最近化身串燒小公主,周圍搵串燒食,嘻嘻!#來到呢間面積細,燈光柔和舒服,很有居酒屋氣氛的串燒店!(平日竟然都滿座喔,客戶群體感覺是小情侶的,跟附近上班族居多)。#白子刺身($98)很驚喜,有白子刺身,口感細膩幼滑(白子有豐富的蛋白質、魚精蛋白口感絕美,富含的B族維生素,所以被奉為補身極品!),下次過去試下爛白子,嘻嘻!#朱姫蠔(#78/隻)🤣🤣連我老公不吃生蠔的,都說好吃!(吃生蚝最好的季节是每年11月-2月,品种齐全肉质肥美)珠姬蠔,口感清爽,肉質肥美,配上自家製麻油+酱油的搭配,简单香浓的新鲜口味!#山形縣產煙爍豬腩($128/份)天賜的美味,這不是一塊普通的豬肉,是日本當地豬農們經年累月悉心培育的心血結晶,健康又美味,所以必吃!#銀鱈魚($58/串)喜歡食銀鱈魚的原因,一,幾乎無骨,二,營養價值豐富,三,肉質嫩滑,好味!值得一提的是,呢間店的店員服務nice,跟得到位,好多串燒都好好味,值得一試,再配上梅酒,一個字,爽!
最近化身串燒小公主,周圍搵串燒食,嘻嘻!

#白子刺身($98)

#朱姫蠔(#78/隻)

#山形縣產煙爍豬腩($128/份)

#銀鱈魚($58/串)

音樂會因有管樂首席樂師確診 2019 冠狀病毒病及身體不適,香港管弦樂團將原定於2022年12月10日(星期六)晚上8時於香港文化中心音樂廳舉行的「梵志登 | 蕭五」音樂會取消了。幸好這間串燒店有位,便去試。這裏地方寬敞,不吵,適合聊天。原本以爲是一般的串燒店,沒有特別期望,沒有為食物拍照,但吃了幾碟後覺得食物很不錯。我們點了酒盜芝士、燒番薯、燒豆腐,等, 都很新鮮。之後到白子刺身時開始覺得很不錯。到了和牛橫隔肌來到才覺得要拍照介紹。其實我對串燒的要求只要是燒得夠火喉(不懂解釋,但食材要新鮮,燒到鎖住肉汁,外有點脆,醃得剛好),他們都做到了。我還吃了燒鶏冠 - 感覺像吃嘴唇 👄熱請和友善的員工告訴我們是日推介 (好像有生蠔、白子和其他)。啤酒也是買2送1。兩個人大概$400多,覺得很不錯。會再去。

燒白鱔
燒鶏冠
2022-12-10
燒白鱔
燒鶏冠
  • 牛橫隔肌,白子
2022-12-09 192 瀏覽
近排真係好鍾意食日本串燒,今日去咗間非常地道的串燒小店,店內裝修帶日本風🏮好似去左𨍭日本甘🇯🇵🇯🇵🇯🇵每日都有D special驚喜比人選擇野菜條 沙角和椰菜配味噌醬,作為前菜非常爽甜開胃,幾特別。雞蠔肉店員說是雞大髀內側的位置,非常嫩滑,也比較罕有作為串燒🤤🤤🤤鴕鳥肉串鴕鳥肉營養豐富,具有極高的營養價值,品質優於牛肉,香味濃郁🍖🍖🍖雞胸紫蘇葉 雞胸脂肪比較少,食用起來口感更好,配料紫蘇葉非常清香。厚揚燒到黃金色的,皮脆豆腐滑🍢🍢🍢都幾惹味。日本蠔刺身 (6 隻)即開即食,新鮮肥美。燒菠蘿我非常鍾意食,咬落多汁,上面有忙啲脆脆焦糖片,令到這個燒菠蘿升華到另一層次🍍🍍🍍雞全翼帶金黃脆口,充滿豐富雞肉汁,簡單而又出色,令人回味無窮。鵪鶉腿肉燒出來的美味太辣眼,讓人口水直流停不下來!雞柳柚子柚子雞肉香撲鼻而來,外酥內嫩的口感, 好吃到停不下來🤤🤤🤤田雞髀串我最愛吃田雞,肉鮮嫩超滑,居然可以系日系串燒找到👍👍👍雞肩肉雞肩是雞身上最嫩的一塊肉,只要醃製入味,已經相當美味。鍾意飲saka既同串燒一齊食,簡直係絕配。串燒種類繁多,樣樣都想食。食串燒睇落去份量好小,感覺無咁快飽,可惜樣樣都想食,肚子
每日都有D special驚喜比人選擇
野菜條
沙角和椰菜配味噌醬,作為前菜非常爽甜開胃,幾特別。
雞蠔肉
雞胸紫蘇葉
雞胸脂肪比較少,食用起來口感更好,配料紫蘇葉非常清香。
厚揚
燒到黃金色的,皮脆豆腐滑🍢🍢🍢都幾惹味。
日本蠔刺身 (6 隻)
即開即食,新鮮肥美。
燒菠蘿
雞全翼
帶金黃脆口,充滿豐富雞肉汁,簡單而又出色,令人回味無窮。
鵪鶉腿肉
燒出來的美味太辣眼,讓人口水直流停不下來!
雞柳柚子
柚子雞肉香撲鼻而來,外酥內嫩的口感, 好吃到停不下來🤤🤤🤤
田雞髀串
我最愛吃田雞,肉鮮嫩超滑,居然可以系日系串燒找到👍👍👍
雞肩肉
雞肩是雞身上最嫩的一塊肉,只要醃製入味,已經相當美味。
鍾意飲saka既同串燒一齊食,簡直係絕配。
串燒種類繁多,樣樣都想食。
食串燒睇落去份量好小,感覺無咁快飽,可惜樣樣都想食,肚子已經好快沒有多餘空間可以容納。一下子都吃不到太多,留返下次再食。
2022-11-28
2022-12-08 210 瀏覽
沒啥胃口吃正餐,下班後決定跟酒友到居酒屋嘆串燒於厚福街的樓上串燒店位置方便,充滿日本居酒屋氣氛小店面積太算大,環境舒服,很適合跟朋友聚聚,自在寫意坐吧台可邊吃邊看師傅燒烤,還能第一時間吃到新鮮出爐的串燒窗邊座位可觀賞尖沙咀夜景,而且抽風極好,不覺半點油煙感前菜野菜條新鮮爽脆,味噌醬充滿咸香,沾醬後入口特別清甜雞油渣炒枝豆十分惹味,好吃得一粒雞油渣都不剩,邪惡爆燈京姬柚子x梅酒以大量新鮮柚子釀出清新果酸爲基調的原酒,混和梅子, 調合出別具層次的怡人酸甜果香三得利黑白啤同時享受優雅、濃郁雙重風味日本相當流行的烏龍茶割燒酎爽口乾淨推獎法國鵪鶉腿肉肉質鮮嫩,味濃鮮甜,肉多骨細免治雞肉棒用料絕不手軟,大條多肉,內有雞軟骨脆粒,配蛋黃香濃之最名物雞全翼外皮燒得酥脆,內層雞肉嫩滑,香而不膩七里香雞尾全無臊味,烤至乾爽可口白金豚腩肉用上了精選五花腩的部位,油香四散鴕鳥肉串質地柔軟,有咀嚼感,肉色跟肉質都好像牛肉田雞髀串肥美滑溜,焦香味十足配啤酒一流另一名物西班牙豚肉肋條脂肪比例恰到好處,口感軟嫩有嚼勁長蔥保留了長蒽的水份,蒽香四散,喜愛吃蔥的朋友一定喜歡鳥鑫推薦厚揚金黃香脆,內裡的豆腐非常滑蘆筍清翠爽
沒啥胃口吃正餐,下班後決定跟酒友到居酒屋嘆串燒
於厚福街的樓上串燒店位置方便,充滿日本居酒屋氣氛
小店面積太算大,環境舒服,很適合跟朋友聚聚,自在寫意
坐吧台可邊吃邊看師傅燒烤,還能第一時間吃到新鮮出爐的串燒
窗邊座位可觀賞尖沙咀夜景,而且抽風極好,不覺半點油煙感
野菜條
前菜野菜條新鮮爽脆,味噌醬充滿咸香,沾醬後入口特別清甜
雞油渣炒枝豆
雞油渣炒枝豆十分惹味,好吃得一粒雞油渣都不剩,邪惡爆燈
京姬柚子x梅酒
三得利黑白啤
三得利黑白啤同時享受優雅、濃郁雙重風味
烏龍茶割燒酎
日本相當流行的烏龍茶割燒酎爽口乾淨
鵪鶉腿肉
推獎法國鵪鶉腿肉肉質鮮嫩,味濃鮮甜,肉多骨細
雞全翼
名物雞全翼外皮燒得酥脆,內層雞肉嫩滑,香而不膩
雞尾
七里香雞尾全無臊味,烤至乾爽可口
白金豚腩肉
白金豚腩肉用上了精選五花腩的部位,油香四散
鴕鳥肉串
鴕鳥肉串質地柔軟,有咀嚼感,肉色跟肉質都好像牛肉
田雞髀串
田雞髀串肥美滑溜,焦香味十足配啤酒一流
西班牙豚肉肋條
另一名物西班牙豚肉肋條脂肪比例恰到好處,口感軟嫩有嚼勁
長蔥
長蔥保留了長蒽的水份,蒽香四散,喜愛吃蔥的朋友一定喜歡
厚揚
鳥鑫推薦厚揚金黃香脆,內裡的豆腐非常滑
蘆筍
西班牙豚肉肋條
長蔥
蘆筍
2022-12-07 12 瀏覽
尖沙咀厚福街一向多隱世美食,呢日我就相約朋友去咗藍馬商業大廈21樓嘅鳥鑫,小店主打燒鳥,鳥燒選擇有逾廿款之多!店內地方唔算太大,走木系和風,感覺好chill!串燒店少不了有開放式廚房,可以欣賞到師傅嘅手勢,但呢晚我哋兩個則選擇坐枱,食住串燒,靜靜地聊天!先點兩杯飲品,我點咗杯柚子梅酒,酸酸甜甜,清新醒胃。燒雞翼($58@)雞翼燒得金黃香脆,內裡肉質嫩滑juicy!汁燒牛柳($48@)牛柳粒嫩滑多汁,不過醬汁比較濃味,略嫌遮蓋肉味。燒雞下腿($58@)雞肉好嫩滑,火候控制得宜雞軟骨($28@)口感爽脆,師傅簡單嘅調味,令到雞軟骨食落好香口,送酒一流!青椒仔($28@)除咗肉類,都要食蔬菜,點咗日本青椒仔,燒烤後散發出椒甜及香氣,令人食唔停口!洋蔥($28@)洋蔥沾上甜甜嘅醬汁,燒烤後變得軟腍又入味,好清甜!白鱔($58@)白鱔燒得脆皮,魚肉肉質結實彈牙!
先點兩杯飲品,我點咗杯柚子梅酒,酸酸甜甜,清新醒胃。
燒雞翼($58@)
雞翼燒得金黃香脆,內裡肉質嫩滑juicy!
汁燒牛柳($48@)
牛柳粒嫩滑多汁,不過醬汁比較濃味,略嫌遮蓋肉味。
燒雞下腿($58@)
雞肉好嫩滑,火候控制得宜
雞軟骨($28@)
口感爽脆,師傅簡單嘅調味,令到雞軟骨食落好香口,送酒一流!
青椒仔($28@)
洋蔥($28@)
洋蔥沾上甜甜嘅醬汁,燒烤後變得軟腍又入味,好清甜!
白鱔($58@)
白鱔燒得脆皮,魚肉肉質結實彈牙!
2022-12-07 21 瀏覽
尖沙咀食野真係有好多選擇,今次就試下呢間地點非常方便喺厚福街😊上到去店員安排了窗口位置俾我地,望住尖沙咀夜景再加杯high ball 🤭好chill 呀🥳食物方面,選擇都幾多❤️燒田雞,呢個唔係好多地方有😅❤️燒苦瓜🤭我好鍾意❤️日本𧐢好新鮮,味道鮮甜🤭每次見到都會叫❤️燒白鱔都好好味❤️燒菠蘿🤭一定要叫呀,面頭有層薄脆焦糖🤭配埋燒到琳琳地又酸酸甜甜嘅菠蘿😍正👍作為甜點🙌🏻Perfect 🥳同埋真心要讚一下,服務態度好好❤️❤️❤️
尖沙咀食野真係有好多選擇,今次就試下呢間

食物方面,選擇都幾多
❤️燒田雞,呢個唔係好多地方有😅
❤️燒苦瓜🤭我好鍾意
❤️日本𧐢好新鮮,味道鮮甜🤭每次見到都會叫
❤️燒白鱔都好好味

同埋真心要讚一下,服務態度好好❤️❤️❤️

• 燒菠蘿
  • 雞胸紫蘇葉
2022-12-05 15 瀏覽
今日一大清早起身就諗起想食串燒,所以經朋友介紹來到這一間專程食雞部位的串燒店,真的好專業真是很特別有好多內臟都能夠在這間餐廳享用到。今日試了不同部位都覺得非常之好味,而店內招呼非常好,座位也寬躺。店員坐下先給我們這個前菜,就是野菜條包括有自家製味噌沙角椰菜~~好好味⋯⋯非常清甜!另外見到店內有不同生果自製的大大樽,所以就問店員是否自家製。他介紹了正在合時讓酒的生果。所以一定要試下自家製的熱情果酒 - 這個相對酒味比較濃,但仍然能夠淺嘗到熱情果的新鮮味道。而柚子、檸檬酒 -這個比較生果味的甜度比較重,如果喜歡飲甜酒的這個就非常之適合。另外,店員也放了碟醬汁都是自家製的。這個是柚子、胡椒及檸檬而另外一點就是麵豉醬。汁燒茄子 - 茄子燒完後竟然能夠仍然非常之Juicy。而那個汁燒也帶出茄子的味道不是太龍味及能享受茄子的原味。煙燻華味鳥芝士條煙燻雞肉加cream cheese -這個非常特別、 其實是生的雞,用了煙燻的處理方法,所以味道非常鮮甜。燒雞肝這個雞肝燒後非常之吸引,因為完全不乾身!燒魷魚用魷魚肝製造返個醬,好特別!使魷魚更濃味。燒雞皮外皮非常趣口,肉質仍能鎖住雞肉鮮味!勁柚子、雞柳這

店員坐下先給我們這個前菜,就是野菜條包括有
自家製味噌沙角椰菜~~好好味⋯⋯非常清甜!

麵豉醬。

煙燻華味鳥芝士條

煙燻雞肉加cream cheese -

燒雞肝
這個雞肝燒後非常之吸引,因為完全不乾身!

燒魷魚

用魷魚肝製造返個醬,好特別!使魷魚更濃味。

燒雞皮
外皮非常趣口,肉質仍能鎖住雞肉鮮味!勁

柚子、雞柳

這個比較出眾的是用有柚子來調味的雞柳非常之清新。

雞下腿肉
原來雞下腿肉是可以這麼嫩滑及有咬口。

汁燒鴕鳥肉
第一次食到鴕鳥肉是這麼軟熟。再加上汁燒非常之配親。

燒雞中翼

必食,滋味無窮!

雞白紙,即係雞子

應該這個是非常之罕有的部位,能夠可以品嚐到這次這個味道是非常之特別大有質感。

炒雜菜
食咗咁多肉之後就有這個炒雜菜,就能夠中和整餐的味道。

原來係有千歲豚肉啱啱睇先知,如果唔想食太多雞的部位想試其他肉類就可以試試這個
2022-12-02 6 瀏覽
成日聽到人話鳥鑫串燒好好食今日喺尖沙咀收工即刻去試吓店員服務態度好好 係咁幫我斟水📍鳥鑫 (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓燒雞全翼原隻雞翼雞翼外皮燒到脆卜卜內層雞肉仲好嫩滑好juicy 和牛橫隔肌聽說呢個部位係最嫩!真係入口即溶!好正!日式燒湯圓 看似簡單 自己整過就知道勁難!表面焦脆 咬落煙煙韌韌 入面嘅黑芝麻仲有流心效果燒菠蘿$38食完串燒我一定會食菠蘿解油膩菠蘿表面有層焦糖薄脆 菠蘿好juicy一定會再食😋
成日聽到人話鳥鑫串燒好好食
今日喺尖沙咀收工即刻去試吓
店員服務態度好好 係咁幫我斟水

📍鳥鑫 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓

燒雞全翼
原隻雞翼雞翼外皮燒到脆卜卜內層雞肉仲好嫩滑好juicy

和牛橫隔肌
聽說呢個部位係最嫩!真係入口即溶!好正!

日式燒湯圓
看似簡單 自己整過就知道勁難!
表面焦脆 咬落煙煙韌韌 入面嘅黑芝麻仲有流心效果

燒菠蘿$38
食完串燒我一定會食菠蘿解油膩
菠蘿表面有層焦糖薄脆 菠蘿好juicy

一定會再食😋

2022-11-30 102 瀏覽
終於又到月尾啦,又可以食番餐好,慰勞下自己,今日去試下間日式串燒小店,有吧枱位置,可以一路食一路同師傅師傅傾計,又有餐枱可以4-12 人坐都得,下次可以約埋一班同事黎食🍢🍢🍢前菜 野菜條 沙葛配日本椰菜,沙葛非常有益,有美容之效,爽甜脆口。日本蠔刺身 (6 隻) 非常厚肉,鮮甜多汁yummy yummy雞胸紫蘇葉 紫蘇葉,清香撲鼻,十分喜歡那一種味道,香味滲透雞胸肉裏面,為整個菜式帶來一種清新的感覺!厚揚店員說這個豆腐是他們自家製的,金黃香脆,入邊的豆腐非常滑🤤🤤🤤🤤雞蠔肉雞蠔肉即是雞的大髀內側,最滑嫩,第一次🍗🍗🍗鴕鳥肉串味道有啲似牛肉味,鴕鳥非常瘦,比較健康,有咀嚼感。雞肩肉雞肩肉是雞的肩膀的部位的肉。剛好在胸肉跟雞翅肉的中間的部分。 皮的香味和肉的美味。田雞髀串肥美腿滑溜溜,焦香味十足配啤酒一流。鵪鶉腿肉慢燒至全熟,鎖住肉汁令保持鵪鶉腿肉嫩滑。雞柳柚子利用方柚子汁來入菜讓雞肉除了好吃也多了果香🍢雞全翼味道帶點甜香味,大人細路都鍾意食👍👍👍燒菠蘿廚師已經將菠蘿設成一粒粒,表面上有焦糖片,令到這個甜品非常有層次感,也能帶出菠蘿的濃口味道。
前菜 野菜條
沙葛配日本椰菜,沙葛非常有益,有美容之效,爽甜脆口。
日本蠔刺身 (6 隻)
非常厚肉,鮮甜多汁yummy yummy
雞胸紫蘇葉
雞蠔肉
雞蠔肉即是雞的大髀內側,最滑嫩,第一次🍗🍗🍗
鴕鳥肉串
味道有啲似牛肉味,鴕鳥非常瘦,比較健康,有咀嚼感。
雞肩肉
田雞髀串
肥美腿滑溜溜,焦香味十足配啤酒一流。
鵪鶉腿肉
慢燒至全熟,鎖住肉汁令保持鵪鶉腿肉嫩滑。
雞柳柚子
利用方柚子汁來入菜讓雞肉除了好吃也多了果香🍢
雞全翼
味道帶點甜香味,大人細路都鍾意食👍👍👍
燒菠蘿

2022-11-28
2022-11-25 19 瀏覽
第一次去尖沙咀這邊的燒鳥。位置很隱蔽,但是環境都很日式,我們選擇了吧檯位置,可以看著廚師👩‍🍳一邊燒,更有特色。.味道整體都算不錯,比較喜歡雞類的串燒,和柚子酒
味道整體都算不錯,比較喜歡雞類的串燒,和柚子酒
2022-11-23 102 瀏覽
收工去了尖沙咀一間上樓的日本餐廳,這是朋友介紹的,一於今日收工去食一食。環境清幽恬靜,衛生乾淨,食物高質新鮮,在我曾經食過的餐廳來說,屬於頂級質素的餐廳,會有意慾再去食,難怪朋友會介紹我去這餐廳。結帳$823。野菜條$30日本椰菜、沙角條新鮮爽口,沙角還好像食雪梨,清甜滿滿。沾上麵豉醬/ 檸檬柚子胡椒,甜中中帶咸,別有一番風味。雞油渣炸枝豆$58平時食日本枝豆通常都是用鹽水白灼,今次餐廳用雞皮渣炸枝豆,不但有雞油香,而且炸過的枝豆,嫩綠飽滿,食得滋味。燒雞肝$36沒帶腥味,外層加醬汁燒得惹味可口。燒菠蘿$38已經切到一粒粒,稍用叉一推一插,就放入口。蜜甜感菠蘿,食完一粒又一粒。燒銀鱈魚$58魚皮脆感十足,魚肉鮮嫩多汁,一咬開就見到油汁的光澤。燒茄子$28燒蘆筍$32燒白菌$28三款蔬菜類都很新鮮,麵豉醬汁的茄子,清翠爽口的蘆筍,以及汁燒的白菌,都燒得乾脆惹味。雖然乾身,但適當完美地保留箇中汁液,茄子和白菌再加有醬汁,風味立即昇華。燒雞下腿$58燒雞肩肉$38燒雞全翼$58最喜歡雞下腿外皮脆卜卜,仿如食薯片般鬆脆。肉質集嫩滑幼三者於一身,真心好食。雞全翼和雞肩肉都燒得香噴噴。燒牛舌$58

野菜條$30

雞油渣炸枝豆$58

燒雞肝$36
沒帶腥味,外層加醬汁燒得惹味可口。

燒菠蘿$38

燒銀鱈魚$58
魚皮脆感十足,魚肉鮮嫩多汁,一咬開就見到油汁的光澤。

燒茄子$28

燒雞全翼$58

燒牛舌$58
香蔥牛柳$48
和牛橫隔肌$188
三個部位肉質都新鮮嫩口,尤其和牛橫隔肌,香氣撲鼻,嫩中帶有肉感香。牛舌就比較有咬口,口感豐富。

忌廉梳打$28

2022-11-22
10 分鐘 (堂食)
一開始侍應已經已經唔友善嘅態度,去介紹佢哋嘅菜式,我哋五個人食咗$2759嘢,等佢哋一轉台燈,等到100分鐘,個侍應仲好串咁樣話,係呀要等100分鐘㗎,我哋一張大單,佢警告我哋要一次過嗌晒,如果唔係要等好耐,但就算我哋嗌晒,佢都係先服侍隔籬枱,然之後先上埋我哋啲嘢,我哋追咗三次單,佢話10分鐘之後有,我15分鐘之後問佢,佢話仲未得,要再等10分鐘,明白串燒要等,但我哋6.3入去,到八點,仲有四樣嘢美麗,最離譜嘅嘢係佢話燒菠蘿要20分鐘,即係話佢需要兩個鐘去燒一串菠蘿,態度差到離晒譜,食物一般串燒,冇乜特別, $600一個人算係合理,但係要食埋先前嗰啲黑口黑面簡直不知所謂,如果想食一般嘢,但係貼錢買難受,比啲侍應黑口黑面,咁你就千祈唔好去,極度差嘅一次體驗
,咁你就千祈唔好去,極度差嘅一次體驗
2022-11-19
100 分鐘 (堂食)
2022-11-22 15 瀏覽
一向都好鍾意食串燒既我,今次去左鳥鑫,仲食左好多唔同肉類既串燒,認真有驚喜!本身已經準備左醬汁俾客人食串燒時點,醬汁係柚子胡椒同果皮整既~野菜條有沙葛同日本椰菜,好爽脆,附有日本麵醬,咸咸甜甜好開胃~日本蠔刺身來自日本岩手縣既崟石蠔,好大隻好多肉之餘,仲有滿滿既海水味,非常新鮮👍🏻七味魚翅用魔鬼魚整既,相對平時既雞泡魚乾係無咁硬同扁身啲,加上無咁咸,個人幾鍾意👍🏻👍🏻雞全翼好juicy!免治雞肉棒雞肉棒上菜時已經覺得好吸睛,肉質細嫩但係唔鬆散👍🏻鵪鶉腿肉今次係我第一次食鵪鶉肉,肉質厚實,塊皮都燒到脆卜卜,但仍然保持到肉汁😋鵪鶉肉串配上紅蔥同牛油果醬,醬汁同紅蔥令到味道辣辣地同埋清新左,幾惹味,同感覺無咁heavy!田雞脾串第一次食田雞,平時見個樣唔敢食,但好奇心驅使試吓,發個原來都幾好味🙊田雞嘅味道唔會好似其他肉類咁重肉味,肉質一疏疏咁好分明,點左柚子胡椒嗰個醬就變得啱啱好👍🏻鴕鳥肉串又係第一次試既肉類,原來肉質係實而不韌,但肉既味道較重~香草安格斯牛柳串牛柳好嫩滑,上面仲有一大舊香草,搽勻整個牛柳每啖都好香~京蔥雞九條蔥超級juicy之餘仲要無渣,用左鋪頭自家製柚子醬黎燒,食落甜甜地
野菜條
有沙葛同日本椰菜,好爽脆,附有日本麵醬,咸咸甜甜好開胃~
日本蠔刺身
七味魚翅
好juicy!
免治雞肉棒
雞肉棒上菜時已經覺得好吸睛,肉質細嫩但係唔鬆散👍🏻
鵪鶉肉串
田雞脾串
鴕鳥肉串
又係第一次試既肉類,原來肉質係實而不韌,但肉既味道較重~
香草安格斯牛柳串
牛柳好嫩滑,上面仲有一大舊香草,搽勻整個牛柳每啖都好香~
京蔥雞
九條蔥超級juicy之餘仲要無渣,用左鋪頭自家製柚子醬黎燒,食落甜甜地,雞柳肉質都好滑,高質👍🏻
果味汽酒
叫左巨峰同乳酸口味~
京姬柚子酒
食串燒一定要嘆番杯酒👍🏻
日式鴛鴛燒湯丸
湯丸塊皮燒到好脆口,但入面又好煙韌,咬開仲出緊煙,一個芝麻味一個花生味,今次呢個燒湯丸口感好過癮又好味,作為甜品作結最適合不過😋
2022-11-22 15 瀏覽
尖沙咀厚福街一向都係餐廳戰場,唔單止地舖,樓上鋪都超多選擇,今晚就食一間叫鳥鑫嘅樓上串燒店食串燒點可以冇酒,餐廳做緊幾個推廣:分別係Sake買一送一。生啤買二送一及逢星期二第一杯飲品免費,就連有酒精嘅飲品都免費,正既然Sake買一送一,我就要求一次過嚟哂兩支,一齊飲先試得真個分別講返食物先:首先嚟個日本生蠔開一開胃,日本蠔嘅特點係蠔身飽滿群邊爽脆,呢隻完全合格然後叫幾個前菜送下酒:分別係雞油渣炒枝豆,燒日本銀杏同埋店員推介嘅煙燻華味鳥芝士卷,鹹鹹香香,送酒一流串燒陸續上枱:首先有田雞髀串,新鮮彈牙。鵪鶉腿肉,坊間比較少見,燒到皮脆有肉汁。同新潟縣毅烏賊,烏賊好大隻,啲肉又夠厚,觸鬚燒到有少少焦香,好好食跟住就有我最鍾意嘅牛舌同牛柳串。牛舌燒到七成熟,出邊焦香爽口,入邊仲呈現粉紅色,係燒牛脷嘅最佳狀態。牛柳串同樣生熟控制非常好,肉汁同樣豐富另外點咗兩樣大部份串燒店都有,都係考牌之作嘅燒雞中翼同燒白鱔:兩樣都係水準之上,食得好開心最後追加左個梅子燒飯團同埋日式燒湯圓作結

最後追加左個梅子燒飯團同埋日式燒湯圓作結
2022-11-22 19 瀏覽
Happy after work! 放工後同朋友到尖沙咀 鳥鑫食串燒😋🤓🤓食串燒前 先食前菜開胃/ 有沙葛同椰菜 配上麵豉醬食 好爽甜好fresh 前菜已經有驚喜🐡鯊魚乾配甜甜地嘅沙律醬再加少少嘅七味粉,好好味!🦪北海道仙鳳趾蠔蠔好肥美大大仔 食落去完全唔腥/ 餐廳好用心去做伴碟 將青瓜切到好靚令成碟蠔望落去更加吸引🍗法國鵪鶉腿肉啲皮食落去脆脆地 火侯控制得宜/ 肉汁仲喺到 唔會好乾柴🍖雞下腿配牛油果醬呢碟我好鍾意 牛油果加紅蔥配落去雞下腿令到個味道好惹味/ 紅蔥會有少少辣 雞腿肉又嫩滑 唔洗lur骨啖啖肉!!!!🐣京蔥雞本人極愛京蔥 因為京蔥可以索哂啲汁 同時好似食咗菜咁 唔會覺得好heavy/ 配埋上雞腿內側嘅滑嫩嫩同多汁 令到京蔥雞更加好味🐥免治雞肉棒又一個啱哂我呢啲唔鍾意lur骨嘅人/ 雞肉棒連埋新鮮蛋黃 見到個蛋黃已經心心眼 係好均勻嘅橙色好新鮮/ 雞肉棒點落去都唔會驚唔衛生🐸田雞下腿田雞嘅味偏清淡 配檸檬加柚子果皮醬好夾/ 田雞嘅味清淡得嚟帶啲清新 係一個唔錯嘅combination🐮香草安格斯大大pat香草醬擺喺肉上面 拎筷子搽勻佢/ 成個肉好多汁/ 不過自己覺得雞嘅串燒

🐡鯊魚乾
配甜甜地嘅沙律醬再加少少嘅七味粉,好好味!
🦪北海道仙鳳趾蠔
🍗法國鵪鶉腿肉
啲皮食落去脆脆地 火侯控制得宜/ 肉汁仲喺到 唔會好乾柴
🍖雞下腿配牛油果醬
🐣京蔥雞
🐥免治雞肉棒
🐸田雞下腿
🐮香草安格斯
大大pat香草醬擺喺肉上面 拎筷子搽勻佢/ 成個肉好多汁/ 不過自己覺得雞嘅串燒更加出色
🐣雞全翼
用咗鹽醃 喺燒嘅時候都冇過火 仍然保持到肉質嘅嫩滑/ 脆卜卜好香口令你想繼續食
🍖香蔥鴕鳥肉
一上碟以為係牛肉 點知原來係鴕鳥/ 口感好厚身嫩滑 配蔥花就可以吊返啲香味
🍡燒湯丸
甜品食咗燒湯丸 一串有兩粒 係芝麻味同花生味/ 湯丸燒完變得乾身 感覺冇咗湯圓嘅感覺 比較普通
🍻飲品
京姬柚子梅酒同巨峰味汽酒/ 店員好貼心 會問杯汽酒嘅酒精濃度 而我揀咗淡味 啱哂唔太飲得但又想飲下酒嘅人

總括嚟講 menu多選擇 雞; 海鮮; 牛; 豬; 菜; 主食; 野飲
侍應態度好 會主動講每碟串燒係嚟自邊到/有咩特別/提你要食邊啲/食完串燒竹籤擺邊等等
味道綜合好好味 地址係厚福街大眾化 希望呢間小店可以多啲人識啦

ig #fsbigtummy