2023-02-12 660 瀏覽
說來有趣,這棟商廈我每星期都來,但都沒有留意到這裡有一間omakase,直到朋友說這裡的廚師發辦很有特色,我才第一次來,主廚馮師傅認為除了食材的新鮮,料理的獨特性也很重要,所以這裡的套餐很多都令人印象深刻,要性價比的話,午餐最便宜喔。🔹三文魚籽凍第一道菜是賣相小巧精緻的的三文魚籽凍,上面有鮮味滿滿的蟹肉,一口吃下去完全能感受到海鮮的鮮味呢。🔹水雲這個沖繩水雲有醋調味,配合加了木魚水的鰹魚湯底,味道酸酸甜甜,很開胃又有爽口~刺身🔹鰆魚 🔹象拔蚌 刺身第一道讓大家味蕾慢慢調整,將鰆魚的面層燒到金黃逼出油份,瞬間聞到好香煙燻味,入口飽滿卻不肥;至於我最愛的象拔蚌是北海道產,把紫蘇花灑上去一起吃最後再加點鹽,完全感受到它的爽和實在,紫蘇花濃郁大加分,wasabi加鹽這個組合很能帶出象拔蚌的鮮,推薦!🔹鮟鱇魚肝來自鳥取縣的鮟鱇魚肝用慢煮的方法製作,慢煮的湯底用了昆布蔬菜,入口的時候口感像吃芝士蛋糕般,卻有魚的微鹹.很好吃~🔹蠔這裡的蠔食法特別,將新鮮飽滿的瀨戶蠔加上麵豉醬燒到五成熟,入口的時候醬料甜甜的很開胃,加上蠔海水味十足,入口爆汁!🔹八爪魚(招牌)席上很多人都是多次到訪,大家都很了解這是店

🔹三文魚籽凍
三文魚籽凍

🔹水雲

刺身
🔹鰆魚 🔹象拔蚌
鰆魚

🔹鮟鱇魚肝

🔹蠔

🔹八爪魚(招牌)
八爪魚

席上很多人都是多次到訪,大家都很了解這是店的招牌菜是式,這道櫻煮八爪魚製作步驟繁複,之前需要為八爪魚進行多小時的按摩,之後再用蘋果和茶葉做湯底用來煮它,上桌的時候八爪魚已經非常鯰,飽滿的口感就像豬肉般,最後喝清澈甘甜湯,真的令人眼前一亮。

🔹磯煮鮑魚
磯煮鮑魚

這道鮑魚賣相可愛,原來上面的金蓮葉不只是裝飾,先吃甜甜的磯煮鮑魚,然後把鮑魚汁和壽司飯一起吃,最後吃有著wasabi功效的金蓮葉,反而有種清新的感覺,鮑魚汁的濃郁味道被拉平了。

🔹櫻花蝦茶碗蒸
櫻花蝦茶碗蒸

櫻花蝦的強烈鮮味讓茶碗蒸味道更豐富,這個蛋蒸得很透徹到位,也剛好做到中場休息的功效,暖暖胃。

壽司
🔹真鯛 🔹赤貝
赤貝

真鯛魚肉剔透,沒有腥味,如口棉滑同時感受到柔和的豐腴感;爽口彈牙的赤貝向來都是我最愛,這個加了酸柑汁,很清新,口感都更鮮明!

🔹紫菜牙帶魚天婦羅
紫菜牙帶魚天婦羅

這是我另一道眼睛發亮的菜式,牙帶魚用天婦羅的製作方法,出面包著脆脆紫菜,入口完全是薯片般脆,牙帶魚好粉同時又脆,加上調味剛剛好,可以的話我還真的是想吃多一件!

🔹鰤魚 🔹活帶子🔹甜蝦

鰤魚呈粉紅色代表是當造時期,入口油脂慢慢滲透出來,加上wasabi吃很搭配,下面的壽司飯調味了,吃起來就更方便;至於活帶子師傅特別切割成花形讓味道更突出,吃之前他即席刮岩鹽去吊味,確實讓帶子變得更甜,最後加點青檸,爽口感都出來了。

🔹拖羅

拖羅一般都是肥美油脂豐富,這都不例外,不過市府上面加了不會太鹹或太搶鏡的米紙鹽,讓你更能品嚐拖羅入口即溶的質感。

🔹海膽

為了讓入口的口感更有層次,師傅特別用了兩種海膽放在脆脆的紫菜中,一口吃下去完全感受到海膽的飽滿鮮甜,我喜歡下面有少少壽司飯輔助,味道更豐富。

🔹玉子燒

師傅即場製作玉子燒,讓你看到如何製作一層又一層的玉子燒,蛋漿加了鰹魚汁讓但甜中帶一點鮮味,它的甜味特別突出,口感鬆軟,好有層次!

甜品:

🔹日本蘋果蛋糕 🔹日本咖啡凍  🔹橙果凍
這個omakase其中一個賣點就是有自家製的甜品set,是set!😍蘋果蛋糕選用王林蘋果,比較有口感,有點像滿佈蘋果的蘋果批,芝士酸酸的和微甜的蘋果肉很搭配,口感綿密;我自己最喜歡咖啡凍,上面白色的是模仿奶泡的煉奶,下面是用了培煎咖啡來弄的無糖咖啡凍,它很挺身有咬口,煉奶不會太甜,好喜歡❤️最後吃柔和彈牙的橙果凍,有清味蕾的作用,酸酸的容易入口。
紫菜牙帶魚天婦羅
半年前初訪 “鮨宏”, 一戰難忘, 由於地理位置遠離主戰場, 又冇乜谷友推介, 算係 “隱世” 小店. 不尋常地, 見到 “開飯嘞” 唔少食評.🥢 餐廳設一張10人L型壽司吧枱, 中午只做一轉, 12-2pm, 提供廚師發板套餐, $880+10%, 包茶碗蒸, 麵豉湯, 三款刺身, 三款熟食, 八款壽司, 玉子燒, 三款甜品. 今日馮師傅一打七.📖 聽講馮師傅以前喺元朗名店 “鮨美澄” 工作, 唔少舊客慕名而來.🥰 老友 “傻肥” 非常喜歡熟食部分, 唔少隔夜功夫菜式, 包括鮑魚同埋八爪魚, 完勝其他鮨店嘅非壽司環節. 甜品又係加分位, 馮師傅自製多款甜品, 高質, 真係比起其他鮨店嘅 “蜜瓜” 有誠意.🍮 前菜: 三文魚子蟹肉凍. 老老實實, 冇乜特別.🌿 前菜: 水雲, 沖繩島. 即係海草, 以薑蓉調味, Ok啦.🐟 䲠魚. 進入戲肉… 燒脆魚皮, 口感脆似紫菜, 十分神奇, 肉質油潤, 係我食過最好食嘅䲠魚版本!🐚 象拔蚌. 非常爽口, 鮮甜. 驚喜之一.🐚 鮟鱇魚肝. 雪糕口感, 出色.🦪 蠔. 五成熟, 麵豉醬調味. 特別嘅, 就係有點 “中式”.🦑 櫻煮八爪魚. 用茶葉生

🍮 前菜: 三文魚子蟹肉凍. 老老實實, 冇乜特別.
三文魚子蟹肉凍
䲠魚
🐚 象拔蚌. 非常爽口, 鮮甜. 驚喜之一.
象拔蚌
🐚 鮟鱇魚肝. 雪糕口感, 出色.
鮟鱇魚肝
🦑 櫻煮八爪魚. 用茶葉生果等嚟慢煮, 腍滑軟熟, 非常入味, 鎮店名菜之一.
櫻煮八爪魚
🐚 磯煮鮑魚. 鮑魚入唒味, 以鮑汁肝醬撈飯墊底, 好味嘅, 醋飯冇咁酸應該仲好食.
磯煮鮑魚
🍥 茶碗蒸. 喺壽司刺身之間出塲, 保證夠熱.
壽司魚料
🍣 真鯛. 正常.
真鯛
🐚 活赤貝. 爽甜.
活赤貝
🍣 牙帶魚. 以天婦羅方式炸脆, 再加紫菜, 口感就係脆脆脆脆脆, 掂!
牙帶魚
🍣 鰤魚, 野生油甘魚. 當造, 我唔識欣賞.
鰤魚
🐚 活帶子, 配岩鹽, 鮮甜.
活帶子
🦐 甜蝦. 膠口.
甜蝦
🍣 大拖羅. 用 “米做嘅鹽” 嚟調味, 肥美, 亦品嚐到吞拿魚嘅甘香.
大拖羅
🐚 海膽. 一啖食晒, 鮮甜, 澎湃.
海膽
🍥 玉子燒. 蛋漿落咗鰹魚湯, 豉油同埋煮酒. 師傅即場表演, 精彩. 食落一般般.
玉子燒
🥣 麵豉湯. 夠熱.
麵豉湯
🍎 甜品: 蘋果蛋糕. 保留到蘋果肉蘋果皮嘅口感, 正喎.

☕️ 甜品: 日本咖啡凍. 一層日本齋啡, 一層煉奶. 味道非常平衡, 十分讚!

🍊 甜品: 橙果凍. 橙味十足.
蘋果蛋糕, 日本咖啡凍, 橙果凍
🤗 總結: 馮師傅外型有趣, 介紹清晰, 有傾有講, 食物味道出色, 用餐體驗愉快.
午餐
甜蝦
大拖羅
海膽
麵豉湯
香港鮨店愈開愈多要在寸金尺土站穩一腳實屬不易·位於北角的鮨宏師傅對待食材同食客都以心相待除了秉持食材質素外 · 亦加入心思創作令食客不止嚐鮮 · 還能從中感受其誠意由前菜到甜點 · 甚至用餐舖排都體會到師傅的堅持與執著 對食材認真 · 亦對食客負責任的精神絕對俘虜一眾食客·⍥⃝ 福($880)♡芝麻豆腐先將芝麻炒香加入葛粉 · 再輕輕酥炸 賣相好似豆腐 · 但完全不含豆類口感煙韌帶濃郁芝麻香♡長野蕃茄蕃茄甜度好似水果般 · 超級香甜·♡鰤魚 冬天是鰤魚當造的季節 · 入口甘甜而油脂豐腴用上魚鮫部位 · 口感爽嫩·♡鳥取鮟鱇魚肝以蔬菜昆布慢煮鮟鱇魚肝帶橙黃的魚肝非常肥美 · 如慕絲般細滑的質地蔬菜湯汁的清甜 · 滲透在魚肝無需任何調味 · 已經感感受其香甜細膩♡ 櫻煮八爪魚師傅得意之作之一 · 非常考究功夫火喉控制北海道八爪魚先人手按摩再慢煮炆煮時間要掌握得好好群邊軟腍無比 · 但裡面仍保持彈牙口感♡ 赤崎蠔師傳配以特調面豉醬再烤到五成熟 · 更能帶出蠔的鮮甜蠔味濃郁而蠔肉飽滿爽身♡磯燒鮑魚來自北海道的鮑魚肉身非常厚 ·鮑魚鮮嫩軟腍帶咬口重點是鮑魚肝撈飯 · 鮮美而帶微酸出奇地變得很開胃♡
香港鮨店愈開愈多
由前菜到甜點 · 甚至用餐舖排
都體會到師傅的堅持與執著
對食材認真 · 亦對食客負責任的精神
絕對俘虜一眾食客
⍥⃝ 福($880)
♡芝麻豆腐

而且非常高質 · 猶勝酒店級數

栗子芝士蛋糕細膩香濃 · 質感非常有驚喜
蜜柑果凍用上純蜜柑製成 · QQ嫩嫩而清甜
宇治抹茶慕絲抹茶味非常濃郁 ·奶香茶香平衡得好好
話說前陣子中了ᴄᴏᴠɪᴅ19🥹,原本預約了一堆餐廳都要改期,所以遲遲未來🇯🇵鮨宏 吃廚師發辦。鮨宏是朋友介紹的,聽說食物質素高、款式繁多,有ʜᴇᴀʀᴛ的餐廳,當然要多多支持💕!!! 餐廳地方不大,當天光顧,全院滿座😳,所以大家一定要早點打電話去預約呀!! 午市廚師發辦$880/位,而晚市則是$1800/位。午市準時2點開始,我們吃足2小時,可以好好享受啦~ 「 午市廚師發辦🍽️ $880/位」 包括: 沙律、前菜、茶碗蒸、刺身、壽司、湯、一品料理 和 甜品,非常豐富哦~ 鰤魚刺身,相當肥美😍,配紫蘇花,賣相更漂亮。 燒日本仙凰趾生蠔🦪,五成熟度,蠔香濃郁。 鮟鱇魚肝💕,口感不但幼滑,而且好鮮甜,好吃哦~ 櫻煮八爪魚🐙,即是八爪魚與紅豆一齊去煮。八爪魚非常軟腍,跟一般的質感完全不同。 磯煮鮑魚☺️,我向來愛吃磯煮鮑魚,鮑魚軟腍彈牙,醬汁濃甜,米飯用蟹膏去調味,超好吃。 天婦羅太刀魚🐟,魚肉鮮嫩,如果調味濃一點更好。 炙燒梳子魚壽司🍣,魚肉爽甜,味道不錯。 甜蝦壽司🦐,蝦肉比想像中更甜哦~ 炙燒金目鯛壽司🧡,燒後油份滲出,更加鮮香。 赤身醬油漬❤️,吞拿魚好軟滑,味道帶酸。 大拖羅壽司🤩,超級肥

「 午市廚師發辦🍽️ $880/位」

包括: 沙律、前菜、茶碗蒸、刺身壽司、湯、一品料理 和 甜品,非常豐富哦~

鮟鱇魚肝💕,口感不但幼滑,而且好鮮甜,好吃哦~

天婦羅太刀魚🐟,魚肉鮮嫩,如果調味濃一點更好。

炙燒梳子魚壽司🍣,魚肉爽甜,味道不錯。

甜蝦壽司🦐,蝦肉比想像中更甜哦~

炙燒金目鯛壽司🧡,燒後油份滲出,更加鮮香。

赤身醬油漬❤️,吞拿魚好軟滑,味道帶酸。

大拖羅壽司🤩,超級肥美的大拖羅,入口即化,不得了呢~

海膽壽司😙,滿滿的鮮甜海膽,大家要小心會從兩旁溢出來哦!!!

最後當然有甜品🍰,不單止沒想過是自家製,也沒想過有3款,份量十足😍!!! 紅豆蛋糕軟滑,餅底香脆。啫喱清甜,而奶凍則超滑溜,好有驚一~

整體質素不錯,師傅和服務員有善又有禮,食物種類多又豐富,值得再訪。
2022-12-25 443 瀏覽
就黎聖誕特登book左《鮨宏》去食好野,主要都係經朋友介紹,提早book定,因為餐廳只做一轉午市同一轉晚市,有時午市會做多一轉,餐廳位置係炮台山,佢哋主要都係做開回頭客,一共只有12個座位同一個師傅由12點開場就做到尾,講真係香港食過咁多間omakase 呢一間暫時都係心目中最愛!因為比較加分既係食材個新鮮度同另一方面同師傅既交流,食足兩個半鐘無冷場,不停抄熟個氣氛同share好多食物既資料同煮法比我地知,另一方面食材上無落好多其他調味,喺熟食方面主要都係同蔬菜汁烹飪以成,食落已經驚為天人,係壽司同刺身都就係落左少少豉油,已經好好味!好多準備功夫都係提前一日準備,當日亦都要提前三個鐘準備,真係好有心機最為特別係鮟鱇魚肝我都食得唔少,真係無食過一次係唔洗落酸汁就已經係好鮮甜,唔講真係以為佢係咪落左糖!講咗咁多正式開始講吓我食咗啲咩🤣福 Lunch Omakase $880Salad芝麻豆腐係一個日本傳統住家菜,其實冇用過任何豆類,但係食落係豆腐既質感,一開頭用咗芝麻炒香,再整做慕絲狀等去煎成形,外層鬆脆一咬開好重芝麻味,一開始已有驚喜!北海道象拔蚌同平時食開加拿大象拔蚌好唔同,用左黃色嘅
就黎聖誕特登book左《鮨宏》去食好野,主要都係經朋友介紹,提早book定,因為餐廳只做一轉午市同一轉晚市,有時午市會做多一轉,餐廳位置係炮台山,佢哋主要都係做開回頭客,一共只有12個座位同一個師傅由12點開場就做到尾,講真係香港食過咁多間omakase 呢一間暫時都係心目中最愛!因為比較加分既係食材個新鮮度同另一方面同師傅既交流,食足兩個半鐘無冷場,不停抄熟個氣氛同share好多食物既資料同煮法比我地知,另一方面食材上無落好多其他調味,喺熟食方面主要都係同蔬菜汁烹飪以成,食落已經驚為天人,係壽司刺身都就係落左少少豉油,已經好好味!好多準備功夫都係提前一日準備,當日亦都要提前三個鐘準備,真係好有心機

福 Lunch Omakase $880
Salad
芝麻豆腐

北海道象拔蚌
同平時食開加拿大象拔蚌好唔同,用左黃色嘅柿葉做裝飾,柿葉呢個季節會由綠變黃,北海道象拔蚌比較細條,質素同口感都會比較好,更鮮甜彈牙,一試難忘!

鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝通常都係多多少少帶腥配上酸汁食用,今次食既中間有橙色來自北海道,係昆布同埋蔬菜汁過晚,之後加上Wasabi直接食用一入口就溶,無比鮮美

麵鼓燒生蠔
呢個蠔本身比較creamy燒完就爽身,加了麵豉醬北海道嘅黃金武士蠔燒到五成熟,直接生食或加上魚子海膽就食得多,不過今次就多左心思,半生熟加甜麵鼓令味道更上一層樓!無左鐵銹味!

櫻煮八爪魚
呢條八爪魚不得了產自日本瀨戶,師傅整整用了一小時按摩加上三小時煮,放咗茶葉去煮,因為發酵醬汁呈現酒紅色,去頭去尾,每個人都係得2小塊,最好最軟腍部位,要一口食下,個口感神奇如五花肉!

磯煮鮑魚配肝醬飯
鮑魚又是前一日就做準備,加上蔬菜烹煮再放過夜,係飯就加問鮑魚嘅肝整成醬汁,最後用金蓮葉修飾,先食鮑魚再食飯最後食金蓮葉清一下口!

禾稈草燒鯖魚
招牌之⼀,師傳用鐵叉住鯖魚然後用禾稈草去燒,燒完用紫菜一包就可食用,肉感同熟感控制得好好👍鮮味十足!

茶碗蒸
非常軟順的茶碗蒸,上面加了小蝦米
看落平平無奇,其實要做得好都好難

壽司
真鯛立魚-外表為淡紅肉質鮮美, 白身魚肉,肉質爽口, 煙韌有咬口,又有少少甘甜,油份都係皮到要燒一燒去迫出油分

活赤貝-外表呈橙紅色有光澤,肉質爽厚

鰤魚 肉質入口就細嫩慢慢溶片好鮮嫩油脂高,油脂豐腴

地金目鯛 係專門漁師一條一條釣獲的金目鯛
,放血放得比較清,口感上較結實,腥味比較少。火炙過到焦香迫出魚脂味!

北海道活帶子 師傅刀工好好,第一次食切到咁多,加感酸柑汁,去腥提鮮,都係有做一下熟妹,食落起膠,好特別

大拖羅 骨腩部位,肉呈現粉紅色,油脂豐富

大拖羅 用左稀有蛇腹部分油脂較多呈現雪花紋加上熟成12日,完全入口即溶。

海膽壽司
好滿足,因為一共有二款北海道嘅海膽,味道超級清甜,

玉子燒 內餡加入左魚肉,上面放左焦燒,好似布丁一樣咁彈牙。

甜品
最開心係甜品一共有三款,分別係藍梅芝士蛋糕、宇治抹茶布丁同埋柚子果凍。sing食芝士蛋糕之後食柚子果凍,最後再食宇治抹茶布丁,口感同味道上有一個過度,先酸甜,再清新酸甜微帶苦澀的柚子,最後再有抹茶味,每個人都全部食晒!

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝
🌟餐廳:鮨宏📍地址:北角渣華道8號威邦商業中心地下13號舖好耐都冇食過omakase啦~最近天氣熱返,係時候食返餐豐富既omakase開胃下先haha今次我就揀左位於北角既「鮨宏」,主打時令日本直送海鮮omakase 套餐,食物包羅萬有,即刻介紹下先~*日式香芒沙律 - 清新開胃既沙律*蟹肉蟹膏豆腐 - 豆腐混合蟹肉蟹膏,甘香味濃*螢光魷魚 - 口感滑順,咸鮮味十足*季節限定鮫鰈魚 - 肉身鮮甜彈牙*北海道象拔蚌 - 鮮味濃郁,有嚼勁*櫻煮八爪魚 - 用特調醬汁煮制,甜甜地好彈牙*磯煮鮑魚 - 鮑魚新鮮口感一流,仲以鮑魚膽做醬汁配赤醋飯*金目鯛 - 魚油味濃厚,魚肉緊緻*活帶子 - 肉質厚身,鮮甜十足*煙燻鯖魚 - 煙燻後魚味更濃郁*黑鯥 - 魚油十足,入口鮮甜*甜蝦 - 肉質爽彈緊緻,好鮮甜*鰤魚 - 油脂味好突出*活北寄貝 - 肉身好爽脆,口感一流*吞拿魚中拖 - 油脂分布平均,魚油味十足*北海道根室海膽 – 好Creamy 入口即溶,充滿海水咸鮮味*櫻花蝦茶碗蒸 - 茶碗蒸加入櫻花蝦,更有層次,蛋香味濃*玉子燒 - 質地夠鬆軟,吸收高湯精華*麵豉湯 - 豆香味突出,暖胃一流*芝士
🌟餐廳:鮨宏
📍地址:北角渣華道8號威邦商業中心地下13號舖

好耐都冇食過omakase啦~

*日式香芒沙律 - 清新開胃既沙律

*蟹肉蟹膏豆腐 - 豆腐混合蟹肉蟹膏,甘香味濃

*螢光魷魚 - 口感滑順,咸鮮味十足

*季節限定鮫鰈魚 - 肉身鮮甜彈牙

*北海道象拔蚌 - 鮮味濃郁,有嚼勁

*櫻煮八爪魚 - 用特調醬汁煮制,甜甜地好彈牙

*磯煮鮑魚 - 鮑魚新鮮口感一流,仲以鮑魚膽做醬汁配赤醋飯

*金目鯛 - 魚油味濃厚,魚肉緊緻

*活帶子 - 肉質厚身,鮮甜十足

*煙燻鯖魚 - 煙燻後魚味更濃郁

*黑鯥 - 魚油十足,入口鮮甜

*甜蝦 - 肉質爽彈緊緻,好鮮甜

*鰤魚 - 油脂味好突出

*活北寄貝 - 肉身好爽脆,口感一流

*吞拿魚中拖 - 油脂分布平均,魚油味十足

*櫻花蝦茶碗蒸 - 茶碗蒸加入櫻花蝦,更有層次,蛋香味濃

*玉子燒 - 質地夠鬆軟,吸收高湯精華

*麵豉湯 - 豆香味突出,暖胃一流

*芝士蛋糕
*西瓜果凍