2021-03-13 65 瀏覽
突然好想食辣野,搵到呢間,點了以下食品外賣回家,逐一點評下:-泡椒鳳爪冇泡椒香,唔夠辣,鳳爪好淋但係冇乜味。可以話係難食。食左一舊就全掉了。-椒鹽魷魚取餐到打開用餐在半小時內。我明白呢個食品應該煮起即食先係最好。可惜一打開已經全凍,粉漿好厚,係硬而un un地,我都仲左3份1。-辣子雞味道還可以。好可惜一d都唔辣,學咩人叫辣子雞?!估計係遷就大眾化口味唔整咁辣,但你叫得麻辣風雲,食得麻辣就預左,總之唔辣!-香辣蝦期望係好香辣的蝦,只可以話係幾失望。亦期望係脆到可以食埋個殼果種,應該係我諗多左。都係一d都唔辣亦唔香!俾返個指標,我平時食“譚仔“係食4小辣,個人唔算好食得辣。如果你想食d唔係幾辣的,你可以試下,價錢都合理的。 “如果呢間野唔整得辣d, 會好快執粒“ 係mean左少少,但店主要諗下你係target咩客。

-泡椒鳳爪

-椒鹽魷魚

-辣子雞

-香辣蝦

2021-03-09
30 分鐘 (外賣自取)
#咁大件事都冇人講#米線關注組平日經過這餐廳都沒有留意,原來這𥚃除了小菜和火鍋,也有米線的呢!每次都點的手拍青瓜不可少,開開胃。風靡一時的豆花米線,豆花有豆味又滑溜不在講,小辣的豬肉碎簡直是靈魂,拌一拌,香氣已令人待不住要吃上一口。這兒的酸菜魚是招牌,相信酸菜湯米線也有一定水準,還可以轉薯粉呢!果然不負所望,金湯酸爽,辣度得宜,也不會太麻,酸菜很好吃,一吃愛上!識食,一定要再來食!米線on the list!
#咁大件事都冇人講
#米線關注組

每次都點的手拍青瓜不可少,開開胃。

識食,一定要再來食!
米線on the list!
2021-03-09 78 瀏覽
This is my second time to come here for spicy things. The lunch set has released new menu, which is Tofu pudding mixianSo I would like to try it gogogogoDeep Fried Buns (4pcs) $36This is a must order meal in this restaurant! When I came here for dinner, Deep Fried Buns were put on a boat. May be I came here for lunch this time, so they were just put on a plate. The outside was very crispy~Bean Curd Pudding Mixian (Mix) $38Tofu Pudding Mixian~ Tofu is rich of tofu but tasteless for mixian... it w

Deep Fried Buns (4pcs) $36
炸饅頭
The outside was very crispy~

豆腐花米線

Tofu Pudding Mixian~ Tofu is rich of tofu but tasteless for mixian... it was very clean!!
The sliced pork provided a little spicy and taste for this mixian. Mixian is very springy!! I really love this!!!

Tai Chi Mixian (spicy & sour) $48
太極米線
Spicy was not spicy and sour was too sour. Maybe too much soup for spicy side~~~

Spicy Chicken Cartilage $36
雞軟骨

We thought it was fried chicken cartilage. The taste was spicy than other ingredient! Chewy and I love this~
2021-03-07
本人是一個不折不扣的麻辣愛好者,在網站上偶然看到這間叫麻辣風雲的餐廳,躍躍欲試的心想挑戰一下到底有多麻辣哈哈~趁著週末和男朋友來打卡啦~感謝它讓我的味覺打開了豆腐花米線這個新大陸~人生又多了一份美好的體驗🍜香滑豆腐花米線之前沒吃過豆腐花米線,很好奇會是什麼味道,於是點了一碗來嚐一下。拌好後,一吃下去有點驚喜的感覺,遠遠的超出了自己的想象。豆花讓米線吃下去更滑溜,配上辣肉醬和其他配菜,加上豆花原本的豆香,整體的配搭很不錯讓人吃了之後還想再吃~!每一口都是大大的滿足感,感覺自己的人生又多了一個要定期來解饞的餐廳。更讓人開心的是它價格也很親民,僅僅38元就可以吃到這麼美味的米線~真的太划算啦!🍜太極米線這碗米線光是賣相上已經是非常吸引了,一邊是酸菜味道的米線,一邊是麻辣味道的米線,份量充足,且味道正宗。搭配上他們家亦是可圈可點的美味小食,這一餐不要太享受哦。

🍜香滑豆腐花米線

🍜太極米線

係荃灣打完保齡球之後,就去左食附近的麻辣風雲!一開始係OPENRICE搜尋酸菜魚,因為已經食過十二味的關係,又想試下新餐廳,就揀左呢間都比較多好評的餐廳!去到之後我地就揀左野飲啦~送上黎之後我地都覺得個樽仔好得意~好古代風格!!!麻辣拼盤 (麻辣豬大腸、夫妻肺片、手拍青瓜、雞腎、海蜇)呢間的麻辣我覺得真係有D辣,但係就好好食重頭戲水煮魚水煮魚煮出黎好滑,又有味!!!!超好食!!!!小鍋呢個菜就真係辣啦~食到我係咁出眼水,不過好惹味好入味,我個人就覺得一定要點!!京蔥牛肉香濃的蔥味,真係唔錯!黃金蝦仲有係一定要叫的炸饅頭!!!
就揀左呢間都比較多好評的餐廳!

去到之後我地就揀左野飲啦~
送上黎之後我地都覺得個樽仔好得意~好古代風格!!!

麻辣拼盤 (麻辣豬大腸、夫妻肺片、手拍青瓜、雞腎、海蜇)

呢間的麻辣我覺得真係有D辣,但係就好好食

重頭戲水煮魚

水煮魚煮出黎好滑,又有味!!!!超好食!!!!

小鍋
呢個菜就真係辣啦~食到我係咁出眼水,
不過好惹味好入味,
我個人就覺得一定要點!!

京蔥牛肉

香濃的蔥味,真係唔錯!

黃金蝦

仲有係一定要叫的炸饅頭!!!
2021-03-08 84 瀏覽
[荃灣]麻辣風雲.香滑豆腐花米線(撈)食剩指數:0/100呢個豆腐花米線食法雖然之前見過但係我都係第一次食🤣🤣豆腐撈埋好滑炸醬好濃味只係少少辣好惹味好容易食唔停口同埋40$有找真係好抵.風雲匯(特濃雞湯)食剩指數:20/100有齊豚肉、腩肉、魚蛋墨丸火腿牛肉餅炸醬咁多料真係細食既未必食得哂其中比較特別既係牛肉餅同炸醬如果普通叫米線都推介呢兩樣另外湯底都有幾款揀有雞湯有酸菜湯同麻辣湯食唔食辣都有選擇.陳醋手拍青瓜食剩指數:0/100青瓜切粒一口一舊好爽脆醋味酸度剛好好開胃又唔會辣.涼拌皮蛋食剩指數:10/100皮蛋好流心香味都幾夠少少辣好惹味
[荃灣]麻辣風雲
香滑豆腐花米線(撈)
食剩指數:0/100
呢個豆腐花米線食法雖然之前見過
但係我都係第一次食🤣🤣
豆腐撈埋好滑
炸醬好濃味
只係少少辣好惹味
好容易食唔停口
同埋40$有找真係好抵

風雲匯(特濃雞湯)
食剩指數:20/100
有齊豚肉、腩肉、魚蛋墨丸火腿牛肉餅炸醬
咁多料真係細食既未必食得哂
少少辣好惹味
風雲匯
風雲匯
2021-03-08 58 瀏覽
今日和家人到荃灣買海味,在海壩街附近先吃個麻辣米線午膳,食肆寬敞舒適。香滑豆腐花米線賣相精緻,有豆腐,酸菜,肉碎等。豆腐非常香滑,和肉碎酸菜撈食就很配合和有新鲜感,少辣得嚟又惹味。風雲會選配招牌酸菜湯底,鲜味可口,材料豐富,少辣肉碎加上新鲜腐竹,墨魚丸質感十足,魚蛋爽滑彈牙,米線煙韌爽滑,夠晒份量。美味食物加上舒適的環境,好一頓豐富的午餐。

風雲會

美味食物加上舒適的環境,好一頓豐富的午餐。

平時去荃灣都好少會留意到呢間麻辣風雲,咁岩有朋友同我講佢地出左個豆花米線喎。個陣聽到覺得係咪伏黎㗎?試左原來都唔錯喎😍😍🥘 香滑豆腐花米線 $58配牛肉餅/美國肥牛 一開始以為係湯米線,睇真啲個餐牌原來係撈米黎。上菜嗰下都覺得應該麻麻地⋯⋯撈完食第一啖覺得都幾夾~酸菜嘅鹹酸香味好足夠,酸度適中唔「拿」胃。豆腐花豆味香濃夠嫩滑,仲吸曬辣油同炸醬味,香味大爆發。牛肉餅我本身未食過,味道口錯都唔錯,牛味香味道好。肥牛片就正常水平不過不失啦。🐥特濃花膠雞湯紅薯粉 $53配牛柏葉/牛展花膠雞湯底較為清淡,紅薯粉好粗身又夠煙韌,仲吸曬湯味,相信配辣湯仲會更好味。雖然牛柏葉幾爽口,牛展味道幾好架,入味夠腍😆✨麻辣海蜇 $28最高分一定係哩個麻辣海蜇,辣油麻香味重,入口辣味慢慢係脷後傳出黎,海蜇又夠爽口,越食越過癮!📍麻辣風雲 (荃灣)荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

🥘 香滑豆腐花米線 $58
配牛肉餅/美國肥牛

🐥特濃花膠雞湯紅薯粉 $53
配牛柏葉/牛展

✨麻辣海蜇 $28

📍麻辣風雲 (荃灣)
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
2021-03-04
10 分鐘 (堂食)
1K
2021-03-08 52 瀏覽
見到鋪面幾靚,就走左入去食香滑豆腐花米線 $38朋友話覺得好奇怪,但我就係鍾意使啲奇奇怪怪嘅嘢,佢係撈米線,我冇刻意去加配料,撈勻食覺得好好食好特別,話奇怪嘅朋友都話好食,幾時都話撈米線真係冇得輸,只係冇諗過豆腐花同米線大纜都扯唔埋嘅嘢可以夾到,正餐甜品都一齊食🤣太極米線(麻辣/酸辣)$48一碗野,兩個味道,兩個餸,好夠麻味,又夠酸味,一碗野兩種感覺,抵到爛炸饅頭$36我的最愛,去到邊度有都一定要食,仲要多煉奶😋😋麻辣雞腎 $38同麻辣米線一樣夠味,但口感普通兩個米線仲要包埋熱飲,又大又坐得舒服👍👍👍👍
見到鋪面幾靚,就走左入去食

香滑豆腐花米線 $38

太極米線(麻辣/酸辣)$48

炸饅頭$36
我的最愛,去到邊度有都一定要食,仲要多煉奶😋😋

麻辣雞腎 $38
同麻辣米線一樣夠味,但口感普通

兩個米線仲要包埋熱飲,又大又坐得舒服👍👍👍👍
  • 香滑豆腐花米線
2021-03-07 65 瀏覽
2021年3月7日去到餐廳樓下帶位姐姐非常好禮貌請我跟朋友拎飛仔上去入座。但上到去後,企係到等10分鐘都冇人理過我地,間餐廳唔係好忙,間野係有空位,而店員係見到我哋,但冇一個有理過我地。直至詢問後,先講一句:「坐低等」。然後又等10分鐘,我哋再次詢問,佢再講句: 「未有位」。Okay, 一句唔該唔好意思乜都冇,講句: 「唔好意思啊未有位坐下等一枱呀」咁我哋都會等,但竟然乜都冇要我哋問先至講一句,咁大牌唔想做生意,咁我地前後等成20分鐘就冇引走人了。以後都唔會幫襯。
以後都唔會幫襯。
2021-03-07
20 分鐘 (堂食)
2021-03-07 80 瀏覽
豆腐花小妹就食🉐️多 但香滑豆腐花米線就真係第一次食🤩😍第一啖食左豆腐花 好滑好🈶️豆香味 其他材料係🈶️豬肉碎 菜脯 酸菜 我加左木耳啊😍🤩將所有食物撈埋一齊 米線質感剛剛好 都幾彈牙🦷🤤🤪估唔到豆腐花同以上食材咁夾啵 因為真係好好食好滑 小妹推介大家trytry🤤🙂另一碗點了招牌酸菜湯 加了牛肉餅 牛栢葉 鴨血 萵荀片 超級無敵豐富的一碗米線😍😋牛肉餅真係直🉐️推介 手打feel好🈶️牛肉的味道👍🏽👍🏽其他食材都幾新鮮😉🙂惹味雞軟骨都唔錯 麻辣味唔會太辣 不過入口後會慢慢飄出來 都幾正正 最歡食雞軟骨的了heeheee🥰🥰另外貪🉐️意點了一埕的洛神花茶 個杯仔同飲品都雪到夠哂凍 好細心❄️❄️味道正宗 唔會很甜 酸酸地都幾開胃🐷😀
招牌酸菜湯
惹味雞軟骨
洛神花茶
午餐
招牌酸菜湯
惹味雞軟骨
洛神花茶
2021-03-06 42 瀏覽
悶悶地,又去咗荃灣行街街😆冇計啦,香港人而家只可以喺香港周圍搵嘢玩😩😩😩本來仲收緊食乜好,上OpenRice一睇,見到呢間麻辣風雲竟然好多like,諗住轉下口味就決定入去試一試啦。餐廳裝修正常,係一般餐館嘅風格,座位都舒適乾淨企理。落單之前,參考唔少網友嘅推介,都話口水雞同京蔥牛肉值得一試☺️💜口水雞💜京蔥牛肉非常欣賞口水雞嘅味道,夠香夠辣好惹味🤩牛肉我本身唔算特別鍾意食,但係佢炒得好嫩滑,都係加分嘅🤓💜炸饅頭本來以為炸饅頭都係大路嘢啦,點知上枱時非常熱辣辣,係新鮮炸起,點先奶食確係好好味,值回票價😆街坊小店係好嘢嚟㗎,下次經過,會再食其他熱門嘅菜式😎😎😎

💜口水雞
💜京蔥牛肉
非常欣賞口水雞嘅味道,夠香夠辣好惹味🤩
牛肉我本身唔算特別鍾意食,但係佢炒得好嫩滑,都係加分嘅🤓

💜炸饅頭

街坊小店係好嘢嚟㗎,下次經過,會再食其他熱門嘅菜式😎😎😎
2021-01-11
15 分鐘 (堂食)
2021-03-06 46 瀏覽
同朋友兩個黎到荃灣呢間麻辣風零之前黎食過覺得幾抵食就快快帶朋友黎醫下肚叫左太極米線,麻辣+酸辣朋友見有炸饅頭即點見新出豆腐花米線都好好奇就叫埋炸饅頭個fd食到lamlam脷仲要即炸夠熱夠脆太極下次黎會再點兩味一碗麻辣夠麻香 ,酸辣酸味夠足豆腐花米線我地都覺得幾新鮮感鐘意試新奇野可以要碗試下就算單點都係$38樣樣大大份炒肥腸好香 ,配飯係成碗食曬架汁又濃郁 ,豬大腸一啲都唔會臭臭#愛辣者去過麻辣風雲未#有辣有唔辣隨你選擇
同朋友兩個黎到荃灣
呢間麻辣風零之前黎食過
覺得幾抵食就快快帶朋友黎醫下肚
叫左太極米線,麻辣+酸辣
朋友見有炸饅頭即點
見新出豆腐花米線都好好奇就叫埋
炸饅頭個fd食到lamlam脷
仲要即炸夠熱夠脆
太極下次黎會再點
兩味一碗
麻辣夠麻香 ,酸辣酸味夠足
豆腐花米線我地都覺得幾新鮮感
鐘意試新奇野可以要碗試下就算單點都係$38
樣樣大大份
炒肥腸好香 ,配飯係成碗食曬架
汁又濃郁 ,豬大腸一啲都唔會臭臭

#愛辣者去過麻辣風雲未
#有辣有唔辣隨你選擇
  • 炸饅頭
  • 自選干鍋
  • 干鍋肥腸
2021-02-27 75 瀏覽
疫情時吃過一次火鍋下午茶,實在太底抵。想食多次,但今次去已經沒有這個優惠,轉成了米線下午茶。 很特別的豆腐花米線俾阿女, 阿女就話就是豆腐花的味道,要攪碎豆花伴麵食,阿女本來話唔食,都食了半碗,但要留意肉碎是有辣椒的。我吃了太極米線,兩種湯底都想試,成碗很大碗。點了鴨血,雞軟骨,下次唔點雞軟骨,炸完再浸湯比較油膩。老公點要33蚊的麻辣米線,加了一份牛肉, 記得上次火鍋的時候,那份牛肉真是非常超值,所以再encore.$33 一餸,仲有熱飲。環境又好,服務也好。下午茶到4:30pm, 食到6pm。有良知的店要多幫襯。

有良知的店要多幫襯。

2021-02-27
2021-02-27 96 瀏覽
有冇人同我一樣好鍾意食川菜,而呢間係ToNick主音恆仔開嘅⠀喺荃灣應該開咗都一段時間,位置雖然唔偏僻,附近就係街市,但因為係樓上舖,平時行經完全唔會望到佢🤧 lunch time上到去都係小貓三四隻,員工多過食客🤨⠀🐟 招牌酸菜魚 連白飯 $88!!!!呢個好食!!!! 8/10湯底夠酸而且味道豐富,唔會係死酸/辣,兩者平衡得啱啱好,而且味道都香,就咁飲都唔會覺得太油膩,魚片份量唔少,而且夠晒滑溜,最重要係冇骨🤓 唯一略嫌唔夠多酸菜~ 酸菜魚入面亦有薯粉,perfect match! 唔食個飯都完全夠飽,分分鐘兩個女仔食都夠~⠀🍲 麻辣風雲湯薯粉配肥牛鴨血 $53麻辣湯底反而冇乜特別,酸辣湯底完勝,而且肥牛同鴨血嘅份量比較少,每樣得兩片,味道正常發揮~

🐟 招牌酸菜魚 連白飯 $88
!!!!呢個好食!!!! 8/10