2021-04-03 0 瀏覽
去台灣旅行,都去過幾次鼎王,因為食物質素高,服務好而且最緊要係抵食。鼎王嚟到香港之後,一直都冇去試過,因為覺得梗係去台灣食好啲,但因為疫情關係,好耐都冇飛過,真係想來食返次。不過,食過一次就覺得夠。入咗起計90分鐘。間鋪嘅裝修都好有特色,服務都好有水準。鴨血、湯底可以不停refill。一上桌就會有嘅蜜桃茶都係可以不停refill。鴨血好好食。可惜,其他食物質素是一般的。我們兩人點了一個鴛鴦鍋,湯底是麻辣鍋加酸菜白肉鍋,都是小辣和小酸。那個麻辣鍋的小辣確實真的不是太辣,所以我們就要求加辣,可是還是不夠辣,我們就再要了一些鮮辣椒倒進去,那樣才剛剛夠味道。註:我平常是吃譚仔十小辣的。我哋點咗:🐮牛舌(100克) $108 - 牛舌切得好薄但係唔知點解好韌🐮手切牛頸脊 (180克) $408 - 牛頸脊係厚切但係都係韌韌哋,但都算新鮮嘅🦐上選海鮮拼盤 $298 - 蝦同帶子都幾新鮮,但其他都係一般 ◽️蜂巢千層凍豆腐 (八粒) $68 - 正常發揮◽️濃香豆皮 (4個) $68 - 上菜嘅時候,服務員就淥五分鐘。呢個我都覺得OK,豆味都幾濃郁。🥬皇帝菜$78🥤招牌冰鎮烏梅汁 $98 - 好飲香港嘅

不過,食過一次就覺得夠。

註:我平常是吃譚仔十小辣的。
鴛鴦鍋-麻辣鍋加酸菜白肉鍋

濃香豆皮

🥬皇帝菜$78
皇帝菜

🥤招牌冰鎮烏梅汁 $98 - 好飲

香港嘅鼎王價錢定位都唔平,但食物質素就一般般。如果唔係真係好掛住台灣間鼎王或者台式火鍋,其實應該都唔使再嚟。
可以去返其他又好食又抵食嘅港式火鍋

濃香豆皮
皇帝菜
2021-03-22 344 瀏覽
期待左好耐想試下麻辣鴨血同酸菜白肉鍋Book左枱兩位6點90分鐘用餐時間坐低後 侍應們都十分熱情介紹可惜火鍋醬料只有兩款酸味醬油+怪味腐乳我們點了鴛鴦鍋麻辣鴨血不錯 可以在90鐘內添加酸菜白肉湯底唔需要試點餐基本上用平板款式不算多用料還好侍應推介了一款肉類拼盤不過不失服務態度的確一流但火鍋的爐時熱時不熱,欠缺了火鍋該有的熱情。每當火鍋滾起時,店員就會將電磁爐較細⋯⋯食後感覺得名過於實。有點失望除了服務之外食物質素並未如預期般。
期待左好耐想試下麻辣鴨血同酸菜白肉鍋
用料還好
侍應推介了一款肉類拼盤
不過不失
服務態度的確一流
食後感覺得名過於實。
有點失望
除了服務之外
食物質素並未如預期般。
2021-03-17
2021-03-01 1000 瀏覽
90分鐘真心唔夠時間食,食到最後半個鐘提下你last order, 15分鐘又提下你夠鐘同埋單,最後夠鐘成日吹你走,仲叫你打包走,真係食得好有壓力同不爽,佢又有最低消費$200一個人,最後我哋4個人埋單$2100。重點4人鍋好細個鍋(只合2人用),跟湯內也有好多料,想放多啲野食食快啲都冇可能,90分鐘真係點夠時間食,去過一次都唔會再去啦! 係趕客囉!你哋啲台灣佬當香港人傻架!冇下次囉!我哋一家由屯門老遠出去尖沙咀食,仲要唔平,食火鍋又熱又辣,係趕急情況下真係食好辛苦,諗住好好享受啦!最後唔係享受係折磨囉! 真係慘過去大排檔食。我要提醒想去這裏食嘅朋友,只得90分鐘,要食得快同不可以講嘢先好去。打邊爐嘅醬油不合香港人口味,所以可以不用取來點野食了。

你哋啲台灣佬當香港人傻架!冇下次囉!

打邊爐嘅醬油不合香港人口味,所以可以不用取來點野食了。
2021-02-28
2021-02-22 1024 瀏覽
今次好友聚舊🤩,就試吓由台灣開過黎嘅鼎王麻辣火煱。大大舊滑dodo嘅鴨血,入晒味嘅滷豆腐,食到耳仔都會郁😍,更何況係定時有人行過黎冇限量添加呢😋😋😋。牛五花都唔錯,但當然唔夠上選牛小排咁滑啦。而響鈴更加係必食之選😍。蝦滑裏面都有粒粒蝦肉,但如果胡椒粉減少一點點會更好😅見到隔離枱外賣+食剩鴨血滷豆腐湯底打包,又幾好喎,咁就唔怕嘥啦。結果最後個待應就包左一大大大碗湯底連料,好鬼重😜。總括而言,麻味唔夠,如果麻味重一些會更好味。環境寛敞,唔會因隔板包圍而有壓迫感,而且冷氣勁度十足,唔會食到成頭汗,service 好好,好有禮貌,食得飽飽,又可以攞走😅
今次好友聚舊🤩,就試吓由台灣開過黎嘅鼎王麻辣火煱。
蝦滑裏面都有粒粒蝦肉,但如果胡椒粉減少一點點會更好😅

總括而言,麻味唔夠,如果麻味重一些會更好味。
2020-12-07 2374 瀏覽
從以前去台北到他登陸香港,這家每次都很難訂枱,結果都是去了太x 殿。終於今天可以訂到,也抱著興奮的心情來試試這麼有名的台灣火鍋店。總括來說,員工的態度和店內環境很好。這些真的是值得讚賞。但食物方面,真的沒有理由讓我再次到訪。我們點了麻辣和酸菜鍋。 麻辣那邊只有辣,沒有麻和應有的香味。服務員很親切的解釋這是台灣的麻辣,只可加辣,麻的問題就是這樣子。還有湯底很稀,有點像辣椒粉加水。而酸菜湯那邊也是一樣不夠濃味。牛肉、羊肉、餃子等食材是可以的。但兩個人去吃了大概一千塊,可以選擇的正宗麻辣火鍋也很多。那麼難訂枱、沒有客人也只能有90 分鐘用餐時間、鍋底的水平,價錢不便宜,這一切都是有點名大於實。
總括來說,員工的態度和店內環境很好。這些真的是值得讚賞。
2020-11-26 1543 瀏覽
星期四4個朋友一齊去食晚餐,我地點了鴛鴦鍋,中辣,辣度啱啱好,鴨血好滑,海鮮很新鮮,牛肉選擇多,服務很好,服務員會詳盡解釋食物要煮幾耐,很細心,下次一定會再去。
今日同朋友第一次黎鼎王食飯,第一個感覺就好似去咗台灣咁!由裝修同每一位服務員都好似係台灣咁!我哋一坐低服務員ballook 就好細心介紹餐牌同飲品!又會介紹每款食物!到食物黎到既時候又會講解牛肉滾幾耐時間係最好👍每隔一陣又會問我地有冇其他野需要或者加湯加鴨血!又會主動幫我地影相!佢真係好細心🥰!到差不多食完另外經理阿kan 又會過嚟同我地傾下計問下我哋對食物同服務有任何意見!佢話客人既意見好重要咁樣佢哋先會不停進步!
2020-11-25 917 瀏覽
同朋友嚟呢度慶祝生日,服務態度好好,嘢食都幾好,可以再來!推介麻辣湯底,同埋貢丸,其他單品嘅質素都OK,原來有秘製辣醬,麻又香辣,正吖,🆙🆙🆙🆙🆙🆙🆙 Manager in Black Kan is amazingly provide outstanding service !! Introduction/ Smile / Taking Care us in every angle !! 細心有禮 Highly recommended
2020-11-25
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻誠意推介麻辣湯底,無限任添鴨血和豆腐🤩特製辣醬也非常香🌶🌶🌶酸菜湯底也OK,但要食起碼重孫以上,公園也很出色,肉汁滿滿😂😂😂其實我都唔知要講咩啦,因為佢要我寫個八十字,總之誠意推介,尤其是服務員Kan!
  • 鴛鴦鍋
2020-11-22 635 瀏覽
尖沙咀鼎王由啱啱開張已經開始幫襯一開始食嘅時候水準同台灣嘅差唔係太遠開張嗰一排係幾好食嘅,鴛鴦湯底都夠酸夠辣但呢排食就覺得水準下降左例如酸菜湯底已經叫中酸但都好淡味 同台灣嘅差好遠麻辣湯底就比較飄忽 通常叫中辣 但就有時辣有時唔辣總括而言水準係下降左嘅 而且湯底水準好飄忽同埋唔知幾時開始 埋單嘅時候侍應好想叫你比小費,但明明已經有+1服務費啦....
尖沙咀鼎王由啱啱開張已經開始幫襯
一開始食嘅時候水準同台灣嘅差唔係太遠
開張嗰一排係幾好食嘅,鴛鴦湯底都夠酸夠辣
但呢排食就覺得水準下降左
例如酸菜湯底已經叫中酸但都好淡味 同台灣嘅差好遠
麻辣湯底就比較飄忽 通常叫中辣 但就有時辣有時唔辣
總括而言水準係下降左嘅 而且湯底水準好飄忽
2020-10-29 1763 瀏覽
話說香港開左鼎王,咁就點都去試下la hahah叫左個鴛鴦鍋 小辣😂其實食物質素係ok 既而且呢 服務態度超好d 店員好nice 仲好有耐性慢慢講解佢地既招牌同推介d 肉類食物都好食既總體黎講食物質素不過不失la個湯底就唔錯因為唔太食得辣就叫左小辣但又有擔心佢唔夠辣。staff 就話唔洗擔心隨時可以加辣! 安心哂😂同埋麻辣鍋有無限鴨血!豆腐!酸菜鍋有無限酸菜😍😍😍食呢d 都飽hahah但野飲叫左個杞子菊花淡到水咁但盛惠80 蚊😯我諗就當試下算😂下次去台灣先再食好過
話說香港開左鼎王,咁就點都去試下la hahah

叫左個鴛鴦鍋 小辣😂
其實食物質素係ok 既
而且呢 服務態度超好
d 店員好nice 仲好有耐性慢慢講解佢地既招牌同推介

d 肉類食物都好食既
總體黎講食物質素不過不失la

個湯底就唔錯
因為唔太食得辣就叫左小辣
但又有擔心佢唔夠辣。
staff 就話唔洗擔心
隨時可以加辣! 安心哂😂
同埋麻辣鍋有無限鴨血!豆腐!
酸菜鍋有無限酸菜😍😍😍
食呢d 都飽hahah

但野飲叫左個杞子菊花
淡到水咁
但盛惠80 蚊😯

我諗就當試下算😂
下次去台灣先再食好過
2020-10-25 1639 瀏覽
去過台灣同上海嘅鼎王,湯底同台灣店幾唔同,可能調教返適合香港人口味,但係我鍾意台灣嘅多d。鴨血雖然都係無限添加,但係無咗台灣食嗰d Q彈感。唔知係咪疫情關係,餐牌種類比較少,睇完真係唔會有咩特別想食。點左嘅凍豆腐尤其差。牛肉同丸唔錯,菜ok。最重要係無咗台灣分店嘅冰沙😔,解膩一流。不過店員話將軍澳店會有。呢個價錢嚟講嘅台式火鍋仲有其他選擇,未去過都可以試下嘅,無比較無傷害。最後可能其實係去旅行咩都好食d🤣

2020-10-21 1638 瀏覽
一向唔食得辣嘅我同好食得辣嘅朋友嗌咗個鴛鴦鍋,湯底係酸菜白肉同埋麻辣火鍋。湯入面嘅酸菜白肉,鴨血同滷豆腐都係加湯時可以refill的,超抵!個麻辣鍋其實係麻而不辣,對於唔食得辣嘅朋友嚟講係恩賜,可以挑戰吓。而酸菜白肉嘅酸味亦令人胃口大開。第一次嚟唔知道原來佢啲肉類每份都咁多份量,於是嗌咗兩碟牛,一碟豬同試吓一碟羊。丸類同餃類我哋都係嗌曬綜合個類。綜合丸共有8粒(芝士丸、手工蝦丸、手工花枝丸同貢丸每款兩粒);而綜合餃就係蛋餃同魚皮餃各6隻。之後我哋仲嗌咗響鈴同高麗菜(因為太遲先去食,娃娃食賣曬,想去食娃娃菜嘅朋友可能要早啲去食)。佢啲肉類同餃類完全冇得頂,全部都好新鮮,果然係一分錢一分貨!打邊爐怕熱氣或者口渴都可以嗌嘢飲,我哋試咗個到嘅菊花露,超fresh,清熱氣一流。
2020-10-04 2298 瀏覽
晚市訂位好full,Happylands同友人add-hoc咁中午打邊爐😆係~午市邊爐,好瘋狂😂其實係旨在有個地方舒服坐低傾下計。環境好好,格局好似台灣咁一坐底。侍應問選咩湯底就落單先。Happylands同朋友都係嗜辣人士,但新地方都係叫個小辣先😆餐廳衛生做得好好,空閒感大,板隔都做得好好👍比個iPad你落單都用消毒水抹完先遞比客,亦有信封俾客收藏口罩。先上來一壺蜜桃茶,有水果香兼消滯☺️好快就主角登場⋯⋯鼎王!沒有一般麻辣火鍋舖果牛油朕膻味,湯底入面已有齊鴨血同豆腐。Happylands唔係咁好雞紅、豬紅果啲,但鼎王嘅鴨血真係幾好食,咬口+味道都好好。豆腐唔駛講,吸晒啲湯汁好正。同友人叫咗個海鮮拼盤、雞肉拼豬肉、新竹米粉、豬肉丸、豆皮。兩個人食都夠曬數,飲品沒有額外叫,因為覺得個蜜桃茶都已經夠消滯☺️飲食其間,侍應都好主動加湯同收碟。可能小辣真係唔係咁夠,中段都有叫侍應幫手加辣,level up咗真係唔同啲。

環境好好,格局好似台灣咁一坐底。

2020-10-03
2020-10-04 1355 瀏覽
跟很多香港人一樣,首次到鼎王是到台灣旅遊之時。香港店的面積當然不能跟台灣店相比,幸好他們盡力保持其他應有的水準 -- 食物、服務、設備、裝潢等。湯底依然是<麻辣鴨血豆腐>及<酸菜白肉>,仍是無限添加,非常好味道沒有在台灣店的濃,相信是配合香港人口味,店員稱豆腐、鴨血、酸菜等食材都是由台灣空運到港,欣賞!其他打邊爐用料新鮮,讚難得培訓到一團專業店員,保持台式禮貌周周的風格,非常有禮,招呼周到,有耐性,在香港而言,是難得一見的,感動!必去打邊爐地點之一, 正
跟很多香港人一樣,首次到鼎王是到台灣旅遊之時。
其他打邊爐用料新鮮,讚

必去打邊爐地點之一, 正
2020-10-03
  • 鴛鴦鍋