2022-03-26
作為沾麵fans已多次踩地雷,我嘅要求係個汁要夠杰,麵要夠粗可以掛到湯,hmm,都難搵。今次呢間好啱我口味, 裝修仲好有日本氣氛,有靚靚嘅燈籠,有啲似某年去沖繩solo,無啦啦喺街邊搵到嘅嗰間居酒屋-⁽ -´꒳`⁾-。𖦹 神匠蕃茄蝦湯沾麵 $128 🉐湯汁非常濃稠,似茄膏嘅質感, 茄味濃郁,蝦鮮味亦突出,兩者平衡得宜;加上櫻花蝦作點綴,口感up。可惜裝湯嘅器皿保溫效果普通,啲湯到後期唔夠熱,稍微失色。麵條用上粗身、偏硬嘅凍麵,份量勁多, 配上熱湯同吃,掛湯又彈牙。最得意為其中一配料 -- 自家製嘅羅勒醬多士,點湯嚟食有啲食西餐feel。叉燒粉嫩而且超大片,成碗麵色彩繽紛,賣相甚佳。𖦹 黑蒜蝦湯拉麵 $88一上枱就飄來陣陣黑蒜味,吸引,但食落蒜味唔算濃郁。用上同沾麵唔同嘅黃色麵,同樣彈牙,配料同沾麵差唔多,溏心蛋浸咗湯之後更為入味。𖦹 炸日式餃子 $32外皮香脆,餡料飽滿,佐麵佳品。
𖦹 神匠蕃茄蝦湯沾麵 $128 🉐
𖦹 黑蒜蝦湯拉麵 $88
𖦹 炸日式餃子 $32
外皮香脆,餡料飽滿,佐麵佳品。