2017-08-29
今次去食101手工刷刷鍋, 地點在尖沙咀, 但地下門面唔太起眼, 在嫲嫲辣辣隔離部分卡座隱密度唔差,雖然同在大堂,間隔上令人多左私人空間嘅感覺8點45前入座食手工拼盤每位$288, 睇落比一般火鍋貴少少, 但食過唔會失望套餐首先有2款可以無限追加的既前菜 手撕雞和木耳 手撕雞入味, 木耳爽脆, 但係為左之後的食物, 要忍住口唔追加鍋唔叫湯底,而係主菜,今次食左冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,裡面有一大塊冬瓜和一堆卜卜蜆,仲有蘿蔔,鮮菇,娃娃菜,紅棗,松草花,豆卜,蕃茄,洋蔥滿滿一大鍋,味道鮮甜肉類分黑毛豬肉片,安格斯肥牛片和黑毛豬頸肉,每2人一碟而海鮮則要加購。拼盤分101特選手工鍋拼盤和台灣夜市火鍋拼盤,每1人揀1款,結果同朋友一齊揀手工拼盤,睇落比較有特色,唔常見。朋友比較鐘意蟹肉餃而我就buy墨魚汁鳥結糖和蝦丸墨丸,好咬口又好味仲有巨型響鈴和魚皮響鈴足足同嗰鍋一樣長,新鮮好味食到好happy基於套餐嘅份量已經夠食得飽無限追加火鍋配料唔敢要太多惜食唔可以浪費所以依肚嘅上限淨係追加娃娃菜,足八寸長鱈場蟹棒和台灣腸輪到無限飲,酒精類都要加錢一開始先要水果茶,幫助下消化水果茶大大杯,唔會太甜,一邊食火
套餐首先有2款可以無限追加的既前菜 手撕雞和木耳
滿滿一大鍋,味道鮮甜
冬瓜卜卜硯海鮮鍋
肉類分黑毛豬肉片,安格斯肥牛片和黑毛豬頸肉,每2人一碟
而海鮮則要加購。
朋友比較鐘意蟹肉餃
而我就buy墨魚汁鳥結糖和蝦丸墨丸,好咬口又好味
101特選手工火鍋拼盤 + 手工響鈴魚皮 + 西班牙黑毛豬肉片
仲有巨型響鈴和魚皮
響鈴足足同嗰鍋一樣長,新鮮好味食到好happy
基於套餐嘅份量已經夠食得飽
無限追加火鍋配料唔敢要太多
惜食唔可以浪費
所以依肚嘅上限淨係追加娃娃菜,足八寸長鱈場蟹棒和台灣腸
輪到無限飲,酒精類都要加錢
一開始先要水果茶,幫助下消化
水果茶大大杯,唔會太甜,一邊食火鍋一邊飲冰涼野飲,無得彈
續杯分別再係水果茶和可樂砂冰
砂冰同樣大大杯
然後順手影左路過嘅飲品
醬汁選擇比較少,沒有沙嗲醬
甜品係布丁,分別係珍珠奶茶布丁和香芋奶茶布丁
前題係嗰肚仲有位攝,所以2人合食1個試下。