2025-03-22
《鳥駅 (中環)》今次去中環搵食,搵到「鳥駅」呢間特式燒鳥店,真係食到驚喜連連!一入去環境闊落又有酒吧 vibe,等位時仲有沙發坐,坐低即刻覺得舒服到不得了,已經好期待啲食物😋🍢 燒鳥串燒:雞嘅不同部位大放異彩呢度主打用雞嘅唔同部位整串燒,試咗雞軟骨、雞肝、雞翼、雞心+百里香、香蔥雞串、車厘茄雞肉同雞小腿,每款都燒到出神入化!雞軟骨脆卜卜好爽口;雞肝嫩滑無腥,入口即化;雞翼皮脆肉嫩,醬汁入味到骨;雞心加百里香香氣爆棚又彈牙;雞小腿 juicy 到滴油,食完想舔手指😝仲有秋葵清甜配炭燒超夾,牛舌厚切又香,燒豆腐外脆內軟,樣樣都係頂級享受!🥄 主食:雞湯烏冬 + 雞湯燒明太子飯團主食有雞湯烏冬同雞湯燒明太子飯團,暖胃又滿足!雞湯清甜濃郁,烏冬彈牙吸晒湯汁,暖笠笠好舒服;燒明太子飯團外脆內軟,明太子鹹香同雞湯超 match,食完幸福感直線上升💖🍧 甜品:柚子雪葩甜品柚子雪葩清新解膩,酸甜嘅柚子味好 refreshing,食完串燒再嚟呢個真係完美 ending✨🥜 前菜亮點:漬醃蒜頭要特別講前菜嘅漬醃蒜頭,簡直顛覆咗我對蒜頭嘅印象!唔嗆之餘帶點甜味同爽口,食完仲想再encore,全晚最驚艷嘅一
🥜 前菜亮點:漬醃蒜頭要特別講前菜嘅漬醃蒜頭,簡直顛覆咗我對蒜頭嘅印象!唔嗆之餘帶點甜味同爽口,食完仲想再encore,全晚最驚艷嘅一擊💯
🍶 串燒 + 酒吧氣氛呢度有串燒酒吧 feel,點咗杯清酒配燒鳥,入口順滑帶果香,同炭燒嘅 smoky 味好夾!環境闊落,唔迫人,服務員超有心,主動斟水又問有冇敏感同喜好,成晚都覺得好貼心🙌🏻
如果你都想試呢間特式燒鳥店,環境闊落又有酒吧氣氛,記得 bookmark 定「鳥駅」,約埋三五知己一齊嚟試下👨👨👧👦
📍 地址: 中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
#鳥駅 #中環美食 #燒鳥 #串燒酒吧 #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodblogger #hkig #hkfoodstagram