2022-11-21 60 瀏覽
今晚和朋友去咗尖沙咀厚福街一間樓上餐廳「鳥鑫」食串燒,這間餐廳主打「燒鳥 (鳥 =雞)」,我們叫了:1️⃣ 野菜條 $30🥢 日本椰菜及沙葛,兩款都好新鮮,食落口又爽口清甜,一個不錯的開胃前菜2️⃣ 鏡山千秋龍脈300ML $348🍶 如果喜歡飲清酒可以叫大支清酒720ml,餐廳現時做緊「買一送一」,相當吸引;不過,我哋酒量一般,所以今晚只叫了一支細清酒3️⃣ 七味魚翅 $78🥢 七味漁翅(魔鬼魚),美味又可口,配酒一流4️⃣ 雞胸紫蘇葉 ($38 x 2) $76🥢 雞胸 整得相當出色,完全唔「鞋口」,吃起來嫩又滑口5️⃣ 煙燻華味鳥芝士 $68🥢 煙燻雞配上cream cheese,估唔到好好食,食到停唔到口,送酒必選6️⃣ 雞胸軟骨 ($38 x 2) $76🥢 雞胸軟骨 味道都不錯7️⃣ 雞全翼 ($58 x 2) $116🥢 食燒雞翼,一定是 原隻雞翼 才好味,師傅將雞翼燒至金黃色,一看已經覺得好吸引8️⃣ 苦瓜 ($38 x 2) $76🥢 燒苦瓜,味道回甘,而且好有口感9️⃣ 雞下腿 ($58 x 2) $116🥢 雞下腿肉,皮脆肉嫩,食落口嫩滑非常,肉汁又豐富,正🔟 雞頸肉 ($36 x 2) $72🥢
今晚和朋友去咗尖沙咀厚福街一間樓上餐廳「鳥鑫」食串燒,
這間餐廳主打「燒鳥 (鳥 =雞)」,我們叫了:

1️⃣ 野菜條 $30
2️⃣ 鏡山千秋龍脈300ML $348
鏡山千秋龍脈
3️⃣ 七味魚翅 $78
🥢 七味漁翅(魔鬼魚),美味又可口,配酒一流
4️⃣ 雞胸紫蘇葉 ($38 x 2) $76
🥢 雞胸 整得相當出色,完全唔「鞋口」,吃起來嫩又滑口
雞胸紫蘇葉  ($38 x 2)
5️⃣ 煙燻華味鳥芝士 $68
6️⃣ 雞胸軟骨 ($38 x 2) $76
🥢 雞胸軟骨 味道都不錯
雞胸軟骨 ($38 x 2)
7️⃣ 雞全翼 ($58 x 2) $116
雞全翼 ($58 x 2)
8️⃣ 苦瓜 ($38 x 2) $76
🥢 燒苦瓜,味道回甘,而且好有口感
苦瓜 ($38 x 2)
9️⃣ 雞下腿 ($58 x 2) $116
🥢 雞下腿肉,皮脆肉嫩,食落口嫩滑非常,肉汁又豐富,正
雞下腿 ($58 x 2)
🔟 雞頸肉 ($36 x 2) $72
🥢 雞頸肉 彈性足又有嚼勁,鮮嫩又Juicy,而且肥瘦交織融合,美味非常
雞頸肉 ($36 x 2)
1️⃣1️⃣ 雞腳根 ($48 x 2) $96
🥢 燒雞腳筋 是雞爪上的關節處,量少珍貴,外面軟滑又彈牙,內里有筋腱及軟骨,食落口非常爽脆
雞腳根 ($48 x 2)
1️⃣2️⃣ 豬腩脂串($32 x 2) $64
🥢 燒豬腩脂 非常邪惡嘅串燒,但真係十分好食,唔食都對不起自己,哈哈
豬腩脂串 ($32 x 2)
1️⃣3️⃣ 明太子茶潰飯 $78
🥢 食完多款串燒,當然要食個 茶潰飯 清一清,我揀咗 明太子茶潰飯
1️⃣4️⃣ 燒菠蘿 $38
🥢 焦糖燒菠蘿 差不多是食串燒嘅必食之選,餐廳加上焦糖,令菠蘿變得更美味
2022-11-20 12 瀏覽
尖沙咀食飯又去咗厚福街搵新嘢,揀咗呢間鳥鑫串燒,上到嚟睇到餐廳逢禮拜二頭一杯飲品竟然係免費(咁啱今日係星期二),清酒買一送一,生啤又有優惠,啱晒我呢啲酒鬼!前菜雞油渣炒枝豆,用雞油渣一齊炒過,所以雞味香濃,少少鹹味,味道幾惹味。煙燻華味鳥芝士卷,煙燻咗嘅雞肉加咗鹹香芝士,生雞肉入口似三文魚,口感細膩,幾大膽嘅嘗試!日本新潟斧石生蠔,口感爽脆,帶少少金屬味,餘韻不錯。叫咗些串燒,燒銀杏係我串燒嘅最愛,慢火烤到外皮煙韌,小小嘅苦澀味又帶點甜味。燒雞髀菇,吸收晒燒汁,少少雞肉口感,又有菇的爽脆。日本新潟毅烏賊,日本產口感特別爽脆,用埋肝做醬汁,味道特別香濃又惑味,size仲幾大。燒鵪鶉雞腿肉,見到每一台都必點,腿肉非常粉嫩,又多汁,口感出色。少見的燒田雞腿串,肉質纖細彈牙,口感非常細緻柔嫩,味道鮮甜。香草牛油配安格斯牛柳,牛柳肉味香濃又多汁,少少香草點綴,口感silky。厚切牛舌,肉心的位置,外皮焦香,咬開口感爽脆又有肉味,水準之上!燒白鱔,魚皮香脆,肉質彈牙,充滿油脂,最重要沒有泥味,鮮味十足。一定要叫燒雞翼,皮脆肉香,送酒一流,不經不覺已經飲緊第二支清酒。再來一些蔬菜,燒青椒仔,粟米及炒

日本新潟斧石生蠔,口感爽脆,帶少少金屬味,餘韻不錯。

再來一些蔬菜,燒青椒仔,粟米及炒雜菜,送酒不錯。
最後甜品燒湯丸,外表金黃,有花生及芝麻口味,加上黃豆粉,大滿足!
餐廳每樣食材都好有心思及店家特式,趁而家仲有咁多優惠,值得再光顧!
外賣自取
2022-11-18 176 瀏覽
今日來尖沙咀試下呢間雞串燒專門店,之後響日本就有食過,但香港就好少見有專門食燒鳥的舖頭,見到menu 好多不雞既不同部位可以食到,連雞冠都有得食。 店內環境好舒服,最啱同朋友仔來的一邊慢慢食,一邊慢慢傾下計,食下酒。🔸鏡山千秋龍脈300ML ($348) - 酒中有青蘋果香氣,中段有清爽嘅酸味同延至後段嘅旨味,洒體薄而輕身,係食燒串時的絕佳配搭。 🔸野菜條 ($30)  -  日本椰菜和沙角,兩款都非常鮮甜又爽口,點麵豉醬或柚子胡椒一齊食,咸咸地甜甜地都好好味。🔸七味魚翅 ($78) -  呢款魚翅是魔鬼魚的魚翅,入口外表有點脆身,細嚼下有著爽脆的口感,同魚干的煙韌口感有明顯的不同,感覺特別,送酒必備🔸雞胸紫蘇葉($38) - 用紫蘇葉包住雞胸來燒,雞胸唔會燒到好柴,好juicy,配上帶有香氣的紫蘇葉來食,味道唔錯🔸煙燻華味鳥芝士 ($68) - 超級好食,由雞刺身煙燻過,再卷起cream cheese,入口細味,味道有如食緊煙三文魚,真係不得了,有咸香味,送酒一流🔸雞胸軟骨 ($38) - 鹽烤的風味嘗來特別甜嫩,口感有嚼勁,又係送酒之選🔸雞全翼($58) - 原隻雞翼雞翼外皮燒得酥

鏡山千秋龍脈300ML

雞胸軟骨
🔸雞全翼($58) - 原隻雞翼雞翼外皮燒得酥脆,內層雞肉嫩滑,香而不膩!
雞全翼
🔸苦瓜 ($38) - 苦瓜片皮位置時有甘味,配上櫻花蝦一齊食好特別
苦瓜
🔸雞下腿 ($58) -  雞腿肉滑嫩有彈性,雞皮燒得好脆,我大愛
雞下腿
🔸雞頸肉 ($36) - 即脖子肉,雞頭往脖子延伸的部位,上下可切出兩條。 因雞隻經常轉動此部位,肉質具彈性、富嚼勁,醃製後燒烤美味與口感兼具。
雞頸肉
🔸雞腳根($48) - 我係第一次食串燒食雞腳筋,雞腳筋其實係雞爪上的關節處,外面的雞皮軟滑彈牙,裡面的筋腱加上軟骨,口感超爽脆,很好少有既部位,直得試下。
雞腳根
🔸豬腩脂串($32) - 即係燒豬腩既脂肪,燒完之後,好香口好淋身,鍾意食肥肉既我,覺得好好味,不過呢款一定要襯熱食,凍咗就會硬架啦。
豬腩脂串
🔸明太子茶潰飯 ($78) - 食完串燒,食返啲暖暖既茶潰飯,感覺好舒服,明太子份量很多,所以啖啖都茶潰飯都食到明太子既咸鮮。
明太子茶潰飯
🔸燒菠蘿 ($38) - 菠蘿表面有層焦糖薄脆,入口先食到焦糖薄片,再咬為爆汁菠蘿,菠蘿果甜配上焦糖,超正嘅甜品
燒菠蘿
最後附上菜單,大家可以研究下

鏡山千秋龍脈300ML
雞胸軟骨
雞全翼
苦瓜
雞下腿
雞腳根
2022-11-16 25 瀏覽
朋友介紹我呢間人氣串燒店,呢間串燒店口碑非常之好裝修日本風格木系為主, 今日星期一都坐滿八成人非常之熱鬧🙌前菜野菜條:30非常之爽口,新鮮又開胃牛舌:$116牛舌燒得好爽口吾會太乾口感好好鵪鶉肉串:$76鵪鶉肉配牛油果醬洋蔥粒好爽口,有健康味道好特別👍雞蠔肉:$116雞蠔肉肉質彈口加埋醬料冇得彈雞全翼:116日本雞翼肉質完全唔同一啖啲肉都好滑京蔥雞:$96雞嫩滑蔥好爽口新鮮茄子:$56茄子加上醬料同蔥好新鮮有另一番味道👍白鱔:$116呢度師傅燒白鱔非常之有水準皮脆肉滑燒菠蘿:$38焦糖搽上菠蘿再燒博博一塵焦糖加菠蘿一酸一甜好好配搭🌟明太子茶漬飯:$78明太子非常之濃烈,食落去每一啖都好暖胃好似去咗日本咁🫢油繩苦瓜炒蛋:$88苦瓜唔苦日本炒蛋非常滑黑白啤:68食燒串啤酒,係最好嘅配搭🍺
前菜野菜條:30
非常之爽口,新鮮又開胃

牛舌:$116
牛舌燒得好爽口吾會太乾口感好好

鵪鶉肉串:$76
鵪鶉肉配牛油果醬洋蔥粒好爽口,有健康味道好特別👍
雞蠔肉:$116

呢度師傅燒白鱔非常之有水準皮脆肉滑

燒菠蘿:$38
焦糖搽上菠蘿再燒博博一塵焦糖加菠蘿一酸一甜好好配搭🌟

明太子茶漬飯:$78
明太子非常之濃烈,食落去每一啖都好暖胃好似去咗日本咁🫢

油繩苦瓜炒蛋:$88
苦瓜唔苦日本炒蛋非常滑

黑白啤:68
食燒串啤酒,係最好嘅配搭🍺
2022-11-15 21 瀏覽
最近多咗好多朋友飛咗去日本,真係超羨慕!未返得鄉下住,唯有食日本菜一解鄉愁!去咗尖沙咀鳥鑫,居酒屋格局,地方雖然不大,但燈光柔和溫馨,吧檯位置可以欣賞到師傅嘅手勢,我哋則選擇坐座位,一邊食串燒,一邊飲下酒,傾下計,relax下!先送上前菜,比較特別係有沙葛條,爽脆清甜,配鹹鹹哋嘅味噌醬都幾夾!煙燻華味鳥芝士卷($68)餐廳招牌菜,點咗一份試下。華味鳥刺身煙燻後卷起軟滑嘅cream cheese,入口除咗食到淡淡煙燻香,仲有cream cheese嘅芝士鹹香,賣相雖然比較的骰,不過味道確係唔錯。燒雞腎($32@)雞腎爽脆唔韌。雞胸紫蘇葉($38@)雞胸毫不鞋口,紫蘇葉包住,食落多咗一層香味。雞肩肉($38@)雞皮燒得焦脆,連住嘅肉則好嫩滑。天下第一刀($268@)名字好有氣勢,原來第一刀係指豬嘅頸椎、豬頭對下嘅一小部分,又名為極上豚梅肉,一頭豬只有一塊, 非常珍貴!難得呢晚見到,點咗一客試下!天下第一刀表面燒香,口感爽口彈牙又帶點煙韌,肉味濃郁,果然係極品!燒菠蘿($38@)菠蘿表面有層焦糖薄片,先食到焦糖薄脆,再咬到多汁菠蘿,外脆內juicy,正好一解串燒嘅膩,作為甜品一流!

煙燻華味鳥芝士卷($68)

燒雞腎($32@)
雞腎爽脆唔韌。

雞胸紫蘇葉($38@)

雞胸毫不鞋口,紫蘇葉包住,食落多咗一層香味。

雞肩肉($38@)
雞皮燒得焦脆,連住嘅肉則好嫩滑。

天下第一刀($268@)

燒菠蘿($38@)
2022-11-12 75 瀏覽
呢間主打食多款唔同部位嘅雞肉串燒🍢嘅居酒屋款式都幾多元化嫁😍好啱同朋友一邊飲吓酒食串燒🥰🥰先嚟個前菜🥗野菜條有日本椰菜同沙葛條,配搭咸咸香香麵醬一齊食,爽脆得嚟帶點清甜味✨煙燻華味鳥芝士華味鳥🐔充滿煙燻嘅香味,咬落口感煙煙韌韌,包住芝士粒一齊食味道更香更濃,非常特岀🥰✨日本鮮鳳趾蠔蠔身肥大飽滿,Creamy得嚟帶海水味😍👍🏻👍🏻👍🏻✨鵪鶉肉串肉質特別幼嫩Juicy,配搭自家製牛油果墨西哥醬汁,辣辣地夠惹味🥰👍🏻👍🏻✨雞蠔肉肉上配搭佐粒粒檸檬爆珠,咬落爆開口感好得意,而且味道仲好清新✨雞胸紫蘇葉雖然雞胸相比其他雞肉串嘅肉質無咁Juicy ,但卷住紫蘇葉燒岀嚟嘅味道好清香好特別👍🏻👍🏻✨雞胸軟骨小小黑椒椒鹽調味,脆脆地油香十足🤭🤭✨雞全翼燒雞翼~我鍾意食🤣🤣🤣點少得雞全翼😝外皮燒到微微焦脆夠晒香口👍🏻✨燒洋蔥🤭切片嘅洋蔥真係成塊波板糖咁甜甜地,鍾意食洋蔥嘅一定要試吓✨日式燒湯圓表面焦脆,咬落煙煙韌韌,入面嘅黑芝麻仲有流心效果添🤭🤭 加埋綠豆粉甜而不膩,完滿🥰
呢間主打食多款唔同部位嘅雞肉串燒🍢嘅居酒屋
款式都幾多元化嫁😍好啱同朋友一邊飲吓酒食串燒🥰🥰

先嚟個前菜🥗野菜條

✨煙燻華味鳥芝士

✨日本鮮鳳趾蠔

蠔身肥大飽滿,Creamy得嚟帶
海水味😍👍🏻👍🏻👍🏻

✨鵪鶉肉串

✨雞蠔肉

肉上配搭佐粒粒檸檬爆珠,咬落爆開
口感好得意,而且味道仲好清新

✨雞胸紫蘇葉

✨雞胸軟骨

小小黑椒椒鹽調味,脆脆地
油香十足🤭🤭

✨雞全翼

燒雞翼~我鍾意食🤣🤣🤣
點少得雞全翼😝
外皮燒到微微焦脆夠晒香口👍🏻

✨燒洋蔥

🤭切片嘅洋蔥真係成塊波板糖咁
甜甜地,鍾意食洋蔥嘅一定要試吓

✨日式燒湯圓

2022-11-11 16 瀏覽
終於搵到一間係尖沙咀嘅串燒店我係覺得冇伏基本上大部份嘢都唔錯我哋都叫咗好多嘢顧名思義,佢哋主要係食雞不過都有其他嘢款式都好齊全我哋叫咗- 免治雞肉棒🫶🏻🫶🏻- 雞腿肉🫶🏻- 雞翼🫶🏻- 雞尾🫶🏻🫶🏻- 提燈- 雞橫膈肌🫶🏻- 雞皮🫶🏻- 雞肝🫶🏻🫶🏻- 雞心- 日本牡蠣🫶🏻🫶🏻- 香草安格斯🫶🏻-銀鱈魚🫶🏻-燒鱔- 大蔥雞肉串🫶🏻🫶🏻各款蔬菜太多不能盡錄大部份都幾好食我自己就最鍾意食雞尾同埋免治雞肉棒佢哋推薦嘅雞橫膈肌都幾好食仲有我好期待食嘅提燈即係雞卵巢同埋未孵化嘅卵串住一條輸卵管我啲friend話唔敢食,我就覺得好正😆稀有部位唔係度度有得食但係我嗰串嗰粒蛋黃好細粒,同埋好實唔係人哋果d 大大粒咁樣爆汁食所以少少失望另外日本牡蠣都超級鮮甜加啲ponzu sauce , 好正!其他嘢大致上都正常發揮比較差就係苦瓜真係好苦同埋好硬好生另一個比較差嘅就係西班牙紅蝦,special menu, $198 一隻唔係咁抵食我冇食,但我個friend話啲肉好霉但係店員又好好我個friend同佢講完之後佢真係refund 咗冇收錢😅其實我個friend都只係反映下意見,冇諗過佢哋會咁樣所以佢哋服務真
終於搵到一間係
尖沙咀嘅串燒店我係覺得冇伏
基本上大部份嘢都唔錯
我哋都叫咗好多嘢
顧名思義,佢哋主要係食雞
不過都有其他嘢

佢哋推薦嘅雞橫膈肌都幾好食
仲有我好期待食嘅提燈
即係雞卵巢同埋未孵化嘅卵
串住一條輸卵管
我啲friend話唔敢食,
我就覺得好正😆
稀有部位唔係度度有得食
但係我嗰串嗰粒蛋黃好細粒,
同埋好實
唔係人哋果d 大大粒咁樣爆汁食
所以少少失望
另外日本牡蠣都超級鮮甜
加啲ponzu sauce , 好正!

其他嘢大致上都正常發揮
比較差就係苦瓜
真係好苦同埋好硬好生
唔係咁抵食
我冇食,但我個friend話啲肉好霉
但係店員又好好
我個friend同佢講完之後佢真係refund 咗冇收錢😅
其實我個friend都只係反映下意見,冇諗過佢哋會咁樣
所以佢哋服務真係好好.

最後我哋甜品都食埋
番薯雪糕糯米糍同埋芝麻湯圓
番薯味雪糕係好食嘅不過糯米糍嗰塊皮就唔夠煙韌
好粉
所以兩個甜品麻麻哋

Overall, 大致上係中上,雖然有幾款嘢麻麻哋
但喺呢個區域來講算係唔錯嘅一間yakitori
值得一試
2022-11-11 8 瀏覽
尖沙咀厚德街,搵食好容易,藍馬商業大廈好搵多,望望見到了鳥鑫,信都係以雞為主題多啲嘅餐廳,二話不說,上去坐低,日本料理串串燒 ,坐低叫杯野飲,跟住叫啲串燒,慢慢傾慢慢講,清磨一晚,好易過。黑白啤一杯, 黑啤白啤好常飲,黑白啤酒兩溝好小有,又試下喇,味道清於黑啤濃於白啤,剛好兩者之間,啱口味。朋友要杯巨峰乳酸果汁味嘅汽水,巨峰提子味香濃,乳酸口感香濃,仲有跟住野菜條,一如日本土產細細條,好似雪山下生長的一樣,雞油 炸炒枝豆,雞油味香,枝豆軟硬適中,口感亦可,沖繩苦瓜炒蛋,這味完全合口味,苦瓜有口感,爽朗,蛋花剛好入口,雞胸紫蘇葉 ,用紫蘇菜包住燒,肉汁入菜,好燒肉不乾,汁入紫蘇菜,香味不散,鵪鶉肉串,加入黑棘香氣四播,未到已聞香氣。鵪鶉腿肉肥美可口,不乾啖啖肉,加些醬汁,香濃可口。雞下腿大啖大啖,一口一口,燒汁香濃帶出口 味,白金豚腩肉 一層肥一層瘦入口油脂滿口,喜愛膩口朋友唔好錯過。茄子燒,蒜泥香濃味滿香,一過燒火蒜氣就過,香甜入口,加上茄子留味入口,更是好想法。菠蘿甜品,一燒水加濃,再燒起香味,三燒加蜜餞,香甜焦,菠蘿色澤情意濃,燈下光影穿透身,色香味視清餐桌。三兩個鐘頭,好快過,好

鵪鶉肉串,加入黑棘香氣四播,未到已聞香氣。

鵪鶉腿肉肥美可口,不乾啖啖肉,加些醬汁,香濃可口。

雞下腿大啖大啖,一口一口,燒汁香濃帶出口 味,

三兩個鐘頭,好快過,好食慢慢傾,世界大事 講唔完。
2022-11-09 9 瀏覽
今次去了間好特色嘅食燒鳥串燒專門店,店舖位於厚福街中間位置嘅藍馬商業大廈,識搵食這裡絕不難搵,入去後裝修好有日式傳統居酒屋風格,這裡主打就係食燒雞嘅不同部位,加上這裡有不同款式嘅清酒選擇,加埋店員殷勤有禮地推介介紹不同部位,就係咁按店員推介點了一些特色串燒!先來一串雞全翼,店員解釋其他店舖平時都係會燒雞中翼為主,但這裡師傅為保持原汁原味嘅感覺,所以選擇了原隻雞翼燒外,還以原型不撐開雞翼來燒,以最原本味道供食客品嘗,雞翼入口時外皮十分香脆可口,雞肉夠晒嫩滑多汁!鴕鳥肉串, 鴕鳥肉有低脂肪、低熱量、低膽固醇,高蛋白、高鈣、高鋅、高鐵嘅特質,,若和牛肉相比,1公克的鴕鳥肉含脂肪0.25%是牛肉含脂7.5 %的三分之一,多吃都唔得會覺得肥膩,而且入口時口感極似牛肉口感,因宗信仰因素不能吃牛肉的朋友,又多一個選擇「以鴕代牛」。日本九條蔥汁雞柳,燒得香口嫩滑軟熟嘅雞柳,加些用上日本九條蔥精製而成嘅蔥汁一齊燒,雞肉有啖啖蔥香十分惹味!豚肉鵪鶉蛋,用肥美嘅豚肉包住鵪鶉蛋燒,豚肉嘅油脂被鵪鶉蛋吸收,入口外面豚肉香口之餘鵪鶉蛋入口彈牙有口感!平原雞提燈,呢個之前在其他地方食過,所以知道提燈是雞的卵巢和未孵
平原雞提燈,呢個之前在其他地方食過,所以知道提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,穿在一個籤子上,由於黃色澤的未成殼蛋黃連卵巢時就像燈籠一樣,也是它命名原由。烤好的燈籠要食用時可以先吃蛋黃或把蛋黃與卵巢一同吃下去,由於蛋黃是半生熟,所以咬下時會「啵」一聲爆漿,記得嘴巴這時要閉緊,不然就會蛋黃可能從口中噴出。
配杯冰凍嘅三得利生黑啤,帶點濃郁的咖啡焦香味與甘醇的口感,搭配上清爽的碳酸感與超綿密泡沫,配上今晚嘅串燒絕對就係一個最佳選擇!
最後加多個雞油炒雜菜,爽口嘅雜菜加上用雞油炒味道份外香濃入味,整晚都吃肉,食返個菜調節一下。
見到鄰座個燒飯團好正,認不住追加埋燒明太子飯團🍙,飯團外面燒得十分香脆,咬開見到內裡放滿了香濃嘅明太子,食完十分滿足!
這裡絕對適合喜歡食串燒嘅朋友到來,而喜歡特色燒鳥更加推介!
2022-11-06 19 瀏覽
各地都開始放寬入境限制公司好多同事都已經或者準備去旅行 日本當然係首選 我就好忙好多嘢做唯有放工去食多幾餐日本嘢補數😆😆😆我覺得有一間比起喺日本食到嘅仲要高質而且環境和氣氛都好好 彷如置身日本 今晚同老婆一齊去食餐好的😍😍餐廳鳥鑫係厚福街交通方便 食完仲可以行一陣街先返屋企前菜係椰菜條 好fresh清新一下口腔先 準備食好嘢這間是燒鳥專門店燒雞全翼當然係非常高水準 皮脆內嫩 一定要試下雞下腿 京蔥雞 可能因為係用日本國產雞肉質特別鮮嫩多汁 當然師傅的手藝也十分重要 火喉控制得啱啱好專門店的確係唔同啲 絕非其他一般餐廳可以比擬雞蠔肉 非常珍貴的部位一隻雞只有兩塊 吃起來軟嫩多汁 用來燒烤非常適合他之所以矜貴是因為 需要純熟刀工分切 一不小心就會切爛只有很少數的日式料理店有得食雞肝 經過燒烤 味道香濃這裏處理得很好鵪鶉肉串 鵪鶉本身的肉質已經非常嫩滑 非常適合燒烤用 加上出色的調味 這個是非常推薦的羊架 這裏用上簡單的醃料和一個簡單的燒烤方法 做出了幼嫩味道香濃的燒羊架 不得不再一次稱讚這裏的廚師 非常用心的烹調平原雞提燈 這也是一個比較罕有的食材 金黃色的其實是未成熟的卵 在串燒料理店稱
各地都開始放寬入境限制

他之所以矜貴是因為 需要純熟刀工分切 一不小心就會切爛
只有很少數的日式料理店有得食

雞肝 經過燒烤 味道香濃

這裏處理得很好

平原雞提燈 這也是一個比較罕有的食材 金黃色的其實是未成熟的卵 在串燒料理店稱為提燈

口感就像比較彈一點的蛋黃一樣 如果餐廳有得食的確值得一試

白鱔 肉厚非常肥美 用來做日本串燒當然非常適合

最後食埋燒菠蘿做甜品

面頭的糖燒得脆脆 菠蘿都係用新鮮菠蘿 非常有誠意

2022-11-04 132 瀏覽
香港的日式串燒店越開越多,食材均來自日本,價格雖不是最實惠,但質素有保證。吃過「鳥森」滋味無窮,最近尖沙咀「鳥鑫」開業,即約朋友吃一趟。前菜與姐妹店一樣的前菜,以新鮮脆爽椰菜、多汁清甜沙葛配上味噌醬,清爽開胃。京姬 柚子 梅酒梅酒味道濃郁芬芳,質感柔順香滑,配上微酸香柚子酒,味道更為醇厚,果味更出卻更易入口。北海道仙鳳趾蠔北海道釧路市仙鳳趾的 海域富濃厚礦物質,生長在此海域的生蠔充分吸收營養,肉身飽滿肥厚、質感滑溜、奶油甜味強,蠔味濃郁。煙薰 華味鳥 雞胸華味鳥 是由以兩種雞隻交配生產而成,母雞Plymouth Rock是地雞品種,採用自然成長方法,絕不使用成長賀爾蒙劑。師傅以煙薰生雞胸料理,雞胸咬下柔軟細膩彈口,質感似芝士及雞肉混合,帶淡淡煙薰香。下腿肉 雞翼師傅以岩鹽、海鹽調味,腿肉外層燒至焦脆香口,肉汁豐富、里肉嫩滑彈牙。柚子雞柳(果皮)雞心丸粒粒脆爽彈牙香口,吃一口喝口啤,絕佳配搭。豆腐師傅以雞汁配搭燒製,最後灑上厚厚木魚、蔥,內脆內軟嫩香滑,雞汁香濃不膩。雞橫隔肌口感似雞軟骨及雞肉,爽脆中夾帶香滑。燒冬菇亦是雞汁調味的一款燒物,簡單但鮮美。整體來說,感覺與日式居酒屋相近,食材

前菜

京姬 柚子 梅酒

北海道仙鳳趾蠔

煙薰 華味鳥 雞胸

下腿肉 雞翼

柚子雞柳(果皮)

雞心丸

粒粒脆爽彈牙香口,吃一口喝口啤,絕佳配搭。

豆腐

雞橫隔肌

口感似雞軟骨及雞肉,爽脆中夾帶香滑。

燒冬菇
亦是雞汁調味的一款燒物,簡單但鮮美。

整體來說,感覺與日式居酒屋相近,食材新鮮,多於簡單料班方式燒製,呈現較原始的鮮味。
  • 雞心元
  • 北海道仙鳳趾蠔
  • 煙薰 華味鳥 雞胸
2022-11-04 15 瀏覽
下班了在尖沙咀附近閒逛,突然想吃串燒,於是就跟朋友一起來到了這家新開業的日式燒鳥店體驗。因菜品較多,花多眼亂,個人推薦一些最喜愛及偏好的選擇。雞胸紫蘇葉雞胸肉以紫蘇葉包裹再簡單烤制,不需要過多的調味品,雞胸嫩加上紫蘇葉的獨特香味,整體感覺清爽,對健身人士也十分友好。雞橫隔肌第一次吃雞肉刺身,開始還是有點抵觸,吃過即大感驚訝。雞肉的口感很Creamy,口感和奶油的感覺差不多,而且經過特殊醃制處理,完全沒有腥味。建議沒嘗試過的小夥伴可以試一下,會顛覆你對生雞肉的認知。白金豚卷豬肉卷上芫茜烤制,因為本人喜歡吃豬肉但是又怕膩,這道串燒用芫茜的香味抵消了豬肉的油膩,這是我本次最喜歡的菜品。雞腿肉表皮烤的很酥脆,但是火候掌握的很好,沒有因為烤制而流失腿肉水分。雞腎這個部位是內臟裡面我最喜歡的部位,這家店火候掌握的剛剛好,保持了雞腎的嫩度,脆脆的,很好吃。燒菠蘿吃了那麼多肉,最後來上一個水果做的甜品,菠蘿外皮脆脆的,經過烤制,增加的內部的柔軟度,酸酸甜甜,十分解膩。最後,本家餐廳的酒以及用餐環境也都非常好看,和同事或者女朋友下班來這裡喝喝酒,吃吃燒烤還是很愜意的。

雞橫隔肌
建議沒嘗試過的小夥伴可以試一下,會顛覆你對生雞肉的認知。

白金豚卷

雞腿肉

雞腎

2022-11-03 14 瀏覽
有次嚟開厚福街食午飯,發現這兒有間鳥鑫日本居酒屋,便約老公去試下,日本居酒屋我喜歡㗎!這兒高層有玻璃窗坐位,環境舒服,侍應生有禮貌又友善。前菜~野菜條日本椰菜和沙葛條,配料是自家製鹹香醫料點沙葛條爽口又好夾啊!好鮮甜啊!雞油渣炒之豆 ~外貌好吸引,入口熱辣辣鹹香味,雞油超香。推介👍黑白啤及巨峰果味汽水~飲品黑白配夠凍,好親。雞下腿~燒得好香脆,啖啖肉又嫩滑。白金豚腩肉~話明鳥鑫當然主力是鳥類,白金豚腩肉選用日本豬腩肉,油脂豐富甘香肉味,爽口肥美,都是好正。雞胸紫蘇葉~將紫蘇葉卷雞肉,好香口又啖啖肉,咬時口腔散發紫蘇葉味。茄子~圓碌碌茄子配上自家製醬料,食完滿滿肉香味,再食返啲菜真係好。雞尾(七里香)~真係失禮了,呢個都係第一次食,因為覺得雞pat pat會有陣騷味,但呢個炸到好香口一啲都冇騷未呀!送酒一流。鵪鶉腿肉~外貌好似小雞髀,肥嘟嘟脹卜卜 ,入口啖啖肉,好嫩滑,我都係第一次食鵪鶉髀腿肉。推介👍沖繩苦瓜炒蛋~沖繩苦瓜一啲都唔苦呀,而且好爽口,再配滑捋捋蛋炒埋一齊,超好味,如果有碗飯都唔錯呀!不過都係送酒好啲。推介👍鵪鶉肉串~入口有啲辣,原來係用生的紫洋蔥粒,所以有啲辣,配鵪鶉肉好夾

前菜~野菜條

雞油渣炒之豆 ~

外貌好吸引,入口熱辣辣鹹香味,雞油超香。推介👍

黑白啤及巨峰果味汽水~

飲品黑白配夠凍,好親。

雞下腿~

燒得好香脆,啖啖肉又嫩滑。

白金豚腩肉~

雞胸紫蘇葉~

將紫蘇葉卷雞肉,好香口又啖啖肉,咬時口腔散發紫蘇葉味。

茄子~

雞尾(七里香)~

鵪鶉腿肉~

沖繩苦瓜炒蛋~

鵪鶉肉串~

入口有啲辣,原來係用生的紫洋蔥粒,所以有啲辣,配鵪鶉肉好夾啊!辣辣地好開胃。

雞冠~

其實雞冠本人又是第一次食的,肉質是爽口的,咬咬下有點韌,可能啲牙齒唔係咁好,要用啲時間咬。

甜品燒菠蘿~

脆口香甜又多汁,甜甜燒菠蘿必食。👍

食食下坐坐下又兩粒鐘,真是好享受居酒屋食串燒超滿足。😄😄

2022-10-26
  • 雞油渣炒枝豆
  • 燒菠蘿
  • 鵪鶉腿肉
  • 沖繩苦瓜炒蛋
2022-11-02 41 瀏覽
今晚Halloween係閑日,所以冇得夜晚狂呼🥹唯有食個早飯好好慶祝一下♥️之前有食過其他集團嘅餐廳都係比較出色🤩所以今次試吓鳥鑫日式串燒,而佢特別的地方係主要食日本雞唔同部位嘅串燒👍好多特別嘅部位都食到🥶前菜:野菜條包括係日本椰菜同山腳根配味噌醬,日本椰菜好鮮甜,山腳根好爽口又多汁,配上味噌醬好夾,醬油好惹味地辣辣地甜甜地🫰🏼飲品方面生啤有三種選擇:包括有白啤,黑啤同黑白啤♥️而我當然揀左黑白啤可以飲到兩種味道之餘而且冇咁涼🤣鵪鶉肉串營養價值高配上牛油果醬同洋蔥汁味道好夾😆雞蠔肉肉質特別有彈性非常惹味燒白鱔 肉身非常口,好有口感魚皮燒到脆而且一咬落去肉汁gi 到手臂非常juice! 係暫時食過最好味的燒白鱔♥️♥️♥️♥️♥️燒牛舌牛舌係厚切並冇蘇味咬落肉汁出哂黎🫰🏼沖繩苦瓜炒蛋,沖繩苦瓜比較硬身有咬口,炒蛋亦有好香濃嘅蛋味份外不同♥️♥️未食過好食嘅涼瓜炒蛋,呢個係必試item!♥️♥️燒雞翼之前都有食過日本燒雞翼,雞皮比較薄,燒起上黎好考功夫而且皮得好脆,同普通雞翼係完全唔同,值得一試👍👍甜品方面嗌咗焦糖燒菠蘿,焦糖薄薄地喺面咬落好脆口,菠蘿多汁好味♥️♥️
鵪鶉肉串營養價值高配上牛油果醬同洋蔥汁味道好夾😆
雞蠔肉肉質特別有彈性非常惹味

燒牛舌牛舌係厚切並冇蘇味咬落肉汁出哂黎🫰🏼

白鱔
2022-10-31
白鱔
  • 白鱔,雞翼,燒菠蘿
2022-10-30 41 瀏覽
放工就要飲下酒食下串燒放鬆下,呢間鳥鑫都係朋友推薦,食完果然冇介紹錯,值得encore燒蒜頭其實好易入口,燒完口感好軟身,每次見到餐單有我都會叫返串過下口癮燒七味魚翅又幾正wo,好似食魷魚幹咁,但食落好鮮甜小食當然要配酒啦,叫咗杯柚子檸檬,超級清新解膩,飲落酒精味好啖而已,就算唔飲得都可以試下,好易入口雞肩肉好嫩,口感介乎於雞髀肉同埋雞翼肉,重點係佢燒得啱啱好,唔會老身燒白鱔超級推薦,塊皮燒到卜卜脆,而鱔肉又爽,咬落爆汁咁,唯一係要小心細骨雞翼皮脆肉嫩,好好手勢雞喉超級正,因為我本身超級中意食d脆身、煙韌嘅野,佢一種食物就有齊呢2重元素,醬汁調味又恰到好處,對我黎講係全晚最正嘅一道菜。燒雞胸軟骨同平時嘅雞軟骨好唔同,因為部位不一樣,佢唔係一粒粒,而係一塊塊,連買雞胸肉食,個人覺得中規中矩啦,始終雞胸肉呢個位本身就比較乾身燒茄子就食得多,咁燒法都係第一次,都係咁嫩身多汁,沾上百搭嘅麵豉醬,味道啱啱好燒雞冠幾有趣,我自己食雞嗰陣次次都會搣黎食,今次全碟都係,幾搞笑。調味好簡單,應該就係鹽巴味,佢口感好特別,唔知係巧合定係點,佢啱啱好係有兩舊好脆,有兩舊好軟身秋刀魚都處理得唔錯,雖然餐廳主打

燒七味魚翅又幾正wo,好似食魷魚幹咁,但食落好鮮甜

雞翼皮脆肉嫩,好好手勢

秋刀魚都處理得唔錯,雖然餐廳主打燒鳥,但其他燒物都值得一試

呢款唔講真係以為係牛肉,無論望落定係口感都幾似,但原黎係鴕鳥肉黎,原本以為鴕鳥肉會好鞋/韌,點知都係非常嫩身。咁啱我朋友戒牛,呢道菜正正可以一過佢口癮

最後燒菠蘿唔少得,燒完嘅菠蘿係爆甜,外面嘅糖除咗增加甜味,仲巧妙地鎖住菠蘿汁,所以一咬落去係爆汁,係我非常中意嘅餐後甜品

總結:冇介紹錯,上菜迅速,而且燒得恰到好處,全晚好多菜式都令我印象深刻,值得encore👍