2025-05-25 62 瀏覽
🈺鳥駅 Torieki (Central)👣中環嘉咸街嘉利大廈F&H舖🚇 港鐵香港站C出口,步行約9分鐘🇯🇵餐廳情調唔錯,裝修優雅,員工服務態度服好,食材好新鮮,全部燒物火候控制得唔錯。價錢走中當路線。🍽️🥗 季節沙律 $88🍴新鮮野菜mix柚子醋,清清爽爽開胃前菜!不過份量偏精緻,人多可能要叫多兩碟。🍽️🐟 白飯魚乾 $68** 🍴脆卜卜送酒一流,配埋沙律醬食到停唔到口,不過份量少啲。🍽️🍡 免治雞肉棒 $78🍴手打雞肉混軟骨碎,蘸月見汁(生蛋黃+醬油)食超滑溜!😋🍽️🥬 春菊豚肉卷 $60🍴豚肉薄切包住春菊(即係日式茼蒿),菜味濃得嚟有肉香,咬落仲有肉汁滲出嚟~ 😋🍽️🍢 雞頸肉 $48🍴全場MVP!每隻雞得兩舊嘅稀有部位,口感彈牙過雞腎,炭火香超突出🔥 😋😘👍🍽️🍗 雞膝軟臂 $48🍴即係雞膝頭哥!軟骨位脆卜卜,肉質比雞軟骨更嫩。😍😘😋🍽️🍖 雞小腿 $48🍴燒得啱啱好,但略嫌調味偏淡,要自己加鹽 。😍😋🍽️👅 牛舌 $78🍴厚切夠嚼勁!牛味濃但唔會韌,簡單撒鹽就ok,牛魔王必試。😘😋🍽️🦪 廣島蠔 $88🍴Size適中!蠔肚爆膏超creamy,燒完仲有海水鹹鮮味。😋😋🍽️🍅 日本果子蕃茄 $
🈺鳥駅 Torieki (Central)
👣中環嘉咸街嘉利大廈F&H舖
🚇 港鐵香港站C出口,步行約9分鐘

🍽️🥗 季節沙律 $88

🍽️🐟 白飯魚乾 $68**
🍴脆卜卜送酒一流,配埋沙律醬食到停唔到口,不過份量少啲。

🍽️🍡 免治雞肉棒 $78
🍴手打雞肉混軟骨碎,蘸月見汁(生蛋黃+醬油)食超滑溜!😋

🍽️🥬 春菊豚肉卷 $60

🍽️🍢 雞頸肉 $48

🍽️🍗 雞膝軟臂 $48
🍴即係雞膝頭哥!軟骨位脆卜卜,肉質比雞軟骨更嫩。😍😘😋

🍽️🍖 雞小腿 $48
🍴燒得啱啱好,但略嫌調味偏淡,要自己加鹽 。😍😋

🍽️👅 牛舌 $78

🍽️🦪 廣島蠔 $88

🍽️🍅 日本果子蕃茄 $48
🍴一啖咬落去爆汁清甜,食完串燒再食即刻refresh~ 👍😋

🍽️🐟 鯛魚燒 $68
🍴紅豆餡多到瀉又唔會死甜,外皮脆脆哋似格仔餅,甜品控會愛 。😋👍

🍽️🍙 燒飯糰 $48**
🍴揀明太子餡唔會錯!外層飯焦脆到"咔嚓"聲,餡料鹹香帶辣勁過癮~ 😘👍

🍽️🍚 親子丼 $128
🍴滑蛋多到睇唔到飯!雞肉嫩滑+半熟蛋汁撈飯,味道正。😋😘👍
中環 高質 慶生 紀念日 餐廳 推介☺️一入餐廳已經見到好闊落sofa區 再有locker可以放袋😗之後就可以去bar枱坐 然後店員會問你有咩唔食再推介🤓唔想諗嘅可以揀omakase 有前菜 沙律 10串🍢 主食 甜品佢有好多雞嘅特別部位可以嗌 但我地唔食肉臟就無試🤣✨熒光魷魚干✨白飯魚乾✨雞胸軟骨✨雞翼雞蠔肉✨雞尾✨安格斯牛小排✨白鱔✨車厘茄腩肉卷✨磨菇✨雞湯烏冬✨明太子燒飯團✨焦糖太福坐bar枱可以住師傅用炭火爐燒 燒完即刻上碟 超香🤩燒嘅火喉掌握得好精準 保留肉汁 調味都恰到好處😚仲有支專食串燒嘅叉 輕鬆可以係木串到推舊肉出黎🤓雞蠔每隻雞得2舊好珍貴 肉質嫩滑🤪鱔同雞皮燒到焦脆!!!雞湯奶白色 飲落好清 用左三黃雞慢火熬製 充滿骨膠原💕服務 環境 食物質素都💯 串燒 x 酒吧= happy hour好地方📍地址: 鳥駅中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
中環 高質 慶生 紀念日 餐廳 推介☺️

✨焦糖太福

坐bar枱可以住師傅用炭火爐燒 燒完即刻上碟 超香🤩
燒嘅火喉掌握得好精準 保留肉汁 調味都恰到好處😚
仲有支專食串燒嘅叉 輕鬆可以係木串到推舊肉出黎🤓
雞蠔每隻雞得2舊好珍貴 肉質嫩滑🤪鱔同雞皮燒到焦脆!!!
雞湯奶白色 飲落好清 用左三黃雞慢火熬製 充滿骨膠原💕

📍地址: 鳥駅
中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖

2025-05-21 36 瀏覽
朋友係好鍾意食雞嘅人,佢今次帶我去食雞嘅唔同部位串燒, 佢話係非常之特別!而且我哋咁啱都係中環返工,所以間鋪喺中環好就腳! 七味魚翅香辣惹味,七味粉提升咗魚翅嘅鮮味,口感彈牙,幾有層次感。芝士年糕外脆內煙韌,芝士拉絲又香濃,年糕煙韌唔會太膩,啱晒芝士控。雞橫膈膜肉質帶嚼勁,油香突出,燒得啱啱好唔會太韌,鹽燒最能帶出雞味。雞喉嚨口感爽脆彈牙,咬落有啲似軟骨,燒香咗好惹味,啱啱配啤酒。燒雞皮外脆內軟,油香四溢,唔會太油膩,燒到微焦最正。雞蠔肉嫩滑多汁,雞味濃郁,係雞肉迷必食之選。牛小腸外脆內嫩,帶少少油脂香,燒得好唔會有腥味,入口即溶。白鱔肉質滑溜,帶甜味,燒到微焦最出色,魚香十足。車厘茄腩肉卷腩肉肥瘦適中,包住車厘茄,酸甜解膩,層次豐富。日本果子蕃茄新鮮多汁,燒完仲有淡淡果香,清新解膩。

七味魚翅
香辣惹味,七味粉提升咗魚翅嘅鮮味,口感彈牙,幾有層次感。

芝士年糕
外脆內煙韌,芝士拉絲又香濃,年糕煙韌唔會太膩,啱晒芝士控。

雞橫膈膜

雞喉嚨
口感爽脆彈牙,咬落有啲似軟骨,燒香咗好惹味,啱啱配啤酒。

燒雞皮
外脆內軟,油香四溢,唔會太油膩,燒到微焦最正。

雞蠔肉
嫩滑多汁,雞味濃郁,係雞肉迷必食之選。

牛小腸
外脆內嫩,帶少少油脂香,燒得好唔會有腥味,入口即溶。

白鱔
肉質滑溜,帶甜味,燒到微焦最出色,魚香十足。

車厘茄腩肉卷
腩肉肥瘦適中,包住車厘茄,酸甜解膩,層次豐富。

日本果子蕃茄
新鮮多汁,燒完仲有淡淡果香,清新解膩。
大家知我鍾意飲湯~~介紹返被串燒埋沒咗嘅 #雞湯烏冬!用三黃雞熬出嚟極香醇!新餐廳喺正超多旅客嚟打卡嘅嘉咸街入夜行經幾次對餐廳印象深刻落地玻璃設計一眼望入去係個好cozy嘅sofa位水泥工業風嘅佈置有種屋企客廳嘅感覺等位都等得零舍chill 再直入就係個open kitchenTori明顯主打食雞唔想煩食乜可以點串燒omakase我呢啲揀飲擇食嘅就主張自己串燒自己點料理枱較高所以我要un高先觀賞到師傅嘅身手先讚個通風同抽油煙做得幾好全程狂燒但我都冇覺得好油煙再吹奏多次雞類最深刻係雞!湯!烏!冬!超濃雞湯濃得變成金黃色我話濃係個味道口感下佢又未到好膠質到濃稠漿口配扁烏冬有少少掛汁成碗澱粉食落又唔係好heavy,難得!雞串燒雞頸肉雞尾同雞翼都都燒得恰到好處外脆焦香得嚟肉質仍juicy鮮嫩調味都係各有配搭最深刻係雞尾係用牛油調味再加紫蘇葉碎變相食落有油香得嚟又唔會好膩其他串燒都穩定發揮牛舌同白鱔都可以encore 朋友大讚嘅燒飯團我咬咗一啖外脆內軟有鹹香係唔錯嘅~
大家知我鍾意飲湯~~
介紹返被串燒埋沒咗嘅 #雞湯烏冬!
用三黃雞熬出嚟極香醇!

新餐廳喺正超多旅客嚟打卡嘅嘉咸街

我呢啲揀飲擇食嘅就主張自己串燒自己點
料理枱較高所以我要un高先觀賞到師傅嘅身手
先讚個通風同抽油煙做得幾好
全程狂燒但我都冇覺得好油煙

再吹奏多次雞類最深刻係雞!湯!烏!冬!
超濃雞湯濃得變成金黃色
我話濃係個味道
口感下佢又未到好膠質到濃稠漿口
配扁烏冬有少少掛汁
成碗澱粉食落又唔係好heavy,難得!

雞串燒雞頸肉雞尾同雞翼都都燒得恰到好處
外脆焦香得嚟肉質仍juicy鮮嫩
調味都係各有配搭
最深刻係雞尾係用牛油調味再加紫蘇葉碎
變相食落有油香得嚟又唔會好膩

其他串燒都穩定發揮
牛舌同白鱔都可以encore
朋友大讚嘅燒飯團我咬咗一啖
外脆內軟有鹹香係唔錯嘅~

外賣送餐
2025-05-14 23 瀏覽
鳥駅,位於中環,高檔次日式串燒風店🇯🇵特式燒鳥店,用雞不同部位製作串燒,仲係酒吧黎添,經過好靚既清酒櫃,有Locker俾你放袋,唔使啲燒烤味入晒個袋🫶🏻環境闊落,Bar枱式設計可以望住師傅燒同即刻食😍餐牌有好多選擇,甚至有一頁係雞既稀有部位,超專業🐣燒五花腩,因為係Bar枱,遞串燒過嚟時啲油仲係塊五花腩上面滋滋滋😆唔太肥,肉味好濃厚薄適中👍🏻燒雞翼,外皮好香脆,雞油味濃,驚人在食完店員就會夾走你舊雞骨,服務好到😳燒雞頸,我最愛既部位,有咬口但嫩滑,正❣️大葱雞肉串,好香,汁燒雞肉正,好味😋燒蘑菇,最正既燒法,留晒啲菇汁係菇上面🫠要融喇,啲菇汁加蘑菇係口入面爆發,好正既菇味🩵燒白鱔,賣相都嚇親,厚到😎皮好脆,鱔又鮮又彈,勁好味🤤燒牛小腸,爽身而醬汁好味,螢光魷魚乾,燒完都好有螢光魷魚既海鮮味👍🏻燒雞尾,勁肥美,雞味都濃,燒飯團,靚到,醬汁好味又夠脆,正✨甜品就係芝士年糕(其實唔甜🤣),超重芝士味,有Blue cheese,好正🙌🏻#鯛魚燒,紅豆餡,香濃好味😋整體好高質既日本串燒,食材好高質,記住黎要book位!🤗

五花腩

燒雞尾
燒蘑菇
鯛魚燒
2025-05-13 23 瀏覽
有一日平日lunch去咗中環呢間鳥駅,之前佢夜晚主打廚師發辦串燒。最近佢哋推出咗午市套餐,有好幾款唔同串燒套餐嘅選擇,套餐裏面已經包含咗麵豉湯、溫泉蛋,沙律同埋漬物。我哋分別點咗兩個便當,點左牛の極致便當當中包含三串串燒,分別係牛脷牛肋條同牛柳,牛肉肉質軟腍牛味濃郁,我同朋友都牛舌幾好食👍🏻。之後當然唔少得佢哋主打嘅雞の盛宴便當佢哋嘅雞翼燒得幾香脆、大蔥雞肉肉質鮮嫩Juicy、雞頸嘅口感個人好喜歡 😍

我哋分別點咗兩個便當,點左牛の極致便當

之後當然唔少得佢哋主打嘅雞の盛宴便當
用餐優惠
試食活動
今日同朋友過來中環這家燒鳥店食串燒。一進內有大型真皮梳化,旁邊有個酒櫃,放滿各式各樣的酒,可以和三五知己飲飲酒,食串燒,真係幾自在寫意。再入就係大型bar枱,客人可看著廚師製作串燒,雖然是串燒店,但一啲油煙味都沒有,每個角落都是清潔俐落。看看餐牌選擇非常多,還有很多雞隻稀有部位提供。桌面放有三種味粉,山椒,七味粉,柚子胡椒,根據個人需要調味。我們點選以下餐品都非常好味🤤*長芋(日本淮山)-黏滑中透出刪除*免治雞肉棒配日本蛋-肉質鮮嫩,*搭配鮮蛋漿,讓人回味無窮*雞翼-外皮焦脆,肉質嫩滑*燒白鱔-魚皮焦脆,魚肉爽彈*牛舌-爽彈*雞蠔肉-夠晒嫩滑*果子蕃茄-香甜多汁,解膩良品*芫荽腩肉卷-味道獨特*七味魚翅-味道似雞泡魚乾*大蔥雞肉-肉質軟滑*醬油燒飯團-焦脆香口,醬油香氣濃郁*親子丼-滑蛋雞肉,口感柔和*鯛魚燒-外脆內軟,餡料甜而不膩
看看餐牌選擇非常多,還有很多雞隻稀有部位提供。
桌面放有三種味粉,
山椒,七味粉,柚子胡椒,根據個人需要調味。

我們點選以下餐品都非常好味🤤

*長芋(日本淮山)-黏滑中透出刪除
*免治雞肉棒配日本蛋-肉質鮮嫩,*搭配鮮蛋漿,讓人回味無窮
*雞翼-外皮焦脆,肉質嫩滑
*燒白鱔-魚皮焦脆,魚肉爽彈
*牛舌-爽彈
*雞蠔肉-夠晒嫩滑
*果子蕃茄-香甜多汁,解膩良品
*芫荽腩肉卷-味道獨特
*七味魚翅-味道似雞泡魚乾
*大蔥雞肉-肉質軟滑
*醬油燒飯團-焦脆香口,醬油香氣濃郁
*親子丼-滑蛋雞肉,口感柔和
*鯛魚燒-外脆內軟,餡料甜而不膩
2025-05-08
如果你好鐘意食雞,就可以試下呢間串燒店因為呢間餐廳有好多唔同雞嘅部位🐔🐓無論你諗到嘅位,定係諗唔到嘅位都有得食🤤而且可以望住厨師燒,燒完即刻上碟,一定夠晒熱辣辣最正係每串串燒都燒得啱啱好,調味得好好,唔會食到內臟味👏🏻 - 雞冠好似實淨嘅雞皮- 雞氣喉口感脆脆地- 雞蠔每隻雞只有2嚿,就係雞髀連結雞下背嘅凹入去嗰粒肉,肉質比較彈牙,又有滿滿嘅油香- 估唔到雞頸有咁多肉,又有油脂香- 燒鵪鶉蛋,好難得可以做到外熱,但係裏面流心🤤每次大約$50至$70不等,如果食唔夠,仲有主食可以嗌👍🏻 味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5 鳥駅 (中環)中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
如果你好鐘意食雞,就可以試下呢間串燒店
因為呢間餐廳有好多唔同雞嘅部位🐔🐓
無論你諗到嘅位,定係諗唔到嘅位都有得食🤤
而且可以望住厨師燒,燒完即刻上碟,一定夠晒熱辣辣
最正係每串串燒都燒得啱啱好,調味得好好,唔會食到內臟味👏🏻

- 雞冠好似實淨嘅雞皮
- 雞氣喉口感脆脆地
- 估唔到雞頸有咁多肉,又有油脂香
- 燒鵪鶉蛋,好難得可以做到外熱,但係裏面流心🤤
每次大約$50至$70不等,如果食唔夠,仲有主食可以嗌👍🏻

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5

鳥駅 (中環)
中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
2025-05-05 0 瀏覽
裝潢時尚有格調,環境寬敞,設有串燒區和酒吧位,餐廳以雞的不同部位製成各式各樣的串燒,餐牌上亦印有雞的部位圖鑒以便客人清楚了解每款串燒即屬於雞的哪個部位另外還有locker供客人暫存私人物品.𐐂單點𐐚.。食品。./前菜/.❥ 牛蒡、日本紫蘿蔔和味噌醬./季節沙拉/.❥ 長芋即是淮山,口感爽脆兼帶點黏滑,醬汁混合了芥末和醬油,味道清新.❥ 煙燻蘿蔔配芝士薄薄的蘿蔔切片,非常爽口,中間夾著柔滑芝士,鹹中帶有濃郁的芝士香./串燒/.❥ 豬腩肉肉質嫩口,油香十足😋.❥ 雞氣喉人生第一次見,口感爽脆.❥ 雞蠔肉店員解釋是雞大腿最嫩滑的肉🤤肉嫩多汁,一大口肉超滿足😍.❥ 雞掌心外脆內彈有嚼勁.❥ 雞翼雞皮烤得香脆,肉嫩不會過柴,簡簡單單的鹽調味,突出雞肉香.❥ 白膳魚皮烤得焦香脆口,肉質鮮嫩微彈牙,齒頰留香.❥ 安格斯牛小排表面烤得微焦帶有炭香味,肉質粉嫩,肉味濃厚.❥ 秋葵好軟嫩,沾了少許甜甜的醬汁,味道清新./主食/.❥ 雞湯烏冬烏冬口感滑溜,湯汁雞味濃郁,同時胡椒味突出但沒有掩蓋了雞湯本身的味道,反而起了提味的作用👍🏻.❥ 燒飯團+雞湯有兩種口味可選 - 醬油/明太子,我們選了明太子口味明太子
另外還有locker供客人暫存私人物品
𐐂單點𐐚
。食品。
/前菜/
❥ 牛蒡、日本紫蘿蔔和味噌醬
/季節沙拉/
❥ 長芋
❥ 煙燻蘿蔔配芝士
/串燒/
❥ 豬腩肉
肉質嫩口,油香十足😋
❥ 雞氣喉
人生第一次見,口感爽脆
❥ 雞蠔肉
店員解釋是雞大腿最嫩滑的肉🤤
肉嫩多汁,一大口肉超滿足😍
❥ 雞掌心
外脆內彈有嚼勁
❥ 雞翼
雞皮烤得香脆,肉嫩不會過柴,簡簡單單的鹽調味,突出雞肉香
❥ 白膳
魚皮烤得焦香脆口,肉質鮮嫩微彈牙,齒頰留香
❥ 安格斯牛小排
表面烤得微焦帶有炭香味,肉質粉嫩,肉味濃厚
❥ 秋葵
好軟嫩,沾了少許甜甜的醬汁,味道清新
/主食/
❥ 雞湯烏冬
❥ 燒飯團+雞湯
有兩種口味可選 - 醬油/明太子,我們選了明太子口味
明太子和飯團混了在一起,飯團軟硬度適中,米粒粒粒分明,帶有明太子的少辣,配上紫菜一起吃更滋味
雞湯是另上的,雞味香濃,鮮味十足,而且熱騰騰喝起來好暖胃,忍不住一口接一口把它喝光光😋
/甜品/
❥ 開心果雪糕
味道香甜滑順,雪糕上灑了五顏六色的糖粉增添了色彩和口感,吃完串燒後吃這個既涼快又解膩,為整餐畫上完美句號
2025-04-15
2025-05-02 0 瀏覽
岩岩係日本返黎但係都係掛住日本野,見到呢間燒鳥omakase幾特別就book左試下,呢到d串燒係以雞營既唔同部位製作,出面係bar枱可以睇住廚師燒串燒,入面仲有酒吧一次過滿足你兩個願望🍺串燒枱面有七味粉、山椒粉等調料,其實本身串燒已經夠味,不過可以根據廚師推薦搭配🐮牛舌牛味濃郁,口感肉質緊實,配埋Wasabi同埋紫蘇葉令味道增加層次感🐔雞大腿呢個係燒鳥必點,雞肉夠厚同多汁😍🐔雞頸肉雞頸肉相比起大腿比較肥啲,而且雞味比較濃,推薦可以試吓呢個🐷豬腩肉呢個豬腩肥瘦均勻,食過都唔會太肥膩啱啱好🐔雞肝呢個部位比較少見幾特別,鍾意食內臟嘅一定唔可以錯過,味道濃但唔會腥🐟白鱔呢個燒到啱啱好,塊皮好脆,配埋肥美既肉,夠新鮮而且唔會腥,加埋廚師推薦既山椒粉口感一流🐔雞冠雞肝係我第一次見同試,佢個口感好爽脆好特別🐔雞膝軟骨我好鍾意食有口感嘅串燒,雞軟骨口感好正燒得啱啱好🍡花見團子我本身都好鍾意糯米野,次次去日本一定會食醬油團子,而且呢個甜度啱啱好唔錯🍚親子丼雞肉嫩滑香口,加埋洋蔥同滑蛋,整體味道惹味,撈飯一流🍙燒飯團配雞湯個雞湯好驚喜勁香濃,充滿滿滿嘅骨膠原,飯團做到外脆內軟口感一流甜品🐟鯛魚燒燒到外皮好

串燒

🐮牛舌

🐔雞大腿
呢個係燒鳥必點,雞肉夠厚同多汁😍

🐔雞頸肉
雞頸肉相比起大腿比較肥啲,而且雞味比較濃,推薦可以試吓呢個

🐷豬腩肉
呢個豬腩肥瘦均勻,食過都唔會太肥膩啱啱好

🐔雞肝

🐟白鱔

🐔雞冠
雞肝係我第一次見同試,佢個口感好爽脆好特別

🐔雞膝軟骨
我好鍾意食有口感嘅串燒,雞軟骨口感好正燒得啱啱好

🍡花見團子

🍚親子丼
雞肉嫩滑香口,加埋洋蔥同滑蛋,整體味道惹味,撈飯一流

🍙燒飯團配雞湯
個雞湯好驚喜勁香濃,充滿滿滿嘅骨膠原,飯團做到外
脆內軟口感一流

甜品
🐟鯛魚燒
燒到外皮好脆,裏面既紅豆餡甜度適中,完美作結

Overall: 9/10
2025-04-30 0 瀏覽
《高檔精緻串燒店🎎》———————————————-#鳥駅 🏯-呢間位於中環SOHO區嘅日式居酒屋好有feel,啱哂同同事收工嚟chill下happy hour🥳位置旺中帶靜,環境闊落,裝修好有心思,充滿日式風格~ -餐廳主打特色燒鳥店,以雞的不同部位製作,第一間集合串燒同酒吧嘅小店~喺吧檯可以睇住師傅以炭火爐燒串燒,食材質素亦好有驚喜😋-❤️ 串燒雞軟骨都仲有分雞胸軟骨同雞腎軟骨,食落好有咬口🥰雞皮好香口,仲食得出佢嘅雞皮油香🤩雞頸肉同雞大腿啖啖肉,一啲都唔嚡😚雞翼燒到金黃酥脆,雞肉嫩滑~比較特別啲嘅仲有雞尾同雞蠔肉,調味好惹味,肉質鮮味十足😍-🐣 親子丼最後再嚟過親子丼做主食,非常出色,半熟滑蛋煮得非常嫩滑,撈埋特製醬油好正😊而且好大碗,非常豐富😙-⭐ 參考價錢︰(另收加一)牛蒡潰物:$58煙燻蘿蔔:$48雞頸肉:$48雞皮:$48雞胸軟骨:$48雞翼:$48雞尾:$48雞蠔肉:$48雞大腿:$48雞膝軟骨:$48親子丼: $128🍌 抵deal 指數:8/10
《高檔精緻串燒店🎎》
———————————————-
#鳥駅 🏯
❤️ 串燒
雞軟骨都仲有分雞胸軟骨同雞腎軟骨,食落好有咬口🥰
雞皮好香口,仲食得出佢嘅雞皮油香🤩
雞頸肉同雞大腿啖啖肉,一啲都唔嚡😚
雞翼燒到金黃酥脆,雞肉嫩滑~
比較特別啲嘅仲有雞尾同雞蠔肉,調味好惹味,肉質鮮味十足😍
🐣 親子丼
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
牛蒡潰物:$58
親子丼: $128
🍌 抵deal 指數:8/10
2025-04-24
2025-04-30 2 瀏覽
去中環食咗間特色燒鳥店,首先裝修就感覺超高級坐低嘅位置係吧枱咁就可以見到師傅親自燒串燒,環境非常闊落行入啲甚至係酒吧咁就嗌咗主廚推薦嘅餐串燒就唔使揀首先嚟咗個前菜先,鮮甜嘅帶子配搭牛油果簡直一絕然後就係雞唔同部位嘅特色串燒,用嘅位置都好特別,而且好好食。最特別係呢個雞喉嚨,非常之爽脆口感好特別。就算係雞以外嘅串燒都整得好好呢個加入咗山椒粉嘅白鱔真係超級好食主食就食咗兩款唔同嘅燒飯團,飯被燒得香焦脆雞湯超級超級濃,好似成隻雞嘅精華都蘊含咗喺裏面。最後就係佢個豆腐雪糕,聞落超香甜食落又唔會太甜膩好味嘅平衡做得好好。

去中環食咗間特色燒鳥店,首先裝修就感覺超高級

坐低嘅位置係吧枱咁就可以見到師傅親自燒串燒,環境非常闊落
行入啲甚至係酒吧
咁就嗌咗主廚推薦嘅餐串燒就唔使揀
首先嚟咗個前菜先,鮮甜嘅帶子配搭牛油果簡直一絕

就算係雞以外嘅串燒都整得好好

呢個加入咗山椒粉嘅白鱔真係超級好食

主食就食咗兩款唔同嘅燒飯團,飯被燒得香焦脆

雞湯超級超級濃,好似成隻雞嘅精華都蘊含咗喺裏面。

上一個Happy Friday 我去咗鳥駅,呢間餐廳專賣日式雞肉料理🍗✨有好多雞嘅唔同部位👍🏻仲有各種日本酒,正💯🛎 雞頸肉 我一直都好中意食雞頸肉🤣不過串燒真係第一次試肉質幾鮮嫩,有咬口,真係好過癮!🌶️🛎 雞蠔肉 呢個部位好珍貴因為一隻雞只有兩塊雞蠔肉!超柔軟,仲要勁多肉汁真係唔係浪得虛名呀😍😍😍🛎 雞肝 雞肝煮得剛好~口感滑溜,搭配特製嘅醬汁,甜咸甜咸咁😙🛎 牛舌 係厚切嘅😋好爽口,牛味濃郁🥩🛎 蘆筍 蘆筍好清新✨燒完都保持咗鮮甜嘅口感~🛎 親子丼 親子丼嘅雞肉煮得剛好,又嫩又多汁搭配香滑雞蛋同米飯,味道絕對係一流,撈飯好滿足!🍚🥚🛎 雞湯烏冬 雞湯湯底濃郁~麵條Q彈🥹真係超暖心!🍜🛎 鯛魚燒 最後嘅鯛魚燒外脆內軟,紅豆甜度適中,完美收尾!🐟🍡
有好多雞嘅唔同部位👍🏻仲有各種日本酒,正💯

🛎 雞頸肉
我一直都好中意食雞頸肉🤣不過串燒真係第一次試
肉質幾鮮嫩,有咬口,真係好過癮!🌶️

🛎 雞蠔肉
呢個部位好珍貴
因為一隻雞只有兩塊雞蠔肉!
超柔軟,仲要勁多肉汁
真係唔係浪得虛名呀😍😍😍

🛎 雞肝
雞肝煮得剛好~
口感滑溜,搭配特製嘅醬汁,甜咸甜咸咁😙
🛎 牛舌
係厚切嘅😋
好爽口,牛味濃郁🥩

🛎 蘆筍
蘆筍好清新✨
燒完都保持咗鮮甜嘅口感~

🛎 親子丼
親子丼嘅雞肉煮得剛好,又嫩又多汁
搭配香滑雞蛋同米飯,味道絕對係一流,撈飯好滿足!🍚🥚

🛎 雞湯烏冬
雞湯湯底濃郁~
麵條Q彈🥹真係超暖心!🍜

🛎 鯛魚燒
最後嘅鯛魚燒外脆內軟,紅豆甜度適中,完美收尾!🐟🍡

2025-04-26 3 瀏覽
餐廳為特色燒鳥店 串燒主以雞的不同部位製作環境闊落寫意 亦有酒吧的角落提供單點 亦有廚師發辦適合與朋友吃串燒把酒聊天 ⍢《主廚推薦套餐》 $728/1主廚會安排好日式漬物 沙律以及10串精選串燒(有2串是野菜)唯一需要選擇的是主菜季節沙律新鮮沙律菜配搭滿滿蟹肉以及牛油果及蕃茄仔 加上油醋汁令味道更為清新雞膝軟骨雞掌心像吃雞軟骨似的脆口 同時又帶點軟嫩雞翼雞皮燒得出色 脆口雞喉初嘗雞喉 脆脆的口感讓人一口接一口雞大髀肉口感嫩滑 配柚子胡椒味更惹味燒豆腐外層燒至金黃色外脆內軟 好吃蕃茄豚肉串豚肉肥瘦適中 燒烤後外脆內嫩加上蕃茄的甜味 減少油膩牛舌肉味香濃 連底下的紫蘇葉一併吃燒白膳燒到皮脆肉嫩 肉質肥美彈牙燒蕃薯燒飯團點了兩款口味分別是明太子及醬油2個飯團都燒得外層脆口 包上紫菜 更加脆卜卜開心果雪葩淡淡開心果香氣 作為結尾⧐鳥駅📍中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
餐廳為特色燒鳥店
串燒主以雞的不同部位製作
環境闊落寫意 亦有酒吧的角落
提供單點 亦有廚師發辦
適合與朋友吃串燒把酒聊天 ⍢

《主廚推薦套餐》 $728/1
主廚會安排好日式漬物 沙律
以及10串精選串燒(有2串是野菜)
唯一需要選擇的是主菜

鳥駅
📍中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
用餐優惠
試食活動
到中環吃串燒,預訂了這家隱世燒鳥店。門面低調,內裡別有洞天——空間寬敞舒適,設有Locker存放隨身物品。穿過大宅般的廳堂,抵達吧枱區,氣派十足。師傅即場炭烤,主打罕見雞部位,火候精準,鎖滿肉汁。坐吧枱宛如置身日本居酒屋,體驗感滿分!  前菜紫蘿蔔蒜頭漬:蒜頭漬酸香輕盈,紫蘿蔔爽脆。  煙燻蘿蔔長芋:蘿蔔夾心芝士,煙燻香濃郁,很好味;長芋配wasabi汁,非常爽口清新。  串燒枱面備七味粉、椒鹽等調料,但師傅僅以鹽調味已足夠,可按喜好追加:  1. 雞胸軟骨:焦香微脆,嚼感十足。  2. 芫荽腩肉卷:芫荲清香,包裹油脂豐腴的腩肉,簡單好味。  3. 燒秋葵:外皮乾爽,內裡多汁而不黏滑,火候絕妙。  4. 大蔥雞肉串:大蔥炭烤後甜味爆發,襯托雞肉鮮美。  5. 雞氣喉(稀有部位):十錫爽脆彈牙,补常獨特,店長說很少有地方可以吃到。  6. 雞掌心:似軟骨般脆口,鹽燒原味已令人回味。  7. 百里香雞心:軟嫩帶爽,百里香辟腥提香。  8. 安格斯牛小排:肉質柔嫩,牛味醇厚,入口非常Juicy。  主食-日本冷麵:麵體冰涼彈牙,蘸汁清爽。  -親子丼:滑蛋裹住嫩雞,加上洋蔥和日式特製甜醬汁,

前菜
紫蘿蔔蒜頭漬:蒜頭漬酸香輕盈,紫蘿蔔爽脆。

串燒
1. 雞胸軟骨:焦香微脆,嚼感十足。
2. 芫荽腩肉卷:芫荲清香,包裹油脂豐腴的腩肉,簡單好味。
3. 燒秋葵:外皮乾爽,內裡多汁而不黏滑,火候絕妙。
4. 大蔥雞肉串:大蔥炭烤後甜味爆發,襯托雞肉鮮美。
6. 雞掌心:似軟骨般脆口,鹽燒原味已令人回味。
7. 百里香雞心:軟嫩帶爽,百里香辟腥提香。

主食
-日本冷麵:麵體冰涼彈牙,蘸汁清爽。
-親子丼:滑蛋裹住嫩雞,加上洋蔥和日式特製甜醬汁,十分好吃。

甜品
- 紫蘇雪芭:紫蘇香氣清新,細膩冰沙化解串燒油膩,完美收尾。

環境服務俱佳,食材自信展現原味,不過度調味。還有很多稀有部位,火候掌控,盡顯功力,絕對是值得再去的燒鳥餐廳。