2019-01-29 934 瀏覽
立食壽司真係第一次,香港更加未試過,好新奇既感覺。兩款茶,左邊沖泡後,茶葉浮起,較難飲落口,右邊抹茶,茶色靚味道清香,唔會好甘苦。玻璃醬油碟好靚。自選壽司定食分為6件、8件、10件,還可以追加其他款的壽司,定食有沙律同味噌湯。沙律菜新鮮爽脆配醋汁好開胃清新,味噌湯咸度低,好岩港人口味,有少少海帶及油豆腐。甜蝦好大隻,一般四隻整成一件壽司,呢度用兩大隻,所以口感同味道都更豐富,甜蝦好鮮甜嫩滑。真鯛好滑好扎實,魚皮爽,魚肉清淡。油甘魚好肥美厚身,豐富魚油,好重魚味。鯖魚刺身較少見,味道比熟的更濃,魚味強烈,肉質緊緻甘香。三文子籽多到爆,夠新鮮亦醃漬得入味,鮮味無窮,紫菜亦保持脆口,因為壽司逐件上,師傅食完一件再整另一件給客人。明太子帆立貝多份微辣的惹味,帆立貝嫩腍鮮甜,不會腥。明太子味道較輕,沒蓋過帆立貝的鮮味。蟹棒蟹糕軍艦好濃味好正,既有絲絲蟹肉鮮甜,又有濃濃蟹糕的甘香蟹味,精華都盡在軍艦中。蔥拖羅軍艦好濃魚味,拖羅真係好正,必成魚蓉,入口更快溶化,魚油充滿口腔,慢慢散發出來,一件真係不夠,還想再食。

真鯛好滑好扎實,魚皮爽,魚肉清淡。
油甘魚好肥美厚身,豐富魚油,好重魚味。
鯖魚刺身較少見,味道比熟的更濃,魚味強烈,肉質緊緻甘香。

2019-01-27