2018-08-23 126 瀏覽
今晚我決定要打邊爐,於是選擇依間荃灣馬辣試一試,樓下要排隊入lift,人流都算好多,一上到去都唔算等太耐就有位,佢可以選擇兩個湯底,我提議試佢個麻辣,都算唔錯幾麻,不過味可以再濃少少就更好,佢牛肉種類算有驚喜唔只一款選擇,我個人鐘意選牛梅花,有口感,牛味重,佢飲品係自助形式,種類大同少異,而佢大部分食物都係出去自助形式去攞,所以我覺得唔錯,因為份量自己選,比較合適我本人,又環保,甜品有埋雪糕雪條,種類都多,我整體覺得ok,大家可以一試!
2018-08-21 131 瀏覽
今日同男朋友去左食台式既火鍋。佢一直話好想試下因為朋友都推介抵食又唔錯。入到去好多店員都招呼我地,兩個人有car 位坐可以傾計正黎左個一邊微辣一邊清湯既湯底,估唔到又幾入味好多唔同種類既牛都可以叫,仲要都幾新鮮,雖然一碟就唔多。但好過叫哂浪費,湯底真係唔錯令牛味都好出到我鐘意食既魚,叫左兩碟,好味又新鮮,好脆蝦好大隻阿 海鮮類食物都出得好齊仲要任叫,正肥牛好入味,湯底好正,仲有好多甜品任食今次我覺得最出色係餃子,有師傅自己包餃子,口感好好唔會爛包得好實,好多菲菜,大愛!
入到去好多店員都招呼我地,兩個人有car 位坐可以傾計正

黎左個一邊微辣一邊清湯既湯底,估唔到又幾入味

到我鐘意食既魚,叫左兩碟,好味又新鮮,好脆

蝦好大隻阿 海鮮類食物都出得好齊仲要任叫,正

肥牛好入味,湯底好正,仲有好多甜品任食

2018-08-16 164 瀏覽
上星期六11/8,我們几条友再去吃馬辣,今次預早book位,順利入坐,店內環境及清潔情度同之前沒差別,即整潔干淨,吃得好舒服。今次因朋友不吃辣所以叫清湯,但湯到馬上吃牛肉,發現牛肉沒味,还有濃濃蘇味,再吃羊,D蘇味想呕,因我自己本人都吃得蘚,今次D蘇不好吃,跟著再叫豬肉,反而豬肉好吃过牛,另外是日海鲜蜆味普通,好彩虾都新鮮及弹口,今次还有失望就是我最愛魚皮,我沒想过魚皮是碎到一粒粒,嚮玲好溥好溥😰😰,沒有口感……差,好彩有番柸靚茶,可以自己自由選擇配搭玄米茶、綠茶及玫瑰補充一下,,最後去甜品部看到甜品款少數量少,好似吾想比人吃,當時只了柸jelly 及吃了1球雪糕,便夠鐘结賬。這次我感覺馬辣大退步,失望……
,吃得好舒服
,最後去甜品部看到甜品款少數量少,好似吾想比人吃
,失望……
2018-08-16 153 瀏覽
2小時任飲任食真係好岩我, 餓到隻積咁, 今日遲左收工, 通常OT完就係想食野架喇, 即慶約同事去辣。8款特色湯底任揀,包括台式麻辣鍋、胡椒豬肚鍋、西紅柿洋葱海皇鍋、馬拉沙爹鍋等, 我當然要揀麻辣湯底啦。同事就想試下酸菜白肉鍋。除左 數十款火鍋配料,仲有台式地道麻吉燒同甜不辣 (湯未滾前可以先食下熟食先)酸菜白肉鍋既酸度啱啱好,吾鐘意食酸嘅人都好啱。仲要勁多酸菜底, 正各款牛肉都好新鮮, 任食唔嬲。不過唔好眼闊肚窄, 浪費食物呀海鮮係另外一張紙點既, 好新鮮, 食多幾轉都抵返啦,😙😙沙白蜆好甜, 放係麻辣個邊湯底碌, 好入味, 又無沙。海蝦肉質唔會梅哂, 好爽口。加埋麻辣湯一齊食,好正滷蛋  ,真心必食,真係好入味。我自己食左2粒。XDDD😁

海鮮係另外一張紙點既, 好新鮮, 食多幾轉都抵返啦,😙😙

滷蛋  ,真心必食,真係好入味。我自己食左2粒。XDDD😁
2018-07-26
5 分鐘 (堂食)
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!對於一個肥仔黎講,quota係幾咁緊要!如果浪費左quota係一餐唔好食嘅飯上面,係真係會嬲到震,而今晚馬辣做到了!各位想食嘅請三思,大鴻輝仲有好多更好嘅選擇!首先要澄清一點!香港馬辣唔係台灣個間馬辣!如果有去過台北玩,都幾乎一定會聽過馬辣嘅大名,食物水準高,價錢相宜,我每次去台北玩都一定幫襯!自從聽到話大鴻輝都開左間一樣叫馬辣又係任食嘅邊爐,我就好興奮啦因為唔洗特登飛去台北食之餘,仲可以衝擊一下香港任食邊爐界,正所謂有競爭先有進步呀嘛!事前做資料搜集先知台灣馬辣已經講明無係香港開過分店,咁即係點?大家心中有數啦!你話你係馬辣但實情係你純粹拎人地個名作招來,ok唔緊要,我就當你係生意手法,啱唔啱我唔評論。作為一個食客,講到尾最緊要係好食就得,我話之你叫天

首先要澄清一點!香港馬辣唔係台灣個間馬辣!

你話你係馬辣但實情係你純粹拎人地個名作招來,ok唔緊要,我就當你係生意手法,啱唔啱我唔評論。作為一個食客,講到尾最緊要係好食就得,我話之你叫天外天好、無老鍋好定馬辣都好,都唔太重要。但如果你連呢點都做唔到,我極度強烈建議你一係執左佢,一係就改番另一個名唔好整臭人地個朵!你整臭人地個朵,人地正店第日想黎香港開鋪都唔敢,咁係咪我地食客嘅損失!?

講番餐飯,今晚難得老母放假,諗住係大鴻輝已經試過一鍋堂、大鍋口同18樓雞煲,咁無埋由唔試埋呢間,同埋見openrice都好多笑臉評分,所以就去啦。8:30pm上到去,已經中伏味濃,平時呢d時間,只要你間野稍為好食少少都一定迫爆架啦,呢度係完全唔洗排隊直入!唔理啦,轉第二間又無book實餓死,照食!醬油、飲品呢d周邊野都做得足 (抄得足)!

講真,今時今日,市場上有咁多間任食邊爐,食材間間都差不多,只要你唔好貪平入貨,其實大家水準都應該唔差得遠,問題係你點做marketing同service wise去吸客jie,但呢間野係真係連最基本食材都可以做得唔好!
首先,野食大部分採取自取模式,跟足台灣一樣,係牛肉、海鮮同個別食材劃紙落order,個雪櫃擺左好多野食,但係好混亂,d野食飛到周圍都係,無見過有員工整理下,好似垃圾崗咁!
第二係d牛肉,牛肉質素係ok嘅,跟足台灣有幾款你揀,第一轉就先黎各一,但衛生真係欠俸,每個牛肉盒上都有d肉碎,我唔敢想像究竟d肉碎會唔會係上一手食淨,我只能樂觀地諗應該係刨肉嘅時候痴住左d碎肉jie...但當我見到侍應執檯,將d食淨嘅肉拎番入廚房嘅時候,我就知我真係過份樂觀!
第三,呢個真係好痴線,完全無顧及衛生,就係佢將炸魚皮放係雪櫃最底層,上面其他生料不停漏緊血水同解凍水落下面,無一塊炸魚皮係唔漏嘅,咁你可能會話淥下佢先食囉,係!但係你會淥幾耐個塊炸魚皮先係乎合衛生可食用?我估起碼一分鐘,咁不如去粉麵檔整碟新鮮魚皮食啦洗乜食炸架jie。淨係呢點你已經睇得出間鋪有幾注重衛生啦!
第四,菜只得一款,無選擇!唔係賣哂而係真係得一款,傻的嗎?
最後!食材唔新鮮,特別係豬潤,臭嘅!搞到我連雞子都唔敢試!

最後係甜品稍為好少少有dd驚喜,就係即製pancake,不過成餐飯都唔滿意,試問甜品又能挽回幾多分令我下次再番黎幫襯呢?

如果呢個食評對你有幫助逃過一劫,請按一下推薦,謝謝!
2018-08-11
2018-08-13 168 瀏覽
每個月都會來這店,是我颇熟悉的馬辣台式火鍋放題聚會,進入餐廳見到有榴槤雪條,即時食一支,再落單叫湯底,選了清熱芫茜皮蛋湯及驅風胡椒豬肚湯。首先一定要叫齊三款頂級牛梅花、無骨牛小排及安格斯牛肉,各具特色,牛肉味濃郁,鮮蝦大大隻,鲜甜彈牙,蜆冇沙,海水味突出!調味醬料多選擇,自己調教就最合心意,最欣賞有腐乳醬及花椒油,其他自取食物 飲品數量數之不盡 !火鍋料款式多,現場有自家即包洋蔥牛肉餃,韭菜豬肉餃,香濃惹味,非常搭配, 非一般急凍貨可比! 再一次encore!側邊還有即製香蕉忌廉班戟,熱辣辣的cake皮,皮薄鋪上香蕉片,鮮忌廉,又是一絕配的甜品!焦糖燉蛋,蛋味十分香濃,加上火槍燒焦的糖面!唔太甜,到最後的 dreyer's雪糕,令人失控,名牌雪糕淡淡鮮果肉, 吃完三球再三球!

2018-08-07 128 瀏覽
成班朋友約出嚟食飯,去任食火鍋就至好啦, 保證你可大吃大喝!這間馬辣台式鴛鴦火鍋, 除了有靚牛肉,靚海鮮,啤酒任飲, 仲要有不同嘅甜品,水果及靚雪糕! 哈哈, 真係火鍋以外嘅驚喜!我欣賞呢度除咗選擇多多,牛肉都已經有幾款,即落單即送到,而且牛肉都好有水準!海鮮方面有大海蝦,真係十分新鮮,好爽口,而且大蝦蝦頭仲好多蝦膏,更估唔到係仲有元貝及蜆仔, 而且出面自選種類都很多,水魷魚,吊桶仔, 花膠, 豬皮……我最喜歡食就係佢呢個新鮮即包嘅韭菜餃 韭菜同豬肉分量剛剛好,韭菜很新鮮,配上麻辣湯底,好好味!兩小時任食,真係有足夠時間打完邊爐再慢慢食甜品, 呢度有好多不同種類嘅雪糕,雪條,雪米糍等等!

!

2018-08-07 133 瀏覽
尋日約埋幾個老友去咗大鴻輝試咗呢間馬辣鴛鴦火鍋, 真係覺得幾抵食, 同埋水準都唔錯!我哋七點鐘上到去已經人山人海,好彩早嚟一步都唔需要等太耐 , 我們先點了一個鴛鴦湯底分別係台式麻辣(小辣)及 芫茜皮蛋湯, 有辣有唔辣真係各有各喜歡!話明係任食,梗係叫番啲回本首選啦,美國頂級牛梅花, 無骨牛小排,安格斯黑牛, 各款牛肉色澤光亮,入口肉質豐富,我哋牛魔王一族真係食完又點食完又點, 抵曬!仲有海生蝦,好大隻,好新鮮,好爽甜!靚鯇魚片亦令我們回味無窮!以上嘅回本必點食材之外, 呢度仲比其他任食火鍋多了一些甜品, 包括有即做芒果班戟 , 鮮奶蛋白布甸, 香濃咖啡奶凍, 芥末鮮蝦沙律…… 最正就係有多款dreyer's雪糕, 款式多多 所以呢度真係適合一大班朋友各有喜好,飲品選擇很多,仲有啤酒任飲添!

話明係任食,梗係叫番啲回本首選啦

仲有海生蝦,好大隻,好新鮮,好爽甜!
靚鯇魚片亦令我們回味無窮!

2018-08-03 184 瀏覽
終於可以放工 立馬約埋老友醫下肚同大食嘅朋友一齊 最好緊係食火鍋放題啦二話不說諗起馬辣 立馬出發勁抵食 我地930入坐只係$138坐低叫左麻辣同芫荽皮蛋鍋 牛魔王嘅我地當然要叫牛啦 一黎就三四盤 重有鯇魚 好新鮮 一啲都唔腥之後就係出面嘅自助吧拎其他野食 勁多款炸魚皮 水魷 牛柏葉 豬大腸 豬潤 花膠 山根等等個人黎講 覺得花膠係最吸引嘅店員會不停refill 完全唔洗擔心無得食狂食一輪之後 就開始進攻甜品勁開心大大盤雪糕任食 重要好幾款味道
終於可以放工 立馬約埋老友醫下肚

店員會不停refill 完全唔洗擔心無得食
狂食一輪之後 就開始進攻甜品
勁開心大大盤雪糕任食 重要好幾款味道

2018-08-03 130 瀏覽
經朋友介紹下,來到這裡打邊爐,他們的評語好不錯,所以我也決定一次。樓下排隊上來的人超多,好彩今日夠早來,7:30打後都愈來愈多人要等位了⋯首先要讚下呢到係雙湯底!雙湯底除左可以有兩種的風味之外,仲可以分開一邊肉一邊菜,個人很喜歡這樣食!而呢到呢個價錢都有,真係正可以叫的肉類都不少,其他好多東西都是自助式,好多野食!肉類都幾新鮮!而且砌得好薄(讚👍🏻)是日海鮮都不錯~係貝類海鮮,沒有沙,蝦都幾大隻(讚👍🏻)超級多不同的選擇,有菜有菇有很多不同類型的丸!由其係呢個芝士獅子狗~真係唔係到到都見到(讚👍🏻)當然仲任自己配的醬汁多不勝數的甜品!我都食左好多。仲有多種的雪條,可惜的係試唔晒咁多種。飲品當然都唔會輸蝕,仲有花菜比你沖,同好多不同的果汁等等!呢個價錢,有咁的質素,很好呢!

可以叫的肉類都不少,其他好多東西都是自助式,好多野食!

肉類都幾新鮮!而且砌得好薄(讚👍🏻)

是日海鮮都不錯~係貝類海鮮,沒有沙,蝦都幾大隻(讚👍🏻)

超級多不同的選擇,有菜有菇有很多不同類型的丸!

由其係呢個芝士獅子狗~真係唔係到到都見到(讚👍🏻)

當然仲任自己配的醬汁

多不勝數的甜品!我都食左好多。

仲有多種的雪條,可惜的係試唔晒咁多種。

飲品當然都唔會輸蝕,仲有花菜比你沖,同好多不同的果汁等等!

呢個價錢,有咁的質素,很好呢!
2018-08-02 128 瀏覽
終於有機會試呢間馬辣鴛鴦火鍋,係大鴻輝中心8樓,易搵。最鍾意任食火鍋,呢度環境好寛敞,仲有好多卡位,坐得好舒服,好適合一家人或者一大班朋友一齊嚟暢飲暢食。 $158任飲任食兩個鐘,好抵。夜晚九點半後來仲平$20添。呢度仲有免費Wi-Fi。其實好想試佢個麻辣湯底,但係因為喉嚨唔舒服,所以叫左筦茜同埋沙嗲湯底,都好好味。最鍾意係e到有新鮮包嘅餃子,皮薄餡靚,大大隻!同埋有獨立包裝嘅韓國拉麵除咗一般任食火鍋店有嘅凍飲之外,佢啲熱飲都好正。有兩部自動熱飲機可以飲咖啡、奶茶、朱古力。另一邊,仲有茶包同埋乾花可以自製花茶,清一清打邊爐嘅熱氣。甜品部都好正,雪糕有好多唔同嘅味道。個人最喜歡青檸雪杷,食得出係自己新鮮整出嚟。仲有細細件cake, jelly, creme brulee, 麵包布丁,小朋友食得特別開心。
終於有機會試呢間馬辣鴛鴦火鍋,係大鴻輝中心8樓,易搵。

$158任飲任食兩個鐘,好抵。夜晚九點半後來仲平$20添。

呢度仲有免費Wi-Fi。

最鍾意係e到有新鮮包嘅餃子,皮薄餡靚,大大隻!

同埋有獨立包裝嘅韓國拉麵

2018-07-29 107 瀏覽
我有個朋友係火鍋達人 每次約佢食飯都一定係食任食火鍋 今次當然都冇例外啦 其實我覺得任食火鍋都幾好嘅 特別係同成班朋友一齊出嚟食 自己想食嗰碟 食完唔夠可以再嗌 唔怕唔好意思至於去邊間食咁梗係佢揀啦 佢話呢間馬辣係近排佢食過覺得最好嘅 價錢平但質素非常不錯性價比高 咁就決定試試佢啦湯底可以揀兩款 就算有唔食辣既朋友都可以揀個芫茜皮蛋湯底畀佢呢度其實都好多湯底可以選擇 而我哋揀咗台灣麻辣鍋 選擇完全正確 個湯底個個朋友都話正 好有台灣麻辣風味個牛真係算十分不錯 細分咗四個唔同部位 就好似專門食牛肉嘅火鍋店 一開始我哋四個都叫咗試下 之後覺得邊個好食再加 如果以這個價錢食到呢個質素嘅牛肉我覺得係超值 有好重嘅牛肉味至於海鮮 蝦係非常唔錯 肉質鮮甜 我哋都食完再食至於其他火鍋配料 款式十分多 同埋都好新鮮 雪糕重要係dreyer's任食 冇得輸啦

湯底可以揀兩款
就算有唔食辣既朋友都可以揀個芫茜皮蛋湯底畀佢

一開始我哋四個都叫咗試下 之後覺得邊個好食再加
如果以這個價錢食到呢個質素嘅牛肉我覺得係超值
有好重嘅牛肉味

至於海鮮 蝦係非常唔錯 肉質鮮甜 我哋都食完再食
至於其他火鍋配料 款式十分多 同埋都好新鮮
雪糕重要係dreyer's任食 冇得輸啦
120 分鐘 (堂食)
2018-07-27 94 瀏覽
很久沒有打邊爐,於是今晚去吃台式火鍋,任點任拎任吃。🎉湯底選了麻辣和酸菜白肉兩款。😛有四個大櫃放滿了食物,任君選擇。🎉肉和海鮮是任點的,第一round先點了四款 - 羊、黑毛豬和兩款牛肉。其中一款是肉中間有一層筋,口感很好、很好吃。🤤餃子是師傅即場包的,兩款都很不錯。👍🏻頭2 round 先拿這麼多~香芋軟林林的超好吃,八爪魚爽口,薑汁皮蛋貢丸第一次吃很特別,腐皮豆腐吸滿了湯汁 - 正!😋甜品有三個凍櫃,兩個放雪糕,一個放雪條及糯米糍。飲品有數款凍飲,熱飲有咖啡機、珍珠奶茶、花茶,還有罐裝飲品例如:啤酒、汽水、Milkis。原本很少飲啤酒,但見到櫻花特別版就忍唔住試一下。😜
很久沒有打邊爐,於是今晚去吃台式火鍋,任點任拎任吃。🎉

湯底選了麻辣和酸菜白肉兩款。😛

有四個大櫃放滿了食物,任君選擇。🎉

其中一款是肉中間有一層筋,口感很好、很好吃。🤤

餃子是師傅即場包的,兩款都很不錯。👍🏻

頭2 round 先拿這麼多~

原本很少飲啤酒,但見到櫻花特別版就忍唔住試一下。😜
2018-07-27 134 瀏覽
香港人一年四季都要打邊爐點樣可以系甘多競爭對手下依然keep住長期有人龍真系少d功夫都唔得馬辣應該算系我食過既任食火鍋內食物種類最多既一間淨系雪糕都有十種味左右有雪糕有雪杷有雪條丸都系成櫃任揀自己夾既好處就系可以每樣都試一粒又唔會浪費飲品更加系涼茶系列又有, 可樂又有, 咖啡又有淨系揀都要花時間 環境寬敞乾淨明亮一早book位兩個人比左四人卡位我地由5點開始食到六七點門口已經排曬一大堆人唯一需要改善下就系肉片切得太薄口感唔系好夠
香港人一年四季都要打邊爐

有雪糕有雪杷有雪條
丸都系成櫃任揀
自己夾既好處就系可以每樣都試一粒
又唔會浪費
飲品更加系涼茶系列又有, 可樂又有, 咖啡又有
淨系揀都要花時間

環境寬敞乾淨明亮
一早book位兩個人比左四人卡位我地
由5點開始食
到六七點門口已經排曬一大堆人

唯一需要改善下就系肉片切得太薄
口感唔系好夠

2018-07-26 90 瀏覽
難得今日放4點,又心血來潮想去打邊爐,就約埋老公放工一齊去打邊爐,去咗荃灣大鴻輝,其實呢度成日都嚟,但從來未食過馬辣台式鴛鴦火鍋,就一於去食下啦因為收早緣故,所以一早嚟冇人,之後陸陸續續好多人入座,到後期爆哂場,爆場總有原因,因為真係好好食,料新鮮又多款選擇點餐紙除咗點餐紙內容,其餘食物都係出去拎嘅湯底好正,可能配合返食店名稱,呢度好處就係鴛鴦湯底都係一樣價錢(因為出面好多食店如要鴛鴦鍋就要加錢)樣樣湯底都想食,最後簡咗沙嗲同芫荽皮蛋湯底,已經2款湯都咁難決擇,下次再嚟食先食其他湯底味道好,講返肉類同海鮮,一個字「靚」2樣食物都好正醬料區超多醬料、醬油、醬醋打咁多次邊爐都未試過咁多醬料連腐乳醬都有,食蔬菜一流新鮮自家包餃洋蔥牛肉餃同韭菜豬肉餃好大隻,勝在多餡料,一啲都唔欺場有4個大雪櫃拎食物,超多超多超多選擇,多到都食唔哂d款其實好多款好想食,但太多啦,所以每樣都食少少,最正就係咁多食物之中都仲keep到食物原材料嘅水準飲品區又係超多選擇凍、熱飲、自家製飲品同花茶都有甜品區都超多選擇,連雪糕味道都多達數十款火箭魷魚必食,原隻魷魚好好食花膠又係必食牛孖筋必食,推介勁香牛味牛筋位置分明其實

點餐紙
除咗點餐紙內容,其餘食物都係出去拎嘅

好,講返肉類同海鮮,一個字「靚」
2樣食物都好正

醬料區超多醬料、醬油、醬醋
打咁多次邊爐都未試過咁多醬料
連腐乳醬都有,食蔬菜一流

新鮮自家包餃
洋蔥牛肉餃同韭菜豬肉餃
好大隻,勝在多餡料,一啲都唔欺場

有4個大雪櫃拎食物,超多超多超多選擇,多到都食唔哂d款
飲品區又係超多選擇
凍、熱飲、自家製飲品同花茶都有

甜品區都超多選擇,連雪糕味道都多達數十款

火箭魷魚

牛孖筋

必食,推介
勁香牛味

牛筋位置分明

其實真係好多食物都推介,仲有出面唔係成日食到嘅鵝腸都有得食

另外仲有推介鹵大腸

真係好耐未試過任食火鍋會有咁多選擇,仲要樣樣鮮,我下次再去大鴻輝打邊爐諗都唔駛諗,肯定會再嚟食