2021-04-06 88 瀏覽
干鍋鮑魚 用唔同辣椒同花椒爆香材料,有非常出既辣椒香味,帶一點點既麻辣,但整體唔算辣。鮑魚採用罐頭鮑,切段後爆香,能好好吸收辣香發醬料味道。配料有椰菜花瓜菜,已經炸蘇炸香後拌入鍋中。整體菜品有很強的香麻辣味,是幾刺激味覺既送酒小菜。炸饅頭- 岩岩新鮮炸出黎,炸到個頭有薄薄的脆皮,包身好熱仍是十分鬆軟,做到外脆內軟,口感非常唔錯。椒鹽鮮魷- 都係岩岩烤出黎既魷魚,好熱。份量唔算好多,但魷魚好厚肉,炸出黎個皮好脆,沒有重粉漿又油益味重的feel。拌上炸咸蛋,令成個咸香同鮮鮮出晒黎。酸菜魚- 濃濃既酸辣味道,湯底以酸菜味道為主調,辣香味為輔,而且有很強既蒜香味。湯底味道很夠,酸酸辣辣,很醒胃,有種停不了口既食慾。魚肉去骨,很薄很滑,熟度剛剛好,掛上酸辣湯,不錯。
干鍋鮑魚
鮑魚採用罐頭鮑,切段後爆香,能好好吸收辣香發醬料味道。
配料有椰菜花瓜菜,已經炸蘇炸香後拌入鍋中。
整體菜品有很強的香麻辣味,是幾刺激味覺既送酒小菜。

﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞ 酸菜魚 268$佢碗酸菜魚都幾大碗 份量都多🤭佢既酸味同麻味都有唔同既程度比你選擇 鐘意咩味重啲就自己揀啦🥴不得不讚賞佢個麻味非常出色 夠哂麻香 Fat9直情想成碗湯灌哂入口飲哂佢😳魚又夠滑 但小心啲食可能會有啲啲細骨 不過啲啲既姐 唔多😀同埋佢個底有Fat9好鐘意食既寬粉 襯埋佢個湯去食呢個寬粉 完美到Fat9想叫多十碗黎食😆Fat9推介你地黎食呢個酸菜魚啊喂📣﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊✎炸饅頭 58$呢個饅頭出場既氣勢震懾到Fat9🤪大大架船 加埋乾冰既效果出哂煙咁 打卡一流啊呢個饅頭🥳佢除左睇得之餘都食得架 唔會剩係得個樣但擺入口就唔好食😛饅頭炸到外脆內鬆軟 點埋煉奶黎食係very good😋﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞川式回鍋肉 108$回鍋肉份量唔會得幾舊 肉既脂肪比例又岩岩好😀唔會話好辣 但夠鑊氣 食一啖菜加舊肉 肥而不膩 呢個餸用黎送飯就一流冇得頂🌶﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊✎麻辣干鍋套餐 286$佢有好多款料比你自己揀再炒埋一鍋 唔同餸就唔同價錢☝🏻Fat9揀左肥腸 土豆片 五花腩片 雞件 肥牛 雞髀菇👅佢本身已經有萵筍 蓮藕 椰菜花係底比埋你🤩肥
☞ 酸菜魚 268$

✎炸饅頭 58$

☞川式回鍋肉 108$

✎麻辣干鍋套餐 286$

佢有好多款料比你自己揀再炒埋一鍋 唔同餸就唔同價錢☝🏻Fat9揀左肥腸 土豆片 五花腩片 雞件 肥牛 雞髀菇👅佢本身已經有萵筍 蓮藕 椰菜花係底比埋你🤩肥腸就唔建議大家叫 因為佢肥腸唔係炸到脆 而係淋身食落口又淋又油 同埋佢既腸肥得濟 所以Fat9覺得麻麻地🥺雞髀菇就切片切到勁薄勁細舊 唔留心啲睇都差啲睇佢唔到😕但佢個辣味夠惹味既 所以Fat9揀錯餸有啲美中不足下次試下其他餸可能會好啲🥲

☞藥膳雞腳 1$

食滿300$加1$就會有呢個藥膳雞腳😹唔好以為佢咁優惠就冇味道兒戲喎😼夠哂入味夠哂淋 擺入口啜就離骨 好正😋唔用優惠價 要比正價嗌都會嗌黎食既小食 正📣!!!

↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬服務: ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬環境: ☻ ☻ ☻ ☻/5
2021-04-02 79 瀏覽
我最鐘意的炸饅頭 ($36)🤪🤪配上煉奶 正正正💗💗麻辣雞軟骨($36)見圖係炸食😂😂不過之後上菜係油浸住🤭🤭 有d 太油🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️花膠雞湯米線 ($45)呢個係正正常常🤭但如果有埋雞會更好😂 因爲我地冇加送🤦🏼‍♂️係素米線T啦 但都多花膠ge...最後重頭戲係試新野🥸見咁special !就係新出的 豆腐花撈米線😌😌養生健康之選😌😌保證清淡😌我自己freestyle 又加雞湯又加煉奶😎😎😎你地又夠吾夠膽挑戰下呢d 新野😏🤣🤣麻辣風雲 (荃灣)荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
我最鐘意的炸饅頭 ($36)🤪🤪
配上煉奶 正正正💗💗

麻辣雞軟骨($36)

花膠雞湯米線 ($45)

最後重頭戲係試新野🥸見咁special !
就係新出的 豆腐花撈米線😌😌
養生健康之選😌😌保證清淡😌
我自己freestyle 又加雞湯又加煉奶😎😎😎
你地又夠吾夠膽挑戰下呢d 新野😏🤣🤣

麻辣風雲 (荃灣)
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
2021-04-02 249 瀏覽
第二次光顧這間新店,之前是與朋友吃,吃過不錯便帶家人來吃。午市一如既往人流比較多,幸好這次十二點便到,避開了人流。風雲匯 - $58這個性價比簡直是全場最高,包含了豚肉、腩肉、魚蛋、墨魚丸、火腿、特色牛肉餅、豆卜、腐皮、唐生菜、酸菜、芽菜、韭菜、炸醬(小辣)總共十四種餸,而且滑嫩的米線份量比平常的多,掛着美顏花膠湯的鮮味。特色牛肉餅有點像牛丸,但更加濃厚和彈牙。香滑豆腐花米線 - $38 (追加配料+$65)米線本身包含了菜脯、蔥、酸菜、韭菜和豬肉碎(小辣)的基本配料,最特色加入熱騰騰的豆腐花,口感滑溜、豆味香濃。追加七款配料:雞軟骨、牛柏葉、特色牛肉餅、鮮枝竹、豚肉、美國肥牛、牛腱。牛腱花狀筋紋,彈勁又多汁。雞軟骨浸湯後依然酥脆,嚼勁十足。撈米線沒有湯底,有帶香辣又麻香的醬汁,十分惹味。熱奶茶奶香味與茶香味搭配的非常好,口感順滑。
風雲匯
風雲匯

風雲匯 - $58
香滑豆腐花米線

香滑豆腐花米線 - $38 (追加配料+$65)
熱奶茶

熱奶茶
奶香味與茶香味搭配的非常好,口感順滑。
2021-04-02
▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ 迎春接福傳統大盆菜 $888/6人  $1288/12人❞ ▫▫▫▫▫🔴食評:農曆新年啦,一家團聚的大日子🥰,份量十足的盆菜,又係時侯出動啦!今年年初三,親戚到我家中拜年,我選擇 麻辣風雲🔸的迎春接福傳統大盆菜,招待親友! 盆菜分為4-6人和10-12人份量,適合大小家庭選用哦。包括: 黄金元寶 鮑魚🌟、花開富貴 花膠、發財好市 髮菜蠔豉、橫財就手 豬手、開開心心 海參、富貴雞 白切雞、海蝦🦐、花菇、蓮藕、芋頭、西蘭花、豬皮、魚蛋、素翅等等✨,鮑魚大大隻,炆得入味,花膠肉厚軟腍,份量超足,飽足而歸啦~而且更會附送麻辣風雲$300優惠卷、紅酒1枝🍷 和 精美利是封唷。

▫▫▫▫▫
▫▫▫▫▫
🔴食評:

2021-02-14
2021-03-30 73 瀏覽
💛麻辣風雲🌶•位於荃灣嘅麻辣風雲係少有嘅良心川菜店💛而且仲要係Tonick恆仔有份開🙈所以決定去試吓先!餐廳坐得幾舒服,啱晒同班friend食吓飯傾吓計🤣❶ 酸菜魚 $268我哋嗌咗多酸多麻同少辣😆入邊有魚片、寬粉同大量萵筍芽菜酸菜🌶魚片好嫩滑,唔可以話完全無骨,但係其實得好少🙈(建議大家食嘅時候都留意返) 但我個人真係好鍾意佢個湯🤤因為夠酸同夠麻(重口味人士🙋🏻‍♀️)我飲飲下差啲飲晒成碗湯😂仲要飲完都唔頸渴😂!❷ 炸饅頭 $98店員拎住隻船出嚟嘅時候,船邊有啲白煙散發出嚟💨 船頭掛住麻辣風雲嘅旗幟🚩啱晒打卡📸總共有六個炸饅頭,外皮炸到金黃色,但又唔會食到成口油,而家外表非常光滑,內裏鬆軟,做到外脆內軟😆🌟再配埋煉奶!唔怪得知個個都話係必食🤣❸ 椒鹽雞軟骨 $98有少少失望,本身以為係有炸過🙈點知食落唔係好香脆,而且只係喺上面落咗啲調味料,調味唔重,而且雞軟骨食落冇咩味,加上嘅軟骨偏硬🦷不過勝在唔算好油膩🙈➍ 香辣螞蟻上樹 $98個人幾推薦依款🌟粉絲炒得乾身彈牙,而且蒜香味幾重!不過味道偏辣(如果唔算好食得辣嘅朋友要諗下先!🌶)❺ 四川擔擔麵 $88湯底重麻味多,但唔算辣(食少少辣嘅朋
💛麻辣風雲🌶

❶ 酸菜魚 $268

❷ 炸饅頭 $98

❸ 椒鹽雞軟骨 $98

➍ 香辣螞蟻上樹 $98

❺ 四川擔擔麵 $88

湯底重麻味多,但唔算辣(食少少辣嘅朋友應該都食到😋) 麵質彈牙同埋幾掛湯🍜上面鋪滿肉碎,所以食落啖啖都有有少少肉碎,非常滿足😆不過食落唔似正宗嘅擔擔麵🤣冇咩花生碎,佢個湯底感覺似係譚仔豬耳嗰隻味🤣

❻ 冰凍洛神花茶 $48

佢個壺好得意😆好似古代嗰啲酒壺咁,係一呈呈上😋仲有幾隻細碟仔用黎咁樣飲好過癮🤣佢好夠凍❄️亦都酸酸地咁,幾解辣同埋幾開胃😚

總括嚟講個人都幾推薦大家嘗試🌟整體來講食物都唔錯又有良心💛所以大家可以去支持下😆
除咗我之外,一家人都好鍾意食酸菜魚,朋友介紹食過喺荃灣嘅「麻辣風雲」話味道幾正宗,今晚決定成家人嚟食😎晚市時段好早已經滿座,建議黎嘅朋友要預約🥴 餐廳環境寬敞,好多卡位方便一家大細👨‍👩‍👧‍👦 除咗有酸菜魚,仲有唔少麻辣小菜🔥《炸饅頭》$48 5 / 5 🤩🤩🤩🤩🤩見到差唔多每一檯有叫嘅炸饅頭,以一艘誇張豪華嘅船作襯托,霸氣十足!船頭仲有個好似諸葛亮嘅公仔領航🤪 加上麻辣風雲嘅旗幟,旁邊噴出由乾冰噴出嚟嘅煙,真係第一次咁樣食炸饅頭😂炸饅頭外脆內軟,最外層脆卜卜好酥脆😍 而內裏嘅饅頭就十分軟熟🤤😋 加埋少少煉奶一齊食,真係好滋味❤️ 《薑蔥桶蠔》 $198 4.5 / 5 😋😋😋😋😋屋企人唔太食辣,所以就叫左哩道薑蔥桶蠔🤪以蠔嘅份量黎講價錢好實惠🤩 大大隻桶蠔咬開仍然保持鮮嫩嘅肉,好多汁😋 外層輕微炸過,吸收埋醬汁,零舍惹味😋😋😋 加埋薑蔥癖走腥味,成碟都好有鑊氣😋👍🏻👍🏻👍🏻《酸菜魚》 $268 4.5 / 5 😍😍😍😍😍使用左薄切嘅桂花魚,好滑溜😍 湯底夠晒正宗,酸同咸嘅比例都恰到好處🤤 配料方面有萵荀、香菇同寬粉,份量好多好豐富,尤其係寬粉索晒湯好Q彈😋《冰凍菊花蜜》 $4

《炸饅頭》$48 5 / 5 🤩🤩🤩🤩🤩

《薑蔥桶蠔》 $198 4.5 / 5 😋😋😋😋😋

《酸菜魚》 $268 4.5 / 5 😍😍😍😍😍

《冰凍菊花蜜》 $48 4 / 5 🌼🌼🌼🌼

哩度連飲菊花蜜都用到成個戰鬥碗咁😂咁岩菊花蜜嘅顏色都有幾分似中國酒😂😂😂味道清甜解膩,淡淡菊花香,食完辣野必點😎👍🏻
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
2021-03-29 89 瀏覽
今天去了吃〈麻辣風雲〉,去到見倒鋪面寬闊整潔,D服務員認真,有禮。叫左食物,先來一碗香滑豆腐花米綫,38元,平,靚,正,內有酸菜,酸甜適中!有芽菜,爽口,肉澡够味,豆腐花香滑,米綫有小小辣,當你口有辣時吃上一口豆腐花正!這配搭是誰創?一的一?簡直是絶配!冇諗過荃灣都可以食用豆腐花撈嘅米線覺得好正啊!又叫左天妻肺片,好好味!感覺到新鮮同埋覺得份量好足夠!仲有口水鷄,雞肉都叫嫩滑,感覺都好新鮮亦都好夠麻辣!同埋最後都係忍唔住,再叫都好爽口嘅和香辣海蜇,麻油嘅香味攻上鼻,而且好爽口好正下次要再去!

冇諗過荃灣都可以食用豆腐花撈嘅米線覺得好正啊!

又叫左天妻肺片,好好味!感覺到新鮮同埋覺得份量好足夠!

仲有口水鷄,雞肉都叫嫩滑,感覺都好新鮮亦都好夠麻辣!

2021-03-06
  • 口水雞
  • 涼拌皮蛋
2021-03-29 57 瀏覽
川菜~我唸唔少人都鍾意食~今次介紹哩間~食川菜既~仲要係少有既黃店黎架~當然要去支持下啦💛💛💛💛💛▶️酸菜魚($268)可以話係哩度既招牌菜~差唔多枱枱都有叫~👍👍除左酸菜同魚~本身都跟左唔少配菜~有豆卜~萵筍~芽菜~薯粉等等~份量十足!!一黎當然試啖湯先~湯唔太油膩~唔會太辣同太麻~酸味都岩岩好~(真係好岩我既口味~)🥰🥰感覺唔算好多味精~因為食完都唔覺口渴~魚冇骨~食落都幾嫩滑~厚薄適中~另一個主角酸菜都係好好味~▶️干鍋肥腸($118)其實想叫自選干鍋~不過得2個人~驚食唔哂~所以叫左哩個干鍋肥腸黎過過口癮🤤🤤肥腸皮脆內軟~唔太辣~不過就夠哂惹味~裡面仲有萵筍~蓮藕片同埋椰菜花等等既配菜添~▶️藥善雞腳食滿$300就可以加$1要一份~真係冇唔加既理由~雞腳煲得夠哂淋~味道食落都唔錯架~👍👍
川菜~我唸唔少人都鍾意食~
▶️酸菜魚($268)
可以話係哩度既招牌菜~差唔多枱枱都有叫~👍👍
除左酸菜同魚~本身都跟左唔少配菜~
有豆卜~萵筍~芽菜~薯粉等等~份量十足!!
一黎當然試啖湯先~湯唔太油膩~
唔會太辣同太麻~酸味都岩岩好~
(真係好岩我既口味~)🥰🥰
感覺唔算好多味精~因為食完都唔覺口渴~
魚冇骨~食落都幾嫩滑~厚薄適中~
另一個主角酸菜都係好好味~
▶️干鍋肥腸($118)
其實想叫自選干鍋~不過得2個人~驚食唔哂~
所以叫左哩個干鍋肥腸黎過過口癮🤤🤤
肥腸皮脆內軟~唔太辣~不過就夠哂惹味~
裡面仲有萵筍~蓮藕片同埋椰菜花等等既配菜添~
▶️藥善雞腳
食滿$300就可以加$1要一份~
真係冇唔加既理由~
雞腳煲得夠哂淋~味道食落都唔錯架~👍👍

2021-03-11
  • 酸菜魚
  • 干鍋肥腸
2021-03-29 128 瀏覽
放工又係荃灣搵食 老公要食酸菜魚立即OpenRice 睇下邊度有得食竟然真係有川菜食!麻辣風雲 聽個名都幾特別雖然位置不算易搵 但好評如潮 搵下路都要!一去到 好多人等位 不過樓下姐姐服務好好幾好禮貌 上到去 咁岩得咁橋 俾左間房我地可能實在太多客啦 竟然2個人可以包廂nice!Items Ordered 💖炸饅頭一碟有6個係必食推介!外脆內軟!口感軟綿綿大人細路都鐘意呀😋😋💖招牌酸菜魚2人食剛好!首先魚片很滑 辣度啱啱好而且有少少麻感覺(可能食埋其他小菜 令到辣的感覺提升)同埋比想像中有好多配料最估唔到的是入面有埋寬粉😍💖麻辣海蜇呢個前菜其實應該係我今晚食最辣嘅一道菜真係好麻呀!!!爽💖菊花露造型好特別 一埕咁上而且個杯好似古代咁😂味道正宗 解渴解辣正!好岩打卡😆
放工又係荃灣搵食 老公要食酸菜魚
立即OpenRice 睇下邊度有得食
竟然真係有川菜食!
麻辣風雲 聽個名都幾特別
雖然位置不算易搵 但好評如潮 搵下路都要!

一去到 好多人等位 不過樓下姐姐服務好好
幾好禮貌 上到去 咁岩得咁橋 俾左間房我地
可能實在太多客啦 竟然2個人可以包廂nice!

Items Ordered
💖炸饅頭
一碟有6個
係必食推介!外脆內軟!口感軟綿綿
大人細路都鐘意呀😋😋

💖招牌酸菜魚
2人食剛好!
首先魚片很滑 辣度啱啱好而且有少少麻感覺
(可能食埋其他小菜 令到辣的感覺提升)
同埋比想像中有好多配料

味道正宗 解渴解辣正!好岩打卡😆
招牌酸菜魚
招牌酸菜魚
2021-03-29 38 瀏覽
留意到荃灣開左一間川菜館 午市套餐相當抵食! 仲要係我至愛嘅米線!價錢大約$33- $58 包一杯飲品 仲可以加錢追加小食🍜香滑豆腐花米線 $38 第一次食豆腐花米線 估唔到又幾有驚喜豆腐花軟滑 豆味都算濃 配了少辣豬肉碎 酸菜 蔥等等配菜將所有野拌埋一起 又滑又彈牙嘅口感 但略嫌少辣無咩辣味 建議選中辣 相信會更惹味🍜特濃花膠雞湯米線 $45米線彈牙 煮得啱啱好 湯底入口有淡淡雞湯味 食完辣野配番雞湯 可以中和油膩感同辣味呢碗米線包左一款$8以下嘅一配菜 魚片頭 正常發揮 魚味都算重🍞炸饅頭 4件 +$36饅頭新鮮炸起 皮炸到金黃色 外脆內裡鬆軟 配埋甜甜煉奶 相當唔錯🌶麻辣海蜇 +$28海蜇爽口 超麻辣 食完條舌頭超麻 麻辣愛好者必試

🍜香滑豆腐花米線 $38

🌶麻辣海蜇 +$28
海蜇爽口 超麻辣
食完條舌頭超麻 麻辣愛好者必試
2021-03-28 40 瀏覽
早兩日咁岩又遠征去荃灣之前聽過朋友介紹以下哩間💛組合Tonick恆仔有份既川菜小店睇左meun覺得幾特別所以就決定試一試💛小店既特色米線🍜小食—————————————————-香滑豆腐花撈米線🍜平時豆腐花就食得多啦哩個配搭簡單得黎又幾特別🙈豆腐花食落都幾有豆香😗配埋唔會太濃味炸醬一齊食🙃出奇地夾驚太單調既話就可以再加D配料今次我就加左魚腐同牛栢葉👍🏻————————————————風雲匯(湯底:特濃花膠雞湯)一黎到有D嚇親因為勁大碗一碗有齊十二樣配料感覺真心正例如:豆卜/魚蛋🍢/牛肉餅/火腿/墨魚丸...湯底🥣出奇地唔多味精未食已經忍唔住飲左幾啖🙃而且花膠都好足料————————————————炸饅頭好耐無食過既小食🙂炸得幾香口,而且外脆內軟配埋煉奶一齊食真心無得輸———————————————麻辣海蜇海蜇比平時食開既幼身不過都幾爽口彈牙😛做餐前小食就夠晒醒神😉惹味😉!
早兩日咁岩又遠征去荃灣

🙃出奇地夾

驚太單調既話就可以再加D配料
今次我就加左魚腐同牛栢葉👍🏻

————————————————

風雲匯(湯底:特濃花膠雞湯)

一黎到有D嚇親因為勁大碗
一碗有齊十二樣配料感覺真心正
例如:豆卜/魚蛋🍢/牛肉餅/火腿/墨魚丸...

湯底🥣出奇地唔多味精
未食已經忍唔住飲左幾啖
🙃而且花膠都好足料

————————————————

好耐無食過既小食🙂
炸得幾香口,而且外脆內軟
配埋煉奶一齊食真心無得輸

———————————————

海蜇比平時食開既幼身
不過都幾爽口彈牙😛
做餐前小食就夠晒醒神😉惹味😉!
1K
2021-03-28 5162 瀏覽
今天出了荃灣跟朋友逛街,到了午飯時候就找找附迎有什麼特別的又好吃的餐廳,然後經過這間看到有很特別的豆腐花米線,就決定去試試!香滑豆腐花米線(撈)(38元)沒吃到之前都想不到是什麼的感覺,送到來的時候,看到大量的豆腐花在面上真的很特別,吃了一口豆腐花,非常嫩滑,有豆香!平常只吃甜的豆腐花的我,現在吃上這個帶點辣的,還真的是挺意外的,原本會覺得自己接受不到,但吃起來還真的不錯,嫩滑有豆香的豆腐花拌起帶點辣的米線,很好地中和了本身帶點麻辣的米線。米線又爽滑彈牙,配的酸菜吃起來又酸爽爽脆。整個拌面吃起來,味道真的不錯,又很有特色,重口味的還可以多加點辣,就四個字,酸爽嫩滑!特濃花膠雞湯(45元)這個雞湯可以看得出是挺濃的,湯底都是黃黃的,又已經去除了雞油,喝起來完全不會感到油膩,每一口都喝到陣陣的清雞湯的香味,而且感覺沒有下了味精,喝完也不會感到口喝的樣子!而且店員還給了很多的花膠,這裡的花膠吃起來的偏爽滑的,配合鮮甜的雞湯,真的不錯!這個叫了薯粉,QQ彈彈的,不錯!牛𦟌(12元)這個給的份景挺多的,牛味挺濃,筋位吃起來QQ彈彈的!美國肥牛(12元)牛味還可以,不會太肥!肥腸(8元)吃起來爽爽

香滑豆腐花米線(撈)(38元)
香滑豆腐花米線(撈)
豆腐花

特濃花膠雞湯(45元)
特濃花膠雞湯
花膠
薯粉

牛𦟌(12元)
這個給的份景挺多的,牛味挺濃,筋位吃起來QQ彈彈的!
牛𦟌

美國肥牛(12元)
牛味還可以,不會太肥!
美國肥牛

肥腸(8元)
吃起來爽爽滑滑的,配合麻麻辣辣的醬汁不錯!
肥腸

牛栢葉(8元)
這個給的也挺多的,吃起來爽脆,而且非常吸湯汁,吃起來不錯!
牛栢葉

雞軟骨(8元)
這個給的量也很多,炸得酥脆,內裡的軟骨又爽,而且又可以吸飽了醬汁後再吃,又是另一種風味!
雞軟骨
2021-03-27
香滑豆腐花米線(撈)
特濃花膠雞湯
肥腸
牛栢葉
雞軟骨
2021-03-26 126 瀏覽
🇭🇰💛麻辣風雲 高質川菜最近👩🏻酸菜魚癮起 約埋朋友去食大餐餐廳門面幾靚 晚市都滿座🈵🈹想食既朋友記得早啲book 定位啦🍞炸饅頭(💰$48)‼️必食一上台真係好驚喜 估唔到會用架船仔裝住⛵️仲有乾冰整到煙霧離漫嘅效果💨完全程現波浪既視覺效果 淨係打卡都值回票價😍😍饅頭岩岩新鮮炸出黎 出邊係薄薄的脆皮 金黃色包身好熱 入邊超級鬆軟‼️‼️做到外脆內軟 口感好好❌唔會炸到成舊硬晒同埋❌有油益味食落都完全唔會有油膩既感覺 六件兩人輕鬆搞掂✔️🐟酸菜魚(💰$198/半份)👍🏻推薦半份酸菜魚二人黎講份量岩岩好湯底酸菜味道為主調 香辣味為輔仲有點蒜香味 唔食辣既朋友仔都可以食到🌶魚肉份量多 去哂骨 大大片而且又薄又滑 好正😍另外入邊仲有仲有唔少芽菜同粗粉條粉條超滑身 煙韌彈牙 配埋魚肉一齊食是不錯👍🏻🥘干鍋鮑魚(💰$148)鮑魚同火爐熱住上♨️♨️用唔同辣椒🌶同花椒爆香材料辣椒香味好出 帶點點麻辣🌶🌶鮑魚切段之後爆香 吸收哂醬料味道 而家厚肉爽口配料仲有炸香左既椰菜花 瓜菜🥦🥒成道菜麻辣味好強 幾刺激 送酒不錯🍻🦑椒鹽鮮魷(💰$98)魷魚又係即叫即製 熱辣辣雖然份量唔算好多 但魷魚好厚肉炸皮好脆 冇重粉漿同油
🇭🇰💛麻辣風雲 高質川菜
魚肉份量多 去哂骨 大大片而且又薄又滑 好正😍
另外入邊仲有仲有唔少芽菜同粗粉條
粉條超滑身 煙韌彈牙 配埋魚肉一齊食是不錯👍🏻
干鍋鮑魚
🥘干鍋鮑魚(💰$148)
鮑魚同火爐熱住上♨️♨️
用唔同辣椒🌶同花椒爆香材料
辣椒香味好出 帶點點麻辣🌶🌶
鮑魚切段之後爆香 吸收哂醬料味道 而家厚肉爽口
配料仲有炸香左既椰菜花 瓜菜🥦🥒
成道菜麻辣味好強 幾刺激 送酒不錯🍻
椒鹽鮮魷
🦑椒鹽鮮魷(💰$98)
魷魚又係即叫即製 熱辣辣
雖然份量唔算好多 但魷魚好厚肉
炸皮好脆 冇重粉漿同油益味
加埋炸咸蛋味 咸香同魷魚味道幾夾
2021-03-13
椒鹽鮮魷
2021-03-25 79 瀏覽
唔係講笑,正如標題所講,成間鋪都好香真係急不及待叫野食!一坐低,個場個幾爆,好彩有book位。我7點到,7點半左右就座無虛席!餐具擺設幾有特色一心過嚟食酸菜魚,搵左好多間,最後揀左麻辣風雲。睇其他食評,聽聞酸菜魚係招牌菜,一定要試吓!叫左小辣,完全岩哂我。份量十足,啖啖肉,好少酸菜魚咁足料,並唔係得個碗大,再配埋薯粉(職員極力推薦),好夾呀。雖然有少少少少量骨,但冇乜影響。個湯都幾好飲,但唔適宜飲得多哈哈。平時食酸菜魚我會配飯,今次真係唔使我平時唔食豬大腸都忍唔住食返幾舊,又真係幾好食喎!口水雞麻辣得黎好鬼爽,雞肉滑,我係咁食係咁食,食完之後香味仍在但對比起小辣酸菜魚真係辣左少少,我要不停飲野先得!其實我地得兩個人,叫3碟菜夠飽有突,但眼見枱枱都叫炸饅頭,唔食又好似爭咁D野。唉食埋啦,聽日先減肥!一上菜,忍唔住影返幾張相先,會唔會太型呀?炸饅頭要趁熱食,內裏軟熟,外表香脆,再點少量煉奶,係非一般嘅炸饅頭!!飽到我挺住個肚走,下次叫多啲朋友一齊食,咁就可以食多啲唔同食物,又唔使咁飽人均消費大約$300,唔太記得實數lu,睇落貴,但食咁多又有質素,值得!
唔係講笑,正如標題所講,成間鋪都好香
真係急不及待叫野食!

一坐低,個場個幾爆,好彩有book位。
我7點到,7點半左右就座無虛席!

餐具擺設幾有特色

麻辣豬大腸

我平時唔食豬大腸都忍唔住食返幾舊,又真係幾好食喎!

口水雞(例牌)

但對比起小辣酸菜魚真係辣左少少,我要不停飲野先得!

2021-03-13
麻辣豬大腸