2022-05-04
鮨宏 𝗛𝗶𝗿𝗼 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 🎌成日去係去銅鑼灣、尖沙咀、中環食𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲🤣 今次去到北角搵食🤩『鮨宏』一月開張,位於一個好隱蔽嘅地方,平時都好少機會會經過,附近都係茶餐廳為主。🎏餐廳面積唔大,大概有𝟭𝟬個座位。👨🏻🍳餐廳只有一個師傅:馮師傅👨🏻🍳。馮師傅十分專業、健談、風趣,亦都有好多年經驗🤩🤩 可能大家喺元朗某鮨店都有見過佢。員工𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆亦都好親切同貼心☺️❤️🍽 午餐同晚餐都只係做一個𝗺𝗲𝗻𝘂,今日𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵就係 『福𝗙𝘂𝗸𝘂 𝗛𝗸$𝟴𝟴𝟬🎌』,包括有沙律🥗、茶碗蒸、時令前菜、五款刺身、湯🥣、壽司🍣、一品料理、甜品。全部材料都係即場準備,師傅每道菜式都會講解,而且刀工超好🔪❗️🐟平靜魚- 超級爽口彈牙🤩🤩 鮮甜美味,十分適合做第一到刺身。🐙慢煮八爪魚- 好𝘀𝗼𝗳𝘁好嫩好入味🥰🥰🥰 個醬汁調校得啱啱好,鮮甜得黎唔會太咸。🐠鮟鱇魚肝- 應該係我最近食過最好食嘅鮟鱇魚乾💯 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆得黎好滑好柔軟☺️☺️ 當然亦都十分鮮甜。🎣𝗖𝗵𝘂 𝗧𝗼𝗿𝗼- 🥰🥰🥰🥰🥰 肥瘦適中、鮮甜美味、絕世佳品。🐚磯煮糖心鮑魚- 炆後浸製𝟭𝟱日,將精華緊緊鎖喺鮑魚裏面,味道鮮甜,入口柔軟得黎帶𝗤𝗤嘅口感🥰
🎏餐廳面積唔大,大概有𝟭𝟬個座位。
🐟平靜魚
- 超級爽口彈牙🤩🤩 鮮甜美味,十分適合做第一到刺身。
🐙慢煮八爪魚
🐠鮟鱇魚肝
🎣𝗖𝗵𝘂 𝗧𝗼𝗿𝗼
- 🥰🥰🥰🥰🥰 肥瘦適中、鮮甜美味、絕世佳品。
🐚磯煮糖心鮑魚
- 炆後浸製𝟭𝟱日,將精華緊緊鎖喺鮑魚裏面,味道鮮甜,入口柔軟得黎帶𝗤𝗤嘅口感🥰 再配上肝醬同少許壽司飯,今日我最愛嘅菜式就誕生啦🤩‼️ 個肝醬味道調得啱啱好,甘甜得黎又唔會影響到鮑魚嘅鮮味,一入口有難以形容嘅滿足感❣️
🌽北海道白粟米
- 食個超級爽口鮮甜嘅白粟米就開始壽司環節☺️
🍣🍙舍利:係我鍾意嘅質感,粒粒分明且有韌度。味道方面,酸甜咸度都好𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲,個人覺得可以再重口味少少🤏🏻🤣
🐟池魚仔
🐟昆布漬金目鯛
🐟沙甸魚
- 頭三款壽司都偏淡身,肉質細嫩,味道鮮甜😋。
🐟👑深海池魚王
- 第四款壽司味道開始變濃郁。好柔軟嘅池魚王👑 超級鮮味,一入口好𝗿𝗶𝗰𝗵好有滿足感。
🦐甜蝦蝦膏
- 甜蝦蝦身晶瑩剔透,肉質漿口。配以師傅秘製蝦膏醬,再用火槍燒香,超級野味🤩🤩🤩 蝦醬嘅濃郁充份帶出左甜蝦嘅鮮甜。應該係我暫時食過最好食同最香嘅蝦膏醬💯❗️
🐡頂級河豚白子
- 呢個河豚白子令我對「河豚白子」徹底改觀🤣 因為本人係「鱈魚白子」嘅粉絲,一向覺得河豚白子一般般。雖然河豚白子當造,師傅表示今轉係品質最好所以先入貨。我哋個個都有口福了🤩🤩 燒過嘅白子外皮有少少韌度又脆卜卜,白子內裏軟心,加少許壽司飯同醬汁調味,然後一啖放晒入口❗️哇~ 係滿足同幸福嘅感覺🥰🥰
🐋赤身豉油漬
🐋中拖羅
🐋大拖羅面豬𝘁𝘂𝗺
- 喺木盒裏面嘅𝘁𝘂𝗻𝗮三寶有幸可以品嚐晒🥰🥰 師傅表示佢通常都會揀啲稀有啲嘅部位。不能用文字來形容,總之就好好食啦🤣🤣😜
🌊海膽
- 一個字:「鮮」❗️
🥚玉子燒
- 到咗今日嘅重頭戲⋯自家製甜蛋🍳‼️ 師傅即場喺我哋面前炮製,我數過大概整左𝟳-𝟴層左右😎 然後再將剩餘嘅海膽放喺蛋上面。係我人生中食過最好食嘅「甜蛋」‼️我以後食唔番點算🥺🥺 好彩有得𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲多一舊🥰🥰🥰
最後仲有鮮甜炸百合、極嫩魚湯、自家製日本豆乳芝士蛋糕同啫喱。
「🍲魚湯」好有驚喜❗️湯內有一個煮至𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲嘅魚肉,好𝘀𝗼𝗳𝘁好嫩☺️
「🍰自家製日本豆乳芝士蛋糕」係師傅一日前預先準備嘅😉 咁啱隔離枱有朋友生日我先有幸食到🎂,所以話我嗰日真係好有口福😂😂🤣🤣 蛋糕好滑,一啲都唔膩。我個人好鍾意個餅底,雖然只係用咗簡單嘅消化餅碎碎底,但令到個味道提升左,加咗好多分😍
我覺得今餐食到成個𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿咁😂😂😂 食完真係唔相信呢餐只係𝗛𝗸$𝟴𝟴𝟬😏😏 除咗食物質素,員工、環境,整體𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 都好好😚 希望佢唔好加價住我一定會返黎🤭🙌🏼🙌🏼🙌🏼
𝑹𝒆v𝒊𝒔𝒊𝒕?! 𝑫𝒆𝒇𝒊𝒏𝒊𝒕𝒆𝒍𝒚 𝒀𝑬𝑺 ✅