2023-03-22 112 瀏覽
上環柏廷坊5樓1908英式中菜館餐廳係英式既中餐館蝦多士配甜酸醬蝦多士食得多但全塊多士都佈滿蝦肉就好少有食落啖啖蝦肉真係好滿足、外面炸到脆卜卜再加埋啲芝麻食落好香口好好味😋香酥鴨跟薄餅鴨肉撕到一條條,鴨既外皮脆卜卜再配埋啲青瓜絲同蔥絲用薄餅包埋嚟食。食落真係唔同一般既片皮鴨,因為佢既鴨鬆好香又脆口食落好有層次。甜酸咕嚕肉平時啲咕嚕肉多數配波蘿呢個竟然有埋火龍果估唔到配埋啲甜酸醬咁好味。咕嚕肉外皮炸到脆卜卜,肉質鮮嫩好食,好有肉味仲好juicy。餐廳仲有多款cocktails 同mocktails我哋都叫咗兩杯嘆下。
上環柏廷坊5樓1908英式中菜館
餐廳係英式既中餐館

蝦多士配甜酸醬

蝦多士食得多但全塊多士都佈滿蝦肉就好少有

香酥鴨跟薄餅

食落真係唔同一般既片皮鴨,
因為佢既鴨鬆好香又脆口食落好有層次。

甜酸咕嚕肉
平時啲咕嚕肉多數配波蘿呢個竟然有埋火龍果
估唔到配埋啲甜酸醬咁好味。

咕嚕肉外皮炸到脆卜卜,肉質鮮嫩好食,
好有肉味仲好juicy。

餐廳仲有多款cocktails 同mocktails
我哋都叫咗兩杯嘆下。

• 香酥鴨跟薄餅
  • 蝦多士配甜辣醬
2023-03-22 91 瀏覽
相信大家中菜一定食得多,英式中菜你食過未😎?老闆將英國中菜風味帶回來香港,大家真係要試一試。餐廳有Outdoor位置,吹下風享受美食好Relax ❤️。🟣蝦多士配甜酸醬黑白芝麻佈滿多士,滿滿芝麻香,蘸上甜酸醬好滋味😋。🟡中式燉湯🥣花膠響螺湯養顏滋潤。🟠香酥鴨跟薄餅🦆鴨肉經油炸過,一絲絲鴨肉猶如肉鬆般口感,比坊間一般片皮鴨更好食🤪。🟢柚子西檸雞🐔西檸雞上面鋪滿芝麻,非常特別👍🏿。自行加入檸檬汁,帶點淸新之餘大大減低油膩感😛。

🟣蝦多士配甜酸醬
黑白芝麻佈滿多士,滿滿芝麻香,蘸上甜酸醬好滋味😋。

🟡中式燉湯🥣
花膠響螺湯養顏滋潤。

🟠香酥鴨跟薄餅🦆

🟢柚子西檸雞🐔

• 柚子西檸雞
2023-03-19 90 瀏覽
📌蝦多士·春卷·炸雲吞🦐蝦多士上面鋪滿⚫️⚪️芝麻,蝦肉彈牙;多士炸到金黃色🤤脆卜卜之餘仲充滿芝麻嘅香氣👍🏼仲有炸雲吞同春卷都係飲茶必點📌香酥鴨配薄餅一絲絲嘅鴨肉連皮炸到酥脆唔似平時食北京填鴨咁,油膩感降低左罪惡感都冇咁重🤪連埋甜麵醬+蔥白絲+青瓜絲包起黎每一啖都係大滿足🥰鴨肉就咁食都幾涮口,用黎送酒都應該幾岩🤫📌甜酸咕嚕肉脆漿薄 熟度剛好咬開見到肉呈微粉色鮮嫩多汁甜甜酸酸好開胃 至岩送飯😋📌燒春雞半隻香草+牛油🧈搽起雞皮同肉之間令雞胸肉都能夠保持嫩滑之餘整隻雞都充滿香草香味😍配以特色沾醬 鹹鮮·酸爽 ▪️用西式上餐嘅節奏、方式黎食中菜 感覺好新鮮▪️中菜西食雖然一反傳統,但係用料同做法更上乘、講究
📌蝦多士·春卷·炸雲吞
🦐蝦多士上面鋪滿⚫️⚪️芝麻,
蝦肉彈牙;多士炸到金黃色🤤脆卜卜之餘仲充滿芝麻嘅香氣👍🏼
仲有炸雲吞同春卷都係飲茶必點

📌香酥鴨配薄餅
一絲絲嘅鴨肉連皮炸到酥脆
唔似平時食北京填鴨咁,油膩感降低左
罪惡感都冇咁重🤪
連埋甜麵醬+蔥白絲+青瓜絲包起黎

每一啖都係大滿足🥰
鴨肉就咁食都幾涮口,用黎送酒都應該幾岩🤫

📌甜酸咕嚕肉

香草+牛油🧈搽起雞皮同肉之間
令雞胸肉都能夠保持嫩滑之餘
整隻雞都充滿香草香味😍
配以特色沾醬 鹹鮮·酸爽

▪️用西式上餐嘅節奏、方式黎食中菜 感覺好新鮮

▪️中菜西食雖然一反傳統,但係用料同做法更上乘、講究

• 香酥鴨跟薄餅
  • 1/2 Roast chicken
  • 蝦多士配甜辣醬
2023-03-14 89 瀏覽
今晚跟咗阿女去試新嘢,餐廳叫1908bc British Chinese,喺將英式風味融入中菜,環境高雅,裝修中西合璧好優雅,室內室外座位都寬敞舒適。集會脆麵:材料豐富,有蔬菜、燒肉、魷魚、鮮蝦球,麵底煎得金黃香脆,淋上芡汁食,卜卜脆又惹味!宮保蝦球,每隻蝦球都好大隻,食得出係高質素靚蝦,醬汁包住每一隻蝦,外層脆口,蝦肉爽口彈牙,味道甜甜酸酸幾清新。Saint Clement’s ,用檸檬酒、意大利氣泡酒普羅賽克、鮮橙汁調得份量啱啱好,味道清爽又輕巧。

前排見好多人介紹呢間位於上環既中菜館,名字相當特別,以英國首間中菜館年份為命名! 裝修同一般中菜館唔同,設計簡約時尚,設有吧台同室外用餐區,今次同朋友就黎左試佢地既weekend brunch,大滿足! Weekend Brunch $399/person 前菜- 1908BC Chef's Appetiser Platter本身想試佢既蒸點心拼盤,不過賣曬唯有食呢個炸物拼盤先,有炸春卷、炸雲吞同蝦多士,蝦多士香脆而不油膩,炸雲吞蝦肉爽口 香酥鴨跟薄餅- Crispy Aromatic Duck片皮鴨食得多,香酥鴨以手撕雞方式呈現,幾特別! 鴨皮香酥微脆, 食法同北京填鴨一樣,熱辣辣粉皮上加入鴨肉、甜醬、青瓜絲及大葱絲包住一齊食好入味,口感更為豐富 Sichuan King Prawns w/Bamboo Shoots & Egg Fried Rice +$60四川風味醬汁酸酸辣辣好開胃,蝦球大大隻夠爽彈,值得一讚蛋炒飯有鑊氣幾好食 Grilled Lobster w/ Four Cheese Sauce & E-Mein Noodles +$128雖然要加錢不過好好食! 龍蝦好新鮮

Weekend Brunch $399/person

香酥鴨跟薄餅- Crispy Aromatic Duck

雖然要加錢不過好好食! 龍蝦好新鮮,龍蝦肉質爽口彈牙,超多膏! 加上香濃芝士,伊麵吸收左啲精華非常惹味

Drinks
Suzie wong
Ssaint clement
飲品方面就叫左2杯cocktail,打卡一流! 前者係粉色,入口重玫瑰及荔枝香,酒味唔濃好易入口
後者用上橙汁做底,清爽得黎酒味較重

✧ 餐廳名字中的「1908」紀念英國首間中菜館在倫敦皮卡迪利開設的年份而「BC」(British Chinese的簡寫)代表英籍華人 寓意把英國吃到的中式美食帶翻香港 ✧不只招牌 裝潢都別具心思一入門口就見幅巨型又精緻孔雀畫 濃濃中國色彩 金屬波波吊燈室內設計又現代時尚仲有室外露台 吹下風曬下太陽都得 好舒服😄🍹中英fusion weekend Brunch 🥢♡ Weekend Brunch Menu ♡ $398 另加一【1908BC Chef's Appetiser Platter】分別有芝麻蝦吐司 酥脆餛飩、春卷吐司面頭佈滿香黑白芝麻 🥠兩塊脆多士夾住爽口彈牙蝦肉全部都炸得酥脆乾身 不油膩👍🏻【1908BC Signature Dim Sum Platter】點心拼盤有蝦餃、牛肉球,豬肉燒賣,粉果 一次試晒四款招牌港式點心😆🥟拼盤配搭不同的三款醬汁 鍾意重d口味 點心可以加豉油 辣椒油炸物 點甜酸辣醬 都好夾❤【Crispy Aromatic Duck】中式薄餅卷著青瓜 大蔥、鴨肉和甜鴨醬品嚐😋同平時食既片皮鴨唔同 鴨肉用秘醃製整隻鴨撕碎後炸比較乾身脆口 【½ Roast Ch

✧ 餐廳名字中的「1908」
紀念英國首間中菜館在倫敦皮卡迪利開設的年份
而「BC」(British Chinese的簡寫)
代表英籍華人 寓意把英國吃到的中式美食帶翻香港

✧不只招牌 裝潢都別具心思
一入門口就見幅巨型又精緻孔雀畫
濃濃中國色彩 金屬波波吊燈室內設計又現代時尚
仲有室外露台 吹下風曬下太陽都得 好舒服😄

🍹中英fusion weekend Brunch 🥢

分別有芝麻蝦吐司 酥脆餛飩、春卷
吐司面頭佈滿香黑白芝麻 🥠
兩塊脆多士夾住爽口彈牙蝦肉
全部都炸得酥脆乾身 不油膩👍🏻

點心拼盤有蝦餃、牛肉球,豬肉燒賣,
粉果 一次試晒四款招牌港式點心😆🥟

拼盤配搭不同的三款醬汁
鍾意重d口味 點心可以加豉油 辣椒油
炸物 點甜酸辣醬 都好夾❤

【Crispy Aromatic Duck】

中式薄餅卷著青瓜 大蔥、鴨肉
和甜鴨醬品嚐😋
同平時食既片皮鴨唔同
鴨肉用秘醃製整隻鴨撕碎後炸
比較乾身脆口

【½ Roast Chicken, served with a Garden Salad】

烤至金黃勁吸引🤩 雞胸肉嫩多汁 🤤好入味
沙律清爽新鮮🥗

【Sweet & Sour Pork & Steamed Rice】

世界各地唐人街餐館必有熱門菜色-咕嚕肉😆

【Pomegranate Fizz】$70
新鮮石榴汁 忌廉梳打 青檸汁

【Fruit Punch】$70
橙汁 菠蘿汁 莓汁 新鮮雜莓

「1908bc British Chinese」
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
2023-03-09 2084 瀏覽
一邊吃中菜一邊飲cocktail🍹都幾特別🤩假日同朋友去了間設計英倫風,裝潢好有氣派,位於上環中菜館🍽🍴《1908bc British Chinese》餐廳空間感十足,室外仲有個後花園,感覺好舒服🌱🌺Weekend Brunch $399pp頭盤既點2心我地分別各點2款唔同share食點心有蝦餃,燒賣,牛肉球,叉燒包另外3款炸物有春卷,雲吞,蝦多士🍤好喜歡哩三款炸物🔥炸到好香脆😋蝦肉好彈牙另外一款好似平時食片皮鴨🦆有熱辣辣蒸薄餅皮,不過香酥鴨係切絲的,可以包多些鴨絲加醬料配菜,口感豐富美味🤤主菜我就點了燒雞(半隻)雞肉嫩滑味道都幾濃,配菜有沙律菜可解油膩感cocktail 我點了🍹Suzie Wong成份有Gin,Lychee,雖然加了荔枝但味道不會太過甜餐廳比我感覺唔錯,店員都好友善,悠悠閒閒又不嘈雜環境下🍀🌺享受一餐豐富Brunch🥰

一邊吃中菜一邊飲cocktail🍹都幾特別🤩

餐廳空間感十足,室外仲有個後花園,感覺好舒服🌱🌺

Weekend Brunch $399pp

頭盤既點2心我地分別各點2款唔同share食

點心有蝦餃,燒賣,牛肉球,叉燒包

另外3款炸物有春卷,雲吞,蝦多士🍤

好喜歡哩三款炸物🔥炸到好香脆😋蝦肉好彈牙

另外一款好似平時食片皮鴨🦆

主菜我就點了燒雞(半隻)

雞肉嫩滑味道都幾濃,配菜有沙律菜可解油膩感

cocktail 我點了🍹Suzie Wong

成份有Gin,Lychee,雖然加了荔枝但味道不會太過甜

• 1908bc Signature dim sum platter
2023-03-09 73 瀏覽
之前有朋友帶我去上環1908bc British Chinese食英中Fusion菜,無論賣相和味道都非常好,弟弟快要移民英國,今日就請佢去食返餐!餐廳主打西式中菜,環境優雅,分室外和室內座位,有西式同中式混合既風格。甜酸咕嚕肉:將肉件炸香後加入糖醋汁勾芡,肉件鮮嫩,味道酸酸甜甜的,十分開胃。集會脆麵:麵底炸得乾身同脆口,用白菜仔、燒腩仔、蝦球、魷魚等等做成芡汁,淋在麵上,食落層次同口感都好豐富。椒鹽脆豆腐:炸得唔油膩,一口一舊,口感脆卜卜又惹味!Suzie Wong用荔枝、石榴、玫瑰,再加上gin 調製嘅Cocktail,粉紅色加一把小紙傘,十分美麗,味道帶微酸,果香中帶有玫瑰香味!

椒鹽脆豆腐:炸得唔油膩,一口一舊,口感脆卜卜又惹味!

Suzie Wong
2023-02-16
2023-03-07 67 瀏覽
上環呢間英式中菜1908bc British Chinese幾得意,想試好耐😁同朋友週末中午來食brunch🍽️🍴,每位 $399。餐廳環境好舒適,仲有戶外座位,同朋友影了很多相。📸每人一份中式或西式點心拼盤🥢,我地選各一share。中式點心有🦐蝦餃、燒賣、牛肉球及叉燒包。西式點心有蝦多士, 炸雲吞及春卷。🦆香酥鴨配薄餅係呢度嘅招牌菜,鴨肉酥脆,配京蔥及青瓜絲,再點些甜醬,有啲似平時嘅片皮鴨。主菜:我選了🦞龍蝦伊麵(另加 $128)龍蝦食得出好新鮮,肉質彈牙,有鮮甜味道。芝士汁非常香濃,落足料。呢度仲有多coctails 選擇,我就叫了杯chill下。我選了 saint clement's, 十分清新,有意大利氣泡酒及新鮮橙汁🍊。朋友點了suzie wong,有玫瑰花瓣好浪漫🌹

同朋友週末中午來食brunch🍽️🍴,每位 $399。

餐廳環境好舒適,仲有戶外座位,同朋友影了很多相。📸

每人一份中式或西式點心拼盤🥢,我地選各一share。

主菜:

呢度仲有多coctails 選擇,我就叫了杯chill下。

2023-03-05
📍 1908bc British Chinese📍 上環 𝗦𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗪𝗮𝗻 • 文咸東街22-26號柏廷坊The Pemberton 5樓〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-It's said that the first Chinese restaurant opened in London in 1908, thus the restaurant's name.< 1908bc > brings you Chinese Food, cooked in the British way!-Their [ Weekend brunch menu ] allows you to sample the best of British-inspired Chinese dishes.To start, the [ dim sum platter ] and the [ chef's appetizer platter ] provide a nice mix of classic Cantonese delicacies
📍 1908bc British Chinese
To start, the [ dim sum platter ] and the [ chef's appetizer platter ] provide a nice mix of classic Cantonese delicacies. Their signature [ crispy duck ] and [ beef with broccoli ] are stylish takes on popular Chinese dishes in the UK. For something more British, try their [ 1/2 roast chicken ] which is both juicy and perfectly seasoned. Sip on some refreshing cocktails to complement the flavors on the table too!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
1908bc British Chinese》,是主打英式中菜的餐廳
有在外地吃中餐的朋友,都會覺得外地的中餐帶點當地味道、不太正宗吧
在英國唐人街的中餐館也是,揉合了中式菜式與西式煮法
1908bc就把在英國吃中餐的體驗,帶到了來香港來
中菜傳到了英國,再傳回來香港,真的讓人耳目一新!
餐廳裝潢典雅,還有戶外座位,有夠休閒
週末中午,他們提供$399一位〔週末中午餐〕,讓食客一嚐在英國的飲茶體驗
Weekend brunch ($399/pax)

- Prawn har gau, Pork siu mai, Char siu bao, Beef meatball
首先上來的是點心拼盤,包括蝦餃、燒賣、叉燒包、牛肉球
每樣都餡料豐富,口感Q彈
店員還事先端上了調味醬盤,有豉油、XO醬、甜酸醬,很細心呢
1908bc Chef's appetizer platter
- Sesame prawn toast, Crispy won ton, Spring roll
第二道前菜是炸物拼盤,包括蝦多士、錦鹵雲吞、春卷
香脆的口感真的一流!
其中的蝦多士最令人印象深刻
外層鋪滿芝麻,口感香脆;裡邊充滿蝦膠,口感爽彈
沾上甜酸醬,滋味萬分!
另外,錦鹵雲吞已不是太多地方可見了,像是西餐廳的這裡卻把這道經典炸物弄得不錯

Crispy aromatic duck
接下來是一道香酥鴨,是這裡的招牌菜之一呢
鴨肉撕成細條,炸得乾身酥脆,搭配著餐廳自家製的甜麵醬,非常美味

每人可以自選一道主菜
我們選的是牛肉炒西蘭花半隻烤雞
Sizzling beef w/ broccoli, Egg fried rice
經典的家常菜式~
菜與肉的份量都十足
牛肉炒得入味、口感軟嫩
西蘭花口感清脆、熟度剛好,脆綠的顏色令人胃口大增~
配上Uncle Roger的大愛「Egg fried rice」😂
1/2 Roast chicken
想要西式一點的,這道烤雞也不錯
惹味、肉質juicy,忍不住把雞皮都吃掉!
蘸上秘製酸辣醬同吃,更滋味~
1/2 Roast chicken

St Clements ($95)
- Limoncello, prosecco, fresh orange, orange bitters
St Clements
Calamansi seltzer ($70)
- Fresh calamansi, calamansi juice, soda
最後,我們還點了兩杯酸甜清新的cocktail / mocktail
與食物的味道相得益彰,相當開胃、解渴
Calamansi seltzer

Menu:
2023-03-03 47 瀏覽
我在1908bc British Chinese (上環)用餐,品嚐了多款美食。首先,讓我來談談香酥鴨和薄餅。這道菜的鴨肉外皮煎得非常酥脆,內裡則保持了鴨肉的柔軟嫩滑,搭配著薄餅和醬汁,味道十分美味。接下來,我品嚐了豬腩肉割包。豬腩肉燜得非常入味,口感柔軟,搭配著割包的麵包,是一道十分滿足的小吃。柚子西檸雞也是我非常喜歡的一道菜。雞肉煮得非常嫩,加上柚子和西檸的酸甜味道,讓人回味無窮。星洲炒米,也是我用餐中的亮點。星洲炒米的米粒炒得相當乾爽,配料豐富,味道鮮美。總體而言,1908bc British Chinese (上環)的菜式非常地道,讓人感受到中英文化的融合。服務也非常周到,環境舒適,是一家非常值得推薦的餐廳。

是一家非常值得推薦的餐廳。
可能你會問咪又係中菜姐有咩咁特別?真既,普通酒樓果種中菜,由細食到大,比你都食到厭啦。之但係標榜以英式打造既中菜廳咁新穎既風格,加埋成個環境格局都好elegant,我又真係未試過啦,你唔好同我講,你0興呀麻?👇   📌SMALL PLATES - ▪️ Crispy Aromatic Shredded Duck - $200▫️ 先試試左個招牌「香酥鴨跟薄餅」,做法有少少似北京填鴨,師傅將鴨肉去骨,再切成碎,方便比你用粉皮包住黎食;而鴨肉入口唔會太油膩,香脆得黎帶點咬口,粉皮又夠煙韌彈牙,再配搭青瓜條同埋蔥段,整體清爽,層次又豐富,好食。▪️ Belly Pork Bao - $140▫️ 仲有一個小食「豬腩肉割包」又係必食,割包裡面包住大大舊腩肉,腩肉質感肥美,吸收哂個Smoky sauce,相當juicy,而且割包夠厚身,加埋少少泡菜,入口夠哂油潤,值得一試。📌RICE & NOODLES - ▪️ Singapore Vermicelli Noodles - $140 ▫️ 我都係第一次係西餐廳食呢個「星洲炒米」,水準完全唔會被茶記比下去,米粉炒得夠乾身,辣度恰到好處,蝦肉既份量亦比到足,好
可能你會問咪又係中菜姐有咩咁特別?真既,
普通酒樓果種中菜,由細食到大,比你都食到厭啦。
之但係標榜以英式打造既中菜廳咁新穎既風格,
加埋成個環境格局都好elegant,我又真係未試過啦,
你唔好同我講,你0興呀麻?👇
📌SMALL PLATES -
Crispy Aromatic Shredded Duck
▫️ 先試試左個招牌「香酥鴨跟薄餅」,做法有少少似北京填鴨
師傅將鴨肉去骨,再切成碎,方便比你用粉皮包住黎食;
鴨肉入口唔會太油膩,香脆得黎帶點咬口,
Crispy Aromatic Shredded Duck
粉皮又夠煙韌彈牙,再配搭青瓜條同埋蔥段
整體清爽,層次又豐富,好食。
▪️ Belly Pork Bao - $140
Belly Pork Bao
▫️ 仲有一個小食「豬腩肉割包」又係必食,割包裡面包住
大大舊腩肉腩肉質感肥美,吸收哂個Smoky sauce,相當juicy,
而且割包夠厚身,加埋少少泡菜,入口夠哂油潤,值得一試。
📌RICE & NOODLES -
Singapore Vermicelli Noodles
▫️ 我都係第一次係西餐廳食呢個「星洲炒米」,水準完全
唔會被茶記比下去,米粉炒得夠乾身,辣度恰到好處,
Singapore Vermicelli Noodles
蝦肉既份量亦比到足,好有誠意,好食。
📌BIG PLATES -
▪️ Finger Licking Lemon Chicken - $180
Finger Licking Lemon Chicken
▫️ 跟住個主菜「柚子西檸雞」亦有驚喜,雞肉用左
芝麻一齊食,外層相當脆口,而雞肉肉質嫩滑,
Finger Licking Lemon Chicken
而旁邊既柚子汁酸酸甜甜,相當開胃,唔錯。
📌DRINKS -
▪️ Prosecco - $70/HH
▪️ Pu-Er Old Fashioned - $125
Pu-Er Old Fashioned
▫️ 野飲方面我同朋友揀左杯「Prosecco」同埋「Pu-Er Old Fashioned」。
前者唔洗講,一定係爽口,透心涼;而後者呢杯cocktail好特別,
Prosecco
用左普洱茶infused Bourbon whiskey,飲到明顯酒香之餘,
仲多左份茶香,唔怪得就咁睇賣相真係有少少似普洱茶
好特別,值得一試。
2023-02-28
15 分鐘 (堂食)
2023-03-02 93 瀏覽
通關後內地同事每星期都來港工幹, 盡地主之義當然同佢食餐飯, 今晚就帶咗佢去上環一間樓上特色餐廳食dinner。呢間餐廳絕不起眼, 如非網上搜尋, 亦唔會知道呢間餐廳存在。餐廳主打英式中菜, 又多款調酒, 雖然食物選擇唔多, 但烹飪方式都加入了西化元素。 【Fruit punch】HK$70很有果香味嘅果汁, 橙同埋菠蘿味突為突出, 清新香甜。 【香酥鴨跟薄餅】HK$200片皮鴨就食得多, 以手撕雞方式呈現嘅香酥鴨, 又真係第一次見。香酥鴨被拆出梳梳鴨肉, 鴨皮香酥微脆, 肉質較為乾身, 熱辣辣粉皮放於蒸籠中, 每片都有牛油紙相隔, 避免粉皮間黏住, 自行將粉皮包住香酥鴨肉絲、爽脆青瓜條、京蔥, 再點少少甜醬, 粉皮薄而不韌, 餡料有層次, 相比傳統片皮鴨, 呢款冇咁膩。 【柚子西檸雞】HK$180無骨雞扒單面有黑白芝麻黏附, 柚子西檸汁另上, 個汁比較稀同埋淡味, 雞扒表面黑白芝麻令口感豐富同埋香口, 但嫌肉質較乾身。
 【Fruit punch】HK$70
很有果香味嘅果汁, 橙同埋菠蘿味突為突出, 清新香甜。
Fruit punch
 【香酥鴨跟薄餅】HK$200
 【柚子西檸雞】HK$180
柚子西檸雞
2023-02-20
Fruit punch
2023-03-02 35 瀏覽
近排同朋友去左上環食中菜,餐廳裝潢設計走英倫風,感覺好有氣派,而且可以一邊飲 cocktail,一邊食中菜,都幾特別,Weekend Brunch ($399/person),有前菜、香酥鴨同主菜,選擇都好豐富1980BC Chef’s Appetiser Platter3款炸物分別有炸雲吞、春卷和蝦多士,最特別就係蝦多士,炸到金黃色,食落鬆脆,面頭有隻爽彈鮮蝦,更增添口感Crispy Aromatic Duck香酥鴨一絲絲,皮脆肉香,配上青瓜、京蔥、甜醬,再用餅皮包住黎食,味道香口,層次感豐富Sichuan King Prawns w/Bamboo Shoots &Egg Fried Rice (+$60)大蝦食落辣辣地又爽口,配上蛋味香濃炒飯,味道好夾Grilled Lobster w/Four Cheese Sauce &E-Mein Noosles(+$128)有半隻鮮甜龍蝦,多膏又大隻,再加上濃郁芝士伊麵,夠哂惹味Suzie Wong $95粉紅色好夢幻,裏面有荔枝、石榴、 玫瑰,味道甜甜地,感覺清爽Saint Clement’s $95味道清新,飲落有淡淡橙香味,容易入口

Crispy Aromatic Duck

&Egg Fried Rice (+$60)

大蝦食落辣辣地又爽口,配上蛋味香濃炒飯,味道好夾

&E-Mein Noosles(+$128)

有半隻鮮甜龍蝦,多膏又大隻,再加上濃郁芝士伊麵,夠哂惹味

Suzie Wong $95

Saint Clement’s $95

味道清新,飲落有淡淡橙香味,容易入口

📍 1908bc British Chinese📍 上環 • 文咸東街22-26號 柏廷坊 The Pemberton 5樓-之前有來過吃晚餐,這次再度來訪,嚐嚐他們的「Weekend Brunch」不知道帶英國風情的中餐weekend brunch是怎樣的呢?-1908年,第一家在英國的中菜館於倫敦Piccadilly Circus開業自此,中國菜就在當地慢慢的深入民心位於上環的這家《1908bc British Chinese》就是受這啟發,以1908命名,並把在英國吃到的中菜味道呈現在香港食客眼前-Weekend brunch menu ($399)這裡的週末早午餐相當豐富,除了有餐廳招牌菜式「香酥鴨」外,還可以自選點心前菜和主食-1908bc Signature Dim Sum Platter前菜有這份點心拼盤,包括傳統點心-叉燒包、燒賣、蝦餃、牛肉球味道質素可比媲美茶樓的點心!•Crispy aromatic duck這道香酥鴨是餐廳的招牌菜式,把它做成weekend brunch的固定菜式也很適合鴨肉手撕成一條條,炸至酥脆香口不論是單吃,或是包裹在薄餅內,配以青瓜、京蔥絲、
📍 1908bc British Chinese
自此,中國菜就在當地慢慢的深入民心
Weekend brunch menu ($399)
味道質素可比媲美茶樓的點心!

Crispy aromatic duck
鴨肉手撕成一條條,炸至酥脆香口
不論是單吃,或是包裹在薄餅內,配以青瓜、京蔥絲、甜麵醬,都很好吃

1/2 Roast chicken
主食選擇滿多,按店員推薦,選了這款烤雞
味道惹味、肉質滑嫩,還肉汁豐富
難怪是餐廳推薦的
Calamansi Seltzer ($70)
Calamansi Seltzer
四季橘梳打酸甜可口
為週日帶來一個清新的開端~

Menu: