I went to sushi yue and got the sushi delux menu A. This first issue I have with it is that the composition shown on the picture has nothing to do with what you get. For example I really like fish sushis and they removed, from the composition a fatty yellowtail to put in something that look like a pile of hair (and surely tasted like it). Then there is this shell sushi that was awful and all in all the fish based sushi did not have much taste (for a platter of 8 sushi at about 290 it is a bit unexpected...).
Special mention to the scallop sushi and the urchin warboat that were indeed simply delicious. Moreover their fried appetizers with oyster in it is really not bad.

The service was minimal and we had to fight to get a proper table when actually less than a 1/4 of the place was full

2018-11-16
  • urchin based sushi
朋友住西灣河,諗住就返去佢屋企附近食個飯見個面傾下計,朋友就提議不如去西灣河Soho嗰邊食,因為都未去過西灣河soho區,都幾期待,去到發現都好多餐廳,但都以西餐為主,咁啱見到呢間日本嘢就即刻覺得好吸引決定要入去食。嘢食價錢唔算太貴,一個set由百零至三百蚊不等,晚餐食丼飯嚟講都合理,同都幾多餐可以揀。環境好舒服~我就唔客氣咁叫咗個北海海鮮丼($308),因為真係樣樣都想食啲,而呢個餐就滿足到我啦。魚生都幾新鮮,而最鐘意既就係帶子,好厚好鮮甜,海膽同三文魚籽都好香甜。餐仲會有個沙津、麵豉湯同埋茶碗蒸。朋友就叫咗呢個松 壽司定食($235),佢都覺得好滿意,有好多種唔同既魚生,連拖羅都有,佢特別係個海膽壽司,好香甜,個炸蠔試咗一舊都好好食。我同朋友都因為TGIF所以每人叫咗杯啤酒,職員介紹我地可以飲啲果味酒,都係KIRIN,有梨味同蘋果味,我地每樣叫咗杯share嚟飲,我地兩個比較鍾意飲蘋果味,甜啲易入口啲。

環境好舒服~

餐仲會有個沙津、麵豉湯同埋茶碗蒸。

• 北海海鮮丼
  • 松壽司定食
2018-11-09 41 瀏覽
超級有水準日本菜,下次有機會我會再幫襯。店內有4人枱,亦有壽司吧枱座位選擇。麒麟啤($78),好大杯,冰涼解渴,大啖大啖飲真係好涼快。北海道海鮮丼($308),淨係賣外都吸睛,有12款食物,鮑魚煙煙韌韌好爽口,同埋海膽都好清甜,其他刺身都好新鮮肥美,都是用最靚既部位(魚腩),食落成口都係魚既油香味。本鮪三昧丼($198),用左大、中、細拖羅,每個部位各2片,切得好厚好肥美,最好食當然係大拖羅(最粉紅色),入口即溶,又最重油脂。蒸蛋,好滑好夠味,唔錯。芝士炸蝦卷($35),炸蝦好脆,加左滿滿既蟹籽,一齊食可以增加口感。蜜桃雪葩($55),好好味呀,必食推介,甜度好高,又滑又重蜜桃味,店員話係日本直送。
超級有水準日本菜,下次有機會我會再幫襯。

店內有4人枱,亦有壽司吧枱座位選擇。

麒麟啤($78),好大杯,冰涼解渴,大啖大啖飲真係好涼快。

蒸蛋,好滑好夠味,唔錯。

2018-11-07 79 瀏覽
西灣河除左太安樓, 梗係仲有鯉景灣今次就突登行入鯉景灣搵食突然有間鮨店平時都唔覺入到去裝修又唔錯喎有SET DINNER MENU...梗係揀SET DINNER同朋友傾下計, 欣賞下師傅切野野食好快到黎到鮨店梗係食壽司!壽司SET!有沙律有湯有炸物當然唔少得壽司沙律CLOSE UP炸蠔CLOSE UP壽司CLOSE UP壽司CLOSE UP X2舊刺身有光澤, 夠新鮮如果唔夠飽,仲可以加烏冬...先十蚊!我竟然冇加到!!!!!!好後悔朋友嗌的刺身飯勁大兜刺身呃LIKE 一流刺身CLOSE UP個鮑魚勁靚....好想食刺身又勁厚身啖啖肉可惜佢唔肯分比我食...佢仲要有茶碗蒸我個SET 冇嬲嬲地, 嗌杯啤酒飲大大杯先五十幾蚊下次再黎一定要試埋個刺身飯
西灣河除左太安樓, 梗係仲有鯉景灣今次就突登行入鯉景灣搵食

突然有間鮨店
平時都唔覺
入到去
裝修又唔錯喎
有SET DINNER MENU...
梗係揀SET DINNER

同朋友傾下計, 欣賞下師傅切野
野食好快到

黎到鮨店梗係食壽司!
壽司SET!
有沙律有湯有炸物
當然唔少得壽司

沙律CLOSE UP
炸蠔CLOSE UP

壽司CLOSE UP
壽司CLOSE UP X2
刺身有光澤, 夠新鮮
如果唔夠飽,仲可以加烏冬...
先十蚊!
我竟然冇加到!!!!!!
好後悔

朋友嗌的刺身
勁大兜刺身
呃LIKE 一流

刺身CLOSE UP
個鮑魚勁靚....好想食

刺身又勁厚身
啖啖肉
可惜佢唔肯分比我食...
佢仲要有茶碗蒸
我個SET 冇

嬲嬲地, 嗌杯啤酒飲
大大杯先五十幾蚊

下次再黎一定要試埋個刺身
  • 壽司SET
  • 海鮮刺身飯
2018-11-04 280 瀏覽
今日同老闆食飯,佢帶左我去一間日式餐廳,環境超有日風,木系裝修充滿風味,座位寬敞好舒服,食個晚餐都好舒服。老闆請食飯佢負責order,我就等食啦!先來一配牛肉烏冬,牛肉片份量好多好豐富,香嫩唔乾身,湯底清香入口濃郁,配上昆布和日式魚蛋。壽司盛合,魚生新鮮厚厚一片,超愛帶子、海膽和牡丹蝦,入口鮮嫩,質素高啊!燒白膳和銀鱈魚更加係我最愛,魚香重魚味濃郁,魚油豐富,超鐘意白鱔爽口爽嫩,銀鱈魚香滑,入口魚肉香嫩,魚皮燒得好香口!老闆食得開心,我都好滿意!我地下次會再黎試下其他菜式架!

2018-11-04 47 瀏覽
朋友同我慶祝生日「Happy Birthday 」,特登帶左我去食我最愛既日本菜,鮨玥,環境好大好舒服,有吧枱位置可以睇到師傅刀功,而且木枱木椅好有日本味道。朋友叫左壽司盛合,壽司款式多,而且用料高質,當中仲有我最愛既帶子、海膽和牡丹蝦呀!魚生好新鮮,大大件夠香甜,有鮮味!帶子入口好爽嫩,海膽鮮甜無腥味!牛肉烏冬有滿滿牛肉片,牛肉香嫩香口,湯底咸香,牛肉唔會乾,味道好合胃口!燒銀鱈魚,入口香滑香嫩魚味突出,魚皮燒得好香口!燒白鱔,鱔肉爽嫩爽口,入口有焦香,超滿足呀!生日飯食得好開心,又大一歲希望日日可以食到好東西!

2018-11-02 146 瀏覽
今日約左好朋友出嚟食野慶祝 決定要開開心心食餐豪既之前見到鯉景灣有一間佈置幾靚既日本餐廳 所以就book咗試下 嗰時7點到 都係得番好少空枱同埋Bar檯 如果想坐得舒服d book檯既時候就要講定想坐咩位我地叫咗一客松壽司定食 有湯前菜吉列廣島蠔加7件特定壽司 個麵豉湯吾會好濃味精 壽司好新鮮 我自己特別鍾意toro壽司 大toro入口即溶 味道濃得嚟富有油香味 果種味道喺個口爆發出嚟好滿足 如果吾夠飽可以加$10有埋烏東 個烏東都不錯 可以暖下胃跟住就係特上刺身定食 入面有特大赤海蝦 日本帆立貝 油甘魚腩 大拖羅 全部都係厚切 大大塊肉質鮮甜 佢既大拖羅好肥 好好食 大大片比起食壽司更加滿足之後再叫咗原條秋刀魚刺身 池魚王刺身 金目鯛刺身 魚味濃郁 有咬感 而秋刀魚比較結實 配埋酸汁一流 另外兩款刺身味道都好鮮甜 到熟食部份 就叫咗兩客串燒鹽燒牛舌 都算比較切得厚 如果薄反啲就會perfect喇 味道濃郁得嚟唔會太重調味燒白鱔 意想不到的吸引同好食 魚皮燒到好脆身 肉質剛剛好 值得推介飲品方面點少得一杯kirin口味啤酒 蜜糖味 呢度會因為吾同季節推出吾同口味 第一次飲蜜糖味既酒
今日約左好朋友出嚟食野慶祝 決定要開開心心食餐豪既

我地叫咗一客松壽司定食 有湯前菜吉列廣島蠔加7件特定壽司
個烏東都不錯 可以暖下胃

跟住就係特上刺身定食

而秋刀魚比較結實 配埋酸汁一流 另外兩款刺身味道都好鮮甜
到熟食部份 就叫咗兩客串燒

飲品方面點少得一杯kirin口味啤酒
蜜糖味 呢度會因為吾同季節推出吾同口味 第一次飲蜜糖味既酒 大大杯 好易入口 送串燒刺身一流
2018-11-01 35 瀏覽
鯉景灣soho 有新日本餐廳有銅鑼灣 尖沙嘴 同類日本餐廳的quality係港島東區少之又少 餐廳餐具 都係以 石頭系為主 絕對不馬虎每人一個茶包 味道夠晒濃 又唔會一大個壺 浸到變苦玄米茶 終於見到米 真材實料叫了一人一個餐 一個北海海鮮don超大隻蝦 又有蝦膏 最吸引係 鮑魚! 磯煮鮑魚 甜味剛好 爽口,在一群魚生中 有一件熟的海鮮有不同的口感 令人特別期待食那隻鮑魚甜蛋都非常好 鬆軟,最緊要不會好似 以前日本築地的 甜到漏海鮮don 係定食 配的蒸蛋 都非常出色裝蛋的杯 非常保暖 食到最後個啖都依然 辣口小心食呢~雖然好熱 但一點都唔會過熟材料豐富 最得意 又未見過 茶碗蒸裡有粉絲朋友叫了壽司 竹定食 壽司唔錯 但炸雞更突出細細粒 外面炸到超脆 入面依然juicy 麵豉湯係 放蘿蔔那種 比較濃稠還有一個西京燒銀鱈魚份量大 魚皮香脆 最開心係 每類定食都配不同的 小菜 多d人叫唔同的餐,就可以一次過食 好幾樣!出來之後先發現 餐廳星期一會休息非常易記 鮨玥 月曜日 (星期一)定休 出來抬頭見到月圓 真是有意境
鯉景灣soho 有新日本餐廳

一個北海海鮮don
超大隻蝦 又有蝦膏
有不同的口感 令人特別期待食那隻鮑魚

甜蛋都非常好 鬆軟
,最緊要不會好似 以前日本築地的 甜到漏

海鮮don 係定食

麵豉湯係 放蘿蔔那種 比較濃稠

還有一個西京燒銀鱈魚
份量大 魚皮香脆

最開心係 每類定食都配不同的 小菜
多d人叫唔同的餐,就可以一次過食 好幾樣!

出來之後先發現 餐廳星期一會休息

非常易記 鮨玥 月曜日 (星期一)定休

出來抬頭見到月圓 真是有意境
2018-11-01 133 瀏覽
鯉景灣蘇豪東地如其名,就如一個小蘇豪區一樣,入面有很多餐廳酒吧,而鮨玥卻是當中唯一一間日式居酒屋。蘇豪東位置雖然較為吊腳,但因為在海旁,食完沿海旁行下都幾relex,如果不是住在附近的朋友介紹,我也未必知道這個地方。*************鮨玥定位在鮨店和居酒屋之間,裝潢跟鮨店走明亮簡潔路線,但菜單內除了丼飯、壽司還有啤酒和多款佐酒小食。甫坐下,侍者先奉上熱茶,熱茶竟是用原舍茶包而非茶包沖成,茶味更香濃。麒麟一番榨生啤($68/500ml)生啤夠冰凍,麥味香但不會太苦,500ml大大杯一杯都夠飲一個晚上。薄燒牛舌($90)牛舌雖然不算特別厚切,但都幾彈口,而且鹹鹹香香很惹味,用來佐酒一流。明太子雞翼($60)明太子雞翼燒得夠乾身,不會過油,雞肉亦嫩滑,加了明太子令雞翼食味大增。松壽司定食($268)這個壽司定食包含八貫壽司、沙律、炸蠔、麵豉湯,加$10還可以加配一個湯烏冬,都幾抵食。胡麻田園沙律雖然很簡單,但生菜爽脆,粟米和車厘茄清甜,加上胡麻醬下得足,酸香十足非常開胃。吉列廣島蠔有兩大隻,吉列炸粉厚薄都可以,蠔肉不會太熟太老。湯烏冬雖然不算大碗,但食埋八圓壽司一定夠飽。烏湯不會過腍

*************

麒麟一番榨生啤($68/500ml)

麒麟一番榨生啤
薄燒牛舌($90)

薄燒牛舌
明太子雞翼($60)

明太子雞翼
壽司定食($268)

松壽司定食
吉列廣島蠔有兩大隻,吉列炸粉厚薄都可以,蠔肉不會太熟太老。
松壽司定食
湯烏冬雖然不算大碗,但食埋八圓壽司一定夠飽。烏湯不會過腍,滑溜得來不失彈口。

左: 海膽壽司

海膽夥粒不太明顯,不過入口仍見鮮甜。

右: 特大赤海蝦

赤海蝦雖然不能跟牡丹蝦相題並論,但肉質比一般甜蝦結實爽口。

左: 築地鮮魚壽司

魚味較淡,要多蘸一些芥末提味。

右: 油甘魚腩壽司

魚油尚算甘香。

左: 象拔蚌壽司

象拔蚌不夠鮮甜,幸而入口都爽彈。

右: 赤貝壽司

赤貝不夠厚身,但食落都爽口,還可以。

左: 帆立貝壽司

帆立貝夠厚身肥美,一件入口塞滿整個口腔,超滿足。

右: 大本鮪魚腩

隱約見到脂肪紋,油香十足。
松壽司定食
特上三文魚籽壽司($25)

三文魚籽鹹鮮味非常突出,每次吃壽司我都必點。
特上三文魚籽壽司

蜜桃雪葩($55)

雪得夠凍,很香蜜桃味。

總結,佐酒小吃比壽司做得出色,但如果單點小吃很難吃得飽,最好點一個壽司定食share,幾抵食。
麒麟一番榨生啤
薄燒牛舌
特上三文魚籽壽司
2018-11-01 341 瀏覽
「今年 快將結束。我要把握僅餘的兩個月 ,做一些以前不會做的事, 突破自己 !woo hoo!!!」正所謂,一切從「食亅開始 !woo hoo!!福福郎今晚一於衝出自己的 comfort zone。。。中環丶灣仔丶銅鑼灣同尖沙咀, 來到有東區蘇豪之稱的 鯉景灣 ,感受一下這裏的 海景丶海邊的微風和 萬聖節氣氛, 順道「擦餐勁亅 !「 你的突破都很少喎。。。」「 現在流行 minimalism!!woo woo hoo hoo!」「。。。無言 x@&#z。。。」與人頭湧湧的中環不同, 入夜後的 鯉景灣,令人感覺到一份市區難得的恬靜, 十分適合讓人放放空,吃一個「難得寧靜亅的晚餐!今晚來的這家「鮨玥亅, 是食家同事介紹的,口碑不錯, 價錢也不貴,而且有很多定食套餐可以選擇 , 是夜吃萬聖節晚飯也沒有加價,性價比不錯,值得一讚 。為了慶祝萬聖節, 大家首先「啤一啤亅!woo hoo一番。麒麟一番搾口味生啤(每杯$78)蘋果味(左)丶蜜糖味(右)其實兩款啤酒的口味,都跟一般的啤酒差不多, 喝起來絕對沒有一般果味啤酒像喝汽水或果汁的弊端。相比之下,蘋果味的啤酒, 有簡單的一抹蘋果香, 味道相對較

「 你的突破都很少喎。。。」

「。。。無言 x@&#z。。。」

為了慶祝萬聖節, 大家首先「啤一啤亅!woo hoo一番。

麒麟一番搾口味生啤(每杯$78)
蘋果味(左)丶蜜糖味(右)

相比之下,蘋果味的啤酒, 有簡單的一抹蘋果香, 味道相對較為突出。 至於蜜糖味的啤酒,如果我不告訴你,其實你不會知道它是加了甜味的特別口味生啤!

兩款啤酒,入喉都很順滑丶很 fresh,很 woo hoo !!

朋友點了一個叫「松亅的 壽司套餐定食($268)

套餐包括一碟有八款不同種類的握手壽司, 我問過朋友,她說魚生片都很 鮮甜味美。

她最喜歡其中的海膽壽司,因為海膽的份量很多,吃下去感覺非常豐盛,鮮甜味一瞬間充滿口腔 ,味覺大滿足!

套餐還包括兩隻味道鮮美的廣島炸蠔丶沙律菜和麵豉湯,大堆頭排場。。。抵吃!

我則點了一個 蒲燒鰻魚丼定食($130)

鰻魚的份量也頗多, 鋪滿了整碗飯,大概有一條中鰻魚的三分之一。蒲燒鰻魚汁很鮮甜丶鰻魚肉很嫩滑,整體來說十分好吃。。。值回票價!

定食套餐還包括沙律丶麵豉湯及茶碗蒸, 湯跟蒸蛋的熱度十分之足夠,其實很多時,只要食物夠熱,都會好吃,值得一讚。

為了慶祝萬聖節,我們最後點了兩個特色甜品 。。。原個菠蘿雪葩和蜜桃雪葩。。。為這餐愜意的晚餐,添上一個完美的句結。

原個(迷你)菠蘿雪葩($68)

原個蜜桃雪葩($55)

兩款 sorbet 的味道都是酸酸甜甜的,十分醒胃,亦可以幫助消化,非常woo hoo!

。。。🦉

萬聖節真是一個快樂的節日!woo woo!

有時候拋下「中環人」的包袱,來到一個自己不熟悉丶又沒有人認識福福郎的地方「放。 放 。空亅, 漫無目的地 woo hoo woo hoo 榨一番丶啤一啤也不錯。

「我快樂時候woo 丶我難過更要woo丶
我孤獨時候 woo丶 我歡呼當然woo
有時也 hey……

So everybody woohoo, everybody woohoo,
有靈感時候woo 丶百無聊賴也woo!!!亅

。。。🦉

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2018-10-31
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 麒麟一番搾口味生啤
  • 「松亅壽司套餐定食
  • 蒲燒鰻魚丼定食
  • 原個(迷你)菠蘿雪葩
  • 原個蜜桃雪葩
2018-10-30 278 瀏覽
雖然住喺呢頭 但我自己未試過喺蘇豪東呢度食飯 近呢幾年好似越開越多餐廳 而且種類都越嚟越多今日個friend有開心事 就搵左呢間日本嘢慶祝一下鋪面唔算好大 冇book位既話去到7點幾有機會冇位 食物種類都幾多 而且就算weekend夜晚都會有dinner set 價錢唔算太貴 但今日要開開心心慶祝 就當然要豪食啦🐟原條秋刀魚刺身 $198池魚王刺身 兩切 $80金目鯛刺身 兩切 $100入秋我係一定會食秋刀魚既 我好鍾意佢有好濃既魚味但又唔會腥魚肉既質地夠曬結實 好有咬口池魚同金目鯛既質地就相對淋身d 但係都會比較有油香 呢兩款既魚未算係好肥美既魚 味道偏向鮮甜 而且佢切得好大片 食落滿足鹽燒牛舌 $90牛舌燒得剛剛好 比我想像中既稍微厚dd面頭有輕微既調味 唔算太鹹 點少少沙律醬就夠曬惹味燒白鱔 $65呢個係驚喜之作 個friend揀得好啊魚皮燒到好脆身 白鱔既味道好香濃 一串唔係好夠食特上刺身定食 $298築地鮮魚 大Toro 油甘魚腩 日本帆立貝 特大赤海蝦 麵豉湯 沙律 茶碗蒸 烏冬一上檯見到個油甘魚腩者係嚇親 大片到我一啖食唔曬 就算係大Toro呢d比較貴既食材 佢都依然係切
雖然住喺呢頭 但我自己未試過喺蘇豪東呢度食飯

呢個係驚喜之作 個friend揀得好啊
魚皮燒到好脆身 白鱔既味道好香濃 一串唔係好夠食

特上刺身定食 $298
一上檯見到個油甘魚腩者係嚇親 大片到我一啖食唔曬
就算係大Toro呢d比較貴既食材 佢都依然係切得好大片 兩款魚都好有油香味 食得多會有d溜 呢個時間食啖麵就最適合啦
蝦同埋帆立貝就好鮮甜 完全唔會有唔新鮮既味道

壽司定食 $268
大Toro 築地鮮魚 日本鮮帆立貝 赤貝 油甘魚腩 特大赤海蝦 日本象拔蚌 海膽
麵豉湯 沙律 吉列廣島蠔
壽司既飯醋味同大小都適中 特別覺得象拔蚌好食 好鍾意果種口感
海膽既味道都夠曬鮮甜 好想食多舊
壽司set可以加$10要碗烏冬 怕唔夠飽既話可以加埋

Kirin口味啤酒 蘋果味$78
呢款口味既啤酒我之前未飲過 飲落好甜唔重酒味 平時唔太飲酒既人都適合

呢間小店既魚生都幾高水準 夠新鮮而且份量都不得幾足
呢度其實價錢幾大眾化 叫set都係百幾蚊
但佢又可以比你單點 同時適合想豪食一餐既人
2018-10-28 71 瀏覽
有一段時間喜歡約朋友去鯉景灣吃晚飯,喜歡那裡清靜少人,餐廳選擇很多,價錢不貴,質素不錯😻 最近和朋友談起,便坐言起行立即約吃晚飯🤩朋友說看到這家新開的日本餐廳,一於試試。好喜歡這黑金餐具,精緻好看!大本鮪魚腩丼:當侍應將這魚腩丼飯送來的時候,其賣相令我想起黑門魚市場的美味魚腩😻,閉上眼睛,將魚生送進嘴裡,這刻令我仿如去了日本一樣,魚生新鮮美味,魚油如水銀瀉地慢慢溶化在我舌頭上,真的太美味了👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻天然真鯛(每件$25):不知何時愛上了鯛魚,首選鮪魚,第二便是鯛魚😋,很美味😻西京銀鱈魚:我自己喜歡的銀鱈魚煮法,就是西京燒,喜歡那醬汁和銀鱈魚完美的結合,燒的火候也恰到好處,魚肉嫰滑,不會像某些日式餐廳燒得太乾身😻😻😻,正👍🏻令人很滿意的晚餐,可惜,約了朋友去銅鑼灣吃甜品,吃得較怱忙,未能慢慢細嚐🤪

朋友說看到這家新開的日本餐廳,一於試試。

好喜歡這黑金餐具,精緻好看!

大本鮪魚腩丼

天然真鯛

西京銀鱈魚

大本鮪魚腩丼
天然真鯛
西京銀鱈魚
2018-10-26 61 瀏覽
講到去西灣河食 o野, 可能都會諗起去太安樓食小食其實行入入少少近海邊, 都有好多高質靚靚餐廳好似我依晚食 ge 日本 o野, 價錢唔貴但質素都好好呢而且侍應 ge 服務態度好好, 有加分呢 我 o地點 o左兩個定食, 再加 d 小食同啤酒我 o個個係海膽拖羅蓉定食有個滑滑 ge 蒸蛋, 沙律同麵豉湯, 好豐富 ar 海膽好大片呢, 顆粒好整齊, 新鮮鮮甜~拖羅蓉 ge 份量都好多, 食落好幼滑灑 o左 d 蔥花同芝麻就更香口 la依個係生薑燒特選牛肉定食一樣都係有好多料 牛肉飯充滿牛肉汁, 令到 d 飯都好入味呢見依度有 Kirin 生啤酒, 就點 o左 d 小食佐酒吉列廣島蠔炸得香脆, 蠔味都幾濃郁一口啤酒一口炸蠔真係好正 明太子雞翼都好出色呢師傅將雞翼斜斜一開二, 雞鎚位置啖啖肉有好多明太子雞翼尖一樣連住釀 o左明太子 ge 雞肉食完肉就可以噒埋隻香口 ge 雞翼尖!最後想 encore 拖羅蓉同炸物, 就試 o左依個拖羅蓉炸蝦卷有兩個可愛 ge 炸蝦尾, 賣相不錯口感又綿滑又脆呢
講到去西灣河食 o野, 可能都會諗起去太安樓食小食
其實行入入少少近海邊, 都有好多高質靚靚餐廳
好似我依晚食 ge 日本 o野, 價錢唔貴但質素都好好呢
而且侍應 ge 服務態度好好, 有加分呢

我 o地點 o左兩個定食, 再加 d 小食同啤酒
我 o個個係海膽拖羅蓉定食
有個滑滑 ge 蒸蛋, 沙律同麵豉湯, 好豐富 ar

海膽好大片呢, 顆粒好整齊, 新鮮鮮甜~
拖羅蓉 ge 份量都好多, 食落好幼滑
灑 o左 d 蔥花同芝麻就更香口 la

依個係生薑燒特選牛肉定食
一樣都係有好多料

牛肉飯充滿牛肉汁, 令到 d 飯都好入味呢

見依度有 Kirin 生啤酒, 就點 o左 d 小食佐酒
吉列廣島蠔炸得香脆, 蠔味都幾濃郁
一口啤酒一口炸蠔真係好正

明太子雞翼都好出色呢
師傅將雞翼斜斜一開二, 雞鎚位置啖啖肉有好多明太子
雞翼尖一樣連住釀 o左明太子 ge 雞肉
食完肉就可以噒埋隻香口 ge 雞翼尖!

有兩個可愛 ge 炸蝦尾, 賣相不錯
口感又綿滑又脆呢

2018-10-22 46 瀏覽
星期日同男朋友係港島呢邊行街,行完太古就過碼頭呢邊搵野食。見到呢間日本野好似好full 甘就入去試🤪入到去坐係吧枱,有得睇下師傅既刀功🤣🤣先叫左個特上刺身定食 $298,有刺身,麵豉湯,沙拉,茶碗蒸同烏東。刺身入面既呑拿魚係特上個款,入口即融而不油膩🤤帆立貝亦十分厚身,可惜只得有一件😭😭蝦超新鮮,但冇腥味,又夠厚肉!茶碗蒸入面既蛋好滑,亦重海鮮味,個底仲有粉絲🤣亦叫左個 竹 壽司定食 $235,除左沙拉,麵豉湯,仲有份炸雞🤣 壽司入面既呑拿肉雖然唔係刺身個款甘上等,呢款會少d油脂,但亦能做到入口即化既口感👍🏻 三文魚腩切得十分厚身,幸福到爆!呢個定食可以加 $10要碗烏東,同特身定食個個一樣的。湯底係醬油湯,但唔會太咸,幾好飲!烏東偏扁身夠爽滑,好食!另外再叫多個手卷同啤酒,食完勁飽!

入到去坐係吧枱,有得睇下師傅既刀功🤣🤣

茶碗蒸入面既蛋好滑,亦重海鮮味,個底仲有粉絲🤣

另外再叫多個手卷同啤酒,食完勁飽!
2018-10-20 51 瀏覽
木質為主嘅餐廳開喺海傍,環境好舒適~食物同服務都好好,非常令人滿意 😍【特選壽司定食】Lunch 嘅定食都有配送海帶麵豉湯、胡麻田園沙律同茶碗蒸田園沙律好新鮮,生菜好爽脆!茶碗蒸材料豐富,落咗好多切片嘅香菇同鳴門卷最重要係蛋好滑嫩 😋特選壽司有七貫:中拖羅、赤貝、左口魚、油甘魚、赤海蝦同蔥拖羅蓉軍艦朋友表示赤海蝦勁大隻,好彈牙漿口 👍🏻拖羅蓉好綿滑,都好食~【北海海鮮丼】重量級嘅刺身丼 ❤️ 好壯觀呀~牡丹蝦同拖羅蓉果然好得海膽同帶子勁鮮甜三文魚、油甘魚、魴鮄魚同呑拿魚切得頗厚底下仲有好多三文魚籽𠻹每一樣都好新鮮好正!磯煮鮑魚好入味,口感爽彈而且已經細心地一開二 🤤 超好味【明太子雞翼】雞翼熱辣香脆,釀咗鹹鹹辣辣嘅明太子連雞翼尖都好好食!【綠茶雪糕】加 $15 多個雪糕甜品個玻璃兜兜好養眼我瞬間有種食完 omakase 嘅 feel,賺咗 🤣
木質為主嘅餐廳開喺海傍,環境好舒適~
食物同服務都好好,非常令人滿意 😍

【特選壽司定食】
Lunch 嘅定食都有配送海帶麵豉湯、胡麻田園沙律同茶碗蒸

田園沙律好新鮮,生菜好爽脆!
茶碗蒸材料豐富,落咗好多切片嘅香菇同鳴門卷
最重要係蛋好滑嫩 😋

朋友表示赤海蝦勁大隻,好彈牙漿口 👍🏻
拖羅蓉好綿滑,都好食~

【北海海鮮丼】
重量級嘅刺身丼 ❤️ 好壯觀呀~
牡丹蝦同拖羅蓉果然好得
海膽同帶子勁鮮甜
三文魚、油甘魚、魴鮄魚同呑拿魚切得頗厚
底下仲有好多三文魚籽𠻹
每一樣都好新鮮好正!

磯煮鮑魚好入味,口感爽彈
而且已經細心地一開二 🤤 超好味

【明太子雞翼】
雞翼熱辣香脆,釀咗鹹鹹辣辣嘅明太子
連雞翼尖都好好食!

【綠茶雪糕】
加 $15 多個雪糕甜品
個玻璃兜兜好養眼
我瞬間有種食完 omakase 嘅 feel,賺咗 🤣