2017-09-12
今日晚市Omakase揀咗祥鶴,然後就坐定定等食。一路食一路師傅都同我傾下計,介紹下料理特別既地方。坐住bar檯睇住師傅準備我啲嘢食,又係另一種享受。首先係前菜,有白粟米,水雲同埋菠菜帶子裙邊,第一次試白粟米,原來係咁甜,好似食水果咁。然後就係肥美生蠔,有手板咁大,有鮮海水味。然後就嚟刺身,分別有海螺,北寄貝,帶子,海膽腐皮,赤貝,同埋白蝦。貝類刺身真係好新鮮,入口肉質唔係死實而係爽甜嘅,而且放落碟果時係睇到啲肉係有收縮,證明係非常新鮮。再之後就係火炙太刀魚,太刀魚輕輕用火槍燒過,有微微焦香。跟住嘅係鰹魚,竟然完全唔腥,我諗一來係師傅處理過後,二來係食材新鮮時令。之後就係全晚高潮,只見師傅用火槍燒過帶子後切開,再放入海膽,然後用紫菜包住食。就咁諗都已經好好味,食落真係唔識點形容,只係feel 到好幸福!再嚟係煮八爪魚,食落肉質唔似,因為唔韌,原來師傅話買返嚟之後要係咁樁佢,將佢嘅纖維打爛,所以先咁軟。最後整多個抹茶布甸。滿足呀~
一路食一路師傅都同我傾下計,介紹下料理特別既地方。
坐住bar檯睇住師傅準備我啲嘢食,又係另一種享受。
然後就係肥美生蠔,有手板咁大,有鮮海水味。
再之後就係火炙太刀魚,太刀魚輕輕用火槍燒過,有微微焦香。
最後整多個抹茶布甸。
滿足呀~