2021-09-27 53 瀏覽
銅鑼灣登龍街呢度有幾多嘢食就唔使我多講啦,但真正臥虎藏龍嘅地方應該係呢一條街入便嘅永光中心!火鍋中菜日本菜串燒居酒屋乜都有齊,今日就嚟咗呢一間鮨和居食屋。紫蘇牛油果刺身沙律 $85 大推👍🏻簡單嘅配搭酸酸味味非常開胃好食,牛油果同剌身加上少少大紫蘇絲嘅味道好夾,價錢亦好抵法國生蠔半打 $108磯煮粒貝 $98日本秋刀魚 $228呢幾款前菜認真性價比高以及出色,新鮮就不在話下,果然係當日嘅廚師精選,跟住黎嗌實冇死!主食就串燒同飯糰作結再叫左幾串串燒share黎食,都係有水準之作,成晚飯亦都好滿足,環境闊落氣氛較輕鬆

紫蘇牛油果刺身沙律 $85 大推👍🏻

法國生蠔半打 $108
磯煮粒貝 $98
日本秋刀魚 $228

主食就串燒同飯糰作結
2021-09-24 481 瀏覽
位於銅鑼灣的鮨和居酒屋,已經兩週年啦! 餐廳選址在競爭激烈的永光中心,但依然不乏捧場客。店內大部分是熟客,與服務員非常熟落,看來餐廳的性價比相當不錯呀。 餐廳的裝潢與一般的日本料理店無異,日式木系裝潢,設有吧枱和用餐區,四周貼滿餐牌和清酒圖片,形造居酒屋氣氛。 中午光顧,菜單價格由$105至$325不等,有熟食,也有魚生、壽司。 全部都包含: 沙律、味噌湯、蒸蛋和甜品。 午市廚師發辦 $168廚師發辦有4款壽司、迷你海膽杯、2串串燒和熱烏冬。 壽司質素平平,味道不錯。迷你海膽杯則可以用紫菜包裹食用,味道和層次更豐富。時日串燒是豬頸肉和牛肋肉,每天不同,會因應時令食材製作。 廚師發辦海鮮丼 $188 海鮮丼選用的魚生,同樣是每天不同,所以每次光顧都好有驚喜! 這次有大拖羅、油甘魚、劍魚腩、深海池魚、牡丹蝦、三文魚子和海膽等等,款式繁多,滿足想吃魚生的慾望。
位於銅鑼灣的鮨和居酒屋
,已經兩週年啦!

全部都包含: 沙律、味噌湯、蒸蛋和甜品。

午市廚師發辦 $168

廚師發辦海鮮丼 $188

2021-09-23
2021-09-04 197 瀏覽
每次黎鮨和都有驚喜,每樣刺身都非常鮮甜, 熟食有和牛,但我唔食牛又唔想食肉,所以師傅安排咗燒海膽大蝦,另外今次最特別就係蒸荷葉鰻魚飯,好好味👍還有串燒、生果、甜品,非常滿足😋
2021-09-03 277 瀏覽
鮨和居食屋 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心7樓環境:🐣🐣🐣🐣🥚服務:🐣🐣🐣🐣🐣餐廳整體幾舒服!店員服務態度超級好!但我坐bar枱位置出現左隻昆蟲行左上隻碟度🙈🙈所以衛生感覺一般🙈🙈🌸三文魚牛油果沙律 $85味道:🐣🐣🐣🐣🥚角切三文魚都好肥美,牛油果都好多而且都夠熟👍🏻👍🏻沙律菜都好新鮮👍🏻👍🏻🌸滑蛋吉列豬扒丼 味道:🐣🐣🐣🥚🥚味道都係不過不失,賣相都幾吸引,豬扒炸得唔會太乾🌸軟殼蟹加州卷 $160味道:🐣🐣🐣🥚🥚超大件既卷,食好多,中間紫菜唔脆,不過不失銅鑼灣居酒屋選擇好多,有好多都好好食😋,如果論食物質素,呢間就有點遜色,但佢價錢相對合理,呢個質素又對得住個價錢😅😅推薦度:🐣🐣🐣🥚🥚
鮨和居食屋
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心7樓

環境:🐣🐣🐣🐣🥚
服務:🐣🐣🐣🐣🐣

🌸三文魚牛油果沙律 $85
味道:🐣🐣🐣🐣🥚

🌸滑蛋吉列豬扒丼
味道:🐣🐣🐣🥚🥚
味道都係不過不失,賣相都幾吸引,豬扒炸得唔會太乾

🌸軟殼蟹加州卷 $160
味道:🐣🐣🐣🥚🥚
超大件既卷,食好多,中間紫菜唔脆,不過不失

推薦度:🐣🐣🐣🥚🥚
2021-07-12 621 瀏覽
失望...試了感謝午餐$16x,套餐包飲品或雪糕。但基本食材都整得唔好... 蒸蛋,凍,冇蛋味紫菜,唔新鮮,唔脆魚生飯濕濕地,好奇怪不過魚生都算新鮮,咖啡就係滴漏咖啡。
失望...

試了感謝午餐$16x,套餐包飲品或雪糕。
但基本食材都整得唔好...

蒸蛋,凍,冇蛋味

紫菜,唔新鮮,唔脆
魚生飯濕濕地,好奇怪

不過魚生都算新鮮,咖啡就係滴漏咖啡。

2021-07-12
2021-06-29 479 瀏覽
因為朋友生日所以一齊揀咗間日本餐食。大概叫左米崎蠔 松業蟹 牡丹蝦壽司 大溝貝 同少量串燒。整體都唔錯 啲蠔幾新鮮 幾鮮甜 壽司刺身都係。串燒燒得冇話特別燶 但啲食材睇得出都唔錯。環境不錯 侍應服務態度幾好!同朋友都幾滿意 可以一試!
因為朋友生日所以一齊揀咗間日本餐食。

環境不錯 侍應服務態度幾好!同朋友都幾滿意 可以一試!
2021-06-25 537 瀏覽
銅鑼灣大把日本居酒屋,大部份都是有質素的,不過呢一間。service 不錯,兩人檯但安排近梳化位放便擺袋;侍應態度很好, order串燒時,會告之是一份一串/一份兩串。介紹生蠔時亦解釋兩款不同的分別;另外介紹的 Sake 也不錯。點了:-刺身拼盤,質素十分高,有深海池魚、帶子拖羅…-枝豆就正常野-明太子雞翼,明太子用料充足-串燒整體不錯,但雞皮應該忘記了落鹽,所以不夠味-最好食是燒白鱔,一份兩件,皮脆肉厚可以再食之選。
銅鑼灣大把日本居酒屋,大部份都是有質素的,不過呢一間。
點了:
-刺身拼盤,質素十分高,有深海池魚、帶子拖羅…
-枝豆就正常野
-明太子雞翼,明太子用料充足
-串燒整體不錯,但雞皮應該忘記了落鹽,所以不夠味
-最好食是燒白鱔,一份兩件,皮脆肉厚

可以再食之選。
2021-06-25
2021-06-23 136 瀏覽
今晚朋友生日,揀咗呢間日本野,叫左啲刺身 米崎蠔 大溝貝 松葉蟹 同啲串燒,燒得幾好食,刺身幾靚幾新鮮,侍應服務都幾好幾nice。特別推介一下個松葉蟹,幾新鮮幾大隻。未試過嘅 可以去試下!
2021-06-23 406 瀏覽
去登龍街好多餐廳都多人排隊,有人派傳單,佢話食質素,上7樓?我哋就膽粗粗試間未去過嘅日本餐廳食!!原隻松葉蟹 新鮮鮮甜,肉汁飽滿鯖魚刺身 新鮮特別(配柚子醋非常之夾)牛脷串燒 唔韌,想再追加(實在太飽)和牛壽喜燒 味道正宗(不會太死甜)日本抹茶蕨餅 煙煙韌韌,又唔太甜 整體來講都唔錯,會想再嚟食多次!

我哋就膽粗粗試間未去過嘅日本餐廳食!!

原隻松葉蟹
新鮮鮮甜,肉汁飽滿

鯖魚刺身
新鮮特別(配柚子醋非常之夾)

牛脷串燒
唔韌,想再追加(實在太飽)

和牛壽喜燒
味道正宗(不會太死甜)

日本抹茶蕨餅
煙煙韌韌,又唔太甜

整體來講都唔錯,會想再嚟食多次!

2021-06-09 423 瀏覽
The female waitress keep pushing you to order their “special dishes” once you sit downI refused but she kept on asking, when I tried to order food she kept asking again that’s very annoying The taste is good but hygiene is poor you can see them taking down the mask and touch here and there I had tummy pain after, won’t have 2nd time Update : OpenRice has friendly reminded me that I could have legal liability in case of any negative feedback against the restaurant that’s a “false accusation” To t

To that extent I would provide more details:
- I had a few times diarrheas after the dinner and on the following day

- It’s not so serious so I had not gone to doctor to “prove” it must be related to the food, although personally I feel that’s related

- I don’t have “medical proof” for my tummy pain but because I caught that right after the dinner I thought that’s related, of course there are other possibilities that I could have missed

Thanks OpenRice for such friendly reminder

2021-05-15 532 瀏覽
朝早考完個試,成功pass咗,朋友知道之後請食lunch,開心揀咗呢間餐廳,lunch set 好多下最後揀咗呢一個周年嘅lunch set(唔記得咗叫咩名)呢個算係最抵死既一個Set Lunch $ 165佢有一個刺身杯,入面有海膽、吞拿魚茸、三文魚子,海膽係加拿大海膽,夠肥美鮮甜,三文魚子都好夠鹹鮮,吞拿魚茸正常,個set仲有四舊壽司,不過壽司就冇咩特別,仲有兩串串燒,一串豬肉一串牛肉,味道普通,佢仲有包一碗烏冬,不過我就冇影相另外散嗌左一個三文魚牛油果沙律味道正正常常,不過牛油果好細塊,唔夠熟,所以有啲硬仲叫咗明太子雞翼雞翼有少少鹹

揀咗呢間餐廳,lunch set 好多下
最後揀咗呢一個周年嘅lunch set(唔記得咗叫咩名)
呢個算係最抵死既一個

Set Lunch $ 165

個set仲有四舊壽司,不過壽司就冇咩特別,

另外散嗌左一個三文魚牛油果沙律
三文魚牛油果沙律

味道正正常常,不過牛油果好細塊,唔夠熟,所以有啲硬

仲叫咗明太子雞翼
明太子雞翼

雞翼有少少鹹
2021-05-14
午餐
三文魚牛油果沙律
2021-05-13 388 瀏覽
這間居食屋我耐唔耐會去食lunch,因為佢哋嘅set lunch都算抵食及食物新鮮,最近推出左個周年限定定食,有前菜,海鮮杯+幾件壽司,兩串串燒及一碗細烏冬,我同同事已連續兩星期食呢個set🤣,因為覺得抵食又好味😋($168,另加一),好似做到5月底,我忘記了😅
2021-05-12
午餐
2021-05-04 446 瀏覽
食物質素與鮮味值得一讚,坐在bar檯位置親眼目到師傅刀工之餘又可以同師傅溝通吓飲番杯~師傅又熱情又會推介當日最為新鮮之食材,勝價比~串燒天婦羅仲有店員推介每日限定限量
2021-05-04
明太子玉子燒($120)銀鱈魚鍋($298)胡麻豆腐沙律($70) 以上特別推介~呢間唔錯野食有特式,師傅熱情介紹嘅銀鱈魚鍋就因為佢唔係西京燒而係鍋嘅整法,就試下。覺得清甜,不過加上特別醬汁就清得來有番層次感~玉子燒好重明太子味,即燒;豆腐超級嫩滑!D串燒都新鮮熱辣~But:另有試today's special之師傅熱推嘅白鱔及雞胸骨串燒等呢D 見人見智啦~同埋同埋bar台師傅同其他人傾計真係超超超嘈,想好好地同friend靜靜傾計切忌bar台 Egg rolls are savoury with overflowing mentaiko! Silver cod is succulent, the additional sauce adds the layer the soup itself lacks. Tofu salad is a smooth and fine addition. Only issues are the bar table being super noisy + the recommendations by the chef greatly shows us t
明太子玉子燒($120)
銀鱈魚鍋($298)
胡麻豆腐沙律($70)
以上特別推介~

玉子燒好重明太子味,即燒;豆腐超級嫩滑!
D串燒都新鮮熱辣~

But:

Only issues are the bar table being super noisy + the recommendations by the chef greatly shows us that taste can differ :0)
  • 胡麻豆腐沙律
  • 明太子玉子燒
2021-03-15 655 瀏覽
入座後問我們有没有安心出行,我們說没有,服務員說:下!!!!無《安心出行》他X的!没有安心行有什麼出奇?我想點一個soba, 加一個天婦羅,店員問我點解唔揀天婦加soba既set,我話好,揀呢個,接著...店員問:天婦羅要熱定凍我話要熱我朋友理解店員的意思,朋友更正要凍我問: 你意思問soba 要熱定凍?店員好不耐煩望住我:梗係啦 (佢眼神極不耐煩,有啲小踎地)我話: 我誤會咗,唔好意思。(我好似做錯事咁)我朋友問:一份軟殼蟹,有一隻定兩隻店員話:梗係兩隻啦(我係你間舖度打工既?我一定知係一隻啦)朋友想點兩件加拿大海膽壽司店員:無呀! (跟住就走左佢)差過澳牛既服務,我欠X左你咩???其實啲野除左soba 其他都好食但唔會再黎!!!PS : 除左個女服敄員之外,其他男服務員都非常客服,建議去呢間舖!千奇唔好揾個女人serve ,你會覺得你自己好似爭佢錢咁。

他X的!没有安心行有什麼出奇?

店員問:天婦羅要熱定凍

我話要熱

我朋友理解店員的意思,朋友更正要凍

我問: 你意思問soba 要熱定凍?

店員好不耐煩望住我:梗係啦 (佢眼神極不耐煩,有啲小踎地)

我話: 我誤會咗,唔好意思。
(我好似做錯事咁)

我朋友問:一份軟殼蟹,有一隻定兩隻

店員話:梗係兩隻啦

(我係你間舖度打工既?我一定知係一隻啦)

朋友想點兩件加拿大海膽壽司

店員:無呀! (跟住就走左佢)

差過澳牛既服務,我欠X左你咩???

其實啲野除左soba 其他都好食

但唔會再黎!!!