昨天和朋友慶祝生日,去了尖沙咀厚福街101手工涮涮鍋。這是一間很值得推介的火鍋店。這裏有很多卡位可以自成一角,和朋友邊食邊傾非常適合。我們點了新出的 台灣香辣三杯雞汁雪場蟹腳鍋,其中的小辣。這個鍋很足料,鋪滿很多隻雪場蟹腳。店員很細心,安排每人一套吃蟹的工具,不用等別人用完工作,再用來吃。我們點了小欖所以很想我有一台灣三杯雞極上”吃到飽”套餐前菜:手工麻辣醬手撕手雞,手撕雞好入味,作為涼拌前菜,先為胃部運動作好準備。秘製麻辣木耳,麻辣味不算好強,適合不能吃太辣,又想吃麻辣的人另加了兩份時令海鮮拼盤,每份$30元當中的珍寶美國桶蠔,桶蠔大大隻,啖啖肉,吃下非常滿足。大海蝦,為算大隻,新鮮卜卜大蜆,有掌心般大隻,鮮甜肉厚手切安格斯牛頸脊肥牛片,滾十幾秒,肉味香濃,喜歡吃牛肉的,會十分喜歡西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉,豬項肉卷成花之戀的模樣,外型十分討好,由於是豬頸肉,所以吃起來也好爽口。101特選手工火鍋拼盤,當中的墨魚汁鳥結糖最具特別,好香的墨魚汁味道。太極冬菇,喜歡當中釀了墨魚滑,有不同的層次和口感,好喜歡安格斯霜降牛丸,這裡的手打丸是自家製,很有特色手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮,炸響

這裏有很多卡位可以自成一角,和朋友邊食邊傾非常適合。
我們點了新出的 台灣香辣三杯雞汁雪場蟹腳鍋,其中的小辣。

我們點了小欖所以很想我有一台灣三杯雞
極上”吃到飽”套餐

大海蝦,為算大隻,新鮮

卜卜大蜆,有掌心般大隻,鮮甜肉厚

太極冬菇,喜歡當中釀了墨魚滑,有不同的層次和口感,好喜歡

安格斯霜降牛丸,這裡的手打丸是自家製,很有特色

手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮,炸響鈴卷很大很脆,沾了湯更加好味道,魚皮也很鬆脆。

最喜歡是這裡的飲品,飲品任飲而且絕不欺場,他們的盤栽奶茶,倒插沙冰,如果在普通的CAFÉ點的話,五六十元應該走不及

總結:很喜歡101手工涮涮鍋,食物有質素,飲品不欺場,大大杯的手工製飲品。值得一讚

2017-11-01 160 瀏覽
這是短期內第二次幫襯這食店了!今次再帶數位朋友來,個個有讚冇彈,冇他的,這裏食物質素很好,而且坐得舒服,相信往後我也會繼續幫襯朋友們第一次來,對這裡的一切事物也感到好奇。由一開始的Menu紙,大大張,清清楚楚列明怎樣點菜,有點像以前讀書做功課般,只要看清楚題目就知道怎樣點菜點菜後不久,枱面上已放滿食物了!雖然不是第一次來,但是朋友們和我都被餐廳的食物和效率嚇到了!食物色水鮮紅又新鮮,未開始食已經充滿着期待我們先吃這個蒸雞涮涮鍋,雞件數目很多而且雞肉入味,非常好吃!特別推介給不吃辣的朋友!吃完唰唰鍋後就開始打邊爐!先來個海鮮吧!我們每人也叫了一客,有蠔,蝦,蜆等等,最叫人喜歡有期待的當然是蠔!淨係見到個size有手掌咁大隻,已叫人急不及待放入鍋裡煮!煮完出來依舊很大隻價錢又不貴,值得點來試!淨係睇相已經知新鮮!這份牛肉不但鮮味重,而且肥瘦適中,塗上少少豉油已經鮮甜可口!還有這個豬頸肉廚師很用心地把豬頸肉切成花之戀模樣賣相已經超吸引三款肉丸當中,我還是對牛丸情有獨鍾不過問心,三款肉丸都很彈牙,而且肉味鮮甜,朋友們也讚好吃過肉丸後,我已經再沒有空間放上食物了!這裏真的名副其實,吃得很飽!還有

點菜後不久,枱面上已放滿食物了!

價錢又不貴,值得點來試!

還有這個豬頸肉

廚師很用心地把豬頸肉切成花之戀模樣
賣相已經超吸引

三款肉丸當中,我還是對牛丸情有獨鍾
不過問心,三款肉丸都很彈牙,而且肉味鮮甜,朋友們也讚好

還有要推介這裏的飲品,不論賣相或是份量也是非一般!飲過幾杯不同飲品,我還是最喜歡巨蜂冰!正正正

生日諗住食餐好,又見呢間野好多Like,諗住好正,而且價錢有返咁上下,以為差極都有限,點知真係好差之前食過台式火鍋,諗住叫個酸菜白肉鍋回味下,點知伏到無人有個鍋就係咁將啲酸菜(原個膠袋包裝果隻)、一大個紫洋蔥、一抽雪藏既五花腩、豆卜、唐芹、紅蘿蔔放晒係一個煲入面凍水上淨係等佢滾都等左幾個字同我係台灣食甚至香港食到既都好大出入之後個響鈴卷同埋魚皮都係炸定,係就係好大舊,但唔好食同埋好油,咁大舊食起上黎又好唔方便個牛係正常既個台灣夜市拼盤勁咸啲任食既食材係得蟹柳最正常最尾仲有個甜品,珍珠奶茶木糠布甸,食左一啖就無食嚕,不野好講總括黎講,$288+1可以有更好既選擇,大家唔好再中伏
之前食過台式火鍋,諗住叫個酸菜白肉鍋回味下,點知伏到無人有

淨係等佢滾都等左幾個字

2017-10-17
慶祝紀念
生日
2017-10-18 229 瀏覽
打邊爐就打得多,台式既涮涮鍋都係第一次試。今次就黎到餐廳開到成行成市既厚福街試下呢間台式既涮涮鍋火鍋湯式好特別,有紅燒牛肉、三杯雞等台式味道既湯式。我地當日就叫左三杯雞湯式,湯式有好多雞件,湯式好香酒味,有啲似食緊雞煲咁(無左南乳味既)。配料就叫左手工火鍋拼盤、安格斯牛頸脊、黑豚片,即炸既響鈴同魚皮。牛肉有牛味,好淋但有咬口,打邊爐一流;拼盤有水餃、油條墨魚滑、墨魚丸等等,配料有心機,唔會好似平時食開果啲咁,比較少見。首推係即炸既響鈴同魚皮,即叫即炸,上菜時仲熱的,就咁食又得,打邊爐又得,超正!
打邊爐就打得多,台式既涮涮鍋都係第一次試。
今次就黎到餐廳開到成行成市既厚福街試下呢間台式既涮涮鍋

火鍋湯式好特別,有紅燒牛肉、三杯雞等台式味道既湯式。

2017-10-16 506 瀏覽
原本今晚跟友人約食飯, 結果兩人都要OT, 到差不多九點才會合, 餓到頭也暈了;  這種時間找食有點不上不下, 忽然醒起101涮涮煱分上下兩場時段, 這個時候去食就剛剛好了, 二話不說即時前往其實已是第二次到訪101, 第一次食時簡直驚為天人, 沒想過手工火鍋是如此好味, 所以今次跟友人來也抱著很大期待, 結果沒有令人失望; 今晚兩個人各自叫了手工火鍋拼盤及台灣夜市拼盤,  手工拼盤顧名思義是以手工製作的八款不同拼盤食品, 都是花心思研製的食物. 其中墨魚汁鳥結糖外形有趣, 味道夠濃; 三個有黑松露的蟹子海鮮軍艦, 蟹肉餃及芝士豚肉餃松露味很突出, 吃完後口裡都是香香的味道; 喜歡較濃味的朋友應該很喜歡; 而台灣夜市拼盤的都以台灣出名的滷水食物為主, 另外再加入九份芋圓, 放到湯裡味道就變得不一樣了. 不能不提的是湯底, 今次點了的是三杯卜卜蜆涮涮鍋, 蜆的鮮甜令其他食物味道更突出, 比起上次濃郁的三杯雞味道又是另一種享受 今晚的套餐其實包括了很多, 很重要的是, 由頭到尾的食物, 都很新鮮而且好味, 不會像一些餐廳, 除了主打食物外其他就只有一般水準; 好似兩款前菜麻辣麻醬手撕雞及秘

今晚的套餐其實包括了很多, 很重要的是, 由頭到尾的食物, 都很新鮮而且好味, 不會像一些餐廳, 除了主打食物外其他就只有一般水準; 好似兩款前菜麻辣麻醬手撕雞及秘製麻辣木耳味道調得很好, 不是太辣但開了味蕾 (如果不是想試勻其他食物一定多叫幾碟) ; 手切肥牛片, 海鮮拼盤的桶蠔, 海蝦及大蜆也是新鮮貨, 吃起來很鮮味; 自己最喜歡的是即炸響鈴卷, 除了SIZE比手掌還長之外, 是它沒有油益味道, 浸過湯幾秒後仍可以帶著脆脆的
還有就是, 吃火鍋當然要多叫飲品, 這裡可任叫非酒精飲品, 上次試了多款的汽水砂冰, 今次先來砂冰, 再叫了水果冰茶, 其實如果不太熱的話, 水果冰茶應是較好的選擇, 感覺較砂冰來得清新點
題外話/補充資料: 很喜歡店裡的木椅位置, 很有私隱; 店裡另設有幾間房間可讓較多朋友一起的自成一角; 這晚有幾枱客人生日, 店還準備了小型喇叭, 取出生日蛋糕時一邊播著生日歌, 很有氣氛, 下次朋友生日不妨可以試試呢.
  • 三杯卜卜蜆涮涮鍋
  • 即炸響鈴卷
  • 水果冰茶
  • 麻辣麻醬手撕雞
2017-10-15 215 瀏覽
是晚朋友生日,所以專誠訂台幫她慶生🎂😁知道尖沙咀厚福街有好多不同國家既餐廳、於是上網搜尋一下,發現這間位於厚福街近街尾有間食台式打邊爐,看似較有特色、所以就決定試一下😁門口細細的、稍不留神便會行過龍、好彩招牌夠搶眼😜餐廳位於2樓、要行少少樓梯喔裡面其實都幾大架、可容納好多人。最入面還有獨立房間、唔錯。檯面已預先放低了前菜和各款邊爐醬料。前菜:手工麻辣麻醬手撕雞 & 秘製麻辣木耳(本人不好麻辣,所以沒有食喔。但同行朋友表示2款都好有麻辣既香味、非常醒胃)*前菜可無限追加*湯底:冬瓜卜卜蜆海鮮鍋(2-6人可選一款鍋)冬瓜一大舊非常清甜。大量蜆、蜆肉厚實而且沒有沙,正!鍋內還有大量娃娃菜同菇類、食得健康😁手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片(每2位送一碟)肉色光澤、肥瘦適中、只需涮幾秒、便可入口。肉質鮮嫩、不沾醬都已經好好味手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮因自家制既關係、果然夠晒新鮮。炸到脆卜卜,但感覺一點都唔油膩,涮一下便ok。101特選手工火鍋併盤(位上)有各式各樣的丸類同餃子,每款都充滿特式。特別推介:1.黑松露芝士豚肉~豬肉內混入黑松露同芝士、一咬開就香味撲鼻、正!2.三重芝士鮮
是晚朋友生日,所以專誠訂台幫她慶生🎂😁

門口細細的、稍不留神便會行過龍、好彩招牌夠搶眼😜

餐廳位於2樓、要行少少樓梯喔

裡面其實都幾大架、可容納好多人。
最入面還有獨立房間、唔錯。

檯面已預先放低了前菜和各款邊爐醬料。

前菜:手工麻辣麻醬手撕雞 & 秘製麻辣木耳
*前菜可無限追加*

湯底:冬瓜卜卜蜆海鮮鍋(2-6人可選一款鍋)

手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮

101特選手工火鍋併盤(位上)
有各式各樣的丸類同餃子,每款都充滿特式。
特別推介:

2.三重芝士鮮製蝦丸~裡面塞了芝士,一咬開就有芝士香、芝士控必食。

另外、點了少量蔬菜類、脆鯇片、烏冬、香腸、仲有足8寸長鱈場蟹棒。

飲品:巨峰提子可樂砂冰
賣相一流😛同埋可樂+巨峰提子原來非常夾

最後、以木槺香芋奶茶布丁為是晚畫上完美句號😁

總結:$288套餐(6:30pm時段,限時2小時),無酒精飲品任飲+精選火鍋配料無限追加。
抵食😊
2017-10-12
2017-10-15 194 瀏覽
六人慶祝生日飯,任飲台灣特色飲品任食值得一試飯前小吃:麻辣木耳,手斯芝麻雞,份量雖小,但醒胃美味.湯底:冬瓜卜卜蜆首先,每人預設一份定量美食,好似特色長8吋既炸腐皮,美國肥牛,手打四色肉丸爽滑彈牙,有d仲有爆醬料架,身旁既朋友要小心丫.仲有墨汁墨魚鳥結糖,外型似十足一般鳥結糖,食落去口感幾特別,能感覺一粒粒既墨魚切粒,味道鮮美。食完都有半飽既感覺之後仲有追加menu, 有好多頗有特式既食品,好似勁長蟹柳,沙嗲鮮牛片,台式拉麵等等...最吸引我既係呢度任飲既台式特飲,飲5杯都番本,哈哈😄 我個人喜歡盆栽朱古力奶,裡面仲有珍珠可以咬下。有改善地方:地方環境睇得出老闆用心裝飾佈置,但畢竟我們一行6人,卡位應該坐4人比較合適。總結:特色台灣特飲值得一試
六人慶祝生日飯,任飲台灣特色飲品任食值得一試
飯前小吃:麻辣木耳,手斯芝麻雞,份量雖小,但醒胃美味.

湯底:冬瓜卜卜蜆

首先,每人預設一份定量美食

總結:特色台灣特飲值得一試
2017-10-15 218 瀏覽
成日聽人講食台式手工火鍋,今次終於都試左次感覺真係同平時既港式打邊爐有唔同首先睇餐牌,我地食6:30pm至8:30pm時段,點左極上「吃到飽」套餐,入面已經定左前菜、湯底、肉類、海鮮(要加30蚊)、手工火焗小食拼盤、任飲無酒精飲品及甜品,相當豐富另有一張無限追加火鍋配料既點餐紙,其實我都只係點左菜、魚皮餃同埋稻庭烏冬,因為本身個「吃到飽」套餐都真係幾飽依張點餐紙既食物就要另加錢既,所以我地無叫。火鍋醬料有成九隻俾人任意配搭依個係前菜手工麻辣麻醬手撕雞同埋秘製麻辣木耳,幾特別,微辣得黎又醒胃肉類三揀一,揀左手砌安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片依個真係一絕!必食!唔似一般肥牛咁薄,佢有啲厚度,但亦輕易咬開,牛味香濃依板嘢叫101特選手工火焗拼盤係同下面個台灣夜市手工火鍋拼盤對揀既,我地兩個人每樣叫左一板兩個拼盤既內容可以睇番上面既餐牌依個係套餐包既手工即炸響鈴同埋手工即炸魚皮估唔到兩樣都咁出色,爽脆我地加左30蚊要埋個時令海鮮拼盤海鮮幾乾淨,同埋都算有鮮味黎個合照啦仲未講湯底,揀左台灣沙茶雞涮涮鍋沙茶味濃,適合鐘意重口味既人內面亦有不少雞件飲品大部份都係任飲既,我就推薦水果冰茶系列
成日聽人講食台式手工火鍋,今次終於都試左次
感覺真係同平時既港式打邊爐有唔同
依張點餐紙既食物就要另加錢既,所以我地無叫。
火鍋醬料有成九隻俾人任意配搭
依個係前菜手工麻辣麻醬手撕雞
同埋秘製麻辣木耳,幾特別,微辣得黎又醒胃
手砌安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片
101特選手工火焗拼盤
依板嘢叫101特選手工火焗拼盤
係同下面個台灣夜市手工火鍋拼盤
對揀既,我地兩個人每樣叫左一板
台灣夜市手工火鍋拼盤
兩個拼盤既內容可以睇番上面既餐牌
依個係套餐包既手工即炸響鈴
同埋手工即炸魚皮
估唔到兩樣都咁出色,爽脆
時令海鮮拼盤
我地加左30蚊要埋個時令海鮮拼盤
海鮮幾乾淨,同埋都算有鮮味
黎個合照啦
仲未講湯底,揀左台灣沙茶雞涮涮鍋
沙茶味濃,適合鐘意重口味既人
內面亦有不少雞件
飲品大部份都係任飲既,我就推薦水果冰茶系列
,依杯係蜂蜜水果冰茶
果味濃茶味香,不錯

整體黎講真係很不錯,每樣食物各具特色,雖然我唔知係咪正宗台式手工火鍋,不過我單從食物賣相、味道、份量同埋店舖服務上看,都覺得係好好,如果想食火鍋但又想搞搞新意思既,可以考慮黎依度食
手砌安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片
101特選手工火焗拼盤
時令海鮮拼盤
之前喺油麻地食過呢一間101餐廳旗下嘅晚飯已經覺得佢哋嘅肉操飯同埋珍珠奶茶完全充滿晒胎息夜市嘅味道還記得食肉操飯同埋飲緊珍珠奶茶嘅時候簡直就好似去咗台灣夜市咁行咗一轉咁咁岩今日喺Facebook見到原來101開咗台式火鍋店喺香港就梗係去會一會下去享受下呢種台灣味道啦一入到來當我地選擇左鍋底之後餐廳經理就即刻奉上了一份職責手工炸響鈴同埋即炸魚皮果然係即炸嘅關係第一次食到熱辣辣香噴噴而且冇晒油益味嘅炸魚皮每食一啖炸魚皮簡直好似行雷咁樣碎開證明係何等新鮮之後我order左嘅今晚個湯底就可以上枱今晚就叫咗沙茶雞濃郁嘅沙茶雞味道完全撲鼻而來而且仲聞到好香嘅醬料同埋香草味道而且雞肉仲好入味唔似得有一啲雞煲店咁味道只流於外表呢度嘅沙茶雞食到入骨入面都滲出沙茶嘅濃濃香味去到主題了呢度台式火鍋最特別之處就可以選擇一種拼盤正正係我今晚晚餐嘅主打菜式我就點左台式夜市火鍋拼盤入面完全係台灣夜市裏面最Hit嘅食物包括有台式滷水蛋,滷水雞翼,滷水豬腸,滷水牛肚,滷水雞腎餐廳仲會好貼心咁話俾你知呢個台式滷水拼盤一定要煮熟左先至好食我覺得因為以前啲人一定見到個滷水拼盤甘香一放上枱就已經放入口了初頭都怕滷水拼盤放入左個
之前喺油麻地食過呢一間101餐廳旗下嘅晚飯

呢度台式火鍋最特別之處就可以選擇一種拼盤
正正係我今晚晚餐嘅主打菜式
我就點左台式夜市火鍋拼盤
入面完全係台灣夜市裏面最Hit嘅食物
包括有台式滷水蛋,滷水雞翼,滷水豬腸,滷水牛肚,滷水雞腎
初頭都怕滷水拼盤放入左個湯底之後滷水味道就會沖淡左
滷水嘅味道完完全全咁深入左食物入面

最後不得不提呢度嘅台式飲品
唔單止杯杯非常之咁精緻
而且仲係任飲
老老實實今晚簡直飲珍珠奶茶都已經飲咗成兩三杯而且甜度有剛剛好唔會過於甜
2017-10-13 6960 瀏覽
講真打邊爐又真係食得多但係講到台式火鍋就真係冇乜試過而且香港都冇乜台式火鍋選擇首先你都會叫我地選擇咗今晚嘅主菜正正就係個鍋底最後因為有人唔識得辣所以我哋選擇咗台灣沙茶醬雞唰唰鍋估唔到沙茶醬配合雞煲嘅選擇都非常之甘香而且入面仲有洋蔥同埋娃娃菜呢兩樣配菜就啱啱可以吸收晒成個鍋底嘅味道主角雞煲再滾翻熱之後雞肉以前非常嫩滑另外再揀坐101特選手工火鍋拼盤入面有墨魚汁鳥結糖,太極冬菇,安格斯牛丸,三重芝士蝦丸,黑松露海鮮軍艦,黑松露蟹肉餃,芝士豚肉餃同埋三色芝士墨魚丸呢一個拼盤一放上枱嘅時候簡直令人眼前一亮因為每一款食物都非常之咁精緻不得不提墨魚汁鳥結糖其實係用上了墨魚汁製成的鮮肉墨魚丸唔單止個形狀十分之吸引而且食落口中非常之咁爽口彈牙因為入面有新鮮嘅墨魚肉而且其他餃子類都非常之咁出色但係淨係記得放呢個餃子入湯底嘅時候一定要睇睇火因為一個唔小心知底就會破壞左同浪費左呢餃子因為餃子入面有濃郁嘅黑松露味道而且每一台客人都會有手工即炸響鈴卷同埋即炸魚皮而且真係每台即炸即做個人建議第一片嘅時候就完全唔洗點湯底隻隻咁食完全可以食得出新鮮炸好嘅脆卜卜魚皮同埋炸響鈴之後就可以沾上了湯底去吸收下湯底嘅味道另外牛
講真打邊爐又真係食得多

肥瘦到剛剛好
再配合埋沙茶嘅味道簡直令人大拍手掌

最後甜品再送左木糠牛奶布甸
2017-10-12 143 瀏覽
之前已經同朋友嚟過e間唰唰鍋ge銅鑼灣分店。覺得好抵食,所以今日就同一班朋友一齊黎呢度食火鍋。呢度個極上食到飽套餐,真係可以食到你好飽。我哋叫咗個台灣香辣三杯雞唰唰鍋,辣度啱啱好不過麻辣就多咗少少。啲雞都好入味好新鮮。另外叫咗安格斯牛頸脊肥牛片,雖然我唔食牛,但朋友話呢度啲牛都幾高質素。另外呢度個特選手工火鍋拼盤都值得一讚,食落真係好有手工製造嘅感覺。呢度啲響鈴都好出名好似話係即炸而且好大舊。另外亦都好欣賞呢度啲飲品,好特別,仲要好大杯飲完都好飽。
之前已經同朋友嚟過e間唰唰鍋ge銅鑼灣分店。

呢度啲響鈴都好出名好似話係即炸而且好大舊。

另外亦都好欣賞呢度啲飲品,好特別,仲要好大杯飲完都好飽。
2017-10-11 149 瀏覽
或許叫手工涮涮鍋的關係,很多食物的賣相都好別緻,連飲品都是,讓人好想一試。我說的是這間101手工涮涮鍋,去的是尖沙咀店,因為就腳,方便放工趕來的朋友和我。這裏燈光柔和昏暗,工作完一天過來有種令人放鬆的感覺。首先要選好套餐。飲品沒有標明價錢的都可以無限任飲。這些是可以無限追加的食物,可要半份或一份。點餐紙是A3 size,好特別。醬料有九款讓你慢慢配搭。我們選了冬瓜卜卜蜆海鮮鍋。一上枱就驚訝煲內的材料這麼多。湯底鮮甜清新。入面的菜、洋蔥好清甜。肉類我們要了西班牙伊比利亞黑毛豬肉片。賣相已經很新鮮。豬肉通常要煮耐一點,朋友已經問我會否介意豬肉煮得乾硬,所以我們一早有心理準備。怎知這個黑毛豬肉片完全沒有這個問題,仍然肉質鮮嫩,而且肉味豐富。這是101特選手工火鍋拼盤。因為這間是手工涮涮鍋,當然要試這個了。因為當初我們沒有細看點餐紙上的字,所以吃的時候好像玩遊戲,在猜每一樣食物究竟配搭了什麼,很過癮。肉餃有濃烈的黑松露味,喜歡吃黑松露的人應該會喜歡。墨魚丸也爽口彈牙。最意想不到的是這個烏卒卒物體,是墨魚味的,同樣爽口彈牙。它原來有個配撘得相當貼切的名字:墨魚汁鳥結糖。當初我們不知是什麼,不敢一

這裏燈光柔和昏暗,工作完一天過來有種令人放鬆的感覺。

首先要選好套餐。飲品沒有標明價錢的都可以無限任飲。

醬料有九款讓你慢慢配搭。

最意想不到的是這個烏卒卒物體,是墨魚味的,同樣爽口彈牙。它原來有個配撘得相當貼切的名字:墨魚汁鳥結糖。當初我們不知是什麼,不敢一個人吃一件就將它分開了一半,怎知吃完後大家都很喜歡。

手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮。從來沒看過這麼巨形的。特別最愛炸魚皮,很香脆可口。

這是前菜手工麻辣麻醬手撕雞和秘製麻辣木耳。可不停追加。手撕雞少許辣,麻醬味算濃,雞肉也沒有鞋十十。而麻辣木耳清爽得來夾著少少麻辣味,吃不到辣的都可以試。我們之後追加了兩碟哩!

這是在追加紙上點的菜。因為本身的那個套餐份量對我們來說已經足夠,所以沒有追加了很多。這個足八寸長鱈場蟹棒真是鮮甜滑嫩。我從未見過打邊爐有這麼長的蟹棒供應!

油麥菜好新鮮。

很多飲品都想試。因為造型別緻。而且不是普通的貨色,而是杯杯在出面至少幾十塊錢的特色飲品
。這個是盤栽特濃朱古力珍珠。朱古力味濃,但沒想像中甜,珍珠煙勒好有口感!

這個是無糖綠茶。在點餐紙上是找不到的。但為何會有呢?因為負責人很貼心,知道我朋友不喝甜的飲品,見她只喝水,主動炮製杯無糖綠茶給她。朋友說那一刻真的有點感動
。而且她說滿好飲的,所以我也忍不住要一杯來試。

最後是這個是香芋奶茶布甸。似木糠布甸,有著清淡的甜味,布甸很滑嫩。連不吃甜的朋友都說不錯。
題外話/補充資料: 如果像我們吃得不多,這個價錢是有點貴,但看著那杯無糖綠茶的份,就覺得值回票價了。
2017-10-09
2017-10-08 133 瀏覽
位於尖沙咀厚福街有一間任食火鍋店,名叫「101手工涮涮鍋」。和一般市面上火鍋店一樣,都是提供例牌式火鍋餐。游水大海蝦,都是以串起蝦隻方式,擺落滾騰的火鍋煲中煮,熟後變出橙白色蝦,剥皮後點一點辣椒蔥菜蒜蓉豉油調味,入口真是鮮味無窮。有新鮮貢丸、花枝丸及日式芝士丸之類等,還有其他如雲吞、精緻魚皮餃、日式章魚餅、翠玉龍珠及手工即炸魚皮等,當中當然更是任何類型火鍋餐中不可缺少的例牌餸款,滾騰後再點調味醬入口真是番尋味十足。其他生猛海鮮,有新鮮卜卜大蜆、美國桶蠔及馬刀貝等,都是較有特色的海鮮火鍋食品,滾騰後熱辣吃落別有一番海鮮風味。

2017-10-08 152 瀏覽
對九龍友来講無論食嘢,行街或睇戲, 油尖旺真係超方便又聚腳! 所以好多特色食府都在此區站住腳来, 今次食左呢間位於尖沙咀嘅任食90分鐘手工火鍋店, 佢嘅買點係富有台灣色彩! 食物方面都有多種選擇。每枱还有指定動作, 任點醬油: 有蔥粒, 蒜蓉, 棘油, 指天椒, 香蔥, 炸蒜粒等等...配料。首先選擇了冬瓜蜆肉煱, 大大隻蜆加埋清甜消暑嘅冬瓜,仲有洋蔥及腐皮,真係夏天必選配搭!而每個火鍋餐都有配搭麻辣麻醬手撕雞及麻辣木耳前菜, 麻醬手C雞真係好惹味, 加埋麻辣, ㄧ啖足已令我噴火,所以要小心! 開始主菜上場, 手切安格斯牛頸脊肥牛片, 手打丸(牛丸丶豬肉丸、花枝丸及蝦丸), 響令配魚皮, 以及潮式滷味。先講肥牛, 份量十足, 肥瘦適中, 把牛肉拖幾下再撈起,牛肉緊緊熟, 即時把肉汁鎖住係裏面, 非常鮮甜,包住少許蔥花, 更成為另ㄧ道新菜色**葱花牛肉卷😃😃好好味呀!!潮式滷味分別有掌翼, 牛肚,  蛋, 腸, 豬耳等等....上碟時己經係熟, 只要再把它們卓ㄧ卓再吃, 原味又反晒嚟!熱辣辣!手打丸也很不錯, 除左新鮮外, 無論你放在鍋裏燒多久都不會un, 仲好弹牙!粒粒都真才實料, 冇

好好味呀!!

潮式滷味分別有掌翼, 牛肚,  蛋, 腸, 豬耳等等....上碟時己經係熟, 只要再把它們卓ㄧ卓再吃, 原味又反晒嚟!熱辣辣!手打丸也很不錯, 除左新鮮外, 無論你放在鍋裏燒多久都不會un, 仲好弹牙!粒粒都真才實料, 冇花假, 食兩粒都有點飽意tim。

響令同魚皮簡直係 perfect match, 新鮮炸起, 冇需放在鍋子燒, 就咁食也相當滋味, 或把它們放湯兩三秒後再入口, 感覺脆脆地带ㄧ點軟綿綿, 好有口感。

毎位惠顧任食火鍋, 仲可以任飮台式飮品(珍珠奶茶)。真係太過豐富。如果覚得仲未夠飽,还可以叫店員給你一份追加order紙, 款式多達幾十種, 那就看看你個本事了! 盛恵288蚊一位, 真超值!
2017-10-07 120 瀏覽
已經係第二次選擇這間食材有保障的打邊爐店食晚餐,結果冇令我失望,一入去,侍應仍然的殷勤對待,感覺良好。餐紙上的任食套餐,真係好抵食,食完Standard嗰啲食物之後仲可以任叫任點,真係翻晒本,而且食材好好,所以我好鍾意。首先要講下一如以往嘅牛肉,鮮紅色,好新鮮,十幾秒即刻想碟,基本上唔使點任何醬汁,已經好好味,肉質一啲都唔鞋,好嫩口,肥瘦適中,所以話識食打邊爐一定要食牛肉!黑色個舊墨魚味道的長方形形狀仍然係我的最愛,充滿墨魚味,口感好彈牙,真係第二度食唔到。仲有招牌三色丸,比一般手打嘅結實少少,好有口感,其中蝦丸我個人覺得最好味!除此之外,有一道菜冬菇上邊加上了魚肉,好有心思,通常打邊爐只係求其俾啲冬菇你,可見老闆嘅細心值得一讚。仲有嘅就係響鈴,好大舊啊!脆卜卜!同魚皮一樣,浸一浸就食得,不錯!加左錢叫咗海鮮,其中嗰隻花甲真係大到超乎想像,非常清甜,絕對係物超所值。飲品都好有特色下,叫咗朱古力,叫咗巨峰加可樂,好大杯下,飲兩杯已經飲唔落了。以今時今日香港嘅物價,呢個價錢打邊爐食呢啲就高質素嘅食物,真係難得!

2017-09-08