2020-10-13 103 瀏覽
因為疫情關係,少左機會外出用膳,而且封左關,想返內地食酸菜更是難上加難。平時都喜愛食辣野同川菜,於是同朋友黎呢度試一試。我同朋友二人叫了酸菜魚、黃金蝦、炸饅頭,酸菜魚是主菜,酸酸辣辣的湯底,配上白飯果然一絕,魚肉嫩滑,食完一塊又一塊。黃金蝦很脆,炸饅頭亦不錯。店內侍應及傳菜都很有禮貌,服務態度好!

平時都喜愛食辣野同川菜,於是同朋友黎呢度試一試。

我同朋友二人叫了酸菜魚、黃金蝦、炸饅頭,

黃金蝦很脆,炸饅頭亦不錯。

店內侍應及傳菜都很有禮貌,服務態度好!
2020-09-26
用餐優惠
試食活動
2020-10-13 53 瀏覽
大閂蟹只有10-11月左右先得食,本身好鐘意辣野,加上荃灣麻辣風雲,搞個新口味既大閂蟹,我更加喜歡到非常!4隻口味完全滿足晒我既要求!(麻辣,香辣,原味即是清蒸,仲有個鹽局)真係無得輸!蟹又新鮮,今次我揀左隻香辣味,真係有別於傳統口味!蟹肉完全入晒味,最正既地方,佢地有個套餐$468包4只4兩左右蟹,水煮魚,一碟菜,有薑茶,仲可以半價叫枝女兒紅㗳返杯,真係無得輸!絕對足夠2個人食,又飽肚,又可以食到辣野!
2020-10-12 48 瀏覽
鐘意食辣嘅朋友千其唔好錯過依間位於荃灣嘅麻辣風雲餐廳,主打各式正宗川菜,睇菜單介紹餐廳係選用來自四川嘅香料。🤩-首先前菜先叫左份涼伴皮蛋,醬汁酸辣,惹味開胃,食極都唔會厭。主菜叫左一份薑蔥桶蠔,店員話係最後一份,真係好好彩,好多人叫一定係好野。一上碟,咬隻桶蠔,新鮮炸起再落穫同薑蔥一齊炒起,隻桶蠔外皮仲係好脆口,好有穫氣!隻隻桶蠔都好大隻,肥美飽滿,配上惹味醬汁,送飯一流!🍚-最後叫多個四川擔擔麵,口感非常豐富,一啖放落口就食到花椒的麻、辣椒醬的辣,鎮江醋的酸同花生醬的甜,再伴著豬肉碎和蔥花,每一啖都係味覺享受!🤩-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 麻辣風雲 (荃灣)📍 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓-
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 麻辣風雲 (荃灣)
📍 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

2020-10-10 69 瀏覽
麻辣風雲朋友推介話依間好味,今日經過,順便買嚟試吓。其實我哋唔食得辣,係買比奶奶食。我地叫左外賣,有:麻辣牛展、麻辣豬肚、酸菜炒腸,一共$214。賣相:外賣返到屋企要半個鐘,我都怕個賣相變形,但又好ok呀。酸菜炒腸:夠熱,好有鍋氣。配料有酸菜、洋蔥、中勤,奶奶咁咀叼都話好味。大腸都好好味,好入味;而且份量都好多。麻辣牛展:牛展唔可以嚡口,唔可以咬唔開。依間就入味、爽而不 “un”。我都食左一夠,真係做到麻辣。食完個口係 「麻」脾左。麻辣豬肚:要買都好易,不過就懶得買,同埋要入味都要一些心機。豬肚係爽,好好食。連咀叼的奶奶都話好味。!入面裝修都好好,好中國風;但係唔想影響食客,無影到。
麻辣風雲

大腸都好好味,好入味;而且份量都好多。

連咀叼的奶奶都話好味。!

入面裝修都好好,好中國風;但係唔想影響食客,無影到。
麻辣豬肚
麻辣牛展
酸菜豬腸
2020-10-09
15 分鐘 (外賣自取)
麻辣豬肚
麻辣牛展
酸菜豬腸
2020-10-09 86 瀏覽
一向好鍾意食中菜,呢間其實想食好耐,特別係麻辣菜式,可惜同行人士唔太食得辣,所以今次試下佢其他菜先!裝修幾靚,座位都坐得幾舒服,唔會逼。要行幾級樓梯上樓。酸菜炒肥腸我揀左中辣,佢嘅辣唔係麻辣果種,係加左新鮮辣椒仔去炒果種辣,香得黎又唔會太辣。酸菜嘅酸度剛好,份量幾多下。肥腸處理得好乾淨,又唔會有好多肥膏黐住,口感爽口,唔會咬唔開。其實就咁食或配啤酒都幾正,唔會過酸。但佢配飯真係令我愛不釋手,食晒成碗酸酸辣辣好開胃,辣度可以俾你揀炸饅頭炸饅頭本來我無乜興趣,驚好油。但見好多人推介,就試下! 有驚喜!! 外皮好脆口,放左半個鐘都依然脆卜卜, 而內裡又唔油,一口氣食左3個都唔覺得油膩最鐘意點好多煉奶,好食!洛神花茶我哋叫咗洛神花茶,冰凍解渴,最欣賞佢係少甜女仔岩飲! 而且都幾解辣同油膩感。樽底見到有龍眼肉呢間幾高質價錢唔貴,份量同味道對得起佢價錢。咁岩食完飯落大雨,店員仲勁好叫我地坐下先等雨細左先走, 唔會趕客

裝修幾靚,座位都坐得幾舒服,唔會逼。要行幾級樓梯上樓。

酸菜炒肥腸
酸酸辣辣好開胃,辣度可以俾你揀

炸饅頭
炸饅頭本來我無乜興趣,驚好油。但見好多人推介,就試下!
最鐘意點好多煉奶,好食!

洛神花茶
我哋叫咗洛神花茶,冰凍解渴,最欣賞佢係少甜
女仔岩飲! 而且都幾解辣同油膩感。樽底見到有龍眼肉

呢間幾高質
2020-10-07 140 瀏覽
本來之前係Book左七月黎食嘅,但之前有六點禁堂食所以冇得食,依家終於食到啦我地叫咗三樣嘢食,酸菜魚、炸饅頭、黃金蝦,每碟都好大碟,但係全部都食得晒。因為真係好好味。個酸菜魚真係好大碗好足料,啲魚好滑唔會話好多骨,仲有啲湯夠哂酸,一個字正!炸饅頭係一定必食嘅食物,外脆內軟好好食真心一定推薦大家食!黃金蝦嘅外殼有好香嘅鹹蛋香味,食完一隻又一隻好好食😋如果下次想食麻辣野,都係黎翻呢間食!值得一試!!!
炸饅頭係一定必食嘅食物,外脆內軟好好食真心一定推薦大家食!
黃金蝦嘅外殼有好香嘅鹹蛋香味,食完一隻又一隻好好食😋
如果下次想食麻辣野,都係黎翻呢間食!值得一試
!!!
2020-10-07 45 瀏覽
開胃菜-涼拌皮蛋依度嘅皮蛋好有麻香 我最鍾意佢有配上大量蒜蓉 用嚟做開胃前菜簡直一流🥳 或者配杯冰凍啤酒都唔錯👏🏻👏🏻川菜必食之水煮魚平時食川菜例牌都係叫水煮魚 依間川菜餐廳有得揀小辣、中辣同大辣 最尾我揀咗中辣🤭🤭 大碟入面佈滿咗油泡過嘅花椒同乾辣椒 賣相一流👍🏻👍🏻 撥開面頭既辣椒乾 食落嘅辣度令人上癮 麻辣嘅香味做得好出色👍🏻👍🏻😎😎依間餐廳用嘅魚係鱸魚 有幾嚿魚會有啲細骨仔 係食落都好軟滑 魚片嘅數量都有好多 我諗有十幾嚿 加埋其他芽菜丶萵荀 兩個人食都好夠飽🍽🍽
開胃菜-涼拌皮蛋

川菜必食之水煮魚
2020-10-07 110 瀏覽
❝麻辣風雲❞⚑ 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓▴ ▾ ▴ ▾ ▴ ▾ ▴好久沒有走進一家標明吃辣的店,整體食物不會因為辣而覺得很油膩.個人超級推薦螞蟻上樹以及雞煲,再光顧的話這兩道會是我encore必選!♀▴ ▾ ▴ ▾ ▴ ▾ ▴口水雞 +$1• 肉質嫩滑 味道來說甜多於辣• 不會因為推廣價而影響質素▴ ▾ ▴干鍋鮑魚 $148• 上碟時以小火爐伴上• 粗略估計約2-3隻鮑魚• 吃得出麻麻的 但不會很辣• 配料很多 都很入味▴ ▾ ▴香辣雞煲(半隻) $148• 落單時給經店員一問選擇了熟上• 雞肉沒有過火 • 連抗拒雞胸肉的我也吃起雞胸肉來• 小辣無誤 雞肉都十分入味▴ ▾ ▴香辣螞蟻上樹 $98• 蒜香味較重 吃起來不覺得辣• 粉絲炒得乾身彈牙 絕對推薦⓼
❝麻辣風雲❞

2020-10-05
香辣螞蟻上樹
香辣雞煲
口水雞
足料別緻 麻辣度任君選擇 🌶😊之前見有食評話呢間餐廳嘅川菜可以自選麻辣程度就想試下,食過又真係幾啱唔食得辣嘅朋友😋🥘 麻辣雞煲 (半隻) (7.1/10)半隻雞煲份量可以兩人分享雞件同配料比例一半半雞件唔肥皮薄嫩滑,好索汁,愈食愈惹味,如果再大舊啲會更滿足😝配料有蓮藕,萵筍,薑片,洋蔥,指天椒,比雞件更入味,其中萵筍好爽脆好新鮮味道好足夠,食耐咗鹹味略多,清口味朋友可以要求少鹹😉辣味方面有四級,最低少辣,類似十小辣程度加少少麻,小JunJun唔食得辣都接受到😋有樣幾欣賞嘅係一直都有侍應幫手調校火候,完全唔洗自己郁手,服務加分😌🍞 炸饅頭 (6個) (7.5/10)炸饅頭大小適中,唔會好大份外表黃金亮澤,炸到外脆內軟🤩饅頭麵粉質地精緻,口感少結實唔需要點煉奶都夠味😋😋 整體而言,餐廳偏中菜館風格,乾淨別緻,位置舒適,菜式全面多樣化,午市有點心供應食物味道偏濃,但可因個人口味要求調整
[惹味麻辣川菜館] 足料別緻 麻辣度任君選擇 🌶😊

🥘 麻辣雞煲 (半隻) (7.1/10)
半隻雞煲份量可以兩人分享
雞件同配料比例一半半
味道好足夠,食耐咗鹹味略多,清口味朋友可以要求少鹹😉

麻辣雞煲  (半隻)

🍞 炸饅頭 (6個) (7.5/10)
炸饅頭大小適中,唔會好大份
外表黃金亮澤,炸到外脆內軟🤩
饅頭麵粉質地精緻,口感少結實
唔需要點煉奶都夠味😋

炸饅頭  (半打)

食物味道偏濃,但可因個人口味要求調整

麻辣雞煲  (半隻)
炸饅頭  (半打)
2020-10-06 109 瀏覽
星期二晚收工 滿心歡喜咁諗住去食呢間餐廳上網見到佢生意唔好 諗住去支持下😋一開始樓下reception都幾好既 幾有禮貌🙇🏻‍♀️上到去都有人開位都ok 既當晚上面有7~8枱客到啦坐左餐廳一半左右樓面有3個人👩🏻‍🦱🧑🏻‍🦱👩🏻‍🦱到我地要落單就嚟料啦🤦🏽‍♂️個啊姐(長頭髮鬢邊嘅女人)明明見到都扮見唔到👀我好算 當你好忙但事實又唔係喎🙄2條友企埋一齊唔知做乜9應左話落單幾次都唔黎🙄🙄🙄係到扮好忙前前後後應該15分鐘等極都冇人落單可怒也😡😡😡😡最後走左 廢事貼錢買難受 (啲野又唔係平)係生意難做嘅時候就更加應該檢視一下自己我知道顧客唔係大晒但請先做好店家本份 多謝合作
星期二晚收工 滿心歡喜咁諗住去食呢間餐廳
上網見到佢生意唔好 諗住去支持下😋

一開始樓下reception都幾好既 幾有禮貌🙇🏻‍♀️
上到去都有人開位都ok 既

當晚上面有7~8枱客到啦
坐左餐廳一半左右
樓面有3個人👩🏻‍🦱🧑🏻‍🦱👩🏻‍🦱

到我地要落單就嚟料啦🤦🏽‍♂️
個啊姐(長頭髮鬢邊嘅女人)
明明見到都扮見唔到👀

係到扮好忙
前前後後應該15分鐘

等極都冇人落單
可怒也😡😡😡😡
最後走左 廢事貼錢買難受 (啲野又唔係平)

係生意難做嘅時候
就更加應該檢視一下自己
我知道顧客唔係大晒
但請先做好店家本份 多謝合作
2020-10-05 73 瀏覽
必點-水煮魚當盆水煮魚嚟到台嘅時候 我就俾個盆嘅size嚇親 望落真係好大盆呀 仲要上邊有咁多辣椒啊🌶️ 我哋就揀咗中辣 嚟試下水煮魚嘅辣度 食落已經發現好香花椒八角嘅味道 一開始食都唔覺得好辣 但食食吓就發現個嘴有啲麻 係個種會令你個嘴不自覺咁樣流口水、嘴唇又會變厚個種麻😂😂😂不過食落去真係好過癮 嗰種辣係會令你越嚟越想食 呢兜水煮魚入邊有配啲薯粉 成兜水煮魚入邊 我就將呢啲粉仔食晒👍🏻👍🏻😋😋😋 講返主角條魚先 佢哋用嘅魚係鱸魚 魚肉都幾滑🤩炸饅頭我落單之前睇到網上面同埋侍應都好推薦係呢個炸饅頭 咁就嗌一個嚟試吓係咪真係咁出色 食落覺得唔油膩 亦都炸得好香脆 炸饅頭配煉奶呢一個組合係絕對唔會輸嘅組合😎😎

必點-水煮魚

2020-10-05 129 瀏覽
唔知有無人好似我甘~間唔中個腦袋會突然想食麻辣野💕食辣可以刺激下自己的味蕾,成個人都會精神d呀!今次就有朋友推介黎這裡, 食完真係令人回味無窮~多款菜式都有得選擇辣度,有怕太辣ge朋友都5洗驚啦~今次我地2個女仔,order左2個小菜+人氣煉奶炸饅頭😘 估唔到款款菜式都大大碟最後我地食飽到好滿足呀!炸饅頭(配煉奶)(6大粒~) 真心100分推介, 見到好多人都有order!平時中意食開嘅人真心要order,一上檯就聞到熱喇喇的饅頭甜香味表皮呈金黃色的, 外脆內軟的口感很吸引!回鍋肉係川式經典菜式,用蔥爆香得很獨特又濃味呀~重要瘦肉肥肉比例剛剛好,最好是一口蔬菜一口肉,就可以更加肥而不膩!干鍋爆肥腸分量非常大呀~用的是打邊爐鍋做碟,睇到都好滿足><干辣椒,香菜,白芝麻等等多款調味料令到味道提升。ji選擇較肥厚的豬腸去製作。可以保留到鮮美多汁, 啖啖都是肉的感覺~~
唔知有無人好似我甘~
間唔中個腦袋會突然想食麻辣野💕
食辣可以刺激下自己的味蕾,
成個人都會精神d呀!

今次就有朋友推介黎這裡,
食完真係令人回味無窮~

多款菜式都有得選擇辣度,有怕太辣ge朋友都5洗驚啦~

今次我地2個女仔,
order左2個小菜+人氣煉奶炸饅頭😘
估唔到款款菜式都大大碟

最後我地食飽到好滿足呀!

炸饅頭(配煉奶)(6大粒~)
真心100分推介, 見到好多人都有order!

平時中意食開嘅人真心要order,
一上檯就聞到熱喇喇的饅頭甜香味
表皮呈金黃色的, 外脆內軟的口感很吸引

係川式經典菜式,
用蔥爆香得很獨特又濃味呀~

重要瘦肉肥肉比例剛剛好,
最好是一口蔬菜一口肉,就可以更加肥而不膩!

干鍋爆肥腸
分量非常大呀~
用的是打邊爐鍋做碟,睇到都好滿足><
干辣椒,香菜,白芝麻等等多款調味料令到味道提升。

ji選擇較肥厚的豬腸去製作。
可以保留到鮮美多汁, 啖啖都是肉的感覺~~

2020-10-04 97 瀏覽
疫情過咗咁多個月,最近終於放寬左,好耐都冇同朋友出去食飯啦,今次約埋2個朋友去荃灣食野聚聚,經朋友介紹去咗呢間麻辣風雲食麻辣菜, 因為佢兩個都食得辣原來除咗麻辣小菜,仲有午市飲茶食點心都得,唔食得辣嘅朋友又可以食其他嘢,一早知可以叫多個friend嚟飲茶、麻辣菜都唔啱嘅話仲有午市客飯套餐睇來選擇都幾多 小食點左涼拌皮蛋,皮蛋啱啱食落口嘅時候唔太辣,當去到中段啲辣就開始嚟辣度我覺得OK嘅干鍋田雞有個爐坐熱個鍋裏面嘅菜,一路食可以保持住裏面嘅溫度田雞係經油炸過然後再放落去,我覺得好惹味,田雞係啖啖肉我個friend推介呢個炸饅頭,開頭覺得冇咩特別,之後食第一啖外脆內軟,炸到饅頭金黃色點煉奶估唔到個配搭夾呢個用嚟做飯後甜品都得

飲茶、麻辣菜都唔啱嘅話仲有午市客飯套餐
睇來選擇都幾多
干鍋田雞有個爐坐熱個鍋裏面嘅菜,一路食可以保持住裏面嘅溫度
田雞係經油炸過然後再放落去,我覺得好惹味,田雞係啖啖肉
呢個用嚟做飯後甜品都得
2020-10-03 79 瀏覽
我哋唔係好鍾意食辣野,不過又想有啲新意,之前去咗食川菜有啲四人餐,都幾抵食!我哋就散嗌咗兩個小菜加主食。食物選擇都多,有辣有唔辣,任君選擇炸饅頭好好食,又香又脆,點埋煉奶好正 一客有六件,抵食!小菜要咗個辣子雞!份量都唔少。 一拎上台,已經聞到好香嘅味道! 佢唔係超級辣,但好香好惹味,送飯一流另一個小菜係椒鹽鮮魷,呢個餸唔辣,大人細路都食到!呢個餸整得幾好,炸漿唔會好厚,夠味!魷魚又唔會好硬。飲啤酒、作為下酒菜一流呢度仲有好多惹味嘅菜式,下次約多幾個朋友一齊食
我哋唔係好鍾意食辣野,不過又想有啲新意,之前去咗食川菜

有啲四人餐,都幾抵食!

我哋就散嗌咗兩個小菜加主食。
食物選擇都多,有辣有唔辣,任君選擇

炸饅頭好好食,又香又脆,點埋煉奶好正
一客有六件,抵食!

呢度仲有好多惹味嘅菜式,下次約多幾個朋友一齊食

2020-09-30
2020-10-01 98 瀏覽
放低咗呢個ig一年 決定試下再寫返😭努力啲試一次 希望你哋多啲支持😭🙏今次我就去咗荃灣食”麻辣風雲”首先叫咗一碟酸菜魚($228)😋唔係好食得出酸味,反而辣味就好重 好多一粒粒麻辣籽喺度~生魚冇乜骨好易食!!$228有好多塊魚,大概有30塊,都算抵食另外佢哋逢星期一同三會有減價😱有一蚊口水雞🤤份量都算係咁 話曬都係$1🤭普普通通冇乜特別 叫做有啲肉食下咁😂😂最後有呢個重頭戲✨炸饅頭✨呢度嘅炸饅頭好有驚喜💥新鮮炸好落去覺得鬆軟脆口已經好開心,因為出面大部份舖頭嘅炸饅頭都好實😭點知放咗30分鐘再食多舊,都係一樣咁鬆軟脆口呀!!!!一 定 會 返 嚟 再 食!😭為咗炸饅頭😭😭
今次我就去咗荃灣食”麻辣風雲”
最後有呢個重頭戲✨炸饅頭✨
一 定 會 返 嚟 再 食!😭為咗炸饅頭😭😭