2023-10-16
即日直送豪華極上海鮮丼 ($428/另加一/午市/每日限定四份,先到先得,只限提前電話預約/星期一二四五供應/送味噌湯、茶碗蒸、甜品) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★位於北角嘅”鮨宏”,話說朋友嚟食過omakase大讚好得,推薦我嚟食,咁橋book位時遇上新推出極上海鮮丼,啱啱遇著剛剛,即試~😎全場10個座位,採全預約制,每日只做中午12點~下午2點,晚上7點~10點兩輪📌只有一位師傅,但應付有餘,講解食材同烹調方法細心,態度親切,氣氛好好;staff有禮,不停適時添熱茶👍🏻海鮮丼打卡able澎湃一碗,有14種刺身+玉子燒,刺身多到滿瀉,疊到睇唔到飯🙈飯量比想像中少,反而刺身好有份量🔥款款水準喺平均之上,好新鮮,解凍+溫度良好;北海道海膽肥厚creamy、甘甜,帆立貝入口即化,原隻特大赤海蝦入口起膠彈牙,秋刀魚扎實,拖羅油脂足又濃郁;玉子燒軟滑有蛋香;刺身控大滿足😋另外🥢漬物: 蒜頭、薑、 蘿蔔 、牛蒡 (師傅自家製) ;🥢先付:公魚甘露煮 (嚟自北海道公魚魚乾,脆口,鹹甜,都係師傅自家製) ;🥢茶碗蒸 (材料仲有螺肉、乾元貝等);🥢麵豉湯;🍰甜品:自
位於北角嘅”鮨宏”,話說朋友嚟食過omakase大讚好得,推薦我嚟食,咁橋book位時遇上新推出極上海鮮丼,啱啱遇著剛剛,即試~😎全場10個座位,採全預約制,每日只做中午12點~下午2點,晚上7點~10點兩輪📌只有一位師傅,但應付有餘,講解食材同烹調方法細心,態度親切,氣氛好好;staff有禮,不停適時添熱茶👍🏻海鮮丼打卡able澎湃一碗,有14種刺身+玉子燒,刺身多到滿瀉,疊到睇唔到飯🙈飯量比想像中少,反而刺身好有份量🔥款款水準喺平均之上,好新鮮,解凍+溫度良好;北海道海膽肥厚creamy、甘甜,帆立貝入口即化,原隻特大赤海蝦入口起膠彈牙,秋刀魚扎實,拖羅油脂足又濃郁;玉子燒軟滑有蛋香;刺身控大滿足😋另外🥢漬物: 蒜頭、薑、 蘿蔔 、牛蒡 (師傅自家製) ;🥢先付:公魚甘露煮 (嚟自北海道公魚魚乾,脆口,鹹甜,都係師傅自家製) ;🥢茶碗蒸 (材料仲有螺肉、乾元貝等);🥢麵豉湯;🍰甜品:自家製豆乳芝士蛋糕,完美結束🔚