龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2025-08-19 0 瀏覽
餐廳一目了然,menu有幾款好吸引set,另可以散叫,見到某部分set價錢比較吸引,又唔使自己諗🤣1. *中華沙律*:龍珠果、煙燻三文魚、聖女果加魚子醬黑醋,味道清爽仲帶少少酸甜,好開胃。2. *前菜*:墨西哥玉子豆腐配馬糞海膽同食用菊花,豆腐口感柔滑,海膽鮮味突出,好有層次感。3. *刺身一品*:法國生蠔好大隻厚肉😍鮮甜滋味配搭魚子醬嘅鹹香,好鮮味。4. *鐵板海鮮兩品*:澳洲海膽鮑魚及北海道海膽帶子,2款不同口味的海膽😍配黑松露蘑菇,海鮮滑嫩,松露香氣濃郁。5. *焦糖鵝肝多士*:焦糖甜味帶出鵝肝濃郁香滑,中間夾著菠蘿醬絕對係必試招牌。6. *美國安格斯牛薄卷燒*:牛肉嫩滑,配珍珠筍、意大利黃瓜及鵪鶉蛋蘑菇,健康又滋味,睇住燒到火光熊熊大家拿手機拍攝啦😆7. *花膠藥膳燉湯*:藥膳濃郁,燉得足夠入味,滋補效果明顯。8. *海鮮炒飯*:米飯炒得香口粒粒分明,帶有海鮮鮮甜味道,煎香蘭王蛋好滿足,由於我都吃飽了,我分享一半飯俾男朋友食🤣留返個胃吃甜品🥰9. *甜品*:檸檬、柚子、菠蘿雪葩配馬糞海膽,清新解膩。為全晚完美ending。

1. *中華沙律*:

2. *前菜*:
墨西哥玉子豆腐配馬糞海膽
同食用菊花,豆腐口感柔滑,海膽鮮味突出,好有層次感。
墨西哥玉子豆腐,馬糞海膽

3. *刺身一品*:
法國生蠔好大隻厚肉😍鮮甜滋味配搭魚子醬嘅鹹香,好鮮味。

4. *鐵板海鮮兩品*:
鐵板海鮮兩品

5. *焦糖鵝肝多士*:
焦糖甜味帶出鵝肝濃郁香滑,中間夾著菠蘿醬絕對係必試招牌。
焦糖鵝肝多士

6. *美國安格斯牛薄卷燒*:

7. *花膠藥膳燉湯*:
藥膳濃郁,燉得足夠入味,滋補效果明顯。
藥膳花膠湯

8. *海鮮炒飯*:

9. *甜品*:
檸檬、柚子、菠蘿雪葩配馬糞海膽,清新解膩。
檸檬柚子菠蘿雪葩

為全晚完美ending。

墨西哥玉子豆腐,馬糞海膽
鐵板海鮮兩品
焦糖鵝肝多士
藥膳花膠湯
  • 花膠藥膳燉湯
2025-08-13 120 瀏覽
上星期同個朋友慶祝生日原來太和都有鐵板燒食朋友要早番屋企湊小朋友所以就同佢黎左佢屋企附近呢間隱世鐵板燒慶祝門面低調,但一入去就見到開放式鐵板吧枱佢哋冇固定餐牌,$1488/位嘅廚師發辦足足十道菜睇住師傅即席準備,每道菜都充滿期待第一道沙律已經有驚喜煙三文魚捲住爽脆蔬菜上面鋪滿中華沙律同魚子醬一啖咬落去,鹹香魚子「卜」一聲爆開混埋黑醋車厘茄嘅酸甜,醒胃到極跟住嘅鯛魚刺身新鮮到閃閃發光配埋wasabi,一啲唔攻鼻㗎再混少少魚子醬一齊食,鮮味直接升呢! 白松露溫泉蛋一上枱成陣松露香衝過嚟朋友仲未影完相我已經忍唔住攪勻蛋漿混住白松露片,滑到似食緊雲朵咁開始主菜啦-馬糞海膽龍蝦一登場就霸氣十足師傅煮既時候好震撼,好似睇表演咁然後龍蝦煮嘅時候超級香海膽多到瀉,襯埋黑松露菇個鮮味濃到黐線旁邊大埔限定嘅奶油味Cream噌帶子三文魚籽混埋微甜味噌cream,真係好好食再點左啲黑色海鹽鹹鮮層次即刻唔同晒厚切鵝肝多士成間店已經瀰漫焦糖香切開夾住蛋白檸檬忌廉食好似法式甜品咁,鵝肝外脆內溶個忌廉竟然帶微微檸檬酸,完全唔膩熊本A5和牛薄燒師傅鐵板即燒和牛薄片旁邊菇上面有半熟鵪鶉蛋漿點埋黎食,有壽喜燒既感覺蛋蒜片
上星期同個朋友慶祝生日
原來太和都有鐵板燒食
朋友要早番屋企湊小朋友
所以就同佢黎左佢屋企附近呢間隱世鐵板燒慶祝
門面低調,但一入去就見到開放式鐵板吧枱

佢哋冇固定餐牌,
$1488/位嘅廚師發辦足足十道菜
睇住師傅即席準備,每道菜都充滿期待

第一道沙律已經有驚喜
煙三文魚捲住爽脆蔬菜
上面鋪滿中華沙律同魚子醬
一啖咬落去,鹹香魚子「卜」一聲爆開
混埋黑醋車厘茄嘅酸甜,醒胃到極

跟住嘅鯛魚刺身新鮮到閃閃發光
配埋wasabi,一啲唔攻鼻㗎
再混少少魚子醬一齊食,鮮味直接升呢!

白松露溫泉蛋
一上枱成陣松露香衝過嚟
朋友仲未影完相我已經忍唔住攪勻
蛋漿混住白松露片,滑到似食緊雲朵咁

開始主菜啦-馬糞海膽龍蝦
一登場就霸氣十足

師傅煮既時候好震撼,好似睇表演咁
然後龍蝦煮嘅時候超級香
海膽多到瀉,襯埋黑松露菇
個鮮味濃到黐線
旁邊大埔限定嘅奶油味Cream噌帶子
三文魚籽混埋微甜味噌cream,真係好好食
再點左啲黑色海鹽
鹹鮮層次即刻唔同晒

厚切鵝肝多士
成間店已經瀰漫焦糖香
切開夾住蛋白檸檬忌廉食
好似法式甜品咁,鵝肝外脆內溶
個忌廉竟然帶微微檸檬酸,完全唔膩

熊本A5和牛薄燒
師傅鐵板即燒和牛薄片
旁邊菇上面有半熟鵪鶉蛋漿
點埋黎食,有壽喜燒既感覺蛋
蒜片蔥花爆香超惹味
嫩蘆筍同翠玉瓜平衡油膩

本來以為食完主菜
師傅突然拎出花膠藥膳燉湯
飲落超濃膠質但唔苦,好味

仲有海膽炒飯都好正
三文魚籽+蟹籽+馬糞海膽撈埋炒
飯粒粒都好分明
我同朋友成碗都食晒

甜品係柚子菠蘿雪葩
竟然又玩海膽crossover
冰涼酸甜中帶絲絲海膽鹹香
第一次見雪葩配海膽,估唔到咁夾
2025-08-05
第一次食鐵板燒omakase,揀咗個入門九道菜廚師發辦套餐,材料每樣都新鮮甜美,不過重複性較高。🌖 煙三文魚沙律煙三文魚鹹香適中,唔會over鹹,質感滑溜有油香。另外仲有中華沙律、魚子醬同龍珠果,結合清新得嚟又有層次,清爽嘅蔬菜中帶點鹹香又有啲酸酸甜甜,係幾開胃~🌖 法國生蠔、馬糞海膽、魚子醬生蠔超大隻,飽滿到震,先單食一隻非常新鮮甜美~第二隻撈埋海膽魚子醬山葵一齊食,直接爆鮮!海膽creamy,魚子醬帶鹹香,山葵微微刺鼻但唔搶,一啖有多重享受!🌖 溫泉蛋白松露、魚子醬海膽、蟹籽店家建議撈勻食用,入口係咸香滑溜又帶啲爆珠口感~溫泉蛋好滑,加埋松露香、蟹籽脆、魚子醬同海膽嘅濃厚,口感豐富好有層次~🌖海膽香煎鮑魚、味噌奶油海膽北海道帶子、黑松露蘑菇鮑魚質感非常抵讚,彈牙得黎又超級柔軟,令人印象深刻~黑松露蘑菇非常juicy,入口有幽幽嘅松露味;味噌奶油味道幾特別,creamy中帶點鹹香,加埋海膽鮮甜,帶子又厚又多汁,完美組合!但係呢個組合真係好厚,要一口食哂真係要好努力先塞得晒入去😂。🌕 鵝肝多士配檸檬奶油鵝肝超厚切,油脂香濃,一咬即化~配上檸檬奶油,真係一秒解膩,酸香balance得好好

🌖 煙三文魚沙律

🌖 法國生蠔、馬糞海膽、魚子醬

🌖 溫泉蛋白松露、魚子醬海膽、蟹籽

🌖海膽香煎鮑魚、味噌奶油海膽北海道帶子、黑松露蘑菇

🌕 鵝肝多士配檸檬奶油
鵝肝超厚切,油脂香濃,一咬即化~配上檸檬奶油,真係一秒解膩,酸香balance得好好~但份量真係幾多,食到中段有啲滯,如果可以薄返少少或者細份啲就會更舒服無負擔~

🌗 薄切和牛
黎食鐵板燒,最令人期待嘅就係師傅嘅鐵板燒火焰表演🔥!師傅熟練又有型咁揮鏟同灑酒,喺火焰一撲而起之際,現場即刻掌聲四起,氣氛去到高峰!味道方面,和牛係薄切但依然肉味濃郁,包住大量蔥蒜一齊食,好香口,唔腥唔膩。旁邊嘅配菜有節瓜、粟米筍、鵪鶉蛋、蘑菇等,樣樣都新鮮又精緻~

🌗 海膽魚籽蟹籽蛋包飯配酸梅汁
講真,到主食時我已經九成飽🤰🏻,但有酸梅醬汁幫手解膩吊返少少口水出黎先可以繼續食😅,炒飯炒得乾身,內裡夾雜少少焦香嘅飯焦~面頭鋪滿海膽魚籽蟹籽,逼逼啵啵咁樣好過癮。

🌖 花膠燉湯
湯底燉得夠火喉,飲落順喉冇味精感~花膠勁大塊,而且煲得夠腍夠滑,滿滿嘅骨膠原食曬落肚🤩。

🌖 菠蘿柚子雪葩
結尾都唔可以馬虎~食晒咁多道菜之後其實好飽,但食一啖呢個雪葩落去即刻refresh晒~酸甜度啱啱好,菠蘿同柚子都幾突出,好解膩~Perfect ending❤️

#soso_foodie2025 #soso_hk2025
#soso_400至800元 #soso_800元以上 #生蠔 #海膽 #和牛 #魚子醬

想睇同區食店介紹?可以參考👇🏻👇🏻
#soso_新界 #soso_大埔

想睇同類食物介紹?可以參考👇🏻👇🏻
#soso_日式 #soso_海鮮 #soso_鐵板燒
2025-08-01
2025-06-22 1211 瀏覽
大埔呢間位置好唔顯眼嘅地方食鐵板燒,睇嚟係做開街坊生意佢地都有廚師拍板,二人餐都食到好夠飽。首先前菜有三格小碟,有涼拌洋蔥,夏熱天時食佢消暑開胃又抗菌。中間係牛油果蓉拌刺身多士,果肉同魚肉完美混合,互不搶味。第三格係三文魚籽魚肉刺身,有啲柚子味點綴,新鮮又醒胃跟住有生蠔食,經過微炙嘅蠔肉,輕輕鎖住內裡嘅鮮香,再加三文魚籽做topping,可以加埋wasabi同黑魚籽一齊,極cream極鮮呢個set嘅湯好特別,係畀一碗蛋汁,仲有蟹籽同醬汁打完卡就打勻佢,有咁勻巡得咁勻巡,就會獲得綿滑蛋湯一碗之後就到男主龍蝦火辣登場,廚師喺鐵板上料理龍蝦火光熊熊,坐喺鐵板前嘅食客絕對感受到嗰份熱情,之後就好有鑊氣咁上碟龍蝦啖啖彈牙香濃,更有大量蝦膏喺裡面,菇同帶子都燒得好嫩好香食完龍蝦,中間嘅小插曲係鵝肝多士,多士之上有兩大塊激厚嘅鵝肝,油香濃郁,加上中間嘅醬汁,成件多士可以當蛋糕咁食有溫度有態度又何止龍蝦呢?仲有牛肉都好猛㗎用牛肉包住一堆燒蒜粒,有燒香之餘又有口感,仲可以試吓點鵪鶉蛋汁,更加滑口之後仲有主食炒食一碗,同樣係充滑鑊味,啖啖有金黃焦香,最正嘅係,有一塊極厚極鮮甜嘅海膽瞓喺炒飯之上,太誘人喇食
大埔呢間位置好唔顯眼嘅地方食鐵板燒,睇嚟係做開街坊生意

呢個set嘅湯好特別,係畀一碗蛋汁,仲有蟹籽同醬汁

打完卡就打勻佢,有咁勻巡得咁勻巡,就會獲得綿滑蛋湯一碗

之後就到男主龍蝦火辣登場,廚師喺鐵板上料理龍蝦

有溫度有態度又何止龍蝦呢?仲有牛肉都好猛㗎

食完炒飯勁飽,就嚟一杯柚子雪糕,果味超突出,清香無比,呢個次序又安排得幾恰當,食完消滯又滿足
2025-06-21
2025-06-19 1456 瀏覽
仔仔考完試緊係要帶佢食餐好啦🥳事源我地好鐘意開盲盒關係,決定訂呢間位於大埔由廚師發辦既鐵板燒$1288/ 2位✨煙燻三文魚卷沙律配上聖女果同龍珠果酸酸甜甜,夠晒開胃✨法國生蠔超級肥美飽滿,配上三文魚子入口即有鮮味及淡淡海水鹹味,另外旁邊有Wasabi、清新嘅檸檬同魚子醬自由配搭,正!✨蟹籽、白松露溫泉蛋賣相已經吸引,Mix完後食落口連仔仔都大讚,話似飲緊忌廉湯✨澳洲龍蝦師傅用了龍蝦膏和加拿大海膽做醬汁,龍蝦肉質結實爽口彈牙,旁邊還有北海道帶子,上面有一層奶油味噌cream (大埔店限定)和三文魚籽,呢個配搭好特別✨厚切鵝肝多士鵝肝多士食過不少,但第一次配上雜果汁和蛋白檸檬忌廉,好似食緊甜品咁✨A4和牛卷五成熟燒得剛剛好,鎖住肉汁牛味濃郁,卷入炸蒜、蔥等配料入口香脆,伴碟蔬菜相當豐富有: 珍珠筍、意大利黃瓜、泰國蘆筍BB等等✨蟹籽、三文魚子海膽炒飯超有誠意的炒飯,除了鑊氣十足粒粒分明,面頭鋪滿咗蟹子、北海道三文魚子同馬糞海膽,每一啖都嗶波彈牙又脆口既感覺✨雪葩柚子、菠蘿及檸檬酸甜酸甜,解膩醒胃最後,提提大家因為性價比極高,記得要預先訂位呀
仔仔考完試緊係要帶佢食餐好啦🥳

$1288/ 2位

✨煙燻三文魚卷沙律
配上聖女果同龍珠果酸酸甜甜,夠晒開胃

✨法國生蠔

✨蟹籽、白松露溫泉蛋
賣相已經吸引,Mix完後食落口連仔仔都大讚,話似飲緊忌廉湯

✨澳洲龍蝦

✨厚切鵝肝多士

✨A4和牛卷

✨蟹籽、三文魚子海膽炒飯

✨雪葩
柚子、菠蘿及檸檬酸甜酸甜,解膩醒胃

最後,提提大家因為性價比極高,記得要預先訂位呀
2025-06-14
古樸木門後係...?🤔店外睇唔到入面,真係有種神秘感😳其實餐廳係食精緻擺盤既日式鐵板燒🔥餐廳座位🛋唔算多,想坐吧枱近距離睇住師傅製作,記得提早訂位📞~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪煙三文魚沙律菜卷配魚子醬 • 中華沙律 • 龍珠果 • 聖女果 • 黑醋 ,酸酸甜甜開開胃😝.▪墨西哥海膽豆腐(嫩滑) 配馬糞海膽🧡.▪海膽白松露魚子醬溫泉蛋 仲有三文魚子 • 蟹籽,拌勻食。滑滑半熟蛋汁中有多重鮮味😚.▪法國生蠔 表面加左三文魚子點綴,蠔肉肥美脹卜卜 • 鮮甜中帶淡淡海水味🦪旁邊有魚子醬 • Wasabi • 檸檬可配.▪海鮮拼盤 虎蝦 : 爽口彈牙🦐鮑魚 : 唔韌易咬 配三文魚子北海道帶子 : 厚身 配奶油味噌醬黑松露蘑菇 : 香濃 • 滿滿菇汁🍄‍🟫 .▪焦糖鵝肝多士師傅話依件係拿破崙咁🍰鵝肝煎香後,再加上脆脆焦糖面🤎,中間夾左蛋白檸檬🍋 • 菠蘿柚子蓉,帶酸可減低油膩感。.▪蔥蒜和牛薄切會有下火焰🔥可打卡,師傅會講定叫我地Ready📸和牛🥩卷住大量蔥蒜,勁香!(底都有)大量蔥蒜,可加Wasabi食💚配冬菇鵪鶉蛋 • 馬糞海膽 / 意大利黃
古樸木門後係...?🤔
店外睇唔到入面,真係有種神秘感😳

其實餐廳係食精緻擺盤既日式鐵板燒🔥

▪煙三文魚沙律菜卷
▪墨西哥海膽豆腐(嫩滑) 配馬糞海膽🧡

▪海膽白松露魚子醬溫泉蛋
仲有三文魚子 • 蟹籽,拌勻食。滑滑半熟蛋汁中有多重鮮味😚

▪法國生蠔

黑松露蘑菇 : 香濃 • 滿滿菇汁🍄‍🟫

▪焦糖鵝肝多士
師傅話依件係拿破崙咁🍰

▪蔥蒜和牛薄切
會有下火焰🔥可打卡,師傅會講定叫我地Ready📸
配冬菇鵪鶉蛋 • 馬糞海膽 / 意大利黃瓜 / 珍珠筍

▪鐵板炒飯
好豪華既炒飯🤩表面加左蘭王太陽蛋 • 馬糞海膽 • 蟹籽 • 三文魚籽
飯底炒得好乾身,粒粒分明,師傅仲用炒飯砌左個心心💖
▪藥膳花膠燉湯
骨膠原滋陰養顏,藥膳味唔會過重🧏🏻‍♀️
▪檸檬柚子菠蘿雪葩
甜品都要加海膽 • 金箔,清新解膩🍋🍍🍊

💁🏻‍♀️需加𝟏𝟎% 服務費
6天前 0 瀏覽
隱世日式鐵板燒,廚師發辦午市套餐,和牛味道爆燈煙三文魚沙律煙三文魚捲沙律菜,滿滿魚子醬,淋上意大利黑醋汁,酸甜清爽開胃,精緻前菜白松露溫泉旦日本蘭王旦流心!混上香濃白松露醬,加上脆脆蟹籽,口感獨有,忌廉湯鐵板海鮮雙拼大蝦蘸上蝦膏醬,鮮味!帶子煎到金黃配奶油味噌,醬汁香濃鵝肝多士外脆內軟鵝肝,底層菠蘿柚子醬,咸香中有酸甜香!和牛蔥蒜卷A4和牛包,香蔥炸蒜片,旁邊鵪鶉旦菇,獨有菜式,相機必拍蟹子炒飯鑊氣十足鐵板炒飯,撈上蘭王旦汁,口感滿滿三文魚籽,卜卜脆口感,味道豐富花膠燉湯足料作品!中日混合之味道,膠質黏嘴唇甜品彩蛋自家製檸檬柚子雪葩,清新感提升隱藏驚喜生日會全場唱生日歌(記得預約)晚晚爆場,建議早訂位靜靜約會周年紀念日的好地方!
隱世日式鐵板燒,廚師發辦午市套餐,和牛味道爆燈

煙三文魚沙律
白松露溫泉旦

鐵板海鮮雙拼
大蝦蘸上蝦膏醬,鮮味!帶子煎到金黃配奶油味噌,醬汁香濃
鵝肝多士
外脆內軟鵝肝,底層菠蘿柚子醬,咸香中有酸甜香!

和牛蔥蒜卷
A4和牛包,香蔥炸蒜片,旁邊鵪鶉旦菇,獨有菜式,相機必拍

蟹子炒飯
花膠燉湯
足料作品!中日混合之味道,膠質黏嘴唇

甜品彩蛋
自家製檸檬柚子雪葩,清新感提升

隱藏驚喜
生日會全場唱生日歌(記得預約)
晚晚爆場,建議早訂位
靜靜約會周年紀念日的好地方!
1K
最近都看到這間龍亭鐵板燒提供了挺多不同的優惠的,看起來性價比都不錯,而且菜式上真的挺有驚喜,真的可以試試看。煙三文魚沙律大大片煙三文魚包裹著爽脆的沙律脆,上面還放了有魚子醬,增加了一份鹹香感。馬糞海膽配玉子豆腐馬糞海膽非常鮮甜,而玉子豆腐也有濃濃的海膽香味,入口嫩滑。法國生蠔配馬糞海膽挺有驚喜的,一共有兩大隻法國生蠔,而且上面都放了有海膽和三文魚籽來增加鮮甜味,而生蠔非常鮮甜多汁,淡淡的海水味,口感滑嫩。吃的時候還可以配上魚子醬或芥末一起吃,味道更豐富,個人喜歡加芥末一起別。白松露蟹子溫泉蛋白松露經過煎香,迫出本身的香味,再加上提鮮的蟹子和滑嫩流心的溫泉蛋,令整個口感和味道更豐富,令人回味。香煎北海道帆立貝配虎蝦黑松露蘑菇帆立貝吃起來焦嫩,味道鮮甜,特別是這裡加了甜奶油,更突出貝的甜。大大隻虎蝦經過煎香,連蝦腳也可以當脆片吃,而蝦肉加上蒜蓉牛油去煎香,口感爽滑彈牙,挺惹味的。牛肉薄燒雪花挺足的,我們選了五成熟。煎前會將炸蒜和蔥花炒香,迫出蒜香和蔥香,再用牛肉包起去煎香,吃起來肉嫩多汁,滿滿蔥香和蒜香,肥而不膩的。而這個還有點火表演看,挺不錯。炒飯這真的挺有驚喜的,比平常的更花心思,吃起
煙三文魚沙律
馬糞海膽配玉子豆腐
馬糞海膽非常鮮甜,而玉子豆腐也有濃濃的海膽香味,入口嫩滑。
法國生蠔配馬糞海膽
白松露蟹子溫泉蛋
香煎北海道帆立貝配虎蝦黑松露蘑菇
牛肉薄燒
炒飯
這真的挺有驚喜的,比平常的更花心思,吃起來味道更好!每碗都放上一個煎香的太陽蛋,吃的時候蛋汁跟炒飯混合在一起,蛋味更香脆,亦有一份焦嫩的口感,更加了蟹子和三文魚籽來增加鮮味。
柚子波蘿雪葩
味道清甜解膩,柚子味突出。
2025-08-15
2025-08-18 0 瀏覽
🔥 龍亭📍今次嚟到大埔呢間隱世鐵板燒🍴,如果想坐bar枱望住嗰廚喺你前面到整,就記得要book 定位☎️,嗰日去食bar枱full 咗。🍽️ 晚市廚師發辦套餐  $980入面有齊沙律、前菜、刺身、和牛、扇貝、龍蝦、炒飯、湯同甜品🌟🍴沙律佢用着煙三文魚包住啲沙律菜🥗,隔離會有車厘茄同龍珠果,加埋魚子醬🫧,配埋黑醋,酸酸味味好開胃。🍴海膽豆腐海膽勁鮮甜🌊,而且海膽豆腐亦都勁滑😍🍴溫泉蛋溫泉蛋上邊加埋白松露同埋飛魚子,仲有海膽;搞埋一齊之後,飲落勁Creamy ✨🍴刺身法國生蠔同鯛魚配三文魚籽,側邊會有魚子醬🐟,配埋一齊食即刻好有鮮味。🍴海鮮拼盤入邊有齊龍蝦🦞、大蝦同埋帶子,側邊仲配埋黑松露🍴海膽多士係焦糖海膽多士嚟,食落外脆內軟,估唔到咁夾;嗰多士用蒜香牛油油煎到勁脆✨,食落勁香口🍞。🍴和牛燒蘆筍師傅recommended 三成熟,啲肉勁柔軟☁️,一啲都唔韌,仲配咗好多嘅炸蒜片同香蔥🧄,連埋一齊食口感好豐富🍴炒飯入邊有大量嘅飛魚籽同三文魚籽;師傅仲好有心咁幫我哋砌咗個心形❤️,俾我哋打卡📸,🍴湯花膠燉湯,飲落好夠火候🍲🍴甜品係柚子雪葩嚟🍨,食落勁fresh,好解膩📍 龍亭 (大埔)大埔翠樂街11號
🔥 龍亭📍

🍽️ 晚市廚師發辦套餐  $980

🍴沙律

🍴海膽豆腐
海膽勁鮮甜🌊,而且海膽豆腐亦都勁滑😍

🍴溫泉蛋

🍴刺身

🍴海鮮拼盤
入邊有齊龍蝦🦞、大蝦同埋帶子,側邊仲配埋黑松露

🍴海膽多士

🍴和牛燒蘆筍

🍴炒飯

🍴湯
花膠燉湯,飲落好夠火候🍲

🍴甜品
係柚子雪葩嚟🍨,食落勁fresh,好解膩

📍 龍亭 (大埔)
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

#龍亭 #鐵板燒 #慶祝 #情侶 #紀念日 #小店 #日式料理  #高級料理 #打卡 #港女 #大埔 #大埔美食  #美食 #香港 #香港美食  #食啦大埔 #食啦鐵板燒

2025-08-15 0 瀏覽
今晚同朋友慶生,揀咗間隱世餐廳食廚師發板嘅鐵板燒,每道菜式都好食而且擺盤精緻。見到廚師好俾心機做好每一道菜! 環境氣氛不錯!地方細細夠寧靜,好適合三五知己一齊慶祝或傾計~慶祝生日廚師亦會特別安排製作班戟蛋糕,當吹蠟燭時仲會播生日歌添!店員會好主動幫客人影相 ,抵讚 。前菜有三文魚有機沙律同埋海膽玉子豆腐。 墨西哥海膽豆腐原來可以咁好食,海膽嘅鮮甜,豆腐嫩滑,真係打開咗我個胃 。法國生蠔配馬糞醬三文魚籽真係好鮮甜,生蠔好肥美厚肉 。秘製海膽醬燒龍蝦烹調時熊熊烈火,已經好有睇頭。龍蝦新鮮彈牙,配馬糞海膽醬,絕配。仲有馬糞魚籽醬香煎帶子加黑松露味濃郁嘅白菌,同樣美味 。鮑魚鰻魚汁焦糖配法包:鮑魚唔會煮得過火,鰻魚汁滲落法包嚟食,味道好夾;鵝肝檸檬醬配焦糖法式多士:本來都驚好油膩,但配上檸檬醬加焦糖,酸酸甜甜,即刻減低油膩感。和牛露筍配什菜:和牛入口即溶,而且配上蔥花炸蒜,香氣四溢 。迷你花膠藥膳湯真係好滋陰,如果大碗啲就好啦 。食到最後,真係已經好飽,但原來仲有一大碗蟹籽馬糞海膽煎蛋炒飯,成碗飯撈埋一齊食,超好食!食到咁飽都仲可以食埋成碗飯,頓時覺得自己食量驚人😛!但又覺得真係超值抵食。甜品

法國生蠔配馬糞醬三文魚籽真係好鮮甜,生蠔好肥美厚肉 。

和牛露筍配什菜:
和牛入口即溶,而且配上蔥花炸蒜,香氣四溢 。

甜品係菠蘿柚子檸檬雪葩
甜甜酸酸,清爽解膩!

環境、食物質素、服務、廚師嘅細心,我覺得物超所值!下次一定會再嚟!
2025-08-14 0 瀏覽
今次我哋叫咗個二人套餐($790/一位),包括海鮮同和牛。一入座,廚師就開始準備食材,過程乾淨俐落,令人食慾大增。前菜精緻,令人驚喜首先係前菜,三文魚配魚子醬同埋西式豆腐配海膽。三文魚新鮮肥美,配上魚子醬嘅鹹香,口感豐富,味道絕佳。西式豆腐口感幼滑,配上海膽嘅鮮甜,簡直係完美嘅組合!主菜火焰表演,震撼味蕾緊接住係主菜,龍蝦同牛肉。廚師嘅鐵板燒技藝爐火純青,龍蝦煎得恰到好處,肉質鮮嫩彈牙,配上蒜蓉同香草,味道香濃惹味。最令人印象深刻嘅係火焰表演,火焰熊熊燃燒,場面震撼,絕對係視覺同味覺嘅雙重享受!牛肉亦煎得非常出色,嫩滑多汁,配搭青蔥同埋炒飯,味道層次豐富。炒飯用心製作,愛心滿滿最後係炒飯,廚師將炒飯整成心形,充滿愛心,炒飯粒粒分明,口感鬆軟,配上大量嘅魚子醬同埋溫泉蛋,味道鮮美,令人回味無窮。總結:高質食材,精湛廚藝**

前菜精緻,令人驚喜

主菜火焰表演,震撼味蕾

炒飯用心製作,愛心滿滿

總結:高質食材,精湛廚藝**
2025-08-14 0 瀏覽
🩵時令沙律採用新鮮蔬菜、蔬果~🩵海膽、三文魚籽、刺身花形刺身,主要食刺身本身既鮮味,無過多調味👍🏻🩵白松露魚籽蟹籽溫泉蛋🥚撈埋一齊食,味道幾夾😆🩵澳洲龍蝦、鮮帶子、黑松露蘑菇龍蝦鮮味彈牙、帶子有特調fresh既cream配,有新意🥰🩵薄燒和牛牛肉包住炒香左既蔥同蒜,加埋和牛既油香,唔錯👍🏻🩵花膠湯媽媽湯既味道🥹 食完和牛,中和返油膩感,唔錯!🩵燶邊太陽蛋蛋炒飯燶邊太陽蛋,流心蛋黃醬撈飯好香,大愛粒粒分明既飯😍🩵海膽柚子雪糕又鮮又清新既甜品作結,完美😛
🩵時令沙律
採用新鮮蔬菜、蔬果~

🩵海膽、三文魚籽、刺身
花形刺身,主要食刺身本身既鮮味,無過多調味👍🏻

🩵白松露魚籽蟹籽溫泉蛋🥚
撈埋一齊食,味道幾夾😆

🩵澳洲龍蝦、鮮帶子、黑松露蘑菇
龍蝦鮮味彈牙、帶子有特調fresh既cream配,有新意🥰

🩵薄燒和牛
牛肉包住炒香左既蔥同蒜,加埋和牛既油香,唔錯👍🏻

🩵花膠湯
媽媽湯既味道🥹 食完和牛,中和返油膩感,唔錯!

🩵燶邊太陽蛋蛋炒飯
燶邊太陽蛋,流心蛋黃醬撈飯好香,大愛粒粒分明既飯😍

🩵海膽柚子雪糕
又鮮又清新既甜品作結,完美😛

2025-08-10 0 瀏覽
墨西哥海膽豆腐輕微酸酸地嘅醬汁煮過豆腐,襯托出馬糞海膽嘅鮮味。成個味道好light,好適合做第一道菜打開味蕾。白松露海膽蟹籽溫泉蛋白松露香、蟹籽嘅口感、海膽嘅甜、溫泉蛋嘅滑,全部加埋,絕對係完成度滿分。鯛魚馬糞海膽配以魚子醬、三文魚子、Wasabi 。味道複雜得有層次,更加襯托出時令鯛魚同馬糞海膽嘅鮮味。黑松露香煎蘑菇兩樣香氣都好重嘅食材,配起上黎大家不相伯仲,夾埋係一個天衣無縫組合。蝦膏海膽XO醬煮龍蝦用咗幾種不同程度鮮甜味既醬汁煮過嘅新鮮龍蝦,濃郁得黎層次好豐富。彈牙爽口嘅龍蝦肉,可以配埋多士一齊食,好豐富滿足!奶油味噌香煎帶子煎香咗兩面嘅半熟帶子,配左好creamy既奶油味噌,鮮甜嘅三文魚子,幾種唔同層次嘅甜味同一時間衝擊味蕾。焦糖馬糞海膽配多士甜度固然係唔使講,好適合配多士食。焦糖同多士係超級脆!香蔥炸蒜和牛Medium 熟度嘅和牛嫩身嘅口感,包裹巨量炒香過嘅香蔥同炸蒜,充分刺激所有味蕾。藥膳花膠燉湯甘甜嘅藥膳香味,口感膠感恰到好處嘅花膠,剛好可以清清味蕾準備食炒飯。炒飯配左海膽、蟹籽、蘭王蛋。蘭王蛋味特別濃香,做炒飯的確一流。加上蟹籽脆爆嘅口感、海膽鮮甜,好惹味。檸檬柚子菠蘿
墨西哥海膽豆腐

白松露海膽蟹籽溫泉蛋

鯛魚馬糞海膽
配以魚子醬、三文魚子、Wasabi 。
味道複雜得有層次,更加襯托出時令鯛魚同馬糞海膽嘅鮮味。

黑松露香煎蘑菇

蝦膏海膽XO醬煮龍蝦

奶油味噌香煎帶子

焦糖馬糞海膽配多士
甜度固然係唔使講,好適合配多士食。焦糖同多士係超級脆!

香蔥炸蒜和牛

藥膳花膠燉湯

炒飯
配左海膽、蟹籽、蘭王蛋。

檸檬柚子菠蘿雪葩
用酸味做主題嘅甜品,解膩嘅效果好適合作為鐵板燒最後既甜品
2025-08-03
15 分鐘 (堂食)
2025-08-09 0 瀏覽
難得今日朋友揸車接我收工,就決定揸車去大埔搵美食,今日星期五,就梗係要搵一間正啲嘅餐廳happy Friday啦!最後朋友推薦嚟呢間日本餐廳食飯,結果真係勁開心!其中一個我覺得超突出嘅餐品,就係個碗蛋汁加蟹籽再加海膽嘅醬汁,首先打卡好靚,之後攪勻佢食就會覺得口感好綿滑,有啲似滑蛋湯咁樣另外牛肉包住蒜粒同蔥粒,極之香口,而側邊背菜嘅菇更加加入咗鵪鶉蛋,令到口感更加滑,味道亦都提升咗。炒飯亦都好出色,超有鑊氣,粒粒都走得金黃,上面個雞蛋更加係煎得勁靚!最後最特別嘅就係有一杯柚子雪糕,而佢上面更加加咗麻煩海膽,令到味道同口感更加有層次感,食完咁多嘢食之後都可以幫助消滯,十分之滿足!

2025-08-07 40 瀏覽
發現大埔有間隱世日式鐵板燒,廚師發辦套餐非常豐富!前菜煙三文魚捲著沙律菜十分清新,搭配中華沙律及魚子醬令口感加倍,伴碟的龍珠果和車厘茄再加上意大利黑醋汁,酸酸甜甜的味道大開胃口。白松露醬配蘭王溫泉蛋大有驚喜,半熟蛋與濃郁醬汁拌勻後入口順滑,香濃的白松露與溫泉蛋完美融合,味道仿如白松露忌廉湯,加上爆脆蟹籽,令口感提升。鐵板海鮮二品是龍蝦及帶子,師傅以濃郁龍蝦膏加拿大海膽混合成醬汁,令龍蝦肉倍添滋味。帶子煎得恰到好處,配以奶油味噌醬,相當惹味。鵝肝多士挺有創意,鵝肝煎得外脆內軟,底層多士上塗上特製的菠蘿柚子蓉及檸檬蛋白霜菠蘿汁酸酸甜甜的味道中和鵝肝的油膩感,也令這道菜式瞬間化成甜品。燒和牛卷包著滿滿的香蔥及超脆蒜粒,口感豐富之餘亦為牛肉增添了一番天然的惹味,伴菜還有配搭新穎的鵪鶉蛋菇,非常特別。鐵板炒飯炒得粒粒分明,加入蘭王煎蛋及大量蟹籽、三文魚籽及馬糞海膽,美味蛋汁伴著爆汁脆口蟹籽魚籽令口感層次豐富,creamy海膽的美味更見突出。花膠藥膳燉湯是名符其實的濃湯,味道濃郁得令人不禁一口喝清光,花膠口感無比滑溜,滿滿的滋補感。甜品是自家製的檸檬柚子菠蘿雪葩,味道清新香甜,解膩一流。
發現大埔有間隱世日式鐵板燒,廚師發辦套餐非常豐富!

甜品是自家製的檸檬柚子菠蘿雪葩,味道清新香甜,解膩一流。