2021-08-25
一排無見 就等啡熊小編為大家帶嚟睡前毒物🥳💆🏻♀️暑假一到 啡熊小編喺外國讀書嘅朋友仔就陸陸續續翻屋企啦😍 話說今次約嘅呢位排少上癮友人(nanana係佢request要呢個名㗎🤣)話好執著想食日本嘢 好耐之前就已經bookmark咗呢間餐廳 於是佢就一早book定位啦😆 其實嚟講厚福街就出咗名多黃店 所以嗰日就早咗少少就周圍研究一下環境 兼去咗對面小黑糖飲咗杯嘢先🤣(遲啲再點評🤣)一上到居酒屋就發現佢有3層 仲要係層層爆滿 無walk-in成功嘅人😨心諗好彩book咗位姐phewwww🤫 anyway成間店嘅裝修好傳統日式居酒屋feel 啡熊小編同朋友仔今次坐卡位 但嗰度都有吧枱 可以望到廚師整壽司 同埋有幾筒好大筒嘅梅酒 超有feel👍🏻 而且衛生都做得好好 感覺好乾淨👻 啲位都好闊落 坐得好舒服😆 服務都好周到 in general係一個十分唔錯嘅體驗🤌🏻-🌟-炸豆腐 $38雖然話係炸豆腐 但其實唔係脆嘅口感🤣 因為佢炸完之後就浸左喺醬油汁入面 上面撒咗少少郁吓郁吓嘅木魚🐠 豆腐好嫩滑 出面層皮有少少似天婦羅浸左落湯嘅質感 軟軟糯糯咁👅 加上索晒啲汁 配埋木魚少少煙燻嘅味道 可以
-🌟-
炸豆腐 $38
雖然話係炸豆腐 但其實唔係脆嘅口感🤣 因為佢炸完之後就浸左喺醬油汁入面 上面撒咗少少郁吓郁吓嘅木魚🐠 豆腐好嫩滑 出面層皮有少少似天婦羅浸左落湯嘅質感 軟軟糯糯咁👅 加上索晒啲汁 配埋木魚少少煙燻嘅味道 可以話係有驚喜👍🏻
上十貫目 $218
即係壽司拼盤 有10件唔同壽司🍣 有幾隻唔同嘅魚 蟹柳 玉子 蝦 北寄貝 章魚同埋帶子🤤 啲飯撈咗赤醋 所以睇落有少少啡色🤎醋嘅酸度啱啱好 令到成件事清新啲🤩 配埋煙煙韌韌嘅飯 入口帶少少黏度但唔痴牙👍🏻 壽司飯呢度絕對可以話好出色😍 魚生都好新鮮好足料 件件都切得好厚🤤 當中最令我驚艷嘅係帶子 因為佢上面加咗少少柚子 增添咗少少澀味同埋酸味 成個壽司簡直昇華咗(啡熊小編到而家仲好念念不忘😭)
串燒(鹽燒牛舌 $32 雞軟骨 $15 燒鮮冬菇 $15)
唔知有冇人同啡熊小編一樣次次食串燒都一定要嗌牛舌同埋雞軟骨😍 呢間牛舌燒得啱啱好 脆脆地 帶少少鹽香 但又唔會太鹹👍🏻 仲有雞軟骨都係脆到咬落去嗰下聽到聲🤩 燒冬菇就完全係懶健康嘅選擇🤫 但都一樣好正 咬落去好多汁 值得一提嘅係上面啲木魚嘅煙熏味增加左味道嘅層次🤌🏻 總括而言 串燒浸木炭味嘅味道好香 加上少少酸酸地嘅檸檬汁 真係大滿足啊🥺
銀鱈魚西京燒 $128
魚肉超級嫩滑 魚皮就好香脆🐠🤩 記住一定要點個撒咗七味粉嘅沙律醬 甜甜地嘅味道配上浸燒烤味真係好夾😝 同埋沙律醬好厚 入口好滑嘅口感令成件事豐富咗好多🤪 側邊嘅沙律就不過不失啦 冇咩特別😂
自家製梅酒 $58
頭先提過一入門口就見到吧枱擺咗幾筒梅酒🤣 啡熊小編同朋友一見到就即刻心心眼晒 表示一定要嗌番杯小酌一下😍 雖然以前成日覺得好似飲緊藥水🤣 但依家作為酒精愛好者就真係好鍾意💓 入口微甜 帶梅嘅酸味 都算幾清新🤌🏻 酒味幾濃 不過入口都算順滑 唔會太過嗆口😆 如果係食燒烤就真係好夾啦🥳
-🌟-
其實最後啡熊小編同朋友仲加咗個三文魚刺身🤣(大食朋友2號=排少上癮友人🤫)即使淨係嗌三文魚腩 但已經好肥 油香好重🤤 一句講晒 個人認為有啲小貴 但無論食物嘅質素 服務態度 定係環境都真係好抵讚👍🏻 所以!啡熊小編真係要好好賺錢 下次再嚟食豪啲!
建議指數:🐻🐻🐻🐻/5