2024-01-27 174 瀏覽
無啦啦的寒流襲港,同朋友相約來到太和的居酒屋食晚餐。鮨一的店舖細少,很有日本小店的味道。適逢撞正天氣寒冷,但無阻我地食壽司的興緻。不過我地會先點暖身的煮物,然後再叫壽司。🍲🍣🥢🎎🏮✨ 味噌煮牛舌($68),每一塊牛舌都煮得好腍,質感厚身,又帶點爽口彈牙,旁邊的白蘿蔔完全地滲入味噌的甜味。🐮👅✨ 辣酒煮廣島蠔($78),廣島蠔每隻都大大隻,湯底以辣酒煮,濃濃的酒味和蒜香味都很突出,十分惹味,趁熱飲相當暖身。🦪🍶🔥串燒🍢🔥✨ 鹽燒牛舌($38),燒的牛舌使用牛舌心最嫩口的位置,比煮的更為爽口,而且入口細嫩甜滑。✨ 鹽燒雞腎($28),雞腎很有咬口,爽脆入味。✨ 燒日本迷你甘薯($18),甘薯每粒的份量少少,味道甘香。✨ 上十貫目($218),餐廳當天時令的壽司包括三文魚、火炙碟魚邊、鯛魚、劍魚腩、蟹棒、帆立貝、池魚、日本馬糞海膽、北寄貝和雙甜蝦壽司,每一件壽司都好新鮮,而且可以食到唔同類別的刺身,甘甜美味,真係啱哂唔想諗食咩嘅我。在十貫目中,唯一一件的火炙碟魚邊送上枱上時都燒到出哂油,所以特別追加左一件,碟魚邊面層燒到浮了一層油脂,中間的位間會有少少爽口,但又做到入口即溶的口感,絕對是回味

味噌煮牛舌

辣酒煮廣島蠔

串燒🍢🔥
✨ 鹽燒雞腎($28),雞腎很有咬口,爽脆入味。
上十貫目

✨ 上十貫目($218),餐廳當天時令的壽司包括三文魚、火炙碟魚邊、鯛魚、劍魚腩、蟹棒、帆立貝、池魚、日本馬糞海膽、北寄貝和雙甜蝦壽司,每一件壽司都好新鮮,而且可以食到唔同類別的刺身,甘甜美味,真係啱哂唔想諗食咩嘅我。在十貫目中,唯一一件的火炙碟魚邊送上枱上時都燒到出哂油,所以特別追加左一件,碟魚邊面層燒到浮了一層油脂,中間的位間會有少少爽口,但又做到入口即溶的口感,絕對是回味無窮。🍣🥢🤤
香蔥拖羅反卷& 三文魚親子反卷

✨ 香蔥拖羅反卷($82),反卷放上粒粒圓波波的拖羅蓉,味道甘香鮮甜,再拌上碎的香蔥,令反卷添加陣陣清新的味道。🐟🤩

✨ 三文魚親子反卷($75),反卷包住紫菜、三文魚粒和滑溜的軟芝士,壽司飯的上層舖上一層薄薄的三文魚片和三文魚籽,整個反卷的層次豐富,外型吸引,一口一件充滿一份滿足感。🍣🍙🧀😋
抹茶慕絲蛋糕

✨ 抹茶慕絲蛋糕($32),濃濃的抹茶和蛋糕約3:1,慕絲的部分非常順滑,蛋糕又很鬆軟,食埋這個甜品,真的大滿足呢☺️👏🏼🍰🍵
味噌煮牛舌
辣酒煮廣島蠔
香蔥拖羅反卷& 三文魚親子反卷
抹茶慕絲蛋糕
2024-04-13 0 瀏覽
不時會同家人到太和中心食晚餐。今晚去了「鮨一」日本餐廳。呢間日式餐廳一直有不少捧場客。餐廳環境唔算大,所以有時都會好滿座。✪ 時令生蠔生蠔口感嫩滑,搭配著酸甜的檸檬汁同海鮮醬,更加提升了風味。✪ 鮨一沙律沙律內有好多魚生。新鮮的魚生搭配新鮮蔬菜和黑醋,口感清爽又健康。魚生質地鮮嫩。✪ 上十貫目精心製作的壽司拼盤包含了甜蝦、帶子、三文魚、北寄貝、海膽、白身魚、火炙右口魚邊和蟹棒。每一個壽司賣相都好吸引。口感鮮嫩,特別喜歡海膽壽司,濃郁的口感太誘人。✪ 鹽燒三文魚頭連鮫鹽燒的烹調方式令魚肉更加鮮美,肉質滋潤但不油膩。✪ 牛肉壽喜鍋壽喜鍋的濃厚甜美湯頭非常吸引。鍋內有蘑菇、牛肉片、蔬菜等,好豐富。牛肉片份量多而且肉質彈牙。✪ 雞軟骨✪ 豚肉露筍卷✪ 鹽燒牛小排串✪ 黑豚腩串串燒烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁。雞軟骨口感爽脆。豚肉露筍卷的組合搭配恰到好處,咬開好多汁。牛小排和黑豚腩的燒烤得好有風味,每一啖都帶來滿滿的肉香。.【 鮨一日本料理 】📌 大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖

✪ 時令生蠔
生蠔口感嫩滑,搭配著酸甜的檸檬汁同海鮮醬,更加提升了風味。

✪ 鮨一沙律

✪ 上十貫目

✪ 鹽燒三文魚頭連鮫
鹽燒的烹調方式令魚肉更加鮮美,肉質滋潤但不油膩。

✪ 牛肉壽喜鍋

【 鮨一日本料理 】
📌 大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖
外賣自取
2024-04-06 17 瀏覽
日本菜,我自己好鍾意食,特別係魚生😍😍💕💞所以要食到新鮮嘅魚生就要去一啲真係做得好嘅食肆。👍👍.今日介紹嘅鮨一,佢哋嘅魚生就係做得唔錯,10分新鮮。而且其他日式料理都10分出色。.依間位於喺大埔嘅小店,門面不大,但很有日式小店嘅感覺, 10分親切。.餐牌上日式料理選擇多,今日就揀咗我最愛嘅魚生,壽司,餐前小食就揀咗炸池魚,另外呢我都嗌咗個鹽燒三文魚頭同埋辣酒煮蜆,兩個人食份量非常足,相對價錢亦不算太貴。🥰yummy🥰🥰..咁介紹返佢哋嘅魚生, 海膽好生正好juicy(呢個一定要食)😎😎帶子爽甜,其他都有好高水準🤤😢😢另外呢度嘅炸物非常之出色,佢哋嘅鹽燒三文魚頭,唔會炸得太乾,入口好滑,值得推介。💯💯💯.喺大埔有一間咁出色嘅小店,希望下次仲可以搵到其他更加好,值得推介嘅小店俾大家🫶..
日本菜,我自己好鍾意食,特別係魚生
😍😍💕💞
所以要食到新鮮嘅魚生就要去一啲真係做得好嘅食肆。👍👍
今日介紹嘅鮨一,佢哋嘅魚生就係做得唔錯,
10分新鮮。而且其他日式料理都10分出色。
依間位於喺大埔嘅小店,門面不大,
但很有日式小店嘅感覺, 10分親切。
兩個人食份量非常足,相對價錢亦不算太貴。🥰yummy🥰🥰
喺大埔有一間咁出色嘅小店,
希望下次仲可以搵到其他更加好,值得推介嘅小店俾大家🫶
🫶今日同朋友去左大埔食日本野,環境雖細,但裝潢係經典日式餐廳個種,坐得好舒服,又可以睇住廚師整壽司刺身。鮨一沙律🥗多款角切魚生粒配蟹子,拌落沙律好好味。沙律份量十足又新鮮,食多D菜好健康!上十貫目(其中特色既有:加拿大海膽、蜜柑鯛、池魚王、鰈魚邊壽司)賣相精緻,每款有一件,可以依到十款不同口味既壽司好幸福~ 壽司一定要用新鮮魚生,而魚生一直放係廚師既壽司製作桌上的凍櫃,見住佢慢慢拎D魚生出來切,即刻胃口大增。加拿大海膽鋪左幾層,賣相豐滿食落入口即化,而火灸後的白色鰈魚邊壽司整塊咬落好香同充滿油脂既質感。🦪西非真蠔一碟兩隻,每隻都好大隻,看得出即開好新鮮,肉質肥美飽滿。原隻食,點埋檸檬汁同海鮮醬個口感係最正~🦀甲羅燒原隻甲羅燒配烘過的多士,拮穿蛋黃後拌勻蟹膏後便可均勻搽落多士。鹹香又帶出蟹膏鮮味,而多士質感好脆身。🥢辣酒煮蜆採用大蜆,乾淨無沙,大隻D口感更佳; 連埋辣酒一起食,味道係比外面食開既較為辣。如果唔食得辣就可以主動問下可否少辣/ 轉清酒煮蜆。🥄鰻魚炒飯份量又係好大碟,每人平均有兩碗飯。飯粒炒至乾身,加左蒲燒汁及配鰻魚粒甜甜地幾好味~
🫶今日同朋友去左大埔食日本野,環境雖細,但裝潢係經典日式餐廳個種,坐得好舒服,又可以睇住廚師壽司刺身

鮨一沙律🥗

(其中特色既有:加拿大海膽、蜜柑鯛、池魚王、鰈魚邊壽司
賣相精緻,每款有一件,可以依到十款不同口味既壽司好幸福~ 壽司一定要用新鮮魚生,而魚生一直放係廚師壽司製作桌上的凍櫃,見住佢慢慢拎D魚生出來切,即刻胃口大增。加拿大海膽鋪左幾層,賣相豐滿食落入口即化,而火灸後的白色鰈魚邊壽司整塊咬落好香同充滿油脂既質感。

🦪西非真蠔

🦀甲羅燒

🥢辣酒煮蜆

🥄鰻魚炒飯
  • 上十貫目

鮨一沙律🥗
多款角切魚生粒配蟹子,拌落沙律好好味。
沙律份量十足又新鮮,食多D菜好健康!

(其中特色既有:加拿大海膽、蜜柑鯛、池魚王、鰈魚邊壽司

🦪西非真蠔

🦀甲羅燒

🥢辣酒煮蜆

🥄鰻魚炒飯
  • 上十貫目
見呢度大部份都係附近嘅街坊常客,平日嚟都坐到滿,超高人氣!親民嘅價錢食到高質嘅日本料理🌸⭐️ 池魚王刺身 ($268)🐟超。級。正‼️ 每日最鮮美嘅魚生製作,保持住魚嘅鮮味同質感,每一啖都係頂級滿足🤤⭐️ 蟹籽沙律 ($52)🥗呢度嘅沙律幾乎係每一台都會叫✨蟹籽沙律簡單得來做得好出色,絕對值得一試!蟹柳同青瓜切成幼條一大碟,上面鋪滿蟹籽,層次豐富得來非常易入口,就連唔食菜嘅朋友都喜歡🤣⭐️ 牛油果軟殼蟹反卷 ($78)一個經典嘅牛油果軟殼蟹卷都做得好好味!軟殼蟹炸至酥脆,配上濃郁嘅牛油果同飯團包裹著,每一口都帶出豐富嘅口感同滋味。⭐️ 炸蝦天婦羅 ($98)一份入面有四隻大蝦🍤 脆香嘅外層包裹住新鮮蝦肉,每一口都食得到蝦肉汁。⭐️ 壽喜鍋 ($108)春秋冬季都好熱門嘅壽喜鍋😍 濃郁嘅高湯加溫泉蛋,裡面嘅牛肉同娃娃菜亦都為呢個湯底增添咗濃郁嘅甜味~⭐️ 鹽燒三文魚鰭($42)用上最肥美部位嘅三文魚鰭鹽燒而成,非常香口惹味🤤 魚鰭為啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,質感適中,帶少少脆口,正!⭐️ 燒粟米 ($38))🌽粟米燒至金黃色嘅外皮,味道香甜而多汁,加上香料調味,好滋味✨⭐️ 芒果梳打⭐️ 蜜桃梳打💰HKD 28

⭐️ 池魚王刺身 ($268)🐟

⭐️ 蟹籽沙律 ($52)🥗

⭐️ 牛油果軟殼蟹反卷 ($78)

⭐️ 炸蝦天婦羅 ($98)

⭐️ 壽喜鍋 ($108)

⭐️ 鹽燒三文魚鰭($42)

⭐️ 燒粟米 ($38))🌽

池魚王刺身
牛油果軟殼蟹反卷
炸蝦天婦羅
2024-03-20 24 瀏覽
作為大埔居民 應該都會試過呢間日式居酒屋🏮餐廳🍴裝修擺設都感覺好地道 好有日本🇯🇵小店既感覺✨鮨一沙律🥗 $98多款角切粒刺身、配甜甜蕃茄🍅刺身、新鮮蔬菜製作而成 非常開胃👍🏻份量適中✨日本🇯🇵時令魚生刺身 $328海鮮刺身併盤包括生蠔、吞拿魚腩、油甘魚、金目鯛、池魚、鮮帶子等😍生蠔🦪好新鮮肥美 海水味濃吞拿魚腩油脂豐富 食落好甜其他刺身亦好新鮮肥美😋口感不錯✨壽喜鍋 $108壽喜燒湯汁配以豆腐、娃娃菜、金菇、粉絲等等而牛嘅油脂分布相當平均,肉質軟嫩當然要試試居酒屋🏮燒物🤭選擇左2款試試✨鹽燒牛小排串 $58✨黑豚腩串 $38腩肉燒完唔會好肥膩 燒到外皮少少脆 剛剛好🙌🏻✨牛油炒金菇 $48淡淡牛油🧈香配上嫩滑金菇唔會好膩📍鮨一日本料理 (翠怡花園) (大埔)大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖見到餐牌有限定季節二人套餐包括11款食品 都只係$388/1位(2位起)😳下次可以試下先🥰
作為大埔居民 應該都會試過呢間日式居酒屋🏮
餐廳🍴裝修擺設都感覺好地道
好有日本🇯🇵小店既感覺

✨鮨一沙律🥗 $98
多款角切粒刺身、配甜甜蕃茄🍅刺身、新鮮蔬菜製作而成
非常開胃👍🏻份量適中

✨日本🇯🇵時令魚生刺身 $328
生蠔🦪好新鮮肥美 海水味濃
吞拿魚腩油脂豐富 食落好甜
其他刺身亦好新鮮肥美😋口感不錯

✨壽喜鍋 $108
壽喜燒湯汁配以豆腐、娃娃菜、金菇、粉絲等等
而牛嘅油脂分布相當平均,肉質軟嫩

當然要試試居酒屋🏮燒物🤭
燒到外皮少少脆 剛剛好🙌🏻

✨牛油炒金菇 $48
淡淡牛油🧈香配上嫩滑金菇
唔會好膩

📍鮨一日本料理 (翠怡花園) (大埔)

見到餐牌有限定季節二人套餐

2024-03-14
2024-03-19 13 瀏覽
人氣滿滿的日本料理餐廳🎏提供刺身、壽司、串燒、煮物🥘先來刺身拼盤,賣相吸引🍣三文魚腩,牡丹蝦,帆立貝,魷魚,海膽,池魚及油甘魚🐟每件刺身均非常厚身💕🤩用冰保持新鮮度,擺碟精美😙串燒即點即燒,非常高質🍡尤其燒白鱔,外層焦香,肉質剛熟,保持肉嫩多汁😄原條鰻魚厚身肥美,味道鮮甜😋炭火即燒🔥香氣十足🤤口感軟腍,醬汁香濃💦燒餅用上秘製醬汁夠香甜😃清爽酥脆不油膩,香脆金黃,八爪魚粒彈牙富鮮味🐙魚乾是以味醂醃裝後烘乾,油脂清香,燒烤數分鐘後即可食用,是居酒屋必食的前菜之一😍最後還有甜品Mousse cake🍰口感鬆軟美味😁
人氣滿滿的日本料理餐廳🎏
提供刺身壽司、串燒、煮物🥘

先來刺身拼盤,賣相吸引🍣
三文魚腩,牡丹蝦,帆立貝,魷魚,
海膽,池魚及油甘魚🐟
每件刺身均非常厚身💕🤩
用冰保持新鮮度,擺碟精美😙

串燒即點即燒,非常高質🍡
尤其燒白鱔,外層焦香,
肉質剛熟,保持肉嫩多汁😄

原條鰻魚厚身肥美,味道鮮甜😋
炭火即燒🔥香氣十足🤤
口感軟腍,醬汁香濃💦

燒餅用上秘製醬汁夠香甜😃
清爽酥脆不油膩,香脆金黃,
八爪魚粒彈牙富鮮味🐙

魚乾是以味醂醃裝後烘乾,油脂清香,
燒烤數分鐘後即可食用,
是居酒屋必食的前菜之一😍

• 鹽燒雞腎
  • 鹽燒白鱔
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 八爪魚燒餅
大家好!今天想和大家分享一個我最近去過的日本居酒屋,它就是位於大埔的鮨一日本居酒屋。這個地方真的是一個讓人愛不釋手的美食天堂!讓我來向大家介紹一下我在這裡品嚐的美食。首先,他們的海鮮拼盤刺身真的是令人驚艷!新鮮的三文魚腩、甜蝦和油甘魚帶子,每一口都散發出海鮮的鮮甜美味。這些刺身不僅外觀精美,而且口感絕佳,絕對是海鮮愛好者的最愛。除了刺身,他們還有一道日式年糕,口感Q彈,配上特製的醬汁,真是美味無比。還有一道蟹籽牛油果沙律,這道菜的組合真是獨特又美味,牛油果的香濃和蟹籽的鮮甜相得益彰,讓人回味無窮。如果你喜歡炒飯,他們的鰻魚炒飯絕對是你的首選。香噴噴的鰻魚搭配蓬鬆的米飯,每一口都帶來濃郁的日式風味,讓人欲罷不能。而我最喜歡的一道菜就是炸雞軟骨了。脆嫩多汁的雞肉搭配脆口的軟骨,真是一絕!每一口都充滿了美味和滿足感,讓我一試難忘。此外,他們還有一道特色菜牛油果軟腳蟹卷,這道菜的外觀就像一個小藝術品,牛油果的香滑和蟹肉的鮮嫩完美結合,絕對是一道讓人驚艷的美食。這個鮨一日本居酒屋不僅食物美味,還有一個很棒的氛圍。它是一個小型居酒屋,營造出充滿日本風味的環境,讓你彷彿置身於日本的大街小巷中。下班後

這個鮨一日本居酒屋不僅食物美味,還有一個很棒的氛圍。它是一個小型居酒屋,營造出充滿日本風味的環境,讓你彷彿置身於日本的大街小巷中。下班後,來這裡喝兩杯,放鬆心情,絕對是一個很好的選擇。

總而言之,大埔鮨一日本居酒屋絕對是一個令人難忘的美食體驗。它的食物豐富多樣,味道鮮美,環境舒適,讓你彷彿置身於日本的味覺之旅。如果你是一個喜歡日本料理的人,我強烈推薦你來這裡一試。相信你也會被它的美味所征服!
2024-03-12 8 瀏覽
🍣鮨一日本料理 (大埔) 📍今次返到大埔食日本嘢🇯🇵,好耐冇嚟過太和呢一邊食嘢,原來呢一邊有咁多唔同嘅餐廳😯,下次再嚟試吓其他先😙。🍴蟹籽沙律 $52好清爽同開胃🥗,食到一半,用嚟解膩又得👍🏻。🍴池魚刺身 $180一上到嚟,就俾佢嗰擺盤驚艷到😮,有啲金箔喺上邊🔱。佢係成條魚,片完,連埋魚骨一齊上🐠。食落完全唔腥,側邊有埋細蔥同埋薑蓉俾你配🫚。食完之後,店員仲好貼心咁問我哋使唔使拎條魚骨去炸🍤。🍴特上十貫目 $318一望落去就見到啲壽司好肥美😍,一啲都唔求其,當中包括海膽、帆立貝、拖羅、甜蝦🦐等等,全部都好有鮮味🍣。會想自己一個人獨食晒😼,多過同人share🙈。🍴八爪魚燒餅 $35佢有啲似章魚小丸子版嘅長方形🐙,個皮好脆,上面有齊木魚同紫菜,仲有靈魂之一嘅嗰個醬🫙。🍴鹽燒三文魚鰭 $42燒到個三文魚外脆內軟🐟,一口咬落去三文魚啲油香爆曬出嚟💦,不過佢係用鹽燒,所以食落去會有少少鹹。🍴日本蕃薯拼南瓜天婦羅 $68番薯同埋嗰南瓜都好甜🎃,而且亦都炸到外脆內軟。🍴和食手寫單 $32甜品我哋叫咗抹茶慕絲蛋糕🍰,mousse 好滑,但唔係好重抹茶味🍵。📍鮨一日本料理 (大埔) @go
🍣鮨一日本料理 (大埔) 📍

🍴蟹籽沙律 $52
好清爽同開胃🥗,食到一半,用嚟解膩又得👍🏻。

🍴池魚刺身 $180

🍴特上十貫目 $318

🍴八爪魚燒餅 $35

🍴鹽燒三文魚鰭 $42

🍴日本蕃薯拼南瓜天婦羅 $68
番薯同埋嗰南瓜都好甜🎃,而且亦都炸到外脆內軟。

🍴和食手寫單 $32

📍鮨一日本料理 (大埔) @gonesushi

2024-03-10 10 瀏覽
店內播放像日本音樂,好有氣氛,😊我哋叫了季節二人餐,好似食緊Omakasa 咁, $388 一人,性價比好高。生蠔肥美飽滿,新鮮好味,海水味充足,鮮後回甘,醬汁酸酸辣辣,非常開胃❤️ 都唔錯嘅前菜!食完之後好肚餓🤣炸一口芝士🧀️新鮮製造,外脆內暖,芝士味好香濃,Wasabi 即刻磨出來,很有誠意天然寒鰤 如果就咁靜叫$98 4切,所以套餐有得食,係好抵 仲要係厚身 螢光魷魚 仲要係當造的螢光魷魚,飽滿多膏,口感爽脆,鮮甜得來又有海水味。 配上青瓜絲,口感變得清新。串幫拼盤最鍾意嘅係佢嘅燒鱔,香脆肉滑。 另外煙肉荔枝口感清爽,配搭特別,味蕾有衝擊沙白白蘿蔔湯湯底好清甜, 白蘿蔔冇渣 ,非常當造。沙白大大粒,而且冇沙,食得好爽快。 鰻魚飯啖啖肉,鰻魚汁好清新,配上少少柚子皮💛! 賣相好吸引!日式芝士蛋糕最後食埋日式芝士蛋糕,圓滿結束呢一餐美好嘅晚餐。
店內播放像日本音樂,
好有氣氛,😊

非常開胃❤️ 都唔錯嘅前菜!食完之後好肚餓🤣

炸一口芝士🧀️
新鮮製造,外脆內暖,芝士味好香濃,

Wasabi 即刻磨出來,很有誠意

天然寒鰤

螢光魷魚

串幫拼盤

沙白白蘿蔔湯

鰻魚飯

啖啖肉,鰻魚汁好清新,配上少少柚子皮💛! 賣相好吸引!

日式芝士蛋糕

最後食埋日式芝士蛋糕,圓滿結束呢一餐美好嘅晚餐。
  • 鰻魚飯
大埔多野食就大家都知,落樓行下成條街都係食肆,唔想煮飯行遠少少近太和果頭發現時平民日本食堂,都即時入咗去試吓!🦪 日本真蠔見舖內張貼啲蠔相,我哋每人叫咗一隻日本蠔試吓,見到師傅即試用水清洗同開,再擺碟拎俾我哋,嘩😳估唔到咁大隻~好肥美,兩個都急不急待夾左入口,好新鮮woooo~🍸 千層海膽杯嘩!呢個海膽杯好靚啊~好少係日本以外地方食到好食嘅海膽,唔腥已經感恩,但呢個海膽杯又真係好吸引,好大杯海膽加埋吞拿魚蓉,好正啊~見每個座位隔離張貼咁張提示教大家點食呢個海膽杯就知呢個係鎮店之寶😋🍲 辣酒煮蜆跟住就上熱辣辣嘅辣酒煮蜆,平時叫開清酒🍶煮蜆,今次想有少少唔同口味,見到隻隻蜆肉都漲卜卜,又好鮮,辣得來過癮,好好味啊🤤🍢 即燒串燒今次我哋兩個人叫咁四串好特別嘅串燒,有雞尾串同煙肉荔枝卷,同叫咗兩個必食嘅黑豚腩串同鹽燒牛排串。雞尾串真係好正,脆卜卜,好有雞油味,似豐富嘅早餐炸雞皮味!而荔枝配煙肉都好特別,又幾夾,朋友愛食荔枝大愛!🍣 上十貫目未夠喉,食日本野點可以唔試吓佢地嘅壽司🍣最後叫多碟十件壽司試試,味道不過不失,高過一般地區性嘅壽司,最有印象竟然係帶子壽司,好有鮮味!可能我哋散叫價錢就比較

🦪 日本真蠔

🍸 千層海膽杯

🍲 辣酒煮蜆

🍢 即燒串燒

🍣 上十貫目

可能我哋散叫價錢就比較高😂😆
2024-02-29 7 瀏覽
鮨一位於大埔翠怡花園地下由太和站經太和商場過去只係十分鐘鮨一糖茄沙律$98糖度高既蕃茄果然甜而且水份多配上唔同既角切刺身,非常好味三文魚反卷$75餡料係三文魚同芝士外層係三文魚大大片再有高級的魚子微鹹爆汁海膽杯$198海膽非常多疊到非常高名附其實的千層海膽杯配以紫菜片一齊食海膽新鮮,微甜仲有吞拿魚蓉新鮮,幼細香滑甲羅燒$98甲羅燒加蛋拌勻居酒屋名物抹上脆卜卜的多士之前食過配梳打餅什錦天婦羅$88茄子,青椒仔,南瓜,蝦炸粉薄薄一層非常鬆化蔬菜仍然保持鮮嫰茄子大大片唔辣既青椒仔蝦天婦羅,蝦肉剛剛好餐廳播放著日文歌,提供日本茶非常有居酒屋味道
鮨一位於大埔翠怡花園地下

由太和站經太和商場過去只係十分鐘

鮨一糖茄沙律$98
糖度高既蕃茄果然甜
而且水份多
配上唔同既角切刺身,非常好味

三文魚反卷$75

居酒屋名物
抹上脆卜卜的多士
之前食過配梳打餅

什錦天婦羅$88
茄子,青椒仔,南瓜,蝦
炸粉薄薄一層
非常鬆化
蔬菜仍然保持鮮嫰

茄子大大片
唔辣既青椒仔
蝦天婦羅,蝦肉剛剛好

餐廳播放著日文歌,提供日本茶非常有居酒屋味道

2024-02-27
  • 千層海膽飯
2024-02-27 8 瀏覽
鮨一沙律 以為唔起眼既沙律,卻成了招牌菜的驚喜!我發現新鮮蕃茄散發著超級鮮甜的香氣,與新鮮沙拉菜和大量角切的刺身完美融合。特別是三文魚刺身,帶來迷人的香味和多樣的口感。再搭配豐富的蟹子,整道沙拉的層次感更上一層樓。絕對值得一試!無論您是沙拉愛好者還是刺身迷,無法抗拒的美食享受。細心位1:上完沙律之後, 店員細心地問: 上菜既方式,鍾意食物一齊上定比較鍾意逐樣逐樣上,我地選擇左後者, 因為可以嘗試每一件食物嘅新鮮嘅味道千層海膽杯品嚐新鮮海膽,搭配珍珠米飯,中間鋪滿充足吞拿魚蓉。每一口都是口感細緻、滑順的享受。精心包裹在香脆的紫菜中,每一口都是一個新鮮海膽既鮮味,味覺享受到美妙時刻。細心位2: 海膽新鮮,份量非常足夠細心店員有提供額外紫菜,令到我地更可以享受多幾啖美味海膽而不覺膩日本真蠔因為見到蠔好似幾大隻,就同朋友一人一隻,店員放到我地眼前,‘’生蠔大隻差不多拳頭大‘’非常新鮮,齒頰留香,口感豐富、海洋風味濃郁,肉質飽滿,原汁原味,美味。上十貫目壽司拼盤最好係咩都可以試到. 火炙碟魚邊:火炙碟魚邊是一種經過短暫燒烤的魚邊,加上醬汁調味, 嫩滑的口感, 非常美味甜蝦: 非常新鮮爽甜, 有

細心位1:

上完沙律之後, 店員細心地問:

細心位2:

海膽新鮮,份量非常足夠

日本真蠔

因為見到蠔好似幾大隻,就同朋友一人一隻,

店員放到我地眼前,‘’生蠔大隻差不多拳頭大‘’

上十貫目

壽司拼盤最好係咩都可以試到.

甜蝦: 非常新鮮爽甜, 有脆爽的質地. 仲要甜蝦打孖上. 脆爽口感X2

海膽: 具有濃郁的海洋味道,

劍魚腩: 肉質鮮嫩多汁。它具有獨特的香味和濃郁的口感

蟹棒: 大大條既蟹棒, 有蟹肉的鮮甜味道,為壽司增添豐富的口感。

帆立貝 是一種口感豐富且味道鮮美的貝類食材, 甜脆的質地和微妙的海洋味道

其他壽司都好味,都好新鮮。

明太子茶漬飯

米飯蓬鬆,明太子魚卵爆裂口感,濃郁鮮味與微妙鹹身互相融合。美道非常夾!

抹茶蕨餅配紅豆

味道配搭得非常之好,紅豆香甜,抹茶煙靭,口感十足

兩個細心位令到我好窩心,店仔細細,座位唔多,又外賣,又落單,仲可以照顧到客,真係

餐廳:鮨一 (翠怡花園)

地址: 大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖

#pro之美食
#pro之推介
2024-02-22
2024-02-25 8 瀏覽
ෆ 鮨一 ෆ 喺太和探完朋友經過呢間日本餐廳~口癮起😋生蠔🦪超級肥美 鮮嫩又𝙅𝙪𝙞𝙘𝙮🤤大癲!! 千層海膽杯🥂好靚嘅海膽 下面仲有吞拿魚蓉~可以俾你包住一啖食🤤好難得喺香港可以食到咁甜咁新鮮嘅海膽🫶🏻唔洗飛日本🇯🇵鹽燒三文魚鰭🐟三文魚鰭食得好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)燒出嚟非常香口💙壽喜燒🍲熱辣辣嘅壽喜燒仲有滿嘅牛肉 🥩足料又好味😋ෆ 鮨一 ෆ 大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 鮨一 ෆ

喺太和探完朋友經過呢間日本餐廳~
口癮起😋

生蠔🦪超級肥美 鮮嫩又𝙅𝙪𝙞𝙘𝙮🤤
大癲!!

千層海膽杯🥂
好靚嘅海膽 下面仲有吞拿魚蓉~
可以俾你包住一啖食🤤
好難得喺香港可以食到咁甜咁新鮮嘅海膽🫶🏻
唔洗飛日本🇯🇵

鹽燒三文魚鰭🐟
三文魚鰭食得好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
燒出嚟非常香口💙

壽喜燒🍲