2025-04-26 3 瀏覽
餐廳為特色燒鳥店 串燒主以雞的不同部位製作環境闊落寫意 亦有酒吧的角落提供單點 亦有廚師發辦適合與朋友吃串燒把酒聊天 ⍢《主廚推薦套餐》 $728/1主廚會安排好日式漬物 沙律以及10串精選串燒(有2串是野菜)唯一需要選擇的是主菜季節沙律新鮮沙律菜配搭滿滿蟹肉以及牛油果及蕃茄仔 加上油醋汁令味道更為清新雞膝軟骨雞掌心像吃雞軟骨似的脆口 同時又帶點軟嫩雞翼雞皮燒得出色 脆口雞喉初嘗雞喉 脆脆的口感讓人一口接一口雞大髀肉口感嫩滑 配柚子胡椒味更惹味燒豆腐外層燒至金黃色外脆內軟 好吃蕃茄豚肉串豚肉肥瘦適中 燒烤後外脆內嫩加上蕃茄的甜味 減少油膩牛舌肉味香濃 連底下的紫蘇葉一併吃燒白膳燒到皮脆肉嫩 肉質肥美彈牙燒蕃薯燒飯團點了兩款口味分別是明太子及醬油2個飯團都燒得外層脆口 包上紫菜 更加脆卜卜開心果雪葩淡淡開心果香氣 作為結尾⧐鳥駅📍中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
餐廳為特色燒鳥店
串燒主以雞的不同部位製作
環境闊落寫意 亦有酒吧的角落
提供單點 亦有廚師發辦
適合與朋友吃串燒把酒聊天 ⍢

《主廚推薦套餐》 $728/1
主廚會安排好日式漬物 沙律
以及10串精選串燒(有2串是野菜)
唯一需要選擇的是主菜

鳥駅
📍中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
用餐優惠
試食活動
到中環吃串燒,預訂了這家隱世燒鳥店。門面低調,內裡別有洞天——空間寬敞舒適,設有Locker存放隨身物品。穿過大宅般的廳堂,抵達吧枱區,氣派十足。師傅即場炭烤,主打罕見雞部位,火候精準,鎖滿肉汁。坐吧枱宛如置身日本居酒屋,體驗感滿分!  前菜紫蘿蔔蒜頭漬:蒜頭漬酸香輕盈,紫蘿蔔爽脆。  煙燻蘿蔔長芋:蘿蔔夾心芝士,煙燻香濃郁,很好味;長芋配wasabi汁,非常爽口清新。  串燒枱面備七味粉、椒鹽等調料,但師傅僅以鹽調味已足夠,可按喜好追加:  1. 雞胸軟骨:焦香微脆,嚼感十足。  2. 芫荽腩肉卷:芫荲清香,包裹油脂豐腴的腩肉,簡單好味。  3. 燒秋葵:外皮乾爽,內裡多汁而不黏滑,火候絕妙。  4. 大蔥雞肉串:大蔥炭烤後甜味爆發,襯托雞肉鮮美。  5. 雞氣喉(稀有部位):十錫爽脆彈牙,补常獨特,店長說很少有地方可以吃到。  6. 雞掌心:似軟骨般脆口,鹽燒原味已令人回味。  7. 百里香雞心:軟嫩帶爽,百里香辟腥提香。  8. 安格斯牛小排:肉質柔嫩,牛味醇厚,入口非常Juicy。  主食-日本冷麵:麵體冰涼彈牙,蘸汁清爽。  -親子丼:滑蛋裹住嫩雞,加上洋蔥和日式特製甜醬汁,

前菜
紫蘿蔔蒜頭漬:蒜頭漬酸香輕盈,紫蘿蔔爽脆。

串燒
1. 雞胸軟骨:焦香微脆,嚼感十足。
2. 芫荽腩肉卷:芫荲清香,包裹油脂豐腴的腩肉,簡單好味。
3. 燒秋葵:外皮乾爽,內裡多汁而不黏滑,火候絕妙。
4. 大蔥雞肉串:大蔥炭烤後甜味爆發,襯托雞肉鮮美。
6. 雞掌心:似軟骨般脆口,鹽燒原味已令人回味。
7. 百里香雞心:軟嫩帶爽,百里香辟腥提香。

主食
-日本冷麵:麵體冰涼彈牙,蘸汁清爽。
-親子丼:滑蛋裹住嫩雞,加上洋蔥和日式特製甜醬汁,十分好吃。

甜品
- 紫蘇雪芭:紫蘇香氣清新,細膩冰沙化解串燒油膩,完美收尾。

環境服務俱佳,食材自信展現原味,不過度調味。還有很多稀有部位,火候掌控,盡顯功力,絕對是值得再去的燒鳥餐廳。
2025-04-21 0 瀏覽
最近我去了一間位於中環的高級串燒店幾有驚喜 😍 店內裝修好靚 環境舒適讓人一進去就有種放鬆的感覺而且他們的服務超級體貼還提供了專門的 locker 讓我們放私人物品 👍呢點真的幾方便 今完串燒都唔會臭舖面積幾大 但用心經營位置唔多 每個位置都會見到師傳直接燒🩷雞翼 外脆內嫩,調味恰到好處 燒雞翼我鍾意食 😘🩷雞掌心 口感彈牙,吃起來很過癮 有d似鳳爪🩷大蔥雞肉 大蔥的香氣搭配雞肉 簡直是完美的組合🩷雞胸軟骨 好爽 滿滿骨膠原 😙 😙🩷白鱔 燒得剛剛好,肉質鮮美,好難食到咁爽口彈牙既魚肉🩷燒豆腐 外焦內嫩,豆腐的味道吸收了燒烤的香氣,超好吃😋🩷豬腩肉 肥瘦相間,油脂融化的剛剛好🩷雞小腿肉 肉質緊實 醃料入味 諗諗下又真係冇乜食過雞既小腿肉 🤣 🤣🩷安格斯牛小排 肉質鮮嫩 牛味十足🩷雞湯烏冬 最後以一碗暖心的雞湯烏冬收尾湯頭清甜濃濃既雞湯,麵條有嚼勁 主食好正不管是環境還是食物都相當出色,絕對是值得再訪的好地方 ❤️ ❤️ 📍 鳥駅📍 香港中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖

最近我去了一間位於中環的高級串燒店
幾有驚喜 😍 店內裝修好靚 環境舒適
讓人一進去就有種放鬆的感覺
而且他們的服務超級體貼
還提供了專門的 locker 讓我們放私人物品 👍
呢點真的幾方便 今完串燒都唔會臭

舖面積幾大 但用心經營
位置唔多 每個位置都會見到師傳直接燒

🩷雞翼 外脆內嫩,調味恰到好處 燒雞翼我鍾意食 😘
🩷雞掌心 口感彈牙,吃起來很過癮 有d似鳳爪
🩷大蔥雞肉 大蔥的香氣搭配雞肉 簡直是完美的組合

🩷雞胸軟骨 好爽 滿滿骨膠原 😙 😙

🩷白鱔 燒得剛剛好,肉質鮮美,好難食到咁爽口彈牙既魚肉

🩷燒豆腐 外焦內嫩,豆腐的味道吸收了燒烤的香氣,超好吃😋
🩷豬腩肉 肥瘦相間,油脂融化的剛剛好

🩷安格斯牛小排 肉質鮮嫩 牛味十足

🩷雞湯烏冬 最後以一碗暖心的雞湯烏冬收尾
湯頭清甜濃濃既雞湯,麵條有嚼勁 主食好正

📍 鳥駅
📍 香港中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
2025-04-20 0 瀏覽
經開中環,有機會試到鳥駅👍🏻入到去環境好闊落,有串燒之餘,原來仲有酒吧位。今次點了8款串燒,再加主食同甜品▫️前菜日本水茄子、紫蘿蔔,配上味噌,非常開胃。長芋,中間有wasabi,清爽爽脆。煙燻蘿蔔,中間有芝士,脆同軟既口感加埋一齊,送酒一流既前菜👍🏻▫️串燒當然要試雞唔同部位😬試了雞皮、蕃茄豚肉、雞腎、雞肝、白鱔、雞頸、秋葵、牛舌,燒既火候恰當,外香內嫩,配上不同的醬汁,調味剛剛好!▫️主菜燒飯團配雞湯&雞湯烏冬,香濃嘅雞湯,飲落去飲到充滿滿滿嘅骨膠原,好滿足!飯團唔會太乾,燒到外脆內軟🍙再配一啖雞湯,絕配!▫️甜品水信玄餅,清甜得來帶有啫喱嘅口感,滿足嘅一餐不得不讚,服務很貼心,食完串燒會主動提供抹手紙紙抹手,而且又會介紹每一道菜式👍🏻

今次點了8款串燒,再加主食同甜品

▫️前菜
日本水茄子、紫蘿蔔,配上味噌,非常開胃。
長芋,中間有wasabi,清爽爽脆。

▫️串燒

▫️主菜

▫️甜品
水信玄餅,清甜得來帶有啫喱嘅口感,滿足嘅一餐

2025-04-18 0 瀏覽
鳥駅 📍中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖首先個環境都好舒服,然後就係服務態度超好!啲職員keep住幫手抹手用嘅濕紙巾同埋加水🤣 除咗有個locker可以俾你擺貴重物品,喺座位嘅正前方仲有插頭可以俾你充電✨佢係串燒店家酒吧,仲可以睇住廚師煮嘢食!⭐️時令沙律有牛油果同埋蟹,再配合埋新鮮嘅蕃茄,仲有蔬菜,非常開胃爽跟住會有10款唔同嘅串燒,食咗好多唔同嘅雞嘅部位,個有兩款會係蔬菜~款款都好吸引,等我揀幾款同大家介紹下!⭐️燒大腿 ⭐️燒雞翼 ⭐️燒雞心⭐️雞肝⭐️燒番薯⭐️燒牛柳輕鬆可以將佢咬落嚟,用咗簡單嘅黑胡椒調味已經好香!推介⭐️雞小腿廚師推介可以點啲柚子胡椒好軟滑!完全估唔到可以燒到咁嫩!⭐️白鱔可以點中間嘅山椒粉 個皮好脆,咬落去嘅瞬間魚嘅油脂噴出嚟!⭐️燒豆腐完全係外脆內軟嘅代表,出邊嗰層燒到乾水脆卜卜,然後入邊又好Juicy,配埋醬料,好食!⭐️車厘茄豬肉卷睇熱!啱啱燒起嚟真係好熱,所以要慢慢同小心啲⭐️醬油燒飯團/明太子飯團Best of the day!! 雖然肉類都好好食,但係燒到有焦香嘅碳水真係一百分🤣⭐️雞湯加咗少少胡椒調味嘅雞湯,飲到原汁原味之餘仲feel到有冇滿骨膠原,女士嘅最愛
鳥駅
📍中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖

⭐️時令沙律
有牛油果同埋蟹,再配合埋新鮮嘅蕃茄,仲有蔬菜,非常開胃爽

款款都好吸引,等我揀幾款同大家介紹下!
⭐️燒大腿 ⭐️燒雞翼 ⭐️燒雞心⭐️雞肝⭐️燒番薯
⭐️燒牛柳
輕鬆可以將佢咬落嚟,用咗簡單嘅黑胡椒調味已經好香!推介
⭐️雞小腿
廚師推介可以點啲柚子胡椒
好軟滑!完全估唔到可以燒到咁嫩!
⭐️白鱔
可以點中間嘅山椒粉
個皮好脆,咬落去嘅瞬間魚嘅油脂噴出嚟!
⭐️燒豆腐
⭐️車厘茄豬肉卷
睇熱!啱啱燒起嚟真係好熱,所以要慢慢同小心啲

⭐️醬油燒飯團/明太子飯團
⭐️雞湯
加咗少少胡椒調味嘅雞湯,飲到原汁原味之餘仲feel到有冇滿骨膠原,女士嘅最愛!

⭐️豆腐雪糕
甜品收尾✨

#中環串燒 #鳥駅中環 #中環美食
2025-04-18 0 瀏覽
最近和朋友到中環鳥駅品嚐了非常高質的燒鳥,這是一間以雞的不同部位製作特色串燒的餐廳,近門口有日式小庭園佈置,環境寬敞舒適,很適合朋友聚餐或下班輕鬆放鬆。日式漬物前菜清新解膩,牛蒡的爽脆、蒜的微辣與漬物的鹹香融合得恰到好處,十分開胃。 季節沙律蟹肉鮮甜,牛油果細膩柔滑,配上沙律菜和車厘茄,整道沙律充滿層次感,清爽又健康。 串燒十串- 雞翼:外皮微焦帶脆,肉質鮮嫩且多汁,鹹香味濃。 - 雞軟骨:口感爽脆有嚼勁,伴隨著燒烤的香氣,令人回味。 - 雞掌心:口感有點像軟骨,口感富彈性,配合鹽調味,簡單卻突出食材本身口感。- 雞氣喉:口感爽脆,帶有淡淡的雞油香。 - 燒豆腐:外層微微焦香,內裡細嫩,燒烤到剛好,盡顯師傅功架。 - 雞大腿:肉質厚實多汁,燒烤香氣融入其中,啖啖肉滿足感十足。 - 車厘茄豬肉卷:酸甜的車厘茄配上鹹香的豬肉卷,一濃一淡平衡,口感豐富。 - 燒白鱔:白鱔柔嫩帶油香,表面燒得微微焦脆,十分美味。 - 燒牛柳:牛肉鮮嫩且多汁,肉香濃郁,配上芝麻及鹽帶出香氣。 - 燒蕃薯:蕃薯甜軟,外層帶著烤焦的香氣,是一道不錯的甜口小食。 親子丼親子丼中的雞肉滑嫩入味,蛋

日式漬物

串燒十串
- 雞翼:外皮微焦帶脆,肉質鮮嫩且多汁,鹹香味濃。
- 雞軟骨:口感爽脆有嚼勁,伴隨著燒烤的香氣,令人回味。
- 雞氣喉:口感爽脆,帶有淡淡的雞油香。

- 燒白鱔:白鱔柔嫩帶油香,表面燒得微微焦脆,十分美味。

親子丼
親子丼中的雞肉滑嫩入味,蛋香濃郁滑溜,飯粒吸收了雞汁,味道和口感十分滿足。

飯團&雞湯
飯團結實有嚼勁,外層微脆,醬汁帶起它的味道,雞湯濃郁暖胃,搭配一起十分和諧。

甜品
最後甜品有開心果雪糕,為這一餐帶來完美句號。

2025-04-13 30 瀏覽
去完旅行有點掛住日式燒鳥烤雞串,跟朋友看到這家環境闊落乾淨且走現代風,感覺應該不錯。桌上有三種調味料:一味粉、山椒粉、柚子醬。點了一個主廚推薦的餐。前菜 紫蘿蔔季節沙律 有新鮮滑溜的帶子刺身、牛油果、車厘茄、生菜 挺開胃精選串燒10串 燒喉嚨 第一次見😂 脆彈的軟骨,咀嚼時有喀嚓聲雞掌心 外脆內黏糯葱雞卷 雞腿肉油脂剛好,蔥甜中和肉膩雞翼👍 外皮酥脆,咬下去鎖住的肉汁會滲出!燒秋葵 經烤過不太黏滑,易入口燒白鱔🐟👍 燻魚皮脆口,肉質有天然脂香燒雞心 有嚼口感燒日本椒仔 青椒很開胃,不會太辣煙肉車厘茄🍅 很有創意,培根包裹番茄,鹹鮮與酸爽在齒間爆發牛肋條 唯一的牛串,油脂均衡肉汁滿滿😋主食 🍜雞白湯烏冬烏冬麵條彈牙滑嫩,雞湯湯底很鮮甜濃郁🤤🍘燒飯團和雞湯飯團外層烤得微焦香很脆口,內裡米飯濕潤,連同上面的明太子一口咬下去很滋味。搭配的雞湯很清爽鮮美甜品 豆腐雪糕 綿滑且豆腐味很濃密

季節沙律  燒喉嚨  雞掌心 蔥雞卷

前菜 紫蘿蔔

精選串燒10串
燒喉嚨 第一次見😂 脆彈的軟骨,咀嚼時有喀嚓聲

雞掌心 外脆內黏糯

葱雞卷 雞腿肉油脂剛好,蔥甜中和肉膩

雞翼  燒秋葵  燒白鱔  燒雞心

雞翼👍 外皮酥脆,咬下去鎖住的肉汁會滲出!

燒秋葵 經烤過不太黏滑,易入口

燒白鱔🐟👍 燻魚皮脆口,肉質有天然脂香

燒雞心 有嚼口感

燒日本椒仔 青椒很開胃,不會太辣

煙肉蕃茄仔  牛肋條

煙肉車厘茄🍅 很有創意,培根包裹番茄,鹹鮮與酸爽在齒間爆發

牛肋條 唯一的牛串,油脂均衡肉汁滿滿😋

雞白湯烏冬
雞白湯烏冬

🍜雞白湯烏冬
烏冬麵條彈牙滑嫩,雞湯湯底很鮮甜濃郁🤤

燒飯團

🍘燒飯團和雞湯

豆腐雪糕

甜品 豆腐雪糕 綿滑且豆腐味很濃密

• 燒雞翼
  • 雞白湯烏冬
  • 燒白鱔
2025-04-11 86 瀏覽
最近探訪了一間位於中環Soho的日式串燒店,裝潢設計時尚簡約,營造舒適又高雅的用餐氛圍。🍱 *串燒雜錦便當* :- *牛肉串燒* :牛肉外層微焦帶炭香,內裡多汁軟嫩,肉香濃郁,- *雞肉串燒* :雞肉鮮嫩滑口,搭配輕輕的鹽燒調味,簡單卻突出雞肉香氣- *豬肉串燒* :豬肉柔軟多汁,烤得香氣十足,帶有少許焦香,- *鰻魚肉串燒* :魚肉鮮甜細膩,烤至表面微脆,魚香四溢- *蔬菜串燒* :色彩繽紛的蔬菜,烤得恰到好處,帶有微微的炭香,爽口又清新。- *溫泉蛋* :蛋白嫩滑,蛋黃流心,濃郁的香味非常誘人。 - *沙律* :新鮮蔬菜搭配日式和風醬,酸甜平衡,清爽開胃。 - *漬物* :輕輕鹹香,脆爽可口,為便當增添了層次感。

🍱 *串燒雜錦便當* :

- *鰻魚肉串燒* :魚肉鮮甜細膩,烤至表面微脆,魚香四溢

- *溫泉蛋* :蛋白嫩滑,蛋黃流心,濃郁的香味非常誘人。

- *漬物* :輕輕鹹香,脆爽可口,為便當增添了層次感。

🍢師傅即場現烤串燒🐔雞極稀有部位都有得食🔥火候十足 串燒保留豐富肉汁🍶坐串燒吧枱 猶如置身日本居酒屋唔想諗食咩 今次就點咗主廚推介 ($728 pax)🤭見個Menu已經覺得好豐富😋同埋餐廳都比較full,所以記得要book定位🥳🔸前菜|蟹肉沙律兩人份量嘅蟹肉沙律擺盤已經非常精美 好吸睛😍 蟹肉更加係手拆嘅鮮蟹肉 非常鮮甜🥹🔸精選串燒10串雞大腿|雞翅|雞小腿|蕃茄豬肉卷|鵪鶉蛋|白鱔|燒豆腐|燒牛柳|燒番薯雞串肉質非常嫩滑 而且鎖住晒肉汁🥹 雞皮燒得好香脆 唔食真係對唔住自己🥺同埋要讚出邊比較少食到嘅雞小腿 口感竟然係比雞大腿滑好多🤯 仲有仲有‼️糖心鵪鶉蛋真係第一次食😳 仲要燒完仲保持到個糖心就更加難做到🤯 燒白鱔亦都係出色之作🤤 魚肉非常濕潤而魚皮燒到好香脆🤭燒牛柳雖然係用日本牛 但完全唔肥‼️一改我一直認為好食日本牛一定會係好肥嘅感覺🤯 食落去肉味超重 又冇渣🤩蔬菜類嚟講,🍠日本燒番薯甜就絕對唔使講😚而燒豆腐係外層炸過入邊係比帶有煙靭口感嘅豆腐 超好食😍🔸飯團+雞湯燒飯團(明太子、醬油)笑得非常香脆 而且明太子同醬油嘅調味啱啱好 唔會過分鹹 個雞湯更加係震撼味蕾🥹 係用鮮雞熬製好耐
🍢師傅即場現烤串燒
🐔雞極稀有部位都有得食
🔥火候十足 串燒保留豐富肉汁
🍶坐串燒吧枱 猶如置身日本居酒屋

唔想諗食咩 今次就點咗主廚推介 ($728 pax)🤭
見個Menu已經覺得好豐富😋
同埋餐廳都比較full,所以記得要book定位🥳

🔸前菜|蟹肉沙律

🔸精選串燒10串
同埋要讚出邊比較少食到嘅雞小腿 口感竟然係比雞大腿滑好多🤯
燒白鱔亦都係出色之作🤤 魚肉非常濕潤而魚皮燒到好香脆🤭

🔸飯團+雞湯
個雞湯更加係震撼味蕾🥹 係用鮮雞熬製好耐而成嘅濃湯,飲落有啲似雞白湯拉麵嘅雞白湯 但係飲完唔會覺得好重味精😁

🔸甜品|豆腐雪糕
最後都食到好飽😆 食埋個完美嘅豆腐雪糕作結😌🫶🏻

見餐廳Menu都有唔少清酒選擇 但今次朋友唔太飲清酒所以就冇點嚕 下次有機會再嚟試埋個清酒 送串燒更加一流😆😆
2025-04-08 48 瀏覽
琴日同男朋友訂了一間高級串燒餐廳🍴位置喺嘉咸街,經中環街市再搭扶手電梯上去最快😆餐廳好闊落仲有酒吧區😍裝修以黑白為主,超級有格調,每一個位置都好有心思🩶廚師推介 $728/位前菜有2款: 蟹肉牛油果沙律好好食,蟹肉鮮甜搭配滑嫩的牛油果🥑加上柚子醋一流👍🏻水茄子配蒜頭漬,好特別😳水茄子好多汁,口感柔滑❤️‍🔥10款串燒,最有驚喜係👇🏻雞喉 - 嚼勁十足,風味獨特😋燒雞小腿肉 - 超多汁,搭配自家調配清新的柚子胡椒👍🏻白鱔 - 外皮好香脆,肉質鮮美爽口🤩雞掌心 - 第一次食😆一口雞掌心連埋啲骨好咬口還有👇🏻雞翼、芫荽肥牛卷、燒青椒仔、燒銀杏、燒鵪鶉蛋、燒牛柳主食有明太子燒飯團配雞湯,燒飯團外層脆脆好香口,要配紫菜食🤤搭配清淡的雞湯,整個人頓時溫暖又滿足😛雞湯麵湯底一樣,一般般啦甜品豆腐雪糕清新可口,唔太甜😍仲真有豆腐味,好滑嫩😝📍鳥駅 中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖

廚師推介 $728/位

10款串燒,最有驚喜係👇🏻
雞喉 - 嚼勁十足,風味獨特😋
燒雞小腿肉 - 超多汁,搭配自家調配清新的柚子胡椒👍🏻
白鱔 - 外皮好香脆,肉質鮮美爽口🤩
雞掌心 - 第一次食😆一口雞掌心連埋啲骨好咬口

還有👇🏻
雞翼、芫荽肥牛卷、燒青椒仔、燒銀杏、燒鵪鶉蛋、燒牛柳

甜品
豆腐雪糕清新可口,唔太甜😍仲真有豆腐味,好滑嫩😝

📍鳥駅
中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
來到中環蘇豪區食飯,一早預訂了這家高級燒鳥店,門面看來不大也不算起眼,但是一入店就覺得別有洞天,非常寬落,經過像大宅裏面的大廳才到吧枱,非常氣派。選定了豐富的主廚推薦套餐,由沙律/前菜/精選串燒/主食/甜品,一應俱全。季節沙律配料有帶子/牛油果/車厘茄/沙律菜,混以黑醋,切片帶子好鮮甜,黑醋帶起了一整個味蕾。前菜:日式漬物茄子/紫蘿蔔漬,輕輕的酸味,原全是食物的原味,茄子微軟,紫蘿蔔好爽脆。精選串燒10串(調味都偏於食物原味)1. 燒雞中翼只是簡單鹽燒,燒得連骨頭都脆,爆汁。2. ⁠燒大蔥雞肉串大蔥燒過後非常甜,雞肉味道較淡,大蔥的甜味令雞肉味提升了。3. ⁠燒白鱔非常肥美,魚皮燒得很脆,一口咬下,油脂爆發,好食得不得了😋。4. 燒蘆筍又是非常簡單的調味,燒好後鋪上木魚絲,爽脆之餘多了鮮味。5. ⁠燒雞掌心非常特別的部位,好脆口,只是簡單的鹽燒已經令人回味。6. ⁠燒牛柳牛肉好嫩,牛味剛剛好,熟度適中。7. ⁠燒百里香雞心雞心挺不錯,口感爽中帶軟,百里香的獨特香氣令雞心完全不會有異味。8. ⁠招牌燒雞肝挺驚豔到我的,雞肝竟然有點像油脂豐富的鵝肝,好粉嫩油潤,非常好吃。9. 燒秋葵外皮燒

前菜:日式漬物

精選串燒10串(調味都偏於食物原味)

1. 燒雞中翼
只是簡單鹽燒,燒得連骨頭都脆,爆汁。
2. ⁠燒大蔥雞肉串
大蔥燒過後非常甜,雞肉味道較淡,大蔥的甜味令雞肉味提升了。

3. ⁠燒白鱔
4. 燒蘆筍
又是非常簡單的調味,燒好後鋪上木魚絲,爽脆之餘多了鮮味。

5. ⁠燒雞掌心
非常特別的部位,好脆口,只是簡單的鹽燒已經令人回味。
6. ⁠燒牛柳
牛肉好嫩,牛味剛剛好,熟度適中。

7. ⁠燒百里香雞心
8. ⁠招牌燒雞肝

9. 燒秋葵
外皮燒得乾爽,裏面還是很多汁,但口感不會令人覺得滑溜溜的,大家應該知道那個感覺。
10. ⁠燒豬肉五花腩
簡單食材,但是非常好吃,油脂滿滿。

雞湯🥣+燒飯團🍙

🥣雞湯非常濃郁,如果靜置一下,還會結了一層薄膜在上面,可想而足膠質有多重,好喝得不得了。

🍙明太子燒飯團
🍘醬油燒飯團

燒飯團也是令人滿意,外面燒的好脆,明太子微辣鮮香,醬油味就微甜香脆。

甜品:豆腐雪芭🍧

豆腐味好香,雪芭口感細緻,很香滑。

總結,非常令人滿意的一餐,環境服務一絕,食物是少有保持原味,不過度調味的一家餐廳,只能說他們對自己的食材非常有信心才可以這樣做。如果不覺得不夠味,他們桌上有3款調味可以自己加(七味粉/山椒粉/辣柚子醬)。
📍 鳥駅 Torieki📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕  -《鳥駅》位於中環嘉咸街斜路上,是一家主打日式串燒的小店餐廳空間很大,裝潢簡約而溫馨一進門口竟然有一處像「客廳」的空間放上沙發(供三五知己邊喝酒邊聊天?🤣再往內走就是「飯廳」空間,是圍繞著串燒師傅的吧檯位置-串燒燒完即上桌,熱辣辣,特別好吃 (◜ᴗ◝ )食物之外,服務都令人好滿意!🥰店員十分貼心跟友善~到座位後,如有需要,店員會替客人把隨身物品放到儲物櫃內;也會把客人的外套掛起用餐途中,會不時為食客添茶、收拾碟上的骨頭和桌上的垃圾等=【主廚推薦套餐 ($728pp)】他們的晚餐套餐包含豐富的菜式從日式漬物、沙律到十串精選串燒都安排好,只需要選擇主菜的飯或麵選擇困難的朋友可以毋須煩惱!-// 前菜 //✿ 日式漬物 • 牛蒡、醃蒜頭✿ 季節沙律以漬物和沙律作開場,打開味蕾季節沙律以新鮮沙律菜配搭帶子刺身跟牛油果還有油醋汁,感覺清新•// 精選串燒十串 //串燒由廚師發辦,有五道雞、一道豬、一道牛、兩串野菜每一串都燒得剛剛好,熟度跟調味都剛剛好桌上有三款調味粉和胡椒
📍 鳥駅 Torieki
〔 Follow me! ♥︎ 〕
鳥駅》位於中環嘉咸街斜路上,是一家主打日式串燒的小店
餐廳空間很大,裝潢簡約而溫馨
一進門口竟然有一處像「客廳」的空間
放上沙發(供三五知己邊喝酒邊聊天?🤣
再往內走就是「飯廳」空間,是圍繞著串燒師傅的吧檯位置
串燒燒完即上桌,熱辣辣,特別好吃 (◜ᴗ◝ )
食物之外,服務都令人好滿意!🥰
店員十分貼心跟友善~
用餐途中,會不時為食客添茶、收拾碟上的骨頭和桌上的垃圾等
=
【主廚推薦套餐 ($728pp)】
他們的晚餐套餐包含豐富的菜式
選擇困難的朋友可以毋須煩惱!
// 前菜 //
✿ 日式漬物 • 牛蒡、醃蒜頭
✿ 季節沙律
以漬物和沙律作開場,打開味蕾

// 精選串燒十串 //
串燒由廚師發辦,有五道雞、一道豬、一道牛、兩串野菜
每一串都燒得剛剛好,熟度跟調味都剛剛好
桌上有三款調味粉和胡椒醬,可按個人口味配搭;師傅亦會就不同食材建議配搭不同的蘸料~
✿ 雞掌心:口感帶軟骨的脆口,同時亦有軟嫩的肉感
✿ 燒白鱔🌟:皮脆肉嫩,油脂豐富
✿ 燒雞翼🌟:師傅說這道是這裡的名物!經典中的經典,外皮燒得又香又脆(忍不住把雞皮都全吃下🤣),而且肉汁鎖得剛剛好
豬腩肉:肥瘦均勻,燒得焦香四溢
✿ 雞小腿:師傅建議配搭柚子胡椒
✿ 雞大腿
✿ 牛舌芯配紫蘇葉🌟:軟嫩爽脆又多汁,紫蘇葉和wasabi的搭配帶來獨特的香氣和層次感
✿ 雞心配百里香:彈牙富嚼勁,百里香的香氣提升了整體風味,喜歡內臟的朋友不妨一試
✿ 燒露荀
✿ 燒青椒
野菜串燒

// 主食 //
✿ 雞湯烏冬
✿ 燒飯團配雞湯
主食可選親子丼/雞湯烏冬/燒飯團配雞湯
我們選了【雞湯烏冬】和【燒飯團】(可選明太子或醬油口味)
雞湯湯底質地濃稠,雞味濃郁
烏冬滑溜,吃完暖胃又滿足~
燒飯團則燒得外面焦脆、內裡軟糯,蘸上雞湯後更添風味
雞湯烏冬
燒飯團配雞湯

// 甜品 //
✿ 檸檬雪葩
是日甜品為清新的檸檬雪葩
酸甜冰涼,減輕了串燒跟飯麵帶來的飽足感
為這頓晚餐畫上完美句號
檸檬雪葩
=
還可以點清酒或其他飲料與串燒作配搭!🍶🍻✨
這裡的清酒選擇很多,但只有整支的選擇
我們選的【一生幸福大吟釀 ($780)】酒香清新、口感細膩,跟這晚的食物味道蠻搭~
一生幸福大吟釀
清酒
〔 Follow me! ♥︎ 〕
2025-04-03 72 瀏覽
上星期同朋友去咗中環嘉咸街一間高質的特色燒鳥店食飯。餐廳以雞的不同部位制作串燒,好特別。入面裝修以灰、黑色為主,好有格調。地方好闊落。餐廳入面有酒吧,有好多種類嘅酒供應,食串燒之餘,又可以飲番兩杯🍸🍶主廚推薦 $728/位。⭐️北海道帶子牛油果沙律沙律用柚子醋拌,好開胃、清新。⭐️精選串燒10 串(含2串野菜):-雞喉嚨,第一次串燒食呢個部位,感覺有少少似脆嘅雞皮,好爽口,脆身。-燒雞翼-雞掌心,好爽口煙韌-雞軟骨-燒雞心加了百里香,好彈牙。-車厘茄豬肉卷-燒白鱔,配少少山椒粉 。外皮香脆。肉質爽口,啖啖肉。-燒牛脷。好鍾意呢一樣,牛脷肉質好嫩滑入味。燒得剛剛好。-銀杏-燒露筍⭐️主食:親子丼。雞蛋同雞肉都非常嫩滑,味道好好。-燒飯團&雞湯。飯團🍙表層燒得脆卜卜,剛剛好。雞湯好濃郁,鮮味。甜品:柚子雪葩。味道清新,柚子味酸酸甜甜,好開胃。食飽之後食呢個甜品最好不過。上面鋪了焦糖醬。好味👍食完甜品之後好圓滿。

主廚推薦 $728/位。
⭐️北海道帶子牛油果沙律
沙律用柚子醋拌,好開胃、清新。

⭐️精選串燒10 串(含2串野菜):

-燒雞翼

-雞掌心,好爽口煙韌
-雞軟骨
-燒雞心加了百里香,好彈牙。

-車厘茄豬肉卷

-燒白鱔,配少少山椒粉 。外皮香脆。肉質爽口,啖啖肉。

-燒牛脷。好鍾意呢一樣,牛脷肉質好嫩滑入味。燒得剛剛好。
-銀杏
-燒露筍

⭐️主食:親子丼。雞蛋同雞肉都非常嫩滑,味道好好。

食完甜品之後好圓滿。
中環半山地段,高級特色燒鳥店🐓+酒吧🥂,店內供應多種雞罕有部位,人均$800食到5道菜(包10串串燒)🫶🏻🍢🍡環境環境舒服闊敝,仲有Locker比你放袋🙈 餐牌 主廚推薦 $728/pax我地唔想諗,所以就揀咗類似Omakase 嘅主廚推薦。包括前菜/日式漬物、季節沙律、精選串燒10串(含2串野菜)、主食:親子丼/雞湯鳥冬/燒飯團及雞湯、甜品。 前菜/日式漬物前菜有日本水茄子、水果蘿蔔,配味噌醬當沙律食,兩樣都好爽脆清甜,有啲似食洋梨咁,食串燒前打定個底😆 沙律沙律係帆立貝牛油果🥑沙律,酸酸甜甜好開胃。 精選串燒10串(含2串野菜)枱面有七味粉、生椒粉、胡椒鹽供食客沾串燒食,但師傅其實所有串燒都已經簡單用鹽調味,按個人喜好再沾調料食。是日十串串燒分別為雞翼、雞大串、雞腿、燒雞氣喉、雞掌心、燒牛舌、燒白鱔、車厘茄豬肉卷、燒秋葵及燒蘆筍。餐廳十分體貼,知道唔係個個人都食內臟,會先問食客有咩唔食,由於我同朋友唔係款款內臟都食,就唔怕會嘥嘢。專食燒鳥,店家嘅精選10款當然以雞作主打,雞翼皮燒至脆卜卜個肉質仍多汁鮮嫩!雞大串、雞腿油脂適中,簡單以鹽作調味剛好,罕有部位雞氣喉、雞掌心十分特

環境舒服闊敝,仲有Locker比你放袋🙈

餐牌

主廚推薦 $728/pax

前菜/日式漬物

沙律

沙律係帆立貝牛油果🥑沙律,酸酸甜甜好開胃。

精選串燒10串(含2串野菜)

牛舌
野菜串
是日十串串燒分別為雞翼、雞大串、雞腿、燒雞氣喉、雞掌心、燒牛舌、燒白鱔、車厘茄豬肉卷、燒秋葵及燒蘆筍。餐廳十分體貼,知道唔係個個人都食內臟,會先問食客有咩唔食,由於我同朋友唔係款款內臟都食,就唔怕會嘥嘢。專食燒鳥,店家嘅精選10款當然以雞作主打,雞翼皮燒至脆卜卜個肉質仍多汁鮮嫩!雞大串、雞腿油脂適中,簡單以鹽作調味剛好,罕有部位雞氣喉、雞掌心十分特別😍前者好爽脆,好似食雞軟骨咁,瘦長條狀又好似食薯條咁爽!雞掌心相對油脂豐盛,食到骨膠原。雞以外有彈牙嘅燒牛舌、魚油香重且皮脆嘅燒白鱔及車厘茄豬肉卷。餐牌有寫明有2串會係野菜,都係我鍾意食嘅秋葵及蘆筍😆 今晚嘅廚師精選串燒十分對我口味。

主食

主食3選1,我地要飽肚啲嘅親子丼及雞湯鳥冬,親子丼嘅滑蛋做得好嫩滑,不過就重口味少少,略鹹咗啲。雞湯鳥冬係用幼烏冬,相對上無咁易覺得飽肚,配清雞湯可以中和返串燒嘅油膩感。

最後有柚子雪葩甜品作結🍧
野菜串
2025-03-27 368 瀏覽
鳥駅 @ 中環服務貼心既鳥燒店…又到最愛既串燒時間…今次餐廳係嘉咸街斜路上…咁就做下熱身先食串燒餐廳好細心準備左儲物櫃俾客人收放私人物品…仲有地方放外套(會幫你包膠🤣)…咁就唔會有路人知你食完串燒望下餐牌…果然鳥燒店…好多特別雞部位…想有d神秘感就點左串燒omakase!包左10串串燒…其中兩串係蔬菜先黎個帶子牛油果沙律清清味蕾…呢個角度望到廚師表演…燒烤時間掌握得唔錯…要焦香有焦香…調味都非常適中👍🏻第一味就挑戰個人膽量…雞喉嚨 見到樣時係有少少卻步…膽粗粗試下…喂!又幾唔錯…燒得帶少少焦香 口感好爽脆 燒雞翼 其實好睇到師父既功力…而呢度既雞翼一望就知燒到皮脆肉嫩 燒白鱔 配上山椒粉 可以帶出白鱔鮮味…好重油香同肉質彈牙雞掌心 呢個幾特別 平時食鳳爪 中間個掌心位口感爽彈 原來做串燒更惹味燒雞心 生熟度啱啱好…唔會有內臟味…加上百里香增添風味燒豆腐 每次必點item…呢度做得好好味 豆腐外脆而裡面保持到好嫩滑同好香豆味燒牛舌 厚切 爽脆 最鍾意牛舌呢個質感 加入紫蘇葉同wasabi 一齊食👍🏻👍🏻煙肉車厘茄…雞胸軟骨…明太子燒🍙…正常發揮另外仲有個親子丼…呢個有驚喜…滑蛋呈半生熟狀
鳥駅 @ 中環

服務貼心既鳥燒店…

先黎個帶子牛油果沙律清清味蕾…

燒白鱔 配上山椒粉 可以帶出白鱔鮮味…好重油香同肉質彈牙

燒雞心 生熟度啱啱好…唔會有內臟味…加上百里香增添風味

煙肉車厘茄…雞胸軟骨…明太子燒🍙…正常發揮

另外仲有個親子丼…呢個有驚喜…滑蛋呈半生熟狀態…雞肉嫩滑…個汁份量啱啱好…唔會水浸咁。 食完個碗仲係乾身

食物質素唔錯…服務貼心…黎唔黎你識揀啦
  • 燒雞翼