2025-03-22 85 瀏覽
《鳥駅 (中環)》今次去中環搵食,搵到「鳥駅」呢間特式燒鳥店,真係食到驚喜連連!一入去環境闊落又有酒吧 vibe,等位時仲有沙發坐,坐低即刻覺得舒服到不得了,已經好期待啲食物😋🍢 燒鳥串燒:雞嘅不同部位大放異彩呢度主打用雞嘅唔同部位整串燒,試咗雞軟骨、雞肝、雞翼、雞心+百里香、香蔥雞串、車厘茄雞肉同雞小腿,每款都燒到出神入化!雞軟骨脆卜卜好爽口;雞肝嫩滑無腥,入口即化;雞翼皮脆肉嫩,醬汁入味到骨;雞心加百里香香氣爆棚又彈牙;雞小腿 juicy 到滴油,食完想舔手指😝仲有秋葵清甜配炭燒超夾,牛舌厚切又香,燒豆腐外脆內軟,樣樣都係頂級享受!🥄 主食:雞湯烏冬 + 雞湯燒明太子飯團主食有雞湯烏冬同雞湯燒明太子飯團,暖胃又滿足!雞湯清甜濃郁,烏冬彈牙吸晒湯汁,暖笠笠好舒服;燒明太子飯團外脆內軟,明太子鹹香同雞湯超 match,食完幸福感直線上升💖🍧 甜品:柚子雪葩甜品柚子雪葩清新解膩,酸甜嘅柚子味好 refreshing,食完串燒再嚟呢個真係完美 ending✨🥜 前菜亮點:漬醃蒜頭要特別講前菜嘅漬醃蒜頭,簡直顛覆咗我對蒜頭嘅印象!唔嗆之餘帶點甜味同爽口,食完仲想再encore,全晚最驚艷嘅一
《鳥駅 (中環)》

🥜 前菜亮點:漬醃蒜頭要特別講前菜嘅漬醃蒜頭,簡直顛覆咗我對蒜頭嘅印象!唔嗆之餘帶點甜味同爽口,食完仲想再encore,全晚最驚艷嘅一擊💯

🍶 串燒 + 酒吧氣氛呢度有串燒酒吧 feel,點咗杯清酒配燒鳥,入口順滑帶果香,同炭燒嘅 smoky 味好夾!環境闊落,唔迫人,服務員超有心,主動斟水又問有冇敏感同喜好,成晚都覺得好貼心🙌🏻

如果你都想試呢間特式燒鳥店,環境闊落又有酒吧氣氛,記得 bookmark 定「鳥駅」,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦

📍 地址: 中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖

#鳥駅 #中環美食 #燒鳥 #串燒酒吧 #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodblogger #hkig #hkfoodstagram
2025-03-20 111 瀏覽
最近天氣又凍返,就想食串燒(藉口多多🤣)~今次同同事黎左中環呢間鳥駅~係專做串燒嘅,而且仲係席請料理,超有儀式感呀😋我地叫左一個餐、另加一個主菜,都夠兩個人食飽,幾抵食~😌*****👨🏻‍🍳主廚推薦套餐 $728 / 位日式漬物✨牛榜、蒜頭季節沙律🥗帶子牛油果沙律🥑沙律好大份,仲有牛油果同帶子,切成片好方便一啖食😋牛油果熟度啱啱好,健康又均衡營養💕精選串焼 10串🍢🍡🐔雞心軟骨、🍗大蔥雞肉串、👅燒牛舌配紫蘇葉、🐤燒雞肝、🐷車厘茄豚肉卷、🐋燒白鱔、🐥雞小腿配柚子胡椒、🥚燒日本銀杏、🥒燒秋葵、🐥燒甲狀腺呢個set有10款串燒,全部都係席前即燒😍視覺同味覺都好享受,熱辣辣又新鮮架😋我最愛燒白鱔,燒得個皮超級脆,但魚肉又嫩又彈牙!另外雞肉都係必食!😚主菜✨雞白湯鳥冬🍜焼飯園配雞湯🍙店員介紹話佢地嘅雞湯係最signature嘅~所以我地主菜揀左燒飯團配雞湯,另外叫多左個雞白湯烏冬~個湯湯果然係超級無敵濃郁又足料😍飯團係明太子飯團,燒得表面有少少焦香,冇的輸呀☺️甜品💖朱古力雪糕🍧🍺Suntory The Premium Malt's(Ale) $68 *****更多食評資訊:🔎litcloud_
我地叫左一個餐、另加一個主菜,都夠兩個人食飽,幾抵食~😌

*****

👨🏻‍🍳主廚推薦套餐 $728 / 位

日式漬物✨牛榜、蒜頭

季節沙律🥗帶子牛油果沙律🥑

精選串焼 10串🍢🍡
🐔雞心軟骨、🍗大蔥雞肉串、
👅燒牛舌配紫蘇葉、🐤燒雞肝、
🐷車厘茄豚肉卷、🐋燒白鱔、
🐥雞小腿配柚子胡椒、🥚燒日本銀杏、
🥒燒秋葵、🐥燒甲狀腺

主菜✨

• 白鱔
  • 雪糕
  • 明太子燒飯團
2025-03-20 83 瀏覽
細佬鍾意食日本嘢,所以我今次就專登揀咗呢啲間位於中環Soho區嘅高質素日本燒鳥店去食飯!呢間燒鳥店嘅串燒有一個特式,就份所有串燒都係以雞嘅不同部位製作!🍢好多部位出邊都冇得食架!🤗今次我哋揀咗呢個🌟廚師推薦🌟嘅套餐🥗前菜- 係季節性沙律,有超新鮮嘅帶子同牛油果,配上沙律菜,清新又開胃!🍢廚師精選咗10串串燒- 雞掌心、雞軟骨、燒雞翼、大蔥雞肉串、燒白鱔、燒肉五花腩、燒雞肝、燒雞心、燒青椒仔同燒日本銀杏每一串嘅時間都燒得啱啱好,keep到肉質嘅Juicy,一啲都唔乾身,味道仲好好添!主食🍲親子丼- 呢個雞肉蛋親子丼,真係超好味,醬汁豐富好味,雞肉同雞蛋都夠曬滑!🍙燒飯糰&雞湯- 燒飯糰外層燒得好脆口,雞湯又夠曬濃郁,完全飲唔到雞汁嘅精華!🍧甜品- 食完正餐之後,再食過清甜嘅柚子 雪芭真係一個享受!除咗有高素質嘅食物之外,呢度嘅環境都好寬敞,坐得好舒服,我就最鍾意揀呢度嘅bar枱坐,可以一邊睇住廚師用心製作食物,又可以一邊品嚐美食,真係一個好好嘅享受!💕

好多部位出邊都冇得食架!🤗

主食
🍲親子丼
🍙燒飯糰&雞湯

🍧甜品
- 食完正餐之後,再食過清甜嘅柚子 雪芭真係一個享受!

2025-03-14
2025-03-20 56 瀏覽
今日經過中環 見到一間好特色串燒店嘅餐廳就去咗試。 入到去叫咗一個set黎食。環境好舒服同好寬敞。餐廳主打以雞黎製作不同部位,有串燒食有酒飲,岩晒同人黎傾計。帶子牛油果沙律🥗: 一開始就有酸酸甜甜嘅沙律,仲有啲帶子非常清新同開胃。之後廚師發辦10件串燒: 中意食肉嘅有雞翼,雞胸肉,燒白鱔, 鍾意食內臟嘅又有雞心,燒牛舌。 佢嘅串燒全部都燒得非常香脆, 燒到啲雞肉外脆內軟。 而當中最深印象嘅就係燒白鱔 同車厘茄肉丸。 白鱔個皮燒到焦脆肉質爽口,仲有豐富嘅魚油汁。 車厘茄肉卷用消除嘅豬肉包住多汁嘅車厘茄,估唔到咁夾。雞肉親子丼:最後仲有個主食,嫩滑嘅雞肉配埋半熟嘅雞蛋食完真係捧住個肚走。薄荷葉伯爵茶雪糕: 最尾仲有個甜品做一個點綴。

薄荷葉伯爵茶雪糕: 最尾仲有個甜品做一個點綴。

2025-03-19 55 瀏覽
中環特色燒鳥店🐔餐廳環境闊落以雞唔同部位製作串燒🍢今次試左Omakase套餐($728/pp)首先有前菜同埋帶子牛油果沙拉🥗 串燒有10款主廚推介1. 雞腿大蔥2. 燒雞心3. 燒雞肝4. 雞掌心5. 白鱔6. 牛舌芯7. 車厘茄豬肉卷8. 雞小腿9. 銀杏10. 青椒仔所有串燒都各有特色!個人覺得雞心、雞肝、雞掌心最驚艷!雞心口感彈牙🫶🏻雞肝有少少似食緊鵝肝嘅感覺🤣雞掌心外皮鬆脆入面有咬口🤗 主食試咗雞湯烏冬同埋明太子飯團,雞湯味道濃,飯團表面香脆👍🏻最後甜品仲有朱古力雪糕🍫
中環特色燒鳥店🐔餐廳環境闊落

以雞唔同部位製作串燒🍢

今次試左Omakase套餐($728/pp)
首先有前菜同埋帶子牛油果沙拉🥗

9. 銀杏
10. 青椒仔

最後甜品仲有朱古力雪糕🍫
2025-03-18 52 瀏覽
一踏入門口 最令人深刻印象就係佢哋嘅禪式裝潢 🎍BAR枱座落係店嘅中央 地方闊落又舒適👍🏻 服務非常專業💛 有儲物櫃俾客人擺放私人物件或手袋 仲有掛衣服務 務求讓客人坐得舒服 師傅係客人面前製作食物 串燒即燒即食😋 🫴🏻主廚推介 🏮前菜 - 日式漬物 (牛蒡&蒜頭) 牛蒡非常入味又開胃 蒜頭爽口惹味 🏮季節沙律 – 牛油果帶子沙律 薄片帶子 鮮香可口 牛油果熟度剛好 配合新鮮沙律菜&沙律汁 口感豐富又fresh 🏮精選串燒 - 10串(含2串野菜) 雞心 雞掌心 雞腎 燒雞翼 大蔥雞肉串 燒鱔 秋葵 銀杏 牛舌 黑豚肉 ▫️內臟處理洽當 食落唔會有怪味 ▫️肉頪串燒又唔會用太多醃料處理 食到原味道 肉嘅口感爽口彈牙 雞翼 牛舌 黑豚肉 仲保留有肉嘅油脂 火喉掌握得剛剛好 唔會變得乾 ▫️燒鱔 魚皮非常脆口惹味 魚質鮮嫩有汁 ▫️秋葵都非常嫩口 無渣有驚喜 🏮親子丼 – 滑蛋雞肉飯 蛋確實非常滑 雞肉肉質鮮嫩 忍唔住一啖接一啖咁食 粒粒珍珠米充滿調味汁 但又唔會太濃太膩 好唔錯 🏮雞白湯烏冬 淡淡的雞白湯味道 配襯幼身烏冬 每條烏冬都掛滿雞湯味 熱辣辣 簡簡單單

🫴🏻主廚推介

🏮前菜 - 日式漬物 (牛蒡&蒜頭)
牛蒡非常入味又開胃
蒜頭爽口惹味

🏮季節沙律 – 牛油果帶子沙律
薄片帶子 鮮香可口
牛油果熟度剛好
配合新鮮沙律菜&沙律汁
口感豐富又fresh

🏮精選串燒 - 10串(含2串野菜)
雞心 雞掌心 雞腎 燒雞翼 大蔥雞肉串

🏮甜品 – 朱古力雪糕
最特別係雪糕上面嘅顏色脆脆
令口感更有層次 又好味
2025-03-17 57 瀏覽
餐廳位於嘉咸街,係中環扶手電梯去到大館附近再行多兩三分鐘就到。入到餐廳有個沙發位,可以飲酒。而埋邊就係吧枱,環境闊落。餐廳服務一流,有locker 可以放低手袋。店員亦會幫忙掛起外套。每個座位都有得俾客人充電。店員服務亦非常細心。呢間係燒鳥專門店,有唔同嘅雞集部位串燒。今次試左串燒Omakase。內容包括:前菜 有漬物 蒜頭同牛蒡沙律 🥑牛油果帶子刺身沙律 非常大碟,帶子新鮮,牛油果都好靚。沙律菜都非常新鮮。串燒🪽首先係燒雞翼,外皮燒到勁脆,入邊雞肉又保持嫩滑。🌱大蔥雞肉串,大蔥清甜,雞肉加上燒汁味道剛好。🐤雞腎 爽脆🐾雞掌心 外層香脆,內裏爽口,第一次食。感覺比雞軟骨爽一點。🫀雞心 加了rosemary🥢白果 鹽燒白果,喜歡🥫煙肉車厘茄 串燒必食👅牛舌 牛舌厚度剛好,多汁,絕不煙韌。🐟燒白鱔 外皮超脆口,亦保持到魚肉嫩口同多汁。主食🍜雞湯烏冬 雞味濃郁,烏冬幼滑。🍙明太子燒飯團配雞湯 明太子燒飯團亦燒到非常脆,大讚。甜品🍦朱古力雪糕總結,師傅用心,服務優質。值得推薦,期待下次再試更多特別部位。👍🏻

前菜 有漬物 蒜頭同牛蒡

沙律
🥑牛油果帶子刺身沙律
非常大碟,帶子新鮮,牛油果都好靚。沙律菜都非常新鮮。

串燒
🪽首先係燒雞翼,外皮燒到勁脆,入邊雞肉又保持嫩滑。
🌱大蔥雞肉串,大蔥清甜,雞肉加上燒汁味道剛好。
🐤雞腎 爽脆
🫀雞心 加了rosemary
🥢白果 鹽燒白果,喜歡
🥫煙肉車厘茄 串燒必食
👅牛舌 牛舌厚度剛好,多汁,絕不煙韌。
🐟燒白鱔 外皮超脆口,亦保持到魚肉嫩口同多汁。

主食
🍜雞湯烏冬 雞味濃郁,烏冬幼滑。
🍙明太子燒飯團配雞湯 明太子燒飯團亦燒到非常脆,大讚。

甜品
🍦朱古力雪糕

2025-03-11
2025-03-13 55 瀏覽
餐廳環境舒適闊落 空間感十足採用全吧枱座位設計可以近距離欣賞師傅製作串燒🤩更提供儲物櫃和衣帽間 非常貼心👍員工態度誠懇 主動介紹餐牌內容用餐前會詢問客人有沒有對食物敏感 服務滿分💯餐廳以由雞的不同部位所製作的串燒為名有些更是稀有部位 一定要試試🤭主廚推薦 ($728/pax)絕對是選擇困難症友好包括日式漬物、沙律、串燒、主食和甜品每一道菜都有記憶點🔥串燒 (按當日廚師上菜次序):- 雞軟骨調味剛剛好 令人吃上癮- 大蔥雞腿肉口感豐富 爆汁💦- 雞掌心口感爽脆🖐嚼勁十足- 雞肝沒有半點腥味 味道特別- 雞大腿口感嫩滑 配柚子胡椒味道再昇華🆙- 白鱔肉質肥美 表皮燒得脆口- 車厘茄豬腩肉卷油香四溢🐽酸鹹配搭正- 秋葵味道清新 可解油膩感- 牛舌肉味濃厚🐮連紫蘇葉一併吃味道更佳- 日本果子蕃茄甜度超高🍅多汁必食主食方面點了雞湯烏冬雞湯鮮味十足 完全把整隻雞的精華攝取出來🐔烏冬口感滑溜 不是那種煙靭的口感 好味!整個用餐體驗可以看得出師傅用心對待每一道菜💛尤其是處理食材的過程都有著嚴格要求餐廳更設有酒吧 吃完串燒再小酌兩杯簡直不錯🥃有機會一定再光顧!
餐廳環境舒適闊落 空間感十足
用餐前會詢問客人有沒有對食物敏感 服務滿分💯

餐廳以由雞的不同部位所製作的串燒為名
有些更是稀有部位 一定要試試🤭
主廚推薦 ($728/pax)絕對是選擇困難症友好
包括日式漬物、沙律、串燒、主食和甜品
每一道菜都有記憶點🔥

- 牛舌肉味濃厚🐮連紫蘇葉一併吃味道更佳
- 日本果子蕃茄甜度超高🍅多汁必食

主食方面點了雞湯烏冬
雞湯鮮味十足 完全把整隻雞的精華攝取出來🐔
烏冬口感滑溜 不是那種煙靭的口感 好味!

整個用餐體驗可以看得出師傅用心對待每一道菜💛
尤其是處理食材的過程都有著嚴格要求
餐廳更設有酒吧 吃完串燒再小酌兩杯簡直不錯🥃
有機會一定再光顧!
2025-03-12 53 瀏覽
呢間係特式燒鳥店,主打食雞既不同部位🐣除左串燒,仲有酒吧,我哋都飲咗杯Cocktail 🍺而且呢度環境闊落 坐入位之前仲可以有locker 擺好自己啲私人物品 實在好貼心👝💼先食咗個前菜,牛油果帶子沙律 🥗啲牛油果好熟好腍 仲有帶子刺身加啲黑醋 同埋啲蕃茄仔生菜食,實在好開胃🌸⭐️雞掌心 雞掌心是雞掌位凸起既小肉,一隻 腳只有兩小件,口感軟嫩帶嚼勁✊🏼⭐️雞翼 有啲鹽味 幾香口 而且啲皮好脆🤝⭐️雞心動脈 雞心管是取雞心上方既動脈血管製成 本身具有彈性燒烤過後酥脆香Q 一口咬下香氣四溢 幾特別平時比較少見⭐️雞心 都好煙靭 味道幾特別食完內臟就食返肉⭐️雞胸軟骨⭐️豬肉車厘茄⭐️牛舌 好驚喜,下低加咗啲紫蘇葉 再加埋Wasabi一齊嚟食⭐️燒鱔 塊皮燒得超脆 熱辣辣食落口 好爽最後仲有蔬菜類:⭐️秋葵 青瓜仔之後食主食 🫕呢個係親子丼 🍝🥘親子裝啲雞蛋好滑 仲有啲雞肉 入邊有埋啲雞皮所以好香口,而且味道有啲醬汁甜甜地 撈飯食好正👍👍另一個係雞湯烏冬 🥣啲雞湯幾清甜 唔覺意飲咗好多啖啲烏冬係稻庭烏冬好柔細 食完之前燒飲碗湯又幾舒服喎👍最後食埋個甜品係一個朱古力雪糕🍦同埋我哋都嗌咗兩杯Cocktail 🍹兩
呢間係特式燒鳥店,主打食雞既不同部位🐣
除左串燒,仲有酒吧,我哋都飲咗杯Cocktail 🍺
而且呢度環境闊落
先食咗個前菜,牛油果帶子沙律 🥗
啲牛油果好熟好腍 仲有帶子刺身
加啲黑醋 同埋啲蕃茄仔生菜食,實在好開胃🌸

⭐️雞翼 有啲鹽味 幾香口 而且啲皮好脆🤝

最後食埋個甜品係一個朱古力雪糕🍦
同埋我哋都嗌咗兩杯Cocktail 🍹
兩杯嘢飲都有漸變色彩 飲落口甜甜地 但都strong 架
2025-03-12 60 瀏覽
中環其實真係有好多特色餐廳,最近就去左【鳥駅】食日式串燒、燒鳥。餐廳可以單點或者叫omakase set,因爲係第一次去,所以今次就試左佢地既omakase set、串燒用雞嘅唔同部位製作。包括前菜沙律、漬物、10串燒(包括兩串蔬菜)、3選1自選主食同甜品。最重要係餐廳環境闊落、仲係非常有特色嘅串燒+酒吧。前菜沙律:刺身帶子牛油果沙律,帶子鮮甜彈牙,牛油果Creamy,沙律菜爽脆,加埋柚子醋汁,清新開胃,好適合做前菜漬物:牛蒡、柚子大根, 都好入味,酸酸哋好解膩。串燒:番茄煙肉卷:煙肉燒得香脆,包住多汁嘅番茄,一啖咬落去,酸甜同鹹香完美結合。大蔥雞肉:燒得啱啱好,雞肉嫩滑多汁,大蔥帶少少焦香,食落好有層次感。雞蠔肉:肉質特別嫩滑,燒得外脆內軟,咬落去仲有肉汁,好正!雞軟骨:燒得金黃香脆,咬落去有嚼勁,加埋少少鹽調味,好香口。白鱔:外皮燒得香脆,魚肉緊實、鮮甜多汁。雞大腿、雞小腿:都燒得嫩滑,雞味濃郁,食落好滿足。大腿會比較嫩滑。秋葵:外皮微焦,內裡爽脆,加埋少少鹽,幾清新。甜薯:燒得外脆內軟,甜薯本身嘅甜味好突出,食落好暖胃,係串燒中嘅小清新。主食:親子丼、燒明太子飯糰+鷄湯。親子丼嘅

漬物:牛蒡、柚子大根, 都好入味,酸酸哋好解膩。

串燒:

雞蠔肉:肉質特別嫩滑,燒得外脆內軟,咬落去仲有肉汁,好正!

白鱔:外皮燒得香脆,魚肉緊實、鮮甜多汁。

秋葵:外皮微焦,內裡爽脆,加埋少少鹽,幾清新。

主食:親子丼、燒明太子飯糰+鷄湯。親子丼嘅鷄肉滑溜,蛋未完全熟曬、加左高湯撈飯好滿足;燒明太子飯糰外脆內軟,明太子鹹香惹味,鷄湯清甜暖胃,好舒服。

甜品:朱古力雪糕,為成餐飯畫上完美句號,朱古力味濃郁,口感滑溜。
2025-03-11 33 瀏覽
最近喺嘉咸街搵到間新開嘅high class日式串燒店,暫時只做晚市😳 睇個名就知專門食串燒雞不同部位,環境好闊落,有個角落放滿酒,似乎是主打串燒&酒吧;服務100分❤️ 店員好主動請客人將隨身物品鎖喺locker,唔怕小包包有油煙味;外套會套防塵袋&掛起,唔怕整污糟/整皺件衫🫶🏻 有選擇困難症梗係交俾廚師發板😌omakase set 包前菜/漬物、沙律、10串燒、主食、甜品我另外再點了幾串,下面簡單紀錄一下🥗帶子牛油果沙律沙律醋汁酸酸甜甜,令帶子更鮮甜,配埋牛油果&沙律菜好清新開胃雞大腿//鮮嫩多汁,肉質滑溜雞小腿//肉質厚實但仍然保留到肉汁雞肉大蔥串//火香帶出大蔥嘅甜味,簡單又好味雞翼//香脆多汁秋葵//燒得恰到好處,保留咗秋葵嘅口感同鮮甜雞心//有驚喜~ 彈牙爽口,咬落去會爆汁燒鰻魚//肉質滑嫩無泥味燒牛舌//串燒必點~ 口感厚實好彈🥰燒牛小排//廚師會為肉類而灑上不同香料,整餐吃下來不會只得一個味道,唔怕悶🍙🍜我與友人分別試了親子丼&雞湯烏冬力推親子丼❤️ 醬汁非常惹味,配滑蛋真係啖啖滿足🥹 雞湯烏冬就湯底偏濃郁,口味較淡,啱想食得light d嘅人*餐廳貼心提供分肉叉,唔怕太用

有選擇困難症梗係交俾廚師發板😌
我另外再點了幾串,下面簡單紀錄一下

🥗帶子牛油果沙律

雞大腿//鮮嫩多汁,肉質滑溜

雞小腿//肉質厚實但仍然保留到肉汁

雞肉大蔥串//火香帶出大蔥嘅甜味,簡單又好味

雞翼//香脆多汁

秋葵//燒得恰到好處,保留咗秋葵嘅口感同鮮甜

雞心//有驚喜~ 彈牙爽口,咬落去會爆汁

燒鰻魚//肉質滑嫩無泥味

燒牛舌//串燒必點~ 口感厚實好彈🥰

🍙🍜
我與友人分別試了親子丼&雞湯烏冬
力推親子丼❤️ 醬汁非常惹味,配滑蛋真係啖啖滿足🥹

雞湯烏冬就湯底偏濃郁,口味較淡,啱想食得light d嘅人

*餐廳貼心提供分肉叉,唔怕太用力會彈走舊食物🤣 食完仲有獨立包裝嘅牙線棒🫶🏻
2025-03-06 122 瀏覽
中環🎉新店隱世燒鳥店🐣「鳥駅」🌳牆身與大自然禪風、盆景及傢俬設計🍸吧台闊落舒適📲book 位早享受📔打開餐牌🐣共2️⃣1️⃣款不同部位,咁就逐一試👨‍🍳主廚推介$728/box(for 2 person)🥢前菜|季節沙律-日式漬物與北海道帶子牛油果,先醒胃玉白帶子刺身配半個牛油果,油醋汁亦調教得剛好,好fresh🍡精選10串燒(含2蔬菜)經過炭火的洗禮逐串上盤,汁滴滴魅力十足🔸雞腿肉|燒雞腿~兩腿部系最佳嫩,滋味🔸招牌燒雞肝|雞掌心|百里香雞心要趁熱食,口感先夠突出有彈性,雞肝特殊迷人,濃厚甘香🔸白鱔~皮脆,啖啖肉 好好喔!🔸豚肉車厘茄 ~爆汁中滋味,又可解膩 但要着涼,小心燙口🔸 牛舌芯~厚片完全唔韌,軟腍彈牙、微黑椒加埋柚子胡椒醬更正!🔸銀杏|木魚蘆筍銀杏肥卜卜糯糯口感無苦涩;最後蘆筍清淡爽脆🔸親子丼及雞湯鳥冬-呈現金黄濕潤,混合雞粒、洋蔥在吸收蛋汁撈滑嫩香濃;鳥冬湯鮮熬製,充滿膠原黏口🔸甜品焙茶雪糕幽香誘人,超濃抹茶味,淋上焦糖好冰凍
中環🎉新店隱世燒鳥店🐣「鳥駅」
🌳牆身與大自然禪風、盆景及傢俬設計
🍸吧台闊落舒適📲book 位早享受

📔打開餐牌🐣共2️⃣1️⃣款不同部位,咁就逐一試

👨‍🍳主廚推介$728/box(for 2 person)
🥢前菜|季節沙律
-日式漬物與北海道帶子牛油果,先醒胃
玉白帶子刺身配半個牛油果,油醋汁亦調教得剛好,好fresh

🍡精選10串燒(含2蔬菜)
經過炭火的洗禮逐串上盤,汁滴滴魅力十足
🔸雞腿肉|燒雞腿~兩腿部系最佳嫩,滋味

🔸招牌燒雞肝|雞掌心|百里香雞心
要趁熱食,口感先夠突出有彈性,雞肝特殊迷人,濃厚甘香
🔸白鱔~皮脆,啖啖肉 好好喔!

🔸豚肉車厘茄 ~爆汁中滋味,又可解膩
但要着涼,小心燙口

🔸銀杏|木魚蘆筍
銀杏肥卜卜糯糯口感無苦涩;最後蘆筍清淡爽脆

🔸親子丼及雞湯鳥冬

🔸甜品焙茶雪糕
幽香誘人,超濃抹茶味,淋上焦糖好冰凍

2025-02-26
跟好識瓹窿瓹罅搵好嘢食嘅同事去咗呢間燒鳥店!餐廳位於中環嘉咸街斜路地舖,旺中帶靜,柳暗花明主打稀有部位嘅燒鳥串燒,刁鑽如雞甲狀線、雞心動脈、雞氣喉、提燈都有,更有廚師發板!同時亦係酒吧,提供清酒/Cocktail/Whisky/啤酒等。環境闊落,裝潢簡潔俐落,坐L字型counter seat近距離睇住師傅無停手咁燒,氣氛絕對有加乘。串燒即叫即燒,唔會一次過上桌,好適合同朋友一邊食一邊飲酒一邊傾計✨食物味道唔錯,調味唔會話太鹹/醬汁太濃😉睇完menu最後決定叫廚師發辦,乜都有,唔使諗😊➰Chef's Recommendation主廚推薦➰(包括10串廚師發辦串燒+漬物+沙律+主食+甜品)🪐牛油果沙律 帶子刺身+蔬菜新鮮,開胃!🪐燒雞翼燒得好香脆,肉嫩,好juicy ! 唔係好大隻,但其實呢種大小最好食,太大隻雞皮會太厚太肥,好難燒得脆身。之前喺好多間日式串燒店食過,但都唔夠呢度做得好。慢工出細貨👍🏻🪐燒雞掌心好脆口,燒功不容小覷👏🏻🪐燒雞肝如果唔怕食內臟,絕對推介燒雞肝!口感剛剛熟透,腍滑、起沙、黏糯、每粒都爆汁,推介推介推介👍🏻🪐燒白鱔香脆中帶焦香,鱔肉肥美爽彈,肉質新鮮🪐豬腩肉卷車厘

睇完menu最後決定叫廚師發辦,乜都有,唔使諗😊

Chef's Recommendation主廚推薦➰
(包括10串廚師發辦串燒+漬物+沙律+主食+甜品

🪐牛油果沙律
帶子刺身+蔬菜新鮮,開胃!

🪐燒雞翼

🪐燒雞掌心
好脆口,燒功不容小覷👏🏻

🪐燒雞肝

🪐燒白鱔
香脆中帶焦香,鱔肉肥美爽彈,肉質新鮮

🪐豬腩肉卷車厘茄
燒過嘅薄豚肉介乎軟脆之間,車厘茄鮮甜味一清油膩感,口腔爆發兩種感覺💓
&
🪐燒小青椒
小青椒同一般大隻嘅差好遠,青椒味道特別濃,烤過後青澀鮮味極致

🪐燒牛舌
爽口得嚟有咬口又juicy,個人非常鍾意牛舌股騷勁

🪐雞湯烏冬
食咗咁多串燒係時候食返啲碳水。烏冬幼偏身,好滑,雞湯鮮甜🧡

🪐燒飯團
外脆內軟,好似食緊飯焦咁,火喉控制準成,明太子好惹味!

🪐甜品
焙茶雪糕,濃郁回甘;員工話口味會不時轉換

2025-03-02 122 瀏覽
📍鳥駅 Torieki // Central, Hong Kong鳥駅位於中環喜咸街,以雞嘅不同部位製作嘅特色燒鳥店🍡 店舖簡約純黑嘅設計風格,環境闊落,好適合約好友一齊黎嘆串燒~ .今次試咗$728/pax嘅串燒omakase~ 前菜有柚子蘿蔔同牛蒡,牛油果帶子沙律好fresh, 食完get ready食由廚師精選嘅10款串燒🤤🤤 我就最鍾意牛舌、雞掌心同埋燒鱔✨ 聽廚師講原來店舖選用咗牛舌最中心嘅位置,所以超有油香綿滑👅 雞掌心好爽脆可以一試!主食我哋揀咗親子丼同雞湯烏冬,而甜品就有朱古力雪糕🍨#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_central #香港好去處 #香港美食 #中環美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店 #日式串燒

2025-02-28 78 瀏覽
📍前菜:漬物、帶子裙邊📍雜菜沙律沙律菜上個醋汁食落相當開胃而面頭仲有d牛油果同帶子牛油果食落略為有點生而帶子就幾爽甜😋.📍廚師發板串燒有雞頸肉、雞翼、雞心、白鱔、牛舌,豬肉車里茄、銀杏等其中最欣賞係燒白鱔同埋燒雞翼個雞皮同魚皮外層係燒到好脆口而個豬肉車厘茄個配搭都相當fresh💁🏻‍♀️整體串燒水平都係相當高.📍明太子燒飯團📍雞湯鳥冬飯團燒得好香脆,明太子味都幾重雖然簡單,但絕對係師傅誠意之作雞湯係相當濃,但個味又無平時的雞白湯拉麵咁重口味鳥冬食落幾爽口,配埋湯汁食幾正🥰.📍甜品:柚子味雪葩食落唔會太甜有啖啖的柚子味同埋唔會太甜,整體感覺好fresh😋
📍前菜:漬物、帶子裙邊
📍雜菜沙律
沙律菜上個醋汁食落相當開胃
而面頭仲有d牛油果同帶子
牛油果食落略為有點生
而帶子就幾爽甜😋

📍廚師發板串燒
有雞頸肉、雞翼、雞心、白鱔、牛舌,豬肉車里茄、銀杏等
其中最欣賞係燒白鱔同埋燒雞翼
個雞皮同魚皮外層係燒到好脆口
而個豬肉車厘茄個配搭都相當fresh💁🏻‍♀️
整體串燒水平都係相當高

📍明太子燒飯團
📍雞湯鳥冬
飯團燒得好香脆,明太子味都幾重
雖然簡單,但絕對係師傅誠意之作
雞湯係相當濃,但個味又無平時的雞白湯拉麵咁重口味
鳥冬食落幾爽口,配埋湯汁食幾正🥰

📍甜品:柚子味雪葩
食落唔會太甜
有啖啖的柚子味
同埋唔會太甜,整體感覺好fresh😋