2025-07-26
聽朋友講,大埔有間鐵板燒性價比好高,今日lunch 就同老公過黎食下。店舖坐位唔多,好在我哋被安排坐係梳化位,一啲都唔會覺得迫。煙三文魚沙律面頭有中華沙律加魚子醬,中間包住沙律菜,下面有黑醋,旁邊有聖女果同龍珠果,入口酸酸,甜甜,好開胃。刺身生蠔配日本馬糞海膽,可以配以魚子醬或者Wasabi食,生蠔隻隻都好大隻又夠厚身,入口好鮮甜,馬糞海膽口感綿密夠creamy。日本蛋配以白松露、魚子醬、魚子,職員話攪勻食味道會好似忌廉湯。入口有咬口的魚子蟹籽,加上好香的白松露同埋日本蛋味,又真係有啲有口感嘅忌廉湯感覺。香煎鮑魚配魚籽馬糞海膽,鮑魚口感彈牙,醃得夠入味;煎帶子配魚籽馬糞海膽,帶子煎到生熟程度剛剛好,配埋中間有層味噌醬,好夾;黑松露蘑菇,黑松露更加突出蘑菇嘅香味。鵝肝多士,鵝肝同多士中間夾左層秘製cream,食入口似芒果醬,帶點酸甜,夾埋一齊食會冇咁膩,呢個食法幾新穎。和牛薄燒,我哋叫左5成熟,配菜有露筍,粟米仔,翠肉瓜,鵪鶉蛋蘑菇,個蔥蒜味好正,炒得好和,加埋個和牛香味,冇得輸呀!蛋包炒飯,上面有魚籽加馬糞海膽,炒飯底有少少酸梅汁,好似糖醋汁味道,炒飯粒粒分明,炒得好有鑊氣。花膠藥膳燉
店舖坐位唔多,好在我哋被安排坐係梳化位,一啲都唔會覺得迫。
煙三文魚沙律
花膠藥膳燉湯,一上枱就聞到好香藥材味,花膠好軟腍,飲完覺得好暖胃。
手工雪芭,今日係菠蘿檸檬柚子味,入口唔會太甜,仲有啲回甘嘅檸檬苦澀味,夏天食感覺好好。
除咗個前菜沙律,基本上每一道菜都有海膽,仲要俾得一啲都唔吝嗇😍😍鍾意食海膽同魚籽嘅朋友真係唔好錯過。
要大讚呢度啲職員服務都好好👍👍