2020-06-04 314 瀏覽
不能去日本,又好掛住日本嘅食物,點算好,何不來一次高質的Omakase❣️今日就決定同個friend eat $1980, 豪一次! 顛一晚!先來一個黑松露金泊茶碗蒸🥰蛋味濃,軟滑用小匙把黑松露芡汁連蛋吃,香味四溢😍😍。入面還有很多瑶柱仔,怪不得咁甜啦!四款前菜沖繩海葡萄🍇,應該係外型很像一串葡萄而得名。脆身Juicy, 配上酸汁啫喱,好醒胃。日本車厘茄以梅酒浸過,酒滲入了番茄中,味道有驚喜🤫冷麵汁波菜,深綠鮮嫩,吸收下鐵質🤭有兩隻小賴尿蝦,蘸上小許鰻魚汁,鮮甜!配上咸甜的日本小女子,其實就是用糖和醬油醃製的小魚乾料理,正!接著便是刺身了,首先登場的是鮫鰈,是一款右口魚,係季節性的,宜家入夏的時間吃最好。魚皮似鯊魚皮般韌,而油脂比左口魚重。師傅把火炙過的魚肉倦入去,刺身在外,再加上日本細細條的溫室芽葱一齊食,清新細膩的魚油香在口腔縈繞😳熟營光魷魚🦑,活的時候因為外表營光而得名,現在熟了就欣賞不到了。柔軟的魷魚配上自家製酸甜蛋黃醋,令人食指大動🤭炸新鮮帆立貝亦即扇貝扇貝並非雪藏貨,新鮮的扇貝咬下入面肉質一絲絲的,輕炸過的扇貝軟腍又鮮甜,配紫菜和洋蔥酸瓜他他汁,軟脆交錯,口感很棒!稻草煙燻鰹
不能去日本,又好掛住日本嘅食物,點算好,
何不來一次高質的Omakase❣️

先來一個黑松露金泊茶碗蒸🥰
蛋味濃,軟滑用小匙把黑松露芡汁連蛋吃,
香味四溢😍😍。入面還有很多瑶柱仔,
怪不得咁甜啦!

四款前菜
沖繩海葡萄🍇,應該係外型很像一串葡萄而得名。
脆身Juicy, 配上酸汁啫喱,好醒胃。
日本車厘茄以梅酒浸過,
酒滲入了番茄中,味道有驚喜🤫
冷麵汁波菜,深綠鮮嫩,吸收下鐵質🤭
有兩隻小賴尿蝦,
蘸上小許鰻魚汁,鮮甜!
配上咸甜的日本小女子,
其實就是用糖和醬油醃製的小魚乾料理,正!

接著便是刺身了,首先登場的是鮫鰈,
是一款右口魚,係季節性的,
宜家入夏的時間吃最好。
魚皮似鯊魚皮般韌,而油脂比左口魚重。
師傅把火炙過的魚肉倦入去,刺身在外,
再加上日本細細條的溫室芽葱一齊食,
清新細膩的魚油香在口腔縈繞😳

柔軟的魷魚配上自家製酸甜蛋黃醋,
令人食指大動🤭

炸新鮮帆立貝亦即扇貝
扇貝並非雪藏貨,新鮮的扇貝咬下
入面肉質一絲絲的,
輕炸過的扇貝軟腍又鮮甜,
配紫菜和洋蔥酸瓜他他汁,
軟脆交錯,口感很棒!

稻草煙燻鰹魚
肉質清香配上三種蔥: 吃白蔥,萬能蔥,
名荷 (薑植物的根似洋蔥)一齊吃,
非常香口,完全沒有一般葱的苦澀味,
配上蒜味豉油,鮮味升級。

櫻煮八爪魚配柚子胡椒
師傅話要煮三日,煮前都會用鹽替八爪魚按摩,
之後每次以甜豉油煮大概一小時左右,
所以食落沒有坊間吃的韌身,
反而是腍身入味,比一個讚❣️

日本島根懸清酒蒸赤包魚,
即雌性鮑魚,質感較雄性的彈口。
啡綠色的是鮑魚肝醬,加入了忌廉,
所以質感滑身,亦帶甜。

漬物小食 有wasabi山藥,煙薰蘿白,
酸醋羅白,紅酒洋蔥,亦有自家製壽司薑,
味道各有特色!

先來的是針魚壽司,肉質清香,
配上薑溶,味道層次提升

喉黑魚,肉質柔軟,油脂重,是關西魚王😎
滿口魚油甘香。

白蝦壽司
滿滿的白蝦,只適合於日本富山生活,
係日本獨有的,師傅加入了黃柚子皮,
味道清新,蝦🦐和柚子的配搭真係冇得輸。

野生呑拿魚中腩
因為是野生,魚味較養殖的濃,
肌肉感亦較重,色澤較深,但一點都不韌,
味道鮮甜帶甘。
師傅說用了較多wasabi去製作這壽司
但感覺一點都不辣,原來被呑拿魚的油脂中和了😳

象拔蚌
愛媛縣產象拔蚌鮮甜肥美,質感帶脆。
師傅重重地把它摔在枱上,
肉不會黏在枱上,
反而會回彈至原來的樣子🤭

三文魚籽軍艦
三文魚籽,以自家甜豉油醃製,
味道甜身帶點酒味,每粒魚籽晶凝通透,
而且完全沒有腥味,粒粒魚籽在口中爆開,
感覺非常滿足。

海膽軍艦
軍艦盛著滿滿的海膽😱😱,
海膽質素非常之高,新鮮香甜,
完全沒有苦味,質感好Creamy!
如果一啖吃下,一定久久不能呑下,
所以我就不正宗地先吃一半海膽刺身
其餘再連飯一齊吃🤭🤭超正!

魚湯
魚湯濃稠呈白色,
以魚皮魚骨魚頭煎香再熬製而成,
很香魚味,一定要趁熱飲,
否則會有點腥。

穴子海鰻,每條只有100g 重的穴子,
兩件壽司為一條穴子, 很幼身,肉質綿滑,正!
食的時候要小心醬汁滴到件衫呀。

從師傅手上接過鮮製的海膽,蝦,魚,
蔥做材料的手卷,鮮味十足!

最後有三款日本生果作結
提子岡山產巨峰再加意大利黑提混合種,
可連皮吃,清新果肉帶酒味。
山形縣左騰錦櫻桃🍒,果肉清甜帶脆。
靜剛產皇冠蜜瓜,超甜,
非常Juicy🤤🤤🤤,
大推!

開放式的廚房讓客人和師傅直接交流,
亦可欣賞師傅的刀功和製作壽司🍣的手藝,
是一件賞心樂事。今晚真係超滿足呀🥰🥰
2020-06-02 814 瀏覽
疫情都過咗一半了,已經係屋企逗留左一段時間決定要出去唞一唞氣,所以今餐決定好少少去食日本餐當去咗一次日本旅行,今次選擇食日本料理,地理位置10分方便黃埔站一出行5分鐘左右就到,餐牌上有兩個價錢分別係1580同埋1980我哋選擇貴嗰個,前菜方便有黑松露蒸蛋,黑松露香味非常好,蛋蒸得非常滑而且10分香口係好好嘅開胃菜,第二道前菜有海葡萄加上紫蘇汁令到海水味更加豐富,仲有梅酒浸蕃茄,呢樣小菜感覺非常清新而且入口即溶係我至愛嘅味道,之後仲有我最愛嘅櫻煮八爪魚呢道菜呢道菜嘅功夫,就係煮左三日三夜住得佢非常入味而且煮完之後嘅顏色係非常濃烈口感亦都非常有味,跟住落嚟就有我最愛嘅生蠔呢個生蠔嘅名稱叫做怪物,每一個生蠔都有一張類似證書好似一個必屬佳品咁而且加上師傅嘅秘製醬汁加上海水味兩者非常合配感覺好清新,之後就到蛋黃醋配魷魚,呢個醬汁師傅係用咗蛋黃加醋加少少水係提煉而成果醬配埋個魷魚啱啱好一鹹一甜非常合配,壽司方面有我最鍾意食嘅海膽壽司海膽都係日本空運以來嘅望到又粗又肥又厚已經流晒口水加埋脆卜卜嘅紫菜包咁食簡直係去咗天堂,之後仲有自製嘅三文魚子壽司,師傅係用咗豉油醃製嘅三文魚子非常考功夫而且每一粒都好飽滿非常大粒咬落去好有口感,之後仲有仲拖羅入口魚肉超級好食,入口即溶係我至愛嘅味道,除此之外仲有吉列帆立貝配他他醬加上檸檬汁非常開胃而且啖啖肉配上紫菜更加好食甜品方面係我自愛食嘅哈密瓜同埋士多啤梨,佢哋都係分別來日本新鮮運到嘅生果非常新鮮好適合飯後果食一粒消化一下,整體來講呢間日本餐廳非常專業而且服務亦都非常細心真係好似去咗日本旅行咁樣而且師傅會為你講解每一道菜嘅來源地同埋名稱而且呢度嘅衛生情況都好理想,感覺好似去咗五星級酒店咁樣。
2020-05-02
2020-05-26 499 瀏覽
Omakase 來講佢都算係老字號。好耐冇黎食過心思思就嚟食過lunch。由於唔記得咗係邊個出口,同朋友兩個兜左一大個圈🤣2個人叫左500蚊個set..12件壽司。期待左好耐了。鮨文海鮮不嬲都係好新鮮所以都唔特別再提,Keep到水準。分量非常合適。但係有啲唔開心係師傅竟然唔記得咗我同我朋友有啲咩唔食。係旁邊師傅提佢。都係小事黎既。希望下次唔會啦。生完bb之後會再黎幫襯ga !!

。分量非常合適。

生完bb之後會再黎幫襯ga !!
金箔蒸蛋
2020-05-04
金箔蒸蛋
  • 馬糞海膽
  • 拖羅
鮨文是一家高檔次日式餐廳 用上最新鮮的日本食材 配合師傅的功架 每個細節位都做到好足 細心介紹每一道菜式 為食客帶來一頓愉快 及有交流的用餐體驗 今日同朋友叫咗個廚師發板 每位$1980 雖然這個價錢確實有點奢華 但吃過以後絕對是物超所值的毛蟹肉茶碗蒸蛋 熱騰騰的蒸蛋 入口非常暖胃 一梳梳的毛蟹肉分量超足料 有豐富的海鮮甜味 蒸蛋滑溜非常 底下有兩粒完整的乾瑤柱 並放上奢華的金箔作點綴 夠曬矜貴沖繩海葡萄 賣相似葡萄 其實是海藻類的一種 口感爽脆 帶有豐富的海水香味 充滿海洋氣息 廚師加入紫蘇汁 令味道變得更豐富梅酒浸糖蕃茄 非常清新的小蕃茄 帶有少少梅酒的清香 入口冰涼 感覺清新日本菠菜 廚師加了冷麵汁同芝麻 味道清中帶香 夠曬健康小女子即是日本的魚乾仔 加了味料醃製 惹味又有嚼勁日本瀨尿蝦 不需要配任何醬汁 原汁原味就是最鮮甜鮫鰈是一種油份好重的魚 是季節限定的食材 廚師用了來自日本的芽蔥 再加上火炙過的魚邊 用生魚片肉包着 細味咀嚼之下 魚油脂味道非常香濃 芽蔥的味道不會太濃 而奪過魚的鮮味 這個配搭非常好櫻煮八爪魚 絕不能小看這這道菜式 煮咗三日三夜非常入味 而且口感超淋 由於

日本菠菜 廚師加了冷麵汁同芝麻 味道清中帶香 夠曬健康
小女子即是日本的魚乾仔 加了味料醃製 惹味又有嚼勁
日本瀨尿蝦 不需要配任何醬汁 原汁原味就是最鮮甜

櫻煮八爪魚 絕不能小看這這道菜式 煮咗三日三夜非常入味 而且口感超淋 由於煮過之後八爪魚嘅顏色似櫻花 所以命名為應煮八爪魚

吉列帆立貝 帆立貝非常巨型 外酥內嫩 中間的肉還是生的 肉質一梳梳 鮮甜無比 配上自家製他他醬 醬是由酸青瓜和日本洋蔥製作而成 有青瓜的酸和清新及洋蔥的清甜 是味蕾的一大享受

岩手縣大船渡生蠔 生蠔的外殼掛著出生地的 證明 猶如每個人都有一張身份證一樣 必屬佳品 生蠔在優質的環境生長 蠔肉又厚又肥 蠔味在口腔中久久不散 自家製的柚子味酸汁啫喱在口腔中慢慢融化 感覺很新奇 非常有趣

蛋黃醋配螢光魷魚 螢光魷魚本身帶有鹹味 蛋黃醋正好能中和咸度 魷魚仔一啖一口 肉質爽脆

黑鮑魚壽司 廚師用了鮑魚的肝 製作了一個鮑魚肝醬 這個味道既特別又香濃 是人間美味
金目鯛壽司 魚皮色澤紅潤亮麗 魚皮有輕輕火炙過 帶有點脆口 魚肉夠爽口
富山白蝦壽司 配上日本黃柚子皮 感覺清新 白蝦味道好甜 充滿膠質
象拔蚌壽司,穴子壽司,野生藍鰭吞拿魚壽司 整體都非常出色 每種壽司都有原本食材的鮮味 唔會吃一嚿都是帶有驚喜的

紫海膽壽司 又粗又肥又厚又長嘅海膽 是我最喜歡的 味道鮮甜 口感細緻 軟綿綿嘅海膽配上脆卜卜嘅紫菜 有雙重口感

自家醃製三文魚子壽司 廚師用甜豉油醃製過的三文魚子在外面是吃不到的 獨特嘅味道只此一家 粒粒飽滿晶瑩的魚子在口腔中爆發 好幸福哦

蝶魚魚邊加吞拿魚蓉嘅手捲 廚師先將蝶魚魚邊火炙過 魚油不停流出 在章魚邊及魚油與吞拿魚蓉混合一起 再用來製作手捲 入口即溶嘅感覺 充滿魚的鮮味 除咗好吃 之外我都唔知仲可以講乜
另外仲有一碗用魚淆製而成嘅湯 擺放一會兒表面已經起咗一層膠 確實真材實料 這一頓廚師發板 確實 高質素一分錢一分貨 只此一家 一生人點都要光顧一次

2020-05-20 278 瀏覽
疫情下不能去日本,唯有拉著為食姊妹去食個高質日本菜,點了omakase . 先來毛蟹肉茶碗蒸蛋,蒸蛋滑溜,鋪有毛蟹肉,蛋內還有菇,瑤柱,一點金箔,食落更有層次感再來一碟精緻的前菜,用上沖繩最出名的海葡萄,浸在酸味味的梅子汁,喚醒味蕾。浸了梅酒的小蕃茄,食落有梅的清甜,加入冷麵汁和芝麻的日本菠菜,這只日本瀨尿蝦名叫小女子,名字很有趣,食落鮮甜無比師傅從瓶子裏拿出用左三日時間製成的櫻煮八爪魚切成二片,入口軟熟,點上微辣的柚子醬,更加惹咪師傅先將一片片的鮫鰈燒香,再用一片刺身加上日本溫室芽蔥包在一起,食落魚油味香濃,肉質鮮嫩外層炸得酥脆的吉列帆立貝,半熟的帆立貝,入口柔軟再配上酸青瓜日本洋蔥粒的自家製他他醬,好味到不得了岩手縣大船渡生蠔,每只蠔也掛著令和怪物的牌,至於點解叫尼個名,親身來聽師傅解說吧😆入口蠔味非常濃郁,面層柚子味酸汁啫喱 不但沒有蓋過蠔味反而蠔味更突出蛋黃醋配螢光魷魚,魷魚爽口彈牙,做前菜最適合不過,再配上帶點醋酸的蛋黃醬,絕配!前菜做得非常出色,相信其他食物更有水準 來自島根縣的鮑魚加上將新鮮鮑魚製成肝醬的鮑魚壽司,肉質彈牙柔軟,鮑魚干醬果種咸香鮮味,在口腔久久不散,令人回

來自島根縣的鮑魚加上將新鮮鮑魚製成肝醬的鮑魚壽司,肉質彈牙柔軟,鮑魚干醬果種咸香鮮味,在口腔久久不散,令人回味

金目鯛壽司,外皮燒過食落魚油更香

白色象拔蚌,甜得來很爽口

喉黑魚,肉質好滑,咬落魚油味非常香濃

由一隻隻小小的白蝦做成的富山白蝦壽司加上日本黃柚子皮入口好香柚子味

野生藍鰭吞拿魚,師傅解説因油脂十分豐厚,加入5倍wasabi有助減低油膩感,食落一點wasabi 味也沒有,反之是入口即化充滿吞拿魚的香味

自家醃製三文魚子,每粒爽脆,師傅教我們先用兩手拿着壽司,然後好似飲酒般,將三文魚子倒入口,醃製過的三文魚子,新鮮每粒爽脆,怕腥的我從來不吃三文魚子,原來新鮮的一點腥味也沒有

師傅拿出海膽,海膽新鮮剛剛空運到港,在日本這些海膽每天凌晨時分也會因應質素而定排行榜,今日這版海膽排第七位,質地比較硬,但入口味道較濃郁,較滑

最後來一個手卷,先燒蝶魚魚邊,睇住師傅一路燒魚油不斷爆出,再將芽碟魚和魚油加吞拿魚蓉攪埋一齊包成手捲,加入了黃蘿蔔粒,充滿魚油香味的手卷,實在好食到不能用筆墨形容

師傅細心解釋每度菜的由來,其實食材新鮮特別是基本,醬汁配搭同樣重要,而這裏的醬汁是師傅根據食材特性,製作出來去增加食物的味道,這點已食回票價
2020-05-19 1344 瀏覽
今天出了bonus, 和朋友來吃飯慶祝。鵝肝茶碗蒸蛋: 有金萡,作為前菜十分矜貴,鵝肝沒腥味,入口即溶,和滑溜溜的蒸蛋很夾得來。這一式四小菜由以下順序開始吃:海葡萄用紫蘇醋浸著,味道酸酸的很開胃。梅酒浸甜蕃茄,甜甜酸酸的,有蕃茄的清甜和梅的酸味。醬油漬賴尿蝦,調味少少咸和酸,帶出了蝦的鮮味。佃煮小女子,是用豉油醃製的瀨尿蝦乾,味道咸咸甜甜的。櫻煮八爪魚,煮前要按摩八爪魚,然後慢煮了三日,口感超嫩滑柔軟,幾乎完全不用咬,配少少辣的柚子胡椒,更令味道得以提升,鹽燒太刀魚(牙帶魚)配橘子,魚肉超嫩滑,魚皮煎得脆脆的,只加少少橘子汁調味已令魚味更香濃。鯛魚白子 配蛋黃醋,白子口感綿綿滑滑的,蛋黃醋帶點酸味,減少內臟的膩感。明太子青椒仔天婦羅,青椒仔中釀入了明太子,再知手去炸天婦羅,外表脆脆的,青椒仔爽口,明太子軟滑,口感很有層次感。北海道厚岸產真蠔 配酸汁啫喱,超大的生蠔!一口都吃不完,又爽滑又清甜,日本生蠔是淡淡的清甜的味道,不像歐美生蠔那麼咸。吉列帆立貝 配他他醬,好大的帆立貝!炸得外脆內軟,配酸甜和充滿蛋黃香味的他他醬,很惹味。接下來是8款壽司:春子鯛:半條魚一件壽司,柔軟清甜深海池魚:
今天出了bonus, 和朋友來吃飯慶祝。

這一式四小菜由以下順序開始吃:
海葡萄用紫蘇醋浸著,味道酸酸的很開胃。
梅酒浸甜蕃茄,甜甜酸酸的,有蕃茄的清甜和梅的酸味。
醬油漬賴尿蝦,調味少少咸和酸,帶出了蝦的鮮味。
佃煮小女子,是用豉油醃製的瀨尿蝦乾,味道咸咸甜甜的。

接下來是8款壽司
春子鯛:半條魚一件壽司,柔軟清甜
深海池魚:網燒了表面,充滿了魚油香氣
黃金池魚:魚味香,鮮嫩
藍鰭吞拿魚中腩:中腩不太重魚油,入口滑身
縞蝦:爽口鮮甜
藍鰭吞拿魚大腩:因為魚油較多,加了5倍wasabi以消除油膩感
馬糞海膽:超香甜,充滿蛋黃香,入口即溶,不愧是餐廳的招牌菜
穴子:入口綿質柔軟,醬汁甜甜的

魚湯是用白身魚的魚頭魚骨煮了一天的,有很香濃的魚味,很甜。

吞拿魚蓉配黃蘿蔔手卷,細細長長的一條手卷,吞拿魚咸咸的,和爽口的黃蘿蔔,是很特別的配搭。
2020-04-27
2020-05-18 271 瀏覽
上週趁疫情稍為緩和到了紅磡的鮨文晚飯,餐廳提供不同份量及價錢的omakase餐牌,前菜有幾樣漬物提神醒胃,然後鵝肝蒸蛋味道可口配搭特別,主菜的壽司沒有令人失望,有池魚、秋刀魚、金目鯛、赤海蝦、拖羅等等,廚師細心安排壽司由淡至濃味,魚類品種豐富而且新鮮美味,重點是海膽杯絕對能夠滿足海膽愛好者的慾望,最後還有甜品是日本直送的水果。總括而言食物質素出色而且分量充足,價錢合理公道,餐廳環境舒適,值得推薦!
2020-05-04 227 瀏覽
最近很少出街吃飯,出糧日子約朋友去食好點,去吃omakase!對自己好點,點最高級的餐 $1980茶碗蒸有鵝肝在表面,每口蒸蛋都富鵝肝味,中間還有帶子4點先付海葡萄配紫蘇醋梅酒糖佃煮小女子是用甜是油炒的3款sashimi柚子胡椒配煮了3日八爪魚,甜香軟又滑。牙帶魚 太刀魚 加上少少桔子,油脂香口鯛魚白子配雞蛋黃醋,很香滑的口感明太子青椒仔天婦羅明太子加左沙律醬,少少甜,釀入青椒做天婦羅,非常特別。北海道厚岸真蠔配酸汁jelly ,蠔肉清香。馬屎海膽吉列帆立貝他他醬帆立貝肉很厚,香脆嫩滑,一試難忘8 sushi春子調味道柔軟清甜深海池魚用了網碳燒,口感爽,豐魚油池油更為鮮嫩,魚味香濃中拖羅入口魚肉滑身,超好吃手卷大藍旗吞拿拖羅,油脂極香,紫菜加wasabi 解油可以解油,不會太油膩穴子口感柔軟湯是以魚頭魚骨煲成,豐骨膠原,味道一流果物非常香味juicy

對自己好點,點最高級的餐 $1980

茶碗蒸
有鵝肝在表面,每口蒸蛋都富鵝肝味,中間還有帶子

4點先付

海葡萄配紫蘇醋
梅酒糖

佃煮小女子是用甜是油炒的

3款sashimi
柚子胡椒配煮了3日八爪魚,甜香軟又滑。

牙帶魚 太刀魚
加上少少桔子,油脂香口

鯛魚白子配雞蛋黃醋,很香滑的口感

明太子青椒仔天婦羅
明太子加左沙律醬,少少甜,釀入青椒做天婦羅,非常特別。

北海道厚岸真蠔配酸汁jelly ,蠔肉清香。

馬屎海膽
吉列帆立貝他他醬
帆立貝肉很厚,香脆嫩滑,一試難忘

8 sushi
春子調味道柔軟清甜

深海池魚用了網碳燒,口感爽,豐魚油

池油更為鮮嫩,魚味香濃

中拖羅入口魚肉滑身,超好吃

手卷

穴子
口感柔軟

湯是以魚頭魚骨煲成,豐骨膠原,味道一流

果物
非常香味juicy
2020-04-30 318 瀏覽
經過紅磡,一定會嚟食日本嘢,因為這間餐廳確實性價比高。首先,防疫功夫做到足,會先量體溫,抹手紙,餐牌有幾個唔同價錢的set omakasa . 我哋揀咗個中位價,有12件壽司。開始有個燉蛋,配一件鵝肝,佢話鵝肝都係攞咗佢嘅精華來做,所以個蛋10分清甜,然後就有不同的壽司,逐件逐件上碟,佢建議用手吃,因為這樣才可以原汁原味食到個魚鮮。本人最喜歡就是拖羅,魚子,魚的味道慢慢再口裏滲入, 非常回味。當然仲有海膽杯,差唔多有半版海膽!😝最後的哈密瓜原來係來自福岡同埋長崎士多啤梨,非常甜。
2020-04-28 223 瀏覽
上個禮拜生日朋友仔生日,同佢去左鮨文慶祝。餐廳裝修日系,每個客人入餐廳前都要量體溫又比酒精搓手液我地消毒雙手,確保大家食得安心。我地叫左個$1580 set:鵝肝金箔茶碗蒸 - 鵝肝和金箔的配搭感覺份外矜貴,鵝肝好香濃creamy,蒸蛋嫩滑。鱆紅魚 - 肉質爽口清脆,配埋柚子皮,味道清新。春子鯛 - 春子鯛係日本真鯛的幼魚,肉質軟身,以微酸的酸汁啫喱點綴,更能品嚐春鯛的鮮味與肉質。墨魷魚 - 口感嫩中帶脆,加左鹽同橘子汁,帶出左刺身的鮮味。櫻鱒 - 日本原產的三文魚,無挪威三文魚咁結實,肉質滋潤,魚味較鮮。深海池魚 - 剌身輕輕炙燒過後迫出魚脂,肉質細緻爽口帶油份。鱒魚籽 - 味道較一般三文魚籽淡口,口感爽脆。象拔蚌腹 - 口感彈牙。吞拿魚面頰肉- 嫩得黎有咬口。拖羅 - 魚香恰到好處,非常甘香,入口即溶。小肌 – 以鹽醋醃製,味道鮮美之餘也略帶酸甜。點紋牡丹蝦 -蝦膏用火燒過,蝦膏更豐腴甘香,蝦肉彈牙。白身魚湯 - 味道濃郁鮮甜。穴子 - 肉質軟腍,口感較一般鰻魚佳。海膽杯 - 賣相精緻,海膽鮮甜,齒頰留香。右口魚邊手卷 - 滿口油香而不失嫩滑。果物 - 福岡士多啤梨配靜岡蜜瓜,鮮甜

鱆紅魚 - 肉質爽口清脆,配埋柚子皮,味道清新。

鱒魚籽 - 味道較一般三文魚籽淡口,口感爽脆。

象拔蚌腹 - 口感彈牙。

吞拿魚面頰肉- 嫩得黎有咬口。

拖羅 - 魚香恰到好處,非常甘香,入口即溶。

小肌 – 以鹽醋醃製,味道鮮美之餘也略帶酸甜。

點紋牡丹蝦 -蝦膏用火燒過,蝦膏更豐腴甘香,蝦肉彈牙。

白身魚湯 - 味道濃郁鮮甜。

穴子 - 肉質軟腍,口感較一般鰻魚佳。

海膽杯 - 賣相精緻,海膽鮮甜,齒頰留香。

右口魚邊手卷 - 滿口油香而不失嫩滑。

果物 - 福岡士多啤梨配靜岡蜜瓜,鮮甜濃厚又多汁。
2020-04-20 363 瀏覽
相信鮨文都唔使點介紹,因為佢都算係一間好出名嘅local omakase 餐廳 .其實價錢一啲都唔平,但佢嘅品質完全拍得住日本餐廳今日食既各種刺身同壽司 都係零腥味。就算係個三文魚籽同鯛魚都完全無腥味,仲好甜💕💕今次既fav有左口魚、蜜柑鯖、海膽.今次第一次食蜜柑鯖,係一種由蜜柑養大既鯖魚,食落有淡淡柑味係口,好香甜。左口魚 有兩個layer,上面火炙下面刺身~食落爽口又refreshing.海膽壽司一d都無吝嗇,滿滿既海膽鋪係面,又甜又甘香🤤🤤好幸福..
今日食既各種刺身壽司 都係零腥味。就算係個三文魚籽同鯛魚都完全無腥味,仲好甜💕💕
今次既fav有左口魚、蜜柑鯖、海膽
  • 馬糞海膽
2020-04-10 630 瀏覽
最近心思思想食omakase, 友人剛好想試由元朗起家既鮨文,今次試佢地開左一年多既黃埔分店😊第一次食鮨文已經係很多年前的事,記得當年訂中午omakase要兩個月既時間,主要原因元朗總店台數不多,新開既黃埔分店座位數目多很多,很容易就book到台啦😊講起鮨文,我經常提起當年師傅既表演簡直令我嘆為觀止😱😱😱👨🏻‍🍳上個三文魚子壽司既時候,冷不防將一粒三文魚子狠狠地丟左台上,結果可憐又新鮮既三文魚子好似🏓咁反彈左好多下先停落黎!師傅👨🏻‍🍳:你睇我哋既三文魚子幾新鮮!無人可以咁彈嫁!😂😂😂 我講俾人知佢地都話邊有咁誘張!😫所以當日叫👨🏻‍🍳再即席示範俾友人睇🤭👏🏻👏🏻好!回歸正題!鮨文lunch Omakase 入門由$350,500,800...今次我地試既係$500 12件既set😊首先黎既係金箔海鮮蒸蛋,我本身都好中意食日式蒸蛋,呢個好足料好多柱貝既蒸蛋!好鮮甜👍🏻😍接住落黎既係...由於顧住食同傾計關係,壽司名可能有出入🙈 (1)金線錭(2)柚子油甘魚(3)酸汁jelly 春子👍🏻👍🏻👍🏻今次試到時令既春子,係鯛魚既幼魚,些微鮮味加上非常嫰滑肉質,食到既係春天既味道😚(4)帆立貝刺

講起鮨文,我經常提起當年師傅既表演簡直令我嘆為觀止😱😱😱

好!回歸正題!
今次我地試既係$500 12件既set😊

接住落黎既係...

由於顧住食同傾計關係,壽司名可能有出入🙈
(1)金線錭
(2)柚子油甘魚
(3)酸汁jelly 春子👍🏻👍🏻👍🏻

(4)帆立貝刺身👍🏻👍🏻👍🏻
原來帆立貝刺身唔打唔得😤 臨上台前👨🏻‍🍳輕輕拍打帆立貝,等佢自然縮起,肉質更彈口厚實!的確鮮味無比🥰🥰 如果俾哂兩邊我就最好啦!🙃

(5)甜蝦😍😍😍
肥嘟嘟漲爆身型既甜蝦,睇相就知佢有幾鮮甜味美😘 我可以一次過食半打!

(6)深海池魚👍🏻👍🏻
(7)櫻樽- 日本野生三文魚
(8)炙燒吞拿魚面豬登🤩
呢個十分有趣既魚生!勁似舊豬肉囉🤪😂😂食落好似牛肉!好有咬口既魚生!

(9)忘記咗個名
(10)海膽😍😍😍
👨🏻‍🍳毫無吝嗇地放海膽!佢仲話真係搭飛機日本直送到港嫁!ichiban 👍🏻👍🏻👍🏻

(11)三文魚子😍😍😍
來一杯彈彈下既三文魚子!乾杯🍻🍻🍻
每粒係口中卟卟聲爆破,變身成為鮮味無比既極品飲料!Cheersssssss😚

(12)月子 海鰻😍😍😍

(13)乾標燒左口魚邊手卷😍😍😍
一向係我既至愛!滿口魚油既感覺實在太充實同滿足🥳🥳

最後以豆腐雪糕作結

事隔多年,價格稍為上漲屬正常事,但鮨文仍保持以頂上級食材,甚至今次試到很多特別及時令既食材,保持極高質素,令我十分滿意!😍🥰😘

晚市Omakase 要$1500以上入門,以$500 可以品嘗到如此高質美味既Omakase! 沒有唔encore既理由吧😜
2020-03-04
2020-04-09 279 瀏覽
近來人們避免出外用餐,我反之沒有避免,只覺得去一些高檔或有空間感/私密度的餐廳便可,吃omasaka會是其中一類,今晚就選址黃埔的「鮨文」。6時多去到更可避開人流,「獨佔」壽司枱和壽司師父。「廚師發板 $1980/位」《鵝肝金萡茶碗蒸》鵝肝已去筋,口感更爽更香滑,連蛋一拼入口味道更佳。刺身:鰻魚苗 - 口感煙韌彈牙,配有香紫蘇花澗白- 柚子皮瑩光魷魚 - 蛋黃醋+士多啤梨鰹魚 - 蒜味豉油漬物:煙薰蘿蔔、牛蒡、芥末淮山、酸薑櫻煮八爪魚 - 事前功夫及 用甜醬油浸製共需時3日,心機之作。八爪魚珠身但口感軟熟明太子青椒天婦羅日本青椒,中間釀了明太子。天婦羅口感香脆不油膩,青椒清甜加上明太子的微咸香,簡單惹味,無須醬汁。煮製時間用了3天,再用甜醬油浸三日,配柚子胡子醬,帶咸及胡椒辣,十分提味!吉到帆立貝-配他他醬,加上檸汁,開胃深海池魚 - 先網燒,後掃上醬油,陣彈魚脂香。三文魚籽 - 紫菜鮮脆。三文魚籽用油和甜醬油調味過,去咸味並令鮮味更出,粒粒爽口汁潤,零脂腥,美味。八角 - 肉質結實又爽,魚味濃又香,坊間少有,值得一試!蜜柑鯖 - 火炙過,魚味好濃,脂香中帶柑香好清香。白松貝(象拔蚌

6時多去到更可避開人流,「獨佔」壽司枱和壽司師父。

廚師發板 $1980/位」

《鵝肝金萡茶碗蒸》
鵝肝已去筋,口感更爽更香滑,連蛋一拼入口味道更佳。

刺身
鰻魚苗 - 口感煙韌彈牙,配有香紫蘇花
澗白- 柚子皮
瑩光魷魚 - 蛋黃醋+士多啤梨
鰹魚 - 蒜味豉油

漬物:
煙薰蘿蔔、牛蒡、芥末淮山、酸薑

明太子青椒天婦羅

煮製時間用了3天,再
用甜醬油浸三日,
配柚子胡子醬,帶咸及胡椒辣,十分提味!

吉到帆立貝-配他他醬,加上檸汁,開胃

深海池魚 - 先網燒,後掃上醬油,陣彈魚脂香。

八角 - 肉質結實又爽,魚味濃又香,坊間少有,值得一試!

蜜柑鯖 - 火炙過,魚味好濃,脂香中帶柑香好清香。

白松貝(象拔蚌)- 貝味比一般濃,口感厚而爽,配上橘子汁增添清香。

大極上馬糞 - 清甜無甘味,十分鮮美!

網燒拖羅 - 油份極重,網燒過後迫出脂油,使入口更香濃,配上自家調製的醬汁,微微帶酸減膩感。

白魚湯 - 用了一小時熬煮,入口魚香陣陣,精華滿溢。

穴子 - 咸水生長的鰻魚。用穴子本身的細骨熬煮醬汁,再掃回在穴子肉上,入口滿有穴子的香甜味道。

吞拿魚茸手卷 - 左口魚邊、千本漬(黃蘿蔔)和吞拿魚茸 ,最濃味的一項作個總結。

水果

先吃福岡士多啤梨,後吃靜岡蜜瓜,多汁鮮甜,減膩感,完滿!
2020-04-01 275 瀏覽
今次是第一次吃廚師發板的日本菜,期待左成個月嘅Omakase生日飯,終於有得食了位於紅磡黃埔區的鮨文,依家有咗黃埔站交通仲方便,一出地鐵站行一段路,喺角落頭就見到門面以木為主的餐廳。我們就坐在吧枱位置,餐牌有兩個Omakase套餐選擇,我哋就揀選左$1580那個試一試。準備食之前就用附上的毛巾抹一抹手,再飲啖暖暖的茶。好快就有得食Steamed Egg -鵝肝蒸蛋,鵝肝食落去入口即溶,因為事前已經做咗功夫-挑了根,所以食落去好滑身,攪拌一齊食更為濃郁。師傅先把拌菜放上碟,當中的白色淮山漬酸酸辣辣,好開胃。以下幾款壽司我食過頗為特別 :-春籽雕壽司 : 春籽雕是一條身形好細條嘅魚,而初生BB魚叫連籽雕,大個咗啲肉是會變紅色,所以食落去魚肉很嫩滑。-深海池魚壽司 : 魚皮經過網燒,所以會有油分出咗來,食落去有少少炭香味,亦都好Creamy。-三文魚籽壽司: 魚油味很香很濃郁,用甜醬油醃製過,食落去有酒香,師傅仲教我哋要用兩隻手捧住食,防止一粒粒三文魚籽跌出嚟。-蜜柑鯖壽司 : 名稱的由來是因為是將蜜柑生果撈埋變成飼料比魚,所以有甘口味道,而且感覺油份重。-拖羅壽司 : 燒過拖羅表面令魚的油

準備食之前就用附上的毛巾抹一抹手,再飲啖暖暖的茶。

師傅先把拌菜放上碟,當中的白色淮山漬酸酸辣辣,好開胃。
以下幾款壽司我食過頗為特別 :

-拖羅壽司 : 燒過拖羅表面令魚的油脂滲頭出來會香啲,其後再搽上蒜頭味道豉油,食落去味道更滋味。

-穴子海鰻壽司: 海鰻食落去很軟熟,一條骨都冇。

還有其他六款壽司包括金線雕、櫻鱒、深海池魚、活赤貝、象拔蚌腹、牡丹蝦蝦膏及小肌魚壽司,簡直意猶未盡。

頭先食過白身魚的壽司,而家就飲白身魚淆過嘅湯,我先用筷子攪拌湯及配料,真的很濃郁,好想再encore飲多一碗暖胃。

呢個好吸引嘅牡丹蝦海膽杯,離遠見到都垂涎三尺,除咗可以用匙羹舀來食之外,仲可以用紫菜包着鮮甜的海膽食。

長長的手卷包裹着右口魚即是鰗魚,還有我最喜歡的拖羅餡,重油甘味,話咁快就食晒。

一向喜歡吃士多啤梨,而且知道日本福岡出產的是鮮甜無比,配上靜岡縣的蜜瓜,真係食過返尋味!

話咁快就享受完今晚的生日晚飯,這個價錢、這樣的質素我感覺是合理有價值的!
2020-03-30 209 瀏覽
近幾個月吃過最好味道、最矜貴的Omakase,我在鮨文遇到。 店內環境高雅整潔,很衛生。$1980一個omakase 餐,看似很貴,但吃後卻覺得物超所值。茶碗蒸 :鵝肝金箔蒸蛋食法是把鵝肝拌蛋吃,很有新鮮感。裡面柱貝增添鮮味,上面還有些金箔,果然色香味俱全。4点先付:穴子魚苗透明狀的魚仔原來是鰻魚魚苗,吃下去像吃蒟蒻般的口感,很特別。慢煮八爪魚味道挺濃的,上面有一點點柚子胡椒醬,少少酸少少甜少少辣,口味多層次。 還有我很喜愛的紫蘇花呢!螢光魷魚上面的蛋黃醋帶酸甜。 極軟滑,差不多滑進喉嚨,呵呵。厚岸真蠔上面加了酸汁啫喱,和蠔獨有海水鮮咸味融合。 厚岸是日本其中一個盛產生蠔的地方,果然名不虛傳。熟食太刀魚別少看這兩塊外貌平平無奇的魚,師傅說是先用蒜油浸泡並滲入魚肉,所以烤出來再配合一點香烤味,很惹味。 油脂非常豐富。毛蟹蟹肉蟹膏一絲絲白晳的蟹肉,吃起來帶點像海水的鮮味,上面還有我喜歡的蟹膏。吉列帆立貝剛炸出來極脆的吉列帶子,裡面仍保持鮮甜。口感極佳,外面那層錫紙一樣脆的紫菜也功不可沒。 上面酸酸的他他醬減低了油膩感。8貫手握壽司:春子鯛真鯛BB,肉質嫩滑。深海池魚以網燒處理過,又燒烤香味

茶碗蒸 :
鵝肝金箔蒸蛋

4点先付:

穴子魚苗

慢煮八爪魚

螢光魷魚
上面的蛋黃醋帶酸甜。 極軟滑,差不多滑進喉嚨,呵呵。

厚岸真蠔

熟食
太刀魚

毛蟹蟹肉蟹膏

吉列帆立貝

8貫手握壽司
春子鯛
真鯛BB,肉質嫩滑。

深海池魚
以網燒處理過,又燒烤香味,魚膠質感重。

三文魚籽
魚籽又多又大,咬破魚籽鮮味噴出,爽。

八松貝
師傅特別加了橘子汁,果甜配海鮮鮮甜,一流。

吞拿魚
吞拿魚赤身魚味厚重。

牡丹蝦
師傅把蝦頭拔走,再倒出蝦膏燒炙,淋上蝦身。重蝦味,蝦身膠質重。

海膽
毫不誇張,這絕對是目前為止我吃過最甜的海膽,沒有之一。想必是高價貨,但師傅還是蓋一層厚厚的上去,多謝師傅。

中拖羅
火炙後油脂溢出,配上綿滑魚肉,很可口。

白身魚濃湯,未喝過這麼濃魚味的湯,若果用來吃烏冬我應該可吃三大碗。

手卷
裡面有右口魚邊、拖羅蓉,再混有酸蘿蔔,加上外面特脆紫菜的手卷。多重味道和口感,簡單手卷也用心製作。

No.1的日本水果變成我的甜品,超興奮,差點忘記讓相機先吃。福岡士多啤梨讓我想起去年在北海道邊摘邊吃的鮮味; 靜岡蜜瓜除了香甜還是香甜,不愧為蜜瓜中的極品。