尖沙咀名氣立食壽司🤤終於有機會食嘅食佢啦午餐有定食俾我哋選擇枱面上面仲有分綠茶同埋培茶兩種俾我哋選擇自選壽司定食( 10種)($188)包括揀咗北寄貝、蟹棒、蟹棒蟹膏軍艦、火炙三文魚、蔥拖羅軍艦、飛魚子軍艦火炙三文魚,面頭燒得啱啱好,而且拖羅冇喳入口即溶喎🤤🤤飛魚子同埋蟹膏都好新鮮🍣唔會有腥味另外加咗$10叫咗火炙右口魚邊壽司🍣係充滿魚油嘅又右口魚裙邊呀🤤🤤而且呢佢哋嘅飯係好有醋味☺️🤤成件事夾到一個點啊仲有隔左$15叫咗個牡丹蝦壽司🍣牡丹蝦亦相對大隻,蝦肉質非常之爽口,同放題質數既蝦真係好大分別☺️當然係唔少得是日精選期間限定🤤燒帶子配黑醋鵝肝($58)首先帶子燒左,加埋黑醋鵝肝,果一份肥美嘅鵝肝味,幼滑細膩嘅口感係條脷到殘留,繞梁三日🤤🤤🤤簡直係天衣無縫 全部都好新鮮,而且見着師傅係我地面前即刻整出嚟嘅感覺成件事真係好日本🇯🇵😌🍣🤤
尖沙咀名氣立食壽司🤤
終於有機會食嘅食佢啦

午餐有定食俾我哋選擇

枱面上面仲有分綠茶同埋培茶兩種俾我哋選擇

自選壽司定食( 10種)($188)

另外加咗$10叫咗火炙右口魚邊壽司🍣

係充滿魚油嘅又右口魚裙邊呀🤤🤤
而且呢佢哋嘅飯係好有醋味☺️🤤成件事夾到一個點啊

仲有隔左$15叫咗個牡丹蝦壽司🍣

當然係唔少得是日精選期間限定🤤
燒帶子配黑醋鵝肝($58)

• 帆立貝
  • 炙大拖羅
  • 燒帶子配黑醋鵝肝
2019-02-12 1310 瀏覽
晚上想食寿司,又想casual得黎有d質素,又唔想食連鎖店,可以試下最hip的立食,好多年青客人幫襯,不過店內位置不多,都要等下位,因為立食,所以又唔駛等好耐。小店環境簡潔舒適,掛上colorful 的畫作,比較現代的和式裝修。外套可掛在牆上,包包可以放在枱下,盡量令到客人站得輕鬆一點。自助形式有兩款茶,焙茶和綠茶,都幾特別,可以兩款試晒,仲有usb位可以充電。北寄貝寿司($12)新鲜爽口,已加了wasabi和醬油,味道不俗。金目鯛寿司($45)魚味重,肉質細嫩,配赤醋飯,能襯托魚的鮮味,不用再加醬油食了。炙右口魚邊($30)魚油滿滿,入口即溶,吃了感覺到非常幸福。每次只放1至2件寿司,師傅會等客人食完再放。炙蟹糕牡丹蝦($50),兩種美味的食材加起來,味道十分豐富。炙深海池魚($30)用火槍炙過好香,深海池魚好肥美。葱拖羅軍艦($25)加了芝麻更滋味。油甘魚手卷($35),紫菜非常脆,包到長條形幾特別,食到底都有料,飯是温熱的。明太子帆立貝手卷($40),明太子可以再多些。

每次只放1至2件寿司,師傅會等客人食完再放。

炙深海池魚($30)用火槍炙過好香,深海池魚好肥美。

葱拖羅軍艦($25)加了芝麻更滋味。

明太子帆立貝手卷($40),明太子可以再多些。

2019-02-11 28 瀏覽
大家係咪仲煩惱緊情人節食咩呢小編就比多間選擇大家啦😆喺香港好少見到立食壽司而依間壽司店嘅壽司就比較細件同新鮮實啱哂你身邊嘅細食女朋友啦😏最緊要係仲可以望住師傅整上碟嘅速度仲好快添-#赤蝦 $18每一粒壽司飯都沾上醬油而蝦嘅肉質都好爽🤤-#油甘魚 $25魚香味好重啱哂啲鍾意魚香味嘅朋友-#真鯛 $20食依舊嘅時候先發現啲飯仲係暖😙肉質較實-#中拖羅 $45好鮮甜🤤完全冇筋而且仲好肥美-#蔥拖羅軍艦 $25蔥配上拖羅腩蓉真係好夾而且好濃魚香味🤤🤤食一舊完全唔夠喉如果大家嚟一定要試-#蟹棒蟹糕 $25蟹膏味好重 鹹鹹地一啖食哂嘅感覺係超正-#辣三文魚手卷 $30有好多三文魚粒基本上第一啖食到落最後一啖都有辣辣地嘅三文魚粒好開胃而且紫菜係脆令到手卷再升上一個層次😍
大家係咪仲煩惱緊情人節食咩呢

辣辣地嘅三文魚粒好開胃
而且紫菜係脆
令到手卷再升上一個層次😍
2019-02-10 36 瀏覽
第一次同媽媽嚟食立食壽司店,呢度係企度食嘅壽司,師傅係你面前即點即製,感覺非常新鮮!鰻魚壽司 $15炙燒過嘅鰻魚充滿油香,肉質鮮美,唔係入口即溶嗰種,係帶點質感嘅鰻魚,皮就非常軟滑,$15好食又抵食🥰穴子壽司 $25呢個比鰻魚更好食!不過兩種味道唔同,呢款係入口即溶,肉質鮮甜無比,真係好正!炙三文魚壽司 $12呢款反而比較普通,感覺三文魚壽司比炙燒過嘅好食。特上壽司盛合 8件 $180三文魚、赤身、深海池魚、鰤魚腩、甜蝦、拖羅蓉、帆立貝、灸金線魚魚生類非常新鮮!尤其喜歡三文魚同深海池魚,完全感受到嗰種鮮美!

鰻魚壽司 $15

穴子壽司 $25

炙三文魚壽司 $12
呢款反而比較普通,感覺三文魚壽司比炙燒過嘅好食。

特上壽司盛合 8件 $180
2019-02-10 41 瀏覽
尖沙咀又開多一間立食嘅壽司店,感覺應該係快食,所以會平啲,你就錯喇,價錢其實都唔係幾平,不過勝咗有啲特別嘅菜單,可以試到啲特別嘅壽司,而且仲有唔少名人都黎過呢到添,真係估唔到和首先叫咗個特上壽司盛合,呢個係有8件壽司嘅,佢就無仔細列出包括咩壽司,而係似廚師發辦咁,由壽司師傅安排。先有魷魚壽司、油甘魚壽司、帆立貝壽司同池魚壽司,再有甜蝦壽司、赤身壽司同兩件特別嘅壽司,壽司飯加入咗醬油調味,同本身都加入咗芥末,唔洗再額外點醬料已經夠味,魚生都好鮮嫩,一啲腥味都無而特別嘅壽司分別係生菜包油漬三文魚壽司,平時食韓菜或者泰菜 ,就經常食生菜包,但係生菜包壽司就真係第一次試喇!!醬油醃過嘅三文魚,口感幾嫩滑,表面再加上脆脆嘅炸絲,最後用生菜包住一齊食,口感幾豐富另一件係火炙左口魚邊配流心鵪鶉蛋壽司,應該係餐廳自己研發嘅,微微燒過嘅左口魚邊,真係好嫩,口感特別好,而上面仲配上一隻細細嘅鵪鶉蛋,師傅好快手就切開隻蛋,我都未準備好,蛋黃已經流曬出黎,夾埋一齊食,口感更加滑,多種味道都好配合除咗套餐之外,仲散叫咗啲自己想食嘅壽司,一到冬天,就可以食到白子,雖然好多人都會卻步,因為佢係魚嘅精子,望落又好似白

首先叫咗個特上壽司盛合,呢個係有8件壽司嘅,佢就無仔細列出包括咩壽司,而係似廚師發辦咁,由壽司師傅安排。先有魷魚壽司、油甘魚壽司、帆立貝壽司同池魚壽司,再有甜蝦壽司、赤身壽司同兩件特別嘅壽司壽司飯加入咗醬油調味,同本身都加入咗芥末,唔洗再額外點醬料已經夠味,魚生都好鮮嫩,一啲腥味都無

除咗套餐之外,仲散叫咗啲自己想食嘅壽司,一到冬天,就可以食到白子,雖然好多人都會卻步,因為佢係魚嘅精子,望落又好似白色嘅腦咁,但係佢獨特嘅口感,絶對會令你一試愛上! 呢件白子軍艦先用酸醋醃過,味道酸得黎清新開胃,最緊要係口感超級creamy,真係好正啊!!!
2019-02-10 40 瀏覽
今日約咗好朋友落嚟尖沙咀買嘢,經過金馬倫道呢間立食壽司🍣從來喺日本都未試過立食,香港更加少有,睇睇餐牌又唔算貴,所以入去試試,店舖全是圍著吧枱企位枱下有鈎放手袋,後面又有掛外套地方店員細心講解落單流程有自選定食亦可散叫,自選定食可以優惠價錢點算較貴價壽司或手卷茶都有兩款選擇我選擇飲茶葉泡茶,不過飲到成口葉難搞啲😅甜蝦壽司,蝦爽甜飯粒粒分明鰻魚壽司,鰻魚鬆軟配上鰻魚汁超正三文魚子軍艦,三文魚子粒粒飽滿咬落口一粒粒卜卜脆,大愛油甘魚同北寄貝,新鮮到不得了三文魚味道正常超級期待🤩蔥花拖羅蓉軍艦,拖羅入口散出陣陣魚油香登登登登熱切期待北海道海膽軍艦,海膽入口慢慢溶化,海膽鮮味湧出來,彷彿將我心都溶化以上咁多款壽司,每件都好新鮮,米飯軟硬適中,大細剛剛可放入口好正宗,如果呢個質素以呢個價錢個人認為絕對超值,非常推薦
店員細心講解落單流程
茶都有兩款選擇
我選擇飲茶葉泡茶,不過飲到成口葉難搞啲😅
甜蝦壽司,蝦爽甜飯粒粒分明
鰻魚壽司,鰻魚鬆軟配上鰻魚汁超正
三文魚子軍艦,三文魚子粒粒飽滿咬落口一粒粒卜卜脆,大愛
油甘魚同北寄貝,新鮮到不得了
三文魚味道正常
超級期待🤩蔥花拖羅蓉軍艦,拖羅入口散出陣陣魚油香
登登登登

非常推薦
2019-02-10
  • 北海道海膽軍艦
2019-02-07 42 瀏覽
尖沙咀金馬輪道開咗兩間好有日本特色嘅 立食(立ち食い)壽司店。顧名思義,店舖沒有沒有座位提供,客人只可站立享用美食,香港人生活節奏快,咩都追求快靚正,呢種飲食文化可能正正適合香港人急速的步伐!所有壽司都會喺你面前即刻整,你可以睇到師傅點整,有點像omakase!! 店舖不大,裝修整齊簡約,大約可容納十多個客人。點餐主要是用點菜紙,有D似中式點心紙,客人檯面有自助的熱水,有兩款茶可供選擇,左邊的玄米茶平時很少見,很香喝得喉嚨好舒服,所以一直在喝;中間的綠茶味道清香得黎又唔會好苦,右邊的刺身醬油,不過師傅已加了適量的醬油,不是太重口味的話,也應該用不著。叫了幾件壽司試試,火炙過的鰻魚壽司,帶點焦香,鰻魚夠肥美入口即化開,三文魚腩都好肥美筋唔多,飯握得夠穩陣又唔會太實,顯示到師傅功架。整體價錢平但刺身質素比想像中高!令姐最驚喜的是日式焦糖玉子,玉子上面灑上糖,再用火槍燒到焦糖面,脆脆甜甜好似食緊焦糖燉蛋般。這個是當日Special Menu,一直沒留意,直至望到店內的黑版,會有更多即日介紹。除了壽司仲有海鮮丼,手卷等選擇,不過我就唔太喜歡企O係度食飯啦~~除了叉電同掛袋之外,職員仲會為客人把
除了叉電同掛袋之外,職員仲會為客人把大褸掛在門口的架上,服務幾貼心的~~整體來講我覺得價錢公道,食物質素不差,喜歡與否其實在於習慣,我自己來說一次就夠。
鮨廷
尖沙咀金馬倫道17號地下B舖
2019-01-31 37 瀏覽
日本『stand up 站立』的文化進入0黎香港啦……近日發現這類新的日本店開張,原本係朋友爽約,沒有家常飯吃。就約愛妃出來一起逛街,行行下就俾我地見到Stand up Sushi店,異口同聲就話入去企下食壽司囉…估唔到這店的特色係壽司師傅係『即叫即做』壽司,邊食邊見到師傅的誠意,令我要望多佢地兩👁️👁️未入店內,店長Eric已經俾Menu我地睇,頁內已經有美味又吸引的壽司,好想入去了師傅其實在每件壽司已經沾上特製醬油,第一次原汁原味食壽司,很有意思……好味……愛妃與孄妃很喜歡食蝦壽司,堅好好好……味😋😋😋😋😋💖❤️💕赤蝦、甜蝦、牡丹蝦&黑松露牡丹蝦。魚生系列壽司 :真鯛,鯖魚,中吞拿魚腩 & 金目鯛。手卷系列 :鰻魚,帆立貝&油甘魚。店長Eric 勁好人,好nice, 知唔知係邊個哩❓去到搵Eric就知…👇很喜歡細細支嘅飲品,邊傾偈邊暢飲,很寫意乎。好食到忘記了什麼名堂蝦壽司,close up一下吸引啦…開始流哂口水啦……這店特色係全男班人馬,男人工作起上來是很有型,很吸引臨走一刻,店長話可以join member, 甘下次可以再0黎過啦……

好味……

愛妃與孄妃很喜歡食蝦壽司,堅好好好……味😋😋😋😋😋💖❤️💕

赤蝦、甜蝦、牡丹蝦&黑松露牡丹蝦。

魚生系列壽司 :真鯛,鯖魚,中吞拿魚腩 & 金目鯛。

手卷系列 :鰻魚,帆立貝&
油甘魚。

👇

很喜歡細細支嘅飲品,邊傾偈邊暢飲,很寫意乎。

這店特色係全男班人馬,男人工作起上來是很有型,很吸引

2019-01-28
1 分鐘 (堂食)
  • 黑松露牡丹蝦
  • 金目鯛
2019-01-30 46 瀏覽
立食(立ち食い)是一種日本飲食文化,是沒有座位,只提供站位,訴求快速和實惠價格的餐廳型態。而這種飲食文化確實有點像香港所需!今次和朋友一起到尖沙的立鮨試試午餐😚自選壽司定食有分為6件,8件及10件三款,我們選了6件的套餐,及單點了日式焦糖玉子( $ 12)燒右口魚配流心鵪鶉蛋($ 55)日式玉子相信大家都吃過,但上層口感脆脆的焦糖加上玉子就未必試過吧!師傅把糖粒灑於玉子上,再用火槍加熱,令整件玉子燒變得特別。像一道甜點般一樣💕鵪鶉蛋呈半熟狀態,配上輕輕炙過的魚肉,口感非常特別。本人第一次吃鵪鶉蛋壽司😆感覺很有創意有趣!午餐配上迷你沙律及日式面豉湯,另加上6件自選壽司。這樣豐富而且高質的立食體驗令我滿意👍🏼大家都來尖沙咀體驗一下立食文化吧! 😚

午餐
  • 日式焦糖玉子
2019-01-29 934 瀏覽
立食壽司真係第一次,香港更加未試過,好新奇既感覺。兩款茶,左邊沖泡後,茶葉浮起,較難飲落口,右邊抹茶,茶色靚味道清香,唔會好甘苦。玻璃醬油碟好靚。自選壽司定食分為6件、8件、10件,還可以追加其他款的壽司,定食有沙律同味噌湯。沙律菜新鮮爽脆配醋汁好開胃清新,味噌湯咸度低,好岩港人口味,有少少海帶及油豆腐。甜蝦好大隻,一般四隻整成一件壽司,呢度用兩大隻,所以口感同味道都更豐富,甜蝦好鮮甜嫩滑。真鯛好滑好扎實,魚皮爽,魚肉清淡。油甘魚好肥美厚身,豐富魚油,好重魚味。鯖魚刺身較少見,味道比熟的更濃,魚味強烈,肉質緊緻甘香。三文子籽多到爆,夠新鮮亦醃漬得入味,鮮味無窮,紫菜亦保持脆口,因為壽司逐件上,師傅食完一件再整另一件給客人。明太子帆立貝多份微辣的惹味,帆立貝嫩腍鮮甜,不會腥。明太子味道較輕,沒蓋過帆立貝的鮮味。蟹棒蟹糕軍艦好濃味好正,既有絲絲蟹肉鮮甜,又有濃濃蟹糕的甘香蟹味,精華都盡在軍艦中。蔥拖羅軍艦好濃魚味,拖羅真係好正,必成魚蓉,入口更快溶化,魚油充滿口腔,慢慢散發出來,一件真係不夠,還想再食。

真鯛好滑好扎實,魚皮爽,魚肉清淡。
油甘魚好肥美厚身,豐富魚油,好重魚味。
鯖魚刺身較少見,味道比熟的更濃,魚味強烈,肉質緊緻甘香。

2019-01-27
2019-01-29 106 瀏覽
尖沙咀開左間壽司店,特別在於立食,所以同朋友去體驗一下,其實企住食又唔太累,反而感覺好快消化,唔會頂胃,客人省時食店省成本,雙贏的做法,感覺幾有新鮮感。有自選壽司定食、魚生飯、單點壽司......自選壽司定食還可追加其他壽司,而且定食款內無的,所以可以考慮點個細既定食再追加壽司。定食包括味噌湯及沙律,我選了自選8款壽司定食。沙律用醋汁,酸酸地好開胃,味噌湯微熱溫戈,唔會太咸,配料有油豆腐同海帶。有兩款茶提供,個人較喜歡抹茶,茶粉幼細,一沖就溶化開,茶香味甘幾好飲。油甘魚好肥美,入口快要溶化,魚脂夠甘香,魚肉已塗上醬油,內裡亦有芥末,所以味道已經好足夠。真鯛肉質緊緻,魚味清淡,但有鮮甜味。若唔夠味,可再沾醬油。帆立貝唔算好大粒,不會嫩滑柔軟,幾鮮甜。壽司飯經調味後,成為醋飯,輕輕的醋味更越食越誘人。赤蝦好爽彈的口感,結實口感,不過見友人的甜蝦更為吸引。蔥拖羅軍艦,拖羅充滿魚脂,芳香吸引,味道係口中久久不拖,配蔥的辛辣味,更惹味更夾油香。三文魚籽軍艦,口中爆發鮮味,係海中的咸鮮味,而且味道幾強,魚籽份量也很多,由於師傅每件分開整,食完一件再整另一件,所以軍艦的紫菜都係好脆身,呢樣係幾好既安

油甘魚

真鯛

真鯛肉質緊緻,魚味清淡,但有鮮甜味。若唔夠味,可再沾醬油。
帆立貝

赤蝦

赤蝦好爽彈的口感,結實口感,不過見友人的甜蝦更為吸引。
蔥拖羅軍艦

三文魚籽軍艦

三文魚籽軍艦,口中爆發鮮味,係海中的咸鮮味,而且味道幾強,魚籽份量也很多,由於師傅每件分開整,食完一件再整另一件,所以軍艦的紫菜都係好脆身,呢樣係幾好既安排。
鰻魚

最後漏單的鰻魚,輕輕火炙接面,帶點焦香,鰻魚夠肥入口化開,唔使點咬就散開,甜甜的鰻魚汁亦沒蓋過鰻魚味,我都係比較喜歡熱辣辣燒起的炭燒鰻魚飯。
2019-01-27
油甘魚
真鯛
帆立貝
蔥拖羅軍艦
三文魚籽軍艦
鰻魚
2019-01-29 429 瀏覽
立食壽司本來是日本是有多年歷史的文化,想不到現在於香港也可以嘗到啦。立食壽司的價錢比起高級壽司店會低很多,但質素卻是拍得住,所以識食的我非常喜愛立食壽司。這間新開的立食壽司閒日晚的時候人流都不少,我要等一會兒才能進去。茶有兩款,綠茶和玄米茶都好飲,但因為玄米茶太香了,我一直喝!當點餐紙上有廚師發辦盛合(10件)時,大家可以不用猶豫去點就對了,廚師發辦一定是廚師認為當日最好最新鮮的造給你,如此優質的享受怎能錯過呢!十件中有:鱈魚白子配酸汁啫喱,鱈魚白子經常在高級壽司店出現,而我是第一次食,意想不到是非常滑,而且完全沒有腥味,配上酸汁啫喱令到味道豐富起來,好特別!燒右口魚配黑醋流心鵪鶉蛋,右口魚燒過魚油很香,配上微酸的黑醋鵪鶉蛋又是一件很有創意的壽司!鮟鱇魚肝又是一種香港人比較少吃的食材,但我覺得幾鮮味,有時食魚肉太多,有這些魚肝,白子等等的食材會令人保持新鮮感!海膽又是鮮甜到無得頂,海膽香甜味真的可以齒甲留香,太幸福啦!順帶一提這裏的紫菜異常地脆薄,是我食壽司以來最脆薄的一間,這樣不是那麼容易軟化。燒帶子配黑醋鵝肝,帶子燒得剛剛好啊,有燒香了的帶子味但大部分的肉仍然是生的,比較清的帶子配

十件中有:

燒帶子配黑醋鵝肝,帶子燒得剛剛好啊,有燒香了的帶子味但大部分的肉仍然是生的,比較清的帶子配上濃厚的鵝肝味配合得非常好!

鰤魚的甘香魚味很獨有,而且是厚切。

燒竹籤魚加上了特製的醬油和蔥就已經是非常美味的配搭!

喜之次是北海道非常有名的魚,肉質很彈牙,味道獨特。

金目鯛加柚子啫喱,有一層柚子啫喱會在金目鯛上面,食的時候令我有驚喜,柚子啫喱非常清甜加上金目鯛清甜的魚肉結果是一加一大於二的感覺,好味了幾倍,柚子啫喱帶出了金目鯛的鮮甜味,非常好食!

蟹膏加牡丹蝦,蟹膏甜到不得之了,又濃郁又鮮甜加上牡丹蝦爽口彈牙的鮮甜蝦肉好食到不知道怎形容。

十件後還散叫了一些:

大拖羅,吃的時候真的以為自己身處築地(因為新的豐洲我還未去過,所以記憶還停留在築地)

活赤貝的爽口度是其他貝類比不上,所以是我最喜愛的貝類。

三文腩鮮甜醇香,魚味很濃厚。

玉子很厚帶點蛋香味。

燒深海池魚,深海魚的魚味是比較獨特的,是帶點豐富的魚香味,燒一燒又更特出。

蔥吞拿魚腩壽司,蔥香更帶出了吞拿魚腩的香味。

燒銀鱈魚燒到魚質很滑,魚油滿滿的很香。

鰻魚手卷,燒鰻魚一條去到底,食到最尾都會有,鰻魚燒得很香而且完全沒有骨吃得放心!

最後來多一件日式焦糖玉子,想當作甜品,脆脆甜甜的焦糖外層加上玉子真的好好食!

吃得飽飽又好食真的大滿足,質素真的非常好,非常滿意!
  • 日式焦糖玉子
  • 大拖羅
  • 北海道海膽軍艦
  • 燒帶子配黑醋鵝肝
  • 昆布漬金目鯛配柚子酢啫哩
1K
2019-01-28 103 瀏覽
第一次接觸立食壽司,感覺有點趕的,因為是站立地吃東西,就是想快快完成,然後便離開。但這次要吃的卻是應該要慢慢品嚐的食品:壽司。所以,感覺真的有點矛盾。加上這裡的壽司質素很高,叫人不想匆匆地吃完便算,是應該要好好地吃的。點好食物後,便可以好好地選飲品。有兩款不同的茶可選:綠茶及玄米茶,都是不錯的質素。與此同時,也可以好好地欣賞師傅在準備每一件壽司。因為立食的位置就是魚生枱,所以可以好好地觀賞師傅的準備,也是眼睛的另一享受。這夜是全魚宴,每一件的質素都超高,但價錢相宜。相信這就是要立食的原故,否則便不能以這相宜的價錢享受到這樣高質的壽司了。先來真鯛壽司,肉質爽甜,很易入口。深海池魚味道就濃一些,叫人回味。油甘魚的口感豐盈,味道充滿口腔。金目鯛集合了不同的優點,爽口,鮮甜,味道也在口中停留回味不而。真的很高興可以用相宜的價錢來享受這樣優質的壽司,雖然要立食,但卻是值得。
綠荼粉

真鯛壽司
先來真鯛壽司,肉質爽甜,很易入口。
深海池魚壽司
深海池魚味道就濃一些,叫人回味。
油甘魚壽司
油甘魚的口感豐盈,味道充滿口腔。
金目鯛壽司

2019-01-22
綠荼粉
真鯛壽司
深海池魚壽司
油甘魚壽司
金目鯛壽司
2019-01-24 47 瀏覽
今日同男朋友食晚飯唔係話好肚餓,就黎左呢到食立食壽司。成間店唔係話好大,但感覺都幾舒服~今次我地叫左幾款壽司同兩件手卷試下~三文魚腩壽司🤓魚身都幾大件幾肥美 鐘意佢d壽司飯唔係話好多 而且本身有豉油 已經好夠味~大拖羅壽司🥰最鐘意既壽司之一 油脂分佈均勻 食落幾油膩 但真係同係日本食既味道差唔多!炙燒左口魚同炙燒帆立貝壽司😍左口魚非常肥膩加上本身有既醬 超級推薦!反而帆立貝就有d腥蔥拖羅同明太子帆立貝手卷 手卷紫菜幾高質,食落都幾脆,而且份量好足。
今次我地叫左幾款壽司同兩件手卷試下~

2019-01-24 82 瀏覽
呢日lunch陪同事去尖咀攞衫,想食日本野又見到呢間新開立食店,比起同一條街出名排隊的立食店大同乾淨企理,一試之下感到非常滿足!超新鮮超好食!一入店侍應姐姐主動行埋黎問我地掛唔掛大褸係衣架,我地先發現原來收銀對面有幾件衫,有人睇住非常安全,而且唔洗被逼著住褸食到成身汗,好貼心既服務!(重點:服務好但又唔需要加一)午餐set掙扎左好耐食魚生飯定壽司,最後決定叫壽司10貫($188)雖然未必餵飽我但起碼可以每樣試下壽司餐都可以自選同揀每款要幾多件,餐牌下面有堆係*另加每件既價*,即係我可以叫10件之後再加多$10/20食多d想試既野!呢個設計自由度唔錯~我揀左:赤身(吞拿)x2, 池魚 x2, 帶子, 火灸三文魚,松葉蟹,穴子(唔係鰻魚),赤蝦,蔥拖羅。 我地企bar枱望住師傅搓搓捏捏,然後小心咁放係我地前面個碟,仲分得好清我地邊個落左邊件壽司,感覺好似係日本食緊omakase 咁 好有「正式感」; 壽司每件都配搭左調味,例如帶子上面輕輕掃左層醬油同放左魚子,池魚同飯中間已經放左適量既wasabi,令到魚食落更鮮甜;松葉蟹肉下面放左少少沙律醬,紫菜係勁鬆脆! 穴子都好長身,醬汁濃而不膩,份

穴子都好長身,醬汁濃而不膩,份量岩岩好;
赤身油份充足,肉質好甜!

最重要既係!壽司飯粒粒飽滿,黏度適中,仲調埋味添!好想打包一兜壽司飯外賣

最後見到隔離榙每人叫左件唔知咩魚,同另一位師傅傾計話第二次食呢隻魚,咩估唔到呢度有等等(好似人地做枚咁)好奇之下問到叫「寒鰤魚」,名聽落好兇狠,但原來即係成年d既油甘魚,要成$50件既期間限定!雖然好貴但決定試一件咁多
肉質好厚但偏彈牙,油香充滿成個口腔,完全唔腥仲好鮮甜,食完一件完全唔夠喉
但荷包有點受傷所以係咁說服自己少食多滋味⋯分散注意力分散注意力⋯

(發現立食既可惡之處,就係食完一件接一件,企係度又唔覺頂住個肚,又唔會掛住玩電話分心,又會見到師傅整其他人既野食⋯非常考驗你既自制能力)
最後埋單$238落樓⋯但非常開心因爲真係食左好多高質野
寒鰤魚

特寫一下寒鰤魚!
下次要再黎!但最好有人埋單啦

想俾10粒星!
玄米茶

*玄米茶都好好飲!
寒鰤魚
想俾10粒星!