們態度很好☺️ 會向客人推薦一些菜式.蝦多士配甜辣醬 $160一客四件熱辣辣的蝦多士 每件的份量不細薄多士釀入蝦膠 面頭加上黑白芝麻和蝦仁拎去炸就算放左一陣先食 咬落去仲係脆口的 真心好食!.KFC甜酸辣椰菜花 $110名字很有趣的菜式☺️ 先將椰菜花拎去炸再把它加上甜辣醬一起炒~椰菜花炸至口感適中 ~亦很適合素食者享用是一道明顯的中英融合的菜式!.豬腩肉割包 $140鬆軟的割包,中間夾住肥瘦適中的豬腩肉加上燒烤醬和泡菜同食,食落會無咁膩呢.椒鹽脆豆腐 $90喜歡這種炸至外脆內超級滑的豆腐通常看到小菜中有都會必叫~☺️簡單灑上椒鹽 還人一粒接一粒.集會脆麵 $170麵餅上放了蝦仁、燒肉、肉片、雞肉和魷魚等,熱辣辣的麵餅咬落很香脆 ~.Suzie Wong $95以荔

於中上環區將英國的中菜帶回來的 1908bc
主打中英fushion菜 也有一些懷舊菜式
可以一面喝著Cocktail 一面細味品嘗中菜
也是一個不錯的體驗 ~

餐廳內環境也像西餐廳 有著酒吧的位置 有室外位
裡面有一間大房 當天有客人包了房 可以自成一角
店員們態度很好☺️ 會向客人推薦一些菜式

蝦多士配甜辣醬 $160
一客四件熱辣辣的蝦多士 每件的份量不細
薄多士釀入蝦膠 面頭加上黑白芝麻和蝦仁拎去炸
就算放左一陣先食 咬落去仲係脆口的 真心好食!

KFC甜酸辣椰菜花 $110
名字很有趣的菜式☺️ 先將椰菜花拎去炸
再把它加上甜辣醬一起炒~
椰菜花炸至口感適中 ~亦很適合素食者享用
是一道明顯的中英融合的菜式!

豬腩肉割包 $140
鬆軟的割包,中間夾住肥瘦適中的豬腩肉
加上燒烤醬和泡菜同食,食落會無咁膩呢

椒鹽脆豆腐 $90
喜歡這種炸至外脆內超級滑的豆腐
通常看到小菜中有都會必叫~☺️
簡單灑上椒鹽 還人一粒接一粒

集會脆麵 $170

Suzie Wong $95
以荔枝、石榴、玫瑰及Gin調製而成
入口荔枝味突出,不飲酒的人也覺得易入口
Calamansi Seltzer $70
我的mocktail,以金桔味為主 ~
入口酸酸甜甜 非常醒胃
  • 集會脆麵
  • Suzie Wong
  • 豬腩肉割包
  • 椒鹽脆豆腐
🌟餐廳:1908bc British Chinese📍地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 15:00 / 17:00 - 22:00 (逄星期一休息)📱電話:2116 4668有冇諗過英國菜x中菜會係點呢🧐朋友今日就帶左我去呢間位於上環既「1908bc British Chinese」,餐廳名稱以首間於英國利物浦中式餐館開立既年份1908命名,夠哂噱頭,一於就去試下中西合壁既英式中菜先😍😍今日揀左weekend brunch menu❤️有齊點心,前菜,主食~再各自叫左杯cocktail 慢慢歎,即刻介紹下先😁🥧Weekend Brunch Menu🥧🌟1908bc Chef's appetiser Platter 🔹Sesame Prawn Toast 🔹Crispy Won Ton🔹Spring Roll 頭盤安排左3款中式既點心我地每個人都叫左一set我覺得蝦多士同埋春卷都做得好出色蝦多士外層香脆,唔會太油膩,蝦肉大大隻,仍然好爽彈春卷皮薄多餡,脆扑扑,食落好香口,好正~🌟Crispy Aromatic D
🌟餐廳:1908bc British Chinese

🔹Sesame Prawn Toast
🔹Crispy Won Ton
🔹Spring Roll
🌟Crispy Aromatic Duck
呢款香酥鴨份量十足,好足料同傳統京菜一樣,配埋餅皮、青瓜、京蔥及烤鴨醬食落啖啖肉,充滿鴨既油脂香氣,都幾出色~
食完比較中式既菜式,食返個烤春雞沙律先半隻烤雞熱辣辣,肉身好juicy,搭配新鮮既沙律菜,好清新及健康
呢款蒜蓉粉絲蒸茄子,好有屋企feel~蒜蓉醬夠哂入味,搭配粉絲及茄子,送飯一流,好滿足~
🌟Cocktails
🔹Suzie Wong (Gin, Lychee, Pomegranate, Rose)
🔹Saint Clements (Limoncello, Prosecco, Fresh Orange)

兩杯cocktail 各有特色,我就揀左Saint Clements,以Prosecco為主,加入檸檬酒及橙汁,微微酸好解渴,酒味都唔算太濃烈,好易入口~
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳裝修設計走英倫風路線,環境夠哂優雅,坐得好舒適,除左室內座位,仲有一個半露天既平台,夠哂寫意~

食物方面,主打英式中國菜,非常適合香港人口味,而且菜式都幾特別,值得一試~
午餐
係上環有間以英國首間中菜館年份為命名既中菜館,環境相當寬曠,舒適雅緻,設有吧台同室外用餐區,裝潢有別於一般中菜館。今次就來試下佢既weekend brunch, 原本2款拼盤各試一款,但當日點心拼盤已經賣晒啦,惟有食炸物拼盤。1908BC Chef's Appetiser Platter有蝦多士,春卷同炸雲吞,蝦多士滿佈芝麻,蝦肉爽口,而且仲好香脆得來唔會滿口油,非常出色。Crispy Aromatic Duck香酥鴨是西化版既北京填鴨,所以食法同北京填鴨一樣,醬汁青瓜絲大葱絲,仲有薄餅皮,但食落去口感完全唔同,因為鴨肉撕開後再炸得乾身酥脆,絕對係另一種口感。牛肉西蘭花配蛋炒飯好家常既一道廣東菜,牛肉嫩滑,西蘭花爽脆,蛋炒飯鑊氣夠,令人食唔停既一道菜。芝士龍蝦焗伊麵知道朋友喜歡食龍蝦,特別提前打去餐廳預訂,龍蝦肉質爽口彈牙,加上香濃芝士,伊麵吸收2者精華,非常惹味。飲品方面就叫左2杯cocktail, suzie wong同ssaint clement,前者係粉紅色,好岩打卡,而且酒味唔濃,好易入口。反而後者,雖然細地杯,亦用上橙汁做底,但後勁幾勁,酒味亦隨後湧上來。

Crispy Aromatic Duck

牛肉西蘭花配蛋炒飯

芝士龍蝦焗伊麵

2023-02-24 42 瀏覽
今日同朋友去完上環文娛中心,去咗附近文咸東街嘅柏廷芳5樓1908bc British Chinese 食晚飯,原來餐廳名係紀念英國首間中菜館在倫敦皮卡迪利開設嘅年份,而餐廳主打懷舊菜。餐廳佈置優雅座位闊落舒服,還有吧枱同outdoor 枱,係一個聚會嘅好地方。Menu上每款中西合璧, 有特色。蝦多士配甜辣醬$160不得不讚㕑師做蝦多士做得相當唔錯,功夫了得。首先炸得金黃香脆,完全唔會油淋淋亦唔會過火,拿捏得好精準,多士上有大大隻蝦同舖滿密密麻麻嘅芝麻,食落非常香口酥脆,再沾上香甜辣醬更加惹味。集會脆麵$170麵餅煎至兩面金黄香脆,食落唔會一口油,配料有大蝦、鮮魷、燒肉、雞肉片、白菜仔等,除咗麵餅油溫控制得好之外重有勾芡更是一流,厚薄適中。Fruit Punch 雜果賓治係mix埋多款水果嘅果汁,有橙,菠蘿、紅莓等,味道清甜可口。

Menu上每款中西合璧, 有特色。

蝦多士配甜辣醬$160

集會脆麵$170

Fruit Punch
2023-02-24 31 瀏覽
住喺英國嗰陣時間唔中都會幫襯唐人街中菜館;番嚟香港幾年竟然有啲掛住呢類英式中菜創辦人喺英國布里斯托出生以及成長屬於二代英藉華裔;回港香港定居之後開設注入英國元素嘅中餐廳香酥鴨跟薄餅鴨肉經過醃製然後撕碎油炸直至皮肉酥脆鬆化同時維持柔軟細嫩;類似片皮鴨同樣配搭薄餅以及青瓜同埋大蔥加上甜醬可以減輕油膩感酸辣湯酸辣湯羹清澈濃稠加埋米醋以及白胡椒粉酸辣醒胃;用料豐富木耳竹荀同埋豆腐青豆以及蝦仁全部齊備椒鹽魷魚麵糊漿粉經過油炸金黃薄脆而且魷魚肉厚彈嫩咬落軟滑鮮甜加埋椒鹽爆炒鹹香惹味真心推薦KFC甜酸辣椰菜花素菜版咕嚕肉創新選用椰菜花以及韓式甜辣醬替代傳統豬梅肉同埋甜酸汁口感爽脆清新同時酸甜辛辣層次豐富星洲炒米星洲炒米原煲砂窩份量完全足夠二至三人分享;米粉爽口彈牙而且蝦仁蛋絲以及洋蔥芽菜等基本食材配料齊備加上大量白芝麻同埋咖喱粉以及薑黃粉兜炒夠哂正宗Calamansi Gin Sour基酒選用杜松子酒配搭四季桔以及紫蘇葉尾韻充滿柑橘果香加埋蛋白港沬整體感覺清爽輕盈Saint Clement’s混合意大利檸檬酒以及汽泡酒加埋鮮橙調製汽泡細緻綿密而且口感柔順優雅

香酥鴨跟薄餅

Saint Clement’s

2023-02-08
  • 椒鹽魷魚
  • Calamansi Gin Sour
中午去到上環享受咗由英國首間中菜館年份為名嘅餐廳,由裝修到菜式都簡約高貴,嚟呢到食飯絕到係享受~weekend Brunch $399/person前菜-1908BC Chef's Appetiser Platter中式炸點心,有炸春卷、炸雲吞同蝦多士,蝦多士最為吸引,香脆而唔油膩。Crispy Aromatic Duck 講到唐人街必食嘅香酥鴨,香酥鴨配薄餅其實喺西餐版本嘅北京填鴨,用薄薄嘅皮包住烤得酥脆鴨,肉質軟嫩多汁,口感豐富"主食真係必食Grilled Lobster w/Four cheese sauce & E-mein Noodle ,拉絲感十足,芝味極濃,龍蝦肥美多汁,真係好豐富!另一款就係Sizzling Beef w/Broccoli & baby corn & egg fried,傳統中式菜,牛味香濃而夠滑飲品一改平時食中菜配嘅茶,改為 Cocktalks, 1 杯打卡味十足嘅Suzir Wong, 外表少女感十足,飲落甜甜地,酒味唔太濃,另一杯就較開胃,Saint clement's酸酸甜甜,橙味濃慢慢浸出酒香!

weekend Brunch $399/person

Crispy Aromatic Duck

2023-02-24 39 瀏覽
今個星期六要上半日工,放工後吃一個寫意兼飽足的午餐。📍位置:上環站 A2 出口,過了蘇杭街後,匯豐銀行對面。🏠環境:門口有一幅孔極具為傳神的孔雀畫和招牌徽章,走進室內是酒吧枱、中庭座位,採用藍灰色格調,深色大理石枱、天花掛有球形燈,並有包廂和露天茶座,角落擺設了數盆植物,顯得寫意盎然!🤵🏻服務:態度友善,上菜快,收加一。🍽️午市:Weekend Brunch $399/per person🥢1908BC Chef's Appetiser Platter當日沒點心,我們就點了兩份的中式炸物拼盤,有🍤蝦多士🍞、🫔豬肉春卷及炸雲吞配三款醬汁,三款都炸得香脆可口,👍當中最🍤蝦多士是最好吃,因為香脆之餘,芝麻香和鮮味十足。🥢Crispy Aromatic Duck 🦆🦆香酥鴨跟薄餅跟傳統的「片皮鴨」不同,🦆鴨肉是手撕條狀,配搭🥒青瓜和青蔥,再灑上濃香喼汁,啖啖好滋味😋。值得一讚是餅皮,皮薄而有軟韌的口感👍,包裹所有材料後,如同吃一個包點,而且有六塊,😆吃完這份前菜都已有五成飽肚了。🥢Sweet & Sour Pork & Steamed Rice份量適中,咕嚕肉大小一致,炸得皮脆多汁☺️,豬肉肥瘦適
今個星期六要上半日工,放工後吃一個寫意兼飽足的午餐。

📍位置:上環站 A2 出口,過了蘇杭街後,匯豐銀行對面。

採用藍灰色格調,深色大理石枱、天花掛有球形燈,
並有包廂和露天茶座,角落擺設了數盆植物,顯得寫意盎然!

🤵🏻服務:態度友善,上菜快,收加一。

🥢Crispy Aromatic Duck 🦆
🦆香酥鴨跟薄餅

份量適中,咕嚕肉大小一致,炸得皮脆多汁☺️,豬肉肥瘦適中。剛巧兩款主菜都配上三色椒,營養配搭均勻🥰。如果醬汁可以再酸一點就好了😏。

🥢Sizzling Beef w/Broccoli & Baby Corn & Egg Fried
牛肉片夠嫩身☺️,醬汁調得剛好,不會過鹹,配合蛋炒飯一流,這款比菠蘿咕嚕肉更好吃😋。

🍸Lemongrass Mojito $125
🤩非常足料的雞尾酒,香茅兩枝、檸檬片、薄荷葉等,味道很清新🥰,酒精濃度低。

🍸Saint Clement’s $125
以橙味為主調,酒味較為濃郁。

• 蝦多士配甜辣醬
中上環英式中菜館|1908bc British Chinese店名靈感來自於英國首間1908年嘅中菜館🥢門外有藝術家親手畫嘅孔雀壁畫🦚內裡時尚優雅裝橫設計😊環境舒適寬敞設有室外座位、吧枱😌營造高尚氣氛適合朋友小聚嘅好地方🥂🍽️Weekend Brunch🍽️🥟1908BC Signature Dim Sum Platter全部都係飲茶最愛點心,蝦餃、燒賣、牛肉球、粉果,各一件,開心!😆🍗1/2 Roast Chicken, served with a Garden Salad意想不到烤雞皮脆肉嫩,入味又多汁,蘸少少特製酸辣汁,更惹味😙🍛Sweet & Sour Pork & Steamed Rice咕嚕肉外層微脆酸甜,內裡豬肉肥瘦適中,加左三色椒,健康配搭😉🦆Crispy Aromatic Duck餅皮皮薄煙靭,放上大量手撕鴨肉、青瓜、青蔥,加少少甜醬,食唔停口!😜🍹Suzie Wong 呈粉紅色,有紙傘仔作裝飾,賣相吸引,味道酸酸甜甜,荔枝味較重,帶有石榴、玫瑰味道,女仔好岩飲😚1908BC British Chinese📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓@1908bc_hongkon

店名靈感來自於英國首間1908年嘅中菜館🥢
門外有藝術家親手畫嘅孔雀壁畫🦚
內裡時尚優雅裝橫設計😊環境舒適寬敞
設有室外座位、吧枱😌營造高尚氣氛
適合朋友小聚嘅好地方🥂

🍽️Weekend Brunch🍽️

🦆Crispy Aromatic Duck

🍹Suzie Wong

1908BC British Chinese
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

@1908bc_hongkong

#kathin上環
#hkkol#hkinfluencer#hkmom#instamom#hongkongfoodie#hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodlover#hkfoodies#hkfoodblog#hkbeautyblogger#hkkol #hkblogger#hkmicroinfluencer #親子博客#偽文青#人像攝影#好物分享
#1908bcbritishchinese#上環美食 #中菜#食在上環#sheungwan #brunch #brunchtime#相機食先#香港美食#打卡#discoverhongkong#chinesefood
囡囡又OT話最少要等粒鐘先走得,於是上OP search到呢間有酒吧嘅餐廳,可以邊等邊飲,先嚟一round Happy Hour! 講緊嘅就係呢間1908 British Chinese座落位於上環文咸東街柏廷坊五樓,一間結合中式美饌同英式酒吧的fusion餐廳,設有露天座位,氣氛浪漫,私隱度高,喺情侶拍拖不二之選!用餐前先嚟個happy hour,暢飲一番,工作壓力暫時放下,再進入主菜部份!左邊一杯Cocktail叫LemonGrass Mojito ($125)適合不太飲酒嘅女士,有淡淡檸檬草同薄荷嘅清香,調配少量Rums酒,非常容易入口!右邊一杯Cocktail叫Pu Er Old Fashioned ($125)適合好飲嘅男士,蘇格蘭威士忌,煙熏味非常濃烈,配上Cherry同橙皮嘅果香,加冰飲一流!菜式推介有:(頭盤)香酥鴨跟薄餅 $200 - 鴨脆肉嫩,作為頭盤必試之選,有食片皮鴨感覺,但皮、肉配搭均勻,亦不油膩!(湯)酸辣湯 $60 - 材料豐富,酸辣度均勻!(主菜)宮保蝦球 $280 - 蝦肉爽口,大隻彈牙!配上三色椒做配菜,五感大開!(配菜)“KFC “甜酸辣椰菜花 $

菜式推介有:
(頭盤)

香酥鴨薄餅

(湯)
酸辣湯 $60 - 材料豐富,酸辣度均勻!

(主菜)

宮保蝦球

(配菜)
“KFC “甜酸辣椰菜花 $110 - 以”Korean Fried Chicken”韓式炸雞方法烹調椰菜花,味道結合酸、甜、辣,開放你的味覺享受!

KFC 甜酸辣椰菜花

(結尾)
集會脆麵 $170 - 麵餅香脆,集會用料包括魷魚鬚、鮮蝦、肉絲、火腩白菜仔!

集會脆麵

呢間餐廳重點係唔限用餐時間,而且地方寬敞,嘅適合二人情侶拍拖,👩‍❤️‍👨💕也適合一班朋友歡聚暢飲!🥃🍷🥂🍸

#1908bc #1908britishchinese
  • 豬腩肉割包
  • 香酥鴨配薄餅
  • 柚子西檸雞
2023-02-21 34 瀏覽
這間位於上環的英式中菜廳,和一般中菜廳風格有點不一樣,無論裝修和菜式都是中西融合。🤩餐廳有分室內和室外,服務員安排我們坐室外,室外環境非常寬敞舒適,浪漫💕非常適合情侶👫或三五知己相約聚餐。餐牌上有非常多食物選擇,心大心細唔知選邊樣食物好😆😆🍀香酥鴨薄餅 $200有點像片皮鴨,鴨皮非常香脆,首詩的鴨肉亦很鮮嫩,配上很薄的餅皮、青瓜和京蔥,非常滋味。🍀開宮保蝦球$280蝦球的外皮爽脆,酸酸甜甜,也非常大隻,蝦肉非常爽口彈牙,味道鮮甜,配上醬汁,非常鮮味。🍀酸辣湯$60這個酸辣湯配料十足🍀甜酸辣椰菜花$110 外皮非常鬆脆,酸甜的味道,配上內裏椰菜花,感覺健康美味。🍀集會脆麵 $170這個新鮮全蛋麵揸得非常吹口,非常適合我喜歡吃炸嘢的口味,海鮮配料也非常足料,值得一試。我們也叫了兩杯特色CocktailLemongrass Mojito $125Light and dark Rums, Molasses, Mint, lemongrass非常容易入口,但有清新的lemongrass 幫我淡淡酒香味Pu Er Old fashioned $125這杯的酒味比較濃烈總括而言,這間餐廳的CP值非常

餐牌上有非常多食物選擇
,心大心細唔知選邊樣食物好😆😆

🍀香酥鴨薄餅 $200

🍀開宮保蝦球$280

🍀酸辣湯$60

這個酸辣湯配料十足

🍀甜酸辣椰菜花$110

外皮非常鬆脆,酸甜的味道,配上內裏椰菜花,感覺健康美味。

🍀集會脆麵 $170

我們也叫了兩杯特色Cocktail

Lemongrass Mojito $125

Pu Er Old fashioned $125
這杯的酒味比較濃烈

總括而言,這間餐廳的CP值非常高,服務員的態度非常好。
2023-02-19 46 瀏覽
難得悠閒嘅星期六梗係要食好啲,餐廳近地鐵站、位置方便,而且有outdoor位,非常舒服。📍Weekend Brunch ($399 + 10% service charge) 📌前菜 | Chef’s appetiser platter 有三道菜、分別係:芝麻蝦多士,炸雲吞同炸春卷。最好食係蝦多士,多士炸得好香脆蝦仁爽彈,炸雲吞都唔錯,不過食三樣炸野略嫌有少少油膩🤏Three items - Sesame prawn toast, crispy wonton, Spring roll. The best is the prawn toast with crunchy outer 😆 📌北京烤鴨 | Crispy aromatic duck碎鴨肉配上蔥絲、青瓜同醬料,連埋烤鴨皮捲着食,非常滿足!peking duck served with steamed soft pancakes is good🤔not the best i have ever tried but it’s acceptable. Hoisin sauce is a must because it adds mor

📌北京烤鴨 | Crispy aromatic duck
碎鴨肉配上蔥絲、青瓜同醬料,連埋烤鴨皮捲着食,非常滿足!

peking duck served with steamed soft pancakes is good🤔not the best i have ever tried but it’s acceptable. Hoisin sauce is a must because it adds more flavour into the wrappers. 💯

📌 Sizzling beef w/ Broccoli 🥦 & baby corn & egg fried rice

最有驚喜反而係呢個!醬汁炒得入味香濃但絕不會太咸。西蘭花令成個菜式肉同菜都平衡得好好,牛肉肉質好嫩滑。雖然片皮鴨食得好飽,但都可以清晒個飯!

🌟🌟🌟 It’s stunning and highly recommended! ✨ the texture of sliced beef is so tender 🥰 the source is so delicious and rich flavour. The overall favour is so balanced!

📌 sweet-and-sour pork and steamed rice
呢個就甜酸味道唔算好突出,不過佢炸得幾香口同埋炸粉都薄既!

📍St Clements ($125)
細細地一杯橙汁做base但後勁都幾勁,首先有橙香味,之後就酒味會用湧上嚟。👍🏻

The base is fresh orange juice🍊 it quite matches with limoncello!

📍Lemongrass Mojito ($125)