2016-12-19 332 瀏覽
去完日本旅行仲好掛住日本嘅風味連鎖店嗰啲又做得唔係好似日本食到果啲上網搵咗一陣,發覺依間比較近似而且仲係廚師發辦,之前想食好耐但搵到個啲地點都唔係咁方便,依家灣仔竟然開咗間所以宜家收工過左嚟食環境好有日式風格、 餐牌亦都好簡約分別有分櫻都、正葵、丹楓、祥鶴我地選擇左十五種加卷物既「丹楓」坐低冇耐, 店員為我地奉上前菜分別係黃蘿蔔、牛蒡、紅酒蕎頭紅酒蕎頭酸酸地,好醒胃,好爽口食完前菜清一清個口腔,跟住就食沙律胡麻沙律份量都幾多,材料十足菜都好新鮮,麻醬夠多,拌勻食好好味北海道真蠔一啖食落去,同一般既汁好唔同佢用左檸汁、柚子皮食落酸酸咁,幾重海水味,同埋肉質豐厚好肥美店內每樣刺身都係用日本製嘅白木盒裝住師傅解釋話用木盒裝住,可以防止倒汗水影響刺身原有嘅味道深海池魚魚肉切得好薄,品瑩通透口感好嫩滑新鮮金線鯛肉質比較稔身,食落有啲似甜蝦既質感味道偏淡,所以配埋薑蔥食岩岩好芽蔥即是最幼既蔥將黑曹以卷住海膽同芽蔥精緻得黎,芽蔥唔會嗆過海膽嘅味道白子(鱈魚精)師傅用火槍燒過,令白子表面更香配以即係(酸汁豉油柚子檸檬,木如花,昆布)再一齊食醬汁好好味,白子亦好滑身煮物煮物就係深海池魚頭用濃郁嘅醬汁煮菠
去完日本旅行仲好掛住日本嘅風味

連鎖店嗰啲又做得唔係好似日本食到果啲

上網搵咗一陣,發覺依間比較近似

而且仲係廚師發辦,之前想食好耐

但搵到個啲地點都唔係咁方便,依家灣仔竟然開咗間

所以宜家收工過左嚟食
環境好有日式風格、 餐牌亦都好簡約

分別有分櫻都、正葵、丹楓、祥鶴

我地選擇左十五種加卷物既「丹楓」
坐低冇耐, 店員為我地奉上前菜

分別係黃蘿蔔、牛蒡、紅酒蕎頭

紅酒蕎頭酸酸地,好醒胃,好爽口
食完前菜清一清個口腔,跟住就食沙律

胡麻沙律

份量都幾多,材料十足

菜都好新鮮,麻醬夠多,拌勻食好好味
北海道真蠔

一啖食落去,同一般既汁好唔同

佢用左檸汁、柚子皮

食落酸酸咁,幾重海水味,同埋肉質豐厚好肥美
店內每樣刺身都係用日本製嘅白木盒裝住

師傅解釋話用木盒裝住,可以防止倒汗水影響刺身原有嘅味道
深海池魚

魚肉切得好薄,品瑩通透

口感好嫩滑新鮮
金線鯛

肉質比較稔身,食落有啲似甜蝦既質感

味道偏淡,所以配埋薑蔥食岩岩好
芽蔥即是最幼既蔥

將黑曹以卷住海膽同芽蔥

精緻得黎,芽蔥唔會嗆過海膽嘅味道
白子(鱈魚精)

師傅用火槍燒過,令白子表面更香

配以即係(酸汁豉油柚子檸檬,木如花,昆布)再一齊食

醬汁好好味,白子亦好滑身
煮物

煮物就係深海池魚頭

用濃郁嘅醬汁煮

菠菜、豆腐、魚頭吸收晒醬汁嘅味道再食

豆腐好滑,菇都唔會好韌
每當食完一道菜之後

都可以食下啲碟上既春薑

即係新鮮種出好嫩嘅薑,用鹽醃幾日,再沖水沖幾日,用糖同醋浸幾日即成

本身對薑都有啲抗拒,因為都怕辣

但係依個完全冇嗰個感覺,最初食嗰時仲要啊蕎頭
左口魚昆布漬

未食已經聞到一陣昆布味

用昆布黎醃製左口魚,其他地方從來都未食過

極具創意,用昆布味道掩蓋左口魚嘅油膩感

感覺好清新

赤醋食落口有啲回甘嘅感覺

更加展現傳統江戶嘅風格
鮮帶子

帶子熟度岩岩好

略略咁燒個表面,再加檸檬汁、柚皮

熱力令兩者既香氣更加突出
鱸魚

賣相好靚,

師傅話上面辣椒蘿蔔同蔥並唔係為咗個點綴個壽司

而係魚既調味

魚肉較為紥實
小肌 鍬だ

用鹽醃用醋醃,估唔到醃製左唔長時間都咁入味

而且魚既大中細唔同大小都唔同名,真係長知識
金目錭

油份好高肉質好嫩

食落帶甜,因為脂肪比例較高,所以食落齒頰留香
赤貝 柚子皮

師傅將佢在枱上撻一撻,等赤貝肌肉再收緊

(因為佢仲有生命)再即刻上碟,咁就可以好爽口
鰈魚邊 (めおか)

即係右口魚邊

比拖羅更入口即融,好好味

以前從來未食過依種口感,與眾不同
星鰻 (海鰻)

配穴子(あなこ)汁

穴子即係魚既卵,因為係山度產卵

所以叫穴子

個穴子汁係師傅自己煮

配上星鰻,味道好夾
中拖羅

即係第六刀切出黎既拖羅

肉質好嫩,好好味
北海道馬糞海膽

聽就聽得多, 食就第一次食

馬糞海膽比平時食到嗰啲好挺身

俗語有話相機食先

雖然全餐影完都要快快趣咁食

因為要係最新鮮嘅狀態放入口先好味

但依個更加要比起平時刺身壽司還快

因為要即刻食,紫菜先會夠脆,可以一口咬到底

薄脆既紫菜包住滿滿嘅魚腩,食晒成條好滿足

已麵豉湯作為廚師發板嘅尾聲

飲完好飽好滿足

依碗湯係由幾種麵豉加埋

仲有用木魚湯煮過,再加埋文蛤

好甜好好飲

食飽食埋個日本蜜瓜作為一個終結

整體來講,不論環境、師傅嘅用心、對每一道菜嘅解釋,都令到自己更加了解到日本江戶時代嘅飲食文化,所以飲食都係一樣學問
2016-12-13
慶祝紀念
紀念日
2016-12-17 831 瀏覽
這夜,一家之煮有約,剩下我獨自一人。想起最近友人推介開業不久的鮨鶴,讚其性價比高。反正一個人,omakase正好不用動腦筋,安心把晚餐交給師傅。位置方便,從灣仔站行幾分鐘。為了避開金鐘的放工人潮,特意提早出門,六時正來到,成為此晚第一個客人。師傅正在為開店做最後準備。店內有十來個吧枱位置,可以邊吃邊看師傅的功架。另有幾張餐桌,適合幾個人傾下計。簡潔的裝潢,柔和的燈光,既有和式的莊嚴,又予人隨和、平靜的心情。廚師發辦有四個選擇,由$600的櫻都,10種加卷物,至$1200的祥鶴,18種加卷物。最後決定取中間的玉葵。先是茄子。茄子多是軟腍無比,咬下去意外的爽叫人眼前一亮。醃得酸酸的,溢出不少水份,跟上面一絲絲鰹魚乾的微鹹、魚鮮很夾,清新、開胃。漬物拼得漂亮,鮮艷的顏色相當吸引。牛蒡的藥香、蕎頭輕輕的爽、蒜醃出的甜和蘿蔔的多汁,各有不同口感,不同味道。共通點是全部都帶酸、清涼、脆口,撒上新鮮手磨芝麻,特別香。師傅仔細地擺好扇形碟子,對公整的那麼執著,正是日本文化中叫人敬佩的特質之一。薄切的深海池魚,肉質微爽,帶清香的魚鮮,沾點醋更可吊出鮮味。粒貝,即海螺。燒的粒貝較常見,做刺身的品質衞生要求

粒貝,即海螺。燒的粒貝較常見,做刺身的品質衞生要求很高。味很淡,但滲著輕輕的鮮味,最欣賞其爽脆。
微微火炙過的真鯛,厚切,軟嫩,慢慢咀嚼,享受它滲著火炙香的魚鮮。
師傅即磨山葵,吃起來似山葵蓉,有粒粒口感,特別新鮮。
鱸魚剔透帶紅,比真鯛豐腴一點點,看來師傅安排的次序有其道理。師傅在面前即握的壽司飯,夾起夠實不會散開,入口隨即散成一粒一粒的,醋酸恰到好處,濕度亦剛好,跟刺身成黃金比例。
魴鮄嫩中帶微爽,魚鮮以外還有點油脂香,配梅汁和紫蘇,正好添上清新,做出完美配搭。
看著師傅拿著大大隻蝦起殻,單是蝦頭已比手指長,難怪能挑出如此多蝦膏。第一次吃甜蝦有兩食,蝦身黏稠鮮甜,蝦膏濃郁味鮮。
小肌,即小鰶魚。醃漬成醋小肌,肉質實而不嚡,溢出微酸的汁十分開胃。上面的薑,跟醋味幾夾。最後撒上的柚子皮碎,加點甜,加點甘,加點清新的同時,跟醋酸做成對比。
師傅說,赤貝會慢慢縮起,包著壽司飯包得沒那麼漂亮,於是快手影幾張。爽口,清甜,加了柚子岩鹽吊出鮮味,跟著醋小肌就剛剛好。
以自家製醬汁煮的穴子,表面放上新鮮手磨芝麻。芝麻香被穴子的鋒芒蓋過。醬汁微甜,比外面的鰻魚汁清得多,沒那麼甜,沒那麼稠,自然、柔和。穴子十分入味,煮至軟腍,幾乎不用咀嚼,入口散開,似是融化,滲在飯粒之中。
無筋拖羅,咀嚼之下徐徐融化,滲滿一口油脂。完全無筋,口感無可挑剔。油香不算浮誇,濕潤而不膩。
鰈魚,亦稱右口魚。燒右口魚邊入口軟熟,𣊬間融化,火炙香跟豐盛的油脂很夾。配柚子胡椒,以其微辣中和油膩。
每一件的配搭都花了心思。北海道馬糞海膽,配竹炭鹽,一甜一鹹,撞出鮮味。海膽細細條,下得夠多,濕潤多汁,十分清甜。
雖然師傅說卷物得快手影,但影了好幾張紫菜仍然很脆。它的脆,非同凡響,咬下去很輕,響得清脆。包著大量吞拿魚腩,黏黏的,又鮮又香,沒留意中間混了甚麼,使其夾雜一陣清新。
壽司吃完,店員送上汁煮深海池魚。湯底清甜,白蘿蔔吸盡精華,特別好吃,還有爽硬的牛蒡、煮腍的菇和切得漂亮的紅蘿蔔。池魚魚頭,都幾大份,肉質嫩滑。
邊吃文甲麵豉湯,師傅邊教我們蜆和文甲的分別,我的結論是,文甲比蜆大隻。湯帶文甲的鮮甜,又不會太鹹,內有海帶和豆腐粒,是壽司後的暖胃之選,亦會晚餐畫上句號。
最後,甜品和水果本來只有一份。跟師傅談得高興,除了又甜又多汁的蜜瓜外,多送一份豆腐雪糕,十分驚喜。雪糕並不是一般的濃稠軟滑,而是鬆散、冰涼,既有奶香,又似雪葩。豆腐味濃郁突出,甜度夠低。
十二種加卷物的正葵都很夠飽。有時候吃omakase,覺得專心致致, 一臉認真的師傅有點生人勿近,但這夜的師傅十分親切,認真做的同時,不時談上幾句,又主動問有沒有問題。沒有花巧的omakase,款式都很踏實,就是最基本的美味。
2016-12-15
2016-12-15 373 瀏覽
今日係同男朋友嘅每個月紀念日每個月嘅依一日梗係要食返餐好嘅我哋兩個都鍾意食日本野所以就揀咗呢間環境好舒適,全木嘅裝修令人個感覺得以平靜而且播住傳統嘅日式音樂感覺好似去到日本咁點完我哋想食嗰個廚師發板之後師傅就慢慢一一為我哋上菜首先係漬物:黃蘿蔔、牛蒡、紅酒喬頭胡麻沙律份量都幾多,沙律菜之外仲有豆腐、番茄仔拌勻一齊食感覺好清新北海道真蠔隻蠔好大隻,一口差啲食唔晒拌住日式嘅醬汁,有青檸汁、柚子皮、辣椒蘿蔔蓉、蔥花,輕輕嘅點綴更加突出蠔嘅鮮味深海池魚味道好清,肉質唔韌,唔蘸汁都慢慢食到種鮮味配埋酸汁,味道更加突出金線鯛上面放左蔥花同茗荷(即薑花)肉質好嫩滑,配埋薑蔥一齊食好特別日式黎講從未食過咁既配搭黑曹以包住海膽同芽蔥幼幼嘅蔥輕輕咁點綴,唔會嗆過左海膽嘅味道白子即係鱈魚精,好滑好易入口配埋由柚子檸檬、木如花,昆布製成既酸汁豉油一齊食,好好味煮物汁煮深海池魚頭入邊有菠菜、豆腐、香菇魚頭脂肪好夠,肉質好滑加埋甜甜嘅醬汁食,連骨都想食埋左口魚昆布漬魚肉質好軟身,一入口已經有陣昆布味用左口魚黎醃製做漬物再配壽司真係第一次食金線鯛赤醋飯見到師傅整壽司嗰時比起平時見到啲師傅好有功架呢個金線鯛赤醋飯配上
今日係同男朋友嘅每個月紀念日
每個月嘅依一日梗係要食返餐好嘅
我哋兩個都鍾意食日本野所以就揀咗呢間
環境好舒適,全木嘅裝修
令人個感覺得以平靜
而且播住傳統嘅日式音樂
感覺好似去到日本咁

點完我哋想食嗰個廚師發板之後
師傅就慢慢一一為我哋上菜
首先係漬物:黃蘿蔔、牛蒡、紅酒喬頭

胡麻沙律
份量都幾多,沙律菜之外仲有豆腐、番茄仔
拌勻一齊食感覺好清新
北海道真蠔
隻蠔好大隻,一口差啲食唔晒

深海池魚
味道好清,肉質唔韌,唔蘸汁都慢慢食到種鮮味
配埋酸汁,味道更加突出
金線鯛
上面放左蔥花同茗荷(即薑花)
肉質好嫩滑,配埋薑蔥一齊食好特別
日式黎講從未食過咁既配搭
黑曹以包住海膽同芽蔥
幼幼嘅蔥輕輕咁點綴,唔會嗆過左海膽嘅味道
白子
即係鱈魚精,好滑好易入口
配埋由柚子檸檬、木如花,昆布製成既酸汁豉油一齊食,好好味
煮物
汁煮深海池魚頭
入邊有菠菜、豆腐、香菇
魚頭脂肪好夠,肉質好滑
加埋甜甜嘅醬汁食,連骨都想食埋

左口魚昆布漬
魚肉質好軟身,一入口已經有陣昆布味
用左口魚黎醃製做漬物再配壽司
金線鯛其實即係中國既紅衫魚
刺身咁樣食就未試過

鮮帶子壽司
帶子經過燒左之後質感再好
配上檸檬汁、柚皮,兩種清新嘅調味
令帶子唔會覺得食落好膩
鱸魚
燒過魚皮食落更香
肉質較為紥實,配埋魚肉上面的調味
味道更加鮮明

小肌
本身好鍾意食依啲醃制過嘅魚
呢度整得好入味,又唔會過鹹
問番師傅,原來製作過程都唔需要話好耐時間
我諗依啲資訊,真係要咁樣面對面食廚師發板先問到師傅
金目錭
脂肪比例較高,經過輕輕燒過
入口有種回甘嘅感覺

赤貝
用柚子皮作調味
食落好爽口,師傅叫我地唔好等咁耐先食
因為肉質會變番鬆,到時就冇咁爽口
鰈魚邊
已過以前從來都未食過
比起拖羅更加有果種入口即融感覺,推介

星鰻
即係海鰻,燒到岩岩好
再配埋師傅自家制既穴子汁
有穴子味道之餘,但係食緊海鰻
好似食份子料理咁
中拖羅
拖羅好好味,食落唔會有根

北海道馬糞海膽
賣相好靚,一層一層疊起
都唔會塌落黎
同埋味道同平時食嘅好唔同
感覺新鮮好多

香蔥吞拿魚腩飯
師傅用手卷嘅形式包俾我哋
但一定要即刻食,因為即食紫菜先夠脆
入面裝滿吞拿魚腩,咬到最尾嘅時候
魚腩多到喺紫菜邊流出來

2016-12-13
慶祝紀念
紀念日
2016-12-14 624 瀏覽
近兩個月喜歡嘗試唔同日本餐廳既omasake, 想要比較及嘗試一下唔同既師傅發板風格。朋友推薦左一間位於灣仔既正宗江戶前omasake比我, 雖是一棟商住大廈,但餐廳人流不斷,相信於區內頗有名氣!呢間樓上日式小店用上日式和風設計,簡約平實,感覺和藹令人坐得舒適。店子唔大,有L型壽司吧枱及幾張四人枱,亦有私人房間供預約用。餐牌簡單清晰,共有四款價格既Omasake供應,豐儉由人:-櫻都 $600:十種加卷物-正葵 $800:十二種加卷物-丹楓 $1000:十五種加卷物-祥鶴 $1200:十八種加卷物一般人認為「廚師發板」既意思只係師傅隨意發板,但其實正宗既omasake係應由「輕至重」既次序嚟上菜。食omsake可以食得出食材既品質之外,更可以食得出師傅既功力。今晚我就選擇左《正葵 $800:十二種加卷物》,先嚟4款前菜漬物:有牛蒡、醃蘿白、紅酒蕎頭漬及麵豉蒜頭,而我覺得麵豉蒜頭最為特別,在外比較少食到。細問之下,原來蒜頭先用鹽出水,風乾十數日,令蒜味減退,而紅色既係木魚,再加麵豉作為調味。再嚟一碟醋茄子,茄子厚切後用醬油同醋醃好,味道小酸而開胃,再放上木魚絲同蘿白蓉作點綴~北海道珍蠔
餐牌簡單清晰,共有四款價格既Omasake供應,豐儉由人:

-櫻都 $600:十種加卷物
-正葵 $800:十二種加卷物
-丹楓 $1000:十五種加卷物
-祥鶴 $1200:十八種加卷物

北海道珍蠔 - 體型大隻肉厚滑妖鮮甜,所以師傅只需要略略作調味,就唔使再蘸醬。珍蠔上既紅色係辣椒蘿白,微微的辣可作吊味。
1)彷彿(刺身)-- 左右擺動既魚,好似好彷彿甘,所以命名為「彷彿魚」,幾有趣!包住最世界最細小最幼既蔥,食落鮮嫩可口,蔥味好香,兩者味道好夾!

2)金鐥鯛(刺身)- 輕輕用火灼過魚皮, 魚身有調味,包住香蔥一啖入口令魚肉散發出淡淡既魚鮮味。
3)日本師傅好鍾意整比客人既食物日本傳統食物,-飛魚。拌入左薑絲同蔥,除左可以僻腥,薑味更令本身十分新鮮既飛魚味道更佳更香口!抗拒食薑既我都連魚帶薑一併食晒!口中魚香陣陣帶點微辣,感覺刺激。

4)鮑魚(凍食)- 伴有鮑魚肝醬、海帶、蘿白各兩件。第一次食鮑魚肝,味道香濃,連同口感極嫩既鮑魚同食,味道令人回味。
再落嚟既有壽司!師傅提醒我,所有壽司都已經落左醋、調好味道,所以唔需要再點蘸醬汁。已經食過多次omasake既我,一聽就知道「今晚我去岩地方了」。

春薑-- 本身成熟左既薑再剛生出嚟既薑就叫春薑。味道帶點辛辣,酸酸甜甜,口感幼嫩。原來係用鹽醃製出水約一星期再用醋醃既效果。相當醒胃!

5)真鯛壽司 - 第一舊壽司味道會比較淡口,魚脂味唔濃,但反而能夠嚐到魚本身既鮮味。

6)深海池魚壽司 - 油份高,池魚類中體型最大既,而深海池魚味道較淡,所以上面既係薑蓉帶出魚既鮮味
7)春魚壽司 - 上面既梅醬&紫蘇甜甜地,魚皮輕灼過,令魚肉香口,半生熟既味道既鮮甜又有魚脂香。

8)池魚壽司 - 同深海池魚好大分別,體型上已經細小好多,但味道卻比深海池魚重。滑到令身,新鮮得令人垂涎欲滴!
9)甜蝦壽司 - 上面放上左蟹麵豉作點綴同調味,令鮮甜彈牙既蝦肉味道更甘香。

10)醋小肌壽司 - 入口酸中帶甜,然後薑蓉味帶微辣,吊出魚肉既獨特味道,口感相當特別。
11)金目鯛壽司-魚身輕輕燒過,迫出魚油,令魚脂味香濃而不溜,魚皮更是燒得香口彈牙!

12)吞拿魚壽司 - 入口即溶,魚脂香濃,肉質嫩滑!
13)鮟鱇魚肝 - 有酸汁浸住,味道有肝香但唔會好似鵝肝、牛肝甘香烈。口感綿軟,酸汁吊出獨特既肝香,配上蔥花更香口!

14)卷物由拖羅迷你丼代替 - 拖羅比外面一般更甜,唔係糖既甜,而係黃蘿白既甜,拌入色澤新鮮既拖羅中,再配上已調味既醋飯,真係令人不能自制甘一啖一啖甘食晒佢!
15)大蜆麵豉湯 - 蜆大隻有肉,無腥味,食完壽司飲碗湯,感覺多好!

當然要有甜品作為是晚最後完美既總結啦!

16)芝麻/柚子雪糕 - 我選擇左柚子雪糕,成落有柚子肉粒,十分清新!
2016-12-02
2016-12-11 605 瀏覽
朋友大愛 Omakase,今夜結伴到灣仔,新開張的鮨鶴日本料理,餐廳位於大廈一樓,推門而入,一抺謐靜氛圍,裝潢帶著沉穩的日式典雅風格。
我們安座於吧枱前方,即時點了「正葵」套餐,十二貫加卷物。

嚴選組合的先付上桌,有健康的牛蒡漬、爽脆的蕎頭、蘿蔔及麵醬蒜子, 味道相當醒胃。
醋茄子,軟綿的茄子飽吸醋汁,水感滿點,混著木魚同吃,非常美味。

接著,送上新鮮北寄貝及帶子裙邊,鮮味十足,口感爽彈。特式刺身,賣相精緻,光澤剔透的左口魚裹著甜蝦、海膽及幼蔥,師傅輕輕擠點柚子汁,更能突顯刺身的鮮美。梭子赤白魚壽司,火炙面層,微微焦香,肉質油潤肥美。
蘸上酸汁的鰆子𩶘壽司,柚子香融合於魚鮮香,味道相當協調。

接著是時令的白子, 柔滑豐腴,綿密嫩滑的質感,蘸上酸汁,滋味絕妙。

秋刀魚,以茗荷、幼蔥及醬油調味,傳統的日式滋味。

赤貝壽司,非常新鮮,清爽口感混著淡淡檸檬香,無需蘸上醬汁,已美味十足。去皮魚壽司,入口清甜,面層附上口感像海膽的魚肝,令去皮魚鮮味更有層次。

煮秋刀魚,配菜有蘿蔔、梅子及味噌調味,暖和的滋味。

拖羅壽司,入口即溶,油脂豐富,令人回味。

海膽壽司,色澤金黃,回甘味濃。
我們安座於吧枱前方,即時點了「正葵」套餐,十二貫加卷物。

接著,送上新鮮北寄貝及帶子裙邊,鮮味十足,口感爽彈。
梭子赤白魚壽司,火炙面層,微微焦香,肉質油潤肥美。
蘸上酸汁的鰆子𩶘壽司,柚子香融合於魚鮮香,味道相當協調。

秋刀魚,以茗荷、幼蔥及醬油調味,傳統的日式滋味。

煮秋刀魚,配菜有蘿蔔、梅子及味噌調味,暖和的滋味。

拖羅壽司,入口即溶,油脂豐富,令人回味。

海膽壽司,色澤金黃,回甘味濃。

鮟鱇魚肝,賣相有點像鵝肝,口感綿密,味道香醇。

拖羅手卷,配上蔥花、蘿蔔蓉及白芝麻,以脆口的紫菜裹著,忍不住要大啖大啖的,一口吃下。
吸物,熱騰騰的端上,以劍魚熬製的湯底,還有文蛤,味道溫和,十分胃暖。

壓軸出場的是玉子,朋友至愛,鬆軟的口感,樸實的香甜飽足。
甜品,香芋雪糕,幼滑香濃,一球份量,就是有點不夠吃。

吃罷這道日本料理,深深體會到朋友大愛 Omakase 的原因,看著師傅即席以揮灑自如的功架,將食物的靈魂精髓,全面呈獻給座上客人,能夠品嚐到這樣的美食,實在只有一種無可言喻的幸福感。
2016-11-28
2016-12-09 456 瀏覽
Recently, we visited a hidden Japanese restaurant at Wan Chai, located on upper floors, without any visible signage. It has a relatively tiny space set with a contemporary design, 4 tables and a sushi bar where you ought to get each piece of sushi or dishes presented one piece at a time and plate-by-plate, at their best conditions and freshness. Unlike local Japanese restaurants, Sushi Tsuru offers finely crafted Japanese food which is arranged by the choice of Chef according to the seasons and
Unlike local Japanese restaurants, Sushi Tsuru offers finely crafted Japanese food which is arranged by the choice of Chef according to the seasons and best fish offered from Japan.
Pickled Ginger, Red Wine Shallot, Burdock
Tofu Salad
Also known as omakase, they feature mainly 4 options which basically include sashimi, sushi, tamagoyaki, soup and dessert. Appetizers on the $1000 menu starts with a simple salad with tofu slices, green leaves, corns and cherry tomatoes.
Akagai
Tsubugai
Itoyoridai
Next comes a selection of sashimi: akagi, crunchy tsubugai, well-glazed and torched itoyoridai and isaki, my favourite is the Japanese halibut (aka flounder) paired with creamy sea urchin and young green onion shoots giving a mild and biting taste.
Isaki
Hirame, Uni, Menegi
Japanese halibut, Sea Urchin, Young Green Onion Shoots
The horse mackerel is sliced in pieces and seasoned with soy sauce, minced ginger, chewy and not very overpowering. Followed by a steamed abalone with stewed daikon and mushroom, which is excellently tender and served cold.
Horse Mackerel
Steamed Abalone
Red Snapper
Coming to a parade of sushi, they all arrived individually in front of us. Each piece is prepared with seasoned rice, glazed with soy sauce and a bit of wasabi, where I really enjoy my first taste of filefish with a rich and meaty texture and perfectly-torched red snapper.
Spanish Mackerel
Hokkigai
Not to mention the grilled scallop is remarkably fresh, juicy and plumpy! The Chef’s Choice menu ends with two highlights.
Red Tuna
Fiilefish, Fish Liver, Menegi
Fiilefish, Fish Liver, Young Green Onion Shoots
Grilled Scallop
A sea urchin sushi sprinkled with charcoal salt and a squeeze of lemon; a small bowl of rice with minced toro, spring onion, pickled daikon and nori strips. They are both phenomenal!
Toro
Uni
Sea Urchin, Charcoal Salt, Lemon
Also my all-time favourite tamagoyaki and a hearty bowl of clam miso soup.
Minced Toro
Toro & Spring Onion Don
Tamagoyaki
Finally, it is completed with sesame ice cream and yuzu sorbet.
Clam Miso Soup
Yuzu Sorbet, Sesame Ice Cream
All in all, I’m impressed by the intimate space, its friendly and helpful services, good quality food, and the reasonably priced menu.
2016-12-07
Toro & Spring Onion Don
Tamagoyaki
Yuzu Sorbet, Sesame Ice Cream
2016-12-07 216 瀏覽
為慶祝成功售出座駕,友人宴請食高質日本料理。較為化算的人均最低消費也要600元,友人選了正葵,即12種加卷物。第一次有幸試試廚師拍板,心情既興奮又期待,不知師傅會預備什麼食材。前菜4種漬物,包括鮮准山,蘿蔔,蒜頭和蕎頭,感覺很懷石料理feel,也很貫徹日本人的健康風格,形態可觀而味道平實。第二道胡麻冷菠菜,以自家制芝麻汁做醬汁,菜葉頗嫩,灑上的芝麻碎亦令這道清淡的菜式添上香氣和生氣。接著一連串的海鮮菜式終於上場了。想不到第一道便是最有份量的北海道巨蠔。蠔肉深厚爽滑,一口滑進口腔中味道濃重。吃完這麼重海水味的巨型生蠔,不禁擔心之後的魚生會否變得失色了?!等待上菜時單看師傅近距離處理巨型山葵眼界大開,原來用作磨wasabi的木板上貼了鯊魚皮,令磨出來的wasabi更均勻細緻。喝了一點茶,再吃嚼勁十足的鮮赤貝,看來我的擔心是多餘的。每道海鮮也用上嚴選的時令食材,保證新鮮高質。依次品嚐了連鮨鯛,金目鯛和深海池魚。個人較喜愛池魚的肉質,經燙過後口感爽滑。另一特色創作是金線鯛(俗稱紅衫魚)包海膽,並伴入極幼的蔥增加口感和層次,一方面魚肉厚實彈牙,蔥和海膽的配搭亦很富色彩和味覺層次。北海道巨型帆立貝
北海道巨型帆立貝以火炙後用紫菜包著吃,外香脆內軟綿,很新穎的食法。而海鮮的濃烈腥味也變成了香味。
中三文魚腩入口即溶,油脂勻稱,很想多吃一口。
昆布漬左口魚經醃製後味道香濃微酸,十分清新開胃。
石老刺身口感紥實,跟其他款式的肉質又自不同,據師傅說是斑,果然不同凡響。
全晚最矜貴的菜式要數這個海膽飯,以北海道馬糞海膽為食材,香濃軟滑,令人一試難忘。
這道看來平平無奇的toro蓉軍艦是云云款式中第二最愛。尤其喜愛夾雜著芝麻香的吞拿魚蓉,一口一塊在口中團團轉。
另一驚喜是用魚湯取代麵豉湯,鮮味暖胃,感覺濃濃的漁鄉風味。
甜品就稍嫌平淡沒甚新意,但兩款雪糕豆腐和芝麻味都不錯。
逐道菜上的感覺的確更能讓我專注地吃出不同味道和感受每道食物的特色,也許這就是廚師發板的精妙之處吧!
2016-12-03
2016-12-06 424 瀏覽
最近灣仔開了不少新餐廳,這間日本料理Omakase絕對是眾多餐廳之中最想試的!原先相約了表妹一同來吃,可是貴人事忙,慘被放鴿子了。最後決定自己來這裡用餐。其實一個人晚餐也不錯,特別是來這種和廚師溝通度較高的餐廳,更能認真地了解制作食材的過程,專心一致的聽廚師講解!我點選了 $1000 的「丹楓」,包含15種加卷物。坐下不久,師傅便端上自家醃製的漬物共有五款,當中我最喜歡的是麵豉蒜頭漬,咬下爽口 ,麵豉味很濃很入味。胡麻菠菜菠菜被緊緊的紮實,形成站立的形態。底下的胡麻醬是自家製的,吃前先將菠菜輕輕分開,蘸著胡麻醬吃。菠菜質感幼滑,搭配胡麻醬一同吃用,味道很夾。北海道珍蠔喜歡吃蠔的朋友都知道,生蠔愈大隻並不等於愈好吃。但這款珍蠔卻是體型大得來,味道也好吃!師傅開蠔後淋上酸汁和醬油,再加點柚子皮,蠔肉滑溜,味道清新。即磨秋葵在準備發板刺身和壽司前,師傅便開始磨製秋葵。高級的日本餐廳,都會用上新鮮即磨的秋葵。由於成本很貴,坊間普遍都是使用「假」wasabi,即合成山葵來取代。而其實真的wasabi味道並不會很嗆鼻,反而帶有香味。平政魚刺身薄切平政魚晶瑩剔透,看得出師傅刀工細膩。點些少酸汁吃用,
最近灣仔開了不少新餐廳,

這間日本料理Omakase絕對是眾多餐廳之中最想試的!

原先相約了表妹一同來吃,可是貴人事忙,慘被放鴿子了。

最後決定自己來這裡用餐。

其實一個人晚餐也不錯,特別是來這種和廚師溝通度較高的餐廳,

更能認真地了解制作食材的過程,專心一致的聽廚師講解!
我點選了 $1000 的「丹楓」,包含15種加卷物。
坐下不久,師傅便端上自家醃製的漬物

胡麻菠菜

菠菜被緊緊的紮實,形成站立的形態。

菠菜質感幼滑,搭配胡麻醬一同吃用,味道很夾。
北海道珍蠔

喜歡吃蠔的朋友都知道,生蠔愈大隻並不等於愈好吃。

但這款珍蠔卻是體型大得來,味道也好吃!

師傅開蠔後淋上酸汁和醬油,再加點柚子皮,

蠔肉滑溜,味道清新。
即磨秋葵

在準備發板刺身壽司前,師傅便開始磨製秋葵。

高級的日本餐廳,都會用上新鮮即磨的秋葵。

而其實真的wasabi味道並不會很嗆鼻,反而帶有香味。
平政魚刺身

薄切平政魚晶瑩剔透,看得出師傅刀工細膩。

點些少酸汁吃用,胃口提升!
粒貝刺身兩食

第一食:先吃原味,師傅灑上了岩鹽提味,不用點醬油。

第二食:傳統食法,點醬油wasabi

粒貝相當爽脆彈牙,還帶點鮮甜味。
雞魚刺身兩食

師傅先用火略燒,迫出魚香。

第一食:先吃原味,灑上了蔥粒,不用點醬油吃

第二食:傳統食法,點醬油wasabi

灑上蔥粒的一食,味道較清新,能吃到魚肉的真味
白子

自從第一次吃過白子,就愛上了!

質感和豬腦有點相似,吃起來軟綿綿的,非常細滑。

師傅先略燒白子表面,再配上蘿蔔蓉、蔥花和酸汁,真的很好吃。

白子是鱈魚的精巢,聽起上來並不是人人接受到。

但其實他是日本人用來補身的食品,能夠滋陰養顏。
真雕壽司

配上蘿蔔蓉、蔥花和柚子皮

這裡的壽司飯都加入了赤醋,能將魚生的鮮味帶出。
鮫魚壽司

加入了梅子醬 味道芬香
尺白壽司

經鹽醃製過,並用醋浸泡,味道咸咸酸酸,很開胃。
自家製春薑

師傅說製作工序需時兩星期,味道帶甜,較平常吃到的爽口。
金目雕腩壽司

魚肉呈粉紅色,平滑得反光!

魚腩的部份油脂較多,魚香濃厚。
金線鯛壽司

即香港人說的紅衫魚,經火炙後外皮紋路更清晰。

魚肉上放上茗荷絲作提味。
白子蒸蛋
在寒冷的天氣下吃著暖呼呼的蒸蛋,感覺很幸福!

蒸蛋非常細滑,熟吃的白子質感較結身,和生吃的同樣是軟綿綿,口感不錯。
吞拿魚赤身

雖不是魚腩部份,但赤身的魚香較腩位濃。
海鰻壽司

燒過的海鰻,油脂被迫出,咬下細滑,入口即溶。
火灸大拖羅壽司

師傅說這是第一刀切下的大拖羅,

經過灸燒,油香四溢,

一放入口中,便立即溶化,些少筋也沒有!!!
北海道馬糞海膽壽司

這個海膽壽司並沒有卷上紫菜,反而灑上了竹炭鹽調味。

原來卷上紫菜並不一定是配搭海膽的最好方法,

有的海膽適合與紫菜搭配,有的卻適合用其他食材/方法去搭配,效果會更佳。

竹炭鹽加在這個馬糞海膽上,微微的咸味更能帶出海膽的鮮甜度!

海膽分量很多,可以一塊一塊接著品嘗,吃到最底層的時侯,再把海膽連同壽司飯沾點醬油同吃。
鮟鱇魚肝

鵝肝吃得多,魚肝卻很少機會吃到,是日本的高級食材。

魚肝味道不是很濃,質感細膩,放上了世界上最幼的蔥-芽蔥作配搭,增加口感。
中吞拿魚蓉飯

非常特別的製法,絕不是平常加入青蔥粒的那種。

鋪在飯上的除了魚蓉外,白色的是日本白蔥,黃色的是醃製過的蘿蔔粒,

還有加入了即磨芝麻及冬菇。

味道相當特別,很有層次感,將不同食材的味道混合,這麼有心思的魚蓉飯真是在這裡才吃到!
文蛤麵豉湯

這裡連麵豉湯也做得很認真,用上幾款麵豉醬,

再加入巨型的文蛤一同烹煮,味道濃郁帶鮮味。
豆腐雪糕

最後來一個較清淡的豆腐甜品作結。

餐廳短短開了一個多月,

在客人還沒有很多的時候,能夠慢慢品嚐這裡的廚師發板,

除了吃到美食外,師傅更教懂我很多食材上的知識,真的獲益良多!
2016-12-05
  • 丹楓
  • 白子
  • 海鰻壽司
  • 火灸大拖羅壽司
  • 北海道馬糞海膽壽司
  • 中吞拿魚蓉飯
2016-12-03 495 瀏覽
的確很喜歡Omakasen, 但只可間中食下, 因為收費都……,點可以時時都咁豪呢? 但俗語都有話 “辛苦搵來自在食”, 有時都要好好獎勵自己, 咁先有力量再拼搏。臨近年尾, 又是交報告日子, 日日做到無停手, 為自己加力就是吃餐好, 今晚就Omakasen啦!來到一間樓上的日式小店, 設計簡約平實, 以淡灰色為主調, 牆上掛了幾幅日式的水墨畫, 優雅脫俗, 還配上和風布簾的木框架, 裝潢帶有和風色彩。店子地方不大, 一張 “L” 形的長壽司吧枱和三張四人枱, 雖然地方小小, 但很舒適。既然是吃Omakasen, 當然要選坐壽司吧枱, 既可欣賞師傅們的製作, 亦可與他們交流, 這就我喜歡Omakasen其中一個原因。餐牌簡單清晰, 只有四款Omakasen, 價錢由$600-1200, 而今晚就揀了正葵 ($800), 十二種加卷物, 有先付、刺身、合肴、壽司、卷物、玉子燒、吸物、甘味或菓物。****************************** 先來一碟五款漬物,有牛蒡、日本蘿蔔漬、紫蕎頭漬 和 麵豉蒜頭漬,擺設優雅。當中最喜歡是幼嫩無渣的牛蒡,而麵豉蒜頭 口感和味道也很特別。

五款漬物

自家製芝麻醬凍菠菜
自家製芝麻醬凍菠菜以菠菜葉包緊菠菜段,束成一紮,紮實而不鬆散,頂頭灑上芝麻碎,底部便是自家製芝麻醬。入口冰涼,翠綠的菠菜 幼嫩無渣,富其獨有的味道,蘸上甘香的芝麻醬,配搭美味。

刺身
刺身共有七款,包括左口魚薄切配酸汁、深海池魚刺身、岩鹽柚子赤貝、豉油赤貝、連子鯛、𩶘魚海膽 和 燒帶子
岩鹽柚子赤貝
很喜歡岩鹽柚子赤貝,肉質爽口鮮味,微鹹中帶有柚子 的清新酸味,原來配起來很夾。
𩶘魚海膽
𩶘魚海膽 也吸引,啲骰精緻,透薄的𩶘魚 中見到色澤亮麗的海膽,賣相不俗。清淡的𩶘魚微爽,跟甘香油潤的海膽同吃,雙重口感和味道,特別!
燒帶子
燒帶子 也美味,熱辣辣上手,外層輕燒至焦香,而內裏仍保持刺身狀,柔軟兼富黏性,鮮甜入味,以脆口的紫菜 夾着同吃,正!

冬菇鮑魚
食完刺身便來一客賣相挺精緻的冬菇鮑魚,內有鮑魚、冬菇 蘿蔔,各有兩小件,淋上鮑魚海膽醬汁鮑魚 鮮嫩彈口;冬菇 爽口;蘿蔔 多汁,全部皆烹調入味,鹹鮮有至,味道美味,教人回味。

壽司
壽司出場, 壽司飯小巧,米飯 粒粒圓潤,已調好味道,故嚐每件壽司時都不需再蘸上山蒸豉油。是晚有五款出場,分別是石老壽司、金目鯛壽司、牡丹蝦壽司、煮穴子壽司 拖羅壽司
牡丹蝦壽司
當中最討我歡喜莫過於牡丹蝦壽司,它不止牡丹蝦那麼簡單,還在蝦上加一些牡丹蝦膏,令鮮甜的蝦肉添些甘香,吃起來更美味,而鮮橙亮麗的蝦肉,爽彈中富黏性,正。
拖羅壽司
拖羅壽司 也不俗,色澤鮮紅,泛着油光,雖沒有夾雜雪花般的油脂,但也挺油潤,肉質柔軟鮮味,同樣很吸引我。
春薑
不得不提壽司旁的春薑,比平時日本酸薑厚身,多汁無渣,相當幼嫩,辛辣而不嗆喉,加上酸酸甜甜,開胃醒神。

鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝半浸在醬汁 中,配上少許翠綠的蔥花。入口介乎既化,口感綿密,柔嫩鮮香,簡單配上醬汁和蔥花已很美味。

蔥花吞拿魚腩蓉手卷
蔥花吞拿魚腩蓉手卷跟一般吃的手卷外貌有點不同,看着師傅製作時還以為是小卷物。師傅將壽司飯 蔥花吞拿魚腩蓉 放在一大塊紫菜 上,捲起來便馬上遞送給我,要快快吃!咬一口,內裏柔軟黏口的魚腩蓉 馬上爆出,啖啖油潤鮮味,還帶有蔥香,加埋脆口的紫菜,滋味得很,正!

𩶘魚湯
今晚全是凍食,尾聲來一碗熱騰騰的𩶘魚湯暖暖胃子最適合不過。一把碗蓋打開,陣陣鮮香隨熱煙直湧鼻子,不垂涎三尺。
湯身呈奶白色,趁熱馬上呷一口,稀稠度適中,滿載鮮甜的魚香味,相信用足料熬成,內裏還有滑溜兼富豆香的豆腐粒、幼嫩的菠菜段,當然不少鮮嫩白滑的𩶘魚肉,非常美味,可惜只得一片,真的不夠喉,哈!

菓物
吃埋菓物就完了……有點不捨得! 今晚菓物是蜜瓜, 入口冰涼, 啖啖清甜多汁。

除了可欣賞師傅們的製作並互相交流外, 另一個喜歡它的原因是 “每刻驚喜”。每品嚐完一道菜我才會知道下一道菜, 或許……當他把食物放在我面前時, 我也可能不知是什麼, 要待他為我悉心講解一番, 讓我對食物有更深的認識, 這就是Omakasen的吸引力, 令我愛上它的原因。
2016-11-30
五款漬物
自家製芝麻醬凍菠菜
冬菇鮑魚
蔥花吞拿魚腩蓉手卷
𩶘魚湯
2016-12-01 307 瀏覽
行過灣仔天橋,見到哩間新開的日本餐廳。第二晚決定上嚟試試!哩間餐廳主打omakase,亦分了好幾種價錢。有$600, $800, $1000 & $1200。因為$800已有十二件,我就揀咗$800哩個。食物種類好豐富。刺身好新鮮!見到師傅係真係有認真選購食材。飯,師傅選用了赤醋來加入飯到,令到飯無咁酸同中和魚嘅油脂。蒸鮑魚好入味!但因為一心想嚟食白子,可惜師傅話賣哂,所以有啲遺憾。基本上所有食物都不錯,師傅在某啲刺身上也會安排不同食法,令你可以試岀魚生的鮮味!食完好飽!真係抵食!魚湯好rich,taste到真係煲咗好耐!Ken師傅好有心機好sincere,態度非常專業!這種熱誠同堅持希望能繼續落去!會繼續支持用心經營的小店。

2016-11-30
2016-11-30 264 瀏覽
前陣子生日時食過一次Omakase至今仍回味無窮,所以好想揾機會再食多次。灣仔返工的友人告知灣仔最近新開了一家日本餐廳,專做Omakase,所以即刻揀定日子去一訪。 餐廳位於香海大廈,不算起眼,但窗口望住灣仔條行人天橋人來人往。當晚因為落雨,所以人不多,我地walk in去,唔使等位,直接坐廚師枱前面。 我地兩個人,揀左最豐富的祥鶴,是18種加卷物。餐廳唔算大,約30多個座位,師傳Ken話,午市差不多都爆場,所以忙個不停,唔似晚市咁可以同我地傾到咁多計。 先付先送上醋茄子,厚切的茄子先用醬油和醋醃好,放上蘿蔔蓉和木魚絲,簡單而開胃,我喜歡其酸中帶甜,安撫了飢餓感同時亦開了胃口。 漬物有5款,白蘿蔔,黃蘿蔔、牛蒡、蕎頭和蒜頭,每種都醃得好入味,而且每樣都爽脆有咬口。最特別係個蒜頭,咬落口好爽脆之餘,毫無蒜味,感覺有啲似食緊生栗子,好清甜。 吃過漬物,師傅即磨芥末,並送上平正魚薄切,透明晶瑩的魚身,見到出色的刀工,魚肉帶咬口卻不失肥美,點酸汁豉油,再蘸少許芥末食,味道好夾。 接住係粒貝兩食,一是點上少許岩鹽,二是傳統食法,點豉油wasabi食,食法各有鮮味,

接住係粒貝兩食,一是點上少許岩鹽,二是傳統食法,點豉油wasabi食,食法各有鮮味,食出了粒貝的爽脆彈牙。

日本珍蠔刺身大大隻,拆好殼後便淋上豉油調味,加入了柚子皮和點上青葱。蠔味突出,海水的微咸混和豉油及柚皮的清新,鮮甜無比。

接著師傅同我地介紹彷彿魚,又張開魚旗俾我地睇,話此魚係海中的清道夫,不過大部份人都唔知佢係有幾好食。師傅 三兩下手勢將魚起骨做刺身,然後將魚頭用來煲湯。彷彿魚肉質不走結實路線,反而有點黏口,膠質感比較重但無損其魚肉之鮮甜。

北寄貝輕輕用火燒過,使其肌肉收縮,灑上檸汁及少許wasabi食,有咀勁而不失爽口。係食壽司之前,送上了醬鮑魚伴醃蘿蔔。肥美的鮑魚厚切,放上香菜,每件都醃得好入味,蘿蔔燘得超級稔,清甜非常而且入口即溶,食埋件超脆海苔夾燒北海道帶子,帶子啖啖肉,肥美彈牙,便到了壽司環節。

師傅先送上了春薑,他說這是很多客人都讚不絕口的,以薑芽經過15天工序製作而成,入口辣中帶甜,清味蕾一流!!然後送上一系列的鯛魚壽司。先來石鯛,魚肉比較紥實,簡單放上葱花及柚子皮,金目鯛輕輕火炙,橙紅色的外表好吸引,上面放上少許薑花調味。池魚亦是經火炙,魚皮十分焦香。秋刀魚雖然是尾水了,但仍然肥美,以十字紋的切法加上,大大梅醬,鮮中帶微酸,大大增加了口感。

醋小肌壽司是把黃魚用鹽醃完再用醋浸,然後把薄薄的魚卷著壽司飯,酸酸的,很過癮。壽司飯以赤醋調好味,所以壽司單食又得,簡單點上酸汁豉油亦得,滋味無比。

剝皮魚壽司精髓在魚肝,於魚肝上放上頭髮般粗幼的芽葱,魚肝的甘香配上葱香加上魚肉的鮮味,三者起了難以形容的美味。暗紅色的赤身吞拿預先醃過,質感特別,灑上即磨芝麻,食落口好似食啫喱咁彈牙。

海鰻經煮過再火燒,薄身的鰻魚帶點焦香和芝麻香,薑蔥鯖魚是簡單的鮮味之作。一路食同師傅一路傾計,每樣食材,他都用心為我地講解,務求食客的我倆知道自己食緊咩,好有誠意。因為傾得投契,師傅仲額外整多左2款壽司俾我地食。一件係牡丹蝦,一件係中拖羅。蝦大大隻,打孖上放係壽司上面,蝦與蝦膏,一啖入口剛好。拖羅油脂足夠,慢慢溶在口腔裏。

最後的海膽壽司,海膽堆到成座山仔咁高,一座小小的海膽塔,混合竹炭鹽調味,海膽更鮮甜,最後加多個黃蘿蔔漬撈拖羅蓉配以薑葱芝麻漬包住海苔黎食,幾重口感,不得不佩服製作者的心思。

最後飲埋用彷佛魚煲成的麵豉湯,湯,十分之清甜,比平當偏咸的麵豉湯,這個用魚頭煲成的湯,混合了幾種不同的麵豉,清得黎仍帶魚頭的精華,鮮甜之選。

甜品選了香芋和柚子雪糕,粒粒柚子,微酸但creamy,好開胃。香芋味道濃郁,吃得出並非平價之選。成餐飯,近距離望住師傅的用心製作,將最好、最當造的材料用最合適的調味,表現出黎,這就是Omakase吸引之處。

望住窗外的雨,人來人往的灣仔天橋旁,卻隱藏著一間充滿日系悠閒的餐廳,有說有笑的廚師發辦,雖然有點貴,但別有一番風味。
2016-11-22
  • Omakase
2016-11-27 528 瀏覽
灣仔開了家新日料,晚上工作完和男友去試試看!餐廳在A1出口步行3分鐘的一棟大廈裡,要按門鈴才能進去,非常隱蔽。餐廳裡面不大,裝潢簡潔,有個壽司bar臺區域可以看著師傅即整壽司和刺身。由於餐廳還在試營業期,所以我們週二晚上7點半到幾乎沒人。我愛吃Omakase除了選用的食材都是當季最新鮮的之外,最最重要是不用煩點什麼食物,乖乖坐著廚師就會把食物端到我們面前,哈哈最適合我們這些懶人(笑)!餐牌上有四款 omakase選擇,我們吃的是正葵($800),有12款當季食物。每個set都配有前菜,沙律,玉子燒,味增湯。前菜是醃製過的冷蒜頭和洋蔥等,很入味也很開胃。沙律是豆腐芝麻醬沙律,沙律菜新鮮,芝麻醬香濃。Omakase的第一道是平政魚(Hiramasa)刺身兩塊。平政魚是白身的,味道有點像油甘魚,但本身沒有很多魚油,所以吃起來感覺比較寡身,魚味不太重。這邊師傅把做好的每道菜放到我們面前的碟子上,而且還會講解每道菜選用的食材,非常細心。下一道是真鯛魚刺身。魚身上已經放了鹽,所以吃的時候不用再點醬油。這樣直接吃更能吃得出魚肉本身的鮮美,不錯。再來的是白子。我第一次吃白子,上網看了看才知道是鱈魚的睪
灣仔開了家新日料,晚上工作完和男友去試試看!餐廳在A1出口步行3分鐘的一棟大廈裡,要按門鈴才能進去,非常隱蔽。餐廳裡面不大,裝潢簡潔,有個壽司bar臺區域可以看著師傅即整壽司刺身。由於餐廳還在試營業期,所以我們週二晚上7點半到幾乎沒人。我愛吃Omakase除了選用的食材都是當季最新鮮的之外,最最重要是不用煩點什麼食物,乖乖坐著廚師就會把食物端到我們面前,哈哈最適合我們這些懶人(笑)!
前菜是醃製過的冷蒜頭和洋蔥等,很入味也很開胃。
沙律是豆腐芝麻醬沙律,沙律菜新鮮,芝麻醬香濃。
平政魚
真鯛魚刺身
再來的是白子。我第一次吃白子,上網看了看才知道是鱈魚的睪丸(驚!)白子看起來很像大腸,白白的,吃起來味道很肥,但一點腥味都沒有,其實還蠻香的。可能很多人會覺得吃白子很噁心,但其實白子是冬天補身良品,因為本身含有豐富的蛋白質,有滋陰養顏的功效,吃完感覺皮膚都好點(白日夢中)(・∀・)
白子
下一個是赤貝,爽口清甜。
赤貝
然後上來的是甜蝦壽司。這邊吃壽司不用沾醬油,裡面已經放了芥末。不得不提一下這家餐廳的芥末是新鮮磨出來的,我看到師傅的徒弟在我們面前磨,味道很嗆,超贊!甜蝦鮮甜,比我們平常在外吃的甜蝦大隻點,不錯。
甜蝦壽司
接著是秋刀魚壽司。吃秋刀魚最肥美的季節在9月到10月中,所以我們剛好抓住了季節的尾巴(笑)。我還是比較喜歡吃烤過的秋刀魚,壽司上面是生的秋刀魚,味道也蠻鮮美的啦。
秋刀魚壽司
下一道是吞拿魚壽司。吞拿魚比較薄,有稍微炙燒了一下,魚本身還是蠻肥美的,放到口中有種入口即溶的感覺,很好味。
吞拿魚壽司
接著上來的是吞拿魚紫菜卷。師傅提醒我們要趕快吃,因為紫菜軟了便沒那麼好吃了。咬一口,紫菜很脆,吞拿魚肥美,好味!
吞拿魚紫菜卷
最後上來的是北海道的馬糞海膽。之前去北海道玩的時候吃了一整盒的海膽,鮮甜味道到現在也難以忘懷。哈哈回到香港很少吃得到那麼鮮甜的海膽,就算甜但是也有股腥味。這家餐廳選用的是頂級馬糞海膽,完全沒有腥味或者其他奇怪的味道,超!級!清!甜!哈哈好好味!
馬糞海膽
吃完了12道之後便上麵豉湯。這邊的麵豉湯裡面放了一隻很大的clam(蛤),蛤肉肥美鮮甜,放在麵豉湯裡煲很有鮮味!
麵豉湯
這家餐廳選取的食材很新鮮,想吃Omakase的朋友們不妨一試ʕ•ᴥ•ʔ
2016-11-22
甜蝦壽司
秋刀魚壽司
吞拿魚壽司
吞拿魚紫菜卷
馬糞海膽
麵豉湯
2016-11-21 461 瀏覽
見到開飯有新餐廳,仲要係廚師發辦和,跟係要去食下啦,距離灣仔地鐵站唔遠嘅地方,就會見到呢間餐廳係一樓到,由於算係係住宅大廈入面,所以有唔少人排隊等𨋢原來間餐廳試業咗兩星期咋,而入面唔係太大,有一排吧枱,大概有十五個位到,另外仲有三、四張四人枱,相信佢地有另一間餐廳,所以有唔少熟客黎食晚飯,一陣間,個吧枱已經幾乎坐滿價錢由最平六百蚊至千二蚊一個人不等,所有野食都係由廚師安排,會根據是日新鮮嘅海鮮,去製作唔同嘅菜式,最後同男朋友揀咗各800蚊嘅正葵因為係第一批客人,所以好快就送上先付醃茄子,平時其實唔鍾意食茄子,但係試完呢個之後就改觀,微鹹嘅茄子,伴隨住一啲清新嘅味道,再係上面灑上木魚絲,整體都幾開胃跟住再遞上一碟醃漬伴菜,分別有醃牛蒡、辣蒜頭、醃紅蔥頭同醃蘿蔔,酸酸地,食下刺身再食下醃菜,可以更加開胃,而且每款醃菜都有爽脆嘅口感,真係唔錯最後一道先付就係日本珍蠔,相比隔離客人嘅蠔,我地嗰兩隻較細,明明大家都係一樣嘅先付,但係尺寸反而有分別。珍蠔已經皮入咗甜醬油調味,所以唔需要加其他醬汁,食落口有一陣清新嘅味道,原因係加入咗少量嘅柚子皮,即刻大大提升鮮味,而且口感仲幾滑溜慢慢開始步入主菜喇
慢慢開始步入主菜喇,已經見到師傅即時磨製秋葵,整成調味料俾客人用,新鮮磨製嘅秋葵,味道更加能刺激味蕾,而一般人食法係將秋葵同醬油混合,但其實食法係應該將一小撮秋葵放係刺身上面,再將無秋葵嘅部份點醬油食,呢到嘅師傅可以提點一下啲客人
首先係三片平正魚薄切,師傅用好嘅刀工,慢慢將平正魚切到一片薄薄嘅刺身,薄到可以透到後面嘅顏色,而呢個刺身係另外配秘製嘅清甜醬汁,連埋少量嘅香蔥一齊食,味道幾鮮甜,但係我略厭少咗一啲刺激嘅味道
之後係深海池魚刺身,呢到可以話係Top 2最好食嘅池魚刺身(第一位嘅話,可以睇番我之前嘅食評~),口感係爽口,配埋鮮磨嘅秋葵,鮮味真係好出眾
緊接著係金線鯛剌身,問咗一問師傅,同金目鯛有咩分別,佢話係港人俗稱嘅紅衫魚,而呢道刺身係用咗火槍微微火炙過,所以可以見到魚皮切好嘅花紋,同埋有淡淡嘅焦味
唔知係因為我問起,定係原本就有嫁呢,而呢個就係金目鯛刺身,同大眼雞較為類近,魚皮嘅顏色更加鮮明奪目,睇落閃閃新輝,同樣用火微微燒過,感覺較前者肥美,油脂較多,所以口感滑溜
我覺得係重頭戲嘅珍寶帶子刺身終於登場喇!!!! 睇落同實際都好大粒嘅帶子,亦都係用咗火槍火炙過,再用一片紫菜包住一齊食,而紫菜係有一個特別嘅烘爐一直烘住,所以幾脆口,千萬幾得要襯熱食,如果唔係帶子嘅熱氣會令到紫菜軟化,口感就無咁好。帶子方面,由於只係火炙過表面,中間仍然保留少少濕潤又爽口嘅質感,超級推介
真係唔記得呢道咁特别刺身叫咩名,用之前過嘅深海池魚刺身,包裹住甜蝦同少量海膽,最後再灑上少許蔥花,三樣食材都配合得好好,唔會有違和感,其中以海膽味道為最出,而且包得好好,夾起都唔會散開
時間雖然長,但係終於黎到三文魚腩壽司喇!! 外表睇落無咩特別,但係壽司方面就用咗赤醋,而唔係一般嘅壽司醋,酸味較重,可以提升魚生嘅鮮味。雖然唔係咩特別嘅壽司,但係口感係超軟滑,魚腩部份嘅油脂較多,所以就入口即溶,質感太好喇!
跟住係鐵火卷,將紅色嘅吞拿魚條,用赤醋飯同紫菜包埋一齊,可以見到有少少嘅洋蔥伴隨住添,赤醋飯真係配搭得好好,令平時成日食嘅鐵火卷,提升到另一個層次
刺身壽司過後,就到吸物,就咁聽個名可能唔知係咩黎,其實係指湯,而今日嘅湯係蜆肉麵豉湯,飲鹹鹹同熱熱嘅湯,可以清清味蕾,因為有蜆肉嘅關係,所以都幾清甜
原本菜單上係寫有玉子燒,但係唔知點解無,反而係變咗原隻磯煮鮑魚?!! 咁話明廚師發辦嘛,有得食就緊係食啦~~ 原隻鮑魚都幾大隻,仲已經起好肉,同分好咗四件,可以好斯文咁夾起一舊舊鮑魚黎食,口感好彈牙,配埋旁邊嘅炆蘿蔔一齊食,搭配唔錯
最後就係甘味,即係甜品甜品有兩款揀,分別係柚子雪糕同蜜瓜,話就話係雪糕,其實係雪皅黎,我就揀咗蜜瓜,佢熟得啱啱好,所以好甜又多汁,係健康又美味順嘅甜品
「鮨鶴日本料理」位於灣仔香海大廈一樓,要響地下按門鈴先可以進入大廈。 以為咁神秘就無人識上黎?錯勒,我周六晚上黎到,竟然坐滿八成,原來呢個世界係有咁多識途老馬既!今晚試左佢地既「正葵」套餐,12種加卷物 ($800,另加一),好唔好味?而家報告一下。 豆腐沙律因為人多,師傅實在忙得不可開交,於是侍應先奉上豆腐沙律俾我地醫肚。豆腐好有豆味,質感滑溜,加埋旁邊既配菜食,夠晒fresh! 先付即是前菜,有醃蘿蔔、蕎頭、牛蒡、蒜頭,最喜歡係牛蒡,有淡淡既藥材味,而且佢仲有抗氧化、抗癌等功效,想靚想健康,記得食多兩條。 合肴即煮物,今日提供既係磯煮鮑魚,鮑魚味突出,而且因為係連埋內藏去煮,所以帶有一種甘苦味道,同行友人非常喜歡! 刺身赤貝、深海池魚、金線鯛、吞拿魚、三文魚、帶子、伊佐木 (即12種的其中七種),秋冬食刺身最啱,魚生鮮味有油香,貝類鮮甜爽口,好吃。 壽司 + 卷物接住既壽司同卷物,就係12種餘下既五種。最喜歡一定係海膽壽司,北海道海膽非常鮮甜,而且分量足,海膽仲多個飯,正!另一推介係火炙帶子壽司,帶子厚肉,有火炙過既香味,唔錯。 玉子燒甜美有蛋香,一啖一粒好幸福! 吸物即是湯,今

豆腐沙律

先付

合肴

刺身

壽司 + 卷物

玉子燒

甜美有蛋香,一啖一粒好幸福!

吸物

即是湯,今晚係大蜆麵豉湯,味道偏鹹,不過大蜆非常鮮甜,火候控制得好,唔過靭。

菓物

甘味

甜品可以揀水果或雪糕,咁一於每人一款試下,結果係水果完勝!雪糕係柚子味,帶微酸,感覺清新,雖則如此,但都唔夠已經完熟既日本蜜瓜完美!蜜瓜切好晒一粒粒,一叉就食得,而且又熟又甜,雪到凍冰冰,真係好想食晒成個!
2016-11-19
2016-10-30 784 瀏覽
今天終於試到什麼叫Omakasen坐係sushi bar 環境尚算清幽衛生由師傅安排每一道菜式即叫即做 魚生好新鮮 我發現每件壽司都有不同調味不止是豉油和wasabi用赤醋壽司飯的確與眾不同味道較香的確有點驚喜 價錢合理 十分滿足 一定會再去隱蔽有點像私房菜
2016-10-30