2017-08-31 461 瀏覽
冇食海鮮 因海鮮種類不多所以不作評論 但安格斯牛實在太差 與價格不相乎 牛肉雪花分佈雖然好似好靚 但口感似食香口膠 另外 價格絕對不便宜 價格同食材完全不成正比 花膠雞湯底還可以 帶些鮮甜 絕對吾會再去第二次 同放題火鍋相比之下 食材質量差吾多 本人五點半夜晚去到 沒有預訂 所以不用等位置 餐廳有好多遊客光顧 餐廳環境懷舊 可以講係朝聖地方 但吾係追求食物質素嘅地方 環境乾淨 服務還可以 但係聽到侍應埋怨客人比嘅小費太小 已經加一服務費 餐廳食物仲要咁貴 仲想點
2017-08-29
15 分鐘 (堂食)
2017-08-29 12933 瀏覽
家姐話之前黎食完,被呢個花膠湯深深吸引左,所以牛一都要黎試但原來兩個人係無得BOOK枱,一定要四個人以上先BOOK得,結果叫埋細佬妹黎;濃厚原隻雞煲花膠湯 (細 $238)雞湯色澤非常黃,相信已經煲左一段時間,雞油雞汁已經滲到湯中;非常濃郁,放涼左一陣會有一層薄油膜凝結係湯面,可想而知油香好充足雞應該事先有用胡椒粉醃過,而且已經煲到淋身;雖然係過熟既淋,但唔會有雞腥味,正常煲湯後既雞渣花膠厚身夠大隻!! 不過無”將”口既感覺,可能D膠原已經煲哂落個湯度. 但好彩都仲有少少少既花膠味手切安格斯牛肉 ($158)店員放得靚靚仔先上枱;色澤紅潤,只有少許肥膏。但肉質偏韌且欠缺牛味 (我已經係煮到仲見到紅既時候食)手切頂級牛肋骨肉 ($188)呢個賣相十分吸引,油花分佈平均!! 果然,食落淋身又有牛味,一致好評芝士流心牛丸 (半打 $38)呢個比普通芝心丸更好食。熱食係爆漿牛丸!! 牛丸好彈,牛味比上面兩款牛肉更重。新鮮鵝腸 ($88)我記得之前食既鵝腸無咁肥,但呢度既鵝腸肥得制,要自己清一清D肥膏先入得口,如果唔係應該好快滯左鵝腸爽脆無異味,不過我食到有幾條係苦...豬骨濃湯貢丸 (半打 $
家姐話之前黎食完,被呢個花膠湯深深吸引左
,所以牛一都要黎試

濃厚原隻雞煲花膠湯 (細 $238)
濃厚原隻雞煲花膠湯

花膠厚身夠大隻!!

手切安格斯牛肉 ($158)
手切安格斯牛肉

(我已經係煮到仲見到紅既時候食)

手切頂級牛肋骨肉 ($188)

手切頂級牛肋骨肉

芝士流心牛丸 (半打 $38)

新鮮鵝腸 ($88)
鵝腸爽脆無異味,不過我食到有幾條係苦...

豬骨濃湯貢丸 (半打 $28)

貢丸最重要係菇既比例同質素,呢度同我平時食開既特級香菇貢丸好似,都係重菇味

魚鰾
魚鰾

家姐本身想食棉花雞入面果款魚肚,點職員係米即係魚鰾,佢答係;點知...完全錯哂
,無得退唯有照食
但...真係好腥好難食...魚鰾無用任何去腥既野醃下佢,真係腥到無朋友

白蘿蔔
外形切到彎彎地幾得意,細細件一片片,唔駛煮好耐就食得。唔苦不過有渣
,無渣既吸左湯就好好味

另外仲有叫娃娃菜、芝士腸、白栢葉、魚皮餃、淮山片,呢D都係普通質素,不作一提。

呢度地方都算闊落,唔會坐到好迫
;但冷氣完全唔夠,食到出哂汗….

職員有禮貎,漏單都同我地講左幾次唔好意思;收碟快

至於食物其實唔係話好好食 (可能我地唔識揀啦),大部分配料都只係普通質素,但價格卻比平常貴好多

講到特別既地方,在於湯底選擇多且有創意。唔明人流咁多既原因
2017-08-28
慶祝紀念
生日
手切頂級牛肋骨肉
  • 芝士流心牛丸
2017-08-24 612 瀏覽
又黎到鮮入圍煮打邊爐 呢度嘅裝修好特別 一邊係食嘢嘅地方 另一邊係好似街市咁樣嘅 有啲魚缸可以即時揀新鮮嘅海鮮 而枱凳就好似大排檔咁樣前幾次黎食都覺得冷氣OK嘅 但今次唔知點解啲冷氣好微弱 所以食到出晒汗 所以有啲唔滿意環境個方面呢度嘅醬料系自己調嘅 有辣椒,蒜,蔥,豉油每次都會叫花膠雞煲 真系好味 而家佢d花膠都ok 因為飲完啲湯個口會黐住 叫咗好多嘢食佢嘅貢丸係超好食一定要嗌嘅 之後出去揀咗三隻蝦唔記得左叫咩竹蝦 都好大隻下既 其實都幾貴 因為三隻蝦要$400多d 不過可能佢就嚟收檔 然後佢我哋又坐喺魚缸隔離 個職員送多咗幾隻俾我哋食 即時覺得抵好多

呢度嘅醬料系自己調嘅 有辣椒,蒜,蔥,豉油

花膠雞湯

2017-08-22
$420 (宵夜)
花膠雞湯
2017-08-23 7842 瀏覽
之前就聽朋友講話呢間餐廳好難book, 今日下於試試佢6點就黎到,點知已經座無虛席,門口仲有人排緊隊係登打士廣場2樓,上到去,好似係街市大排檔咁!好有feel!但夏天打邊爐真係約熱女人要補一補,花膠唔少得!咁就試下花膠湯底金黃色既雞湯,仲有成4-5塊花膠骨膠原自己食哂花膠,留番隻雞俾男友食其實隻雞都煲到好淋好肥厚既花膠!可以一試是晚我地只叫左3樣野芝士牛丸、龍躉魚片同豬肉片,兩個人夠哂食一客有6粒咬落芝士直逼出黎,芝士迷可以試試佢如果牛丸無咁硬會更好最愛呢個!好新鮮又係膠原既選擇!龍躉皮好彈牙,食魚識食一定係食佢個爽口既魚皮魚片肉都好結實,是我喜歡的質感豬肉都好好味,彈牙!雖然份量唔多,但精緻細碟,可以試多d唔同既食物!下次要試既必定係牛肉同新鮮海鮮很懷舊既環境
之前就聽朋友講話呢間餐廳好難book, 今日下於試試佢
6點就黎到,點知已經座無虛席,門口仲有人排緊隊

女人要補一補,花膠唔少得!
咁就試下花膠湯底

金黃色既雞湯,仲有成4-5塊花膠

骨膠原

自己食哂花膠,留番隻雞俾男友食

其實隻雞都煲到好淋

好肥厚既花膠!可以一試

是晚我地只叫左3樣野

芝士牛丸、龍躉魚片同豬肉片,兩個人夠哂食

一客有6粒

咬落芝士直逼出黎,芝士迷可以試試佢
如果牛丸無咁硬會更好

最愛呢個!好新鮮
魚片肉都好結實,是我喜歡的質感

下次要試既必定係牛肉同新鮮海鮮

很懷舊既環境
2017-08-21
2017-08-17 1376 瀏覽
上星期去煙廠街食下午茶,經過登打士廣場就諗起好耐無來鮮入圍煮打邊爐喇,呢度最大特色系以舊香港做主題,內有個小型街市,即買即食,既新鮮又特別,聽到街市好多人聯想到水積地,肉膻味,雖然感覺似置身於街市中火鍋,但環境衛生絕不差,跟整潔的餐廳一樣漆上仿九龍皇帝字跡同貼上舊香港電影,廣告海報既泥水牆,非常有特色。醬料每人$10,醬油,辣椒,蒜蓉,炸蒜,蔥花,火鍋必備。濃厚原隻雞煲花膠湯$238細,半隻雞,上鍋滾起後侍應幫忙把雞剪開,因為上檯前所有材料都熟哂,所以剪好就同埋爽口花膠一齊食,最緊要就系飲碗暖胃特濃雞湯,濃得來又唔會好鹹同好油,超美味,飲左一半就會加返雞湯先開始放其他食物。新鮮生劏龍躉片$138,魚味濃郁,肉質爽脆鮮甜,最中意佢既魚皮膠質豐富有嚼勁,真系食得好爽!手切頂級牛助骨肉$188,每檯都有叫呢碟牛肉,碟底鋪滿碎冰令肉質保持新鮮賣相又好,份量算幾多,色澤同紋路都咁令既牛助骨嫩滑又有牛味,一流~炸魚皮$32,獨立包裝唔怕唔會脆,好大包又大塊,有3塊長過我手掌有多,吸哂濃雞湯既魚皮堅系正!!淮山$35夏天我較喜歡食淮山取代蘿蔔,滾一陣就食得,健康既食物我唔怕多食!油麥菜$32,少食菜

醬料每人$10,醬油,辣椒,蒜蓉,炸蒜,蔥花,火鍋必備。
醬料每人$10,醬油,辣椒,蒜蓉,炸蒜,蔥花

新鮮生劏龍躉片

手切頂級牛助骨肉

炸魚皮

淮山

油麥菜$32,少食菜既我,對住濃厚雞湯浸煮油麥菜真系無法抗拒,食飽照食!!!
油麥菜
淮山
油麥菜
  • 手切頂級牛肋骨肉
2017-08-17 5471 瀏覽
朋友轉了新工作, 大家的下班時間都晚, 所以找了這家地理位置方便的火鍋店聚一聚舊. 來這裡的主要目的是一嚐花膠雞湯, 只有2人的情況下只好點一份細花膠雞湯. 其他的配料選擇繁多, 一般火鍋店的特色配料都有提供外, 還有一些較特別的配料如豬肉眼根, 蟹粉蝦餃皇之類. 主角的花膠雞湯上場, 大大塊的花膠便輕易用筷子夾的起來, 湯的裡頭仍有半隻雞的份量. 光是吃雞吃花膠加上喝湯, 2人都已有半飽的感覺. 幸好雞湯滋味十足, 清潤鮮甜. 打邊爐的一貫動作自然是自調醬油, 生熟蒜蔥辣椒等基本配料都齊全. 朋友還未吃晚餐, 要求先補充一下澱粉質. 乘著雞湯還未混濁, 先點一個簡單的蝦子麵, 蝦子麵的麵質不錯, 配雞湯亦是好選擇, 但稍後點的烏冬更出色.豬腩肉的肥肉部份頗多, 但入口甘香嫩滑, 價格還比羊肉稍平, 不錯的選擇. 羊肉肥瘦適中. 份量不少. 辣椒牛丸, 其實是裡頭釀有一些辣椒粒, 牛丸肉質彈牙, $28有6粒頗合理. 好久沒有打邊爐時吃烏冬, 特別是在如此熱的氣溫下. 但這個花膠雞湯的湯底鮮甜, 而且我們2人灼的食材不多, 雞湯仍保持鮮美, 實在不能浪費. 稻庭烏冬的麵身較滑腍, 但相
蝦子麵
朋友還未吃晚餐, 要求先補充一下澱粉質.
西班牙豬腩肉
羊肉片
羊肉肥瘦適中. 份量不少.
辣椒牛丸
稻庭手打烏冬
稻庭烏冬的麵身較滑腍, 但相當有咬勁, 配上雞湯確是絕配.
買單大約$500/2位, 一半的價錢是去了花膠雞湯底, 如有4-5人則更便宜又抵吃許多.
另外會多點一些海鮮類配料, 感覺與雞湯更配合.
2017-08-04
$250 (宵夜)
蝦子麵
西班牙豬腩肉
羊肉片
辣椒牛丸
稻庭手打烏冬
  • 花膠雞湯
2017-08-15 364 瀏覽
收工收得夜,要搵間開得夜嘅店舖食野都要花多少時間。不過印象中登打士樓上有間打邊爐嘅,就去碰下運氣,收三點都ok啦。記得以前係按人頭收費一人一鍋,依家轉左散叫同係大鍋!兩個人叫左鴛鴦鍋麻辣&鮮茄薯仔,菜苗同白菜仔,鮮牛肉同黑毛豬,公仔麵同蝦子麵,雞肶菇,海膽丸同炙燒芝士丸。湯底愈煮愈濃,鍾意最後煮麵食果時入晒味!牛同豬肉都唔唔老,嫩嫩的。重點一提炙燒芝士丸濃濃芝士味,正!菜的話覺得白菜仔好食d。飲料方面叫左汽水啤酒,全玻璃樽裝的。各位諗唔到邊度食可以去試下。

記得以前係按人頭收費一人一鍋,依家轉左散叫同係大鍋!
!牛同豬肉都唔唔老,嫩嫩的
。重點一提炙燒芝士丸濃濃芝士味,正
!菜的話覺得白菜仔好食d
宵夜
  • 炙燒芝士丸
2017-08-13 283 瀏覽
这次点的是花胶鸡汤 里面是一整只鸡 一整只 不是切成一小块一小块那种 花胶鸡汤真的很不错 非常鲜美 先喝汤 在烫别的菜 但是个人觉得不适合烫海鲜 烫肉类 蔬菜之类都特别合适 菜的份量都非常足 鲍鱼 虾贝壳都非常新鲜 安格斯牛肉 芝心牛肉丸 也非常好吃 老板和服务员都非常好客 因为一直没有订到位 直接冲到店里去的 看我们很有诚意的份上特别给我们找了位让我们少等很多时间 下次还会再去
  • 花膠雞煲
  • 手切安格斯牛肉
鮮入圍煮 出色嘅花膠雞窩 人氣同口碑都街知巷聞 雖然天氣有啲局 但無阻我同朋友打邊爐嘅決心大大個招牌 好搶眼 估唔到入到去已經咁多人 裝修設計好有香港 街市風味 感覺猶豫喺街市即買即煮即食嘅感覺以打邊爐為主 一般嘅火鍋調味醬料唔講你唔知 呢度其實唔係街市 係先入為主餐廳裏面嘅海鮮檔 全部都好新鮮 而且款式仲好多今日嚟嘅目的 係要一嘗花膠雞窩嘅真鮮味 又養顏又補身 非常足料可以點選一隻雞 或半隻雞份量 餐廳職員會為你剪碎隻雞 方便易食 雞肉已經煲到好冧 基本上一翻滾就可以食得等唔切啦 飲返碗養顏雞湯先 咸道適中 飲落去好舒服 有老火湯嘅感覺 花膠亦都煲得好冧 肉厚軟骨火鍋配料都非常之多 價錢亦都合理叫到一枱都係嘢食 分別有 油麥菜 鮮淮山 炸響鈴 鮮蝦丸脆魚片 師傅刀功好犀利 魚片切得好薄 而且好均勻灼一灼就食得 非常爽口彈牙鮮蝦丸超好味 鮮甜到爆燈 口感彈牙飽滿炸響鈴都要食呀 吸湯之選加埋一 埋單價都係500 蚊鬆啲(2人) 低食

大大個招牌 好搶眼

鮮蝦丸超好味 鮮甜到爆燈 口感彈牙飽滿

炸響鈴都要食呀 吸湯之選

加埋一 埋單價都係500 蚊鬆啲(2人) 低食
2017-08-05 571 瀏覽
聞名已久既花膠雞湯底,今日終於試到啦餐廳位於旺角家樂商場對面,大大個招牌好易搵知佢多人,約朋友1815食,點知黎到都係已經坐滿人湯底黎到滾一陣就聞到好香既雞湯味,兩個人即時飲完一碗再一碗,感覺好補身好幾件大大塊厚身既花膠呀打邊爐唔少得既新鮮調味料,我就好欣賞佢既指天椒喇打邊爐又點可以無肥牛呢?!呢度既手切牛肋骨肉有牛味之餘,肥瘦仲岩岩好,同個雞湯都好夾好味啊是晚既皇帝菜可能當做,配埋雞湯底簡直一絕,清甜幼嫩,一大口一大口咁食,都係$32一碟,係超值既好滿足既一餐,下次黎一定要試埋佢地既海鮮呢
聞名已久既花膠雞湯底,今日終於試到啦

餐廳位於旺角家樂商場對面,大大個招牌好易搵

知佢多人,約朋友1815食,點知黎到都係已經坐滿人

好幾件大大塊厚身既花膠呀
花膠雞湯(細)

打邊爐唔少得既新鮮調味料,我就好欣賞佢既指天椒喇
醬料(每位)

打邊爐又點可以無肥牛呢?!

皇帝菜

好滿足既一餐,下次黎一定要試埋佢地既海鮮呢

醬料(每位)
2017-08-05 365 瀏覽
今次係第二次黎, 都係為左個湯,個花膠雞煲湯底真係好好飲。今次喺附近落堂, 即慶10:30pm黎walkin, 順利有位我見好多枱都係點呢個, 的確係好,值得推介湯夠濃, 花膠剛剛好夠淋, 雞又夠滑唔鞋。 另外叫左碟手切肥牛都係一樣唔錯, 夠牛味有咬口。其他一般打邊爐野就唔多介紹喇, 都係蜆, 魚皮,雲吞,響玲,烏冬嗰啲, 所有野都唔差,唔係入cheap貨,正正常常。賣點始終都係個湯但呢度食正常晚飯時間一軟要book位, walk in 真係唔洗諗

我見好多枱都係點呢個, 的確係好,值得推介
賣點始終都係個湯

宵夜
  • 手切安格斯牛肉
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
2017-07-22 847 瀏覽
我發覺香港人好多都好鍾意食打邊爐,而我呢其中一啲唔係非常鍾意打邊爐嘅人,但係自從我星期一嘅時候去咗呢間打邊爐店之後我發覺我愛上左打邊爐。我朋友話呢間好有特色,所以我就上咗去。呢到裝修非常特別,同埋好有香港風味。牆上面有一啲好似九龍皇帝寫嘅字。又有一個細細的海鮮市場俾人揀海鮮,佢營造左一個小小舊香港嘅感覺。令人好懷念又有一種好親切覺。只係睇裝修我都令我覺得我無嚟錯,而且嗰度好有氣氛好溫馨。最得意嘅係隔離左右有唔同嘅遊客(台灣人啊外國人啦),又有本地香港人,真係好特別。地方都很乾淨都好乾淨,而且服務員嘅態度都非常友善。我同我朋友叫咗呢度最出名嘅花膠雞湯做湯底,個湯底真係好味到冇得彈。而且呢度有好多種唔同嘅食物可以選擇,而且有啲食物都非常之特別,出邊係冇嘅。最緊要係價錢公道又唔貴。我一路食一路send啲相俾D朋友叫佢哋下次一定要來呢度食。我諗我下個月都會嘅屋企人再過嚟呢邊食。以下係我今次同一個朋友叫嘅嘢食。花膠雞湯(細) $238-個花膠雞湯啲湯非常之好味,有好濃嘅雞味,又香又甜。裏面仲有好多塊花膠,我諗都有多個7至8塊花膠。啲花膠又滑又鮮甜,個湯仲好厚身有膠質,最緊要個湯裏面有一隻雞,成個

花膠雞湯(細) $238-個花膠雞湯啲湯非常之好味,有好濃嘅雞味,又香又甜。裏面仲有好多塊花膠,我諗都有多個7至8塊花膠。啲花膠又滑又鮮甜,個湯仲好厚身有膠質,最緊要個湯裏面有一隻雞,成個湯應該係㷛咗好耐先至有呢個先甜味,極品。👍🏻

新鮮大聖子(2隻)$116- 呢兩隻帶子都係新鮮係個海鮮池嗰度夾出來。每隻都大個我個iPhone好多,最緊要佢哋係肉質爽,味道甜到爆,加上放係花膠雞湯煮,有雞嘅鮮甜味,真係再好食啲。

胭脂蚌$58- 嘩,胭脂蚌好大隻,好鮮甜。夾隻蚌上嚟嘅時候,記得飲咗殼裏面的湯先食啲肉,因為嗰啲湯真係極度鮮甜,仲一啲啲嘅海水味。

小籠包魚蛋$28-呢個係一定要點嚟食,因為係出邊,我從來都未見過有呢樣野點嚟食。意外地我覺得佢好好食佢出邊係用啲蛋做嘅皮,又爽又有魚嘅清甜味,裏面又有啲好味嘅餡。

美國雪花肥牛$78-牛肉幾新鮮,又有牛肉味,都唔錯,都幾香。

魚皮餃$28-非常新鮮,快魚皮煙煙靭靱,好好食。正。

甜粟米$35-啲粟米好新鮮,而且好好好甜,值得一叫。

雪耳$32-新鮮同埋乾淨,唔錯。

皇帝菜$32-皇帝菜好新鮮,好似啱啱摘落嚟咁,而且而家唔係度都有皇帝菜叫,所以呢度有得,叫就覺得好開心。

白鱔片$98-個白鱔片都OK。
美國雪花肥牛
小籠包魚蛋&魚皮餃
胭脂蚌
新鮮大聖子(2隻)
甜粟米
雪耳
2017-07-17
美國雪花肥牛
小籠包魚蛋&魚皮餃
胭脂蚌
新鮮大聖子(2隻)
甜粟米
雪耳
2017-07-22 615 瀏覽
多次到訪「鮮入圍煮」卜過位既都知,電話係長期唔通既。當日7點上去諗住碰碰運氣,又好彩有枱但要9點還枱。難得有位2個鐘時間,二話不說坐底開始旁邊有扮街市既海鮮檔,想食咩就即刻點、可以即場睇到新鮮程度。花膠雞湯底點左細鍋。有半隻雞,上鍋之後就有員工幫手剪雞,雞脾肉好滑,胸肉就比較'鞋',花膠可以等滾耐啲先食,會再軟身好食啲。湯底先係最出色既地方,入口濃郁既雞湯味一人分到幾碗,好快清晒。冇湯底點打邊爐呢?同平時啲鋪頭唔同,會加返雞湯俾你打邊爐,以唔係普通湯或清水,低讚肥牛好有牛味口感,仲有冰底 保持住唔怕變色。蘿白推介蘿白,一開始打就加入去滾至透明超甜又唔老。芝士牛丸又係必食推介,入口小心熱芝士會溶晒,配牛丸既牛香味,一流。推介娃娃菜雖然娃娃菜好普通,配搭雞湯,又係超夾好甜,食完想再買多一藍油炸鬼每次都會叫油炸鬼,索晒啲湯精華,應該有即刻返炸過,好脆唔知係咪賣過廣告,最近幾次食多左好多同胞,加上電話長期唔通,訂位更難....

花膠雞湯底

花膠雞湯底

湯底先係最出色既地方,入口濃郁既雞湯味
一人分到幾碗,好快清晒。

安格斯肥牛

肥牛

好有牛味口感,仲有冰底 保持住唔怕變色。

蘿白

推介蘿白,一開始打就加入去滾至透明
超甜又唔老。

芝士牛肉

芝士牛丸

又係必食推介,入口小心熱
芝士會溶晒,配牛丸既牛香味,一流。

推介娃娃菜

雖然娃娃菜好普通,配搭雞湯,又係超夾好甜,食完想再買多一藍

油炸鬼

每次都會叫油炸鬼,索晒啲湯精華,應該有即刻返炸過,好脆

2017-07-20
芝士牛肉
  • 花膠雞湯底
2017-07-21 357 瀏覽
旺角想搵個地方打邊爐 一d都唔難, 但係食黎食去都係雞煲, openrice搵左幾間發現有呢個花膠雞湯食wor岩岩6點已經咁多人裝修好有舊香港既感覺仲有新鮮海鮮比你"埋黎睇, 埋黎揀"夠曬地道feel我地決定花膠湯已經jaja林上左檯啦一 睇就知夠曬濃郁滾起喇, d雞夠曬入味, 超多花膠同超大塊 好彈牙 中女係要補補d骨膠原見到人地食呢個超得意既魚蛋皮小籠包口感好得意, 有d似魚皮餃既皮, 但更加彈牙帶子水餃, 半個拳頭咁大帶子份量好多, 食完一粒都幾飽, 4位食一人一粒會好d油炸鬼 口感正過魚皮好多, 索曬d汁 正呀手切安格斯牛肉油脂分佈靚到 , 唔洗煮太耐, 入口即溶超正一個人都食到半碟

岩岩6點已經咁多人
裝修好有舊香港既感覺

仲有新鮮海鮮比你"埋黎睇, 埋黎揀"
夠曬地道feel

我地決定花膠湯已經jaja林上左檯啦
一 睇就知夠曬濃郁

滾起喇, d雞夠曬入味,

超多花膠同超大塊 好彈牙 中女係要補補d骨膠原

見到人地食呢個超得意既魚蛋皮小籠包

口感好得意, 有d似魚皮餃既皮, 但更加彈牙

帶子水餃, 半個拳頭咁大
帶子份量好多, 食完一粒都幾飽, 4位食一人一粒會好d
油炸鬼 口感正過魚皮好多, 索曬d汁 正呀

手切安格斯牛肉

油脂分佈靚到 , 唔洗煮太耐, 入口即溶超正
一個人都食到半碟
2017-07-20 328 瀏覽
去旺角做facial, 做完就去左試呢間鮮入圍煮,好特別既名入到黎就覺得好似係一個舒服版嘅街市, 有牛肉檔又有海鮮檔, 用嚟放筷子嘅竹羅,都係用以前酒樓果d. 燈, 都係用以前買雞蛋照蛋既紅燈, 好有懷舊感覺聽講呢到既花膠雞湯好出名,就要呢個湯底啦!用花膠雞做湯,都係第一次, 好奢侈呀! 個湯底黎到已經忍唔住試咗一啖,好甜,好似媽媽煲嘅湯,飲得出冇加味精! 湯入面既雞都好大隻,雞肉嫩滑,仲有好多花膠,聽店員講,花膠留返打邊爐先食,咁至夠林好食! 飲左兩碗湯,仲食左1/4隻雞已經飽飽地(我黎之前食左下午茶)花膠大隻厚身,而且有好多隻豆卜吸盡花膠雞湯嘅精華至愛嘅脆鯇魚腩,鯇腩厚切,鮮味十足好可愛嘅小籠包-魚蛋, 魚蛋入面釀左肉澡,好特別花膠雞湯,用料十足,先賣$238, 有成6碗到,超低。下次再同媽媽黎飲媽媽湯

花膠大隻厚身,而且有好多隻

豆卜吸盡花膠雞湯嘅精華

至愛嘅脆鯇魚腩,鯇腩厚切,鮮味十足

好可愛嘅小籠包-魚蛋, 魚蛋入面釀左肉澡,好特別

2017-07-19
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯