2019-08-18
為左慶祝生日,早早就揀定並預訂左呢間位於尖沙咀既鮨一日本料理,睇見網上評價唔錯,而且都幾有人氣,咁多人去又點會差啊,所以今晚都好滿意。日本活海膽:新鮮拆開,顏色金黃,非常吸引。海膽質感軟滑,味道極為鮮甜,毫無腥澀味,果真要慢慢品嚐。活帶子:師傅已預先切件,好等我們能一口吃一件。帶子肉質非常幼嫩,而且新鮮甜美。日本A5和牛刺身丼:此丼飯令人十分著迷,頂級既日本A5和牛無論係色澤或是油脂分佈都十分完美,牛味鮮味濃郁,反正就係頂級刺身既享受,加唔加蛋汁及酸汁就隨你喜歡,但我認為應原汁原味咁慢慢細嚐和牛既鮮味。什錦天婦羅:炸粉薄脆,都幾酥香,有大蝦、南瓜、蕃薯及茄子,蝦肉爽彈而鮮甜,而其餘的只要炸粉處理得好就已經相當唔錯。自家制免治雞肉串、華味鳥雞肝串、雞腎串、雞胸軟骨串:免治雞肉串配蛋汁食,香滑既雞肉中滲有蛋香;雞肝用左較濃味既照燒醬烤;而雞腎都夠juicy冇乾水;而雞胸軟骨串以鹽燒,雖然口味較淡,但其脆口既質感容易令人沉迷而不斷添食。