2017-08-29 143 瀏覽
今次去食101手工刷刷鍋, 地點在尖沙咀, 但地下門面唔太起眼, 在嫲嫲辣辣隔離部分卡座隱密度唔差,雖然同在大堂,間隔上令人多左私人空間嘅感覺8點45前入座食手工拼盤每位$288, 睇落比一般火鍋貴少少, 但食過唔會失望套餐首先有2款可以無限追加的既前菜 手撕雞和木耳 手撕雞入味, 木耳爽脆, 但係為左之後的食物, 要忍住口唔追加鍋唔叫湯底,而係主菜,今次食左冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,裡面有一大塊冬瓜和一堆卜卜蜆,仲有蘿蔔,鮮菇,娃娃菜,紅棗,松草花,豆卜,蕃茄,洋蔥滿滿一大鍋,味道鮮甜肉類分黑毛豬肉片,安格斯肥牛片和黑毛豬頸肉,每2人一碟而海鮮則要加購。拼盤分101特選手工鍋拼盤和台灣夜市火鍋拼盤,每1人揀1款,結果同朋友一齊揀手工拼盤,睇落比較有特色,唔常見。朋友比較鐘意蟹肉餃而我就buy墨魚汁鳥結糖和蝦丸墨丸,好咬口又好味仲有巨型響鈴和魚皮響鈴足足同嗰鍋一樣長,新鮮好味食到好happy基於套餐嘅份量已經夠食得飽無限追加火鍋配料唔敢要太多惜食唔可以浪費所以依肚嘅上限淨係追加娃娃菜,足八寸長鱈場蟹棒和台灣腸輪到無限飲,酒精類都要加錢一開始先要水果茶,幫助下消化水果茶大大杯,唔會太甜,一邊食火

套餐首先有2款可以無限追加的既前菜 手撕雞和木耳

滿滿一大鍋,味道鮮甜
冬瓜卜卜硯海鮮鍋

肉類分黑毛豬肉片,安格斯肥牛片和黑毛豬頸肉,每2人一碟
而海鮮則要加購。

朋友比較鐘意蟹肉餃
而我就buy墨魚汁鳥結糖和蝦丸墨丸,好咬口又好味
101特選手工火鍋拼盤 + 手工響鈴魚皮 + 西班牙黑毛豬肉片

仲有巨型響鈴和魚皮
響鈴足足同嗰鍋一樣長,新鮮好味食到好happy

基於套餐嘅份量已經夠食得飽
無限追加火鍋配料唔敢要太多
惜食唔可以浪費
所以依肚嘅上限淨係追加娃娃菜,足八寸長鱈場蟹棒和台灣腸

輪到無限飲,酒精類都要加錢
一開始先要水果茶,幫助下消化
水果茶大大杯,唔會太甜,一邊食火鍋一邊飲冰涼野飲,無得彈

續杯分別再係水果茶和可樂砂冰
砂冰同樣大大杯
然後順手影左路過嘅飲品

醬汁選擇比較少,沒有沙嗲醬

甜品係布丁,分別係珍珠奶茶布丁和香芋奶茶布丁
前題係嗰肚仲有位攝,所以2人合食1個試下。

冬瓜卜卜硯海鮮鍋
  • 101特選手工火鍋拼盤+手工響鈴魚皮+西班牙黑毛豬肉片
2017-08-29 128 瀏覽
今晚朋友介紹呢間台式101手工涮涮火鍋店,位於尖沙咀厚福街,非常易搵,價錢不過3百蚊,而且係任飲任食架,挑戰大胃王的我。火鍋店要上2樓,全層的,座位也多,我們被安排坐卡位,真正。火鍋配料好多選擇,部份是無限添加。醬料有9種不同味道,總有一款啱你味蕾。湯底有多款可以揀,我地叫左冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,勁多蜆,令湯底好鮮甜。火鍋配料我特別喜愛食豬頸肉,所以叫了西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉,賣相精美,好似4朵鮮花般。味道好濃郁肉味,而口感好爽口,打邊爐必選。台灣夜市火鍋拼盤,即滷水拼盤,充滿濃厚台式風味,以牛金錢肚最爽口入口,其它雞腎和豬耳也好食,放在火鍋灼一陣已美味非常。而台式腸和特長蟹柳我也特別喜愛,味道好入口,食極都唔腻。其它配料也樣樣叫少少試下,以鲩魚片最正,薄薄的又爽脆,最重要是新鮮。呢度飲品都好特色,勁大杯,全是可樂為主即可樂特飲,又解渴又好飲。👍食到飽,最後還有甜品食,芋頭布甸,甜而不腻,大滿足。總括來講,兩百幾任你食的台式火鍋,食物質素又掂,去邊處搵,下次食火鍋一定再來101。

火鍋店要上2樓,全層的,座位也多,我們被安排坐卡位,真正。

火鍋配料好多選擇,部份是無限添加。

醬料有9種不同味道,總有一款啱你味蕾。

而台式腸和特長蟹柳我也特別喜愛,味道好入口,食極都唔腻。

呢度飲品都好特色,勁大杯,全是可樂為主即
可樂特飲,又解渴又好飲。👍

食到飽,最後還有甜品食,芋頭布甸,甜而不腻,大滿足。

總括來講,兩百幾任你食的台式火鍋
食物質素又掂,去邊處搵,下次食火鍋一定再來101。

2017-08-21
  • 台灣夜市火鍋拼盤
2017-08-29 110 瀏覽
往年11月的秋季曾來過這店吃台式火鍋,記得餐廳環境很舒適,而且食物亦很有特色,這次就帶家人到來試試. 看Open Rice期間,得知這店於銅鑼灣開了新店,也方便了住在港島區的朋友呢! 相信是食物有一定水準,且價格合理,才能於這競爭激烈的飲食市場中多分一杯羮~ 我們選了$288 手工拼盤 (位) 套餐,另加$10 醬料費以及加一,便可吃到飽. 愛文芒果忌廉沙冰 倒插的忌廉與香甜的愛文芒果味沙冰很夾呢! 吃火鍋就是要喝汽水喇~ 青蘋果忌廉沙冰 家人說青蘋果忌廉沙冰酸酸甜甜,也很不錯呢! 盤栽特濃朱古力珍珠 朱古力味濃郁,再配上有咬口的珍珠,如果胃部仍有位,都值得試試這一杯可呃like且味道好的盤栽特飲~ 前菜有2款,分別為手工麻辣麻醬手撕雞& 麻辣木耳,前者辣辣的幾惹味,不過雞肉略嫌較粗糙,不夠嫩滑; 後者則爽口中帶辣,其後我們也追加每人一客麻辣木耳呢! 鍋底方面則選了台灣沙茶雞涮涮鍋,就似吃雞煲般,先吃沙茶雞,這些雞件肉質很嫩滑呢,質數不俗; 其後則可加湯作火鍋湯底~ 手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片 (每2位送1碟) 吃火鍋怎能缺少牛肉呢!

愛文芒果忌廉沙冰

青蘋果忌廉沙冰
家人說青蘋果忌廉沙冰酸酸甜甜,也很不錯呢!

盤栽特濃朱古力珍珠

火鍋怎能缺少牛肉呢! 這碟安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片只需輕涮數秒則可享用. 牛肉味濃,肉質細緻,很美味!

手工火鍋拼盤共有8款食物,最喜歡太極冬菇& 黑松露蟹肉餃,前者賣相吸引,蝦膠與冬菇很夾; 後者有濃濃的黑松露香氣,喜歡黑松露的朋友必定覺得滿意~

手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮
炸響鈴與炸魚皮都相當巨大,輕涮數秒,脆脆的很好吃,如果這2款也可無限追加就好la~

另外我們也追加了蔬菜蜂巢豆腐以及8吋長鱈場蟹棒,已經十級飽了.

木糠香芋奶茶布丁
最後吃過甜度適中且幼滑的香芋奶茶布丁,我覺得很滿足喇!

家人第一次吃台式火鍋,覺得新奇又好味,下次再帶家人試試別的菜式呢!

尖沙咀厚福街9號地下
2017-08-22 4180 瀏覽
今日同老婆行開尖沙咀, 行到唔經唔覺已到晚上,記得附近厚福街食肆林立, 各式各樣好味的食物勁多選擇,於是就决定行去搵間好野食,看見這間台式的101邊爐店,二百幾可任食,正合我意,就决定食佢。未食火鍋前,店員已安排小食手工麻辣手撕雞及秘製麻辣木耳,兩者都有點麻辣,先行 刺激你的味蕾,爽!湯底有多款選擇, 我們order了冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,勁多蜆,令湯底更鮮甜,加上底部有一大片冬瓜,倍覺清甜。鍋底的配料豐富,有白蘿蔔、 芹菜 、紹菜 、豆卜……等,令整煲湯味道更濃郁。時令海鮮拼盤,分別有珍寶美國桶蠔、馬刀貝 、游水大海蝦 和卜卜蜆,份量各一,唔夠可另外order,材料新鮮。肉類3選1,最後挑了碟 西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉, 賣相吸晴, 砌到成朵花咁,有點不捨得食入肉。味道方面,豬頸肉肉質味美,爽口彈牙,勁有咬口。台灣夜市火鍋拼盤,勁多滷水嘢, 以大腸、牛肚和腎片最好食,醃製得勁濃鹵水味,口感爽彈,又夠惹味。其它火鍋配料以響鈴和鲩魚片為最佳, 響鈴 好香黃豆味, 非常新鮮和鬆脆。至於鲩魚片就勁爽口,食落好鮮味,又脆皮,正!飲品方面, 以可樂為主,最終選了 巨峰提子 可樂沙冰和柑桔檸檬可樂

台灣夜市火鍋拼盤
就勁爽口,食落好鮮味,又脆皮,正!

飲品方面, 以可樂為主,最終選了 巨峰提子 可樂沙冰和柑桔檸檬可樂沙冰,勁大杯又冰凍,味道甜而易入口,绝對是火鍋的配搭飲料。

最後還有2杯香芋布丁,味道不太甜而滑口,不錯。

總括而言,食物質素佳,限時兩小時已足夠飽肚,招呼又快速,人均消费二百幾算是超值。
2017-08-21
台灣夜市火鍋拼盤
  • 101特選手工火鍋拼盤
2017-08-21 3506 瀏覽
今晚同老友走黎尖沙咀利時商場行街.....之後買完衫梗係要醫肚啦....但係行嚟行去都唔知食乜好...我老友今日又話唔想食日本野.....又唔想食小菜....跟住又話想打邊邊卒之俾我諗到走去101唰唰鍋打個邊爐先....因為打邊爐最緊要地方舒適....張枱仲要夠大可以放好多唔同嘅嘢食....呢間101唰唰鍋就係最好嘅選擇入到去環境都好寛敞架未到七點已經差唔多坐満人我絕對欣賞呢度嘅湯底....比起一般打邊爐坊間嘅湯底選擇多好多我哋揀咗個冬瓜卜卜蜆海鮮鍋做湯底💐💐💐而且佢仲有好多打邊爐食材俾你無限追加嗰啲蟹柳條長過你隻手掌....響鈴粗過你手臂最重要特飲任你無限添飲淨係飲佢兩杯盆栽香芋珍珠奶茶已經回晒本.....因為出邊飲一杯起碼要40-50元....真係抵到嚇死你淨係睇你幾盆野....已經流晒口水....尤其是佢嘅西班牙依比利亞黑毛豬肉片....食到你停唔到口...博博片....而且肉質肥美....另外佢嘅手工丸...粒粒都好有質感....尤其是嗰個墨魚汁了結糖....食落去除咗有墨魚味之外....仲有杏仁粒真係不得了另外如果你一大班人來....仲可以book一間房有自己嘅小天地....
入到去環境都好寛敞架
未到七點已經差唔多坐満人
嗰啲蟹柳條長過你隻手掌....響鈴粗過你手臂
最重要特飲任你無限添飲
真係不得了
另外如果你一大班人來....仲可以book一間房有自己嘅小天地.....仲可以搞個三五知己開心party大醉撐
最後我唔夠飽....老友就叫咗個稻庭烏冬....我就食個出前一丁.....食飽飽....大大滿足歸家去
2017-08-18 169 瀏覽
自從去完台灣食過台式火鍋後一直都念念不忘朋友介紹左呢間台式火鍋店仲要係任飲任食架! 岩晒貪心既我有幾個湯底可以揀我地叫左三杯雞湯底建議喜愛食辣既朋友可以叫大辣啲雞非常爽口,亦都好入味送嘅響鈴同魚皮好大舊又脆口每位亦都可以選擇手工火鍋拼盤或者係滷水拼盤 兩個都充滿台式風味呢度嘅飲品都非常出色,可以無限任飲有可樂特飲、水果茶、珍珠奶茶等杯杯都份量十足!好睇又好飲👍推介佢地既盆栽珍珠奶茶賣相好靚味道好好 誠意出品!追加菜單嘅選擇都好多!有肉類、蔬菜、台式丸類等等總括黎講係香港少有既高質素任食火鍋岩曬喜歡台灣食物同打邊爐既朋友
自從去完台灣食過台式火鍋
一直都念念不忘
朋友介紹左呢間台式火鍋
仲要係任飲任食架! 岩晒貪心既我

有幾個湯底可以揀
我地叫左三杯雞湯底
建議喜愛食辣既朋友可以叫大辣
啲雞非常爽口,亦都好入味
送嘅響鈴同魚皮好大舊又脆口
每位亦都可以選擇手工火鍋拼盤
或者係滷水拼盤 兩個都充滿台式風味

呢度嘅飲品都非常出色,可以無限任飲
有可樂特飲、水果茶、珍珠奶茶等
杯杯都份量十足!好睇又好飲👍
推介佢地既盆栽珍珠奶茶
賣相好靚味道好好 誠意出品!

追加菜單嘅選擇都好多!
有肉類、蔬菜、台式丸類等等
總括黎講係香港少有既高質素任食火鍋
岩曬喜歡台灣食物同打邊爐既朋友
2017-08-17
2017-08-16 180 瀏覽
之前生日食過一次101覺得環境乾淨又野食質素好,所以帶朋友再黎試下。鋪係厚福街非常易搵,樓下有姐姐派票再行上去就可以開餐啦!最早時段係18:30-20:45,我地擇左依段時間,吾會話好多人。因為朋友吾食辣,今次點左酸菜白肉,黎到就聞到陣陣胡椒味,入面有酸菜、白肉、豆卜、津白、姑等配料。101既牛肉好好食,只要落鍋浸2-4下就已經食得,好嫰同油脂分布好平均。第一碟係任食包左,如果想再叫可以再加$仲有距地既響鈴同炸魚皮係超級出色,脆卜卜!最特別仲有墨魚汁烏結糖,其實距係墨魚丸甘既口感,但外形好有趣做到糖甘。距地仲有好多台式飲品同沙冰,比出面其他既火鍋特別得多,吾會只係得汽水同茶比你擇。叫左個巨峰提子水果茶啦,柑桔可樂沙冰。食飽飽,仲有個奶茶布丁。奶茶味濃加上曲奇脆脆👍🏻👍🏻👍🏻無得頂

鋪係厚福街非常易搵,樓下有姐姐派票再行上去就可以開餐啦!
仲有距地既響鈴同炸魚皮係超級出色,脆卜卜!
2017-08-12
  • 手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮
2017-08-16 189 瀏覽
成日都係食打邊爐,食到個人對火鍋越嚟越有要求!最近聽講銅鑼灣間101好有水準,就捉咗班好朋友一齊去試吓!打爐最所重要當然係個湯底,最近勁想食雞煲台式製法台式三杯雞做雞煲火鍋,都幾特別味道又香又辣好好食。肥牛入口即溶,顏色靚不在話下,真係好好好食!豬頸肉爽口彈牙,勁有咬口!仲有鮑魚,生蠔等海鮮新鮮可口。還有自家製嘅響鈴同炸魚皮又香又脆,還有幾款手打肉丸魚丸蝦丸都係任食,重要勁新鮮!酒水飲任,好多特別飲品,樣樣都幾好飲,4百蚊位唔過份!因為係任飲,我同成班朋友勁飲紅酒,白酒,仲有手工啤!啲手工啤真係好好飲,平時出街飲都唔平,呢度居然係任飲!我哋成班兄弟都好開心好盡興!

2017-08-15 476 瀏覽
火店要突圍而出,最重要的就是火鍋配料。和朋友談起尖沙咀有家台式的火鍋店,名字有手工二字,所以我們都很期待這個火鍋晚餐的質素和有什麼特色的食物。餐廳是台式風格,面積頗大,我們早到能坐非常闊落的廂座。店員先給我們調味架,也有可隨意添食的爽口麻辣木耳和麻醬手撕雞,兩者都有心思,不錯啊!這裡的吃到飽套餐可選一精選肉類,加30元一位有四款海鮮就當然加啦~朋友不吃辣,所以點個不辣的台式湯底。剛才說要來吃手工料,那手工火鍋拼盤當然是必選!第二頁的食物可無限追加,除了基本食物也有好多台灣特產。飲品種類也好豐富,果茶奶茶等一應俱全。我們點的是沙茶雞鍋,所以整個都是啡色的。一端上香已經聞到香氣,湯汁味道既濃厚又甜,全滲進雞肉內連肉色也變了。雞肉嫩滑入味,還有蕃茄、洋蔥、豆卜和菇等配料都吸收了湯底精華這是每人加30元追加的海鮮拼盤,有游水蝦,馬刀貝,大蜆和超大隻的珍寶桶蠔,抵食到暈。吃完雞件就急不及待吃海鮮,全部都新鮮,啖啖肉,鮮甜又爽口,尤其桶蠔又嫩滑又鮮,蝦又有咬口。不叫這個好蝕底啊然後就是一盤即炸手工魚皮和響鈴,兩者都好大塊,那響鈴應是平常兩至三倍的大。剛剛炸起有點熱,待一會後直接咬響鈴,脆得碎到周圍

時令海鮮拼盤

然後就是一盤即炸手工魚皮和響鈴,兩者都好大塊,那響鈴應是平常兩至三倍的大。剛剛炸起有點熱,待一會後直接咬響鈴,脆得碎到周圍都是
豆味香濃,就算放湯也很好吃。魚皮相對沒響鈴脆但也很脆,放湯吃有另一番滋味

手工即炸響鈴卷和魚皮

吃完即炸的食物是時候來點肉了,選的是黑毛豬頸肉,堆成玫瑰花狀好精美呢!不要看只有四朵玫瑰,每朵都是有四大片“花瓣”的,脂肪部份不算多,雪花平均分佈,咬下去嫩嫩的好順滑,味道好香又爽口

西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉

接著就是我最期待的手工火鍋拼盤,這裡每一樣都是手工製作,非常有試意。
101特選手工火鍋拼盤

丸和滑類都是店家自己打的,全部都好爽口,味道清甜。我很欣賞太極冬菇,把兩種滑釀在冬菇上,又juicy又多種口感。我們最喜愛的是手工餃子類,把黑松露、芝士、豚肉和蟹肉混合得相當出色,餃子皮又薄,咬下去後濃郁的黑松露和芝士味就湧出來,既香且多汁,好好吃啊

吃了這些限定的火鍋料後肚子已很開始飽,所以任食料不是叫了很多,主攻台式食物。蟹棒是看到那麼大條而點的,味道鮮甜。另外點的是九份芋圓和紫薯水晶包,第一次用甜點類來打邊爐,感覺頗特別啊。兩者都好煙靭有咬口,紫薯球內滿滿的紫薯蓉味道清甜又香濃,沒想到那麼好吃!

差點忘了他們的台式飲品,我倆共喝了四杯不同款的,每杯都份量十足!水果茶不會太甜,清爽止渴。盆栽奶茶是在珍珠奶茶上加忌廉和曲奇碎,茶味香濃不過好好飽
另外可樂沙冰也很爽,冰涼的飲品好適合火鍋飲用!

最後有甜品送,奶茶和香芋木糠布丁,又香又滑呢!

加了海鮮拼盤後每人要三百多元,但是這裡全部火鍋配料都好正,尤其手工拼盤最具心思,盡顯廚師功架。無論湯底,肉類,海鮮,拼盤甚至炸物,味道都好出色
2017-08-08
手工即炸響鈴卷和魚皮
101特選手工火鍋拼盤
2017-08-15 163 瀏覽
厚福街一直都好多好嘢食,今日同朋友來慶祝生日,揀咗呢間嚟打邊爐,呢間唰唰鍋以手工配料為主,連嘢飲都係手工飲品,我同朋友兩個人撐枱腳,都有四人座位坐,非常闊落同舒適。入到座位枱上面已經有前菜手工麻辣麻醬手撕雞,麻辣木耳,手撕雞味道好入味,木耳好爽口。果然係開謂前菜。首先揀底鍋,台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋,蜆既份量好多,鍋既汁帶微辣,唔會話辣到入唔到口。而肉類我哋揀咗手切安格斯prime garde牛頸脊肥牛片,同101特選手工火鍋拼盤。點完單就即刻叫杯野飲,嘢飲都有好多選擇仲要唔係一般嘅汽水嗰啲,仲有分唔同系列,有水果冰茶,可樂沙冰,盆栽奶茶,熱飲...款款都好吸引。我首先揀咗盆栽特濃朱古力珍珠,我朋友就揀咗巨峰提子可樂沙冰,本身以為係普通一杯珍珠奶茶類似嘅嘢飲,估唔到好大杯同埋用咗闊嘅杯加上裝飾真係好似盆栽,而泥用咗Oreo碎,就連啲珍珠都唔同出面街邊飲嘅口感,細細粒咁。加埋有oreo碎,好有口感。巨峰提子可樂沙冰都好大杯,冰凍口感,夾埋打邊爐就一流。開始放野落去,牛頸脊肥牛,好靚嘅肥牛片,牛肉味好重,肉質好嫩滑,食到牛嘅鮮味,同一般打邊爐嘅牛肉唔同。之後當然唔少得手工火鍋拼盤,有3樣都
呢間唰唰鍋以手工配料為主,

入到座位枱上面已經有前菜手工麻辣麻醬手撕雞,
麻辣木耳,手撕雞味道好入味,木耳好爽口。果然係開謂前菜。

首先揀底鍋,台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋,
蜆既份量好多,鍋既汁帶微辣,

同101特選手工火鍋拼盤。

點完單就即刻叫杯野飲,
,可樂沙冰,

開始放野落去,牛頸脊肥牛,好靚嘅肥牛片,牛肉味好重,肉質好嫩滑,食到牛嘅鮮味,同一般打邊爐嘅牛肉唔同。之後當然唔少得手工火鍋拼盤,有3樣都係有黑松露,
最特別嘅係墨魚汁烏結糖,非常有創意第一次見。黑松露蟹子海鮮軍艦,好有創意,
絕對食得出佢材料好新鮮。最特別嘅係啲丸類,好彈口好juice,同街邊味道完全唔一樣,仲要質量咁好,非常吸引。仲有響鈴同魚片超大舊,唔係碎散散嗰啲。

當然唔少得無限追加,
我哋追加左蔬菜類芋絲,

好索湯底味,仲有日式芝士竹崙卷,八吋長蟹棒,
比起吉野家嗰啲超抵食。魚類有脆鯇片脆鯇魚腩。
配料嘅選擇真係好多。

嘢飲無限追加最後我仲叫多杯熱飲暖下胃,
仲有水果茶非常健康。

最尾仲有甜品,都係手工甜品有木糠珍珠奶茶布丁,木糠香芋奶茶布丁,
香芋味好特別淡淡嘅香芋味,唔會死甜,非常特別。
2017-08-15 109 瀏覽
八傻聚會, 朋友推介到101手工涮涮鍋, 本來對一般火鍋沒有任何期待, 但吃過後就明白為什麼朋友要大力推介了餐單有點複雜, 反正人多, 就每樣也來一點吧! 反正以人頭計算, 基本$288,  基本飲品任飲, 不過很喜歡加了其他元素如巨峰可樂, 芒果芬達, 而且也自由配搭, 很有玩味主角出場, 基本上所有肉類都很新鮮, 而且質素不錯, 部份則為手作款式如花之戀豬肉卷(自創名稱 ), 侍應很有心, 每款都會特別介紹, 也會提議如何食法才將味道發揮得最好 ; 響鈴與蟹柳都超級巨型, 最重要是質素很好, 響鈴沒半點油益味, 蟹柳更是啖啖肉, 肉質很結實, 涮起來不會散開, 而且長於男士手掌, 貨真價實之作點的兩個都是雞煲, 特別一提是兩個煲的雞肉都  非,  常,   嫩,   滑,  去到兩小時後雞肉仍然鮮嫩;  其他肉類, 菜類與及滷味類質素也不遜色,  所有食物沒有半點雪藏味,  唯一美中不足是甜品, 奶茶/芋味奶凍, 口感很稀鬆, 吃下去有點吃不是不吃也不是的感覺, 如果改做一般的雪米糍可能較穩陣; 不過今晚這餐也實在大滿足, 高於水平與期待的涮涮鍋

題外話/補充資料: 一行八人餐廳給了我們十人房, 有大電視也有私人空間當然盡興, 但眼見大廳的客座也很寬落, 一點也不擠迫, 冷氣亦充足, 環境算很不錯呢
  • 黑松露蟹肉餃
  • 墨魚鳥結糖
  • 太極冬菇
2017-08-14 189 瀏覽
近期經常想吃火鍋,便約了一眾朋友來吃個台式火鍋~晚市主要分兩個時段 — 1830-2100 及 2100-2330,每位 $288。雖然兩個半小時已經比一般火鍋店的用餐時間長,但我們一致認為時間不足,因為實在太多食物了!店員先為我們準備了九款調味料,齊全這裡另一好處是飲品無限添飲,更是台式特色飲品!我選了杯盤栽珍珠奶茶,無論賣相或味道都很好,加入 oreo 碎口感佳~因不是所有人都喜辣,所以選了不辣的沙茶雞鍋,當中還包含了不少食材如雞塊、豆腐卜、菇菌和菜等。看得出廚師於製作的一番心機,每款食物都比一般火鍋所見的不同。值得一提的是兩款黑松露餃,味道濃而不滯,即使在鍋裡熬得久了也不失松露味。肥牛 — 不算薄身所以熬得久了會容易變韌魚皮和響鈴的份量都很大另點了一些無限追加的配料,惟已吃得挺飽所以也沒叫很多套餐連甜品也包了,木糠珍珠奶茶布丁也是以盤栽相示人,夠哂的骰~這一餐兩個半小時內簡直就像是搏殺般,到最後大家都吃得非常飽,非常滿足~
店員先為我們準備了九款調味料,齊全
盤栽珍珠奶茶
手工拼盤
肥牛 — 不算薄身所以熬得久了會容易變韌
魚皮和響鈴的份量都很大

另點了一些無限追加的配料,惟已吃得挺飽所以也沒叫很多
木糠珍珠奶茶布丁

2017-08-10
盤栽珍珠奶茶
手工拼盤
2017-08-13 97 瀏覽
早幾日妹生日一家人出左去尖沙咀食火鍋,呢間火鍋仲有台式滷水小食。個套餐叫極上吃到飽,聽個名即刻諗有冇咁飽先前菜係手工麻辣手撕雞同秘製麻辣木耳,聽個名好麻辣但係食落只係小小麻辣,都幾好食。可以追加架我哋揀咗個冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,個鍋同個餐名真係名副其實,見到佢都飽呀海鮮拼盤要加錢追加,好就好在可以個別咁叫,5個人去唔一定要一加加5個 ,佢嘅美國桶蠔大大隻,游水海蝦都好新鮮套餐每兩位就會送一碟手切安格斯牛頸脊,西班牙黑毛豬豚肉片同埋西班牙黑毛豬頸肉,我地可以試晒兩樣 牛頸脊分量十足,牛味香濃。西班牙黑毛豚肉片肉質鮮嫩,食落都幾滑 101手工火鍋拼盤同埋台灣小食拼盤呢可以按比例叫架!我地叫左3:22份夜市小食已經好多,建議想試嘅朋友點1份就夠了,因為手工拼盤更吸引我見到呢個情況我當堂飽左火鍋點可以冇嘢飲,佢呢度嘅款式都好多架,有水果冰茶、有沙冰仲有一啲台式特式嘅奶茶而且沙冰都係任飲架妹妹呢個生日真係飽啦

牛頸脊分量十足,牛味香濃。
西班牙黑毛豚肉片肉質鮮嫩,食落都幾滑

我見到呢個情況我當堂飽左
妹妹呢個生日真係飽啦
2017-08-12 93 瀏覽
琴日媽媽生日,揀左好耐,最後揀左呢間! 貪佢有大大杯沙冰任飲,有牛頸脊!平時出面食牛頸脊勁貴,呢度包埋前菜係麻辣雞絲同埋木耳湯底揀左冬瓜卜卜蜆,原來有冬蟲草同紅棗,好多料!! 比想像中清甜蜆肉有好多冬瓜好大一塊,好夠淋!每人$30 多一盤海鮮,蠔都幾新鮮 大大粒,馬刀貝勁甜黑毛豬薄片 好嫩滑我最想食嘅牛頸脊煮到粉紅色 真係好嫩好有牛味,份量好多!個餐包埋手掌咁長嘅響鈴同埋新鮮即炸嘅魚皮魚皮嘅size大過出面買嘅好多,好脆口,點完湯都仲脆口的,媽媽好鐘意!響鈴好吸湯,呢個湯底清得黎唔油膩,岩晒! 呢個手工拼盤夠晒睇頭,好靚呀! 每樣野一人一粒。墨丸同蝦丸有芝士釀係入面,有芝士味,唔會蓋過墨魚同蝦味。三種丸最鐘意蝦丸,真係好有鮮蝦味呀!餃方面,兩隻餃都好重黑松露味鐘意食冬菇嘅話一定要試太極冬菇。冬菇好新鮮,上面係黑白墨丸。鳥結糖最特別!佢用墨魚、墨魚汁、雞軟骨同冬菇絲整,呢間嘅特別之處係雞軟骨比較粗粒,所以食落口感豐富d其實食左咁多已經好飽,佢仲有任食嘅火鍋料可以加,我只點了菇類、菜、蟹棒同埋脆肉脘腩。蟹棒好長,唔會淋晒散晒,幾有口感!值得試脘腩爽口,有魚味!任點沙冰我地試左好多款,推薦柑
琴日媽媽生日,揀左好耐,最後揀左呢間!

前菜係麻辣雞絲同埋木耳

蜆肉有好多

冬瓜好大一塊,好夠淋!

每人$30 多一盤海鮮,蠔都幾新鮮 大大粒,馬刀貝勁甜

黑毛豬薄片 好嫩滑

我最想食嘅牛頸脊
煮到粉紅色 真係好嫩好有牛味,份量好多!

個餐包埋手掌咁長嘅響鈴同埋新鮮即炸嘅魚皮

蟹棒好長,唔會淋晒散晒,幾有口感!值得試
脘腩爽口,有魚味!

任點沙冰我地試左好多款,推薦柑桔檸檬配7喜沙冰!

甜品好滑,有濃濃嘅香芋味又有班蘭味

呢餐感覺上好抵! 特別嘅款色好多,有海鮮又有靚牛肉豬肉。任食嘅價錢,但係幾高質
誠意推薦!
  • 101特選手工火鍋拼盤
  • 手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮
  • 冬瓜卜卜蜆鍋
2017-08-02 984 瀏覽
這幾天天氣又熱又焗,空氣污染指數極高,一踏出屋企門口,已經開始出汗,連落街食飯的意慾都沒有,徧徧朋友們約去打邊爐。幸好店內冷氣頗大,並不感到熱。每枱有個獨立的自助醬料,都是的蒜辣椒葱。我們點了$288/位的套餐,包括任飲無酒精飲品。飲品款式眾多,有水果茶,可樂沙冰,珍珠奶茶等。巨峰提子可樂沙冰,很有美感,SIZE巨型,提子味跟可樂都幾夾。特濃朱古力珍珠,朱古加很濃味,上面有些OREO碎,但太多冰,越飲越淡。冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,材料豐富,有蜆,冬瓜,豆卜等,湯底不咸,味道鮮甜。豬肉片切得薄,但有陣豬肉腥味,味道比牛肉差,肉質很腍。牛頸脊肉味濃郁,肉質嫩,很有咬口。炸魚皮及響鈴都很脆,但響鈴一碌落湯就散開,要輕輕地夾。手工火鍋拼盤有三款丸、兩種餃子及其他火鍋料。兩款的芝士丸內面都是釀了芝士,一碌即食會有爆芝士的效果,鮮打丸來說都比較硬身,不夠彈牙,蝦丸略為好食。牛丸味道普通,都是比較硬身。兩款餃子都是黑松露做,而黑松露確實很香,餃子皮煙韌,但肉餡比較硬。太極冬菇菇味香,但釀上去的墨魚膠都是很硬。任食紙蟹捧味道不錯,有肉絲。木槺奶茶布丁有很濃的奶茶味,但布丁比較稀,味道太甜。
幸好店內冷氣頗大,並不感到熱。

每枱有個獨立的自助醬料,都是的蒜辣椒葱。
醬料

巨峰提子可樂沙冰

特濃朱古力珍珠

卜卜蜆

豬肉片切得薄,但有陣豬肉腥味,味道比牛肉差,肉質很腍。
豬肉片

牛頸脊肉味濃郁,肉質嫩,很有咬口。
牛頸脊

炸魚皮及響鈴都很脆,但響鈴一碌落湯就散開,要輕輕地夾。
炸魚皮及響鈴
手工火鍋拼盤有三款丸、兩種餃子及其他火鍋料。
手工火鍋拼盤

墨丸

牛丸味道普通,都是比較硬身。
牛丸
黑松露餃
太極冬菇菇味香,但釀上去的墨魚膠都是很硬。
太極冬菇

任食紙
蟹捧味道不錯,有肉絲。
蟹捧

木槺奶茶布丁有很濃的奶茶味,但布丁比較稀,味道太甜。
木槺奶茶布丁
2017-08-01