2018-08-13
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!對於一個肥仔黎講,quota係幾咁緊要!如果浪費左quota係一餐唔好食嘅飯上面,係真係會嬲到震,而今晚馬辣做到了!各位想食嘅請三思,大鴻輝仲有好多更好嘅選擇!首先要澄清一點!香港馬辣唔係台灣個間馬辣!如果有去過台北玩,都幾乎一定會聽過馬辣嘅大名,食物水準高,價錢相宜,我每次去台北玩都一定幫襯!自從聽到話大鴻輝都開左間一樣叫馬辣又係任食嘅邊爐,我就好興奮啦因為唔洗特登飛去台北食之餘,仲可以衝擊一下香港任食邊爐界,正所謂有競爭先有進步呀嘛!事前做資料搜集先知台灣馬辣已經講明無係香港開過分店,咁即係點?大家心中有數啦!你話你係馬辣但實情係你純粹拎人地個名作招來,ok唔緊要,我就當你係生意手法,啱唔啱我唔評論。作為一個食客,講到尾最緊要係好食就得,我話之你叫天
首先要澄清一點!香港馬辣唔係台灣個間馬辣!
你話你係馬辣但實情係你純粹拎人地個名作招來,ok唔緊要,我就當你係生意手法,啱唔啱我唔評論。作為一個食客,講到尾最緊要係好食就得,我話之你叫天外天好、無老鍋好定馬辣都好,都唔太重要。但如果你連呢點都做唔到,我極度強烈建議你一係執左佢,一係就改番另一個名唔好整臭人地個朵!你整臭人地個朵,人地正店第日想黎香港開鋪都唔敢,咁係咪我地食客嘅損失!?
講番餐飯,今晚難得老母放假,諗住係大鴻輝已經試過一鍋堂、大鍋口同18樓雞煲,咁無埋由唔試埋呢間,同埋見openrice都好多笑臉評分,所以就去啦。8:30pm上到去,已經中伏味濃,平時呢d時間,只要你間野稍為好食少少都一定迫爆架啦,呢度係完全唔洗排隊直入!唔理啦,轉第二間又無book實餓死,照食!醬油、飲品呢d周邊野都做得足 (抄得足)!
講真,今時今日,市場上有咁多間任食邊爐,食材間間都差不多,只要你唔好貪平入貨,其實大家水準都應該唔差得遠,問題係你點做marketing同service wise去吸客jie,但呢間野係真係連最基本食材都可以做得唔好!
首先,野食大部分採取自取模式,跟足台灣一樣,係牛肉、海鮮同個別食材劃紙落order,個雪櫃擺左好多野食,但係好混亂,d野食飛到周圍都係,無見過有員工整理下,好似垃圾崗咁!
第二係d牛肉,牛肉質素係ok嘅,跟足台灣有幾款你揀,第一轉就先黎各一,但衛生真係欠俸,每個牛肉盒上都有d肉碎,我唔敢想像究竟d肉碎會唔會係上一手食淨,我只能樂觀地諗應該係刨肉嘅時候痴住左d碎肉jie...但當我見到侍應執檯,將d食淨嘅肉拎番入廚房嘅時候,我就知我真係過份樂觀!
第三,呢個真係好痴線,完全無顧及衛生,就係佢將炸魚皮放係雪櫃最底層,上面其他生料不停漏緊血水同解凍水落下面,無一塊炸魚皮係唔漏嘅,咁你可能會話淥下佢先食囉,係!但係你會淥幾耐個塊炸魚皮先係乎合衛生可食用?我估起碼一分鐘,咁不如去粉麵檔整碟新鮮魚皮食啦洗乜食炸架jie。淨係呢點你已經睇得出間鋪有幾注重衛生啦!
第四,菜只得一款,無選擇!唔係賣哂而係真係得一款,傻的嗎?
最後!食材唔新鮮,特別係豬潤,臭嘅!搞到我連雞子都唔敢試!
最後係甜品稍為好少少有dd驚喜,就係即製pancake,不過成餐飯都唔滿意,試問甜品又能挽回幾多分令我下次再番黎幫襯呢?
如果呢個食評對你有幫助逃過一劫,請按一下推薦,謝謝!