2023-02-02
話哂3年疫情已經過去啦,但係我都仲未有得去日本食食食~ (超掛住日本呢)為咗補返社畜無得去旅行嘅弱小心靈,同我一樣無得去旅行嘅朋友就帶咗我去尖沙咀依間日本廳餐!依間位於金馬倫道嘅居酒屋,淨係餐廳嘅裝修同氣氛已值回票價啦,完全係一間 For 女仔嚟打卡~廢話少講,睇睇今次我哋食咗啲咩先【海產細味六杯蠔】依個前菜仲自帶底燈,打卡度超高!;仲有3款唔同味咁多,分別係泰式醬汁、雞尾酒醬同埋日式酸汁,各有各特色;食落新鮮無腥味,蠔本身咸味同海水偏啖,但襯返啲汁一齊食就唔同Feel啦~【日本啤酒拉麵】跟住嚟到依個玩味極濃嘅主食,真係用個特大啤酒嚟裝拉麵㗎!凍食拉麵亦係相當少見,表面白白的好似啤酒泡嘅,經我同朋友研究過相信係含有蛋嘅沙律,食落口甜甜的~想食飽啲當然叫多幾唔同嘢食啦,居酒屋除咗有海鮮,仲有其他唔同日式料理;【A5宮崎和牛他他配洋蔥】好似依和牛他他,每一塊大小熟成程度都差唔多,配上酸味,非常之開胃,日本和牛出名好食,即使唔係入口即溶,都有返一定水準~【濃煮鮑魚豚角】跟住落嚟依款係我個人最鐘食,就係豬肉料理!睇落去同中國嘅東坡肉都有幾分相似,豬嘅脂肪分佈好平均,啲肥肉入口即溶;而佢哋醬汁味
廢話少講,睇睇今次我哋食咗啲咩先
【海產細味六杯蠔】
依個前菜仲自帶底燈,打卡度超高!;
【日本啤酒拉麵】
跟住嚟到依個玩味極濃嘅主食,真係用個特大啤酒嚟裝拉麵㗎!
【A5宮崎和牛他他配洋蔥】
【濃煮鮑魚豚角】
跟住落嚟依款係我個人最鐘食,就係豬肉料理!
而佢哋醬汁味道同日本濃湯好似,好好味道!
【蜜桃鳥龍熊茶】&【洛神檸冰】
最食咗咁多嘢梗係要飲啖水啦,依個杯特色飲品亦係出面比較少見嘅配搭,鳥龍熊茶上面仲有隻熊仔糖送添,哈哈~