2021-02-26 58 瀏覽
話說有位人兄專程出到黎荃灣搵小肥妹食飯,仲話想食辣野,咁啱醒起附近開咗間麻辣菜館,就同佢去試吓喇😎• 自選干鍋 $68再另加配料配料方面都幾多選擇,總有幾款啱你心水,不過咁樣嗌下依樣嗰樣,其實價錢都唔平~上到枱就會有個火爐仔keep住加熱,令到啲餸菜可以保持溫度,得閒要攪兩攪以免燶底😂配料我哋揀左鴨血、肥腸、魚春、肥牛同鴨腎,另外本身個鍋已經附有蓮藕、椰菜花、萵筍同京蔥,每款配料都不過不失,冇邊款令小肥妹特別印象深刻,主要味道來自於個醬汁,揀左麻辣醬汁的確夠麻夠香,但食耐左就覺得有啲油膩同單調,尤其係配肉類,好似每舊都差唔多味,反而配蔬菜個辯識度會好啲🤨• 香辣桶蠔 $168桶蠔Size都幾大隻,份量大約有7、8粒左右(冇刻意去數😆)有先炸過再炒,炸粉有啲厚同硬,如果能夠做到薄脆個口感應該會更加好,蠔肉冇咩味道,可能係因為醬汁偏鹹同濃味,幾重口味,味道上亦都冇咩層次,感覺單一,配菜同干鍋重疊左,都係蓮藕同椰菜花,所以最後都食唔哂🤣• 炸饅頭 $48一上枱真係有俾佢嚇親,估唔到一碟$48既炸饅頭居然出場得咁有氣派,霸氣十足😎企係船頭嗰位呀伯相信你哋都識,佢就係諸葛亮喇,饅頭依樣食物亦都係

• 自選干鍋 $68再另加配料

• 香辣桶蠔 $168

• 炸饅頭 $48
一上枱真係有俾佢嚇親,估唔到一碟$48既炸饅頭居然出場得咁有氣派,霸氣十足😎企係船頭嗰位呀伯相信你哋都識,佢就係諸葛亮喇,饅頭依樣食物亦都係佢發明㗎,有興趣個故事就自己google下😆講返粒炸饅頭呢,最緊要就唔好炸到油淋淋,外層脆而乾爽,內裡唔會實的的,依到既出品我係收貨既😌👍🏻👍🏻
2021-02-24 50 瀏覽
話說有個晚上放左工同男朋友去左荃灣行街,諗住去食2元豆腐花,見到有間川菜,就入左去啊,今次辛苦男朋友啊,唔食辣都陪我食辣,所以我叫到最少辣就返佢,我哋叫咗四個餸,炸饅頭,水煮魚,我至愛嘅口水雞,皮蛋口水雞我覺得一般,冇咗我平時食嗰川菜味皮蛋就剛剛好,夠味水煮魚值得推介,叫咗小辣,但夠麻辣最好食炸饅頭、香脆適中咬入口係趣既,好少地方可以做到咁好食仲有佢既環境都好好,我d位好闊,我見到佢入邊有兩間房,如果唔係限聚令一定叫咗成班朋友過嚟食

口水雞我覺得一般,冇咗我平時食嗰川菜味
皮蛋就剛剛好,夠味
水煮魚值得推介,叫咗小辣,但夠麻辣

最好食炸饅頭、香脆適中

咬入口係趣既,好少地方可以做到咁好食

2021-02-07 152 瀏覽
喱間川菜黃店好出名😍雖然位置有d偏僻但都易搵☺️今次係第二次來食如果想同朋友搵間坐得舒服又唔趕人走既餐廳😹喱間真係岩曬!👏🏻我地大約2點到唔洗等位雖然待應唔係好多,但係服務態度好好🥳Lunch抵食好多🙊🙊🐠招牌酸菜魚 $88喱個真係超級抵食!😍魚既份量可以两個人食而且入面仲有寬薯粉😍😍😍我地叫左小辣,對我地來講係岩岩好如果鐘意食辣既朋友可以叫中辣會仲正🤪😋酸菜炒肥腸 $5x唔係好記得實際幾錢😂😂😂但炒得幾好食👍🏻👍🏻但肥腸既量就唔算太多不過以50幾蚊既價錢來講差唔多啦😚😚🍞炸饅頭(4件) $36超級正!!100%推薦大家一定要叫喱個食!😍😍😍😍炸得唔會太油,而且好好味😛😛而且午市36蚊有4件好抵!🍹凍奶茶 🍹凍檸茶 跟餐加$4普普通通😂😂😂但檸茶冇檸檬🙊🙊
喱間川菜黃店好出名😍
雖然位置有d偏僻但都易搵☺️
今次係第二次來食
如果想同朋友搵間坐得舒服又唔趕人走既餐廳😹
喱間真係岩曬!👏🏻
我地大約2點到唔洗等位
雖然待應唔係好多,但係服務態度好好🥳
Lunch抵食好多🙊🙊

🐠招牌酸菜魚 $88
喱個真係超級抵食!😍
魚既份量可以两個人食
而且入面仲有寬薯粉😍😍😍
我地叫左小辣,對我地來講係岩岩好
如果鐘意食辣既朋友可以叫中辣會仲正🤪

不過以50幾蚊既價錢來講差唔多啦😚😚

🍞炸饅頭(4件) $36
超級正!!
100%推薦大家一定要叫喱個食!😍😍😍😍
炸得唔會太油,而且好好味😛😛
而且午市36蚊有4件好抵!

🍹凍奶茶 🍹凍檸茶 跟餐加$4
普普通通😂😂😂
但檸茶冇檸檬🙊🙊
⿻⿻麻 辣 風 雲𓏲𓏱𓏭𓏭已經個幾月冇出去食晚餐 好掛住冬天必備嘅羊腩煲 麻辣火鍋同雞煲 但係自己係屋企整又麻煩又難整到出門咁好食(›´A`‹ )麻辣風雲嘅外賣套餐:雞煲麻辣湯二人套餐+羊腩煲 滿足咗心願 ✿︎外賣服務好方便會送到屋企樓下 雞煲邊爐同羊腩煲都好足料好抵食雞煲啲雞肉幾嫩滑 擺入煲到加一加熱即刻成間屋都超香麻辣味!食完加佢地預備好嘅惹味麻辣湯底落去就可以打邊爐 配料有牛肉、豬肉、生魚片、丸類拼盤、蔬菜拼盤、薯粉等等生魚片好滑索晒湯嘅味 薯粉係闊嘅嗰種 勁有咬口又飽肚羊腩煲有辣同唔辣揀 唔食得辣都啱食 包埋枝竹同生菜 啲羊腩好靚 肉質嫩滑 冇煮極都好硬嘅位置 全部都軟腍 吸收咗湯底嘅味道 仲要份量都唔少 二百幾蚊真係抵食ヾ(´∀`ヾ)𓏲𓏱𓏭𓏭風雲雞煲火鍋二人套餐(麻辣風雲湯)$398羊腩煲 $288
⿻⿻
麻 辣 風 雲
𓏲𓏱𓏭𓏭

已經個幾月冇出去食晚餐 好掛住冬天必備嘅羊腩煲 麻辣火鍋雞煲 但係自己係屋企整又麻煩又難整到出門咁好食(›´A`‹ )
雞煲啲雞肉幾嫩滑 擺入煲到加一加熱即刻成間屋都超香麻辣味!

生魚片好滑索晒湯嘅味 薯粉係闊嘅嗰種 勁有咬口又飽肚

羊腩煲有辣同唔辣揀 唔食得辣都啱食 包埋枝竹同生菜

𓏲𓏱𓏭𓏭
風雲雞煲火鍋二人套餐(麻辣風雲湯)$398
羊腩煲 $288
外賣送餐
2021-01-17 140 瀏覽
叫左好多野食但掛住食唔記得影相😂先講炸曼頭,坐住隻識噴煙嘅船出嚟非常有氣勢,淨係賣相都加曬分啦😛睇餐牌話炸饅頭係招牌菜,緊係要試試啦!又真係ok wo 炸得,熱辣辣拎出嚟好好食😍又唔會好油!水煮牛肉叫咗中辣!真係有返咁上下辣味(唔怕太辣,最怕唔夠辣,唔知你哋有冇同感呢😛😛)而且夠香,唔會得辣味,不過如果d粉可以再多d就好,但芽菜都非常多!口水雞反而唔夠辣有少少失望,另外椒鹽魷魚都有少少un😭😭😭😭不過飲品好清甜,叫咗個菊花蜜❤️夠凍又解渴
叫左好多野食但掛住食唔記得影相😂

2021-01-13 130 瀏覽
#holidayouthk美食 #holidayouthk🔅【風雲雞煲火鍋 4人餐】 HKD728.https://spicyrestaurant.boutir.com記得落單用埋9️⃣5️⃣折code:HPHY5.套餐包括:👉🏻雞煲🐔👉🏻麻辣風雲湯底🌶or清爽椰子湯底🥥👉🏻肥牛🐮 12片👉🏻豚肉🐷 12片👉🏻生魚片🐟 8片👉🏻蝦🦐 4隻👉🏻廣島蠔 4隻👉🏻鴨血or豬肚or肥腸👉🏻丸類拼盤🍢👉🏻蔬菜拼盤🥬👉🏻豆腐👉🏻豆卜👉🏻薯粉👉🏻汽水.天氣凍冰冰🥶,打邊爐🍲就岩曬。不過齋打邊爐好似冇乜新意,如果係屋企食完辣雞煲再打邊爐就perfect🥰。不過一諗起要買料洗野就覺得好麻煩😩。依加只要安在家中,打過電話📞就可以送到府上,仲有95折優惠,方便到秘😙!打邊爐配料方面,肉類🥓切得厚身,食落特別有口感。海鮮🦐洗得乾乾淨淨,冇蝦腸,冇臭味。而今日嘅主角👑當然係雞煲。預先煮好俾你,番到黎炒一炒熱,未食都聞到好濃烈嘅香辣味,流曬口水🤤。而且份量唔少,足1️⃣隻。雞肉嫩滑入味,夠辣夠香。除左雞煲之外,仲有得揀招牌酸菜魚同麻辣水煮
【風雲雞煲火鍋 4人餐】 HKD728
👉🏻豆腐
👉🏻豆卜
👉🏻薯粉
👉🏻汽水

除左雞煲之外,仲有得揀招牌酸菜魚同麻辣水煮魚🐟,一樣咁惹美😋。想打邊爐嘅時候🍲冇咁單調,就快啲落單試下啦🥰。
📍麻辣風雲🔅
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
🚇荃灣站B1出口 步行約5分鐘
🕑星期一至日及公眾假期 11:30-21:00
#holidayouthk荃灣

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #荃灣美食 #打邊爐 #雞煲 #水煮魚 #酸菜魚 #外賣直送
疫情加限聚令,好多時都會選擇一個人食飯,我自己就幾開心的,因為唔使就來就去可以多點即慶選擇嘛,朋友介紹下,試左呢間位於荃灣的四川菜麻辣風雲,值得一提係少數麻辣黃店啊,無辦法呢排WFH堅係食到口淡淡,味蕾要少少刺激~餐廳上下都有唔同的食肆,麻辣風雲在二樓所以要行幾級樓梯,中式裝修D枱唔會好密,食得安心都好重要。姐唔係好食得辣,所以揀左屬於微辣級的口水雞飯套餐(因為見到Poster寫逢星期一晚市都可以加$1享用應該是招牌菜吧),估唔到呢個價錢份量幾多,口水雞口感嫩滑唔算好辣,反而麻香比較明顯,最後都係食唔晒要打包返屋企XD店員話佢地最出名係乾鍋同水煮魚,希望疫情快D減退,可以約多幾個朋友一齊圍爐食返餐啦~

2021-01-04 269 瀏覽
見到呢間好評咁多就特登入左荃灣食。入到去就已經俾定d袋我地放口罩,上面既人知道我地會上去仲一早就整定好水俾我哋飲,服務唔錯💛尤其本人熱愛食干鍋,所以毫不猶豫就決定叫。好快手咁簡好料,俾單個時佢地又好好咁話俾我地知本身個鍋已經包左d我地有叫既料,問下我哋要唔要改,咁就當然改啦🤪 個鍋都幾麻辣,料都算多,同埋而家好少地方食得🤧人人都話個炸饅頭係必食,但係單叫又有6個,見到個lunch set有得追加,我地就叫左個口水雞餐加炸饅頭4個口水雞基本上係啖啖肉,冇乜骨,都唔辣,正常味。炸饅頭就唔係上海個種(入面一條條meet得個隻😂)佢係真係一個饅頭炸,我覺得係正常,因為好少地方有做,所以就有個種好懷念既感覺。重點:食完辣野再食,好正🤤🥰

自選干鍋
自選干鍋
2021-01-03 171 瀏覽
冇諗過只係$68就可以打邊爐食鮑魚😆!前排去左荃灣麻辣風雲,見佢哋嘅一人火鍋最平都只係$48,可以揀牛/豬/雞四片,加兩個配料,薯粉仲可以無限任加,堅扺丫!一人火鍋有五種湯底可以揀,我就揀咗椰子湯底嘅海鮮鍋,有一個鮑魚,一個扇貝,兩隻蝦。鮑魚鮮甜彈牙,兩隻蝦都幾新鮮。湯底都足料,好多椰子肉,有淡淡清香味。男朋友揀咗酸菜湯底嘅牛肉鍋,有4片薄切牛肉,牛肉質素還好,多細筋路,多油花,$48食到算係咁😆 酸菜亦都好足料又夠味,配豬肚好夾😋 另外我哋叫咗一份廣島蠔。蠔身都算大隻,肥美鮮甜,2隻都係$18炸,好抵啊🤩🤩🤩本身侍應太忙比漏單,之後同佢地講反,佢地就送多隻比我地,所以張相有三隻🦪

2020-12-30 233 瀏覽
實在好耐冇食酸菜魚,就去咗呢間荃灣少有嘅川菜餐廳。見佢有個$48一人火鍋都幾抵食,但最終都係比個酸菜魚吸引咗,好在叫咗,如果唔係實後悔。雖然我預啲魚片係無骨,而佢都有少少骨,但個湯汁嘅味真係冇得輸,真係會令人想飲晒成碗!魚片肉質好彈,好滿足。希望佢多啲花椒令個湯再麻啲就更正!酸菜都好好食,唔會太鹹,之前自己整嘅酸菜魚買個啲鹹酸菜勁鹹,好在佢呢個唔係,食完好開胃。朋友個水煮牛就唔係好夠辣,可能辣油唔夠,但個味道都唔錯,好送飯。埋單先知佢冇加一,加分

埋單先知佢冇加一,加分
水煮牛肉
2020-12-27
酸菜魚
勁耐無食過川菜!今日終於嚟食啦!!😍第一次試麻辣風雲~餐廳中國風嘅裝飾好有味道~座位闊落,坐得好舒服,環境好乾淨👍🏻勁多辣野🤣真係好啱無辣不歡嘅人食🤣我就食唔到太辣,所有菜都叫咗小辣,味道剛剛好!呢個炸饅頭真係霸氣到呢🤣一上枱真係驚艷到,好有趣呀😂饅頭出面好脆😍裏面又鬆軟!口感正👍🏻加埋煉奶冇得彈!咁岩撞正呢日有優惠~$1一碟口水雞抵到爆啦🤣麻辣雞腎~加咗孜然調味👍🏻麻得嚟又好香,食到停唔到口🤪終於到我哋嘅重頭戲啦!!😍😍係酸菜魚呀!!超大碗,滿滿嘅魚肉,作為一個酸菜控,表示酸菜超足料!!!!一啖肉一啖菜,加埋豆粕同芽菜😍口感滿分💯呢度嘅酸菜魚辣味同酸味配搭得岩岩好👍🏻👍🏻唔會剩係食到酸或者剩係食到辣👍🏻就係5050咁樣先食得爽!好評好評最後嚟張全家福👪又有排面又好食💯讚!

咁岩撞正呢日有優惠~$1一碟口水雞抵到爆啦🤣

麻辣雞腎~加咗孜然調味👍🏻麻得嚟又好香,食到停唔到口🤪

最後嚟張全家福👪又有排面又好食💯讚!
2020-12-10 189 瀏覽
偶爾搵到呢間食川菜嘅餐廳,一入到去個中國風裝修,都幾有食川菜嘅feel。啲位相當闊落,入到去又唔會好大陣油煙味,感覺好乾淨。我地叫左炸饅頭。佢用隻船裝住左啲饅頭,仲放左啲乾冰,真係「造型」十足🤣啲饅頭好脆,又唔會太油,如果佢可以再熱啲就更好啦!之後有酸菜魚。佢唔會辣椒多到見唔到魚,都唔會因為個汁而忽略左啲魚。魚肉滑但又唔會一夾就爛。呢個連埋飯一齊食,好食!不過因為酸菜中和左辣味,所以小辣完全唔辣。中意食辣嘅人可以試辣啲。我地仲叫左兩個小食。小食嘅小辣都比想像中辣,唔食得辣嘅人要小心!麻辣雞腎嘅孜然味好重,好似食緊川菜咁。琴日仲做緊1蚊口水雞優惠。份量十足,味道都好好,唔會得啲辣油味,肉質唔會乾。佢普遍小食都偏麻,中意食麻嘅人會好中意。雖然餐廳嘅人數有限,但一直都有人入去食,可見都頗受歡迎。整體而言,餸菜嘅份量十足,性價比都好高。味道幾好,唔係好食到辣嘅人都可以挑戰小辣!係可以再去食嘅一間川菜店👍🏽

2020-12-09
2020-12-09 247 瀏覽
忍吾住要写负评在網上见到有人话火煱好食,所以来试下!店舖上一层,地方几大,座位几舒服!我点咗麻辣湯底,叫中辣,但湯吾够辣,还多油,吾够香和麻,我点了肉老大这个歺,配料选唐生菜同午歺肉,菜是烂,黑黑的颜色!肥牛只有四片,唔够饱!但薯粉可以任食,所以饱!朋友点了海鲜歺,海鲜未解雪,急冻海鲜!不値这价!场內吾多人,吾冼等位!总结我觉得不値一试,份量太少!麻辣味吾好味,海鲜吾好味!食辣嘰去海x捞更好!快歺店火煱都比这好!
忍吾住要写负评

2020-12-08 142 瀏覽
聽聞麻辣風雲有大閘蟹食,冇諗過竟然佢地都會推出大閘蟹套餐,見到好多食評話爆晒膏,所以就一於試下!叫左麻辣同清蒸,半份魚,炒菜同薑茶!佢地寫大閘蟹大約4両,唔算好大隻,但都算多膏同新鮮,而且蟹膏都係橙黃色的,咬落去有好大陣蛋黃味,全部膏都黏住個口!好滿足!個人覺得清蒸比較好食,其實就咁清蒸已經可以食到蟹嘅鮮味!而麻辣味嘅麻就唔係好突出,覺得辣味都仲可以多番少少!但如果論cp值黎講,呢個價錢食係好抵嘅!
叫左麻辣同清蒸,半份魚,炒菜同薑茶!

2020-11-30
2020-12-07 3178 瀏覽
急不及待就嚟呢度食啦🤪🍙炸饅頭 $48店員抱著一大隻船,諸葛孔明霸氣地企喺船頭,升起店名「麻辣風雲」旗幟🚩,船裡放著乾冰,朦朧的白煙由船裡散發出來,意景十足😙打卡一流😸炸饅頭有6個,店員話要襯熱食😆炸饅頭炸到金黃色,表面光滑,咬落去脆卜卜,裡面仍然鬆軟,真正外脆內軟😻 沾一沾煉奶,難以抗拒🥺🥬酸菜魚 $268大大碟酸菜魚!揀左bb辣🤭雖然表面好多辣椒🌶️我食落就唔太辣,輕微嘅辣,水都唔洗點飲個隻😂酸味淡淡的,下次可以試多啲辣🤭魚份量好多咖!魚塊大約有手指長度,肉質滑滑,仲有大量芽菜酸菜😌🍛麻婆豆腐 $98有粒粒花椒散佈著每個位,每一啖都會食到粒,撈飯食個陣要小心啲咬,咬到花椒就成個口麻痺咗🤣咬開左幾粒,每次都要等麻痺過咁。🌶️裡面仲有啲辣椒仔,咬到辣椒片先至辣辣哋,要飲菊花蜜個隻🤗豆腐份量都幾大,大大碟叫咗個白飯嚟撈😜味道辣過酸菜魚咖!🍯冰凍菊花蜜 $48紅色酒瓶盛裝著飲品🍶仲有2隻細碟仔,特別之處喺要倒落細碟仔度飲咖!好似古裝咁🤣菊花蜜好冰涼,唔會太甜,仲可以解到啲麻味!仲要用酒瓶‼️🥝鮮奇異果玉露 $38店員比咗細吸筒😂裡面有透明啫喱,細吸管好難吸上嚟🤗奇異果汁好飽肚😙‼️落單個陣店員個話
急不及待就嚟呢度食啦🤪

🍙炸饅頭 $48

🥬酸菜魚 $268

🍛麻婆豆腐 $98
麻婆豆腐

豆腐份量都幾大,大大碟叫咗個白飯嚟撈😜味道辣過酸菜魚咖!

🍯冰凍菊花蜜 $48
冰凍菊花蜜

菊花蜜好冰涼,唔會太甜,仲可以解到啲麻味!仲要用酒瓶‼️

🥝鮮奇異果玉露 $38
‼️落單個陣店員個話喺用酒杯裝,我聽到話用酒杯先至叫呢個🙃但上枱時見到透明杯o哂咀‼️同店員講先至轉酒杯🙂大家要搵個醒目啲嘅店員問🙂