2019-01-29 50 瀏覽
西灣河海旁SoHo East 新開嘅日本料理店格調高檔而且仲有壽司吧枱可以一邊品嚐日本美食一邊看廚師大展廚藝Suntory 三得利日本製啤酒 $68蘇豪東係係上班一族Happy hour 勝地當然唔可以少得有啤酒啦啤酒係日本三得利進口 保持一貫日本風味啤酒夠凍 而且仲用冰杯裝飲落非常爽特上刺身定食 $298刺身材料來自日本築地鮮魚 共有五款大本鮪魚腩 油脂非常豐富 入口即溶油甘魚腩 雖然冇吞拿魚拖羅咁多油 但都非常肥美日本帆立貝 鮮甜彈牙特大赤海蝦 非常甘甜大隻金目鯛 唯一連皮上嘅刺身 魚肉鮮甜 魚皮增添彈性口感定食附上海帶麵豉湯 胡麻田園沙律 同茶碗蒸另外亦可以揀烏冬或飯 非常圓滿餐廳雖然係叫鮨玥 主打壽司但其他日本料理 例如: 串燒 揚物 都係超水準薄燒牛舌 $90牛舌切得非常薄 但無減牛香味此外油脂更容易喺燒嘅時候散發 香氣四溢燒白鱔 $65外皮香脆無比 白鱔肉非常厚肉明太子雞翼 $60雞翼外皮燒得好香 仲內有乾坤明太子加上小小辣又有鹹香 餸酒一流炸軟殼蟹 $75炸得非常乾身 鬆脆無油
西灣河海旁SoHo East 新開嘅日本料理店

明太子加上小小辣又有鹹香 餸酒一流

炸軟殼蟹 $75
炸得非常乾身 鬆脆無油
2019-01-28 81 瀏覽
呢日下午約咗朋友去街,但老公想我陪多佢一陣,又得知蘇豪東的這家日式餐廳的丼飯好吸引,於是一起去吃個午飯,增加一點情趣。一進入餐廳,無論是一枱一椅,都是以木製的,加上自然光從窗邊透入,坐得特別舒適。因為老公興致勃勃,所以要了一杯 KIRIN啤,再以香脆得好薯片的 鱈魚干 作為餐前小食。本鮪魚腩蓉海膽丼以前我唔食海膽,不過老公食,所以他一見到就要搶食了,他一邊o答,一邊說非常鮮甜,當然我也食了一部份,不讓他搶光。另外,魚腩蓉處理得非常幼滑,加上白芝麻一齊食用,增加了不少香味。北海海鮮丼雖然海膽的份量不及我那碗多,但海鮮的種類非常豐富,有鮑魚、蝦、三文魚等等,款款鮮味彈牙,食到老公笑得變腰果眼。玉子燒表面燒得甘香,而底部很嫩滑,一日試上兩種不同口感。最後,他見我初懷孕,所以 "幫" 我食豆腐雪糕,奶味不太濃,突顯香濃的豆腐味。

因為老公興致勃勃,所以要了一杯 KIRIN
啤,再以香脆得好薯片的 鱈魚干 作為餐前小食。

本鮪魚腩蓉海膽丼

北海海鮮丼

玉子燒
表面燒得甘香,而底部很嫩滑,一日試上兩種不同口感。

2018-09-29
午餐
2019-01-25 640 瀏覽
都話西灣河美食多,成個海旁都系,今晚食尼間系因為被距裝修吸引住,系同區少有的高級日本壽司店,價錢比旺角便宜抵食。設有廚師發辦、刺身定食、海鮮丼及散叫菜式,海鮮每日又日本魚市場新鮮直送,更引入不少時令魚生作季節限定。魚生刺身一定要食🤗精選刺身定食中本酭魚腩,築地鮮魚,日本帆立貝,油甘魚,特大赤海蝦,好新鮮嘅魚腩,好鮮甜,一D雪味都無,好有嚼頭,好香。,油甘魚刺身,脂肪含量低、蛋白質豐富,營養價值非常高, 尤其是其中富含不飽和脂肪酸,不只好吃,對於開發智力、促進腦部發育非常有好處, 刺身D鮮甜味系好正😘日本帆立貝 帆立貝刺身味道鮮甜,無雪味,輕點醬油及日本芥末,味道沒法擋.特大赤海蝦,大大只海蝦肉質彈牙,晶瑩剔透的刺身。 吃刺身時都會沾上醬油及芥末,芥末辣度和刺身的鮮味結合在一起,大大提高蝦的甜味,而且新鮮😘 ...另配海帶麺豉,胡麻田園沙律。茶碗蒸。烏冬最特別系距嘅烏冬。超級彈牙,好甜滑😘俾一般烏冬細D,但係口感一流。蟹子手卷,系正到不得了,一啖咬落去,好脆,蟹籽粒粒脆脆,好鮮甜。三文魚手卷,三文魚好新鮮,好甜.火炙物系首選火炙鵝肝壽司+火炙鰻魚壽司一望落去就會見到燒得恰到好處,而且睇

魚生刺身一定要食🤗精選刺身定食

中本酭魚腩,築地鮮魚,日本帆立貝,油甘魚,特大赤海蝦,
好新鮮嘅魚腩,好鮮甜,一D雪味都無,好有嚼頭,好香。,

日本帆立貝

特大赤海蝦,

另配海帶麺豉,胡麻田園沙律。茶碗蒸。烏冬

三文魚手卷,三文魚好新鮮,好甜.

火炙物系首選火炙鵝肝壽司+火炙鰻魚壽司
一望落去就會見到燒得恰到好處,而且睇到邊邊岩岩好脆脆,有D甜焦,小小飯,大大塊鰻魚,加小小芝麻,更加惹味。好有嚼頭,尼個必定再次ENCONE.

火炙鵝肝壽司
系重頭戲,表面好脆,內在好嫩滑,唔會太漏,小小甜脆甜脆😘

厚燒牛舌,小小椒鹽已經好正,無牛騷味,爽脆爽脆,好正。

啤酒送燒物系一流架,好易入喉,甜甜地,最正系好滑好滑,😍好適合女仔嘅啤酒。

燒物點少得雞泡魚尼,好軟綿,好入味,尼個一定要食架,同出面的真係唔同架🤗

完美的一餐就係件件都系精品,自己喜歡嘅自己點😏

2019-01-23
2019-01-21 65 瀏覽
九龍人一直好少去香港區因為今次係同啲長輩慶祝所以返佢哋喺呢區因為平日嚟所以唔係非常之爆滿可以慢慢傾計首先叫咗個定食有刺身,麵豉湯,沙津,蒸蛋同烏冬刺身好鮮甜湯又好熱蒸蛋入邊有驚喜烏冬都好有質感另外叫左個松壽司定食壽司有八款有吞拿魚有海膽有粟米有幾種嘅魚吞拿魚帶子全部啲飯都係用珍珠米八舊壽司都等於食咗一碗飯仲配有小食廣島炸蠔丶沙律同麵豉湯好炸得好香脆另外小食叫咗西京銀鱈魚魚肉嫰滑, 唔會太乾太硬而且好大條送酒一流還有明太子雞翼起晒骨啖啖入邊有明太子真係唔係間間餐廳都會整因為費事買蛋糕用咗兩個說雪葩代替菠蘿雪葩, 蜜桃雪葩全部都係用新鮮水果整唔使好似食雪糕咁咁肥有人生日梗係要叫杯啤酒興祝一下

九龍人一直好少去香港區
因為今次係同啲長輩慶祝
所以返佢哋喺呢區
因為平日嚟所以唔係非常之爆滿可以慢慢傾計
首先叫咗個定食
刺身,麵豉湯,沙津,蒸蛋同烏冬
刺身好鮮甜

八舊壽司都等於食咗一碗飯
仲配有小食廣島炸蠔丶沙律同麵豉湯
好炸得好香脆

另外小食叫咗西京銀鱈魚
魚肉嫰滑, 唔會太乾太硬
而且好大條送酒一流

還有明太子雞翼起晒骨啖啖
入邊有明太子
真係唔係間間餐廳都會整

因為費事買蛋糕用咗兩個說雪葩代替
菠蘿雪葩, 蜜桃雪葩
全部都係用新鮮水果整
唔使好似食雪糕咁咁肥

有人生日梗係要叫杯啤酒興祝一下

2019-01-03 565 瀏覽
西灣河海傍呢度既然有蘇豪東既美譽, 美食當然係一籮籮架啦成條海傍路都可以泊車, 而且冇人會抄牌(好似係), 望望門口餐牌, 見到價錢同種類都幾啱食, 就揀左呢間日式餐廳鮨玥竹壽司定食 - $235有麵豉湯, 有2件炸雞, 有碗沙律, 仲有8件壽司, 以呢個價錢黎講算係好抵下, 每件壽司刺身都係大過件飯, 色水又靚夠晒新鮮👍特上海鮮定食 - $298同頭先個壽司set 一樣有麵豉湯有沙律, 雖然冇炸雞, 不過佢有蒸蛋👍好香好嫩滑架, 唔頭飯仲可以加少少轉食爽滑彈牙既讚岐烏冬🤤食咁正既野食, 點少得歎番杯生啤👍日本花魚一夜干 - $98以日式醬油醃製, 保留左一夜干既鮮甜味之餘, 又可以加少少其他既味道👍燒白鱔 - $130/ 2 pcs呢兩串燒白鱔係一個驚喜, 份量極多, 而且肉厚, 但唔會燒到乾晒鞋晒, 入面仍然保留住鮮甜既白鱔汁, 一咬落去更加會feel 到燒到極香脆既外皮🤤薄燒牛舌 - $90話就話薄燒, 但佢係好厚😂厚身得黎係juicy 既, 灑上少少黑椒粒, 已極為惹味👍蜜桃雪葩 - $55挖空左個桃黎做既雪葩, 賣相已經贏開巷👍加埋本身個雪葩幾好食, 唔會太甜剛剛好👍
西灣河海傍呢度既然有蘇豪東既美譽, 美食當然係一籮籮架啦

壽司定食 - $235

特上海鮮定食 - $298

食咁正既野食, 點少得歎番杯生啤👍

日本花魚一夜干 - $98

燒白鱔 - $130/ 2 pcs

薄燒牛舌 - $90

蜜桃雪葩 - $55

2018-12-28 90 瀏覽
開完會提早下班的晚上,一於去遠點。今次蒞到西灣河蘇豪東的日本料理店,從地鐵站沿碼頭方向行大約十多分鐘路程,沿路晚風陣陣,海景優美,感覺倒不算遠。店內環境柔和亮麗,無天花的設計亦添空間感,而座椅底亦有層架供放置包包等,相當貼心。我們點了兩個Set Dinner再加點小吃。首先是 精選刺身定食(HKD268)一上桌便感覺足料,茶碗蒸、沙律及湯烏冬等都精緻溫熱,很到位;刺身方面亦算豪華,包括有以下五款:中本鮪魚腩: 厚實油潤,很有質感;築地鮮魚 金目鯛: 鮮甜,肉質富彈性;日本帆立貝:粉嫩幼滑,同樣鮮甜;油甘魚: 魚油豐富,愈嚼愈香;特大赤海蝦: 爽甜彈牙。第二個Set是 松 壽司定食HKD268同樣份量十足的套餐,廣島蠔炸的外皮酥脆,內裡油滑甘香,另配指定壽司8貫,陣容亦不俗,包括有 大本鮪魚腩、油甘魚腩、赤貝、築地鮮魚、日本鮮帆立貝、特大赤海蝦、當然亦不少得海膽及燒左口魚。個人尤愛燒左口魚,熟練的火炙處理使魚油滲透而出,非常惹味。明太子雞中翼 HKD120@2PCs燒成微焦金黃的外皮香口煙韌,油而不膩,裡面釀的明太子魚香味濃郁,質感綿滑,口感豐富喜人。炸軟殼蟹 HKD75這家店的炸物及燒

開完會提早下班的晚上,一於去遠點。

我們點了兩個Set Dinner再加點小吃。

首先是 精選刺身定食(HKD268)

中本鮪魚腩: 厚實油潤,很有質感;
築地鮮魚 金目鯛: 鮮甜,肉質富彈性;
日本帆立貝:粉嫩幼滑,同樣鮮甜;
油甘魚: 魚油豐富,愈嚼愈香;
特大赤海蝦: 爽甜彈牙。

第二個Set是 松 壽司定食HKD268

明太子雞中翼 HKD120@2PCs

炸軟殼蟹 HKD75

這家店的炸物及燒物都做得很出色,外脆內軟熟的軟穀蟹肉汁豐富,咸香滋味。

玉林蘋果雪葩 HKD 55

菠蘿雪葩 HKD68

最後以兩個賣相精緻的雪葩作結,兩款都酸酸甜甜帶清新果香味,甜度剛剛好。
2018-12-23 90 瀏覽
西灣河的蘇豪東區鄰近海邊,環境悠美,今晚就相約朋友過來食日本野。鮨玥裝修富有日本風格,用木為主。一坐低我地先叫咗杯生啤,冰凍可口,酒味香醇。特上海鮮定食HKD298, 有帶子,吞拿魚,鯛魚,赤蝦等,配有蒸蛋,沙律,白飯,味噌湯等,新鮮嫩滑,入口鮮甜。竹壽司定食HKD235, 壽司飯煙韌易入口,有油甘魚,三文魚腩,赤蝦等壽司,配料豐富,份量多。鹽燒油甘魚鮫 HKD85,即燒熱辣辣,魚香味香濃,魚肉軟稔,入口香甜。明太子雞中翼 HKD120@2PC, 明太子釀得好飽满,多汁香濃,皮燒得香脆而惹味。炸軟殼蟹 HKD75, 好大隻,炸得香脆軟稔,蟹膏多,味道香濃。菠蘿雪葩 HKD68, 用一個菠蘿切開中間的肉而整成,香甜冰凍,菠蘿味香甜。蜜桃雪葩 HKD55, 賣相吸引,蜜桃味香味散發,奶滑香甜。

一坐低我地先叫咗杯生啤,冰凍可口,酒味香醇。

2018-12-14 90 瀏覽
跑到西灣河老遠當然要吃上一餐豐富的晚餐,找了一家日式居酒屋🏮,感覺滿地道,而每人選了一個晚市套餐及一些燒物。日本花魚一夜干 HKD98整條開邊擺滿整碟,兩邊魚肉飽滿脹卜卜,魚皮燒至香脆,肉質柔軟結實只有一條主骨,魚味香濃,入口鮮甜惹味。西京銀鱈魚HKD150鱈魚魚肉質感油潤香滑幼嫩,肉質紋理清晰,滲出濃厚魚油香,醬汁入味,惹味非常。薄燒牛舌 HKD90一碟約六片,口感富有彈性爽口彈牙,肉汁豐富香氣撲鼻,有種融化在口中之感。燒白鱔白鱔皮燒至微焦帶脆,魚肉燒至火喉剛好,肉質晶瑩剔透爽口彈牙,吃下卻帶香嫩滑溜。精選刺身定食HKD268配烏冬中本鮪魚腩: 屬於魚的中腹及尾腹位置,肉質較甘香濃郁築地鮮魚 金目鯛: 金目鯛刺身,肉質細膩柔軟油脂適中,味道鮮甜,越咬越滲出魚油香日本帆立貝:肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香油甘魚: 肉質爽口,口感柔軟嫩滑,味道甘甜特大赤海蝦: 肉質綿絮軟滑富膠質,香濃鮮甜松 壽司定食HKD268配炸蠔玉林蘋果雪葩 HKD 55顏色雪白,味道香甜而甜度高,雪葩口感細膩,入口冰極即化,感覺較為輕盈。

日本花魚一夜干 HKD98

西京銀鱈魚HKD150

薄燒牛舌 HKD90

燒白鱔

精選刺身定食HKD268配烏冬

中本鮪魚腩: 屬於魚的中腹及尾腹位置,肉質較甘香濃郁
日本帆立貝:肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香
油甘魚: 肉質爽口,口感柔軟嫩滑,味道甘甜
特大赤海蝦: 肉質綿絮軟滑富膠質,香濃鮮甜

壽司定食HKD268

配炸蠔

玉林蘋果雪葩 HKD 55
2018-12-10 64 瀏覽
好耐無去過西灣河,一向都知西灣河多嘢食,因為有太安樓,不過朋友仔話碼頭嗰邊都有好多好嘢食,難得有時間又有人陪,就行到嚟蘇豪東食好西,原來呢到有好多餐廳,快行一圈之後決定入嚟呢間鮨玥朋友仔一向對銀鱈魚有獨特喜好,雖然我個人成日都認為去食日本嘢當然係食刺身壽司,但佢呢個銀鱈魚西京燒定食的確係叫得無錯,眼看好細份,但銀鱈魚魚肉嫰口鮮甜,同埋師傅用嘅燒汁味道好出,令個魚入口味重滑口,very nice咁我個人當然就係叫壽司喇,試咗油甘魚腩、赤海佬、三文魚腩、燒玉子等,上枱時望到啲壽司色水光澤,相信都新鮮,咬落口的確無錯,有材料嘅鮮甜味,飯嘅醋味亦合適,話咁快就食晒幾件另外我地兩個人都叫咗唔少小食share,有蟹子沙律同明太子雞翼,沙律爽口,雞翼炸得香口,咬入口明太子味道亦都食到,證明算足料,最終二人都食得非常開心,傾到計之餘嘢食又好食,非常滿足

2018-11-22
2018-12-10 52 瀏覽
今晚跟朋友到西灣河食日本野, 餐廳內有日本人黎食, 咁一定無選擇錯啦!SUNTORY啤酒, 口感香醇而有餘韻, 好易入口呢叫了啤酒, 當然點了佐酒食物啦, 枝豆烚熟再撒啲鹽喺面咁就上碟, 保留到爽口,食到停不到口, 送啤酒一流, 啤酒伴侶說得沒錯手羽燒 , 雞皮口感有點"脆脆"的, 雞肉的口感,比較彈牙, 的味道比較適合下酒燒日本花魚一夜干定食, 套餐除主菜外,還搭配開胃、漬物、沙律、缽物和熱湯, ,花魚燒烤後,肉質細嫩, 魚脂甘美,魚皮酥香帶脆,魚肉微鹹鮮甜,送飯一流,

SUNTORY啤酒, 口感香醇而有餘韻, 好易入口呢

2018-12-09 535 瀏覽
間中都鍾意行下鰂魚涌海濱花園,黃昏時段由北角一直漫步到鯉景灣食晚飯特別輕鬆寫意。鯉景灣一帶嘅餐廳我們都試過七七八八,近排開咗間日本料理,一於去試新野。自然簡約的日式和風設計,雖然店舖不大,但以淺木色為主調,總是給人一種清爽無壓嘅空間感受。有別於某些日本料理餐廳。餐牌附有圖片,非常清晰。我們二人叫咗一個松∙壽司定食再散叫咗一些日本料理。定食套餐組合豐富,壽司上嘅刺身都好新鮮,除咗有八件新鮮壽司之外仲有麵豉湯、胡麻田園沙律同埋即叫即炸鬆脆可口嘅炸蠔小食同埋只需加$10就有一碗滑嘟嘟日本湯烏冬,十分豐富。另外叫了蔥本郁魚腩炸蝦卷,好好味!炸蝦鬆脆好味,配上郁魚腩,真係有內脆外軟嘅感覺,口感層次十足,建議一次過放晒入口,更加滋味嚟到日本餐廳當然唔少得茶碗蒸,小小一份卻滑嫩鮮味,十分滿意!日本蟹子沙律當然也是必點之選,又清新又開胃,如果可以大碟啲就好啦!(貪心mode)鹽燒油甘魚鮫,嫩滑的魚肉加上燒得甘香的魚皮,真係夠曬惹味!

仲有麵豉湯、胡麻田園沙律同埋即叫即炸鬆脆可口嘅炸蠔小食

同埋只需加$10就有一碗滑嘟嘟日本湯烏冬,十分豐富。

另外叫了蔥本郁魚腩炸蝦卷,好好味!

鹽燒油甘魚鮫,嫩滑的魚肉加上燒得甘香的魚皮,真係夠曬惹味!

• 蔥本郁魚腩炸蝦卷
2018-12-07 76 瀏覽
話說上網看見朋友說這家餐廳很高質很好吃於是放工便和同事去試一試餐廳裝修簡約光猛,尚算闊落不會太擠迫食物種類不少,除了散叫外,還有定食套餐(套餐包海帶麵豉湯,胡麻田園沙律,茶碗蒸)。。。。。。。。。。。。。。。。。。北海海鮮丼定食▸淨睇圖已經非常吸引,估唔到實物都一樣,刺身款式很多很豐富,而且每款都很新鮮,特別喜歡牡丹蝦,鮮甜肥美,蝦肉彈牙,很好吃😋鮑魚也很好吃,好淋好入味,醬汁帶少少甜,但又不會過濃,仍保持到鮑魚嘅鮮味💕。。。。。。。。。。。。。。。。。。西京銀鱈魚▸其實定食會抵啲,不過怕太飽嘅關係,所以散叫,估唔到銀鱈魚都幾大件,而且肉質鮮嫩肥美,西京燒比起平時無咁濃味,反而更食得出魚嘅鮮味,真係食唔停口😍。。。。。。。。。。。。。。。。。。吉列廣島蠔▸炸漿唔會好厚,炸皮頗鬆脆,亦都唔會好油好肥膩,而廣島蠔仲keep住juicy,都算幾肥美,唔會細細粒咁😊
話說上網看見朋友說這家餐廳很高質很好吃
於是放工便和同事去試一試
餐廳裝修簡約光猛,尚算闊落不會太擠迫
食物種類不少,除了散叫外,還有定食套餐
(套餐包海帶麵豉湯,胡麻田園沙律,茶碗蒸)
北海海鮮丼定食
西京銀鱈魚
吉列廣島蠔
2018-12-06 125 瀏覽
話說,上星期去SOHO東吃晚飯,試了這間位於鯉景灣海旁的新日本餐廳。餐廳裡面燈光好充足,而且新裝修,感覺好乾淨。這裡晚市除了單點的壽司和熟食,也有套餐供應,魚生選擇比較多,我和朋友就要了兩個sets、一個卷物和一份燒物。北海海鮮丼 ($308) 賣相超吸引😍。有好多款刺身,其中牡丹蝦、toro特別好吃🤤,蝦非常大隻,肉質鮮美。鮑魚則惹味,質感不錯夠冧,刺身整體都算新鮮。套餐配沙律、茶碗蒸和麵豉湯。不過最有驚喜的是銀鱈魚西京燒定食 ($208)🤩,銀鱈魚肉質非常嫩滑,西京燒入味👅,份量剛好,吃得出魚好新鮮。好一陣子沒有吃過這麼高質的鱈魚了‼️晚飯來說,這份定食性價比高😝。另外也點了牛油果軟殼蟹卷 ($80),有4️⃣大件😆,炸軟殻蟹好香脆,不過牛油果不夠多😝。最後也要了明太子燒雞翼($60),明太子份量好多!然後這裡還有生啤喝😝,吃得喝得好盡興!值得一提的是,女店員服務態度非常好☺️

北海海鮮丼 ($308) 賣相超吸引😍。

西京燒銀鱈魚定食

最後也要了明太子燒雞翼($60),明太子份量好多!

明太子雞翼

然後這裡還有生啤喝😝,吃得喝得好盡興!

值得一提的是,女店員服務態度非常好☺️
西京燒銀鱈魚定食
2018-12-04 69 瀏覽
鮨玥位於鯉景灣的蘇豪東,離地鐵站約10分鐘路程,所以其實都幾清靜,行出來就是海旁,周圍環境幾舒服,情侶來拍拖不分不錯,食完飯又可行行海旁。平日客人不算多,但旁邊的客人則正正是幾個日本人,感覺餐廳特別正宗。這裡的丼飯最抵食,飯市的丼飯大約$130起。點了個本鮪魚腩蓉海膽丼($195),飯面加了少少芝麻,吞拿魚蓉雖不算最肥美,但入口清甜,最正是飯面上的兩大片海膽,味道濃郁,一整片放入口時,超強海膽味湧入口入。朋友點的松壽司定食($268),最吸引的是海膽及大本鮪魚腩,目測鮪魚腩油脂十分豐富。朋友知道我喜歡海膽,分了海膽給我,連吃兩份海膽超幸福。這裡的炸物十分高質,松定食內有一小客炸蠔,炸粉做得剛剛好,外脆內嫩。另外點的軟殼蟹,炸得十分鬆化,食完也沒有油膩感。來日本餐廳怎可以沒啤酒,Suntory的Premium malt 有綿密泡沫

2018-12-01 527 瀏覽
寧靜嘅蘇豪東真係個隱世天堂,每次去都好enjoy! 因為呢到既餐廳比較優雅,唔會多人到爆,可以好好享受,無論同朋友去或同伴侶都非常合適。揀咗間日本料理,見佢內部好日式,見佢menu好正,就食佢最豐富嘅北海道海鮮丼定食同鹽燒鯖魚定食啦😉😋因為見佢乜都有,更有我最鍾意既海膽同鮑魚,非常吸引啊!赤身、中鮪、油甘魚腩、三文魚腩、帶子、北海道海膽、牡丹蝦、鮑魚、池魚、金目鯛。你話正唔正?😉件件新鮮,新鮮度係海水級😍。海膽只有真味絕冇一點怪味; 魚類都爽口👉鮮👉真👉食到各自獨特既味道; 其中金目鯛係我第一次食,呢個魚味都好正😋; 鮑魚爽口,有鮮味,佢又加咗自家制醬汁,帶出鮮、甜味道,但放心,唔會蓋過鮑魚本身既美味😍食日本嘢就有呢到好,有醬汁得黎配合得好好。鹽燒鯖魚定食稻庭手打烏冬,食完魚生食佢就啱哂口胃。😘對佢既刺身好有信心,所以又叫埋個活赤貝。嘩😍鮮甜到不得了! 👍👍呢個炸北海道芝士,好、好、好味呀!要再講,係非常十分之好味。薄薄既天婦羅紫菜包住豐富口感而不膩既芝士,唔係得個濃字,好温和,食落好舒服。真係食過番噚味

北海道海鮮丼定食

鹽燒鯖魚定食

稻庭手打烏冬,食完魚生食佢就啱哂口胃。😘

北海道海鮮丼定食