2020-06-20 315 瀏覽
龍華個名應該冇乜香港人未聽過,由細到大,阿媽耐唔耐都要想當年,話細細個時外公帶佢地一家十口黎龍華食乳鴿,大人一隻,細路半隻,嗰個年代黎龍華食乳鴿的確係幾巴閉,普通人家都唔會黎食。雖然而家龍華喺香港人眼中已經唔係咩高檔食府,但因為位置偏遠,我都從來冇同屋企人黎過,係幾年前同朋友黎食過。趁阿媽就黎生日,就帶佢黎懷舊下,五十年冇黎,環境當然唔同晒,乳鴿可能真係冇以前咁好味,又或者係我地見識多左食多左好野,先會覺得佢冇人講到咁好食,不過喺長輩嘅笑容中,會知道哩隻乳鴿同以前一樣咁好食。龍華分左幾個廳,記得幾年前黎幫趁,最近門口左邊哩個主廳入面會有人唱歌,坐滿晒人,冇訂枱嘅話就只可以坐偏廳,近年社會運動加上最近嘅疫情,客量都大不如前,主廳都只係七八成滿。龍華脆皮燒乳鴿($98/隻) - 黎龍華食飯,每枱都必它會點一碟乳鴿。乳鴿皮閃令令食落脆脆地,鴿肉唔會太老,味道冇出面食倒嘅乳鴿咁鹹,對老人家黎講健康啲,我鍾意鹹啲就會再蘸淮鹽。沙田風味豉椒炒蜆($168) - 炒蜆冇沙,都算幾厚肉,但空口食有啲偏鹹,配白飯應該可以食多兩碗飯。鮑粒海皇福建炒飯($138) - 炒飯都幾大碟,夠四個五個人食,上面鋪滿

沙田風味豉椒炒蜆
沙田風味豉椒炒蜆

鮑粒海皇福建炒飯($138) - 炒飯都幾大碟,夠四個五個人食,上面鋪滿鮑粒、蝦、肉粒、冬菇粒、紅蘿蔔同芥蘭粒,茨汁夠多,就算食到最後,每啖飯依然有汁,都幾好食。
鮑粒海皇福建炒飯
木桶豆腐花($78) - 豆腐花係限量,通常點菜時,侍應都會叫你食晒所有野先落單,所以想食嘅最好早啲到,如果唔係食完飯想點都已經賣晒。豆腐花細細桶,大約係二至四人份量。
木桶豆腐花

豆腐花有凍同熱,天氣熱我地就揀左凍,都仲幾滑。
木桶豆腐花
龍華名氣近年已經大不如前,好多人都話佢啲野差左好多唔好食,今次再黎,雖然味道講唔上驚為天人,但亦冇啲人講得咁差,味道正正常常,一間咁有歷史同集體回憶嘅老飯店而家真係買少見少,有時間嘅都值得黎幫趁下當郊遊。
2020-06-16 325 瀏覽
老婆生日好想給她一個驚喜! 聽過老婆說小時候和家人常來, 這些年老婆家人早已離開, 所以很想和她來, 現在我就是家人延續下去...經過門口掛滿紅燈籠的長走廊,經過孔雀, 老婆特別雀躍,  餐廳內都有幾枱客,不多人可能下午關係牆上掛滿了各式各樣舊照片,可見這裏的確有不少歷史,有一種時光倒流的感覺.餐牌寫了1938年, 完全未出世呢喃食物選擇很多,不要看價錢,  看推介有大拇子公仔選。上菜速度令人滿意,主菜: 馳名的脆皮乳鴿, 雀巢椒鹽水晶鴿蛋, 特色干炒牛河, 新鮮菠蘿咕嚕肉湯: 生磨杏汁燉白肺湯, 素翅竹笙海皇羹馳名的脆皮乳鴿皮脆肉也嫩,味道有淡淡豉油味, 服務女店員上菜, 有手套, 一碟(淮鹽+喼汁), 還細心提醒, 先直接吃乳鴿試味, 不用點鹽!菠蘿咕嚕肉,上枱賣相都不錯,橙色咕嚕肉配上新鮮菠蘿!菠蘿都新鮮,咕嚕肉炸到好脆,入口啖啖肉, 加上加上甜酸汁超想要一碗白飯, 但我們有干炒牛河, 所以放棄!雀巢椒鹽水晶鴿蛋, 香口惹味!特色干炒牛河一上桌很香有鑊氣, 很多牛肉, 很軟身易咬, 河粉完全沒油淋淋黏糊糊, 相反條條分明以幼河粉炒, 大量洋蔥爽口帶甜, 完美!我和太太連乳鴿都放下
老婆生日好想給她一個驚喜!
餐牌寫了1938年, 完全未出世呢喃
食物選擇很多,不要看價錢,  看推介有大拇子公仔選。
湯: 生磨杏汁燉白肺湯, 素翅竹笙海皇羹

龍華脆皮燒乳鴿

超想要一碗白飯, 但我們有干炒牛河, 所以放棄!
新鮮菠蘿咕嚕肉
雀巢椒鹽水晶鴿蛋, 香口惹味!

雀巢椒鹽水晶鴨蛋

特式干炒牛河

我和太太連乳鴿都放下, 搶吃,哈哈!
  不得不說燒乳鴿冷了外仍脆....奇怪.
最最好飲湯真的沒別家煮到.

生磨杏汁炖白肺
生磨杏汁炖白肺湯

材料:雞腳, 去油金華火腿, 豬肉.....完全不油白雪雪湯底, 杏仁味濃, 2件白肺真的很白, 肯定廚師一定花了很多時間處理.
味道又潤又鮮來形容.

海皇羹可能比較失色, 不竟有些味精感覺, 口感不錯竹笙爽爽, 蝦肉, 蟹肉, 素翅好粗很好, 老鼠喜歡加醋吃.是她小時候最愛.
蟹肉竹笙素翅海皇湯

整體來講,老婆很滿意, 也許我們比較幸運, 當日星期日不多客人, 食物都有穩定水準, 之前見負評如潮擔心過.
以馳名幾十年,有實力先可以生存, 覺得可以話代表香港老牌, 之前負評是服務問題, 同做活動時平價但降低食物級數. 實在錯誤!
龍華酒店也許是上一代很多人的回憶,如果食物的水準保持高質, 價錢不是問題.
2020-06-14
特式干炒牛河
生磨杏汁炖白肺湯
蟹肉竹笙素翅海皇湯
2020-06-15 74 瀏覽
今日來到沙田逛完IKEA 購物後順便吃個晚餐,於是來到附近這間充滿懷舊氣息的龍華酒店,一嚐其出名的炸乳鴿。一進門口是長長的走廊,兩旁掛起紅色燈籠,富有古色古香。今晚都很满座,很多人因為乳鴿慕名而來。紅燒頂鴿即點即炸,熱騰騰,香氣撲鼻。乳鴿顏色鮮艷有光澤,皮脆肉滑,肉質香甜而嫩滑,完全無騷味,炸得剛好熟,令人吃不停口。砂鍋鮑粒鴿崧炒飯以砂鍋端上可以保持熱度,飯粒煙韌香甜,粒粒分明,炒得乾身而入味,材料豐富,有鮑魚粒和鴿崧等,口感層次豐富。蟹肉竹笙素翅海皇羹湯底清甜可口,有多款新鮮材料,蟹肉和竹笙飲湯底更鮮甜,素翅爽滑彈牙。雞茸粟米魚肚羹湯底較濃郁,清甜滑溜,粟米清甜爽口,滋潤美味。蒜茸白菜仔一上檯後香味散發,炒得很夠鑊氣,爽脆清甜,蒜蓉味得入味。

紅燒頂鴿

砂鍋鮑粒鴿崧炒飯

蟹肉竹笙素翅海皇羹

雞茸粟米魚肚羹
湯底較濃郁,清甜滑溜,粟米清甜爽口,滋潤美味。

蒜茸白菜仔
一上檯後香味散發,炒得很夠鑊氣,爽脆清甜,蒜蓉味得入味。
2020-06-14 132 瀏覽
Sensing that the situation was getting stabilized, i decided to bring my parents out for dinner tonight. Lung Wah Hotel was an old school traditional restaurant that have been operating for more than 70 years. It was located at Sha Tin, along that stretch of highway. Their decor was very traditional, with their staffs mostly in their advanced ages. They sold several Cantonese cuisines, with their signature dishes such as pigeon, chicken porridge and tofu pudding etc.Deep fried crisp and juice pi

Deep fried crisp and juice pigeon - This is a must order dish, considering every table will order it. The skin was deep fried till soft and crispy, with the skin shining on the surface. Meat was juicy and chewy too.

Chicken congee - It was cooked till soft and smooth, and was tasty as well. It absorbed the essence of the chicken, thus it was sweet as well. Chicken was chewy and smooth, fresh as well.

Sweet and sour pork with pineapple - Pineapple was very juicy and sweet, complimenting well with the sweet and sour pork. Pork was crispy on the edges and was chewy and sweet as well.

Steamed salted fresh horsefish - It was considered small in size and thin in texture. It was salty in taste and fish was fresh, with the ginger complimenting the taste.
2020-06-13 326 瀏覽
兒時我住在沙田, 所以特別有感情, 已經10年沒有到過龍華酒店很是懷念。 剛巧朋友提起,一於去食晚餐懷緬一番。😅這裡跟以前裝修沒有大分別,還是古色古香的裝潢。 來這裡一定吃最馳名的燒乳鴿,還要原隻上😍,記憶總是小孩時爸爸媽媽帶我來這裡吃這味菜。 乳鴿上檯,蠻大隻呀~😋😋熱辣辣的,帶上手套用手撕開的感覺真痛快🤣🤣。薄薄的皮燒得很脆,肉質嫩滑,醃肉後帶出鴿的鮮味。👍菜膽煎釀手做豆腐,豆腐上面鋪滿豬肉碎,微微煎香,配上特別的獻汁,應該有蠔油,很野味! 另外,不知是否用上山水豆腐,特別香滑,旁邊配上菜心,菜心很幼嫩爽甜。翡翠帶子蝦球,翠玉瓜代表翡翠,煮得爽脆,帶子蠻大隻,鮮味十足😍,蝦新鮮爽滑,份量很多。👍小孩喜愛吃小籠包,我們點了一份4粒,咬一口肉汁滿瀉,肉味十足。😋總括來說,這裏食物質素好,又有傳統風味,難怪這麼多年都可以屹立不倒。

這裡跟以前裝修沒有大分別,還是古色古香的裝潢。

紅燒乳鴿

小籠包
菜膽煎釀豆腐
  • 乳鴿
2020-06-12 216 瀏覽
私房菜遍布港九新界,很多以中國風為主題卻總是欠缺神韻,總是少了股味道。沙田友介紹「龍華」,以其獨特性及高品質美名。「火冷灯稀霜露下,昏昏雪意云垂野」,雨點似雪遍遍落下,真有幾分意境。現在都市人總會拿手機落印,冀望在繁忙的日子留下一點倩影。店內感覺與大門及走廊有點不同,感覺似懷舊茶館,牆身及天花以白色為主調。菜單里款式不少,選了一份二人餐及單點小份豆腐花。溫馨浪漫二人餐套餐里基本已包括店馳名燒鴿,魚蝦肉均有,再配搭一碗香港土著雲吞麵。每份份量不多,但食材新鮮,即叫即造,質素很不錯。龍華紅燒鴿壹隻紅燒鴿外皮薄而脆,肉質鮮嫩肉汁豐富,原隻熱騰騰上桌,油脂分布平均,香嫩惹味。店家貼心提供即棄手套,但因為燒鴿即燒即出,還是要小心燙手。美極豉油煎海蝦海蝦個頭大而蝦味濃郁,外脆香脆,肉質新鮮飽滿結實,口感彈牙爽口,醬油香咸度適中。懷舊鮑魚蒸豆腐鮑魚個頭不大,個頭圓潤厚身,質地爽口彈牙。豆腐自家磨製,質感似老豆腐,豆腐密度更高,豆味更濃郁。亞洲風味叉燒肉店家嚴選優質黑豚肉,肉質結實鬆化爽口,肉味純粹,微燻自家製叉燒汁,味道蜜香而不膩。香港特色雲吞麵經典雲吞麵,四顆圓滾雲吞,外皮薄滑,餡料豐富鮮美富湯汁

溫馨浪漫二人餐

龍華紅燒鴿壹隻

美極豉油煎海蝦

懷舊鮑魚蒸豆腐

亞洲風味叉燒肉

香港特色雲吞麵

經典雲吞麵,四顆圓滾雲吞,外皮薄滑,餡料豐富鮮美富湯汁。

原味手造豆腐花
吃完蒸豆腐必要一嚐豆花,兩者質感對比大。豆腐花滑不溜口,質感較輕薄幼嫩細緻,必點之選。

整體來說,若果不嫁意距離地鐵站遠點,還是很推薦來一趟感受古舊情懷,打卡照像留影。
  • 紅燒乳鴿
  • 山水豆腐花
2020-06-10 351 瀏覽
今天家裏換煮食爐,估計近傍晚才安裝好,不想太晚才煮飯,所以一早便訂了位去沙田最古老園林式酒家 "龍華酒店" 食晚飯。由沙田火車站起步,沿排頭街、港鐵車軌旁一直行,途經一列幾層高村屋,行大約十分鐘,見到行人天橋止步,天橋旁邊便是酒樓入口,門口掛了很多紅燈籠,通過門口又是一條小徑,沿途亦掛了璀璨奪目的紅燈籠,令人有種遠離煩囂,進入另一景地的感覺。雖然酒樓已有八十年歷史,但早幾年經過翻新,且地方很大,還設有戶外庭園,客人可選擇室內或室外用餐,感覺休閒。脆皮燒乳鴿 $98/隻一埋位二話不說先叫隻脆皮燒乳鴿,可一開四或一開二,甚或原隻上亦可,我們則選擇一開四,方便進食。龍華選用26-28日大,8-10両重頂鴿,所以食起來肉質較嫩,鴿身也較多肉。火候剛剛好,外皮金黃香脆,肉厚多汁,不用蘸上附設的調味料也經已很入味。杏汁燉豬肺湯($88 一位用)這款湯製作工序繁多,坊間較少餐廳供應,所以每當餐牌上見到,我多數會點。湯呈奶白色,杏汁味濃郁,入口順滑;湯料還有雞腳、軟嫩的切粒豬肺,中醫話此湯具潤肺平喘功效,在這段新冠肺炎疫情當道其間,作為保健湯也不錯。菜膽枇杷豆腐 $118豆腐用蒸的方法煮成,再淋上芡汁
沙田最古老園林式酒家 "龍華酒店" 食晚飯。

脆皮燒乳鴿

脆皮燒乳鴿 $98/隻

杏汁燉豬肺湯

杏汁燉豬肺湯($88 一位用)

菜膽枇杷豆腐

菜膽枇杷豆腐 $118
豆腐用蒸的方法煮成,再淋上芡汁,所以不油膩,豆腐內在軟嫩,有少少粹肉、菜在其中,有營養,味道豐富,配菜還有我最愛的草菇及菜膽,清清地,大人細路都適合

砂鍋鮑粒鴿崧炒飯食

砂鍋鮑粒鴿崧炒飯食168
份量足夠四人分;香氣撲鼻,黃黃綠綠顏色頗吸引,內有小鮑片、經醃製的鴿崧,口感豐富,飯粒分明,有蛋香,味道剛好不太咸;砂鍋能保温,一直保持著炒飯熱騰騰,食到最尾還覺得很有鑊氣呢。

原味手造豆腐花 (2-3位用) $ 78
用上木桶盛載,別有一番風味,豆腐軟滑又夠凍,淋上清香的桂花糖水,既有花香亦有豆香,消暑一流。

茗茶 $13 /位

星期六的晚上,客人多以一家大小為主,其次是三五成群,甚至有幾對情侶專程來食乳鴿,可見到龍華食乳鴿彷彿已是必然的事,不過對我而言, 除了美味的乳鴿外,門口那隻精靈趣緻的白色鸚鵡, 以及員工親切的服務態度,也是我再次到訪的主要原因。

2020-06-06
脆皮燒乳鴿
杏汁燉豬肺湯
菜膽枇杷豆腐
砂鍋鮑粒鴿崧炒飯食
2020-06-09 254 瀏覽
以前每次乘火車到大埔,都總會望到龍華酒店的,如此充滿懷舊氣息的建築物,卻從未踏足過,就趁六月份的一個閒日,帶媽媽到沙田遊玩,順便吃吃馳名乳鴿!我們從沙田火車站出發,經過新城市中央廣場,再往前走就到上禾輋村,大約15mins步程便到龍華酒店. 酒店的通道兩旁掛滿一列列的紅色燈籠,充滿中國風,相信外國遊客必定很喜歡~餐廳面積相當大,有戶外& 室內用餐區,天氣如此炎熱,選坐室內就最適合不過~ 內裡空間很大,有不少八人圓桌,至於4人桌相對來說較少呢~ 雖然是六月份的一個平日,但也有不少冒名而來的的食客~午市時段,除了小菜提供外,也有不少點心選擇,總能挑選到想吃的東西. 龍華原隻蒸蝦餃 $39 一客4件的蝦餃,外皮晶瑩而煙韌,內裡是爽口鮮味的蝦肉,是一客有水準的蝦餃~龍華糯米包 $39 現在已甚少地方有糯米包供應,當見到後就最想點來吃. 黃澄澄的糯米包隻隻都很飽滿,內裡的糯米飯粒粒煙韌,配以鹹香的臘味,味道很豐富. 不過原來糯米包底部是沒有包着皮的,只有面層覆蓋到,有點奇怪呢! 椒鹽軟殼蟹 $69 即叫即炸的椒鹽軟殼蟹很大隻,炸得鬆脆且油份不多,甘香美味. 龍華脆皮燒乳鴿 $98/ 隻

龍華原隻蒸蝦餃 $39

龍華糯米包 $39

椒鹽軟殼蟹 $69
即叫即炸的椒鹽軟殼蟹很大隻,炸得鬆脆且油份不多,甘香美味.

龍華脆皮燒乳鴿 $98/ 隻
原隻上的脆皮燒乳鴿熱辣非常,外皮很香脆,肉質嫩滑且充滿肉汁,每人吃一隻也絕不過份~

特式乾炒牛河 ($128)
鑊氣十足的乾炒牛河碟頭很大,我們每人分到2大碗. 牛肉份量下得慷慨,大大片的亦不韌,加上滑溜的河粉,難怪這是當年李小龍最喜愛的菜式~

原味手造豆腐花 $78
本來是想叫黑芝麻手造豆腐花的,可惜當日未有供應,故要來了原味手造豆腐花. 吃一口時方發覺豆腐花是冰凍的 (難道是天氣炎熱故只提供凍豆腐花?) 配上桂花糖水,淡淡的味道有助解暑. 不過個人還是偏好吃熱辣辣的豆腐花.

P.S. 離開前去看孔雀,可惜未能見到孔雀開屏,不知道孔雀何時才會開屏呢?

沙田下禾輋村22號

2020-06-09 61 瀏覽
呢間龍華酒店真係歷史悠久,充滿懷舊風格,條燈籠🏮小徑真係好有象徵性呢度仲有亭園雅座感覺特別舒暢開懷進入餐廳門口前,突然聽到一句”hello”,原來係呢隻鸚鵡🦜同我哋講好得意呀!之後再撩佢講嘢,佢就一直定格,唔睬我,實在太有性格🤣🤣黎到當然要叫馳名既乳鴿喇餐廳好貼心,會提供膠手套乳鴿即叫即燒,熱辣辣的,咬落好juicy,仲唔會好油果然係必食之選砵酒薑蔥焗廣島蠔一鍋有8隻,蠔隻脹卜卜好有鮮味味道好惹味又有鑊氣清炒有機菜心呢碟菜心既擺盤都非一般,排列得好整齊菜心好嫩好翠綠姬松茸花膠螺頭燉雞湯反而個燉湯令我有啲失望,飲落咸左啲飲唔到材料本身既清甜味道!

呢度仲有亭園雅座
感覺特別舒暢開懷
黎到當然要叫馳名既乳鴿喇

餐廳好貼心,會提供膠手套
乳鴿即叫即燒,熱辣辣的,咬落好juicy,仲唔會好油
果然係必食之選

砵酒薑蔥焗廣島蠔
一鍋有8隻,蠔隻脹卜卜好有鮮味
味道好惹味又有鑊氣

清炒有機菜心
呢碟菜心既擺盤都非一般,排列得好整齊
菜心好嫩好翠綠

姬松茸花膠螺頭燉雞湯
反而個燉湯令我有啲失望,飲落咸左啲
飲唔到材料本身既清甜味道!
2020-06-08
  • 燒乳鴿
2020-06-08 220 瀏覽
雖然龍華酒店在香港歷史悠久,開業至今已逾 50多 年,但我今日才是第一次來到這裡見識。位於沙田下禾輋村,位置比較偏僻,見到門口仍然要走數十級樓梯才到,沿路都掛上龍華的紅色燈籠。來到中庭便是用餐之處,亦有露天座位可選。餐廳沒有豪華的裝修,周圍掛滿多張跟餐廳歷史相關的照片,這裡是以前經常拍劇的場地,所以亦掛滿很劇照。餐牌都很懷舊,有點心及小炒,當中龍華的山水豆腐花,紅燒乳鴨及雞粥更譽為沙田三寶。倆口子,未能叫齊三寶,只有紅燒乳鴨及山水豆腐花。紅燒乳鴨$98一隻,不算便宜,但炸得金黃,皮脆肉嫩,食落會有一陣陣滷水味。這裡的水山豆腐花是一桶桶的,$75一小桶是2-3人份量,但我們兩個人其實都可以分到2小碗。豆腐花很滑口,這裡沒有黃糖,而是用上桂花糖水來代替,令豆腐花多了一陣陣的桂花香,不錯啊!另外點了一些點心,有煎腸粉,馬拉糕,蝦餃及鯪魚球,點心最緊要夠熱,這裡做得到。另外要讚的是馬拉糕及蝦餃,馬拉糕很鬆軟,食落有一陣陣庶糖香,而蝦餃做得皮薄,內邊還有一隻大蝦。侍應們的服務亦不錯,很有禮,又會主動換碟及倒茶。
紅燒乳鴨

水山豆腐花

侍應們的服務亦不錯,很有禮,又會主動換碟及倒茶。
2020-06-07
紅燒乳鴨
水山豆腐花
  • 山水豆腐花,紅燒乳鴨
2020-06-07 99 瀏覽
住左喺沙田好多年,除咗細個嚟過一次之外,好耐都冇嚟過龍華酒店,今次同屋企人嚟一齊食飯,發現呢度除咗好有特色之外,食物質素亦非常好,仲超大份,好抵食!先講個環境,周圍都充滿中國特色,門口嘅大紅燈籠仲好適合打卡。行入少少仲見到有孔雀園,我哋好好彩見到孔雀開屏添呀,好靚!食物方面,黎呢度應該每台都會必點紅燒乳鴿。皮脆肉嫩四個字絕對啱晒嚟形容佢哋,加小小椒鹽同喼汁,一人一隻絕對冇問題。黎到沙田梗係要食馳名嘅雞粥,呢度有一鍋同一碗選擇,我哋只係要咗一碗,但睇吓個碗係講緊咁大!足底好綿滑,師傅落咗啲腐皮食落更香。d雞大大件,雞味仲好濃。之後仲要左碗超足料既海鮮羹,入面有蝦仁,帶子,竹笙,素翅,蟹肉,啖啖滿足。最後要左芝士龍蝦伊面,同樣地份量驚人!有2大隻爆肉既龍蝦,夠哂鮮甜彈牙。個芝士汁唔會太漏太杰,而且好欣賞師傅會用火灸燒表面,有陣陣焦香。咁既價錢,真材實料,真係好抵食!

行入少少仲見到有孔雀園,我哋好好彩見到孔雀開屏添呀,好靚!

咁既價錢,真材實料,真係好抵食!
2020-06-07 55 瀏覽
同老婆好耐沒有去過沙田行街食飯喇,老婆想食未食過既野,但又想食中菜。于是搵下有邊間好食,比我地搵到間沙田 龍華酒店,這間是一間懷舊茶座,在香港出名的茶座已經買少見少了,好久是一個名人勝地。這個勝地有戶外、又有室內座位的全幢懷舊餐廳,長長的路鋪滿大大的紅色燈籠,這個又是打卡影相勝地。【馳名沙田雞粥(大碗)】沙田雞粥都是這裡名菜之一,粥底非常綿,雞又夠入味,粥底裡都亦有超級香濃雞味,肉質又嫩滑。【脆皮乳鴿 $98/1】 龍華最出名係脆皮乳鴿,枱上會提供膠手套給我們用手食,一來到新鮮熱辣辣的乳鴿終於上台了,皮脆肉嫩,又夠入味仲要好juicy。之後食完一隻都忍不住再叫多隻來食。值得推介!!【豉油皇虎蝦-6隻】虎蝦夠大隻,每一隻都有成個碗咁大,蝦肉口感紮實啖啖肉,又夠彈牙。既廚房夠曬穫氣,豉油皇連蝦殼都炒得好香。

【馳名沙田雞粥(大碗)】

【脆皮乳鴿 $98/1】

【豉油皇虎蝦-6隻】
2020-05-30
  • 脆皮乳鴿
2020-06-03 83 瀏覽
這間龍華酒店80幾年歷史!地方十分之有懷舊feel!真係可以見証過去年代的從現!地方相當之用來打咭非常之唔錯!懷缅過去!。這間店舖非常之大!地方坐著感覺好舒適!。至於食物方面:最出名红燒乳鴿!賣相非常吸引!睇見都想食!味道非常一流入哂味!鴿肉嫩滑咬入口好有口感!又唔會覺得靱!真係冇得頂!😋😋😋。松仁大良帶子炒鮮奶!賣相真係好靚!食入口非常之又口感十分嫩滑!味道恰恰好!食入口真係唔錯!。沙田風味豉椒物炒蜆!真係夠哂穫氣!原汁原味夠哂風味!味道又唔過咸同埋過辣恰恰好!真係冇得定!。豆腐花十分之特別!用古式木桶仔盛載!十分之嫩滑!比起其它豆腐花好食好多!係用桂花糖水!又唔會好甜!又有桂花嘅清香味!相當之唔錯!。至於價錢方面一般!係咁有特別嘅地方食嘢!真係唔錯!

這間店舖非常之大!地方坐著感覺好舒適!

至於食物方面:

至於價錢方面一般!係咁有特別嘅地方食嘢!真係唔錯!
2020-06-01
10 分鐘 (堂食)
2020-06-02 73 瀏覽
第一次踏足聞名已久的龍華酒店,原來已經有82年歷史。由沙田站沿鐵路旁的村屋一直走,大約10分鐘就到。平時坐火車經過看到以為很遠很隔涉。到了酒店外,一條斜路兩旁掛滿紅紅的燈籠🏮,會引領著你一直走,上到第一層旁邊一個出口位有一些別緻小屋及園林景色。打卡一番後再往上走就是飯店的大廳,有室外園林雅座。還有一隻非常活潑的鸚鵡🦜,牠會眼定定的望着你,又會調皮的轉來轉去,很可愛。我們選了室內座位,食物方面,當然少不了這裡最馳名的乳鴿及沙田雞粥。龍華脆皮燒乳鴿 $98外皮燒得脆脆,乳鴿肉質鮮嫩👍秘製豉油皇乳鴿 $98醬汁非常美味,吃得滋味無窮😋生磨杏汁燉白肺湯 (一位) $88我最愛的燉湯,甚少有機會喝到,香濃的杏仁汁加上有以形補形感覺的豬肺,健康又好味😋蟹肉竹笙素翅海皇湯 (一位) $38除了蟹肉竹笙,還有蝦及帶子,非常足料😋菜膽琵琶豆腐 $118琵琶豆腐外層脆脆,內層軟滑,口感豐富👍馳名沙田滑雞粥 (大碗) $88粥底棉滑,雞肉鮮甜嫩滑😋值得再來~

龍華脆皮燒乳鴿 $98
外皮燒得脆脆,乳鴿肉質鮮嫩👍

秘製豉油皇乳鴿 $98
醬汁非常美味,吃得滋味無窮😋

生磨杏汁燉白肺湯 (一位) $88

蟹肉竹笙素翅海皇湯 (一位) $38
除了蟹肉竹笙,還有蝦及帶子,非常足料😋

菜膽琵琶豆腐 $118
琵琶豆腐外層脆脆,內層軟滑,口感豐富👍

馳名沙田滑雞粥 (大碗) $88
粥底棉滑,雞肉鮮甜嫩滑😋

值得再來~
這次去到位於沙田的龍華酒店吃東西拍照片🐿♥️📸,店舖已經八十多年歷史,期間經歷過香港抗戰等等的重要時間,很有香港特色的地方,令靜靜感到別具一番風味☺。我是第一次去這個地方,對於我們來說這個地方可能會有點陌生,所以就更加想來逛逛感受一下不一樣的店舖😏。店舖位置離沙田火車站十多分鐘的路程,乘坐巴士會比較方便,可以附近瀝源邨祿泉樓下車,只需行數分就會到達龍華酒店😆。餐廳環境很有特別,感覺回到上半世紀的年代。用餐區分為戶外/店裡,天氣太熱了所以我們坐店裡🤫。牆上有很多掛畫,餐牌上的食物選擇很多,我們點了幾款推介食品來吃🤤。💥龍華脆皮紅燒頂鴿(皇牌) HKD$98,來到沙田當然要吃乳鴿🤤,作為店舖皇牌食物味道果然沒有失望😍,乳鴿的賣相和色澤也不錯,味道不會太咸而且挻香,肉質嫰滑很快吃光了😋。💥沙田風味豉椒炒蜆(推介) HKD$168,這道菜很喜歡吃,是經常點來吃的食物之一🥰。食物份量不過不失,味道很香帶微微辣味,這個用來拌飯不錯的小菜😋。💥松仁大良帶子炒鮮奶(推介) HKD$168,第一次吃的食物,可以把鮮奶凝固再炒到不會“燶”挻花功夫🤭。鮮奶口感滑身,而且會咬到帶子來豐富口感😋,另外可加喼汁來為

💥松仁大良帶子炒鮮奶(推介) HKD$168,第一次吃的食物,可以把鮮奶凝固再炒到不會“燶”挻花功夫🤭。鮮奶口感滑身,而且會咬到帶子來豐富口感😋,另外可加喼汁來為食物增加鮮味挻不錯呢。

💥原味手造豆腐花(細) HKD$78,這個是2-3人份量來的,以小木桶上的豆腐花現在已經不常見。能夠保存數十載現在仍然使用以見證店舖的歷史感覺不錯🤭。豆腐花口感滑身,另外附上桂花糖漿比起用傳統的黃糖更為健康又增添香味。

食物素質不錯,份量不過不失價錢中等。吃飽過後還可以在附近拍拍照片打打卡🐿♥️📸。期間還會有機會看到孔雀開屏♥️,這天靜靜有幸看到感覺很幸運耶,我是第一次親眼看到🤭。美中不足的是圍著孔雀的小房間有點模糊拍照片不太清楚😭,幸好還可以拍到孔雀開屏的一刻。

2020-06-01
15 分鐘 (堂食)