2023-02-20 202 瀏覽
OpenRice book 65折勁抵星期六下午4:30,下午茶打邊爐勁正整間餐廳得1-2台客。享受了優質的招待點了駕鴦鍋,每位 @$78鴨血豆腐麻辣湯 蕃茄酸菜湯湯底配料任加!火鍋配料點了脆脆炸魚皮招牌手工三色滑(台灣直送)爽脆白鱔片小卷魷無(10個)鮮 甜蔬萊魕牛舌超級推薦招牌手工三色滑其他就一般般唔太特別食完都參唔多晚上六點當食左個早飯。65折後,每人都係二百多蚊。抵!
OpenRice book 65折勁抵

蕃茄酸菜湯
湯底配料任加!

火鍋配料點了
脆脆炸魚皮
招牌手工三色滑(台灣直送)
爽脆白鱔片
小卷魷無(10個)
鮮 甜蔬萊魕
牛舌

超級推薦招牌手工三色滑

其他就一般般唔太特別

食完都參唔多晚上六點

當食左個早飯。
65折後,每人都係二百多蚊。抵!

2023-02-18
下午茶
2023-02-15 153 瀏覽
😓用餐時間太短,得90分鐘,又要網上落單,顧得落單,又要等食物熟,食都唔夠時間,食到擒擒青,成餐食到都好大壓力,食咗都難消化,cut咗單唔夠飽到冇得再叫,好好傾偈更加唔使諗,你自己諗下黎唔黎食啦🤪
2023-02-15
2023-02-12 195 瀏覽
應該是用餐體驗最奇怪的一間火鍋店了食物方面 雖然已經預計到好貴 卻沒有想到食物種類如此單一 乏味。只有生鮮食材下火鍋可選 沒有任何甜品,熱食,台灣小食。反而有一大堆葡萄酒?而鍋底只有麻辣鍋 酸菜鍋有兩種,完全沒有考慮到素食者的想法呢豆皮 黃豆響鈴卷 虎皮豆卷真的有好像,到底有什麼必要擺在一起呢。醬料方面 只有已經調配好的 一種配麻辣鍋的醋加辣椒油/一種配酸菜鍋的麻醬  連單一的 醋都沒有?。試問如果我不喜歡醋 那要怎麼辦青與香菜的碗直接見底  沒有可以加的調味料 叫客人怎麼吃呢?鴨血豆腐 的豆腐倒是蠻好吃 可能是全場唯一好吃的東西。茶壺超級重 朋友是一個男生都拎不起來茶壺 ohmine 真的不user friendly而且每張餐桌 只有筷子 沒有spoon ?湯汁就會很容易滴到衣服上用戶體驗非常差 非常差 非常差  怪不得星期日的中午都一大半空餐台
應該是用餐體驗最奇怪的一間火鍋店了

鴨血豆腐 的豆腐倒是蠻好吃 可能是全場唯一好吃的東西。
2023-02-06 100 瀏覽
上個月回台灣很可惜沒吃到鼎王,昨天生日… 想說 帶小孩來吃一下鼎王,在網上訂位還有55折… 這也太划算了!於是 帶著四歲兒子就衝了!麻辣鍋跟台灣比較… 那個湯底很普通而且真的太稠,煮沒有多久更是稠到快變羹湯,但 鴨血豆腐很美味… 一樣可以無限加點(可能香港人不喝湯?台灣人吃火鍋很愛喝湯… 反正 這湯我是喝不下去)不過 酸菜白肉鍋就可圈可點,湯底很優!原本 怕酸酸的小孩不喜歡,但 出乎意料… 我兒子還滿愛的… 食材方面,牛肉的品質不錯非常鮮嫩、蛋餃好吃我兒子很愛但我嫌內餡太少、魚餃ok、蝦滑是去吃鼎王必點的,不過這邊味道普普… 可惜 因跟小孩兩個人吃不了太多,所以不敢點太多,但最後買單還是嚇到我,總計七百多塊… 説是我訂位~ 但55折扣沒有訂到?好加在,經過溝通店員也讓我折了!OpenRice系統也太奇怪?明明顯示55折我才訂位的,大家若要訂位需注意一下!總結,跟台灣鼎王比… 有70~80%正宗,味道要求100%也是不可能,價位不用說 香港寸土寸金貴是一定的,但 有打55折真的很划算,服務上面來說~ 已經算是態度跟服務都很好(當然不能跟台灣比,台灣鼎王出名的態度、服務頂呱呱,90度鞠躬是

總結,跟台灣鼎王比… 有70~80%正宗,味道要求100%也是不可能,價位不用說 香港寸土寸金貴是一定的,但 有打55折真的很划算,服務上面來說~ 已經算是態度跟服務都很好(當然不能跟台灣比,台灣鼎王出名的態度、服務頂呱呱,90度鞠躬是他標配)但 星期六中午外場只有兩位,一位還要兼門口帶位,明顯的人手不足!但 都有盡力滿足顧客要求,值得讚賞!最後 有一點 很可惜的是香港鼎王居然沒有附魯肉?!(台灣都要挖一碗白飯淋上魯肉汁,絕配呀!而且 這樣小孩一起去也比較不怕沒有東西吃)可惜~

整體來說算滿意,可以解思鄉之苦,但還有改進空間,下次有機會仍會光顧。
2023-02-05
慶祝紀念
生日
  • 特級牛肉
  • 蛋餃
  • 手工蝦滑
2023-01-14 338 瀏覽
第一次嚟食鼎王,因55折嘅關係,佢規定最低消費每人要$200,未計加一,叫咗都唔少嘢食,首先湯底叫咗鴛鴦湯底,麻辣鴨血加酸菜白肉,開頭叫咗小辣,試過之後覺得唔夠辣,可以叫店員家中辣嘅湯底,鴨血同豆腐都大嚿同好入味,反而酸菜白肉個湯底就十分遜色,叫咗半份牛小排同半份羊,羊味比較重,牛小排都幾好味,黑柏葉就正正常常,牛丸10分推介,好多汁好重牛味,不過都幾貴,豆皮就普普通通,可以唔試,竹笙索晒啲汁好好味,因為未夠最低消費,所以我哋嗌左排骨酥,好肥唔好食,到最後同店員講打包個鴨血,外賣盒好大,返到屋企發現佢再加左啲鴨血同豆腐落去,真係好surprise。
2023-01-04 1666 瀏覽
對上一次食牛駅台式麻辣火鍋唔夠滿足,所以短時間再一次食台式火鍋,今次嚟鼎王,除左多人讚好之外,重點係台灣朋友都話正宗🙊一直都唔敢去過江龍嘅餐廳,因為嚟到香港多數都唔平,但估唔到經Openrice訂枱會有55折!!😲 雖然折完都未算平,但麻辣湯嘅鴨血、豆腐、酸菜鍋嘅酸菜、白飯可以無限任添,另外仲可以打包埋個湯底,番屋企食第二輪,真係咩都抵番哂!!!🤓需要留意午市限時90分鐘,而且係正價食物先有折(包括湯底都有折),折後亦要人均消費滿$200先可享優惠。麻辣拼酸菜白肉鍋 $78/位兩款都揀左最低級別---小辣同小酸;麻辣鍋聞起嚟好香,食落只係少少辣,唔會太傷舌頭;酸菜果邊會越煲越酸,食滯左可以夾D酸菜醒一醒😏酸菜鍋裡面仲有少量闊薯粉,記得快D夾哂佢,否則會煲到爛哂。自助區可以拎酸菜鍋同麻辣鍋嘅專用醬,但我覺得其實乜醬都唔點已經好夠味;反而自己夾左好多芫茜🙊打邊爐又點可以無肥牛?!! 上選牛小排 $338 (原價)呢個牛小排賣相真心麻麻🤔,不過好彩有牛味,而且肉質唔鞋。折後連加一要$220,OK啦。手切黃喉半份 $48 (原價)自己第一次食呢樣野,網上食評建議煮30秒左右。食落有D似薄牛百葉

麻辣拼酸菜白肉鍋 $78/位
酸菜鍋裡面仲有少量闊薯粉,記得快D夾哂佢,否則會煲到爛哂。

打邊爐又點可以無肥牛?!!
上選牛小排 $338 (原價)
上選牛小排

手切黃喉半份 $48 (原價)
手切黃喉半份

自己第一次食呢樣野,網上食評建議煮30秒左右。食落有D似薄牛百葉、爽爽地、無味,而且煮嘅時間好短,唔會吸到湯底味,主要食口感。

手工蝦滑全份 $98 (原價)

手工蝦滑

呢個一定要食,因為真係好有蝦味,而且仲見到蝦仁仔🤤。

一品蟹滑膏半份 $58 (原價)
蟹滑

第一次見蟹滑,諗都無諗就點左。本身以為會有一絲絲嘅蟹肉,但點知食落似少少彈牙嘅魚滑質感,與其話佢係蟹滑,不如話佢係海鮮滑比較貼切,因為食唔出蟹味😅。

好抵讚呢度嘅職員會主動加湯同配料,甚至我地最後食哂所有湯底料,打包拎走果陣,職員又會添加鴨血同豆腐(外賣盒要加$2)。

最後折後Total$456,一個價錢兩餐邊爐,你話抵唔抵?!😏
入座茶
2022-12-30
入座茶
2022-12-17 335 瀏覽
還沒吃完就趕人走,人均消費600+ 還態度這麼差。非常令人失望,食物本身非常一般,選擇質量也很少,比起其他火鍋店遜爆了,單價還這麼高,非常垃圾,強烈不推薦!!!!!
2022-11-22 644 瀏覽
朋友介紹話唔錯,跟朋友四人book位打算慶祝生日飯局,坐底原來先知道只有兩款湯底選擇,每位朋友不食麻辣,所以就點了酸菜白肉湯底,湯底來到原來只有不夠10件白肉,之後就點了牛肉栟盆套餐,點知牛肉來到仲大鑊,400幾蚊跟本同雪藏牛肉無分別,又鞋又唔新鮮,只有一次不會再幫襯😤簡直係超級難食形容
2022-11-19 524 瀏覽
因為台灣食過幾次,念念不忘酸菜白肉鍋,所以就嚟香港店試吓,味道跟台灣相比還是差一點,酸菜白肉鍋內的豬肉不新鮮,反而鴨血還可以,而鍋內鴨血,豆腐,酸菜是無限添加的,還有免費白飯。。菜式方面感覺選擇比較少,如果以正價去食確實不值,牛肉和羊肉跟超市買的差不多,生蠔12隻,有2隻超級細隻,豆腐放喺麻辣鍋好食,這間試一次就可以,服務方面接待處的男職員態度差,反而店內阿姐服務質素仲好,希望貴店食材可以跟台灣一樣,不然只是賣品牌。

2022-10-24
3 分鐘 (堂食)
  • 鴛鴦鍋
2022-11-14 537 瀏覽
台式火鍋係香港試過好多,呢一間都真係唔會令你失望👑 ,題外話,原來鼎王同無老鍋係姐妹店🤭呢到d鴨血真係好正!仲要無限refill,超級嫩又唔腥🥰 愛了愛了!湯底今次揀左鴛鴦鍋,小辣,食完完全唔會辣到好辛苦,而且唔會好油,保證唔會後冷着火先🤣 另外一個酸菜豬肉湯都好濃郁,唔係味精湯😌 值得一提係,佢地加湯唔會淨係加清湯,而係加返原本既湯底,唔會越食越淡味👍🏻佢d海鮮都係好新鮮,墨魚、帶子、蚌全部好鮮甜💞💞💞 特別推介佢地個瑤柱滑,好香瑤柱味👍🏻👍🏻得閒獎勵自己食餐好野係開心既🥰🥰🌈🌈

得閒獎勵自己食餐好野係開心既🥰🥰🌈🌈

2022-11-07 481 瀏覽
有別於台式火鍋,鼎王的湯底只分兩種:1)酸菜白肉鍋 2)麻辣鍋(90分鐘限時)湯底以人頭計算,每位$68,亦可以點鴛鴦鍋每位$78。我們點了鴛鴦🫶🏻我們點了小辣,麻辣鍋香氣撲鼻,整個都充滿了非常入味的鴨血和豆腐! 配料無限fill,冇得彈! 豆腐和鴨血都好滑,而且大大嚿! 酸菜白肉鍋酸味夠,白肉肥而不膩,入口是爽口彈牙! 最重要的是,會職員定時主動為你添加配料! 酸菜、豆腐、鴨血都是無限添加。職員又會主動問我們酸味和辣味夠不夠! 殷勤有禮,服務態度👍🏻令人感覺賓至如歸!我們另外點了:排骨酥❌ $68是急凍的,整體評價不好吃! 不會再叫。炸魚皮 $ 78酥脆可口! 🤤無論即食或加入火鍋都一樣好吃! 個人推薦配麻辣鍋! 牛舌 $108 薄切牛舌,所以沒什麼咬口, 但勝在夠牛味。招牌手工三色滑 ❌ 158蝦滑 🦐 鮮甜彈牙蟹滑 🦀 奇怪的蟹味,不太彈牙,感覺不太新鮮 瑤柱滑 瑤柱味濃,但是口感奇怪,好腍皇帝菜 $78是正正常常的菜,份量不多也不少,如果不是特別喜歡吃菜的話,請省略。蜂巢千層凍豆腐 $68吸湯是一流的🤤🤤另外佢有餐茶:蜜桃烏龍紅茶👍🏻清新解膩。整體來說,不用特別加配其他菜式,因
(90分鐘限時)

酸菜白肉鍋
酸味夠,白肉肥而不膩,入口是爽口彈牙!

我們另外點了:
排骨酥❌ $68
是急凍的,整體評價不好吃! 不會再叫。

炸魚皮 $ 78

牛舌 $108
薄切牛舌,所以沒什麼咬口, 但勝在夠牛味。

招牌手工三色滑 ❌ 158
蝦滑 🦐 鮮甜彈牙
蟹滑 🦀 奇怪的蟹味,不太彈牙,感覺不太新鮮
瑤柱滑 瑤柱味濃,但是口感奇怪,好腍

皇帝菜 $78

蜂巢千層凍豆腐 $68
吸湯是一流的🤤🤤

另外佢有餐茶:蜜桃烏龍紅茶👍🏻清新解膩。整體來說,不用特別加配其他菜式,因為價錢也不便宜。建議單點一至兩項肉類便可。其餘時候集中火力吃鴨血和豆腐! 另外我們把吃不完的鴨血和豆腐打包回家😆😆翻熱吃的味道一點也不差!
2022-11-07 345 瀏覽
秋風起 涼涼地又係邊爐季節心思思想食麻辣火鍋🥘聽聞來自台灣嘅鼎王出名麻辣鴨血鍋即刻book位黎試下嗌左鴛鴦鍋 順便試埋酸菜白肉湯底呢度最正係湯底可以1.5小時無限refill鍾意鴨血人士岩哂皆因麻辣湯底嘅鴨血同豆腐都好足料鴨血真心好食 實淨有咬口 仲吸收到麻辣味食完一鍋唔夠都再refill好多下 酸菜湯底都唔錯 嗌左中酸 好夠味但酸菜湯底只會refill酸菜 肉食完就要自己追加所以麻辣鴨血湯底性價比都幾高 推介仲可以揀大中小辣 唔夠辣可以再加辣👍🏻另外嗌左其他邊爐配料:牛舌:新鮮切得夠薄 好食黑栢葉:滾嘅時間要控制好 否則會太靭台灣炸豆皮:呢個好好食 豆味濃 好索湯 正綜合滑:有三款味 唔太特別 黑椒手打牛丸:好濃牛味 彈牙 推介蛋餃同燕餃:皮薄餡靚 好食 整體黎講 價錢合理 麻辣辣得黎唔會食得好辛苦 湯底做得幾好 會再手encore😋
秋風起 涼涼地

蛋餃同燕餃:皮薄餡靚 好食

2022-11-06
  • 濃香豆皮
2022-10-31 1796 瀏覽
已經第N次回訪,每隔一個月就要回來食佢嘅麻辣鴨血,佢嘅鴨血可以話係全香港最好食,沒有之一。鴨血夠彈牙,味道濃郁略帶咸味,再配合麻辣湯底的確係一絕(而且仲係無限添食,每隔一陣職員就會主動過來幫你加添鴨血豆腐同湯)。每次牛小排🐮同蝦滑🦐都係必叫,因為堅好食。另外今次仲叫左白魚片同響鈴,不過兩樣都只係一般唔叫冇損失。整體用餐體驗十分滿意,服務周到,食物質素有保證,環境舒適。唯獨一分錢一分貨,佢嘅價錢都幾貴,建議選擇非繁忙時段經openrice book枱最平有55折‼️條件係每位最低消費$200 (未計加一),其實叫少少野都夠了。最後有個小貼士:湯底係可以打包,佢會幫你refill 鴨血同豆腐,拎到番屋企其實係一個完整嘅麻辣鴨血鍋,名副其實又食又拎😳😳😳❇️上選牛小排 $338牛味濃,油脂豐富口感佳,必食推介。❇️手工蝦滑(台灣直送)$98蝦肉爽彈,味道鮮甜,啖啖蝦肉好滿足。❇️嚴選花鰱白魚片 $68魚味唔算突出,不過就夠晒爽彈,同雲吞鋪嘅魚片分別不大。❇️黃金豆鈴捲(6條)$78中心炸得唔係好夠脆,味道上就係普通嘅響鈴,同等價錢會推薦試佢個豆皮多啲。❇️低糖蜂蜜茉莉茶/ 勺 $58啲個每次都必叫,有茉

麻辣鴨血
❇️上選牛小排 $338
牛味濃,油脂豐富口感佳,必食推介。
❇️手工蝦滑(台灣直送)$98
蝦肉爽彈,味道鮮甜,啖啖蝦肉好滿足。
手工蝦滑(台灣直送)
❇️嚴選花鰱白魚片 $68
魚味唔算突出,不過就夠晒爽彈,同雲吞鋪嘅魚片分別不大。
嚴選花鰱白魚片
❇️黃金豆鈴捲(6條)$78
黃金豆鈴捲
❇️低糖蜂蜜茉莉茶/ 勺 $58
啲個每次都必叫,有茉莉茶香而引唔太甜,食到火辣辣用來解渴就啱晒
低糖蜂蜜茉莉茶
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️❇️
2022-10-30
麻辣鴨血
上選牛小排
手工蝦滑(台灣直送)
低糖蜂蜜茉莉茶
2022-10-13 682 瀏覽
今次突然間口痕想打邊爐,朋友推介左呢間俾我好耐,所以晏晝衝左上黎食先知原來有個咁抵食既套餐,本身諗住$328咁平應該set死哂無得簡,估唔到仲有咁多款可以簡🤣🤣肉又有,我朋友唔食牛都唔怕,丸類又有,超級推介蝦滑同濃香豆皮,同我平時出去食嗰啲完全唔同,蔬菜又有,主食又有,質素又唔會因為價錢平左而有影響。同埋晏晝同夜晚人流都差好遠,坐得好舒服,唔怕好似夜晚咁嘈雜,而且職員服務態度都好好,有問必答!下次都會再叫埋朋友一齊黎食
下次都會再叫埋朋友一齊黎食
2022-10-13
  • 蝦滑
  • 濃香豆皮
2022-10-10 498 瀏覽
之前去台灣未有機會試,原來係香港都有得食,馬上要去尋找台灣的味道🥰環境同服務都好好👍🏼湯底可以選擇雙拼,分別係麻辣鴨血湯同埋酸菜豚肉湯🥰用餐時間為個半鐘,豆腐,鴨血同埋酸菜都可以係食餐時間內無限添加😍超正!我哋兩個人食,仲加配左牛肉,蛋餃,手打牛丸同埋蝦滑😋特別推介個蝦滑同埋牛丸,超鮮甜同埋爽口彈牙,因為係新鮮由台灣空運過黎嘅,所以真係好值得一試🥰由於鴨血同豆腐可以無限添加,所以唔使加配太多食物都已經好飽😆不過要留意番舖頭有設最低消費:每人$200。同埋建議要預先訂位,咁就唔洗等啦😝

我哋兩個人食,仲加配左牛肉,蛋餃,手打牛丸同埋蝦滑😋

不過要留意番舖頭有設最低消費:每人$200。
同埋建議要預先訂位,咁就唔洗等啦😝
2022-10-06
  • 特級牛肉