一排無見 就等啡熊小編為大家帶嚟睡前毒物🥳💆🏻‍♀️暑假一到 啡熊小編喺外國讀書嘅朋友仔就陸陸續續翻屋企啦😍 話說今次約嘅呢位排少上癮友人(nanana係佢request要呢個名㗎🤣)話好執著想食日本嘢 好耐之前就已經bookmark咗呢間餐廳 於是佢就一早book定位啦😆 其實嚟講厚福街就出咗名多黃店 所以嗰日就早咗少少就周圍研究一下環境 兼去咗對面小黑糖飲咗杯嘢先🤣(遲啲再點評🤣)一上到居酒屋就發現佢有3層 仲要係層層爆滿 無walk-in成功嘅人😨心諗好彩book咗位姐phewwww🤫 anyway成間店嘅裝修好傳統日式居酒屋feel 啡熊小編同朋友仔今次坐卡位 但嗰度都有吧枱 可以望到廚師整壽司 同埋有幾筒好大筒嘅梅酒 超有feel👍🏻 而且衛生都做得好好 感覺好乾淨👻 啲位都好闊落 坐得好舒服😆 服務都好周到 in general係一個十分唔錯嘅體驗🤌🏻-🌟-炸豆腐 $38雖然話係炸豆腐 但其實唔係脆嘅口感🤣 因為佢炸完之後就浸左喺醬油汁入面 上面撒咗少少郁吓郁吓嘅木魚🐠 豆腐好嫩滑 出面層皮有少少似天婦羅浸左落湯嘅質感 軟軟糯糯咁👅 加上索晒啲汁 配埋木魚少少煙燻嘅味道 可以
一排無見 就等啡熊小編為大家帶嚟睡前毒物🥳💆🏻‍♀️

一上到居酒屋就發現佢有3層 仲要係層層爆滿 無walk-in成功嘅人😨心諗好彩book咗位姐phewwww🤫 anyway成間店嘅裝修好傳統日式居酒屋feel 啡熊小編同朋友仔今次坐卡位 但嗰度都有吧枱 可以望到廚師壽司 同埋有幾筒好大筒嘅梅酒 超有feel👍🏻 而且衛生都做得好好 感覺好乾淨👻 啲位都好闊落 坐得好舒服😆 服務都好周到 in general係一個十分唔錯嘅體驗🤌🏻

-🌟-
炸豆腐 $38
雖然話係炸豆腐 但其實唔係脆嘅口感🤣 因為佢炸完之後就浸左喺醬油汁入面 上面撒咗少少郁吓郁吓嘅木魚🐠 豆腐好嫩滑 出面層皮有少少似天婦羅浸左落湯嘅質感 軟軟糯糯咁👅 加上索晒啲汁 配埋木魚少少煙燻嘅味道 可以話係有驚喜👍🏻

上十貫目 $218
即係壽司拼盤 有10件唔同壽司🍣 有幾隻唔同嘅魚 蟹柳 玉子 蝦 北寄貝 章魚同埋帶子🤤 啲飯撈咗赤醋 所以睇落有少少啡色🤎醋嘅酸度啱啱好 令到成件事清新啲🤩 配埋煙煙韌韌嘅飯 入口帶少少黏度但唔痴牙👍🏻 壽司飯呢度絕對可以話好出色😍 魚生都好新鮮好足料 件件都切得好厚🤤 當中最令我驚艷嘅係帶子 因為佢上面加咗少少柚子 增添咗少少澀味同埋酸味 成個壽司簡直昇華咗(啡熊小編到而家仲好念念不忘😭)

串燒(鹽燒牛舌 $32 雞軟骨 $15 燒鮮冬菇 $15)
唔知有冇人同啡熊小編一樣次次食串燒都一定要嗌牛舌同埋雞軟骨😍 呢間牛舌燒得啱啱好 脆脆地 帶少少鹽香 但又唔會太鹹👍🏻 仲有雞軟骨都係脆到咬落去嗰下聽到聲🤩 燒冬菇就完全係懶健康嘅選擇🤫 但都一樣好正 咬落去好多汁 值得一提嘅係上面啲木魚嘅煙熏味增加左味道嘅層次🤌🏻 總括而言 串燒浸木炭味嘅味道好香 加上少少酸酸地嘅檸檬汁 真係大滿足啊🥺

銀鱈魚西京燒 $128
魚肉超級嫩滑 魚皮就好香脆🐠🤩 記住一定要點個撒咗七味粉嘅沙律醬 甜甜地嘅味道配上浸燒烤味真係好夾😝 同埋沙律醬好厚 入口好滑嘅口感令成件事豐富咗好多🤪 側邊嘅沙律就不過不失啦 冇咩特別😂

自家製梅酒 $58
頭先提過一入門口就見到吧枱擺咗幾筒梅酒🤣 啡熊小編同朋友一見到就即刻心心眼晒 表示一定要嗌番杯小酌一下😍 雖然以前成日覺得好似飲緊藥水🤣 但依家作為酒精愛好者就真係好鍾意💓 入口微甜 帶梅嘅酸味 都算幾清新🤌🏻 酒味幾濃 不過入口都算順滑 唔會太過嗆口😆 如果係食燒烤就真係好夾啦🥳

-🌟-
其實最後啡熊小編同朋友仲加咗個三文魚刺身🤣(大食朋友2號=排少上癮友人🤫)即使淨係嗌三文魚腩 但已經好肥 油香好重🤤 一句講晒 個人認為有啲小貴 但無論食物嘅質素 服務態度 定係環境都真係好抵讚👍🏻 所以!啡熊小編真係要好好賺錢 下次再嚟食豪啲!

建議指數:🐻🐻🐻🐻/5
2021-08-21 262 瀏覽
最近香港的股票市場由於服王騰訊下跌所拖累之下,令人感受到經濟問題出現,但是股票市場除了上升的時間能夠享受利潤之餘,下跌時同樣也是吸納優質股票的時機.今日一於享受一下日本料理放鬆一下緊張的心情.這食店在這商業大廈,分別有三層的分店,可想而知受歡迎程度十分之高.這個厚切的鰹魚刺身十分之好味道,魚生的新鮮程度十分之高.這個海葡萄,加上日本高糖度的蕃茄這個配搭十分之開胃.海膽加上新鮮的帆立貝,令這個手卷的味道升到一個極點.這個刺身也看得出廚師的刀工是如何高超的.這個夾甲羅燒配上脆脆的多士也十分之適合的.三文魚腩十分之香脆送酒一流.最後這一個鹽燒黑豚腩,油脂分布平均,入口充滿了淡淡的油香味,水準之作.

這個厚切的鰹魚刺身十分之好味道,魚生的新鮮程度十分之高.

這個海葡萄,加上日本高糖度的蕃茄這個配搭十分之開胃.

海膽加上新鮮的帆立貝,令這個手卷的味道升到一個極點.

這個刺身也看得出廚師的刀工是如何高超的.

這個夾甲羅燒配上脆脆的多士也十分之適合的.

三文魚腩十分之香脆送酒一流.

2021-08-16 239 瀏覽
最近開始不停四出尋找有日本味的餐廳, 因為看情況, 真的離可出遊的日子還有很久吧。今次找到的這家樓上餐廳都頗有傳統味, 款式種類繁多, 比一般居酒屋更有特式。坐在吧枱位置, 可看到師傅準備料理, 我們先來一個海膽帶子手卷, 海膽加帶子的組合十分鮮甜。另一個是蟹肉蟹羔手卷, 滿滿的蟹肉吃著超有滿足感。接下來的鰹魚刺身, 肉厚味濃, 是我其中一個至愛。一定讚的是他們的味噌牛舌煮,牛舌超厚肉又腍軟, 非常適合配燒酎跟朋友邊嚐邊聊。朋友喜歡炸物, 所以我們就點了份天婦羅拼盤, 有三大只蝦, 份量十足。怕太熱氣, 就最後點了份白粟米, 冷藏過的粟米吃著冰涼又特別的爽甜。

接下來的鰹魚刺身, 肉厚味濃, 是我其中一個至愛。

2021-08-10
2021-08-15 330 瀏覽
朋友一直都好想試呢間日本料理,但係每逢晚市厚福街就會好多人,冇book到枱嘅我地唔想等枱,於是6點幾就到餐廳,我地食到一半就full曬枱,即刻覺得好彩有早少少到。餐廳環境幾舒服,雖然細但唔迫,墻上有掛一塊黑板寫上廚師推介,有選擇困難症嘅我地,於是就係上面揀左2樣野食試下。鮮帶子海膽手卷 香蔥吞拿魚腩手卷2個手卷相當出色,海膽勁creamy,配埋帶子,甜上加甜,吞拿魚腩口感都好綿密肥美。銀鱈魚刺身 女梶木刺身呢2款都係廚師推介塊黑板上面揀的,右邊厚切嘅係女梶木,問左師傅後先知道原來就係劍魚腩,口感厚實爽口,清甜而不油膩,咀嚼間會感受到油脂係舌頭上融化開,整體口感清爽,而且好新鮮,一啲都唔腥,係高質嘅白身魚。而銀鱈魚都唔錯,肉質同樣嘅爽口鮮甜,完全冇筋,一咬即斷。甲羅燒呢個要趁熱食,脆脆嘅麵包配上濃郁嘅蟹膏蛋黃漿,香濃鮮美,不過一上枱要即食,如果唔係麵包好易腍。辣酒煮廣島蠔呢個湯夠辣,夠曬開胃,食得多煎炸香濃嘅野覺得膩嘅話,飲下呢個湯,戰鬥力又翻曬黎。明太子雞翼作為雞翼迷嘅我當然覺得好味,而且雞翼去左骨,再係肉入面塞明太子,好方便食用。軟殼蟹天婦羅發揮出色,炸得啱啱好,外皮香口薄脆,食得到

鮮帶子海膽手卷 香蔥吞拿魚腩手卷

銀鱈魚刺身 女梶木刺身

甲羅燒

辣酒煮廣島蠔

明太子雞翼

軟殼蟹天婦羅
發揮出色,炸得啱啱好,外皮香口薄脆,食得到啖啖軟殼蟹鮮甜嘅肉。

日本白粟米
呢款水果粟米清甜冇渣,當係飯後甜品,就完美咁結束呢一餐。

2021-08-14 5417 瀏覽
好耐之前到訪依間居酒屋🏮第一次嚟比我感覺食材優質令我懷念,所以今次同朋友再嚟到訪回味下日本美食,度飲番杯清酒✨特上錦繡刺身一盤刺身盛滿左一件件厚切海鮮刺身,睇到都已經好吸引,拼盤裏面有幾款刺身 鰹魚、忛立貝 、甜蝦 、拖羅 、鯛魚、海膽每款刺身夠晒新鮮爽口,完全冇急凍雪藏味,真係好高質👍🏻👍🏻👍🏻✨海葡萄番茄沙律諗起之前旅遊去沖繩蝕到當地特產海葡萄,所以今日都想order一份沙律回味下,呢碟真係要值得一讚因為食落去好腫爽口每一粒海葡萄咬一啖有海水味配蕃茄沙律撈埋一齊食爽脆又新鮮,真係要推介💗✨辣味噌煮和牛腹關東煮成日都食,但係呢間用自己熬製嘅湯底,再用牛腹熬製,肉質經過長時間烹調,所以保持到肉質好腍仲要索晒湯底味道,夠晒入味😋😋✨日式串燒居酒屋最出名就係日式串燒,而我order左三款串燒1.A5鹿兒島縣嘅和牛串首先要介紹佢個A5鹿兒島和牛簡直係好軟滑同埋夠晒Juicy,肉汁仲係包住牛柳,再經過燒後依然保持到牛肉嘅軟腍,食完一串真係好想再encore😚2.鹽燒白鱔我既favourite都會離不開日式鰻魚/白鱔,所以我嘅心心眼就出嚟必定要試,剛燒好嘅白鱔外皮香脆,裏便肉質非常滑溜好腍,每啖

✨特上錦繡刺身

✨海葡萄番茄沙律

✨辣味噌煮和牛腹

✨日式串燒
居酒屋最出名就係日式串燒,而我order左三款串燒

1.A5鹿兒島縣嘅和牛串

2.鹽燒白鱔
我既favourite都會離不開日式鰻魚/白鱔,所以我嘅心心眼就出嚟必定要試,剛燒好嘅白鱔外皮香脆,裏便肉質非常滑溜好腍,每啖食到魚油嘅香味,好想encore多一串😍

3.免治雞肉
免治雞肉我必定要order,燒好既雞肉啱啱夠縮,咬落去個口感軟硬適中,加埋海鹽食更加提升到雞肉鮮味😗
2021-08-02
  • 辣味噌煮和牛腹
  • 特上錦繡刺身
2021-08-13 193 瀏覽
今日約咗朋友去厚福街食日本野,朋友話呢間日本餐廳好高質,所以一早已經訂好位,入面裝修好有日本feel,有一大張bar枱,d壽司師傅即場即整壽司,可以大飽眼福。鮫鰈薄切,真係好薄切,薄到可以見到碟底,上面仲有d金箔,好矜貴,食落好鮮甜好新鮮。女娓木刺身,睇知樣似拖羅,但食落比拖羅有咬口,好有口感石恆貝刺身,好鮮甜,好爽口,感覺似象拔蚌一樣爽口,完全冇腥味。日本白粟米,佢地雪到涷冰冰,咁熱嘅天氣食,好清爽,食落好清甜,粒粒粟米都好飽滿,原來粟米生食係咁好食。帶子海膽手卷,d海膽勁大舊,食落好甜,入面仲有好大粒帶子刺身,而d壽司飯係有味飯,所以唔使點豉油都夠味。香蔥吞拿魚蓉腩手卷,d魚蓉勁多,食落都鮮甜冇腥味。日本蕃薯&南瓜天婦羅,個炸皮唔算厚,好香脆,唔太油膩,d蕃薯同南瓜都好甜。辣酒煮廣島蠔,d蠔好大隻,隻隻脹卜卜,食落好甜嘅蠔味,仲有d羅白煮到入晒味,好淋好甜,個湯係帶有辣辣地嘅麵豉湯,好醒胃。

女娓木刺身,睇知樣似拖羅,但食落比拖羅有咬口,好有口感

香蔥吞拿魚蓉腩手卷,d魚蓉勁多,食落都鮮甜冇腥味。

2021-08-12 200 瀏覽
今晚同朋友慶生黎到哩間日本料理店餐廳有設有bar台可以近距離睇到廚師嘅表演👩🏻‍🍳哩晚我地先嗌左一份味噌蘿蔔煮牛舌牛舌煮得軟淋 一咬就開蘿蔔清甜冇渣不過因為湯底比較淡所以牛舌同蘿蔔都唔算好有味噌嘅味道靠食材本來嘅鮮味搭救🙈跟住嗌左一份我最愛嘅燒油甘魚鮫🐟魚鮫外皮香脆 油脂豐富配埋清爽嘅蘿蔔蓉 酸汁食用可以中和膩感 食多少少都唔怕膩🙈黎到日本料理店 點可以唔食壽司🍣哩間餐廳嘅壽司用赤醋捏成因為赤醋嘅酸度同香味比穀物醋明顯所以味道會比較多層次帶出魚貝嘅鮮味.哩度嘅魚生鮮味十足油甘魚 劍魚腩 同埋左口魚群邊油脂都超級豐富 係我嘅最愛🥰鹽燒鱔魚嘅外皮酥脆 魚肉嫩滑 燒烤嘅高溫逼出魚脂 非常甘香🥰最後黎到整個晚餐嘅重頭戲 活紫海膽海膽非常新鮮 上枱嘅時候仲識郁🧐紫海膽味道比較淡雅清甜 口感比馬糞海膽清爽冇咁容易產生膩感 非常好味🥰
今晚同朋友慶生

海膽非常新鮮 上枱嘅時候仲識郁🧐
紫海膽味道比較淡雅清甜
口感比馬糞海膽清爽
冇咁容易產生膩感 非常好味🥰
呢餐係🧸帶🌞去食既一餐生日飯 的確食到好滿足🥰尖沙咀好食既日本野有好多 呢間都唔例外😌屹立係藍馬呢棟美食大廈入面 佢唔止得一層🤭環境無咩特別 帶有少少日本居酒屋既感覺🍺無任何既打卡位 佢既影相位就係係啲食物度📸今次嗌既野食都幾多 所以重點講吓以下幾樣🤪-🔸活海膽上枱既時候啲刺仲郁緊🤭真係好活🤩十分鮮甜 入口即溶 簡直係跌入人間既天堂🤤唔洗點任何醬汁就咁放入口係最正👍🏼-🔸鹽燒牛舌🔸雞泡魚干🔸炸一口芝士🔸炸雞軟骨燒物黎講味道都調得幾好 唔會淡茂茂又唔會太咸😋牛舌唔會太乾身 而且夠厚身 咬起上黎都有口感😌雞泡魚干唔係度度都整得好食 有d會變左做魚乾😂呢度既魚干燒得唔錯 少少焦口感 唔乾身 味道都夠😋-🔸牛油果軟殼蟹反卷壽司飯本身已經做左調味 所以連豉油都可以唔點😌啲飯唔會大大舊塞飽你 蟹既比例都幾大舊👍🏼同埋幾香口😋-🔸甲羅燒記得要襯熱既時候撈勻佢 如果唔係就會硬晒舦🦀佢配咗幾塊好脆既多士俾你 份量都唔少😲食到🧸舔舔脷 不過凍咗食就會有少少🤏🏼腥-🔸清酒煮蜆見到隔離枱個蜆大大粒 我都忍唔住要嗌😋黎到又大兜又大粒 仲有啲蘿蔔墊底 好完美喇係咪🤭點知…一食落口 咸到我呀媽都唔認得🙈食唔到落去佢
呢餐係🧸帶🌞去食既一餐生日飯 的確食到好滿足🥰

呢一餐性價比都幾高 但蜆稍為扣咗啲分
但其他野可以補夠得到 所以都好值得食🤪
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2021-07-03
10 分鐘 (堂食)
2021-08-07 250 瀏覽
呢間日本料理口碑唔錯,已經食過幾次。今次嚟食就試吓其他食物。▶️仙鳳趾蠔🦪日本嘅蠔通常都好好食!呢一隻蠔幾大隻肥美,面上有柚子啫喱、蔥花等調味,蠔肥美鮮甜帶有少少海水味,好好食😋▶️女娓木刺身$198一份4件切,爽爽地又肥美!相當唔錯!▶️真明鰹$220一片片切成薄片,面上帶金箝、蔥叫花,好靚!魚質鮮甜!點酸汁食幾好味!▶️日本白粟米🌽$98超爽甜!juicy, 好好味!▶️甲羅燒$98蟹糕好濃郁好香,搽上多士上面食yummy yummy!▶️日本蕃薯🍠拼南瓜🎃天婦羅$62蕃薯好甜,南瓜都好食,炸得脆唔會油膩▶️辣味噌煮和牛腹$98辣辣地,和牛夠林,白蘿白入哂味!價錢合理,食物好食😋

▶️仙鳳趾蠔🦪

▶️女娓木刺身$198
一份4件切,爽爽地又肥美!相當唔錯!

▶️真明鰹$220

▶️日本白粟米🌽$98
超爽甜!juicy, 好好味!

▶️甲羅燒$98
蟹糕好濃郁好香,搽上多士上面食yummy yummy!

▶️日本蕃薯🍠拼南瓜🎃天婦羅$62
蕃薯好甜,南瓜都好食,炸得脆唔會油膩

▶️辣味噌煮和牛腹$98
辣辣地,和牛夠林,白蘿白入哂味!

價錢合理,食物好食😋

2021-08-04 234 瀏覽
今日lunch同同事一齊係食日本野,同事一早book 左枱,未到一點入去,都見全場坐滿,好彩有book 位,唔係就要轉場食其他。我叫左呢個 六貫目烏冬配6款壽司,成個餐,仲會有湯,有沙律,有蒸蛋同涼伴小食。睇到個餐有咁多野食,感覺好滿足。呢間既壽司,佢地既飯有dd 醬油咁既顏色,食落d 飯好軟身,又唔濃味,配搭得好好。壽司好好味,夠鮮😍😍成個餐食晒,好飽呀🤣🤣仲要78蚊唔收加一,有咁多野食,都唔算貴👍🏻
睇到個餐有咁多野食,感覺好滿足。
壽司好好味,夠鮮😍😍
2021-08-02 293 瀏覽
尖沙咀厚福街多野食就係人都知,今次食呢間「鮨一」日本料理就由👶🏻👶🏻發掘出黎(全港有3間分店)。都聽過唔少人推薦同口碑唔錯,今次就試試佢。我地當日閒日大約7點到,已經座無虛席。因為我地當日大意無訂位,不過好彩Walk in位。店員話因為8:30pm有人book左,所以用餐時間只1.5個鐘。(可能訂位可以坐耐d ?!)1️⃣日本蘋果沙律🍏出面比較少食到用蘋果用主打嘅沙律。蘋果味道爽同清甜。加埋魚子同菜拌勻食,算係唔錯嘅開胃前菜!2️⃣上十貫目。壽司拼盤🍣每次都選擇困難發作,就會點壽司拼盤。一直過食到唔同種類壽司。試完好味可以encore再黎多一碟~上十貫目:赤身、三文魚、厚切帶子、長腳蟹棒、北寄貝等等我整體都好新鮮,配埋赤醋飯,赤醋比例都合適唔會太酸~3️⃣什錦天婦羅大蝦,茹子,蕃薯,青椒和南瓜,份量上都可以,大蝦都有成3大隻,蝦都彈口鮮甜。天婦羅外脆內嫩,其他蔬菜類就中規中矩!4️⃣串燒(雞軟骨、鹽燒牛舌、大蔥雞肉串)雞軟骨:香脆又有嚼頭鹽燒牛舌:食串燒必點,牛舌爽口彈牙,一啲都唔韌唔乾,燒到啱啱好。大蔥雞肉串:雞肉燒到啱啱好 ,沾埋生雞蛋一啲都唔腥,仲好滑口加埋大蔥一齊食仲惹味。5️⃣牛油果軟殼蟹反卷🦀

1️⃣日本蘋果沙律🍏

2️⃣上十貫目。壽司拼盤🍣

3️⃣什錦天婦羅

4️⃣串燒(雞軟骨、鹽燒牛舌、大蔥雞肉串)
雞軟骨:香脆又有嚼頭

5️⃣牛油果軟殼蟹反卷🦀
軟殼蟹同牛油果比例都好足,唔會飯多過料。
2021-08-01 176 瀏覽
嚟到厚福街 想食日本嘢呢一間鮨一係我長期幫襯開嘅 lunch 日本野選擇top 3 最好提早兩三日訂枱~一點左右會坐滿晒約咗個好耐冇見嘅朋友食飯所以特別要求坐枱 (非壽司bar) 啲枱都幾密有少少迫睇睇個Menu 熟食$70樓下交易 壽司或刺身嗰啲就大概$100-$150 仲要唔使收加一揀咗我最愛嘅五品刺身飯 有三文魚白身魚與帶子 蝦 八爪魚 每一樣都好新鮮 帶子大大粒好甜!呢度嘅壽司飯係用赤酢去做嘅 比一般嘅壽司飯更加好食 如果刺身飯要轉嘅話要加$10~個set仲會跟埋茶碗蒸前菜麵豉湯 買單$98 好抵! 呢間野暫時食咗咁多次都未試過肚痛唔舒服👍🏾
嚟到厚福街 想食日本嘢

最好提早兩三日訂枱~一點左右會坐滿晒

睇睇個Menu 熟食$70樓下交易 壽司刺身嗰啲就大概$100-$150 仲要唔使收加一

個set仲會跟埋茶碗蒸前菜麵豉湯 買單$98 好抵!

呢間野暫時食咗咁多次都未試過肚痛唔舒服👍🏾
2021-08-01 228 瀏覽
暑假去唔到日本 除咗可以睇奧運 仲可以搵間日式居酒屋🏮食個飯傾吓偈🍴帶子刺身 HKD68/1粒一粒一開二 肉質結實 略厭唔夠鮮甜 亦可能係我食過最貴嘅帶子刺身🥲🍴雞泡魚干 HKD75 配酒一流嘅小食 不過份量好似少咗啲🤏🏻🍴鹽燒三文魚腩 HKD 68係長條形嘅三文魚腩 表皮燒得夠香脆有魚油所以魚肉唔會太乾身 可能係鹽燒所以味道少咸🍢免治雞肉 HKD38賣相吸引 表面嘅燒汁甜甜地 雞肉入面加入咗軟骨 食落有咬口 另外撈埋日本蛋黃 都幾特別嘅~🍣牛油果軟殻蟹反卷 HKD78/4件牛油果幾新鮮 軟殻蟹夠香脆 份量適宜一口一件🤤🍲辣酒煮廣島蠔 HKD88呢個係最期待嘅一款✨有三至四粒廣島蠔 廣島蠔夠飽滿 食落每粒都爆汁 湯底少少辣 加埋蘿蔔都幾特別🤤🥃自家製梅酒 HKD 58梅酒易入口 比起普通嘅飲落冇咁甜 配埋佐酒小食真係一流💬食物質素比想像中淨少少 (可能期望太高)🤏🏻而且價錢都偏貴 但環境夠哂日本 🇯🇵🚩鮨一日本料理 尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18樓

🍴帶子刺身 HKD68/1粒

(可能期望太高)🤏🏻
而且價錢都偏貴 但環境夠哂日本 🇯🇵

🚩鮨一日本料理
尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18樓
上次在這座藍馬商業大廈經過見到”鮨一”有三層, 都想試下點解咁強勢, 所以特意訂了今日來食,被安排坐在吧枱,可以見住師傅手勢。先叫了日本蘋果沙律$98, 第一次食, 估唔到日本蘋果份外清甜, 原來蘋果配蟹籽, 會更開胃, 作為前菜非常好, 再點了辣味噌煮和牛腹$98,和牛腹肉質好淋,仲有筋同脂肪香,味噌口味濃,微辣。再點了鮨一手卷和香蔥吞拿魚腩手卷,有別於一般手卷用三角筒形狀,這裡是長方形的,鮨一係呢度招牌菜,上枱時嘩左一聲,海膽好震撼,而且味道甘甜,好想追住食,相信係日本直送,面還鋪了金箔,中間仲有吞拿魚腩,面有三文魚籽,下面仲用了赤醋壽司飯,連埋紫菜,一次過食到5種味道,層次感非常豐富,另一件香蔥吞拿魚腩,魚腩油香味濃,撈埋香蔥更清香。叫了一份炸物,係炸明太子雞翼,炸得好乾身外皮好脆,唔油膩,裡面的明太子微辣,肉質結實。重頭戲來喇,賣相像盤景一樣,睇得又食得,叫了粒貝刺身$398 和石恆貝$116,粒貝外形似一隻大響螺,肉質爽脆,味道極鮮甜,好像象拔蚌咁,大廚切到好薄,真是考刀功,而石恆貝肉質較厚,海鮮味更鮮甜,面還掃上特製醬油。
被安排坐在吧枱,可以見住師傅手勢。

日本蘋果沙律
辣味噌煮和牛腹

再點了鮨一手卷和香蔥吞拿魚腩手卷,
有別於一般手卷用三角筒形狀,這裡是長方形的,
鮨一手卷

另一件香蔥吞拿魚腩,魚腩油香味濃,撈埋香蔥更清香。

粒貝刺身

而石恆貝肉質較厚,海鮮味更鮮甜,面還掃上特製醬油。
石恆貝

2021-07-27
日本蘋果沙律
辣味噌煮和牛腹
鮨一手卷
粒貝刺身
石恆貝
2021-07-30 85 瀏覽
鮨一在尖咀都幾出名,用料夠新鮮又多飛機貨,而且可以坐係壽司bar台見住壽司師傅既功價!更有feel. 鮫鰈薄切,鮫鰈刺身帶有金薄,賣相更正!鮫鰈薄薄夠綿,再配上酸汁,味道更開胃,石恆貝,非常鮮味夠爽口!帶陣陣既海水咸香,超新鮮,而且夠大隻質感好好!活帶子,非常綿滑夠細緻,大隻得很!厚厚既横切面,望見都流口水,味道都係夠鮮。鮨一手卷,吞拿魚腩蓉做 base, topping有海膽和三文魚籽!一咬之下,鮮味到極,口感非常豐富,海膽鮮味十足,質感油潤!魚籽更令鮮味提升到另一層次!必叫。辣酒煮廣島蠔,湯底夠濃郁入味,帶點小微辣!微微既辣香滲到蠔肉,蠔肉夠飽滿又多汁,好嫩滑又入味!旁邊既蘿蔔夠淋都好食。店員都幾細心常加茶,服務不錯!
鮨一在尖咀都幾出名,用料夠新鮮又多飛機貨,

而且可以坐係壽司bar台見住壽司師傅既功價!更有feel.

石恆貝,

店員都幾細心常加茶,服務不錯!