2018-02-28
久違的一篇紀錄喔!講起都已經係新年前同爸爸媽媽既情人節 + 團年晚飯。 依舊係由我來揀餐廳,於是就揀左數星期前已經見佢係時代廣場開緊既摩登烤鴨大哥啦!原來係米芝蓮三星大廚「廚魔」既新餐廳,賣點就當然係北京填鴨。平時屋企人到好鍾意食北京填鴨,所以傳統既就真係食得多啦。今次來到專程要試試慢煮版本烤鴨,鴨肉切得很厚身,油脂感重,好夠鴨香。配上店方特製既海鮮醬,酸酸有少少橙味,再包入橙色既蒸饅頭,食過不停。然後配料有青瓜, 哈密瓜, 京葱, 漬白蘿蔔;減去肥美鴨肉既油膩感!不過令我更驚喜既係「雲南黑土豬叉燒」,用黑毛豬做既叉燒非常 tender 同充滿肉汁,叉燒既醬汁非常充分同重蜜味喔!最後揀咗個飽肚啲既「海鮮鴨湯泡飯」。上菜速度非常快,鴨湯湯底有陣陣鴨味,加入脆米,大量蝦球同鴨肉絲。媽媽話團年飯一定要有個甜美既結束,所以就叫咗媽媽最愛既「驢打滾」。呢度既驢打滾同平時既唔同,外貌似廣東點心點既兔子棉花糖,糯米皮包住紅豆蓉,鋪上白色椰絲,好可愛呀!不過媽媽話都係鍾意滾上黃豆粉暖暖地食多啲 🙂
Slow Roasted Whole Duck
Special Hoisin Sauce, Sliced Cucumber, Melon, Spring Onion, Pickled Turnip
Slow Roasted Whole Duck
Steamed Orange-Coloured Bun
Barbecue Yunnan Black Pig “Char Siu”
Stir Fried Cucumber with Fermented Olive & Minced Pork
Seafood Rice in Aromatic Duck Soup
Red Bean Sticky Rice Roll
Red Bean Sticky Rice Roll