餐廳: 鮨燐
資訊:

3K
2019-09-24 327 瀏覽
小妹素來好飲好食,尢其鐘情於日本菜。朋友們經常問我有什麼好介紹,在我推介列中,嚟間日本料理店是三甲之一。地理位置方便,位於繁榮又帶點寧靜的中上環內。食物質素不在話下,食過便知分曉!開胃前菜採用了愛知縣的無花果,配以麺豉醬,新奇又夾味。另一前菜是白梅貝,軟熟入味。十四貫的厨師發辨開始了,另人心癢癢,到底今晚時令是什麼呢?打頭陣深海池魚,配合大蒽,木魚絲和蒜根,味道層次分明。赤貝加添了靑檸,檸檬汁,爽脆的質感,爽爽!金目鯛魚油爆法,口腔充滿脂香。扇貝加入青檸汁,味道更淸新。牡丹蝦充滿漿口感。石垣貝來自北海道,質感爽而帶黏,清淡鮮甜。秋多魚是時令菜式,利用了羗茸和蔥帶出鮮味。透白的右口魚,配合了右口魚肝,濃郁香醇。用酒蒸過的魚肝,減低了腥味,入口即化。銀雪魚油脂豐腴,蒜茸醬油正好中和肥膩感。青魚,紫蘇葉,芝麻,昆布,這個配搭層次豐富。魚籽加工了特製醬油,灑上柚子,鹹中帶甜,好味。馬糞海膽濃郁芳香。吞拿魚用了近腦部位置,炙起來筋位溶化,肥美。左口魚邊炙過後像風一樣即化。最後一碗凍麵透心涼。抹茶奶涷加入椰絲的原素,又香又滑,正!
開胃前菜採用了愛知縣的無花果,配以麺豉醬,新奇又夾味。
另一前菜是白梅貝,軟熟入味。
十四貫的厨師發辨開始了,另人心癢癢,到底今晚時令是什麼呢?

打頭陣深海池魚,配合大蒽,木魚絲和蒜根,味道層次分明。
赤貝加添了靑檸,檸檬汁,爽脆的質感,爽爽!
金目鯛魚油爆法,口腔充滿脂香。
扇貝加入青檸汁,味道更淸新。
牡丹蝦充滿漿口感。
石垣貝來自北海道,質感爽而帶黏,清淡鮮甜。
秋多魚是時令菜式,利用了羗茸和蔥帶出鮮味。
銀雪魚油脂豐腴,蒜茸醬油正好中和肥膩感。

青魚,紫蘇葉,芝麻,昆布,這個配搭層次豐富。
魚籽加工了特製醬油,灑上柚子,鹹中帶甜,好味。
馬糞海膽濃郁芳香。
吞拿魚用了近腦部位置,炙起來筋位溶化,肥美。
左口魚邊炙過後像風一樣即化。
最後一碗凍麵透心涼。
抹茶奶涷加入椰絲的原素,又香又滑,正!

2019-09-23
最近吃Omakase 吃上癮連朋友都說想試試所以就預先訂位跟他去吃餐廳裝修很日式化 以木為主門口還很有格調而且有好多咪錶位方便揸車人士泊車餐牌有三個價錢三個選擇我哋最後揀選 $1380/head 的廚師發板套餐店員態度殷勤親切先給我們兩杯茶及濕毛巾前菜:A無花果麵鼓醬汁鋪在無花果上無花果多汁鮮甜刺身類 :-白梅貝刺身平時食東風螺食得多原隻白梅貝刺身今次竟然食咁大隻按着螺旋形的外殼把白梅貝轉出來爽口既黏口的質感-右口魚鮫刺身薄切的右口魚配以鹽板沾上柚子粒 更能帶出清香的味道-赤貝刺身一分鐘食完很爽口的赤貝刺身好好味-石垣貝刺身咬口勁重 有肉的質感為咗食出佢嘅鮮味只係點左好少嘅豉油Wasabi原來它是來自北海道-扇貝刺身平時食開燒扇貝原來扇貝刺身都有另一番風味-銀雪魚刺身+火炙燒銀雪魚兩食 火炙燒逼出油份食落去帶一點入口即溶的口感和食 :-燒太刀魚加了醬油燒太刀魚已經夠晒入味所以不用再點豉油-中拖羅刺身卷火炙燒後放進紫菜再捲起用手握着一大啖一大啖食不會感到油膩感重-香魚一夜干正值現在是Season時候食它最肥美的時段師傅預先用鹽水浸30分鐘乾水後風乾兩天師傅再將骨起晒所以食落去成條都冇骨反
最近吃Omakase 吃上癮

師傅再將骨起晒
所以食落去成條都冇骨
反而啖啖魚肉
正!

終於來到主角 : 壽司(打橫數起)
1.深海池魚壽司-條紋平均,有口感
2.牡丹蝦壽司-配上蟹膏,可以帶出蝦味,有黏口的口感
3.秋刀魚壽司-加了它的肝醬,一點腥味也沒有
4.三文魚籽壽司-加蔥花柚子,味道好Match
5.赤海膽壽司-來自北海道的海膽紅橙色,看上去較乾身,但也很鮮甜
6.燒左口魚邊壽司-魚油滲落飯,一大啖食落口更加香口

食質素之餘仲有服務
真係好難得
所以二人埋單$3000
我們覺得值回票價
今次輪到朋友請客食飯,他知道我是Omakase 控,就特意帶我來了上環的鮨燐享受一下。先來前菜-無花果麵鼓醬,第一次食咁嘅配搭,估唔到兩者味道又幾match。刺身方面,先來白梅貝,師傅建議我們跟返螺旋紋扭白梅貝出來食,凍食食到充滿冰涼爽口的口感。先給我們一塊鹽板,面頭有青檸汁柚子, 然後上一份有五片的薄切右口魚鮫媟刺身,口味清清地、味道仲好新鮮。北海道真蠔上有土佐醋啫喱及紫菜,仲有我手板咁大隻,好Creamy。從師傅口中得知,才知道北海道石垣貝其實不是來自石垣島。石垣貝帶柚子味,加上啖啖肉的肉感,零舍爽口。還有好罕有的扇貝刺身配柚子青檸粒及銀雪魚刺身,也是非常新鮮。和食中我特別欣賞師傅燒一燒的銀雪魚,加了蒜更加香口。其後師傅再即場油燒太刀魚,即刻相機食先。中拖羅刺身和紫菜的配搭,配以火炙燒當然不能錯過,還有必食的一夜干!其後就是壽司類別,一共有六款,包括深海池魚、牡丹蝦配蟹膏、秋刀魚、三文魚籽、北海道赤海膽、燒左口魚邊壽司,每一件都是即叫即整,特別是平時我好怕食三文魚籽,次次食親都係好腥,但係估唔到佢係相當鮮甜,真係一分錢一分貨。食咗咁多食物有點口乾要濕濕口,就來了鮑魚金菇冬菇柚子湯,

食咗咁多食物有點口乾要濕濕口,就來了鮑魚金菇冬菇柚子湯,很滋補養顏,蔬菜索晒湯的精華味道,鮮甜無比。

最後還有凍食的中華冷麵和我最喜歡的抹茶🍵奶凍,配以很少在外邊吃到的黑豆,這樣食已經很飽肚了,為呢一餐豐盛的高質素廚師發板菜畫上完滿的句號。
2019-09-23 173 瀏覽
上星期完成了一個大project, 決定要星期一吃好一點。在中環randomly找了一間壽司店,還很難得5分鐘前約還有位置。所以這次就試試這間壽司店。和同事各點了一個$348元的10件壽司午餐試試,套餐前菜有沙律和蒸蛋,正常質素,不過不失。壽司有池魚、左口魚邊、拖羅、海膽、赤貝等,還有蔥吞拿魚腩手卷。中環實在有太多壽司店,沒比較就沒傷害,雙比之下壽司不突出,沒特式,食材不算貴價,性價比一般。海膽和拖羅不算上乘質素,一般般。加上去壽司店,師傅的介紹也是很重要,師傅話不多,只有草草簡單說了是什麼魚就沒有了。所以食物質素加上整體服務不突出,令人難以還有衝動再光顧這間店。
2019-09-23
2019-09-22 74 瀏覽
今日有屋企人升職又加薪,佢話要請我地食番餐豪去慶祝,帶左我地黎上環呢間唔係開左好耐嘅omakase店。晚餐menu好簡單,有三款。我揀左個壽司omakase。前菜 京都大學芋 用蜜糖燒,但食落竟然係有爆谷嘅香甜味,燒得剛剛好,感覺幾特别。白梅貝 這是日本叫法,但望落係螺黎既。係好大隻嘅螺,肥美鮮甜,食得出好新鮮。店員仲提點我地內臟都可以食埋,一啲都唔腥。壽司揀幾樣我至愛嘅講下。銀雪魚 京燒就食得多,刺身真係少食。只燒皮,少少柚子胡椒調味。满滿香油四溢,好肥美。北海道海膽就係新鮮鮮甜,好味就真咁簡單大拖羅燒一燒,真係有入口就溶嘅感覺!其實真心所有都正!一定要黎試下。最後已經好飽但仲有冷soba同抹茶奶布丁,布丁奶味重,同抹茶好夾,唔係得個甜字,食得好開心超額咁滿足啊!店小小,但裝飾精緻,幅牆夠特别,我鍾意!店員師傅服務一流又體貼😊一定會再番黎!

前菜
京都大學芋

白梅貝

壽司揀幾樣我至愛嘅講下。

銀雪魚 京燒就食得多,刺身真係少食。
只燒皮,少少柚子胡椒調味。满滿香油四溢,
好肥美。

北海道海膽
就係新鮮鮮甜,好味就真咁簡單

大拖羅
燒一燒,真係有入口就溶嘅感覺!

其實真心所有都正!一定要黎試下。

一定會再番黎!
  • 銀鱈魚
  • 拖羅
  • 北海道馬糞海膽
2019-09-22 80 瀏覽
上環內街隱世廚師發辦餐廳和風壽司吧設計十足日本小店風情前菜係汁煮白梅貝用上味醂同鰹魚汁烹煮 好入味另一道好特別 係芒果巴馬火腿採用左宮崎太陽之子芒果取代哈蜜瓜甜甜鹹鹹好滋味套餐一共包括14件特色壽司 由淡味至濃味^_深海池魚壽司配大葱 木魚絲同辣根油脂好豐富赤貝𠝹花好精緻 再撒上青檸汁提鮮平政魚肉清甜 油份適中右口魚配上自家製三升漬醬汁配搭天衣無縫。帆立貝加左柚子皮 甜味更突出小肌魚係鰶魚既幼魚 特別綁法令人賞心悅目太刀魚質感彈牙師傅塗抹醬油再炙燒 反覆三次魚味更香鯖魚配搭紫蘇葉 芝麻同白板昆布味道層次豐富 三文魚子好新鮮度同樣加少少柚子皮 味道清新肥美既野生池魚好鮮嫩入口甘香北海道馬糞海膽味道鮮美 海水味濃郁入口即溶 中大拖羅非常肥美 同樣入口即溶左口魚加入蒜豉油再灸燒 香味四溢赤身脂肪含量較少 口感相對爽身中華冷麵既係木魚清湯 口味好清新抹茶奶凍清甜甘香 口感幼滑
上環內街隱世廚師發辦餐廳

赤身脂肪含量較少 口感相對爽身

中華冷麵既係木魚清湯 口味好清新

抹茶奶凍清甜甘香 口感幼滑

2019-09-18 122 瀏覽
If you do not require a very high quality omakase and look for a reasonable price menu, then sushi rin is your choice!Here’s the 10 pieces + 1 roll set ($348). Every piece is just very standard, nothing surprised me However they did not serve the best cut of neta esp Engawa. Usually engawa is in a chewy texture combined with an oily-rich taste. But in here, it’s just a very soft and oily piece but not chewy at all.

10pieces  +  1  roll
10pieces  +  1  roll
2019-09-17 60 瀏覽
裝修偏向日風,格局也很好,環境滿分!衛生、服務也做得很到位,去哩間店吃壽司簡直系一種享受!牡丹蝦系我噶最愛,蝦肉不會很腐,咬起來很有口感,新鮮又鮮甜,強烈推薦!還有一個鱈魚幹,燒起來好香,入口蔔蔔脆,超合我心意!
2019-09-17 56 瀏覽
今天和朋友放工後行上環見出左糧,可以食豪啲經過蘇杭街見到一間叫鮨燐的日本餐廳被門口嘅簡約格局而吸引左入去入到店內全店只有8個座位壽司師傅和樓面合共有5人我同朋友每人點了一份10個course 的壽司餐Dickson好好,細心問左我們有什麼不吃然後再告知師傅唔知師傅會安排什麼給我們呢?未上菜前師傅已經準備左啲漬物俾我地試每一款都好味道連我平時好少食嘅,都要求添食😛紅酒喬頭,千本漬,薑,全部都好好味!師傅從較淡味壽司開始俾我地先吃右口魚師傅仲好好咁同我地分享左右口魚同左口魚嘅分別雖然忘記了解釋,但好味已經足夠之後再來了赤貝、燒金目鯛、深海池魚、扇貝、秋刀魚、石垣貝、馬糞海膽和燒右口魚裙邊每一樣都很好味師傅用了不同的汁料來配合食材,所以根本不用像其他店般要點鼓油食完壽司之後,仲有麵豉湯同甜品蝦麵豉湯好濃蝦味,但味濃而不鹹甜品嘅綠茶布甸好幼滑綠茶剛好中和牛奶布甸嘅甜膩仲有黑豆一粒,增加口感完美!每一樣食材師傅都會悉心介紹雖然價錢有點點貴,但都好值得!
今天和朋友放工後行上環
見出左糧,可以食豪啲
經過蘇杭街見到一間叫鮨燐的日本餐廳
被門口嘅簡約格局而吸引左入去

入到店內全店只有8個座位
壽司師傅和樓面合共有5人

我同朋友每人點了一份10個course 的壽司
Dickson好好,細心問左我們有什麼不吃
然後再告知師傅
唔知師傅會安排什麼給我們呢?

未上菜前
師傅已經準備左啲漬物俾我地試
每一款都好味道
連我平時好少食嘅,都要求添食😛
紅酒喬頭,千本漬,薑,全部都好好味!

師傅從較淡味壽司開始
俾我地先吃右口魚
師傅仲好好咁同我地分享左右口魚同左口魚嘅分別
雖然忘記了解釋,但好味已經足夠

每一樣都很好味

食完壽司之後,仲有麵豉湯同甜品
蝦麵豉湯好濃蝦味,但味濃而不鹹

甜品嘅綠茶布甸
好幼滑
綠茶剛好中和牛奶布甸嘅甜膩
仲有黑豆一粒,增加口感
完美!

每一樣食材師傅都會悉心介紹
雖然價錢有點點貴,但都好值得!
2019-09-16 53 瀏覽
今年中秋相約朋友吃 omakase,朋友住港島區,就揀左係上環呢間omakase! 一入門,燈光明亮,侍應安排坐位後,就有師傅來同我地閒聊,期間送上熱抹茶,是又熱又濃的,日本宇治茶餘韻十足。前菜1. 胡麻豆角前菜豆角非常脆口,配上胡麻醬口感一流。很開胃。前菜2. 京都腐竹海膽 第一次食到咁滑的腐竹,仲要加海膽,整體口感有特色。師傅話呢款日本腐竹純天然,無添加所以三日內一定要煮用,簡單正過山珍海味。蜜柑鯛蜜柑鯛配上鮮磨柚子,魚肉質感實而清香。赤貝赤貝配上青檸汁,一點酸讓鮮味更濃,而且赤貝很爽口。右口魚右口魚配蒽花和塗上麵鼔醬,魚生的鮮嫩令人欣喜若狂。石門貝石門貝很有趣,屎忽俾師傅打下會郁,十級生猛,一口咬下去還猶如在口中跳舞,鮮嫩肥美。期間侍應會成杯茶換茶,確保飲熱茶,呢點值得讚👍🏻牡丹蝦大大隻蝦仲要保留蝦膏,原汁原味,彈牙得很。鯖魚鹽燒鯖魚配上芝麻,紫蘇葉和白板昆布,層次感十足。池魚池魚加上薑蒽,鮮味依然。太刀魚太刀魚由師傅加醬油多次再燒至乾汁,外脆內軟,是今晚印象深刻的。銀雪魚腩BB 這位BB 來自北海道,又嫩又香,入口溶化。鰹魚BB 粉紅卜卜的BB,很可愛,梗係要食落肚享受下! 筋

前菜1. 胡麻豆角
前菜豆角非常脆口,配上胡麻醬口感一流。很開胃。

前菜2. 京都腐竹海膽

蜜柑鯛
蜜柑鯛配上鮮磨柚子,魚肉質感實而清香。

赤貝
赤貝配上青檸汁,一點酸讓鮮味更濃,而且赤貝很爽口。

右口魚
右口魚配蒽花和塗上麵鼔醬,魚生的鮮嫩令人欣喜若狂。

石門貝

期間侍應會成杯茶換茶,確保飲熱茶,呢點值得讚👍🏻

牡丹蝦
大大隻蝦仲要保留蝦膏,原汁原味,彈牙得很。

鯖魚
鹽燒鯖魚配上芝麻,紫蘇葉和白板昆布,層次感十足。

池魚
池魚加上薑蒽,鮮味依然。

太刀魚

銀雪魚腩BB
這位BB 來自北海道,又嫩又香,入口溶化。

鰹魚BB
粉紅卜卜的BB,很可愛,梗係要食落肚享受下!

筋子
筋子配柚子,優質食材,鮮咸味十足。

北海道馬糞海膽加毛蟹
海膽和毛蟹配撘相宜,又一優品!

拖羅
這拖羅近鮫位,所以有很漂亮的雪花紋,加上吃上口沒有筋,肥美度完胖。

右口魚
差不多尾聲,師傅問我地有咩想回味多次,右口魚please,所以今次燒右口魚,燒完魚油更香更嫩,好食。

稻庭冷烏冬
Omakase 有烏東好難得,呢到一碗冷烏東,穀物醋加麻油香看起來簡單,吃起來非同凡響。

抹茶奶凍加黑豆
最後食個甜品,有驚喜,好想食多份。

中秋快樂😊
2019-09-15 502 瀏覽
升職飯特登揀左間特別少少嘅同朋友試下Omakase最特別嘅地方就係師傳可以同客人交流無論飲食心得,以至口味偏好,甚至行內趣聞,都可一一觸及一餐飯原本兩人食,變三個人食咁呢個感覺最正慶幸每次都遇到健談有趣嘅師傅令每一次腦子肚子都滿載而歸!今次為我地服務嘅係坤師傅一開頭見店長同坤師傅交流用日文,仲以為佢都講日文添🤪頭盤有日本嘅麻醬隱元豆原來隱元豆即係平時食嘅豆角用麻醬處理過,即時和風滿滿!然後有麵豉醬拌無花果無花果在麵豉醬混拌下更甜美!然後依次12款壽司由淡至濃右口魚味淡,師傅沾了三升漬為魚肉提鮮赤貝沾子青檸柚子,食爽滑口感深海池魚用上木魚花,大根,京蔥師傅介紹會比一陣食嘅池魚,魚味重一點,要留意下石垣貝係今季嘅特選,沾上柚子,師傅仲玩味咁打下佢,叫醒佢先俾我地食😂果然比赤貝更鮮美金目鯛師傅燒香魚皮,魚油更豐腴扇貝比一般嘅帶子更鮮甜牡丹蝦添了自家製蝦膏,令蝦味大大提升!池魚果然比深海池魚味更濃郁太刀魚 好味!焦香嘅魚皮配上嫩滑嘅魚肉🤤🤤🤤秋刀魚都係季節特選,塗上魚肝醬,更顯魚味!馬糞海膽 creamy🤤 師傅介紹原來仲有赤膽紫膽同白膽,可惜今日缺貨,要再黎先有機會試右口魚邊係今晚最後一款壽
升職飯
特登揀左間特別少少嘅同朋友試下

Omakase最特別嘅地方就係師傳可以同客人交流
無論飲食心得,以至口味偏好,甚至行內趣聞,都可一一觸及
一餐飯原本兩人食,變三個人食咁
呢個感覺最正
慶幸每次都遇到健談有趣嘅師傅
令每一次腦子肚子都滿載而歸!

今次為我地服務嘅係坤師傅
一開頭見店長同坤師傅交流用日文,仲以為佢都講日文添🤪

頭盤有日本嘅麻醬隱元豆
原來隱元豆即係平時食嘅豆角
用麻醬處理過,即時和風滿滿!

然後有麵豉醬拌無花果
無花果在麵豉醬混拌下更甜美!

然後依次12款壽司
由淡至濃

右口魚味淡,師傅沾了三升漬為魚肉提鮮
赤貝沾子青檸柚子,食爽滑口感
深海池魚用上木魚花,大根,京蔥
師傅介紹會比一陣食嘅池魚,魚味重一點,要留意下

果然比赤貝更鮮美
金目鯛師傅燒香魚皮,魚油更豐腴

扇貝比一般嘅帶子更鮮甜
牡丹蝦添了自家製蝦膏,令蝦味大大提升!
池魚果然比深海池魚味更濃郁
太刀魚 好味!焦香嘅魚皮配上嫩滑嘅魚肉🤤🤤🤤
秋刀魚都係季節特選,塗上魚肝醬,更顯魚味!
右口魚邊係今晚最後一款壽司
火炙過後魚油大爆發,令人回味無窮!

食晒壽司
仲有海蝦麵豉湯
麵豉湯海鮮味濃,但唔會過鹹,好味!

最後仲有黑豆綠茶牛奶布甸
布甸超滑溜!配上甘口綠茶
甘甜平衡,真係一個完美嘅句號
2019-09-03
  • 太刀魚壽司
2019-09-15 199 瀏覽
食過佢哋個lunch,覺得都不錯,於是試埋晚餐一位$1380嘅Omakase,有前菜、7款刺身、1款和食、6件壽司、湯及甜品,食完飽到不得了!前菜有隱元豆即係日本豆角,本身已經好肚餓,加上落咗芝麻醬,好快就食晒成碟;仲有大學芋,即係炒過嘅番薯,加少少黑芝麻,大大塊又超級甜刺身鮫鰈切成5薄片,加咗柚子皮及蔥,放喺岩鹽板上碌兩碌,鮮味大大提升石垣貝而家係season,上菜前拍一拍,肉質更加彈牙,海水味濃郁蠔北海道蠔加上醋啫喱及海帶,好大隻而且滑溜,食落微酸開胃帶子用紫菜包住帶子,肉厚而且唔加任何調味更加食到帶子嘅鮮甜鯖魚輕輕燒過後加咗柚子汁及一片白板昆布,身形厚實不過油脂唔算多,酸酸哋啱夏天食秋刀魚雖然香港仲熱辣辣,不過日本已經秋天喇,咁就梗係要食秋刀魚啦!加咗自家製梅醬及芝麻,不過我鍾意唔加任何野嘅秋刀魚多啲中拖羅乜都唔加,就咁食,食到原味又鮮甜嘅味道大拖羅輕輕燒過後,再用紫蘇葉及紫菜包住,冇就咁食咁膩,一咬開入口即溶,油份比中拖羅豐富得多青檸柚子啫喱食完刺身,食個啫喱預備食壽司嘞壽司分別有深海池魚、赤貝、池魚、筋子、根室馬糞海膽及右口魚邊。其他就成日食,筋子就要睇季節先有喇和食係煮咗4

前菜

刺身

石垣貝
而家係season,上菜前拍一拍,肉質更加彈牙,海水味濃郁
石垣貝

北海道蠔加上醋啫喱及海帶,好大隻而且滑溜,食落微酸開胃

帶子
用紫菜包住帶子,肉厚而且唔加任何調味更加食到帶子嘅鮮甜

中拖羅
乜都唔加,就咁食,食到原味又鮮甜嘅味道

青檸柚子啫喱
食完刺身,食個啫喱預備食壽司
青檸柚子啫喱

壽司
根室馬糞海膽

和食
係煮咗4個鐘嘅鮑魚,肉質軟綿好彈牙
鮑魚

食多碗比較少食嘅中華冷麵,啱呀咁熱食冷麵!

柚子雪葩
最後食多個雪葩,飽晒!
根室馬糞海膽
鮑魚
2019-09-12 259 瀏覽
上星期五結束疲於奔命的一星期後,相約好友吃點好的慰勞一下自己。我們來到上環的鮨燐吃厨師發版。曾經有朋友來過這裏吃後大贊不絕,所以去之前也一直十分期待。Omakase的menu有3款,我們選了中等價位$1380。menu包括了先付、7款刺身、和食、6款壽司、湯和甜品,十分豐富。開始前先吃前菜,分別是胡麻豆角和蜜糖醬油大學芋。特別喜歡大學芋的口感,焦脆的外層,裏面的番薯十分綿密。吃完前菜之後,就開始刺身緩環節了。第一款刺身是𩶘魚。薄切的𩶘魚搭配青檸柚子鹽板。𩶘魚薄薄一片,甚有口感,吃前在鹽板上掃一掃,再加入葱段一起吃,已能充分帶出𩶘魚的鮮味。石垣貝。這裏的石垣貝十分新鮮,吃之前師傅先拍打一下令其肌肉收縮,整體口感變得更加爽脆,而且十分鮮甜!鮮貝。十分厚肉新鮮的鮮貝,輕輕加入青檸柚子調味,已經十分配合,而且味道更加清新。鯖魚。微微火焰過的鯖魚刺身,更加凸顯了魚的鮮味和豐富的油脂香。師傅再配搭白板昆布、紫蘇葉、芝麻,令整款刺身味道和口感均十分豐富!特別深刻白板昆布酸甜的味道,和鯖魚相當配合,亦感覺減輕了油膩感。幻之鰹。師傅解釋這款粉紅肉質的幻之鰹是幼兒的鰹魚。除了火焰過後有烟熏的味道,魚味亦相
我們來到上環的鮨燐吃厨師發版。
曾經有朋友來過這裏吃後大贊不絕,所以去之前也一直十分期待。

開始前先吃前菜,分別是胡麻豆角和蜜糖醬油大學芋。
特別喜歡大學芋的口感,焦脆的外層,裏面的番薯十分綿密。

吃完前菜之後,就開始刺身緩環節了。
第一款刺身是𩶘魚。
薄切的𩶘魚搭配青檸柚子鹽板。
𩶘魚薄薄一片,甚有口感,

石垣貝。
這裏的石垣貝十分新鮮,吃之前師傅先拍打一下令其肌肉收縮,
整體口感變得更加爽脆,而且十分鮮甜!

鮮貝。

鯖魚。

微微火焰過的鯖魚刺身,更加凸顯了魚的鮮味和豐富的油脂香。

幻之鰹。
師傅解釋這款粉紅肉質的幻之鰹是幼兒的鰹魚。
除了火焰過後有烟熏的味道,魚味亦相當突出。

銀鱈魚。
師傅將銀鱈魚製成兩種吃法,第一款是銀鱈魚刺身
這是我第一次嘗試銀鱈魚刺身,原來生吃味道也相當不俗,尤其是魚肉很嫩滑。
第二款吃法是微微燒過的銀鱈魚。
比起生吃,這一款當然更得我心了,因爲油脂香十分豐腴,配搭蒜蓉醬油更顯層次。

中拖羅。
中拖羅已經十分高質且肥美,十分滿足!

吞拿魚鮫。
這是7款刺身中最肥美的一款,看到油脂分佈均匀的吞拿魚已經食指大動了。
果然入口即化,而且油脂香極爲突出,滿口都是豐富的魚油甘香,太好吃了!

吃完刺身便來到和食環節。
當天的和食是柚子昆布鮑魚。

鮑魚新鮮爽脆,富有鮮味,配搭柚子和昆布這個組合,更能帶出鮑魚的味道。

在來到另一重頭戲-壽司環節之前,先吃了一份由日本混種水果“kabosu”製成的果凍清一清口腔。

Kabosu是柚子和青檸的合體,味道酸甜,真的能同時吃到兩款水果的味道,相當特別。

第一款壽司是深海池魚。
深海池魚不算十分油膩,但魚味突出,是一個不錯的開頭。

赤貝。
大大塊的赤貝十分爽脆,而且貝鮮十足,滿滿都是鮮甜的味道!

牡丹蝦。
滑身又鮮甜的牡丹蝦壽司一直都是我的心頭好。
肉質也很彈牙,可見十分新鮮。

馬糞海膽。
期待已久的海膽出現了!
這款海膽軍艦上鋪滿了一層又一層的北海道馬糞海膽,分量十分慷慨!
質素當然十分出色,滿口甘甜又creamy,大滿足!

三文魚子。
晶瑩剔透的三文魚子看得人賞心悅目,一咬開就是三文魚子的鮮甜,
師父撒上了柚子碎,更收畫龍點睛之效。

左口魚邊。
最後一款壽司便是我十分愛的左口魚邊。
火焰過後的左口魚邊魚油豐富突出,十分肥美!

不捨地告別了壽司環節之後,店員便端來了當天的湯品-蝦頭麵豉湯。

這碗蝦頭麵豉湯是我數一數二喝過最濃的蝦湯。
感覺像是蝦頭蝦膏的濃縮版,極之鮮甜!
師傅說蝦頭有先烘過,更可以發揮蝦的鮮味!

最後的甜品環節也十分令人滿意。
濃郁回甘的抹茶牛乳布丁配黑豆。
抹茶味道十分濃郁,而且牛乳布丁口感很滑溜且幼滑!
以這個甜品作結再適合不過了。
2019-09-08 69 瀏覽
今日朋友生日,一於食omakase 慶祝下,就係公司附近搵食! 一坐底,就奉上兩杯熱茶,茶味香濃,一問下發現原來係來自宇治的抹茶粉,一喝心曠神怡。前菜1. 胡麻豆角豆角很青爽又入味,前菜開胃令一餐展開期望。前菜2. 京都腐竹海膽 腐竹滑得驚人,和海膽配合得天衣無逢,很有創意。原來腐竹純天然,無添加,日本製,而且不能超過三日,實在珍貴。蜜柑鯛第一次食蜜柑鯛,甜中帶鮮,原來呢種魚食蜜柑大,加上師傅會磨些柚子,所以吃下清香感十足。赤貝赤貝加了青檸汁,非常爽身,口感十足。右口魚每次食左口魚嘅時候都好想食右口魚,今日難得可以一嚐,真係魚樂無。今次右口魚配蒽花和麵鼔醬,更突出鮮美。石門貝石門貝味重,而且生猛,打一打個pat pat 仲會蹺起,真有趣,外面少見,今次食的仲係來自北海道,好幸福。小休一會,師傅仲會適時refill漬物,服務一流。牡丹蝦上面有蝦膏,提升鮮味,蝦肉彈牙,好回味。鯖魚以鹽燒手法令魚更鮮嫩,配上芝麻,紫蘇葉,白板昆布令吃上來層次感十足。池魚魚味重,加點薑蒽亦很美味。太刀魚師傅加醬油燒,再加醬油燒,燒到乾汁,睇見已經好療癒,吃上來脆皮亦帶出魚的鮮味,正。銀雪魚腩BB 呢件係BB

前菜1. 胡麻豆角
豆角很青爽又入味,前菜開胃令一餐展開期望。

前菜2. 京都腐竹海膽

蜜柑鯛

赤貝
赤貝加了青檸汁,非常爽身,口感十足。

石門貝

小休一會,師傅仲會適時refill漬物,服務一流。

牡丹蝦
上面有蝦膏,提升鮮味,蝦肉彈牙,好回味。

池魚
魚味重,加點薑蒽亦很美味。

太刀魚

銀雪魚腩BB
呢件係BB 來了,來自北海道嫩極了,入口溶化! 醬油方面係蒜蓉醬油。

鰹魚BB
肉色粉紅,賞心悅目!

筋子
筋子加了柚子,再用鹽葉和弄乾,咁高級食材,一吃爆汁,津津樂道。

北海道馬糞海膽加毛蟹
海膽和毛蟹都係甜,雖然好多omakase 都有呢個配搭,但係呢度嘅真係落足料值得讚!

拖羅
呢個拖羅近鮫位,雪花紋特別好,沒什麼筋,啖啖滋味。

右口魚
由於我哋真係好回味右口魚,今次師傅就用唔同嘅右口魚部位+唔同嘅手法 整多個俾我地吃。今次搽兩層醬油再燒,更香更好吃。

稻庭冷烏冬
最很黎一碗冷烏東,穀物醋加麻油香已很驚喜。

抹茶奶凍加黑豆
奶凍甜度適中,又有濃濃抹茶,睇見抹茶控嘅朋友食得津津有味,好歡樂。

很喜歡今晚的omakase
2019-09-08 429 瀏覽
之前食過LUNCH,今晚終於有機會試晚餐Omakase。$1380 一位嘅omakase,有前菜、7款刺身、1款和食,6種壽司,仲有湯同甜品前菜分別有隱元豆同大學芋,隱元豆即係日本豆角,加咗麻醬,好開胃,大學芋,炒過嘅番薯再加黑芝麻,好香甜。刺身有︰鮫鰈5片,配上柚子皮及蔥,放在岩鹽板上轉2個圈,好爽口。石垣貝正合時,鮮甜爽口來自北海島嘅蠔,配上醋啫喱及海帶,海水味重厚灱嘅帶子用紫菜包住,啖啖肉,又鮮甜輕輕燒過嘅鯖魚,上面加了柚子汁同一片白板昆布,加了柚子汁去除了油膩感有秋刀魚食,代表秋天到了,加了自加製的梅醬及芝麻,酸酸哋,好開胃中toro,就咁食,鮮甜得來油份合到好處一向覺得大 toro好油膩,今次呢個輕輕燒過,再用紫蘇葉同紫菜包住食,又不覺膩,仲入口即溶,食完再食個青檸及柚子啫喱,清清口腔6種壽司有深海池魚、赤貝、池魚、筋子、筋室馬糞海膽、右口魚邊。我最喜歡赤貝,好爽口,而筋子都係季性的,唔係成日有機會食的。接住係和食煮鮑魚,花了4小時才煮好的鮑魚,鮮甜無比最後來一個中華冷麵同柚子雪皅,滿足
之前食過LUNCH,今晚終於有機會試晚餐Omakase。

刺身有︰

鮫鰈5片,配上柚子皮及蔥,放在岩鹽板上轉2個圈,好爽口。
鮫鰈

石垣貝正合時,鮮甜爽口
石垣貝

來自北海島嘅蠔,配上醋啫喱及海帶,海水味重
北海島蠔

厚灱嘅帶子用紫菜包住,啖啖肉,又鮮甜

秋刀魚

中toro,就咁食,鮮甜得來油份合到好處
中toro

大 toro
青檸及柚子啫喱

筋室馬糞海膽

接住係和食煮鮑魚,花了4小時才煮好的鮑魚,鮮甜無比
煮鮑魚

最後來一個中華冷麵同柚子雪皅,滿足
柚子雪皅
2019-08-29