龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2023-07-23 28 瀏覽
好耐都無同媽媽撐枱腳啦 終於忙完一輪有時間可以食好少少訂左佢想食好耐嘅鐵板燒 係佐敦近近地餐廳大約有20個位 唔算好大 有一半位置都係對正師父煮野食為左唔洗煩惱我地叫左兩個omakase 分別係五道同七道 一樣都有沙律 兩款海鮮同一份肉 炒飯同甜品分別係多左個茶碗蒸同湯 相對地 五道比較抵食先黎煙三文魚沙律 沙律菜好新鮮 海鮮有 鮑魚 東升班 白鱔 帶子同扇貝 㨂兩款海鮮好新鮮 入口好彈牙 特別係鮑魚同白鱔肉方面我地都㨂左牛肉 有肉味有咬口黑松露炒飯 粒粒分明重帶點鮮甜 好食最後係柚子雪芭 炎炎夏日食呢個岩晒
好耐都無同媽媽撐枱腳啦

肉方面我地都㨂左牛肉 有肉味有咬口

黑松露炒飯 粒粒分明重帶點鮮甜 好食

最後係柚子雪芭 炎炎夏日食呢個岩晒

2023-07-23 103 瀏覽
星期日lunch去左佐敦食鐵板燒,餐廳入口比較隱蔽,但入面環境幾有氣氛~ 我地兩個人叫左一set Primer Omakase, 另外就散叫左唔同款share ☺✨沙律 - 沙律菜幾新鮮爽脆,仲配搭左菠蘿片、蕃茄、龍珠果,感覺好開胃😚✨廣島蠔 - 面頭滿滿蒜蓉粒&蘿蔔粒,個蠔好juicy,調味剛剛好!✨東星班 - 魚肉幾嫩滑,沾黑醋汁食一流🧡✨白鱔 - 個魚皮整得幾香脆,沾埋旁邊嘅碟豆花海鹽泡泡食,增添左魚嘅鮮味同咸香味😋✨南非孔雀鮑魚 - 蒜味同鮑魚好夾,鮑魚夠爽口👍✨北海道元貝 - 黑松露牛油汁勁香濃,元貝燒到半熟,鮮味滿滿🤤✨澳洲牛柳粒 - 牛柳粒夠晒腍,伴碟有蒜片、竹炭鹽、天然生葵,牛柳粒配唔同嘅調味料食有唔同嘅衝擊😍我自己最愛配竹炭鹽食!✨日本去骨宮崎雞腿 - 雞皮燒得脆卜卜,可以配辣菜汁/蒜香牛油醬, 令整體更惹味😸✨炒飯 - 面頭有隻蝦點綴下,蝦肉幾彈牙,個飯正常發揮~✨鵝肝多士 - 中間放左秘製菠蘿汁解油膩,食完勁滿足😎✨時日甜品 - 檸檬雪芭配柚子皮,酸酸甜甜又清暑,好啱熱辣辣嘅夏天食🍋✨美人梅酒 - 兩個杯仔勁靚,希望飲完會變美人😂

✨東星班 - 魚肉幾嫩滑,沾黑醋汁食一流🧡

✨南非孔雀鮑魚 - 蒜味同鮑魚好夾,鮑魚夠爽口👍

北海道元貝

日本去骨宮崎雞腿

✨炒飯 - 面頭有隻蝦點綴下,蝦肉幾彈牙,個飯正常發揮~

✨鵝肝多士 - 中間放左秘製菠蘿汁解油膩,食完勁滿足😎
鵝肝多士

✨美人梅酒 - 兩個杯仔勁靚,希望飲完會變美人😂
美人梅酒

北海道元貝
日本去骨宮崎雞腿
美人梅酒
今日係我哋嘅特別日子,所以一早已經安排定放工之後舒舒服服食餐好嘅,當初都未諗到食咩嘢好,但係之前因為食過鐵板燒,故此睇下有無喺屋企附近小店可以幫襯下,最後俾我哋網上面見到一間都幾多人讚嘅餐廳,最後決定今日去食。去到佐敦係搵呢間嘢都用咗少少時間,門面比較低調所以唔太明顯,而且招牌掛係上面要細心的就見到。入面環境衛生都正常燈光都好有格調,再配合鐵板燒嘅吧檯,已經吸引我嘅眼球。待應安排喺吧檯前面,可以一路欣賞廚師手藝,一路享受下今晚呢餐飯。睇咗個餐牌,佢主要有七個OMAKASE嘅套餐,另外都有啲比較貴價嘅海鮮或者肉類,我哋最後都簡簡單單揀咗OMAKASE嘅入門級$588,因為唔駛揸車所以點咗杯啤酒嘆下,另外散叫左個鵝肝多士,咁就應該差不多啦~同另一半一路等一路傾偈,鐵板餐除咗食佢嘅質素之外仲要食埋個氣氛,呢間餐廳明顯做得到。等咗幾分鐘前菜都上枱係三文魚沙律,由於我唔係好得生嘢,所以俾另一半食埋佢,佢話呢個三文魚非常之新鮮,事後知道係北海道直送。我就淨係食蔬菜,佢嘅沙律菜配合柚子汁非常清新爽口,而且旁邊有粒龍珠果原來都幾好味。之後嚟咗杯生啤,係咁熱嘅天氣當然要嘆下先啦。與此同時見到廚師都開始準

等咗幾分鐘前菜都上枱係三文魚沙律,
北海道三文魚沙律
之後嚟咗杯生啤,係咁熱嘅天氣當然要嘆下先啦。
麒麟啤
與此同時見到廚師都開始準備我哋嘅食材又可以欣賞廚師獻技啦,見到廚師好認真去烹煮食品,過程都係一個樂趣嚟嘅。
見到廚師開始烹煮北海道扇貝同南非鮑魚,每隻份量都非常之大,而且烹調過程香氣撲鼻,等咗幾分鐘之後海鮮終於都上枱啦~ 淨睇賣相已經急不及待啦,佢擺盤非常精美喺啲氣泡上面加咗朵蝶豆花,變得精緻好多~
第一時間品嚐下個味道先,扇貝肉質鮮甜爽口,另外上面加咗啲黑松露,食入口嗰時味道提升幾個層次。
北海道扇貝
即時再食埋個鮑魚,肉質好軟淋烹調時間剛剛好,再配合蒜蓉食入口非常惹味。
南非鮑魚

慢慢品嚐之後就到主菜嘅澳洲牛柳,見到師傅手藝都值回票價,
不知不覺間已經完成上枱,呢款係澳洲牛柳蒜片配櫻桃蘿蔔,整個賣相都非常吸引。試咗佢嗰啲蒜片都非常香口,而且櫻桃蘿蔔味道都幾特別,比普通蘿蔔更加鮮甜。
澳洲牛柳蒜片配櫻桃蘿蔔
最後到澳洲牛柳啦,肉質非常嫩滑而且好有牛味,應廚師要求點少少海鹽食更能夠將個味道提升,口感非常。
澳洲牛柳蒜片配櫻桃蘿蔔
休息咗一陣見到廚師開始再準備炒飯,呢一個嘅炒飯炒得好甘香,米飯粒粒分明再加上有雜菜及爽口彈牙嘅大蝦喺飯面上,
食埋真係已經差不多飽。不過我哋意猶未盡要食埋佢個鵝肝多士先,
鵝肝多士
佢呢個鵝肝多士份量都好大塊,
過程中已經聞到甘香嘅鵝肝,完成後放喺煎脆嘅多士上面,而多士亦加咗菠蘿汁同埋檸檬Cream,入口時唔會好油膩之餘仲好清新,味道配合得好好,我覺得必定要試下。
鵝肝多士
又休息一陣傾下偈、飲下酒,不經不覺最後甜品都上埋啦,呢個雪葩係檸檬同柚子味,
檸檬柚子味雪葩
好清新而且凍冰冰,消暑解渴首選,將剛剛鐵板燒嘅油膩感完全放鬆。
呢餐飯食左個幾鐘頭,由於當時都有幾檯客人,所以都無時間同廚師傾下偈,呢個係美中不足既地方,但兩個人都好滿意呢餐,食完埋單每位大約$700蚊左右,在環境、食材及廚師嘅手藝配合下,我覺得價錢都算合理嘅,如果有機會都想試埋佢其他高級嘅海鮮,例如:龍蝦及大蟶子等等,應該會更加吸引。

2023-06-27
北海道扇貝
南非鮑魚
檸檬柚子味雪葩
2023-07-21 69 瀏覽
放工同朋友去左佐敦食鐵板燒廚師發辦揀左個入門廚師發辦套餐Total有5道菜分別有沙律、鐵板海鮮兩品鐵板肉類一品、炒飯同是日甜品再嗌左枝美人梅酒,酒味偏甜味重配返海鮮同肉食幾夾沙律有煙三文魚、菠蘿、魚子醬沙律菜同羽衣甘藍用左黑醋調味,味道清新鐵板海鮮揀左扇貝同日本廣島蠔。扇貝燒得幾香夠Juicy日本廣島蠔有三隻蠔肉燒到唔錯,食落好惹味肉類揀左澳洲牛柳三成熟已經切好一粒粒,食落肉質軟腍蘸埋芥末食好夾,中和左牛既油脂額外加左份澳洲和牛厚切牛舌食落完全唔韌仲有肉汁炒飯就正常發揮是日甜品係柚子雪葩,酸酸甜甜
放工同朋友去左佐敦
食鐵板燒廚師發辦
揀左個入門廚師發辦套餐
Total有5道菜
分別有沙律、鐵板海鮮兩品
鐵板肉類一品、炒飯同是日甜品
再嗌左枝美人梅酒,酒味偏甜味重
配返海鮮同肉食幾夾
沙律有煙三文魚、菠蘿、魚子醬
沙律菜同羽衣甘藍
用左黑醋調味,味道清新
鐵板海鮮揀左扇貝同日本廣島蠔。
扇貝燒得幾香夠Juicy
日本廣島蠔有三隻
蠔肉燒到唔錯,食落好惹味
肉類揀左澳洲牛柳三成熟
已經切好一粒粒,食落肉質軟腍
蘸埋芥末食好夾,中和左牛既油脂
額外加左份澳洲和牛厚切牛舌
食落完全唔韌仲有肉汁
炒飯就正常發揮
是日甜品係柚子雪葩,酸酸甜甜
澳洲牛柳
扇貝
澳洲和牛厚切牛舌
2023-07-12
澳洲牛柳
扇貝
澳洲和牛厚切牛舌
2023-07-19 45 瀏覽
晚上嚟左食鐵板燒omakase。首先叫左枝梅酒,酒味偏甜味重,配返偏濃味嘅食物唔錯。叫左入門omakase套餐,有5道菜嘅set,分別有沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、時日甜品。沙律有煙三文魚、黑魚子、沙律菜、羽衣甘藍,簡單落左啲黑醋調味,幾清新。鐵板海鮮揀左鮑魚同日本廣島蠔。鮑魚有兩隻,起左啲肉臟,食起嚟好方便。鮑魚好鮮甜,肉質好爽滑。日本廣島蠔有三隻,蠔味正常,蠔肉燒到啱啱好,唔會乾身。鐵板肉揀左牛柳,牛柳燒完切粒上碟,額外加左澳洲和牛厚切牛舌,同樣揀左三成熟,炒得幾juicy。炒飯粒粒分明。時日甜品係柚子雪葩,幾清新。
晚上嚟左食鐵板燒omakase。
首先叫左枝梅酒,酒味偏甜味重,
配返偏濃味嘅食物唔錯。
叫左入門omakase套餐,有5道菜嘅set,
分別有沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、時日甜品
鐵板海鮮揀左鮑魚同日本廣島蠔。
鮑魚有兩隻,起左啲肉臟,食起嚟好方便。
鮑魚好鮮甜,肉質好爽滑。
日本廣島蠔有三隻,蠔味正常,
蠔肉燒到啱啱好,唔會乾身。
鐵板肉揀左牛柳,牛柳燒完切粒上碟,
額外加左澳洲和牛厚切牛舌,
同樣揀左三成熟,炒得幾juicy。
炒飯粒粒分明。
時日甜品係柚子雪葩,幾清新。
2023-07-19 588 瀏覽
位於佐敦寧波街轉角位的日式鐵板燒餐廳「龍亭」以具氣勢的龍作招徠,店內設有吧檯位置可一睹師傅烹煮的風采提供廚師發辦及單點供客人選擇==========🔹入門廚師發板套餐 (五道菜) $588▶️沙律清新番茄、清甜菠蘿及龍珠果,配搭新鮮爽甜沙律菜、格陵蘭魚子醬煙三文魚及意大利柚子醋,作為開胃菜非常合適▶️鐵板海鮮兩品廣島蠔:加入大量香口蔥蒜及甘筍,廣島蠔大隻軟滑又鮮甜帶子:為刺身級帶子,配以魚子醬及意大利黃瓜;刺身軟嫩帶鮮,有入口即化之感,調味恰好配以蝶豆花海鹽泡泡,提升鮮味及鹹味▶️鐵板肉類一品宮城縣黑豚扒:配以菠蘿辣菜汁、櫻桃蘿蔔及特濃蒜香牛油黑豚扒肉質緊緻有彈性,配以甜辣有度的辣菜汁夠醒胃;特濃蒜香牛油絕無改錯名,無論蒜或牛油香皆突出又平衡;櫻桃蘿蔔可解肉的膩感▶️炒飯海鮮炒飯:加入甘筍、蔥花、蒜蓉、自製豉油、雞蛋及大蝦炒成;飯粒炒得乾身富蛋香,材料配搭得宜令味道層次豐富▶️是日甜品檸檬雪葩配以柚子肉平平無奇的賣相食落非常驚喜,雪葩夠實,酸甜檸檬香濃郁,為完美的一餐作結==========🔹季節廚師發板套餐 (五道菜) $788▶️沙律▶️前菜溫泉蛋,選用日本高級蘭王蛋配以魚子醬;質感細滑,蛋香極
提供廚師發辦及單點供客人選擇
🔹入門廚師發板套餐 (五道菜) $588

▶️沙律

▶️鐵板海鮮兩品
廣島蠔:加入大量香口蔥蒜及甘筍,廣島蠔大隻軟滑又鮮甜
配以蝶豆花海鹽泡泡,提升鮮味及鹹味

▶️鐵板肉類一品
宮城縣黑豚扒:配以菠蘿辣菜汁、櫻桃蘿蔔及特濃蒜香牛油

▶️炒飯

▶️是日甜品
檸檬雪葩配以柚子肉
🔹季節廚師發板套餐 (五道菜) $788

▶️沙律

▶️前菜
溫泉蛋,選用日本高級蘭王蛋配以魚子醬;質感細滑,蛋香極濃

▶️鐵板海鮮兩品
鮑魚:配以秘製蒜蓉醬,鮑魚爽彈嫩滑,蒜蓉醬味濃提鮮
扇貝:配以牛油黑松露汁,扇貝新鮮肉嫩,牛油與黑松露味平衡

▶️鐵板肉類一品
澳洲牛柳:配以蒜片、櫻桃蘿蔔、手磨山葵及竹炭鹽
蒜片為餐廳自家炸,香脆味佳
澳州牛柳沒有筋膜,肉質非常軟嫩帶淡淡牛香;配以山葵及竹炭鹽提升味道層次

▶️湯
昆布豆腐麵豉湯:清甜不油膩

▶️炒飯

▶️是日甜品
🔹雪 本釀造 (180ml) $84
入口冰凍清新,米味突出醇厚
餐廳收取加一服務費
整體用餐體驗感滿意,餐廳選料上乘講究,師傅製作用心,絕對為區內品嚐鐵板燒的好選擇
2023-07-19
  • 澳洲牛柳粒
  • 宮城縣厚切黑豚扒
  • 鐵板海鮮兩品
  • 鐵板肉類一品
2023-07-19 44 瀏覽
之前好有友A小姐生日就去了佐敦這一間鐵板餐廳慶祝這間名為《龍亭》的日式鐵板餐廳主打親民價錢的日本鐵板燒千萬不要睇小 雖然價錢親民但是賣相 擺盤都相當精緻優雅餐廳迷於轉角位置由門面到裝修 都經過精心設計坐低之後就要了一支《菊正宗純米酒》這一之純米酒嘅味道比較濃 強而有力口感清爽 帶有辛味非常適合配襯鐵板等比較重味的食物今次我們選擇了《龍亭 入門廚師發板套餐(五道菜)》【沙律】先嚟一個新鮮爽口的沙律沙律菜新鮮 有羽衣甘藍和生菜等而且配襯了新鮮菠蘿 清爽清甜再淋上一抹意式黑醋和柚子醋酸中帶甜 味道非常之開胃【鐵板海鮮兩品】海鮮兩品可以自由選擇當中包括帶子、鮮、石斑、蠔等等大廚會將當日新鮮的食材向客人介紹今次我就選擇了大點和帶子北海道3L帶子處理的生熟度拿捏得非常之好外面帶有少少燒香裏面就有溏心感覺帶子下面配襯了意大利黃色翠玉瓜有需要的話再配埋竹炭鹽和七味粉 提升味覺另外一到海鮮就是燒白鱔白鱔非常新鮮 口感爽口彈牙肉身亦相當肥厚一啖咬下 相當有肉感而且夠肥味 充滿油香旁邊非常吸睛的泡沫就是蝶豆花泡沫提升鮮味和鹹味 亦帶來視覺享受【鐵板肉類一品】宮城產黑豚扒厚切香氣十足 肉質嫰滑多汁伴有蒜香牛油
之前好有友A小姐生日

再淋上一抹意式黑醋和柚子醋

酸中帶甜 味道非常之開胃

【鐵板海鮮兩品】

海鮮兩品可以自由選擇

當中包括帶子、鮮、石斑、蠔等等

大廚會將當日新鮮的食材向客人介紹

總括而言 這一間日式鐵板燒

可謂抵食兼性價比高

我和朋友都相當滿意今晚的生日飯
2023-07-18 118 瀏覽
上網做左一輪資料搜集 , book 左位試下呢間人稱性價比高嘅鐵板燒餐廳 😆😆唔想諗食咩 , 我地 2 個人直接叫左入門廚師發板套餐 ($588) 沙律新鮮嘅車厘茄 , 沙律菜配意大利黑醋 , 上面係煙三文魚 , 魚子醬 , 清新開胃 😉鐵板海鮮有帶子 , 扇貝 , 東星班 , 鮑魚同蠔 , 我哋 2 個人可以揀 5 選 4, 東星班肉厚彈牙 👍👍 正 ! 鮑魚新鮮 , 口感彈牙 , 配上惹味嘅蒜蓉 , 出奇地好味 ! 扇貝大大隻 , 個汁加咗黑松露 , 好香 ! 煎帶子外脆內軟 😋😋 4 款海鮮都新鮮同埋火候掌握得好好 , 烹調方法更突顯食材嘅鮮味同口感 ! 😌😌鐵板肉類豬 , 牛 , 雞 3 選 2 😁 我哋揀咗澳洲牛柳粒同宮城厚切黑豚扒 ! 牛肉以竹炭鹽同烤蒜片伴碟 😋😋 豬扒有蘋果蓉同埋芥末 , 2 個醬都非常夾 ! 蘋果蓉清新得來又甜甜地 , 好開胃 , 豬扒充滿油香 , 一啲都唔鞋 🤗🤗 2 個肉都好高質 ! 炒飯粒粒分明 , 好香 , 入邊有好多蘿蔔粒同蔥粒 , 食埋呢個夠晒飽 ! 😎時日甜品柚子雪葩清新 , 唔會太甜 , 好好食 ! 👍👍信州蘋果梳打 ($38)麒麟啤
沙律

鐵板海鮮

鐵板肉類
炒飯
時日甜品
柚子雪葩清新 , 唔會太甜 , 好好食 ! 👍👍

信州蘋果梳打 ($38)
麒麟啤 ($88)

整體黎講 , 食店位置方便 , 鐵板燒有套餐 , 亦有 a la carte , 價錢合理 , 足料 , 又夠飽 ! 大家都可以嚟試吓 ! 👏👏
  • 澳洲牛柳粒
  • 是日甜品
  • 宮城縣厚切黑豚扒
餐廳:龍亭地點:佐敦寧波街,入口唔明顯,不過抬頭就見到招牌,好神秘菜式:鐵板燒餐牌:多款套餐,沙律,前菜,鐵板海鮮,鐵板肉類,鐵板炒飯,甜品,酒類入門廚師發板套餐(五道菜) $588 另加一,包括沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、時日甜品。我地點左入門發板套餐兩位。沙律係新鮮沙律雜菜加黑醋同柚子醋汁配車厘茄,龍珠果同菠蘿一片,仲有一片煙三文魚加上黑魚子醬。沙律係較為乾身,所以好健康。鐵板海鮮可以選兩款。海鮮整好用同一隻碟上枱,擺盤精緻,所以一上枱就可以食,唔會辣親嘴。碟上配有蝶豆花海鹽泡沫加花瓣,微微鹹。南非孔雀鮑魚係連殼上,都唔細隻。肉質好彈牙鮮甜。北海道帶子厚身得黎好嫩口,用意大利黃瓜墊住,面頭加上黑魚子醬,味道唔錯,好多汁。北海道元貝 連殼上,啖啖肉好有咬口,用左牛油黑松露汁,好香。東星斑脆皮,配有甜黑醋。特大虎蝦 $108 另加一另外叫左款散叫海鮮。虎蝦蝦頭超多膏,好鮮甜。蝦肉一開三,爽甜,配有蝦膏醬令蝦肉更美味。鐵板肉類有牛豬雞三款選一款。宮城縣厚切黑豚扒宮城縣厚切黑豚扒好大塊,一切7片方便食用,算好厚切。肉質好嫩,有多肉汁,燒得少少燶面。配有綠色菠蘿汁,同黃色牛油汁,
餐廳:龍亭
地點:佐敦寧波街,入口唔明顯,不過抬頭就見到招牌,好神秘
菜式:鐵板燒

沙律

南非孔雀鮑魚,北海道帶子

南非孔雀鮑魚係連殼上,都唔細隻。肉質好彈牙鮮甜。
北海道帶子

東星斑,北海道元貝,特大虎蝦

東星斑脆皮,配有甜黑醋。
特大虎蝦 $108 另加一
鐵板肉類有牛豬雞三款選一款。

宮城縣厚切黑豚扒

宮城縣厚切黑豚扒好大塊,一切7片方便食用,算好厚切。肉質好嫩,有多肉汁,燒得少少燶面。配有綠色菠蘿汁,同黃色牛油汁,甜甜地好夾。伴有蘿蔔仔,整到好似蘑菇咁,好可愛,可以解解膩。

澳洲牛柳粒

牛柳粒份量好多,足有十幾粒, 肉質非常軟腍,又有牛味,正!配有竹炭鹽粒,炸蒜片同日式芥末,自己選擇調味。都有蘿蔔仔伴碟。

一品炒飯

炒飯大概半碗,加埋蛋花,蔥花同紅蘿蔔粒一起炒,味道同濕潤度都剛好,仲有去殼爽口鮮蝦一隻。

時日甜品
時日甜品係檸檬雪杷配柚子皮,酸甜度剛好可以清清味蕾。
雪糕

雪糕 $38 另加一
另外再每人加一球雪糕,係豆腐雪糕配爆珠紅豆同薄荷葉。豆腐雪糕少少似雲呢拿雪糕,好厚身。紅豆爆珠我第一次見,好特別。
雪本釀造

雪本釀造180ml $84 另加一
揀左支清酒。係樽裝。

大部分位都係吧枱,可以望住廚師整鐵板燒比你。廚師細心介紹每一道菜式同醬汁。以呢個價錢同食材加擺盤同用心醬汁黎講,呢度鐵板燒真心抵食。
2023-07-16
南非孔雀鮑魚,北海道帶子
北海道帶子
東星斑,北海道元貝,特大虎蝦
2023-07-16 27 瀏覽
六月份係朋友嘅生日,我專登揀咗一間鐵板燒嘅餐廳同朋友慶祝竟然喺旺角搵到一間性價比幾高嘅鐵板燒舖頭人均$600都唔使就可以食到五道菜式嘅廚師發辦鐵板燒,平時閑閑哋出去食個鐵板燒都近$1000所以真係幾值得一試首先頭盤會有一個沙律包住左一粒嘅就係龍珠果,味道酸酸,甜甜都幾特別我哋個餐單係包咗兩款,海鮮同埋一款肉而我就揀咗鰻魚同埋魚,肉類我就揀咗鹿兒島黑毛豬見着師傅即時喺面前鐵板燒嘅感覺真係好特別,而且會見到師傅嘅功架每一款嘅海鮮都食得出好新鮮雖然份量唔多,但係食得出好有心機黑毛豬嘅份量都幾多,雖然唔係我想像中嘅口感,但係配埋啲醬汁都唔錯而且都好欣賞師傅對食物嘅擺盤真係做得好靚,打卡一流最後仲有個蟹籽炒飯做結尾,我哋最後仲加咗一份和牛牛舌做小食,口感幾好,如果份量再多啲就仲好😁甜品就係柚子sorbet 開胃唔會食到好滯都幾好味最後,我哋仲開咗一支米酒🍶師傅介紹甜甜地容易入口都幾正配埋鐵板燒都真係幾夾如果真係想試吓鐵板燒,但係又唔想試到咁貴可以試吓呢個入門級嘅鐵板燒套餐都幾值得推介
六月份係朋友嘅生日,我專登揀咗一間鐵板燒嘅餐廳同朋友慶祝

甜品就係柚子sorbet 開胃唔會食到好滯都幾好味

2023-07-15 27 瀏覽
🔺 龍亭(佐敦)🔻入門廚師發辦套餐🔸️煙三文魚沙律,面頭有柚子醋,底有黑醋,沙律菜新鮮,好開胃既前菜。🔸️海鮮自選兩款:我揀阻鮑魚同埋帶子,燒緊既時候已經聞到好香海鮮味,鮑魚配阻自家製蒜蓉,口感軟腍。帶子就配阻黑魚子同黃翠玉瓜,口感好夾。🔸️主菜揀阻牛柳粒,五成熟岩岩好,有咬口又重牛味,配埋自家製炸蒜片勁香,同埋竹炭鹽唔係死咸,成件事昇華阻。🔸️炒飯入面雖然只係簡單材料,但係個飯炒得好靚,粒粒分明,乾爽唔油膩,調味都岩岩好~🔸️甜品:豆腐雪糕,雪糕質地綿密唔同平時食既雪糕質地,餘韻豆味好重。🔻鐵板焦糖多士($68)對焦糖冇抵抗能力既我,就算套餐本身有甜品跟,都要叫黎試下😂焦糖多士用鐵板烘到好香脆,面頭焦糖香甜脆口,仲配阻檸檬忌廉酸酸地好creamy 好開胃。🔻Kirin 麒麟($88)做緊買二送一優惠,好抵飲。
🔺 龍亭(佐敦)

🔻入門廚師發辦套餐

🔻鐵板焦糖多士($68)

🔻Kirin 麒麟($88)
做緊買二送一優惠,好抵飲。

早前朋友介紹佐敦有間性價比都幾高嘅鐵板燒,今日突登同老公過嚟試下。 間餐廳個入口都幾隱蔽,成個門口都被鐵板遮住晒,入到餐廳好似去咗個秘密空間咁😆 佢套餐都有幾款,我哋揀左個性價比較高嘅套餐,每位$588有5道菜,個人認為都好夠食啦。 首先前菜係沙律🥗:北海道三文魚都好新鮮,加咗柚子汁,底部有意大利陳醋,撈埋一齊食,開胃清新。 鐵板海鮮兩品:有4款可以揀,我哋揀咗鮑魚同帆立貝,南非鮑新鮮彈牙,加咗特製蒜蓉醬,味道更突出。而北海道帆立貝加咗黑松露牛油汁,味道超香。伴碟嘅泡泡碟豆花除咗點綴之外,原來仲有提鮮作用,我試過有點泡泡嘅鮑魚同無點泡泡嘅鮑魚,都真係有分別㗎, 大家又不妨試下啦! 鐵板肉類一品:豬、牛、雞任君選擇,牛柳粒好軟嫩,伴碟嘅櫻桃蘿蔔整成粒磨菇咁好kawaii 🍄,食用花下面有wasabii可以點, 另外仲有蒜片同埋竹炭鹽可以配埋一齊食用,不過緊記竹炭鹽比家用鹽鹹少少,所以點少少就已經好足夠。 食鐵板燒梗係要飲返杯啦,呢期買二送一好抵飲!🍻 炒飯用咗珍珠米,粒粒分明,炒得好乾身,充滿蛋香味。 見到隔離檯食鵝肝多士好吸引,我哋都忍唔住叫咗份。鵝肝香味濃郁,食落去有入口即化幼滑嘅質

食鐵板燒梗係要飲返杯啦,呢期買二送一好抵飲!🍻

炒飯用咗珍珠米,粒粒分明,炒得好乾身,充滿蛋香味。

見到隔離檯食鵝肝多士好吸引,我哋都忍唔住叫咗份。鵝肝香味濃郁,食落去有入口即化幼滑嘅質感。有別於一般食鵝肝多士,通常以蘋果醬伴碟,呢度改為用菠蘿汁🍍同埋手打忌廉去中和油膩感,味道酸酸甜甜,又夠fresh。😌

最後甜品係柚子皮雪葩🍨,食落充滿冰涼快感,而且酸甜味夠曬開胃。
2023-06-27
2023-07-15 22 瀏覽
約左家姐行街食飯👩🏻‍🤝‍👩🏼,我哋見到呢間門面好神秘嘅鐵板燒餐廳,抱住好奇嘅心態入去試一試裡面環境唔算好大,靠老闆同一位職員處理哂所有大、小事,係小店嘅溫馨感覺❤️❥ 北海道煙三文魚特色沙律 $88以菠蘿🍍墊住煙三文魚,旁邊蔬菜伴有黑醋,整體味道清新開胃❥ 鵝肝多士 $138鵝肝份量好足,味道細膩,油脂飽滿甘香鵝肝下面配菠蘿忌廉多士,清新感平衡鵝肝嘅油膩感,多士有微烤焦味,令味道更有層次❥ 鐵板燒雞泡魚乾 $88呢度嘅雞泡魚乾較厚身,口感帶煙韌,送酒一流❥ 白膳 $198白膳煎得好香,口感帶爽勁,有適量魚油,味道甘香有蝶豆花泡泡、七味粉及鹽調味,味道豐富又有心思❥ 澳洲牛椰粒 $238牛柳粒口感超軟焾,咬落有肉汁滲出,牛味本身唔算好濃,可以配搭旁邊嘅蒜片或鹽調味❥ 宮城肉厚切黑豚扒 $288豬肉好軟好香,有微微嘅甜味鎊方邊有宮城辣菜汁,清新醒神之餘又散發微辣,白色嘅係蒜香牛油,充滿鹹❥ 美人梅酒 $168味道幾香甜,低糖配方幾健康,相對梅味較淡酒精唔高,好易入口呢晚見到兩枱顧客都專登黎慶祝生日,店內會有生日歌,好窩心。

❥ 北海道煙三文魚特色沙律 $88
以菠蘿🍍墊住煙三文魚,旁邊蔬菜伴有黑醋,整體味道清新開胃

❥ 鵝肝多士 $138
鵝肝份量好足,味道細膩,油脂飽滿甘香

❥ 鐵板燒雞泡魚乾 $88
呢度嘅雞泡魚乾較厚身,口感帶煙韌,送酒一流

❥ 白膳 $198
白膳煎得好香,口感帶爽勁,有適量魚油,味道甘香
有蝶豆花泡泡、七味粉及鹽調味,味道豐富又有心思

❥ 澳洲牛椰粒 $238

❥ 宮城肉厚切黑豚扒 $288

❥ 美人梅酒 $168
味道幾香甜,低糖配方幾健康,相對梅味較淡

酒精唔高,好易入口

呢晚見到兩枱顧客都專登黎慶祝生日,店內會有生日歌,好窩心。
2023-07-14 21 瀏覽
辛苦左成個星期, 到左星期五就要嘆好野。 今晚去左龍亭佐敦寧波街龍亭食鐵板燒。餐牌食物款式唔太多, 有五道菜, 七道菜, 九道菜選擇。 我地就揀左五道菜。前菜 - 沙律菜, 蕃茄仔, 龍珠果, 配上酸味醬汁, 開胃醒神, 前菜一流。鐵板海鮮- 南非鮑魚, 帶子, 鰻魚, 東星斑:南非鮑魚爽口彈牙, 配上蒜粒, 非常惹味。帶子新鮮香甜,配上魚子醬, 即刻升級好多。鰻魚肥美肉厚, 油份豐富而不肥腻, 鰻魚啖啖肉, 超正。東星斑 - 魚肉嫩滑, 配上師傅所整嘅泡沫, 更加帶出海鮮鮮味。鐵板牛柳粒 - 5成熟, 入口即溶, 牛味濃, 肉質嫩滑。黑豚扒 - 肉質爽而嫩滑, 好香濃黑豚豬味, 配上秘製醬汁, 提昇層次。炒飯 - 粒粒甘香, 熱辣辣, 一碗真係唔夠喉。甜品 - 雪杷, 食完熱辣辣嘅鐵板, 食返個凍冰冰嘅雪杷作結, 真係無與輪比。

鐵板海鮮- 南非鮑魚, 帶子, 鰻魚, 東星斑:

南非鮑魚爽口彈牙, 配上蒜粒, 非常惹味。

帶子新鮮香甜,配上魚子醬, 即刻升級好多。

鰻魚肥美肉厚, 油份豐富而不肥腻, 鰻魚啖啖肉, 超正。

鐵板牛柳粒 - 5成熟, 入口即溶, 牛味濃, 肉質嫩滑。

炒飯 - 粒粒甘香, 熱辣辣, 一碗真係唔夠喉。

2023-07-14 37 瀏覽
下班後想吃點日式料理鐵板燒廚師發辦 也是有特色的餐點主要圍繞著鐵板燒系列我們也想品嚐海鮮作主要每人叫份 輕量的廚師發辦前菜沙拉 都是簡單新鮮的沙律菜水果海鮮擺盤旁碟豆花泡沫 帶出海鮮鮮味帶子煎到兩邊煎脆 內層依然保留軟滑底下襯托黃節瓜 蠔肉肉質依然軟 有蠔香拌加炒過蒜香料 更令肉味惹味和帶出香味魚扒有厚實肉質 脆薄魚皮 保持深海魚的滑度牛柳粒配竹炭鹽 煎得香脆蒜片兩者之間取得平衡 牛柳襯蒜片更香口雞肉嫩滑 表皮煎到脆香有燒雞皮的層次 脆香薄可以配自家牛油沾醬 重牛油香帶甜味碟盤有櫻桃蘑菇 造型可愛炒飯 想像中有驚喜意想不到簡單炒飲 搭配蛋和香料整體很香 帶有點醬油香炒到粒粒分明飽和米飯配杯新鮮的啤酒 風味十足甜品有檸檬雪芭 自家紅酒浸雪梨清新雪芭帶檸香 簡單做個總結潤喉雪梨帶紅酒香 加厚實甜忌廉
下班後想吃點日式料理
鐵板燒廚師發辦 也是有特色的